Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Scurt metraje romanesti (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=92380)

m3lku 24 Mar 2008 17:11

valuri e facut cu banii CNC

rocky 24 Mar 2008 18:21

Ok. Asa intelesesem din atitudinea lui airlight, ca n-am stat sa verific. Mea culpa.

rocky 03 May 2008 13:13

Pentru ca am constatat pe acest site ca spectatorii "profesionisti" se impart in doua categorii, cei ca mine (care credem ca meseria trebuie sa primeze) si cei ca als (care crede ca e mai bun ce e sui, si in afara normei), ma vad nevoit sa revin si sa clarific.

Orice scenariu, scurt sau lung, scris prost, ca dramaturgie sau psihologie, ma irita pentru ca nu le poti reinventa, ele sint domenii care nu functioneaza decit cind sint respectate in esenta lor. Psihologia e una singura, omul asa functioneaza si va functiona mereu, de asta nu se poate inventa un nou mod de a functiona in lume decit cel pe care il cunoastem cu totii.

Ma enerveaza cind mi se spune ca X film e bun, ca e de arta, si eu vad ca e ca o femeie care ar fi frumoasa daca s-ar ingriji, insa ce sa fac daca are urdori la ochi, parul murdar si netesalat si mincare intre dinti! E chiar atit de mult sa ceri unui produs filmic, sa-i zic, ca termenul de arta e putin prea mult sa-l folosim toata ziua buna ziua doar ca sa ne dam noi cunoscatori fini, sa iasa in lume doar cu o minima ingrijire cosmetica?

Si, in plus, e foarte nasol pentru cultura insasi a acelei societati cind receptorii care cad pe spate la un film sui si il sustin pe autor in loc sa-l retrimita la masa de proiectat sau unde e nevoie, poate doar doi pasi inapoi, il sustin si-l fac sa creada ca e bun, fiindca e "artist". iar omul, stiindu-se imperfect, pluseaza si incepe sa se dea rotund si nu mai invata nimic, si pe urma te trezesti ca ai creat un monstru care te va musca de c... si nu numai, cind ti-e lumea mai draga.

Ati vazut doar cazul heather mills, bietul mccartney a crezut ca e un om milos si face un lucru frumos ca ia o tipa cu picior de lemn, si cind si-a dat el seama, ea ii luase deja jumatate de avere!

Proletar 14 May 2008 21:44

desi cam tarziu, am vazut azi "un cartus de kent si un pachet de cafea".
mi s-a parut de o banalitate coplesitoare.
chiar nu are nimic deosebit.

Pitbull 14 May 2008 22:22

Din päcate
Ai dreptate.

vladvaidianu 14 May 2008 23:04

nu prea sunt de aceiasi parere...
evenimentul in sine e absolut banal (la fel de banal ca si originalul lui jarmusch) dar filmul spune mult mai mult...
in plus mi se pare foarte dificil sa te faci inteles cand ai la dispozitie atat de putine mijloace. e oarecum similar cu muzica dodecafonica. d-aia-mi place...

Pitbull 14 May 2008 23:25

Nu zic cä-mi displace, si nici cä ar avea defecte, greseli, puncte slabe - ci doar cä, desi bun si agreabil, totusi nu are nimic nou, deosebit, surprinzätor (ba chiar, produce o relativä deceptie, prin tezism: "E tot ca înainte, nimic nu s-a schimbat.")
Nu reusesc sä întrezäresc acele elemente majore de continut pe care le sugerezi, cu mentiunea cä e "foarte dificil sä te faci înteles, când ai la dispozitie atât de putine mijloace". Prin urmare (si färä scepticism sau rele intentii), te rog sä fii mai explicit.
Precizez, totodatä, încä douä-trei lucruri:
- Asemenea scuze nu stau niciodatä în picioare; dacä nu te poti face înteles cu mijloacele pe care le ai, recalibreazä-te si fä-te înteles, cä de-aia esti regisor!
- ...Cu atât mai mult, cu cât argumentul pur si simplu nu stä în picioare. A fi regisor înseamnä a te "face înteles" cu orice mijloace - de la nivelul lui Porumboiu pânä la al lui Lucas.
- Evident, discutia e pur academicä. Cristi Puiu a dovedit, în "M.D.L.", cä e un mare regisor, capabil sä se facä pe deplin înteles, în toatä complexitatea lui, chiar si cu cele mai minimaliste mijloace. Omul chiar nu are nevoie de scuze!
Ca atare, as zice cä "U.C.K.S.U.P.C." e, în fond, un foarte bun exercitiu profesional, si atât.

