Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Arta gătitului (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96837)

bremen1980 11 May 2014 14:42

Au trecut sarbatorile , dar poftele revin . Ghid pentru bucataresele laudaroase. Ghid , dar nu de mancare ci de fotografie . Cum sa-ti iasa mai bine mancarea . Sa-ti iasa mai bine in poza , ca nu-i pasa nimanui de gust . :D

https://www.immaculateinfatuation.co...ect-food-photo

rvn 20 May 2014 21:22

5 Attachment(s)
Originally Posted by bremen1980:

Au trecut sarbatorile , dar poftele revin

nimic mai adevarat si omenesc. de fapt, poftele erau mai aprige in perioada postului, dar gandul ca abstinenta purfica (macar tenul) ne indeamna pe multi sa intoarcem privirile sau sa inchidem ochii, in afara unei metode mult mai eficiente, anume de a prinde nasul cu un cleste.
seara asta am dedicat-o orezului rosu si gatitului cu iz oriental. nu sunt o fana a bucatariei asiatice, dar imi place combinatia de iute moderat cu dulce. stiu ca si sigalia a gatit orez rosu si abia astept s-o mai faca, fiindca vreau sa vad si pozeeeee!
pana atunci, vi le arat pe ale mele. sper sa va convinga sa incercati si voi gustul. nu este deloc complicat sa prepari asa ceva. singura diferenta intre acest fel de orez si cel alb, este timpul de fierbere. gustul lui, insa, merita tot efortul!
Attachment 2506
Attachment 2507
Attachment 2508
Attachment 2509
Attachment 2510

sigalia 21 May 2014 22:52

rvn,ai cumva har de ghicitoare ?
Fiindca m-ai prins cu niste orez in frigider.De data asta am mai redus din amestecuri ,doar : orez alb obisnuit in combinatie cu orez rosu si cu niscai ovaz :D
Sunt foarte mandra de mine.Nu din cauza orezului pe care nu reusesc sa-l scot si fiert si cu bobul intreg; ma multumesc sa fie gustos,ca decat aspectuos si crud mai bine asa.Sunt mandra ca las orgoliul la o parte si pun poza,care nu e cine stie ce.
Adica spiritul forumist a iesit invingator.

rvn 22 May 2014 08:09

orgoliile au si parti bune, nu numai parti rele. intotdeauna ne stimuleaza, sunt un pretext excelent pentru a persevera...
nu cred ca-i bai asa mare cu fiertul orezului. eu asemuiesc felul asta de orez cu arpacasul pentru coliva. nici mie nu mi-a ramas bobul intreg, de fapt, cum sa ramana??? bobul de orez integral nu se umfla, asa ca celalalt, expandeaza ca floricelele. ma rog, nu suntem masteresefe, gatim pentru noi si cred ca mai important este ca mancam ceva gustos, proaspat si facut cu manuta noastra.

Twinsen 22 May 2014 08:59

Originally Posted by rvn:

nici mie nu mi-a ramas bobul intreg, de fapt, cum sa ramana???

La multe restaurante chinezesti ramane. Probabil il fac pe abur ca are si putina apa in el, o fi si alt tip de orez... In orice caz e singurul orez care imi place. :)

rvn 22 May 2014 09:33

asa e, il fac pe abur. trebuie sa respecti exact cata apa trebuie pusa ca sa fiarba. exista si aparate speciale de fiert orezul.

rvn 22 May 2014 09:47

1 Attachment(s)
uite, aici mi-a ramas intreg.
Attachment 2511

MariaMona 22 May 2014 23:08

Apropo de orez - e clar ca sunt doua feluri de mancare cu orez - cea gen risotto, unde trebuie ca bobul si tot amestecul sa fie cat mai moale, zemos - pilaful nostru, daca vreti si al doilea fel - orezul pregatit ca la asiatici, arabi sau, la unele feluri de mancare la indieni, unde bobul ramane intreg. Mie imi plac amandoua feluri si pana nu demult credeam ca nu poti avea un orez bob cu bob decat daca iei unul scump sau din-acela la punga. Ei, bine, am primit recent o carte trasa la imprimanta de Julia Child & co. "The Mastering of French Cooking" si de-acolo am incercat deja cateva retete, printre care cea de orez. Orezul se opareste (cel mai ieftin orez cu bob lung), se tine in apa vreo 10 - 15 minute amestecand des, apoi se scurge intr-o strecuratoare si se toarna peste el apa fierbinte!! atentie. Si iese un orez bob cu bob minunat! Mie mi s-a parut special ca aproape orice reteta ce am incercat-o din aceasta carte! Am auzit de ea de cativa ani - de cand cu filmul "Julie and Julia", dar n-am citit-o pana acum si mi-a placut enorm!

