Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Arta gătitului (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96837)

rvn 21 Dec 2014 19:34

5 Attachment(s)
una din retetele de care aminteam, am gasit-o intr-o carte de bucate, frumos aranjata de fotoshop. am incercat-o, in ideea de a gati paste putin altfel, fiindca astea sunt aromatizate cu cimbru si rozmarin proaspat. reteta se numeste "pui cacciatore", este destul de cunoscuta de amatorii de mancare italieneasca si in romaneste s-ar traduce "pui vanatoresc", probabil, din cauza aromei puternice de la ierburile aromatice, masline si capere...
Attachment 2633
Attachment 2634
Attachment 2635
cealalta reteta, este una pe care cred ca,oricine a incercat-o macar o data in viata: cartofi copti umpluti cu ce se nimereste prin frigider. eu am ales bacon si branza cheddar, care merge foarte bine in combinatie cu gustul usor afumat al sunculitei, branza fiind dulceaga si foarte putin sarata. inconvenientul acestei retete este coptul cartofilor, fiindca dureaza destul de mult. apoi, restul merge de sine. atentie! nu preparati asa ceva pe burta goala. o sa se lipeasca de sira spinarii pana la final.
Attachment 2636
Attachment 2637

bitter_moon 24 Dec 2014 11:21

1 Attachment(s)
Am această fantezie culinară de câtva timp și iată că am reușit să o transpun ȋn fapte. Mă refer la sarmale fierte ȋn dovleac, preparat care va impodobi ȋntr-un mod inedit masa mea de Crăciun.

Nu voi intra ȋn detalii legate de modul de preparare a sarmalelor, voi spune doar că eu am optat să folosesc ȋn loc de carne o combinaţie de nucă, stafide și ciuperci. Se fierb ȋntr-un vas obișnuit, iar când sunt aproape gata se mută ȋn dovleacul bine curăţat de seminţe, lăsând un spaţiu de circa doi centimetri liber până la capac. Dovleacul se bagă ȋn cuptor până când se pătrunde bine și transferă sarmalelor din savoarea lui deosebită.

Ȋncă nu am mâncat din ele, dar sunt sigură că vor fi apreciate fie și pentru efortul suplimentar depus pentru prepararea lor. Estetica este incontestabilă, zic eu... :)

Attachment 2639

Twinsen 24 Dec 2014 12:22

Deci sunt sarmale, doar ca fara umplutura de sarmale si fara invelis de sarmale. :P

bitter_moon 24 Dec 2014 13:08

Originally Posted by Twinsen:

Deci sunt sarmale, doar ca fara umplutura de sarmale si fara invelis de sarmale. :P

Da, dar pentru ca le-am rulat ca pe niste sarmale, mi-am arogat dreptul de a le boteza dupa suratele lor.
Lipsa de inspiratie, poate... :-? Daca este asa, astept sugestii pentru un nume mai potrivit. :P

Twinsen 24 Dec 2014 13:13

Originally Posted by bitter_moon:

Daca este asa, astept sugestii pentru un nume mai potrivit. :P

Halloween Stew for vegetarian people who like to eat it on Christmas Eve?

bitter_moon 24 Dec 2014 13:27

Originally Posted by Twinsen:

Daca este asa, astept sugestii pentru un nume mai potrivit. :P

Halloween Stew for vegetarian people who like to eat it on Christmas Eve?

Excelent nume! Dacă l-aș incanta și ȋn același timp aș ȋndrepta o baghetă către masa goală, preparatul ar apărea din senin pe ea, fără niciun alt efort din partea mea. =))

anaemona 24 Dec 2014 17:35

Da, dar pentru ca le-am rulat ca pe niste sarmale, mi-am arogat dreptul de a le boteza dupa suratele lor.
Lipsa de inspiratie, poate... :-? Daca este asa, astept sugestii pentru un nume mai potrivit. :P

In varza ai pus ingredientele alea? Numele consacrat e vegetarian rolls si poti pune ce ingrediente vrei in varza sau in altceva, foile alea transparente din orez sau alte idei pe care le ai.

E draguta ideea ta. Sper sa le placa celor care le testeaza.

bitter_moon 26 Dec 2014 11:20

Da, am combinat ingredientele compoziţiei de sarmale, le-am ȋnăbușit pe toate, inclusiv orezul, numai că ȋn loc de carne am folosit ciuperci și stafide, iar când am oprit focul am adăugat nucă măcinată și mărar tocat. Ȋntr-adevăr, sunt posibile multe combinaţii și li se poate spune oricum.
Unii români le numesc sarmale de post, iar eu am luat reţeta de pe net, unde purta denumirea de sarmale cu ciuperci și nuci.

Dovleacul ȋn care fierb, pe lângă aspectul atractiv le dă un gust dulce, delicios, ideal atunci când ai la masa de Crăciun (sau la oricare alta) și vegetarieni.

Mulţumesc pentru apreciere! :)

anaemona 30 Dec 2014 21:40

Cineva sa ma salveze sau sa ma impuste. De 2 zile fac sarmale. Azi noapte am stat pina dupa miezul noptii sa le impaturesc, azi le-am pus la cuptor. Cred ca stau de vreo 3 ore in cuptor in oala de lut la 120 C dar nu dau semne ca s-ar face. Nu a scazut lichidul si nici nu s-au rumenit frumos cum am vazut in alte parti. Ce sa fac? ~X( Cred ca am mai facut sarmale acum un an sau 2, am pus si poze, imi amintesc destul de bine, Nu e mincare mai enervanta decit asta. As face 100 de roluri de sushi decit sarmalele astea. Evident, nu ma obliga nimeni, a fost ideea mea sa fac ceva traditional acum, de sfirsit de an :))

rvn 01 Jan 2015 14:07

secretul sarmalelor este grasimea. daca carnea folosita la prepararea amestecului nu este combinata cu grasime, nu-ti vor iesi in veci, sarmale rumenite, care sa se topeasca in gura. de regula, se foloseste fleica. provine de pe burta porcului. in rest, importanta este si varza. ador varza murata bine, chiar de mine. miroase a marar si cimbru, este crocanta si-mi place s-o mananc tocata marunt, stropita cu putin ulei si piper deasupra. evident, impreuna cu o bucatica de friptura.
oala de lut nu mi se pare esentiala pentru fierbere. sunt si vase din metal care au acelasi efect asupra gustului, fiindca pot asigura o fierbere uniforma la temperatura joasa. mi se pare importanta insa, fierberea lor intai pe ochiul plitei si apoi, trecerea la cuptor, pentru rumenire. anul acesta, de exemplu, am schimbat putin tactica. le-am fiert mai putin pe ochi, cam jumatate din timp, apoi am pus oala in cuptor, cu capac cu tot. s-au rumenit excelent deasupra, mai ales ca le-am dat culoare (si gust, evident), cu sucul de rosii pe care am avut grija sa-l prepar asta vara.
chiar au iesit delicioase. pacat, totusi. sarmalele se mananca mai cu pofta, atunci cand este ger afara. ori anul asta, cred ca se potrivea mai bine o inversare de meniu, intre Craciun si Revelion.

bitter_moon 02 Jan 2015 14:37

Un alt secret al sarmalelor este fierberea lor pe parcursul a doua zile. Ideal este ca in prima zi sa se tina pe foc si a doua zi in cuptor. Si eu am renuntat la a mai folosi vasul de lut, in primul rand pentru ca absorbea continuu zeama din ele, in final ramanand prea uscate pentru gustul meu.
Delicioase, chiar daca nesanatose sunt sarmalele printre care se pune afumatura gen kaizer si/sau sorici. Nutritionistii recomanda a se folosi carnea de la un singur animal, pentru ca in combinatie este si mai toxica pentru organism.

