Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   TIFF (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=246)
-   -   2009 (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=95222)

Ambra Blu 08 Jun 2009 09:47

da mai terminati ma cu 432 si mdl si in sfinta zi de post pre tiff
direct din poienita nr 2, salutari egon & serghei

Alex Leo Serban 08 Jun 2009 10:21

@ klein: si mie mi se pare k gionloc cerebralizeaza prea mult (doar a absolvit filozofia, deh!), dar eu crek in film - k in orice arta - u have to feel first, think later ;)

adik, ma-ntelegeti, nu zic k NU tre sa (te) gindesti deloc la un film, doamne fereste!, dar k intr-o prima faza primeaza emotia (estetica), abia dupe aia vin 'decorticarea', rationalizarea/analizarea & celelalte kestii...

daca te uiti la film avind tot timpu skeme (scame?) intelectuale in fata okilor, ai ratat filmu...
iar daca doar 'simti', dar nu reusesti (sau nu consideri k merita) sa conceptualizezi, dupa, iar l-ai ratat - pt k ramii in perimetru unei kestii de tip 'mi-a placut/ nu mi-a placut'...

@ ambra: pt egon & serghei, n-ar fi tbuit 'poenita nr trei'? =))

EgoN 08 Jun 2009 11:20

poenitza nr 2 e un fel de cod al samurailor :) la nivelul 3 inca n-am ajuns, desi mai putem face pelerinaje prin gradini asiatice :P

Alex Leo Serban 08 Jun 2009 11:33

@ egon: ok, scuze :">

@ gionloc: tu ai vz filme de rohmer? ;)

ideea k un film (indiferent de care fel e el - realist, suprarealist, non/para/minimalist, liber-skimbist etc...) nu este, implicit, o demonstratie a regizorului, k nu urmeaza - adica - o demonstratie, step by step - de natura emotionala, intelectuala sau amin2 -, e destul de 'originala', i must say...

dc crezi k 'realismul' inseamna o poveste vraiste, spusa de un regizor care nu stie ce face & ce vrea de la filmu sau?! :-/

halebardul 08 Jun 2009 14:58

da, sa mute cineva discutiile astea la mdl sau 432

@ gionloc - e clar, te raportezi la modul cum ai perceput tu filmul - poate la mdl nu te-ai implicat emotional si la 432 da. Desi e cam ciudat sa vezi un om murind sub "ochii" tai si sa nu te atinga povestea (ca moare el si nu tu? :-O ) ...
Originally Posted by gionloc:

[...] stiu ca va muri, nu stiu cum, moartea oricum e un eveniment exterior vietii (nu ma atinge pe mine, ci pe ceilalti, pe cei care mor), asa ca vreau sa vad cum. .

Si totusi sa fii sensibil la povestea Otiliei...
Manipulare auctoriala exista si in mdl la greu, inclusiv prin senzatia asta pe care ti-o da ca iti prezinta lucrurile cat mai detasat (a fost o alegere estetica, nu?) Daca un film de fictiune s-ar folosi de "formalismele" si discursul tipic unui film documentar nu ar insemna ca nu te manipuleaza. Ba chiar mai mult. O poveste spusa "la rece" implica tot atata manipulare cat o drama ravasitoare vazuta prin prisma personajelor ei.

In 432 eu vad aproape aceeasi detasare fata de poveste ca si in mdl. Drama e observata aproape la fel de clinic ca si la mdl. E prezentat un caz, pe care trebuie sa-l judecam noi, si suntem chiar mai putin indemnati sa empatizam cu personajele decat la mdl. Nu se plange, nu se urla, drama nu e traita manifest ci dospeste latent, e inghitita cu noduri, personajele aproape ca au masca impotriva exprimarii trairilor. In afara cazului ca fetele alea sunt doua curve cu inima de gheata :D si nu sunt, se tin destul de bine in situatiile in care ajung. Un nod in gat la Otilia si parca o tendinta de a izbucni in plans la un moment dat, cam atat. Trairile sunt retinute. De ce ar rezulta ca suntem manipulati inspre a le trai noi, in locul lor? Vedem pe cineva suferind ceva grav dar retinandu-si reactiile si de aici rezulta ca va trebui sa plangem noi in locul lor? Chiar si finalul, in care Otilia ii cere Gabitei sa nu mai vorbeasca niciodata despre asta spune cam acelasi lucru: retinere.
De-aia zic ca e tot o dare de seama si in 432, poate nu chiar rece cat un proces verbal, dar pe-acolo.