rvn 23 May 2014 10:34

eu am vazut un documentar cu ceva timp in urma, in care se vorbea si despre prepararea orezului in Asia rurala. am ramas uimita in cate ape spalau orezul. de fapt, il inmuiau si spalau de cate ori era nevoie pentru ca acesta sa fie bun pentru mancat, fara sa-l fiarba.
desigur, ca si la noi, la tara, ai tot timpul din lume ca sa faci asa ceva.
eu cand ma aflu in fata raftului cu orez din magazin, greu ma hotarasc ce marca de orez sa cumpar.
dar intotdeauna am grija sa nu-mi lipseasca din camara,orezul salbatic. imi place cel mai mult.

sigalia 23 May 2014 11:42

am ramas uimita in cate ape spalau orezul. de fapt, il inmuiau si spalau de cate ori era nevoie pentru ca acesta sa fie bun pentru mancat, fara sa-l fiarba.

Mai,cred ca genul asta de bucatareala te duce mai degraba in stari metafizice,de “conexiune cu absolutul ” .Tot spaland si spaland orezul accezi la spiritul creator manifestat in el (in bobul crud) si ajungi una cu el :D
Glumesc eu dar am auzit unii vegetarieni convinsi care (zic ei!) mananca inclusiv naut crud,inmuiat dupa retete doar de ei stiute ,sustinand ca hrana asta le deschide portile perceptiei ;)

rvn 23 May 2014 12:24

Originally Posted by sigalia:

,sustinand ca hrana asta le deschide portile perceptiei ;)

asta este discutabil, sigur insa, le deschide usile toaletei.

marillion 23 May 2014 13:33

sigur insa, le deschide usile toaletei.

Problema e că nu vor mai apuca să lectureze şi ziarul, ca Leopold Bloom. :))

rvn 25 May 2014 21:55

5 Attachment(s)
duminica aceasta am avut parte de un rasfat culinar suprem, datorita pestelui.
am auzit ca pescarii veritabili fac borsul de peste pe mal, cu apa luata chiar din Dunare, iar gustul acestei ciorbe este unic. nu am avut ocazia sa gust niciodata dintr-o astfel de zeama, dar sunt convinsa ca legendele au intotdeauna un sambure de adevar. eu am folosit apa de la reteaua publica, care, daca stau bine sa ma gandesc, este tot din Dunare, deci, intr-un fel, n-am modificat prea mult reteta.
sper ca pozele mele sa va faca pofta. asadar:
CIORBA DE CRAP (de Dunare, daca-ar fi sa-l cred pe acela de unde l-am cumparat):
Attachment 2515
Attachment 2516
Attachment 2518
Attachment 2517
Attachment 2519
am calit intai legumele in oala, pana s-au inmuiat. intre timp, intr-o oala mai mica, am fiert capatana, coada si inotatoarele laterale, cateva minute, pana s-au albit, avand grija sa adun spuma formata deasupra. am turnat zeama fierbinte peste legume, lasand sa fiarba pana zeama a capatat culoare si aromele s-au combinat. spre final, am adaugat borsul, intai jumatatea fiarta separat, apoi jumatatea nefiarta, carnea de peste, iar dupa cateva minute, leusteanul tocat marunt.
n-am mancat imediat, ci dupa aprox.o ora. a fost si mai buna, fiindca legumele si carnea au facut din apa de la chiuveta, ceva extraordinar de bun.

rvn 25 May 2014 21:59

5 Attachment(s)
daca extremitatile au fost folosite pentru a da gust ciorbei, restul (partea cea mai pretioasa) a ajuns pe gratar:
Attachment 2520
Attachment 2521
Attachment 2522
Attachment 2523
Attachment 2524

Sorin87 27 May 2014 17:23

rosiile si ardeii arata foarte bine prajite o sa incerc si eu

rvn 14 Jun 2014 17:34

3 Attachment(s)
zilele astea, tarabele din piete sunt pline de fasole pastai, dovlecei, morcovi si cartofi noi. cat sunt ele de bio-eco, asta-i alta poveste, dar cred eu, sunt sanse mari ca sa gasesti asemenea legume, culese chiar din gradina, proaspete, abia rupte din vrej. pe mine ma amuza naivitatea multora dintre noi, atunci cand vine vorba de cumparat legume sau fructe din piete, nu din supermarket, unde, de regula, gasesti informatii despre provenienta lor. in piete, semnele autenticitatii, sunt unele de te doare mintea: paie, pamant, iarba, exemplare diforme, ambalaje cu ziar....si exemplele pot continua. nu stiu de ce romanii continua sa ramana cu ideea fixata ca asemenea produse, daca sunt romanesti, sunt mai bune, mai gustoase, mai "naturale"....ma rog, chestie de nationalism absurd.
Attachment 2530
Attachment 2531
Attachment 2532

rvn 15 Jul 2014 22:25

1 Attachment(s)
am tinut mortis sa va arat o bucatica din prajitura facuta in week-end. nu este fastuoasa, imi pare rau ca nu-i puteti simti gustul de cacao, ciocolata neagra si cafea, un amestec pe care il puteti considera exagerat, dar, chiar nu este deloc asa...
Attachment 2558