Cele mai gustoase sarmale, dupa parerea mea, sunt cele facute in foi de hrean oparite. Daca nu ati incercat, vi le recomand cu caldura! :)

rvn 02 Jan 2015 15:12

Delicioase, chiar daca nesanatose sunt sarmalele printre care se pune afumatura gen kaizer si/sau sorici. Nutritionistii recomanda a se folosi carnea de la un singur animal, pentru ca in combinatie este si mai toxica pentru organism.

cred ca sintagma "combinatie toxica pt.organism" este un pic exagerata. kaiserul si soriciul nu contin otrava. daca am aduce vorba, insa, despre calorii, da, aici, s-ar potrivi metafora "bomba calorica", care, nu ucide imediat, ci doar lent. imediat, se intampla alt fenomen: sunca din oala, se pune pe cel care mananca, dar nu-i bai, se poate da jos cu putin miscare zilnica.
in alta ordine de idei: in unele zone ale tarii, gustul sarmalelor poate fi imbogatit cu vestita afumatura sau simaivestitul sorici, o binecuvantare pentru cei ce adora traditia neaosa, cea mostenita de la strabuni. personal, nu am incercat acesta experienta, din doua motive: 1. la maica-mea nu am vazut niciodata sa puna. 2. kaiserul sau soriciul de cumparat, nu prea se compara cu cel de la Ghita din cotet. mai degraba, ar strica gustul sarmalelor, deci prefer sa nu risc. si-apoi, nici nu mi-ar placea sa aiba sarmalele, gust de afumat.

anaemona 02 Jan 2015 19:44

Cu toate bocetele de rigoare, sarmalele au iesit foarte bune. Varza a fost proasta, pentru ca nu prea se gaseste varza cu foita subtire pe-aici. Nici nu m-as fi apucat sa fac daca cineva nu-mi spunea ca ea cumpara varza murata foarte buna, cu foite subtiri; i-am spus sa-mi cumpere si mie una, in cazul asta si s-a dovedit a fi aceeasi varza pe care o cumperi in orice magazin. Oricum nu conteaza, sint bune, se maninca. Nu am pus multa grasime, ba chiar carnea folosita e foarte slaba, carne tocata de curcan, dar i-am pus o multime de spice-uri, inclusiv ardei iute si am tocat rosii extrem de marunt. Daca nu ma chinuiam ca naiba cu varza aia groasa chiar mi-ar fi placut toata activitatea, pentru ca mai nou imi pun muzica sau diverse show-uri in casti in timp ce pregatesc ceva de mincare si nici nu stiu cind trece timpul, asa easy mi se pare, mai putin rulatul sarmalelor :))

rvn 02 Jan 2015 22:38

Originally Posted by anaemona:

Nu am pus multa grasime, ba chiar carnea folosita e foarte slaba, carne tocata de curcan

stiu ca devin enervanta...dar, nu ma pot abtine: din cate stiu eu, singura parte anatomica a curcanului care este ideala pentru umplutura sarmalelor este gusa, adica adica portiunea de pe gat si piept cu piele si grasimea de-acolo. singura explicatie pentru care insist cu grasimea este simpla: varza si orezul din umplutura se fierb in grasime animala si din cate stiu (mai ales din propriile mele experiente), cu orice altceva ai inlocui grasimea, nu poate sa aiba efectul ei, din contra, sarmalele care au umplutura de carne slaba, ies ca ghiulele. rezultatul este dezastruos. si eu am incercat de-a lungul carieriei mele de gospodina sa schimb lucrul asta, in dorinta de a prepara ceva dietetic, dar, intre timp, mi-a veniut mintea la cap si am inteles, o data pentru totdeauna, ca singura si sigura modalitate prin care te poti bucura de savoarea lor adevarata, este sa folosesti o carne cu continut mare de grasime. altfel, va rog din suflet, nu mai numiti preparatele voastre asa, fiindca ele nu au nici o legatura cu sarmalele, sunt asa doar in mintea voastra pervers de pofticioasa si frustrant de severa cu modul de alimentatie pe care vi l-a impus.

anaemona 03 Jan 2015 04:07

Originally Posted by rvn:

Nu am pus multa grasime, ba chiar carnea folosita e foarte slaba, carne tocata de curcan

stiu ca devin enervanta...dar, nu ma pot abtine: din cate stiu eu, singura parte anatomica a curcanului care este ideala pentru umplutura sarmalelor este gusa, adica adica portiunea de pe gat si piept cu piele si grasimea de-acolo. singura explicatie pentru care insist cu grasimea este simpla: varza si orezul din umplutura se fierb in grasime animala si din cate stiu (mai ales din propriile mele experiente), cu orice altceva ai inlocui grasimea, nu poate sa aiba efectul ei, din contra, sarmalele care au umplutura de carne slaba, ies ca ghiulele. rezultatul este dezastruos. si eu am incercat de-a lungul carieriei mele de gospodina sa schimb lucrul asta, in dorinta de a prepara ceva dietetic, dar, intre timp, mi-a veniut mintea la cap si am inteles, o data pentru totdeauna, ca singura si sigura modalitate prin care te poti bucura de savoarea lor adevarata, este sa folosesti o carne cu continut mare de grasime. altfel, va rog din suflet, nu mai numiti preparatele voastre asa, fiindca ele nu au nici o legatura cu sarmalele, sunt asa doar in mintea voastra pervers de pofticioasa si frustrant de severa cu modul de alimentatie pe care vi l-a impus.

rvn, nu esti enervanta, esti doar nestiutoare si neintelegatoare cu cei care nu-ti impartasesc bucuriile gastronomice. Eu am avut norocul sa maninc mai mult vegetarian de cind am fost mica, apoi am fost vegetariana destul de multi ani zic eu, 7-8, dupa care am inceput sa maninc carne in masura in care am vrut. Niciodata n-am poftit carne in perioada in care am hotarit sa nu maninc, ba chiar mi-a fost extrem de usor, pentru ca alegerea a fost justificata interior si in viata mea n-am fost nici perversa, nici pofticioasa. Mama face sarmale de post extrem de bune, pe care le-am preferat intotdeauna celor cu carne, nu sint deloc ghiulele si pot spune despre sarmalele mele de acum ca nu sint ghiulele, poate varza mai groasa a ajutat, cine stie. Este o arta sa gatesti mincare gustoasa vegetariana, vegana, raw sau cu carne. Nu toti posedam talentul sa le impletim armonios pe toate si nici nu cred ca e nevoie sa fie asa, pentru ca sintem diferiti. Nu prea am vazut vegetarieni/vegani acuzindu-i pe cei care consuma carne, in schimb nu stiu de ce unii omnivori se simt amenintati de vegetarieni si se simt datori sa le spuna ca ceea ce fac nu e bine. Eu personal cred ca stiu destul de multe despre nutritie ca sa fac intotdeauna alegerile alimentare cele mai bune pentru mine, o fiinta in continua evolutie, asa cum imi e si dieta. Poate tu esti frustrata, rvn, daca iti propui sa renunti la ceva ce iti place, dar eu intotdeauna cind mi-am schimbat dieta am fost pregatita mental pentru asta si asta tine de motivatiile personale si cum sint ele sustinute in viata de zi cu zi.

In mod normal nu ti-as fi raspuns, dar ai dat un raspuns general, in care mi s-a parut ca ai vrut s-o implici si pe bitter_moon si indirect ai implicat pe oricine citeste si face alte alegeri decit tine si mi s-a parut extrem de urit si egoist ceea ce ai scris, asa ca uite ca am raspuns, putin personal si putin generalizat.

Recunosc ca sint citeodata copilaroasa. Evident ca nu ma asteptam sa ma salveze nimeni pe 30 decembrie, am crezut doar ca scriu intre prieteni, fie ei doar virtuali.

rvn 03 Jan 2015 08:24

In mod normal nu ti-as fi raspuns, dar ai dat un raspuns general, in care mi s-a parut ca ai vrut s-o implici si pe bitter_moon si indirect ai implicat pe oricine citeste si face alte alegeri decit tine si mi s-a parut extrem de urit si egoist ceea ce ai scris, asa ca uite ca am raspuns, putin personal si putin generalizat.

imi place sa spun lucrurilor pe nume. daca asta se cheama egoism, n-am nimic impotriva, dar pentru mine, prefacatoria, fie ea si virtuala, mi se pare de prost gust. discutia de-aici se referea strict la sarmalele traditionale, acelea pe care romanii obisnuiesc sa le puna pe masa in ziua de Craciun, nici la sarmalele de post si nici la alte improvizatii culinare care seamana cu ele. daca ceea ce am spus eu despre prepararea lor, nu este corect, puteti intreba orice gospodina simpla, sau orice bucatar de la restaurantele de lux si ei va vor spune acelasi lucru ca si mine despre arta prepararii sarmalelor, caci este o arta, intr-adevar, parte a artei gastronomice traditionale romanesti.

Twinsen 03 Jan 2015 17:07

Let's chill. Fiecare are dreptul sa aleaga cum mananca, sa nu ajungem la atacuri la persoana din cauza asta.

marillion 04 Jan 2015 08:37

They're asking, 'Is it good or bad?'
It's such an icy feeling.

