![]() |
Originally Posted by FANELvaloros:
Suprinzator, ceea ce faci tu acum nu consideri a fi o pierdere de timp. Good for you. |
Dostoievski-Amintiri din casa mortilor
|
CAINELE GALBEN de Georges Simenon.
Monsieur Simenon face pare din categoria celor mai valorosi scriitori de literatura politista alaturi de Agatha Christie, Arthur Conan Doyle si Raymond Chandler. Asijderea comisarul Maigret sta la loc de cinste in domeniu alaturi de Hercule Poirot,Sherlock Holmes si Phillipe Marlowe. Editura Polirom a luat o decizie excelenta atunci cand s-a hotarat sa publice seria integrala a romanelor care il au in centrul atentiei pe taciturnul personaj interpretat impecabil de catre Jean Gabin. Acesta este cel de-al 50-lea volum din serie si toate sunt scrise remarcabil,credeti-ma ca stiu ce spun,le-am citit cu atentie din scoarta in scoarta! In acest volul comisarul Maigret ajunge la Concarneau acolo unde ancheteaza tentativa de asasinat la adresa comerciantului Mostaguen si e aproape de a fi el insusi otravit. Cu calmul binecunoscut si folosind metodele vechi dar foarte eficiente Maigret reuseste sa rezolve problemele. |
Windom ete ce are Poliromu' pa teava :-bd :
![]() |
Filmul mi s-a parut cea mai putin reusita ecranizare dupa McCarthy (e drept, n-o suport pe Penelopa), dar sint curios in legatura cu cartea. Pe care o pun la coada dupa Blood Meridian, ca dupa lectura in original am anumite...neclaritati.:))
|
PIETR LETONUL de George Simenon.
Este al 51-lea roman din seria "Maigret" . La Paris soseste unul dintre cei mai periculosi escroci est-europeni. Maigret este informat de sosirea banditului si il asteapta la gara. Lucrurile se precipita pentru ca in closetul din trenul cu care sosise Pietr Letonul este descoperit un cadavru. Mai rau de-atat, Maigret isi pierde in acest roman unul dintre cei mai dragi colaboratori. Nu e un caz ca oricare altul pentru comisar, problema devine inclusiv una personala... |
Originally Posted by Windom:
Nu stiam ca a si fost ecranizata cartea dar am vazut apoi pe imdb ca au cam dat-o in balarii. |
Mi-am cam luat teapa cu ''Bestiar '' cartea lui Cortazar .Citisem deja toate povestirile dar disparate in alte volume ale lui .Oricum cele 8 povestiri scurte au meritat o recitire.
![]() |
Originally Posted by bremen1980:
@Federico - btw, am mai purtat noi o discutie despre Nabokov vs. Dostoevski. Mi-am adus aminte de cursul lui in care povestea de unul din romanele de tinerete ale lui Dosto, "Dulblul" (Dvoinik), singurul pe care il considera V.V. notabil din opera lui Dosto. Mie aia mi se pare cartea care il urmareste cel mai clar pe Nabokov, aproape in tot ce a scris. E radacina obsesiei lui doppelganger-urile care apare in forme extrem de variate si complexe pe tot parcursul operei lui. Intr-o zi, daca nu o sa fiu o putoare absoluta, voi scrie o lucrare despr asta. :P Altfel, "Dublul" pe mine m-a plictisit ingrozitor ca lectura, o fi fost si traducerea de vina, dar stilul parea un fel de imitatie de Gogol care nu-i iesea si nu iesea. Continutul merita insa. |
Originally Posted by Chambord:
Inimioare. Chiar azi am citit din "Birthday Letters" a lui Ted Hughes, sotu-so, poezia asta:
Quote:
si mi-am adus aminte de asta a ei:
Quote:
|
Ok, inca un post, am impresia ca trec printr-o perioada in care descopar cum sta treaba cu poezia si cat e ea de frumoasa de fapt.
Una scurta si destul de celebra.