MariaMona 16 Jul 2014 13:49

Imi place si cum arata, rvn, sigur a fost buna - si mie imi place combinatia. Eu am facut zilele trecute (fara poze) Mousse au chocolat dupa Julia Child. Bestial - tot asa cu gust de cafea. A fost insa un pic cam dulce, deci daca incercati, nu e greu deloc, nu puneti asa mult zahar - jumatate. Julia Child's Mousse au Chocolat

rvn 27 Jul 2014 22:00

5 Attachment(s)
chiar daca primavara si vara din anul acesta au fost destul de capricioase, fructe de sezon tot s-au gasit pe piata. cele autohtone sunt putin mai acre, ma refer la piersici si caise, dar pana la urma au mers perfect in prajitura pe care am facut-o. mi-a fost imposibil sa decid ce fructe sa pun in ea, asa ca pana la urma am ales o combinatie echilibrata de caise, piersici si prune. la final, m-am felicitat. si-mi pare rau, nespus de rau (ca si in cazul anterioarei), ca nu va pot transmite prin intermediul pozelor si gustul....
Attachment 2560
Attachment 2561
Attachment 2562
Attachment 2563
Attachment 2564

anaemona 28 Jul 2014 17:59

nu stiu de ce romanii continua sa ramana cu ideea fixata ca asemenea produse, daca sunt romanesti, sunt mai bune, mai gustoase, mai "naturale"....ma rog, chestie de nationalism absurd.

Nu cred ca e vorba de nationalism. Pentru mine e important sa cumpar produse coapte, culese cit mai de curind si aduse de la distante cit mai mici. Poate e la fel si la cei care prefera produsele romanesti din piete. Una e sa cumperi ceva cules ieri sau azi dimineata si alta e sa maninci produse aduse de la sute-mii km, care au stat pe drum in lazi frigorifice si continua sa stea asa in magazine, pina sint vindute. Chiar daca gustul produselor astea aduse de departe e mai bun, sa zicem, faptul ca maninc intotdeauna ceva care a fost cules inainte sa se coaca nu m-ar multumi. Una e sa maninc fructe tropicale iarna si sa accept asta si alta e sa maninc dovlecei, ardei si rosii adusi de la mii de km, cind stiu ca le pot cumpara pe cele locale.

rvn 28 Jul 2014 21:36

1 Attachment(s)
Originally Posted by anaemona:

Nu cred ca e vorba de nationalism. Pentru mine e important sa cumpar produse coapte, culese cit mai de curind si aduse de la distante cit mai mici
Una e sa maninc fructe tropicale iarna si sa accept asta si alta e sa maninc dovlecei, ardei si rosii adusi de la mii de km, cind stiu ca le pot cumpara pe cele locale.

in primul rand, era o ironie,
in al doilea rand, pentru oricine este important sa cumpere legume cat mai proaspete. contexul, era altul. unii romani au impresia ca producatorii autohtoni nu folosesc si tehologiile sau substantele chimice, in acelasi timp cu semintele aduse din import, ci inca mai traiesc cu speranta ca vor regasi in legumele si fructele de sezon, gustul,calitatitile si naturaletea acelora de altadata, numai daca pietarii prezinta in felul lor caracteristic, ca produsele pe care le vand, sunt romanesti. micii si marii fermieri romani, produc si vand produse agricole care nici mai seamana cu cele de acum 25-30 de ani. si ceea ce este cel mai important, se forteaza cresterea, coacerea. totul pentru profit, pentru bani.
adevarul este ca cumparam de la tarabele din piate si aproape de fiecare data nu avem habar care este sursa acestor fructe si legume proaspete. ne bazam pe fler.de-aia si spuneam ca psihoza asta atinge, uneori, cote paroxistice. cautam cele mai mici semne care sa ne garanteze ca produsele sunt autohtone, fiindca, evident, ar fi o dovada de mare naivitate, ca sa nu zic prostie, sa crezi ce scrie pe cartonul jegos care sta mot, pe gramada de legume sau fructe de vanzare.
cu o taxa modica, orice roman isi poate procura carnetul de producator agricol. nu trebuie decat sa faci un drum la primarie si sa-l iei. apoi, poti vinde linistit, la taraba din piata, cu conditia sa ai acceptul acelora care o controleaza. singurele locuri unde se afiseaza sursele de provenienta ale legumlor si fructelor proaspete, sunt supermarketurile si unele magazine mai de soi. in rest, romanii mananca de toate, ce apuca, ce-i mai ieftin, fiecare dupa posibilitati.
zilele astea s-au copt pepenii galbeni. mor dupa ei. mi-am cumparat, am savurat aroma lor in stare proaspata si mi-a venit ideea de a o conserva, in speranta ca la iarna, imi pot reaminti de vara, fara sa dau o avere pe un pepene galben cu gust de dovleac furajer, adus de la cuca macaii. asadar, ca experiment, am facut doua borcane de compot dintr-un mic pepenas galben.profit de ocazie, ca sa vi-l arat si sa va dau si voua ideea.
Attachment 2565