Salutare, Twins!
Pentru că îmi eşti simpatic (iar asta numai datorită avatarului tău ce exprimă erudiţie, înţelepciune, echilibru), ţin să-ţi dezvălui un secret. De câţiva ani mi-am făcut un prieten, progrămelul FastStone Capture, o excelentă unealtă de realizat print screen, aşa că uite cum stă treaba: de câte ori vei simţi nevoia să regizezi Taken 4 - Teroare pe forum şi vei şterge sub diferite pretexte ceea ce postez, eu voi reveni cu pozele şi vom continua la nesfârşit această dispută spre enervarea şi disperarea celorlalţi membri.
Cum ar spune Fleetwood Mac, "you never break the chain".

Twinsen 04 Jan 2015 11:48

Originally Posted by marillion:

de câte ori vei simţi nevoia să regizezi Taken 4 - Teroare pe forum şi vei şterge sub diferite pretexte ceea ce postez, eu voi reveni cu pozele şi vom continua la nesfârşit această dispută spre enervarea şi disperarea celorlalţi membri.

Cred ca faci o confuzie, amice. Forumul nu e viata mea si nici stergerea mesajelor tale nu e o vreo prioritate pentru mine. Daca vrei atat de mult ca sa vada ceilalti ce fel de om esti, n-o sa stau dupa tine toata ziua sa sterg mizeria.

bitter_moon 04 Jan 2015 18:30

Ȋmi pare rău să văd că de la o banală discuţie despre sarmale am ajuns să primim etichete pe care doar psihologii au dreptul să ni le pună, dar ȋntrucâtva eram pregătită pentru genul acesta de primire. Ori de câte ori am ȋncercat să interacţionez cu ceilalţi utilizatori activi pe forum, m-am lovit de un soi de rezistenţă pe care ȋn timp am identificat-o ca fiind orgoliul de cinefil. De această dată nici până acolo nu am reușit să ne ridicăm, căci conversaţia a alunecat către un nivel la care stăpân peste ideile din postări a fost orgoliul de bucătăreasă.

Dacă am fi continuat ȋn această notă, am fi ajuns să ne acuzăm reciproc că nu deţinem minime cunostinţe ȋn arta mânuirii făcăleţului ȋn ceaunul cu mămăligă, demonstrându-ne astfel valoarea de autentice gospodine ȋn societate. Dar se putea și mai rău, conform bancului despre cele trei calităţi pe care trebuie să le ȋntrunească femeia/soţia perfectă.

Așa că ȋl ȋnţeleg pe Twinsen că a oprit discuţia, deși nu aprob faptul că a șters postările făcute de marillion și rvn. Scuza lui marillion este că a fost suficient de cavaler ȋncât să apere două doamne ȋncolţite, chiar dacă a făcut-o pe un ton impus de antevorbitoarea lui. Suntem adulţi și putem face faţă ofenselor venite din partea unor oameni care nu au habar cum și cine suntem. Şi genul acela de postări ne ajută să ne cunoaștem ȋntre noi și să știm de cine să ne ferim pe viitor atunci când mai simţim nevoia să ȋmpartășim impresii, emoţii, aspecte din viaţa noastră, gândind naiv că ceilalţi ne ȋnţeleg trăirile. Personal nu voi mai face această greșeală și nici nu aș fi făcut-o dacă ȋn faţa ochilor mei nu ar fi ajuns acum câtva timp o postare ȋn care se spunea că forumul acesta care odinioară duduia de activitate, acum este pe moarte. Dacă mai aveam dubii, acum ȋmi este foarte clar de ce.

Dacă mai interesează pe cineva, atașez informaţiile oferite de Wikipedia pe tema sarmalei discordiei noastre. Părerea mea este că merită citite, măcar de dragul definiţiei date de Păstorel Teodoreanu prin oda sa. :)

Sarma - Wikipedia

Twinsen 04 Jan 2015 20:26

Așa că ȋl ȋnţeleg pe Twinsen că a oprit discuţia, deși nu aprob faptul că a șters postările făcute de marillion și rvn. Scuza lui marillion este că a fost suficient de cavaler ȋncât să apere două doamne ȋncolţite, chiar dacă a făcut-o pe un ton impus de antevorbitoarea lui.

Definitia mea a cavalerismului nu include ca un barbat sa-i zica unei femei daca nu mananca intr-un anume fel atunci are toate sansele sa ajunga obeza si sa moara. Din spatele unei tastaturi. Mie mi se pare marlanie si atat. Sunt absolut sigur ca anaemona si rvn sunt capabile sa sa-si rezolve conflictele si fara astfel de interventii.

anaemona 05 Jan 2015 04:43

imi place sa spun lucrurilor pe nume. daca asta se cheama egoism, n-am nimic impotriva, dar pentru mine, prefacatoria, fie ea si virtuala, mi se pare de prost gust. discutia de-aici se referea strict la sarmalele traditionale, acelea pe care romanii obisnuiesc sa le puna pe masa in ziua de Craciun, nici la sarmalele de post si nici la alte improvizatii culinare care seamana cu ele. daca ceea ce am spus eu despre prepararea lor, nu este corect, puteti intreba orice gospodina simpla, sau orice bucatar de la restaurantele de lux si ei va vor spune acelasi lucru ca si mine despre arta prepararii sarmalelor, caci este o arta, intr-adevar, parte a artei gastronomice traditionale romanesti.

Nu am nimic impotriva oricaror retete, inclusiv cele traditionale, detalierea lor, cu tot ce se foloseste in mod traditional, cind nu este nimeni atacat. Cind spui minte pervers de pofticioasa ataci o persoana, nu spui lucrurilor pe nume.

Care prefacatorie? Daca te referi la un mod diferit de preparare al sarmalelor decit cel traditional trebuie sa gasesti alt cuvint. Prefacatoria este o caracteristica umana, folosind cuvintul asta ataci din nou.

aniela07 05 Jan 2015 07:56

Vai, vai, unde pot duce niste sarmale... savuros!
La multi ani plini de succese culinare, toata lumea!

Enjoy sarmale! Mie nu-mi plac, da' cica daca nu-s gatite asa, nu-s autentice clar (de la 10 seara pana la 8 dimineata, a se mentiona; asa ca anaemona, dupa cum zice domnu' Iohannis, rabdare, ai nevoie de muuuulta rabdare). :P

rvn 05 Jan 2015 17:00

1 Attachment(s)

Care prefacatorie? Daca te referi la un mod diferit de preparare al sarmalelor decit cel traditional trebuie sa gasesti alt cuvint. Prefacatoria este o caracteristica umana, folosind cuvintul asta ataci din nou.

in primul rand: La multi, ani!
cand ai scris primul mesaj, acela in care descriai "simptomele" sarmalelor care fierbeau si tot nu se mai rumeneau,dincolo de toata "copilarosenia" declarata ulterior, am simtit cat esti de necajita din cauza asta. nu stiu cat de greu este sa fii departe de tara natala si mai ales, de familia ta, dar imi pot inchipui si sincer, iti sunt alaturi, te compatimesc. in acelasi timp, m-am gandit ca ai vrut sa-ti alini cumva acest dor, incercand sa gatesti traditionalele sarmale, desi, stiam, pricepusem, era evident, ai declarat de mai multe ori ca nu mai consumi carne si oricum, se poate observa foarte usor din pozele pe care postezi, ca felurile de mancare pe care le gatesti, sunt foarte sarace in calorii, in grasimi, si, in general, mananci alimentele crude. apoi, m-am gandit c-ai vrut sa-ti alini acest dor, de sarmalele copilariei, dar, in acelasi timp, n-ai vrut sa renunti nici la noul tau mod de alimentatie, gatind aceste sarmale dietetice. te cred ca varza murata n-a fost buna (cum sa fie ca in Romania? nici gand!), dar, crede-ma, am mai zis-o, dar n- ai observat, probabil, si eu am incercat de-a lungul timpului sa gatesc sarmalele cu carne foarte slaba si sincer iti zic, nu au fost nici pe placul familiei, nici al musafirilor. in plus,am recunoscut in descrierea ta, aceleasi neplaceri pe care le intampinam si eu in timpul gatirii si cu toate astea, ma incapatanam sa nu renunt la carnea slaba.te mai cred si cand imi spui ca mama ta gatea sarmale de post foarte bune, imi plac si mie, dar, in acelasi timp, sa nu uitam ca si acelea contin destula grasime (vegetala, dar tot grasime).
ei, dupa atatea explicatii (sincere, chiar sincere!). as avea o intrebare: cumva, zana cea buna, a venit cu bagheta magica deasupra oalei tale de lut si a facut minuni cu continutul ei?
cand ai spus ca sarmalele ti-au iesit bune, sincer, nu te-am crezut, mai ales ca ai amintit si de carnea de curcan, care nici macar nu era aia de pe gat si din care ti-ar fi iesit niste sarmale cu adevarat exceptionale. despre aceasta prefacatorie vorbeam, dar daca nu a fost vorba de asa, imi cer iertare. chiar mi-ar fi placut sa vad macar o poza cu ele, asa cum ai mai pus, intr-adevar, in anii trecuti.