(dupa cum observi, am plusat manipularea in mdl si am minimalizat-o in 432. Tocmai pt a le aduce la egalitate, cum cred eu ca sunt de fapt)

gionloc 08 Jun 2009 15:13

Originally Posted by Alex Leo Serban:

dc crezi k 'realismul' inseamna o poveste vraiste, spusa de un regizor care nu stie ce face & ce vrea de la filmu sau?! :-/

doamne feri, realism nu inseamna vraiste!
realism inseamna poveste construita in asa fel incit sa nu simti implicarea autorului nniciun alt fel decit acela specific cinematografiei - ca el e autorul care aduce pe ecran povestea si pe tine, ca spectator, te face martorul unei celor de pe ecran, fara sa te oblige sa suferi alaturi de un personaj sau de personaje. ci, dimpotriva, sa dea voie personajelor sa se dezvolte cit mai 'liber'... si te faca sa intelegi de ce suferi daca tu (si numai tu, in urma unei asumari rationale a istoriei vazute) alegi sa fi alaturi de un personaj intr-o anumita stare.
realism e tendinta spre zero manipulare dramatica (dintre filmele recente, gomorra e un exemplu si mdl e alt exemplu - si cea mai fericita fata e alt exemplu, dar nu perfect - a ce numesc eu realism 'pur' - ma opresc la titlurile astea ca is cele mai proaspete in mintea mea).

evident, toate lucrurile astea le caut si le analizez dupa vizionare, la film traiesc filmul. cum e cazul lui Politist, l-am vazut a doua oara ca sa imi fie clar traseul de care vorbeam. prima data simtisem ca tre sa fie un joc pe ecran (al autorului cu personajul si cu spectatorii) si jocul nu m-ar fi deranjat daca Porumboiu nu facea apel la ideea de realism, la ideea de interpretare a realitatii pe ecran. daca zicea ca a facut un film despre cinema (despre canoanele genului policier) si despre absurdul cotidian - jos palaria!
fiecare film are in spate nu concept, cel putin fiecare film serios. cauta ceva, dpdv artistic urmareste un scop. cind vine vorba de filmele astea (serioase), ma intereseaza felul incare scopul intilneste materia cinematografica, ma intereseaza cum ideea si imaginea se contopesc in sens... si ce sens are sensul ala. iar sa obtii imbinarea asta in mod sanatos, ca regizor, tre sa fii foarte atent la atitea detalii ca o poti lua razna.
asadar, in niciun caz nu e nimic vraiste!

rohmer n-am vazut decit l'anglaise et le duc si astree et celadon, asta din urma acu la tiff. asta din urma mi-a parut ok conceptual si l-am apreciat pentru relatia asta - concept-transpunere pe pelicula, dar dupa ce efectul acestui joc a trecut (dupa jumatate din film), m-am cam plictisit. am inceput sa imi imaginez cum arata filmul asta facut de bresson si creca ar fi fost mai bun...
dar cum imi imaginez ca m-ai intrebat cu un scop (legat de ceea ce tot spun p-aci), sondez piata dupa citeva filme de-ale sale si le vad ;)

Alex Leo Serban 08 Jun 2009 15:36

gionloaceee, bresson NU ar fi facut 'les amours d'astree et de celadon'!!! =))

vezi 'povestirile morale' & '... ale celor 4 anotimpuri' & 'comediile & proverbele' batrinului rohmer & mai vbim :)

gionloc 08 Jun 2009 15:46

nu l-ar fi facut el personal,
ma gindeam la stilul sau din lancelot - as fi fost curios sa vad cum arata astree si celadon cu expresivitate zero in glas si cu o fatza plata.