sigalia 30 Jul 2014 21:35

rvn,chiar sunt curioasa cum ti-a iesit ,mie nu mi-ar fi dat prin cap sa fac compot de pepene galben; compotul meu de iarna favorit e cel din gutui,are o aroma si o culoare de mori :)
Ca si gustul e un deliciu ,nu mai spun.

Si daca tot ai deschis capitol cu borcane ,nu rezist sa nu adaug si eu o contributie.M-am produs recent la tara cu niste dulceata de piersici.Cu dulceturile marea arta e punctul pana la care le legi.
Personal le prefer mai fluide pentru ca pe de o parte mi se par mai fine asa,pe de alta imi plac nuantele mai deschise, luminoase.

Materia prima : 2 kg de fructe si unul de zahar

Si rezultatul :

N-am curatat fructele de coaja ca nu aspir la perfectiune si nici apucaturi maniacale n-am :))

rvn 30 Jul 2014 22:35

cele doua borcane de compot vor astepta pana la iarna. iti voi spune atunci. intai experimentez, apoi, daca imi place rezultatul, anul viitor voi mari productia. de exemplu, vara trecuta am pus, tot ca experiment, doua pungi cu porumb de fiert, in congelator. nu a fost o revelatie, desi porumbul a fost excelent, rupt de pe camp, in faza de lapte. voi ati incercat vreodata, v-a placut?
si ca sa nu uit: dulceata ta arata senzational, mai ales in decorul de la tara. imi place tare mult cum i-ai surprins culoarea, in lumina dupa amiezii, nu?

sigalia 31 Jul 2014 12:30

in lumina dupa amiezii, nu?

Desigur,si asta nu din considerente artistice ci din aceea ca la mine e mai dificil cu functionarea dimineata:D Dupa pranz abia incep sa imi intru in mana si pe la "five o'clock" ajung cat de cat in forma .
Chiar cel mai mare fan al vietii la tara nu sunt eu,dar nu stiu de ce mai aproape de natura am intotdeauna chef de bucatarit.Candva faceam zacusca in casa,ma stimula sa calibrez dupa inspiratia de moment ponderea ingredientelor si sa constat diferentele de gust,dar vremurile acelea au apus,nu cred ca m-ar mai tine nervul.Poate la pensie,la pachet cu Proust :P .Desi sunt sceptica in ambele privinte.
Porumb la congelator n-am incercat .

bremen1980 21 Aug 2014 20:13

Leguma mea preferată , raţa !!!

Turducken - a boneless chicken stuffed into a boneless duck stuffed into a boneless turkey

Wiggles - Hot Potato: http://youtu.be/EqllMT7_aoo

rvn 22 Aug 2014 13:03

si eu care credeam ca, in sfarsit, brem, ne va binecuvanta cu propriul preparat....:D

bremen1980 23 Aug 2014 20:23

si eu care credeam ca, in sfarsit, brem, ne va binecuvanta cu propriul preparat....:D

Un masterchef de mana a 8 a . Am doua retete care nu dau gres niciodata

1 .lapte fiert

2. sandvisuri

:P

sigalia 23 Aug 2014 21:07

Originally Posted by bremen1980:

Un masterchef de mana a 8 a . Am doua retete care nu dau gres niciodata

1 .lapte fiert

:P

Stiu ca tu aici ai facut o gluma, dar dupa mine fiertul laptelui e o operatiune complicata si ingrozitoare.
Exista riscul sa se lipeasca,trebuie sa-l pazesti sa nu dea pe-afara cand se umfla,ca sa nu mai zic de privelistea caimacului,una din fobiile mele.Ever !:((
Asa ca,traiasca laptele la cutie,pasteurizat si cu indicatia "nu necesita fierbere".E bun,foarte bun,oricate E-uri ar avea ,e bun si chiar daca nu e lapte.:D