@biter_moon
te rog, vrei sa pui un link de unde sa ne documentam si noi despre toxicitatea carnii si mai ales despre toxicitatea amestecului de carne cu kaiser?
pana cauti unul, uite ce poti admira din umbra nucului batran al cinemagiei:
Attachment 2645

rvn 05 Jan 2015 17:45

imi pare rau ca nu am gasit si creanga de brad sa pun langa. pentru estetica si pentru o incercare inutila de a eclipsa frumusetea inumana a bietelor sarmale.

rvn 05 Jan 2015 23:12

pana vine linkul lunii amare, m-am gandit sa citim impreuna parerea unui specialist adevarat. asadar, sa vorbeasca medicii. cititi, va rog, este interesant si haios, in acelasi timp:

Mâncarea tradiţională românească este sănătoasă atunci când este consumată în concordanţă cu activitatea fizică desfăşurată, în schimb detoxurile, veganismul şi făina de slăbit sunt "noţiuni goale", departe de medicină, spune medicul în diabet şi boli de nutriţie Simona Tivadar.

Dr. Tivadar a făcut, o radiografie a obiceiurilor alimentare, în care a explicat ce este cu adevărat sănătos pentru organism şi a analizat "miturile" fără nicio legătură, în opinia ei, cu medicina.

Medicul a vorbit şi despre post, subliniind că a mânca o cantitate foarte mare dintr-un aliment permis nu înseamnă că ai postit cu adevărat.

"Dacă mănânci un lighean de cartofi prăjiţi, nu înseamnă că ai postit. Postul înseamnă, pentru unii, să nu mănânce carne, dar nimeni nu-şi face restricţie la ulei. Un peşte cu brocoli este mai de post decât un lighean de cartofi prăjiţi. Postul a apărut ca nevoie de reducere a grăsimilor importante din alimentaţie. Toate poveştile care sunt acum, raw veganism, detoxuri, veganism nu sunt decât forme ale postului religios împinse într-o extremă. Nimeni nu a făcut o listă cu toxinele, cuvinte misterioase, toxine, energie. Astea nu există, sunt nişte baloane de săpun, noţiuni goale pe care oamenii aceştia (cei care le promovează - n.r.) îşi construiesc o argumentaţie departe de medicină, de realitate şi de ceea ce se poate obiectiva", explică Simona Tivadar.

Potrivit medicului, anumite analize ar fi suficiente pentru a stabili nevoile organismului în materie de alimentaţie.

"Eu pot să demontez cu o dovadă fiecare propoziţie dintr-un text al unui raw vegan. Un buletin astrup este o analiză din sânge şi obţii şapte parametri de echilibru acido-bazic al organismului. Să îmi spună mie cineva că dieta X ne acidifică, că intri în acidoză, că acizii sunt periculoşi. Mie trebuie să-mi arăţi un buletin astrup. Ai un buletin astrup cu care să dovedeşi că ai acidoză, atunci da, există. Dacă nu, nu există", explică dr. Tivadar.

"Cursuri de nutriţie, şi la şcolile care te învaţă să pui unghii false"

Specialistul a etichetat drept "porcării" anumite "reguli" privind alimentaţia vehiculate pe internet: "Circulă nişte porcării de ţi se încreţeşte carnea pe tine. Dacă mănânci gulia care este deasupra pământului cu roşia care este deasupra pământului, e nenorocire. Este ca în Caragiale: dacă ai mâncat fasole cu ridichi, aveai o şansă să te scapi, dar dacă ai mâncat ridichi cu fasole, nu mai ai nicio şansă. Este Caragiale curat".

Tot Tivadar a făcut referire la cei care se recomandă "nutriţionişti" şi dau sfaturi. "Pe toate site-urile pe care te uiţi, toţi oamenii care apar în public nu au o titulatură. Ei sunt consultanţi nutriţionişti sau nutriţionişti. Apoi, meseria de nutriţionist nu există în România, în acest moment. Suntem noi, doctorii de diabet şi boli de nutriţie, care suntem specialişti, sunt endocrinologii, care au făcut diabet şi boli de nutriţie ca a doua specialitate, şi mai nou, de câţiva ani, Facultatea din Târgu Mureş şi Facultatea din Cluj au deschis o catedră de nutriţie dietetică, care înseamnă că ai terminat liceul, faci aceşti trei ani de nutriţie dietetică, după care, eventual, un masterat şi rezultă ceea ce se numeşte nutriţionist dietetician. Nutriţioniştii de pe piaţă sunt făcuţi cu cursuri online, 180 de euro, şi în scurt timp ai diploma de nutriţionist. Cursuri de nutriţie se fac şi la şcolile care te învaţă să pui unghii false", spune dr. Simona Tivadar.

În opinia medicului, această situaţie este urmarea faptului că "legislaţia este proastă, doctorii nu fac nimic, Colegiul Medicilor nu face nimic". "Mi-ar plăcea să-l întreb pe preşedintele Colegiului Medicilor: domnule, când o să ne sesizăm legat de toate aspectele acestea? Pentru că o fetiţă care a făcut trei săptămâni de curs să scoată coşuri se numeşte estetician şi medicul estetician devine un fel de cosmeticiană, amestecându-se în capul oamenilor aceste noţiuni. Că nutriţionistul şi medicul specialist în boli de nutriţie s-au amestecat şi au devenit o varză. Suntem foarte puţini care ne-am putea numi nutriţionişti. Sunt unii ingineri de chimie alimentară, ei pot vorbi despre aliment, adică ce conţine alimentul. Este fix treaba lor şi a unităţilor derivate să permită sau să nu permită punerea pe piaţă a unui aliment. Nu să-mi spună mie să nu mănânc E 742. Apoi mai e şi povestea cu făina care slăbeşte. De aici apar nutriţioniştii 'de operetă', care vor să dea o lovitură pe piaţă, cum a fost şi femeia care spune că laptele produce cancer şi că laptele este pentru viţei. O prostie fără margini. Era o speculaţie pe creşterea estrogenilor, că laptele are mai mult estrogen. Serios? Cum au tras concluzia că laptele este pentru viţei? Suntem în plin teatru absurd - Eugen Ionescu. Toate pisicile mor, Socrate a murit, deci Socrate a fost pisică", consideră dr. Tivadar.

Medicul a comentat şi teoria "tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte" în care leacul miraculos este grâul încolţit.

"Grâul încolţit este pentru ierbivore care au două sau patru stomacuri. Oamenii au unul singur, care este plin de pepsină şi tripsină. Aceste enzime sunt secretate de pancreas şi glandele din mucoasa tubului digestiv, alături de enzimele ce participă la digestia celorlalte componente ale bolului alimentar. Cum să mănânce grâu încolţit? Niciodată să nu mănânce grâu încolţit. Şi cât mai puţine cereale. Este o prostie. Cerealele sunt făcute pentru americanul care mănâncă numai pâine albă, numai produse procesate, care nu au avut nicio vitamină şi nicio fibră şi s-a umplut de cancer de colon şi atunci, ca să contrabalansăm, în loc să îi punem în mână o fructă şi o legumă, i-am făcute cerealele, măcar să mănânce ceva, şi i-au dat şi vitamine şi minerale", explică Simona Tivadar.

Unul dintre sfaturile medicului este acela ca dimineaţa să fie mâncată o proteină. "Pentru că din proteina pe care o mănânci dimineaţa, în cursul zilei se vor constitui toţi neurotransmiţătorii, toţi 'poştaşii' care circulă între creier şi intestin şi îşi transmit informaţii. În intestin avem atâţia neuroni încât mărimea lor ar egaliza mărimea unui creier de pisică, aceasta nefiind un animal prost. Şi creierul din cap, şi creierul din maţe vorbesc continuu şi îşi transmit tot felul de informaţii legate de nutrienţii din care este constituit corpul, pe care i-ai luat sau nu i-ai luat din mâncare. Corpul nostru este o chimie, este construit din ceea ce mâncăm. Ar putea mânca pâine cu brânză, cu ou, sau pâine cu o şuncă sau o felie de friptură rece. În cantitate mică şi având grijă la cantitatea de grăsimi pe care o conţin", precizează dr. Tivadar.