mai vorbim :P

Alex Leo Serban 09 Jun 2009 06:11

... sigur - mai vbim, mai povestim; k aici:

http://www.hboclub.ro/De-Gustibus/De-Ce-Iubesc-TIFF-ul/

:-*

Serghei 09 Jun 2009 21:27

Mi-e mi-a placut Antichrist.In vremurile astea de criza,cand minimalismul ruleaza,domnu Trier ne spune povesti cu un Adam si o Eva apocaliptici.Prima jumatate de film e meserie...von Trier s-a lepadat de hainele saracacioase marca Dogma&America Trilogy si incanta ochiul cu niste imagini pe care le consideram pierdute de la Europa incoace.Partea proasta e ca la un moment dat cred ca s-a plictisit de filmul asta si si-a cam bagat pula...si-a pierdut subtilitatea,echilibru....si a dat-o in sindromul "Tanti Ludmila si vulpea vorbitoare"....nu-i bai ca-s fan Tanti Ludmila...si mi-a placut cap coada.

Pe de alta parte,mi se confirma o parere pe care o am de ceva vreme.Dupa generatia Cannes e un vid in cinema.ro.Sunt cativa tineri regizori care promit da sa nu fie cum zice domn Tolontan "s-a nascut talent si-a murit speranta"....Totusi mi se pare o pata maronie in palmaresul TIFF-ului premiu pentru scurtmetraj dat filmului "Pentru el",o glumitza nesarata dealtfel.Pe aceasta cale vreau sa-i indemn pe colegii padurari,Egon&Ambra,sa demaram proiectul "Regizorul din poiana adormita"....barem facem un ban cinstit.

Dedic acest post lui Von Trier si depresiei sale.

Alex Leo Serban 09 Jun 2009 21:40

ce frumos... god bless u =D>

Judex 10 Jun 2009 03:27

Originally Posted by Serghei:

Pe aceasta cale vreau sa-i indemn pe colegii padurari,Egon&Ambra,sa demaram proiectul "Regizorul din poiana adormita"....barem facem un ban cinstit.

Dedic acest post lui Von Trier si depresiei sale.

Alt scenarist deprimat. Si tu ai fost ma la CAV?

Serghei 10 Jun 2009 12:14

Nu si...nu.

Judex 10 Jun 2009 16:18

Ah, ok. Sorry, eram cu bere-n nas. :D

illotempore2002 10 Jun 2009 16:18

Originally Posted by Judex:

Ah, ok. Sorry, eram cu bere-n nas. :D

adica erai beat? in mijlocul zilei?
yuk :-&

Judex 10 Jun 2009 16:21

Eram la chef. Si era 04:27. Nu eram beat, ci distrat.
Tu ce pana mea ai azi???

Mala Portugal 10 Jun 2009 21:54

la chef te dadeai pe cinemagia? sick sad world :(

anyway, la capat de tiff , 3 amaraciuni :
1. ca n-am facut clic cu Antichrist. Unlike everyone else am detestat mai mult prologul decat epilogul si chiar daca povestea s-a tinut bine, mi-a lipsit LvT as a deceiving bitch. Daca-l iubesc e fiindca ma duce cu zaharelul un film intreg si in final ma lasa vulgarizata sufleteste. Nu si de data asta :(
2. ca n-a mai scris Carmen Mezincescu in aperitiff si ca, din cate am inteles, nici nu-si mai doreste sa scrie despre film. iar din cei 3 pe care imi placea sa-i citesc - film related, unul nu mai scrie, unul nu prea scrie si ramane Leo :P un fel de dictatura adica.
3. ca in contextul tiff-ului, i-am vazut atat de mediatizati pe lolek si bolek ai audiovizualului romanesc (ctp si hurezeanu) incat m-am speriat ca painea si circul se muta in Cluj

in rest numai fericiri :)
ps Imi poate lua cineva pe maine un bilet pentru Nord la Muzeul Taranului Roman?
pps Pe unde vine Muzeul Taranului Roman :"> ?

Judex 10 Jun 2009 22:15

Ma dau pe Cinemagia de unde vrea pula mea de vultur.

MTR e la Victoriei.

Mala Portugal 10 Jun 2009 22:48

Multumesc, acum trebuie doar sa aflu unde e Victoriei :D
btw...vulturii n-au organe sexuale externe(ca mai toate pasarile). ori accepti deficitul, ori te dai drept alt animal.

Judex 10 Jun 2009 22:51

Mi se rupe pula mea de vultur cand imi zici de "pari". "Parile" pot sa si-o ia la laba cand vor ele cu aripile alea lungi.