MariaMona 29 Aug 2014 18:03

Am facut ieri o reteta noua, preluata de aici adi hadean cu mici modificari (adica fara menta si lamaie ca nu imi plac in cioco) - e o ciocolata de casa super rapida din ciocolata amaruie, lapte condensat si migdale. Buonissima, adica delicioasa! Doar ca a mea a stat la frigi 2-3 ore pana sa se intareasaca, nu doar una. A meritat insa asteptarea, drept pentru care azi de la lucru ma duc sa mai imi cumpar cioco sa fac din nou :) . Iaca dovada:

anaemona 19 Sep 2014 20:34

Mona, arata superb ciocolata, faceam si eu in tinerete, fara gluma, adica fix pe la 18 ani, invatasem sa fac ciocolata in casa cu lapte condensat, si la gust era asa cum pe-aici e ce numesc ei fudge si poti cumpara cu zeci de arome, inclusiv cacao. A ta pare mai rich, n-am idee cum as putea sa-i spun in romaneste, mai concentrata, probabil de la ciocolata amaruie.

Eu vreau sa va dau o idee de mincare de toamna, poze n-am poate fac data viitoare. Banala salata de ardei copti cu ulei, otet si usturoi. Am redescoperit-o dupa multi ani si am mincat aproape non-stop in ultimele saptamini. Dupa mine se potriveste la orice :)

rvn 12 Oct 2014 01:17

5 Attachment(s)
la mine in bucatarie a fost ceva vanzoleala zilele astea, fiindca n-am vrut in ruptul capului (si al mainilor) sa renunt la prepararea tradionalelor,clasicelor, delicioaselor, muraturi.
de ani de zile folosesc cam aceleasi retete, daca retin bine v-am mai pus poze ca astea si in fiecare an, cu toata corvoada absolut necesara, rezultatul final, de regula, intrece asteptarile.
am observat ca in ultima vreme la mare moda este metoda prepararii muraturilor cu picant fix dulce sau iute. nu inteleg de ce prefera gospodinele sau gospodinii acest conservant, probabil, sub pretextul sigurantei, se ascunde o mare doza de comoditate. eu raman fidela retetelor Silviei Jurcovan, chiar daca acum, nu mai este nevoie sa legam borcanele cu sfoara, fiindca se gasesc din belsug capace, deasemenea si celelalte ingrediente, ma refer la otet si zahar.
Attachment 2571
Attachment 2572
Attachment 2573
Attachment 2574
Attachment 2575

rvn 12 Oct 2014 01:32

3 Attachment(s)
tot anul acesta am revenit la o reteta pe care am incercat-o in urma cu ceva vreme, schimband-o un pic. ardeii capia care constituiau baza, au fost inlocuti cu gogosari. deasemenea, desi reteta presupune ca ardeii sa nu fie curatati decat de coaja, initial, i-am curatat si de cotoare. ei bine, anul acesta, am lasat gogosarii intregi. dupa ce i-am copt, am preparat marinata pe care am turnat-o peste ei. i-am acoperit cu capac, au stat ceva timp pana s-au imbibat cu ea, dupa care, au luat drumul celor doua borcane. ma bate gandul sa repet operatiunea, fiindca mai am fix doua borcane goale si ar fi pacat sa ramana asa.
Attachment 2576
Attachment 2577
Attachment 2578
P.S. uitam sa va spun: experimentul numit "compot de pepene galben" a esuat.

rvn 23 Oct 2014 19:59

1 Attachment(s)
abia asteptam sa incerc gustul muraturilor...
Attachment 2583
nu va arat si tocanita picanta de pui.

anaemona 23 Oct 2014 21:22

Arata foarte bine muraturile, rvn. Ma bucur ca gatesti si mai pui si poze din cind in cind.

bremen1980 01 Nov 2014 22:47

anaemona 12 Nov 2014 19:18

Aseara m-am hotarit sa fac o crema de ciocolata, extrem de simpla, sint sigura ca am mai pus poze aici, acum ani de zile, dar pe cind vroiam sa-mi pun sa maninc mi-am amintit ca mai aveam ceva bun facut in casa, tot ieri. Asa ca a iesit creatia asta. Nu vreau sa zic ca sint artista, nici in bucatarie si in nici un caz in alt fel, dar a fost fun sa fac aranjamentul asta. Crema alba e un fel de iaurt din nuca de cocos si cashews.

Si pentru ca prea e b(rown)&w poza va pun si ceva mai vesel, ultimele flori pe care le-am cules din gradina - in plus, toate sint comestibile.

rvn 12 Nov 2014 23:28

divin.

rvn 12 Nov 2014 23:37

la noi nu mai sunt decat tufanele. si nu stiu daca sunt bune de mancat. in schimb, se pune varza la murat pe rupte. romanii se pregatesc de Craciun, inainte de lasata secului.

alali 12 Nov 2014 23:55

ma bag ca musca'n... Nu ma pricep la bucatarie, doar imi clatesc ochii cu ce postati voi pe aici.
Dar ultima postare, cu acele flori si cu specificatia ca: sunt comestibile.... Hai ca acele ramuri cu flori albastre am mai vazut ca se folosesc. Dar celalalte, panselutele alea sau ce sunt.... WTF? scuzati-mi franceza.