În opinia specialistului, un alt mit legat de nutriţie este legat de a bea un suc de portocale sau de mere, asemenea celui potrivit căruia stafidele au aport de calciu.

"Nu bem sucuri. Un pahar de suc de portocale se obţine din şase fructe şi are atâta glucoză cât patru felii de franzelă, care nu stă în stomac o oră şi jumătate, cât ar sta fructele, sau două ore şi jumătate, cum ar sta pâinea, ceea ce face ca organismul să nu îl digere corespunzător, iar creierul să nu înţeleagă faptul că ai mâncat. Ai luat o sumedenie de combustibil, despre care organismul nu ştie că l-ai luat şi se trezeşte cu el. Sucuri, când omul poate să mănânce cu dinţii? Când omul este bolnav şi nu poate mânca fructul cu dinţii, îi dăm, în compensare, sucul. Altfel, care este rostul? Aduci încărcătură calorică. Era o raw vegană care zicea să luăm stafide pentru calciu. Ce?! Trebuie trei kilograme de stafide să obţii cantitatea de calciu de care ai nevoie. Trei kilograme de stafide au 12.000 de calorii. Ce face cu 12.000 de calorii pe zi, că nici dacă sapă şanţuri în pământ îngheţat nu are cum să consume 12.000 de calorii? Dimineaţa, dacă nu ai timp, bei o cană de lapte, iar mai târziu mănânci un sandwich, un fruct. În schimb, un sandwich din comerţ este de nerecomandat, pentru că are un kilogram de pâine, margarină şi o urmă de şuncă. Mama să facă sandwich-ul acasă", a mai spus medicul primar specialist în diabet şi boli de nutriţie.

Regula de aur: jumătate din alimente, fructe şi legume

Simona Tivadar a subliniat şi importanţa mâncării gătite. "Mamele să nu se mai spele atât pe mâni de obligaţia de a pregăti hrana şi să nu se mai ascundă în spatele deciziei copilului, spunând 'nu-i place, nu vrea'. Copilul este de acord cu ce l-ai învăţat. Să gătească, să aibă mâncare gătită. Decât să facă crize de nervi că nu mănâncă porc, mai bine să nu mănânce nici pui crescut în crescătorie şi să facă bine să încerce să cumpere animale care trăiesc, cât de cât, natural. Cred că animalele astea de crescătorie sunt o formă diferită de viaţă, o formă extraterestră, un experiment de laborator. De aici vin problemele. De la faptul că animalul nu mai este ceea ce trebuia să fie, de la faptul că industria face amalgamuri de produse şi de chimicale, pe care noi nu le identificăm. Dar nu ne pune nimeni să mâncăm acele amalgamuri. Niciodată în viaţa mea nu cumpăr mezeluri, poate şuncă de Praga sau muşchi, pentru că altele nu au carne. Să fie în ele carne. Dacă nu are carne, atunci de ce să îl mănânc?', a explicat medicul.

În opinia Simonei Tivadar, o problemă de bază a omului modern este că mănâncă prea multe calorii "goale". "Corpul face un bilanţ şi spune: îţi trebuie vitamina B, C, calciu, magneziu, fosfor...Tu trebuie să te hrăneşti ca să îţi asiguri aceşti nutrienţi, toate proteinele. Dar mâncând foarte multe calorii 'goale', te vei îngrăşa îngrozitor. Nu ronţăi covrigei, sticks-uri. Toată lumea ronţăie nuci, migdale, alune, fistic, seminţe. Putem mânca şase-opt seminţe, pentru că ne trebuie doar nutrienţi, dar nu mai mult. Dacă mănânci o pungă pe zi, te îngraşă şi te îmbolnăveşti", spune specialistul.

O altă mare problemă a omului modern este, în opinia Simonei Tivadar, aceea că, pe lângă faptul că mănâncă produse netradiţionale, o face fără să coreleze ce şi cât consumă cu efortul fizic pe care îl are de făcut în orele următoare. O regulă de aur este, potrivit medicului, aceea ca jumătatea din ce mâncăm să fie fructe şi legume.

"Unii spun că beau o palincă, să dilueze grăsimile. Poveşti! Nu diluează. Palinca va stimula insulina să încorporeze mai repede nutrienţii. Majoritatea încearcă să mănânce seara ca să 'plătească' ziua, însă organismul nu funcţionează pe datorie, ca orice motor cu combustibilul care îi vine continuu. Seara, poţi mânca un peşte, o brânză. Regula de aur ca jumătate din ceea ce mănânc să fie legume şi fructe este de netrecut, indiferent cine eşti şi cum te cheamă. Sigur, bine spălate. Spală şi oul", spune dr. Tivadar.

Specialistul s-a referit şi la miturile privind sursele de anticorpi. "Anticorpii sunt proteine. Imunitatea se bazează pe proteine, nu pe vitamina C, echinaceea şi vise. Pe proteine", subliniază Simona Tivadar.

alali 06 Jan 2015 11:44

wow! De la sarmale... Acum discutam care sunt mai sarmale ca altele... :-S Care sunt adevarate, originale, de firma.... E departe rau.
Sa cataloghezi ca "sarmale traditionale", e deplasat rau. Depinde de zona, depinde la ce generatie o raportezi. Nicidecum nu cred ca exista o retata universal valabila. Plus ca, un bucatar in adevaratul sens al cuvantului, asa cum spunea Jamie Oliver, este cel care stie ce anume vrea sa creeze si astfel poate susbstitui ceea ce nu are, ca efectul sa fie acelasi. In mai toate retele lui, o sa observam ca vb despre carne, branza, faina, etc, afirmand ca, daca nu ai ingredientul respectiv, merge inlocuit cu Y. Deci, a fi bucatar insemana sa ai aceasta abilitate. A avea aceasta abilitate insemana ca nicio reteta nu este batuta in cuie.
De aceea eu nu sunt bucatar :D
Dar am facut aceasta postare spre a ma destainui ca, si eu am preferat sarmalele vegetariene in detrimentul celor cu carne. Sarmalele pentru care m-am luptat sa se faca, si m-a costat muuult de tot, au fost din soia data prin masina si ciuperci. EX-TRA-OR-DI-NA-RE! Cinste bucataresei mele :x
Am gustat si cele facute "traditional", dar... doar una, apoi m-am reintors la preferatele mele.
Mentionez oficial ca nu a fost inlocuita grasimea cu nu stiu ce grasime vegetala. Ceapa nu a fost calita ci fiarta, ulei s-a pus foarte putin, iar sarmalele nu au iesit tari. Au fost perfecte! In folosul afirmatiilor mele o sa aduc un buletin oficial de analize!

Update: Sarmalele "nici de post", nici "vegetariene", ca nu mi-am propus niciuna din cele doua, s-au terminat... Ce sa fac acum? Nu mai am ce testa... :(
O analiza de scaun eventual ... e valabila? =)) (gluma nesarata, ne la locul ei, dar nu m-am putut abtine)

Ps. Sincer, chiar am fost dezamagit de inactivitatea pe acest topic. Ma asteptam ca acum de sarbatori sa vad imagini ce sa imi taie respiratia. Dar nu a fost asa. Iar pentru putinele imagini cu sarmale, s-a iscat iuresul asta... Pacat!

rvn 06 Jan 2015 16:00

Originally Posted by alali:

Ps. Sincer, chiar am fost dezamagit de inactivitatea pe acest topic. Ma asteptam ca acum de sarbatori sa vad imagini ce sa imi taie respiratia. Dar nu a fost asa. Iar pentru putinele imagini cu sarmale, s-a iscat iuresul asta... Pacat!

aia e! ca nimeni n-a avut curajul sa arate poze. trebuie sa credem pe cuvant.:-O

rvn 06 Jan 2015 16:01

si inca ceva: sarmalelor tale nu le trebuia deloc grasime. boabele de soia contin un vagon intreg

anaemona 06 Jan 2015 23:13

rvn, tu ai facut sarmalele ale in dovleac? arata foarte bine, toata prezentarea. Exact rumeneala aia as fi vrut sa-mi iasa si mie si nu mi-a iesit nici dupa 6 ore, cred, de stat la cuptor, cu capac, fara, cap, cu arzator de sus, de jos, you name it. Mi-a iesit putin rumenit deasupra, dar n-am facut poza la toata oala, oricum, nu mi-au iesit rumenite asa.

