Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Arta gătitului (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96837)

Malombra 22 May 2013 23:23

fac rău cuiva dacă nu cumpăr zahăr? am înfiinţat vreo societate civilă care să ceară incriminarea celor care o fac? de ce e necesar să dai în paranoia?
ţi-am spus eu ţie: eşti un iresponsabil că mai cumperi zahăr? ştii tu că nu lucrez cu oamenii şi că îmi vin ideile pe mintea şi stomacul goale?
o fac pentru mine, o fac pentru alţii. se pare că ideal ar fi să nu facem nimic. oricum, e singurul mod de a fi cu adevărat egali...

ca şi la cannes, engleza lor sucks. dar dacă e răbdare, se poate vedea cum e cu vrăjeala multtrîmbiţată de T.

reivan 22 May 2013 23:46

si prietena ta stie din surse sigure?
Ulei de palmier...wtf is this?
Eu am citit undeva ca berea sporeste inteligenta.

anaemona 22 May 2013 23:50

Originally Posted by Twinsen:

Oamenii consuma zahar de mii de ani, iar in prezent miliarde il folosesc regulat in dieta. Daca ar fi fost toxic, de mult s-ar fi descoperit asta. Sigur ca poate avea anumite efecte, pozitive si negative, dar asta e valabil pentru absolut orice mancam. In general organismul se autoregleaza - adica daca o prajitura e perceputa ca "buna", asta e un argument excelent s-o mananci. In momentul in care mananci mai multe prajituri identice, deja fiecare e perceputa ca mai putin buna decat cea dinainte, ba chiar la un moment dat devine respingatoare, ceea ce e un alt exemplu de autoreglare a organismului. Atunci cand mancam, ar trebui sa ne urmam instinctul, in limite rezonabile evident.

Twinsen, o sa-ti raspund mai incolo cum e cu zaharul de mii de ani si zaharul de-acum. Poti sa faci cautari si singur, dar sint mai multe aspecte. Iar scenariul ala cu prajitura e scenariu de inginer :)) in fine, mecanismele in corp nu merg asa, adica la nivel celular poate e cum zici si celula iti tot da semnale "nu-mi mai trimite porcaria asta" dar alti receptori deja au devenit drogati si tot cer sa le trimiti prajitura chiar daca ieri ti-a fost putin rau dupa ce ai mincat-o si daca nu e prajitura sa fie altceva tot dulce. Poate Liviu stie mai stiintific cum e adictia asta la zahar, eu n-am studiat special, totusi, din experienta proprie ;) zic ca e cam asa, adica dulcele de dupa masa, ciocolata de la ora 4, ceva dulce cind te uiti la televizor, seara si tot asa.

Originally Posted by reivan:

Ma da aeru , aeru e sanatos?

Aerul e complet nesanatos :)) o zic in gluma la momentul asta, dar sint cit se poate de serioasa ;)

Twinsen 23 May 2013 00:05

Originally Posted by anaemona:

Poate Liviu stie mai stiintific cum e adictia asta la zahar, eu n-am studiat special, totusi, din experienta proprie ;) zic ca e cam asa, adica dulcele de dupa masa, ciocolata de la ora 4, ceva dulce cind te uiti la televizor, seara si tot asa.

Poate faci parte dintr-o minoritate care e predispusa la dependenta de zahar. De exemplu multi oameni consuma ocazional alcool, dar numai o minoritate sunt predispusi sa devina alcoolici. Eu mananc cu placere prajituri sau ciocolata, dar nu simt nici o nevoie deosebita sa o fac, iar daca trec cateva sapatamani fara ele nu cred c-as observa.

Malombra 23 May 2013 09:33

în fine, eu cer scuze fetelor care postează aici dacă cred că am intervenit agresiv în acest topic. tot ce postează ele e minunat şi ce e făcut cu mîna lor e oricum de zeci de ori mai sănătos decît ce se găseşte ca mîncare făcută şi ambalată prin magazine. la mai mult şi la mai mare :-*

celorlalţi los habotnicos, care au intervenit deşi nu postează niciodată nimic (poze, experienţe de arta gătitului zic), dar s-au simţit nu se ştie de ce atacaţi, luînd apărarea unui grup de consumatori pe care eu nu i-am atins nici cu o pană, nu am de ce să le cer scuze. şi lor: la mai mult şi la mai mare!:D

rvn 23 May 2013 11:19

Originally Posted by Malombra:

t şi ce e făcut cu mîna lor e oricum de zeci de ori mai sănătos decît ce se găseşte ca mîncare făcută şi ambalată prin magazine. la mai mult şi la mai mare :-*
D

de asta sa fim absolut siguri cu totii. controversele despre nocivitatea alimentelor sunt mici discutii aprinse care n-au legatura cu agresivitatea, ci, doar cu impartasirea unor experiente personale.

anaemona 23 May 2013 21:13

Poate faci parte dintr-o minoritate care e predispusa la dependenta de zahar.