Ma si vad molfaind acele petale si ramanandu-mi una in coltul gurii in timp ce tacticos ma pregatesc de rumegat :))

anaemona 13 Nov 2014 02:27

rvn, mersi. Ce fac eu e nimic pe linga ce minuni faci tu in bucatarie. Eu mai mult cu pozele :)

alali, se vede ca n-ai prea dat pe topicul asta, altfel ti-ai fi dat seama putintel mai devreme ca rvn nu e barbat. Ah, un barbat care sa gateasca asa cum gateste rvn, cred ca e visul suprem al oricarei femei. Eu stiu tipa care a fost maritata cu bucatar si nu facea nimic acasa omul, il inteleg si pe el, era satul de ce facea la lucru, doar nimeni nu-si prea continua acasa munca de la birou, decit daca e tot de terminat pentru munca.

alali, sa revin la flori. Absolut toate sint comestibile.

- cea ca o panseluta e nasturel - Nasturtium officinale - pentru ca nu trebuie confundata cu alti nasturei, care nu-s comestibili (desi in mare parte, cu citeva exceptii care sint absolut otravitoare - eu stiu 2-3, absolut toate florile sint mai mult sau mai putin comestibile, depinde de cit timp n-ai mincat, ce acces ai la mincare, etc.)

http://www.sfatulmedicului.ro/Salate...fficinale_3618

Reteta de mai sus e cu frunze, dar e pusa floarea alaturi. Frunzele au un gust mult mai picant decit florile, din cauza asta prefer florile, iar gustul e asa cum am spus, picant, gust de wasabi, daca ai mincat - oarecum hrean, dar wasabi e putin mai soft.

- una galbena si una portocalie cu multe petale micute sint galbenele - extrem de comestibile - amare, dar e chestie de gust. Eu am mincat cam toata vara una pe zi.

- cele 2 flori micute, ca niste stelute sint limba mielului, absolut delicioase, dulci - mult prea putine. Pinca cind m-am apucat, acum, sa caut numele romanesc al florilor, pentru ca in afara de galbenele nu-l stiam la celelalte, nu stiam numele de limba mielului, dar romanii cei vechi au fost atit de intuitivi cu numele florilor - frunza plantei are perisori mici pe ea si e aspra ca limba mielului - eu stiam denumirea englezeasca, borage, care vine de la Borago officinalis, nimic nou ca englezii nu prea merg pe intuitie, prefera calea batatorita a latinilor. La fel e si galbeneaua, calendula in engleza, Calendula officinalis, cit de lipsit de imaginatie poti sa fii :D

- crengutele sint plante biblice, isop. Se foloseste in special ca planta medicinala, in ceaiuri, dar se poate minca.

alali 13 Nov 2014 17:00

ok! interesant, dar tot nu cred ca voi servi curand acest buchet...! :-S

Nasturtium officinale - pentru ca nu trebuie confundata cu alti nasturei, care nu-s comestibili (desi in mare parte, cu citeva exceptii care sint absolut otravitoare - eu stiu 2-3, absolut toate florile sint mai mult sau mai putin comestibile, depinde de cit timp n-ai mincat, ce acces ai la mincare, etc.)

=)) =)) nu esti pe'acasa! mai mult pe campii!...=)) =))
acum inteleg si meniul...

acum oprindu-ne din ras, pentru ca a ras toata casa de postarea asta, ultima parte este cinica de-a dreptul... In cazurile descrise de tine, nici nu cred ca trebuie sa le mai culegi si sa le pui pe farfurie... Le pasc direct! De asta sunt sigur la cat de rau sunt vis-a-vis de mancare.

Cam ca in Jericho, ca tot e vorba de filme si e serialul pe care il vizionez acum...

anaemona 13 Nov 2014 23:47

alali, iti raspund cu o replica dintr-un film, sper ca l-ai vazut si stii la ce ma refer.