Nu stiu daca iti poti da seama din singura poza pe care am facut-o, o sarma, pe care am mincat-o eu :)) ca nu mi-au iesit ghiulele sarmalele. Si poate in alea 6 ore a avut vreo zina grija de sarmalele mele, cine stie. N-am spus niciodata ca sarmalele ar fi fost rele, doar neaspectuase, in primul rind din cauza verzei murate, varza care nu exista cu foaie subtire, cum eram eu obisnuita sa maninc cind eram copil. Iar gustul lor a fost apreciat de persoane care maninca mult mai multa carne decit mine. Pofta de sarmalele astea cu carne n-am avut niciodata, le-am facut in primul rind pentru copil, intr-un fel pentru traditie, pentru ca mincind la altii chestii din astea traditionale de Craciun, am zis ca macar de anul nou sa fac si eu ceva, sa vada el ca fac asta, indiferent ca nu-i pasa si ar fi fost la fel de multumit cu orice altceva care are carne :D dupa cum se vede si mai jos. Pofta imi e de sarmalele facute de bitter_moon, chiar daca nu stiu cum m-as impaca cu gustul ala dulce amestecat cu foaia de varza si foarte pofta imi e de ce a facut bucatareasa lui alali :)) soia cu ciuperci. Soia folosita a fost bobul crud sau soia expandata? Exista textura din aia expandata care imita carnea tocata. Eu ma cam feresc de soia si va sfatuiesc si pe voi sa mincati asa ceva doar de pofta, nu mincare de zi cu zi.

alali 07 Jan 2015 01:26

soia de aia expandata, snitele asa cum le numim noi, pe care le-am pus la inmuiat, le-am scurs, le-am fiert putin si apoi iarasi le-am scurs, pentru ca in final sa le dau prin masina. Asta a fost "tarea" mea ca sa spun asa. De aici mai departe nu pot sa dau detalii pentru ca nu am fost martor la proces :D
stiu ca este soia modificata genetic, cu hormoni de crestere, etc... La 2-3 ori pe an cata mananc... imi fac mai multe griji pentru mancarea de la Mc decat de soia...
Singura preferinta a fost ca sa se faca cu varza murata. Cu varza dulce nu as fi nici macar incercat vre-una.
Ps. Imi aduc aminte cand eram in tara ca, mancarea sarmalelor era o corvoada. Mancam de doua ori pe an (craciun si paste) si atunci o singura data si imi amintesc ca, eu, taica-meu, bunica-meu spuneam adliteram ca: "ne-am facut datoria anul asta mancand 2-3 sarmale" :))
Acum insa de cand am descoperit in propria bucatarie aceste sarmale de post, vegetariene, spuneti-le cum vreti, mananc cred ca 20 in aceste zile de craciun si poate alte 20 de paste.

ps. nici eu nu cred ca as fi incantat de acele sarmale in dovleac din cauza dulcetii trecute in sarmale din recipiet, dar ca si aspect, trebuie sa recunoasc ca sunt IMPECABILE. Prezentarea e de restaurant de fite. Doar ca eu sunt... mai "conservator" ca sa ma exprim cu sensibilitate :-*

rvn 07 Jan 2015 15:46

rvn, tu ai facut sarmalele ale in dovleac? arata foarte bine, toata prezentarea. Exact rumeneala aia as fi vrut sa-mi iasa si mie si nu mi-a iesit nici dupa 6 ore, cred, de stat la cuptor, cu capac, fara, cap, cu arzator de sus, de jos, you name it. Mi-a iesit putin rumenit deasupra, dar n-am facut poza la toata oala, oricum, nu mi-au iesit rumenite asa.

nu. sarmalele in dovleac nu sunt opera mea, eu n-am mai pozat sarmalele de la Craciunul acesta, dar promit c-o s-o fac cu prima ocazie. nu sunt o mancatoare inraita si drept urmare am gatit editie limitata, care s-a devorat rapid. am cules o poza reprezentativa de pe net, cu dublu scop: acela de a-ti arata cum vine treaba cu rumeneala si ma bucur ca te-ai prins de pont si acela de arata cum vine treaba cu dovleacul, cand vine vorba de "estetica".
data viitoare cand mai ai chef si pofta de sarmale, daca este greu de gasit varza murata a la Romania, poate iti este mai usor sa gasesti bors (dar ma indoiesc), sau poate gasesti alt inlocuitor al acestuia, cu care se poate acrii varza.cred ca intelegi la ce ma refer: sa cumperi varza proaspata, s-o tii in apa clocotita pana se inmoaie frunzele, rulezi umplutura in ele, iar cand vei pune la fiert, in loc de apa, poti pune borsul (sau inlocuitorul lui). sarmalele sunt bune si asa, varza proaspata, care-i dulceaga, capata un gust acrisor moale si placut, lasand sa predomine mai mult, gustul si aroma umpluturii. singurul incovenient intervine in momentul rularii, fiindca foaia de varza doar inmuiata, nu este atat de elastica cum este cea murata. dar merita!

@alali, ai dreptate in privinta dulcetii dovleacului care se transmite la sarmale. dar unii le prefera asa, cred ca-i o reteta turceasca, dar nu sunt sigura de originea ei. oricum, combinatia carne-dovleac, este putin mai ciudata la gust din acest motiv. o stiu, fiindca odata, am incercat o reteta de pui cu dovleac si nu mi-a placut acelasi lucru care ti-a displacut si tie.
cred ca in dovleac ar merge mult mai bine sa se fiarba sarmale fara carne, umplute cu orez sau/si cu alte chestii vegetale, dupa imaginatia si gustul fiecaruia.

c0nt 07 Jan 2015 18:42

Sa cataloghezi ca "sarmale traditionale", e deplasat rau.

Nu poti tagadui existenta "sarmalelor traditionale", sau daca tii mortis s-o faci, ar fi corect s-o lasi balta cu "sarmalele vegetariene".
Bunaoara, observand strict perceptiv cele doua tipuri de sarmale:
- ambele tipuri de sarmale arata cam la fel.
- ambele tipuri de sarmale se manifesta la fel (bolborosesc daca sunt pe foc, daca nu, nu).
- in privinta informatiei emise specific, apare diferenta. Pliz, nu-mi spune ca nu simti diferenta de aroma si gust dintre o sarma cu carne grasa de purcel in foaie de varza si o sarma din spirulina, quinoa and shit, in foaie de laptuca.

- O portie de sarmale necatalogate, va rog!
- :-O

rvn 07 Jan 2015 20:31

Originally Posted by c0nt:

- in privinta informatiei emise specific, apare diferenta. Pliz, nu-mi spune ca nu simti diferenta de aroma si gust dintre o sarma cu carne grasa de purcel in foaie de varza si o sarma din spirulina, quinoa and shit, in foaie de laptuca.

hahhhhhaaaaaaaaa!
cont, intri din Paste in Craciun pe cinemagia, dar o faci cum nu se poate mai bine. incep sa te iubesc.

alali 08 Jan 2015 12:13

Originally Posted by c0nt:

Sa cataloghezi ca "sarmale traditionale", e deplasat rau.

Nu poti tagadui existenta "sarmalelor traditionale", sau daca tii mortis s-o faci, ar fi corect s-o lasi balta cu "sarmalele vegetariene".
Bunaoara, observand strict perceptiv cele doua tipuri de sarmale:
- ambele tipuri de sarmale arata cam la fel.
- ambele tipuri de sarmale se manifesta la fel (bolborosesc daca sunt pe foc, daca nu, nu).

cont, vad ca esti in mare verva la inceput de an. Pacat ca nu participi mai mult la discutiile de pe forum.
Daca erai un pic curios, ai fi vazut ca numai la noi in tara, sunt 4 tipuri mari de retete de sarmale, recunoscute ca atare. Dar cum sarmaua nu este o reteta de provenienta romaneasca :-O , chiar numele provenind din turca, (asta cred ca nu o sa contesti, doar am invatat toti in gimnaziu nu?!), spune-mi tu atunci, care e varianta "traditionala"? Te rog sa tii cont de faptul ca turcul e musulman si nu mananca porc, acea carne grasa care fac sarmalele "traditionale".