Victoriei e in fata Guvernului.

Alex Leo Serban 11 Jun 2009 07:38

@ mala: e imediat dupa muzeu antipa, peste drum de cladirea guvernului, right

re: carmen mezincescu - nu stiam k nu vrea sa mai scrie, probl e k TOATA lumea care a avut de-a face cu ea (cerindu-i sa scrie this'n that) a ramas cu okii-n soare de prea multe ori (incl me) incit, acum, si sa vrea sa mai scrie, nu-i mai cere nimeni... :D

@ judex: dc esti atit de nervos & DC vbesti asa cu mala?! :(
intra atit de rar pe forum (unlike altele, unfortunately...) incit a little politeness is the least u can do

Judex 11 Jun 2009 08:30

Mda, mi-am varsat nervii aiurea. Sorry.

halebardul 12 Jun 2009 08:44

programul TIFFului de Bucuresti

MTR
http://www.tiff.ro/ro/node/2000
EP
http://www.tiff.ro/ro/node/1999

Azi e singura proiectie LvT din festival. Si probabil dintotdeauna, daca stirea aia se adevereste.

corinka 12 Jun 2009 10:13

Care stire?

halebardul 12 Jun 2009 10:18

of :)

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-06-04&id=29714

klein 12 Jun 2009 11:30

romanii nu cer nuditate si violenta??? da de cand au inceput sa fie romanii asa de sensibili si de pudici ?? :-?

Alex Leo Serban 12 Jun 2009 12:32

romanu e ipocrit: umple salile unde 'se baga sex', k pe urma sa aiba dc se plinge k 'ce mizerii de filme!' :))

illotempore2002 12 Jun 2009 12:34

merge cineva diseara la MTR la Antichrist?

Judex 12 Jun 2009 12:52

Neah... Diseara tre sa fac rost de niscai stripperite pt petrecerea burlacilor. :-?

corinka 12 Jun 2009 12:53

Eu am vazut Antichrist la TIFF dupa ce, cu o seara inainte, am vazut Martyrs. Vreau sa spun ca, in comparatie cu Martyrs, Antichrist e mic copil, raportat la violenta si imagini dure. M-a cam ingretosat scena cu mutilarea genitala, recunosc ca mi-am intors privirea, in rest, nu este chiar asa de dur cum se pretinde! Oricum, cu bulinuta aferenta ar trebui sa fie difuzat necenzurat, doar publicul poate opta daca sa mearga sau nu la un film!

illotempore2002 12 Jun 2009 13:09

Originally Posted by illotempore2002:

merge cineva diseara la MTR la Antichrist?

anyone?

klein 12 Jun 2009 13:35

Originally Posted by Alex Leo Serban:

romanu e ipocrit: umple salile unde 'se baga sex', k pe urma sa aiba dc se plinge k 'ce mizerii de filme!' :))

EXACT

halebardul 16 Jun 2009 11:19

S-a mai dus cineva la TIFF-ul de Bucuresti?
azi sunt asa:

la EP:
18.00 UN PROFESOR DE ŢARĂ / Venkovský Učitel / A Country Teacher
Cehia-Franţa-Germania, 2008 ; 2h
R : Bohdan Sláma

20.30 TREZIT DIN VIS / Amanecer de un sueño / Awaking from a Dream
Spania-Polonia, 2008 ; 1h40
R : Freedy Mas Franqueza

la MTR:

19:00 – PA-RA-DA - 100'
(Italia-Franta-Romania)
R. Marco Pontecorvo
proiectie in sala

21:15 - MAGNUS - 86'
(Estonia-Marea Britanie)
R. Kadri Kousaar
proiectie in aer liber

corinka 16 Jun 2009 11:28

Mergeti la Un profesor de tara, il recomand calduros. Pa-ra-da nu l-am vazut, dar am auzit si pareri pro, dar si contra. Unii l-au laudat, dar acineva, Mala, daca bine imi amintesc, spunea ca a iesit din sala, nici n-a stat pana la final.

Bogie 16 Jun 2009 12:26

Am fost eu aseara la Bahrtalo care nu prea mi-a placut; o balacareala in genul lui Kusturica dar lipsita de miez; cand era pe punctul sa se inchege ceva, hop si-un dialog enervant; am inteles ca certurile dintre cei 2 prieteni faceau parte din relatia lor dar erau atat de plictisitoare.