"I guess you guys aren't ready for that yet... But your kids are gonna love it." (pentru ca n-o sa mai fie alta mincare disponibila O:-) - glumesc doar pe jumate )

alali 14 Nov 2014 21:52

Back to the Future! !!! Traiasca google-lul :D

Filmul l-am vazut (le-am vaztu), dar replica nu am retinut-o veci!
Oricum, am trecut testul. Mai copiind, mai tragand cu ochiu, stil prezidential :))

sigalia 14 Nov 2014 22:29

Ah, un barbat care sa gateasca asa cum gateste rvn, cred ca e visul suprem al oricarei femei. Eu stiu tipa care a fost maritata cu bucatar si nu facea nimic acasa omul, il inteleg si pe el, era satul de ce facea la lucru, doar nimeni nu-si prea continua acasa munca de la birou, decit daca e tot de terminat pentru munca.
.

anaemona,poate nu chiar visul suprem,fiindca e loc si de aspiratii mai inalte :))
Dar un barbat care sa nu-si considere nevasta bucatareasa cu norma intreaga, prezinta un indiciu demn de atentie .
Stiu un tip – si cazul e absolut real – care a plusat in fata prietenei sale cam asa: ”Cu mine ai s-o duci foarte bine,fiindca o masa pe zi e constituita din omleta si cartofi prajiti.Si daca n-ai chef de aragaz,le prepar si singur, ca-s expert.Te rog sa iei in calcul avantajele ce decurg din aceasta stare de fapt”. Tipa in discutie a luat in calcul nu atat omleta si cartofii,cat perspectiva relaxata a omului asupra chestiunii.Si se pare ca a tras o carte buna .

Florile tale sunt superbe,merg pe post de garnitura la orice :friptura,orezuri,chiar si plutind pe suprafata unei supe.

Mai jos e cus-cus cu niste conopida.Cus-cus-ul e de cea mai buna calitate,cu bobul mare si o textura foarte matasoasa.Conopida e crocanta(am dat-o doar in cateva clocote) si usor astringenta ,asa ca mie mi se pare ca impreuna au mers la fix.

rvn 15 Nov 2014 08:36

hmm, un pic ciudata combinatia, dar simpla si armonioasa, in acelasi timp. mie imi plac culorile. puteai inviora un pic farfuria cu morcov ras . ar fi scos in evidenta verdele mararului. dar este destul de tentant si asa. nici eu n-am ratat sezonul conopidei. am cumparat una micuta si dupa ce am fiert-o cateva minute, m-am jucat imaginadu-mi ce gust ar avea amestecata cu sos de smantana pusa la cuptor.

sigalia 15 Nov 2014 09:47

rvn, mi-era dor de tine :-*
Da,buna recomandarea ta cu morcovul ras.
Am cazut pe niste emisiuni de smart food foarte bine ticluite care recunosc ca m-au influentat.
Intr-una din ele ideea era ca mancam prea putine legume crude si se venea cu sugestia ca impachetate in diverse sosuri pe baza de maioneza sau iaurt/smantana pot deveni mai atractive la gust.
Alta solutie era exact ce-ai spus tu: sa le presaram pe post de condimente peste mancarea gatita (morcov ras fin,sau ardeiul feliat ca taiteii).

rvn 15 Nov 2014 15:23

Originally Posted by sigalia:

Alta solutie era exact ce-ai spus tu: sa le presaram pe post de condimente peste mancarea gatita (morcov ras fin,sau ardeiul feliat ca taiteii).

era doar o sugestie. din pacate, cu toate ca,destui au tendinta de a desavarsi farfuria cu verdeata sau alte cruditati presarate peste mancarea gatita, nu intotdeauna ele se si potrivesc puse acolo. uneori ne temem sa nu stricam creatia taman la finalul procesului de gatire. mie mi s-a intamplat de cateva ori sa pun verdeata nepotrivita la un anume fel de mancare si m-am convins cat de important este sa cunoastem dinainte cum se combina condimentele, proportiile dintre ele si ingredientul principal cat si momentul cel mai potrivit pentru a fi adaugate in mancare.
imi plac nespus de mult salatele din cruditati. se fac foarte usor si lasa loc de multa creativitate. rezultatul este un fel se mancare usor si delicios. daca in ele adaugam carne sau peste, deja le innobilam, aceste salate devin un fel de mancare principal, satios si apreciat. ca sa amesteci carnea cu legume crude nu pare complicat la prima vedere, dar, daca pui in practica, poti avea supriza sa obtii o amestecatura flescaita in care sa pluteasca bucati de carne cu aspect de cauciuc, nimic atractiv pentru cei care aveau mari asteptari in aceasta privinta.
eu gatesc din cand in cand, o combinatie interesanta si foarte reusita, intre legume coapte pe gratar (ceapa si ardei), orez fiert, frunze verzi ( la alegere:laptuca, rucola, spanac ) si pulpe de pui marinate, fripte pe gratar si apoi taiate in felii subtiri. bineinteles, nu uit de dressing: ulei de masline, suc de lamaie, sare... farfuria garnisita in felul acesta arata bine, tare bine, de-a dreptul minunat.