Eu nu am avut niciodata intentia sa dau o denumire acelor sarmale ca fiind vegetariene, sau de post sau cum mai vrei tu sa le spui. Daca citeai mai bine si tot ce am scris eu despre ghidusele sarmale, ai fi vazut ca am lasat la latitudinea fiecaruia sa le numeasca cum vrea. Asa ca, chestia cu lasatul balta... poti sa ti-o insusesti.
La fel nu am facut niciodata afirmatia ca nu simt diferenta intre cele doua tipuri de sarmale. NICIUNDE! Am spus doar ca le prefer pe cele fara carne.

Si ca sa inchei, chestia cu traditionale e discutabila. Depinde la ce o raportezi. La zona, la generatie, la tara chiar.... Vorba aia, exista mai bine de 1500 de variante ale baladei Miorita, neputandu-se spune exact care e ceea ce a constituit izvorul acestor balade si noi vrem acum sa dezbatem care sarma e autentica si care e sub copy right¿¿??

Ps. Colac peste pupaza, ungurii au inregistrat denumirea de sarmale ca marca specifica ungureasca... Iaca am pierdut-o si pe asta....

http://www.obiectiv.info/istoria-sar...ele_45409.html

rvn 08 Jan 2015 12:31

stii care-i chestia, alali? daca inainte de 1989 spuneai ca preferi sarmale cu soia in loc de sarmele cu carne( de orice fel si de brontozaur), ai fi fost linsat la coltul alimentarei.

alali 09 Jan 2015 14:54

stii care-i chestia, alali? daca inainte de 1989 spuneai ca preferi sarmale cu soia in loc de sarmele cu carne( de orice fel si de brontozaur), ai fi fost linsat la coltul alimentarei.

stiu! Dar ce stiam noi atunci?

Asta obisnuieste sa imi spuna tot timpul taica-meu... asa, cu o nostalgie din aia comunista de ma apuca pandaliile...X( Ca uite, acum cautam soia si e scumpa, dar plumbuitu ne dadea salam cu soia si noi comentam... Ce destept era taticutu...

c0nt 09 Jan 2015 19:50

cont, vad ca esti in mare verva la inceput de an. Pacat ca nu participi mai mult la discutiile de pe forum.

Am prins ideea, mersi. Nu am cum sa particip la discutiile de pe forum, incerc sa explic motivul:
-Oh, iubu, aseara m-am instalat in varful patului, oh, cu o cutiuta de praline si, oh, m-am uitat la un bresson.
-La ce bresson, fa, sofisticaciuneo?
-La Mouchette, oh.
-Mda, ala, cu pustoaica aia de se ineaca in apa de dooj de centimetri. L-am vazut. Si?
-Oh, a fost genial, incredibila abilitatea maestrului bresson in a sparge tiparele,
de a evidentia pana la fluorescenta momentele acrosate starilor sufl../Poc, o caramida-n crestet.

Si gata, Mouchette redevine ce cred eu ca e, un film de rahat.
Live e simplu, dar ce te faci pe forum, ca n-ai acces cu caramida la crestetul sofisticaciunii? Degeaba urli cu majuscule ca imparatul e in curu gol daca nu ai background de cinefil, daca nu poti incropi cateva judecati de valoare, daca nu stii oleaca de english ca sa te poti ascunde sub fusta criticilor de pe rottentomatoes samd. Intelegi, alali? De-aia pun link-uri, liste si poze, mai mult nu sunt in stare.

In privinta sarmalelor, oi fi avand si tu dreptate. Din moment ce exista ardei umpluti de post care, in privinta gustului, nu seamana deloc cu cei cu tocatura, nu vad de ce n-ar exista chestiuni cu aspect de sarmale fara nici o legatura cu gustul sarmalelor. Para-se ca e suficient sa rulezi ceva comestibil intr-o foaie de altceva comestibil si gata sarmaua. Totusi, daca iesi in lume, la un restaurant, la o sarma, trebuie sa precizezi ce fel de sarma vrei, trebuie s-o cataloghezi.

rvn 09 Jan 2015 19:58

Asta obisnuieste sa imi spuna tot timpul taica-meu... asa, cu o nostalgie din aia comunista de ma apuca pandaliile...]

nu este nostalgie, sunt traume ale trecutului. si n-are de ce sa te apuce pandaliile. daca ai fi trait pe propria-ti piele, foamea dintre 1980-1989, te-ar fi apucat groaza. copiii de 4-5 ani de acum, se joaca cu tableta si primesc zeci de pachete cu cadouri de la mosu'. stramba din nas daca nu le este mancarea deja mestecata si fac greva daca nu-si primesc portia zilnica de dulciuri.
pe vremea aia, copiii de 4-5 ani, stateau in fiecare zi la cozi interminabile impreuna cu parintii lor, ca sa prinda orice de mancare, orice. Bucuresti, era singurul oras din tara unde painea nu se vindea pe cartela. azi, painea e hulita si socotita dusmanul numarul unu al sanatatii, cand vine vorba de alimentatie. carnea, o vedeam doar in vise, gainile din Romania parca nu faceau oua, untul era un mister pentru cei care se nascusera dupa 1980, iar uleiul si salamul, scumpule, erau fabricate (spun gurile rele), din multapreciata ta soia. eu nu contest calitatile nutritive ale vestitei leguminoase, poate chiar uleiul de soia foarte bun pentru alimentatie, asa cum, poate, era si parizerul care era vedeta raioanelor cu mezeluri, dar, nu suport ca cei care nu au trait pe pielea lor, acele vremuri, sa ia in deradere suferinta milioanelor de romani, care se luptau zilnic (la modul cel mai real!!!!), sa supravietuiasca din cauza penuriei de produse alimentare.
astazi, ne permitem sa alegem de pe piata, orice produs alimentar ni se potriveste, sau consideram ca ne face bine la sanatate. devenim adeptii unor idei revolutionare despre moduri de a ne hrani care sa ne prelungeasca viata si poate sa ne faca nemuritori. daca nu se intampla lucrul asta, macar scapam de riduri si tot e ceva decat nimic dupa auto masochismul cu care ne place sa ne impopotonam existenta. nu-mi pasa de toate prostiile astea si nici de ce anume isi pune fiecare in farfurie sa manance, dar, te rog, nu vorbi de ceva ce nu ai habar si nu pune semnul egal intre "nostalgie comunista" si foamea de dinaninte de revolutie, ca esti departe tare de adevar. mai bine mananca-ti sarmalele cu soia linistit si gandeste-te ca fiul sau fiica ta, au marele noroc, sa nu traiasca nici o secunda din viata lor, ca in vremurile acelea.

bremen1980 09 Jan 2015 20:32

RVN,cum ai putut uita că atunci tot poporul mânca cu voioșie creveți vietnamezi ????:P

rvn 09 Jan 2015 20:53

Originally Posted by bremen1980:

RVN,cum ai putut uita că atunci tot poporul mânca cu voioșie creveți vietnamezi ????:P

brem, bine ca n-ai uitat tu. si nu numai creveti. eu n-am uitat ciocolatele mici chinezesti, alea cat o imbucatura.

alali 09 Jan 2015 22:28

nu este nostalgie, sunt traume ale trecutului

rvn, scuze ca trec de la discutie la persoana, dar esti defazata rau anul asta in postari. Eu vorbeam cat se poate de clar ca nu inteleg nostalgia dupa regim cat timp a fost asa de rau, asa cum povestesti tu ca a fost. Adica unde e neconcordanta in mesajul meu.

nu pune semnul egal intre "nostalgie comunista" si foamea de dinaninte de revolutie, ca esti departe tare de adevar. mai bine mananca-ti sarmalele cu soia linistit si...

ceea ce scrii aici e.... :-/ Ce egal? Intre cine si ce? Cum ar putea cineva sa fie nostalgic dupa foamete... WTF?!

Nu sunt chiar atat de habarnist. E adevarat ca nu aveam decat 8 ani si ceva la revolutie, dar inca am amintiri din acea perioada. Inca tin minte, vorba lui bremen, acele cutii de creveti albastre care umpleau efectiv rafturile alimetarei... Imi aduc aminte aprozarele cu mirosul lor specific. Imi aduc aminte ligeanele de la alimentara pentru branza, (atunci cand aveau).
Am stat la cozi la lapte, portocale, pufuleti si paine. Atunci o vedeam ca o distractie.
Am vandut sticle si imi amintesc emotia pe care o aveam cand mi le verifica daca sunt ciobite...