vladvaidianu 15 May 2008 11:11

Quote:

as zice cä "U.C.K.S.U.P.C." e, în fond, un foarte bun exercitiu profesional...

perfect de acord
Quote:

..., si atât.

doar in masura in care si stranger than paradise, coffee and cigarettes, night on earth sunt exercitii profesionale si atat.

cristi puiu:
"Proiectul nostru "Sase povesti de la marginea Bucurestiului" denunta modelul romanesc si, implicit, ineficienta modelului occidental, aplicat in mod artificial unei tari proaspat iesite din bezna comunismului. ... Aceste sase povesti sunt in acord cu convingerea noastra ca cinematograful, inainte de a fi un domeniu al creatiei artistice, este o tehnica de investigare a realitatii. " restul aici: http://www.adevarul.ro/articole/cris...riza-ii/131716

cred ca e evident ca textul de mai sus se poate aplica chiar daca nu integral si celorlalte filme de puiu../radulescu.

elementele de continut fara sa fie "majore" sunt foarte evidente si nu-s de fel teziste. ..."E tot ca înainte, nimic nu s-a schimbat."...cred ca e simplu dialog si atat. suna foarte diferit spus de cele doua personaje. pensinarul chiar crede ca nimic nu s-a schimbat iar fisu repeta dezinteresat si il lasa in lumea lui...pt ca de fapt totul e schimbat. transportul, restaurantul, berea, medicamentele, ritmul vietii dar el le stie pale lui si vrea sa fie sofer pe teveu sau pe papuc sau sudor... :)

Quote:

desi bun si agreabil, totusi nu are nimic nou, deosebit, surprinzätor

cele mai multe scurte pe care le-am vazut sunt exercitii profesionale. foarte putine surprinzatoare, deosebite. am impresia ca nu prea e loc intr-un scurt sa le bagi pe toate si de multe ori suprinzatorul devine facil sau ieftin. in i'll wait for the next one, maestro,...incap detoate. so nu prea as baga surprinzatorul la criterii

Quote:

dacä nu te poti face înteles cu mijloacele pe care le ai, recalibreazä-te si fä-te înteles, cä de-aia esti regisor!

in momentul in care iti alegi o bucatica atat de banala de realitate cred ca e foarte greu sa o "tunezi" clar intr-o anumita directie fara sa o alterezi si fara sa te simta publicul. dar asa cum am scris mai sus cred ca puiu se face inteles si mesajul e limpede.

rocky 16 May 2008 15:13

Dincolo de toate, acestui scurt metraj i se datoreaza atit de multe incit e oarecum nu stiu cum sa vorbim despre el, decit, asa cum spune pitbull, strict istoric.

Apropo, ce face dom'le puiu? Mai creeaza ? Cind face urmatorul film?
Eu deja n-am nici o dorinta de a vedea boogie, la cite injuraturi cica are si la subiectul care nu ma intereseaza deloc dar deloc.

Proletar 17 May 2008 12:52

am vazut ieri si "Trafic" (le-am luat la rand, in ultima vreme).
asta chiar ca e gol de tot.
fara cap si fara coada.
pana acum, preferatele mele raman "Poveste de la scara C" si "Calatorie la oras".

Proletar 17 May 2008 12:53

Originally Posted by rocky:

Dincolo de toate, acestui scurt metraj i se datoreaza atit de multe incit e oarecum nu stiu cum sa vorbim despre el, decit, asa cum spune pitbull, strict istoric.

Ce anume i se datoreaza?