anaemona 18 Dec 2014 03:32

Mult timp nu mi-a placut broccoli. Stiam de mult sa fac salate in genul celei din poza, n-am idee de ce mi se parea complicat :D cind de fapt e extrem de simplu. Broccoli se steam-eaza, (se abureste :) ? care e expresia echivalenta in romana?) se adauga ceapa verde sau rosie sau normala, cruda sau rumenita putin, se completeaza cu ciuperci sau altceva ce aveti la indemina si brinza rasa si se maninca, mama ce se mai maninca :)), s-ar putea spune pe piine, daca n-ar fi total inutil. In schimb cartofii la cuptor merg ca o manusa. ;)

Cred ca e important sa nu se lase broccoli mai mult de 5 min la abur si se da la o parte de pe abur, nu de pe foc, altfel continua sa se inmoaie pina ajunge in salata si ajunge mushy in loc de crispy cum e gustos. Alta idee ar fi ca broccoli sa se adauge ultimul, sa se pregateasca totul in bol si doar cind e gata sa se puna broccoli la steam, dar eu inca n-am ajuns asa disciplinata; cind gatesc am cel putin 3-4 chestii pe care le fac in acelasi timp iar bucataria arata ca dupa cutremur.

anaemona 20 Dec 2014 05:51

Uite cum numai eu gatesc, acum, inainte de sarbatori iar de Craciun evident nu voi gati nimic :))

Acum citeva zile vorbesc cu copilul si-i spun ca ma pregatesc sa fac un tort. El spune imediat: sper ca nu are morcovi in el :)) A fost atit de dragut ca si-a amintit ca anul trecut, cind eram eu foarte imersata in regimul alimentar raw, desi banuiam ca alti oameni nu pot sa-mi impartaseasca entuziasmul, am facut un tort de morcovi care nu se coace la cuptor, toate ingredientele sint crude. Dupa mine a iesit excelent, o persoana mi-a spus in fata ca ar trebui sa fie interzis prin lege sa se puna morcovi intr-un tort :)) (a gustat pentru ca aspectul l-a indus in eroare) iar acum aflu ca propriul copil e ingrozit ca voi repeta experienta de anul trecut. Asta nu arata decit cit de putin ma cunoaste ;) L-am asigurat ca tortul de morcovi nu este in meniu. Anul asta am jucat safe (sint asa silly citeodata sa-mi placa sa ma aud vorbind/scriind aiurea) si am facut 2 torturi. Unul este o inventie, care recunosc, nu arata nici pe departe cum m-as fi asteptat, un tort la cuptor cu pere si ginger - cind aluatul era gata mi-am dat seama ca daca eram isteata cautam o reteta de chec si adaugam perele si gingerul, dar eu nu, am cautat reteta de tort de pere, pe care evident ca nu am respectat-o pentru ca mi s-a parut super easy, plus ca am scos si adaugat ingrediente. Asa ca in timp ce tortul 1 nu crestea la cuptor, am apelat la ideea geniala pe care am avut-o inca de cind eram la cumparaturi - rezerva Tiramisu. Tiramisu doar daca vrei sa faci o farsa cuiva nu-ti iese. Mi-am pus amindoua miinile la ochi cind am citit ingredientele din mascarpone si frisca lichida, mi s-a pus un nod in git, dar ce nu fac eu de dragul copilului, sa simta si el ca are o mama normala, cianura n-avem, compensam cu chimicalele de pe rafturile de mincare. Pentru anul viitor am tema sa inventez o reteta sanatoasa de Tiramisu sau ceva pe-aproape. Deja imi dau seama ca fursecurile nu prea stiu cum o sa le falsific. Am uitat sa spun ca am pus si 3 lucruri sanatoase in prajitura asta, cafeaua, niste Armagnac, pentru ca n-am avut altceva si esenta de vanilie adevarata, facuta de mine.

rvn 21 Dec 2014 19:22

5 Attachment(s)

Uite cum numai eu gatesc

am simtit o mica provocare, dar nu neaparat pun poze din motivul acesta. demult tineam sa va arat cum am evoluat in "productia" de paine si in plus am incercat doua retete, pe care vi le recomand. sunt usor de gatit, dar destul de satioase. atentie, deci, pentru cei care tin diete pt.slabit:
1. painica de casa:
Attachment 2628
Attachment 2629
Attachment 2630
2.o reteta de cotlete cu iz mediteranean. am gasit-o intr-o revista acum ceva ani si am adoptat-o. are mare succes fiindca aromele te innebunesc. cotletele, dupa ce se rumenesc in putin ulei de masline, se fierb la foc mic cam 20 de minte intr-un pahar de vin rosu. apoi se adauga legumele.
Attachment 2631
Attachment 2632

All times are GMT +2. The time now is 15:26.