Oricum, nu o sa pun la suflet mesajul tau direct, ce parca l-ai adresat prin PM si nu pe un topic de forum. Am vazut ca ai mai avut o altercatie tot legat de faimoasele sarmale, dar eu nu o sa doresc sa devin partener intr-o astfel de disputa.

PS. Nu am spus nicaieri ca sunt fan soia. Am subliniat chiar ca o cunsum de 2-3 ori pe an... asa ca, de unde pana unde ai tras aceasta concluzie?

din multapreciata ta soia

:-O

iar uleiul si salamul, scumpule, erau fabricate

:"> :"> Thx rvn!
dar daca tot imi faci astfel de complimente, te pot intreba ce varsta ai fara sa te superi? Eu am 33, iar tu vorbesti atat de parinteste ... :P
A! ... sa nu uit. Copilul e baiat... si nu ii place soia. :D Nu ii place in general mancarea gatita... E lupta mare... mai ales ca la 11 ani nu pot sa il mai oblig. Doar santajul mai functioneaza. Deh! Democratia asta .... .:))

Ps.2 Si nu am uitat de acele ciocolatele rotunde de la cofetarie, cu scufita rosie pe ele parca... e mult de atunci... A! Si gumele sub forma de tigara... si inghetata in cupe de inox .... :-*

bremen1980 09 Jan 2015 22:56

brem, bine ca n-ai uitat tu. si nu numai creveti. eu n-am uitat ciocolatele mici chinezesti, alea cat o imbucatura.

Eram mic atunci şi nu-mi mai amintesc de ele .Ţin minte însă cutiuţele ale roşii cu alifie chinezeascã. Erau aia mai mari care ne prindeau şi ne dădeau cu alifie din aia pe la ochi .Să vezi atunci ce-ţi lăcrimau ochii.:((

alali 10 Jan 2015 00:37

Eram mic atunci şi nu-mi mai amintesc de ele .Ţin minte însă cutiuţele ale roşii cu alifie chinezeascã. Erau aia mai mari care ne prindeau şi ne dădeau cu alifie din aia pe la ochi .Să vezi atunci ce-ţi lăcrimau ochii.:((

=)) :)) =)) mare dreptate...

n-am mai ras asa de mult!!! Bremen, esti mare!!! :-*

anaemona 10 Jan 2015 05:08

Se aplica din nou unul din citatele mele preferate. "You guys are not ready for that yet, but your kids are gonna love it"... not!

Desi cred ca vremurile sint in schimbare pentru destul de multi tineri, care inteleg ca pot minca diversificat si se pot bucura de mincaruri delicioase fara sa fie nevoie sa puna carne in ele. Nu zice nimeni sa fii vegetarian sau vegan, dar nici sa maninci extrem de multa carne si pe post de vegetala putin soric de porc.

rvn 10 Jan 2015 23:39

5 Attachment(s)

Desi cred ca vremurile sint in schimbare pentru destul de multi tineri, care inteleg ca pot minca diversificat si se pot bucura de mincaruri delicioase fara sa fie nevoie sa puna carne in ele. Nu zice nimeni sa fii vegetarian sau vegan, dar nici sa maninci extrem de multa carne si pe post de vegetala putin soric de porc.

da, sunt de acord cu asta sicu faptul ca vremurile s-au schimbat foarte mult. doar nu crezi ca eu gatesc asa cum gatea mama acum 30 de ani, sau cum gatea bunica acum 50. nu numai ca acum se gasesc alte ingrediente, pentru care s-au inventat o multime de retete, lumea se misca continuu, mult mai rapid si usor, iar lucrul asta influenteaza si transforma si traditiile culinare ale tuturor. nu stiu daca altcineva in afara de mine, a citit interviul cu doamna doctor, pe care l-am postat intr-un mesaj anterior. sunt trei lucruri importante pe care ni le trasmite si cred ca deloc de neglijat;.este bine sa ne ferim cat putem de mult de alimentele prea prelucrate,. sa nu tinem diete dupa ureche, ci numai la sfatul medicului specialist in nutritie si al endocrinologului si sa mancam diversificat, dar in cantitate moderata, idee pe care eu o imbratisez cu drag. desigur, exista cazurile nefericite, persoanele care au anumite intolerante alimentare. atunci, retinerile de la a manca un anume aliment sunt pe deplin justificate si nu pot decat sa-i compatimesc, ii inteleg, cand spun ca acel aliment le este daunator sanatatii. dar, nu-i inteleg si nu-i aprob, pe cei care, renunta la ceva, ma rog, nu-i opreste nimeni s-o faca, dar fiindca nu mai consuma ei, se trezesc spunand despre acel aliment ca nu este bun nici pentru ceilalti.
si-acum, sa continui defazarea, ca tot a tinut si vremea de afara cu ea. azi am gatit sarmale. v-am spus ca de Craciun am gatit putine si uite, destul de repede, le-am facut iarasi, loc in meniu.
cum spuneam, varza murata este productie proprie. important este ca ea sa fermenteze corect, apoi, important este si cu ce o aromezi, fiinca aceste arome se transmit in gustul preparatelor la care o folosesti. personal, imi place mararul foarte mult. am pus doar cateva legaturi bune de marar uscat si cimbru, desi sunt o groaza de mirodenii de unde puteam alege.
intotdeauna, pentru a fierbe sarmalele, este bine sa alegeti o cratita cu peretii mai inalti si diametru mai mic, sau o semioala, daca se poate cu gura mai ingusta. eu chiar am in bucatarie asa ceva. intai toc marunt frunze de varza care nu sunt bune de impachetat si formez cu ele, un strat subtire pe fundul oalei, pentru a evita eventuala lipire. apoi, asez sarmelele in straturi, avand grija ca o treime din volumul oalei sa ramana liber, pentru a face loc lichidului cand incepe sa fiarba. de aceea este foarte important, sa apreciati corect, inca de la inceput, in ce oala se vor aseza cel mai bine, ca sa nu aveti surpriza "datului in foc". este neplacut sa va treziti cu plita plina de zoaie. in continuare, sustin ideea fiertului pe ochi, la foc mic si apoi transferul oalei in cuptor, spre final. chiar si in poza aceea cu dovleacul, care a starnit admiratie, se vedea ca sarmalele nu erau fierte in dovleac (fiindca acesta nu capatase nuanta maronie de la copt indelungat), ci erau puse in el, doar pentru desavarsirea gustului si rumenire. la fel se poate proceda, folosind oala de lut, in locul dovleacului. sunt sigura ca si oala de lut are rolul ei bun, am vase de ceramica in care gatesc frecvent si stiu ce efect au ele asupra gustului, dar raman fidela fiertului pe ochi si mi se pare prea complicat sa transferi sarmalele dintr-un vas intr-altul, la jumatatea timpului de fierbere. en fin, voila:
Attachment 2649
Attachment 2651
Attachment 2653
Attachment 2655
Attachment 2657

alali 11 Jan 2015 17:56

eee! Asta as fi asteptat de Craciun si Anul nou. In loc sa sariti asa una la alta, ca sarmalele nu sunt de firma, ca nu sunt originale, etc, ... poze, multe poze, cu salate, ciorbe, supe, fripturi... si de ce nu, sarmale.
Povesti amuzante despre preparate, snoave din timpul mesei, si iarasi poze... Mai ales de la distinsele noastre doamne. Noi barbatii, ... mai subtire ca nu avem copyright-ul, dar voi... ?:P

rvn 11 Jan 2015 20:44

alali, daca raman in continuare defazata, o sa muriti poftind.

alali 11 Jan 2015 22:47

asta ne si dorim rvn:x , nu scandal si cearta.

Eu unul ma risc... iar daca e ceva care chiar risca sa ma ucida.... chem usor sotia, asa, ca din intamplare si ii arat imaginile cu mangaietorul indemn... "ce spui draga, facem si noi?" :D

rvn 12 Jan 2015 08:47

asta ne si dorim rvn:x , nu scandal si cearta.

divergentele de opinii nu inseamna scandal si cearta. daca am fi toti la unison, in ciuda faptului ca in intimitatea din spatele monitorului gandim, de fapt, cu totul atfel, ti s-ar parea mai corect?
de ce scriem aici, de ce incercam sa ne impartasim experientele, fie ele si culinare? intentia mea este sa fac schimb de idei, de opinii, nu sa fiu laudata daca nu este cazul.

All times are GMT +2. The time now is 05:42.