Proletar 17 May 2008 12:55

Eu deja n-am nici o dorinta de a vedea boogie, la cite injuraturi cica are si la subiectul care nu ma intereseaza deloc dar deloc.

Eu nu inteleg de ce Cinemagia a titrat "Boogie, primit cu entuziasm de presa la Cannes", cand din articolul respectiv nu reiese absolut deloc acest lucru.

rocky 17 May 2008 13:14

Pai au titrat asa probabil din patriotism. Nu le poti imputa asta.
Despre Un pachet... ziceam ca i se datoreaza primul premiu romanesc, care a dus ulterior la atentia asupra romanilor, din care atentie stii ce-a urmat. Istoric vorbind, asa stau lucrurile, si nimeni nu o poate contesta. Filmul e ok, dar nici pe mine nu m-a dat pe spate. Dar nici nu pot zice ca a fost prost, nu poti spune asta niciodata despre puiu, cum poti despre altii. Omul stie meserie si e preocupat de ce si cum spune.
Nici eu n-am inteles ce a fost cu trafic, care nu mi-a spus nimic.
Om vedea ce-o fi cu boogie, pina nu-l vedem personal nu putem zice nici ca e bun, nici ca e prost. Ma astept macar la film bine regizat si decent scris si jucat.

vladvaidianu 19 May 2008 08:52

Proletar
Quote:

am vazut ieri si "Trafic"
fara cap si fara coada.

acum chiar nu mai inteleg nimic. ce ar trebui sa fie cap, coada, gol, plin? nu vreau sa spun ca trafic e vreo minune dar e un film solid si f bine executat de la alfa la omega. eu cred ca e peste calatorie si mult mai bun decat scara c.

Proletar 19 May 2008 09:00

Originally Posted by vladvaidianu:

Proletar
Quote:

am vazut ieri si "Trafic"
fara cap si fara coada.

acum chiar nu mai inteleg nimic. ce ar trebui sa fie cap, coada, gol, plin? nu vreau sa spun ca trafic e vreo minune dar e un film solid si f bine executat de la alfa la omega. eu cred ca e peste calatorie si mult mai bun decat scara c.

gol, adica fara substanta si mesaj.
si, repet, noi am inceput sa consideram o performanta simplul fapt ca un regizor reuseste cat de cat sa faca niste cadre corecte!
e cam putin, nu crezi?

vladvaidianu 19 May 2008 13:29

ba da, ar fi foarte putin dar trafic sau uck sunt mai mult decat o colectie de cadre "corecte" (termenul "corect" imi da dureri de cap pt ca nu prea are nici o treaba cu arta/mestesugul filmului).

ambele filme au substanta (termenul asta e foarte vag dar isi are rostul) si sunt mai consistente decat scara c sau calatoria.

cred ca de fapt ne-am obisnuit noi nu cu cadre corecte ci cu povestioare cu talc/proverbiale/hazli/simbolistice si un film realist/solid/direct il categorisim prea usor drept banal.

rocky 26 May 2008 10:59

Cine este Marian Crisan?

Proletar 26 May 2008 11:13

Cine este Marian Crisan?

cu marian crisan am colaborat eu.
e regizorul filmului scris de mine, Amatorul.
practic, Amatorul e fost al doilea scurtmetraj facut de el, dupa Portret de familie, scris de el insusi.
pana acum a facut tot felul de videoclipuri...akcent, bug mafia, anna lesko, puya&sisu :)..etc..
in general, e un tip corect, inventiv, cu bun simt.

Proletar 26 May 2008 12:02

ah,
am uitat sa-l felicit si pe aceasta cale... :)

Proletar 26 May 2008 12:39

Pe de alta parte, eu m-am saturat de vesnica tema romaneasca "calatoria la oras".
Incepand cu "Calatorie la oras" al lui Porumboiu (premiat si el la Cannes), apoi cu "Lampa cu caciula" (alte premii, Sundance) si terminand cu acest "Megatron", toate urmaresc aceeasi tema: cum se duce unul la oras si se intoarce la tara.
trebuie sa recunoastem ca nu e o mare risipa de inventitivate aici.

All times are GMT +2. The time now is 17:12.