Diseara nu stiu ce sa aleg intre Magnus si Trezit din vis. Sugestii?

Alex Leo Serban 16 Jun 2009 19:25

MAGNUS!
(in case it's not too late...)

Bogie 19 Jun 2009 10:17

Am fost la asta dar nu prea mi-a placut; prea multe incercari ratate, oportunitati risipite, atmosfera nu indeajuns de apasatoare pt a-l justifica pe Magnus; desi relatia tata-fiu e pigmentata de vizite la bordel, acid-trip-uri si fraze de genul "daca ai fi fata, te-as fute sa-ti arat cat de mult te iubesc", lipseste ceva in tentativa iconoclasta.
Spre final o mai drege iar despartirea finala dintre cei doi este socanta (cum bine a observat Egon).

PS Taica-sau semana cu Maradona (versiunea recenta) http://svt.se/content/1/c6/31/97/35/...svt-050120.jpg

Alex Leo Serban 20 Jun 2009 05:42

aa, pai eu nu l-am vz, doar auzisem dspr el k e f tare (stiu pe cineva care a iesit absolut ravasit, declarindu-l cel mai bun film din festival!)...
sorry if i misled u :(

Amantul_Taciturn 27 Jun 2009 12:28

Bulversant filmul lui Trier, am si acum sentimente amestecate în legatura cu el, dar oricum îl recomand oricui, e genul de film care vorba lui alex.leo ''cand îl urmareşti, nu-ti mai simti fundul pe scaun''.

vicki 29 Jun 2009 18:09

mie filmul lui von Trier mi s-a parut cea mai cumplita si stupida idiotie pe care o putea face sau poate sunt eu prea idiot ca sa ii inteleg `miezu`, oricum parerea mea e ca e un film facut in `ciuda` cinefilior si admiratorilor lui

Sasoeg 02 Jun 2013 00:49

Originally Posted by Chambord:

Top 15 filme OBLIGATORII, pe care le-as vedea daca as fi in Cluj zilele astea (presupunand ca n-am vazut nici unul din ele pana acum) - si tot atatea motive sa ma zgarii ca nu sunt acolo:

1. Astree şi Celadon/Les Amours d'Astree et de Celadon
(Franţa, 2007)
R. Eric Rohmer

2. Shirin
(Iran, 2008)
R. Abbas Kiarostami

3. Stranger Than Paradise
(SUA, 1984)
R. Jim Jarmusch
Cu: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson

4. Chiriaşul/The Lodger
(Marea Britanie, 1927)
R. Alfred Hitchcock

5. Persepolis
(Franţa-SUA, 2007)
R. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi

6. Gomora/Gomorrah/Gomorra
(Italia, 2008)
R. Matteo Garrone

7. Foame/Hunger
(Marea Britanie, 2008)
R. Steve McQueen
Cu: Liam Cunningham, Stuart Graham

8. Eu, tu şi toţi cei pe care-i ştim/Me and You and Everyone We Know
(SUA, 2005)
R. Miranda July
Cu: John Hawkes, Miranda July, Miles Thompson

9. Politist, adjectiv
(Romania, 2009)
R. Corneliu Porumboiu

10. Il divo
(Italia, 2008)
R. Paolo Sorrentino

11. Te iubesc mult/I’ve Loved You So Long/Il y a longtemps que je t’aime
(Franţa, 2008)
R. Philippe Claudel

12. Revanşa/Revanche
(Austria, 2008)
R. Gotz Spielmann

13. Despre Elly/About Elly/Darbareye Elly
(Iran, 2009)
R. Asghar Farhadi

14. Tokyo sonata/Tokyo Sonata
(Japonia, 2008)
R. Kyioshi Kurosawa
Cu: Teruyuki Kagawa, Kyôko Koizumi, Yû Koyanagi

15. Amintiri din Epoca de Aur/Tales From the Golden Age
(România, 2009)
R. Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Contantin Popescu şi Cristian Mungiu
Cu: Vlad Ivanov, Tania Popa, Ion Sapdaru

i agreee with u that these movies are amazing at all

All times are GMT +2. The time now is 21:04.