Quote:
|
Vezi ca avem topic pentru poezie :P
And don’t have any kids yourself. :-bd |
Mi-era lene sa caut. :P
|
Originally Posted by miercuri:
Miercuri te-ai intors cu Larkin la pachet . Am citit in ''Nimicul de temut'' ,cartea lui Julian Barnes o poezie scrisa de Larkin.Nu-mi mai amintesc din ea decit ceva de felul asta :''nu te cobori calm in mormint ,tipa ,striga ....bla bla .blalbla ''.Stie cineva poezia pentru ca am cautat peste o suta de poezii ale lui nea Larkin asta dar n-am dat de poezia cu revolta in fata mortii. |
Originally Posted by bremen1980:
http://www.poemhunter.com/best-poems...larkin/aubade/ Asta ar fi cumva? Nu stiu cat de diferita ar fi fost si traducerea. |
@miercuri
Intrebandu-ma daca s-o fi facut vreun film despre Sylvia, am dat peste acest poem scris de fiica ei, pictorita Frieda Hughes. L-am citit de mai multe ori, si de fiecare data parca ma faceam tot mai mic. My Mother They are killing her again, She said she did it One Year in every ten, But they do it annually, or weekly, Some do it daily, Carrying her death around in their heads, And practising it. She saves them The trouble of their own; They can die through her Without ever making The decision. My buried mother Is up-dug for repeat performances. Now they want to make a film For anyone lacking the ability To imagine the body, head in oven, Orphaning children. Then It can be rewound So they can watch her die Right from the beginning again. The peanut-eaters, entertained At my mother's death, will go home, Each carrying their memory of her, Lifeless - a souvenir. Maybe they'll buy the video. Watching someone on TV Means all they have to do Is press pause If they want to boil a kettle, While my mother holds her breath on screen To finish dying after tea. The filmmakers have collected The body parts. They want me to see. But they requiere dressings to cover the joins And disguise the prosthetics In their remake of my mother. They want to use her poetry As stichting and sutures To give it credibility. They think I should love it- Having her back again, they think I should give them my mother`s words to fill the mouth of their monster, Their Sylvia Suicide Doll. Who will walk and talk And die at will, And die, and die And forever be dying. |
wyrm - Orson Scott Card 8/10
Un S.F. care curge repede dar care nu omite insa detalii si reuseste sa expuna o lume placuta dar totusi bizara. Odata inceput un capitol, cu greu lasi cartea din mana pana la sfr. acestuia iar cand se termina te face sa stai cu gandul la urmatorul. |
INCA DE PE ATUNCI VULPEA ERA VANATORUL de Herta Muller.
N-a mers de la prima incercare,n-am reusit sa trec de pagina 50. Vazusem de doua sau de trei ori filmul si stiam la ce sa ma astept din punct de vedere al actiunii. Herta Muller scrie pretios, complicat, e abundenta in materie de metafore, unele dintre ele folosite fortat. Am incercat si a doua oara,am dus-o la capat. E o carte despre zilele de dinaintea evenimentelor din 1989. E vorba despre teribila frustrare a unei femei terorizate psihic de Securitate din motive care,cel putin in roman, nu sunt foarte clare. De obicei cartea e mai reusita decat filmul,de asta data "Vulpe vanator" in regia lui Stere Gulea mi s-a parut mai percutant,mai bine facut. |
Recunosc n-am citit nimic de madam Muller desi stiam de ea de vreo 6 ani.
Ma duc pe la biblioteca mea de cartier si batrina bibliotecara se grabetesa-mi recomnde o noutate .Ma uit eu si iata ce-mi recomanda tanti :-O ![]() In alta ordine de idei au bagat astia carti noi dar nu sunt inca intrate in baza lor de date asa ca am pus mina pe o carte msito ''Aurora '' de Michel Leiris si m-am indragostit de baiatul dupa 20 de pagini citite. Suprarealism si depresie la greu intro carticica de 160 de pagini . |
Ultimele săptamâni:
Luni de fiere by Pascal Bruckner 8/10 Platforma by Michel Houellebecq 7/10 şi mai am puţin din Cititorul by Bernhard Schlink 9/10 |
All times are GMT +2. The time now is 08:19. |