Twinsen, si eu am de multe ori impresia ca ceea ce ma intereseaza pe mine intereseaza pe toata lumea, ca ceea ce vad in jurul meu, contactul meu direct cu oamenii de pe linga mine, de la lucru, etc, e reprezentativ la o scara mai mare. De fapt e complet gresit, pentru ca oamenii, in general, n-au aceleasi interese cu mine si ceea ce vad in jurul meu e departe de ce e reprezentativ in tara unde traiesc/ in lume.

Am inceput cu introducerea asta cam lunga pentru ca, probabil nu-ti dai seama, dar nu e nicidecum o minoritate predispusa la dependenta de zahar, din contra, e o majoritate. Cit despre mine, eu sint bine mersi, de multi ani nu mai am sugar cravings, maninc o prajitura sau o bucata de ciocolata o data la citeva luni, iar ciocolata in 99% din cazuri are peste 70% cacao, deci nu-mi fac absolut nici o problema pentru cantitatea de zahar consumata, dar e adevarat ca maninc zilnic miere, fructe si fructe uscate, probabil echivalentul a 15/20 grame zahar, numai ca pe astea in nici un caz nu le pot include la adictii, pentru ca sint 100% naturale, adica n-au trecut prin nici un proces de prelucrare - asta daca nu consider ca albinele au prelucrat nectarul florilor si l-au transformat in miere - si nici nu ma apuca durerea de cap daca nu-mi maninc marul la ora 12. Problema zaharului se pune pentru oricine bea tot felul de bauturi inbuteliate/cans, maninca cereale zilnic, maninca semi-preparate sau supe din alea concentrate la can sau facute praf, in fine, cine maninca in mod curent orice altceva decit mincare negatita acasa, din ingrediente pe care le recunoaste cu ochiul liber. Si bineinteles la astea se adauga industra dulciurilor cu zecile de mii de produse, doar nu crezi ca le duc in magazine pentru ca arata frumos in rafturi, SE CUMPARA!

Acum revin la ce spuneam cu zaharul. Zaharul de azi nu se compara nici macar cu cel de acum 100 de ani, dar cu cel de acum 1000 de ani, asa cum nu se compara nici faina. Sa zici ca daca acum 100 de ani oamenii mincau intr-un fel asta iti da tie aceeasi libertate si sa consideri ca maninci la fel de sanatos fara sa iei in calcul ca de fapt ei mincau exact ce semanau sau ce cresteau in ograda proprie pe cind tu cumperi niste produse ambalate pe care scrie X sau Y e o iluzie. Pentru ca azi sint ascunse tot felul de chimicale/aditivi in probabil 99% din tot ce cumperi, care n-au alt scop decit sa dea un gust mai bun si sa prelungeasca "shelf life".

Zaharul de acum mii de ani era sirop de trestie de zahar pur. Omul il consuma fie rupind trestia si mestecind tulpina, fie avea ceva rudimentar prin care extragea sucul. Am vazut masinarie electrica care extrage sucul asta si l-am baut imediat. Cine consuma zaharul asa, ala poate sa spuna ca e acelasi zahar ca acum 2000 de ani :)) Dupa care, cind a inceput comertul cu India oamenii s-au desteptat si l-au deshidratat sa poata rezista la drum si abia acum citeva sute de ani a inceput sa se extraga zaharul din sfecla de zahar si de-atunci procesul s-a tot imbunatatit in asa fel ca sa se scoata absolut tot ce ar mai putea fi bun pe linga glucoza/fructoza si sa se foloseasca in alte industrii, iar zaharul de consum/rafinat sa fie cel din urma produs in procesul de fabricatie.

Pe urma, a spune ca se consuma zahar de mii de ani, este o afirmatie foarte generala si care produce confuzii. Zaharul a fost pina acum 200 de ani un produs de lux iar in ultimele sute de ani cantitatea consumata de un om (facind o medie) intr-un an s-a marit considerabil. Daca acum 100 de ani se consumau aprox 3 kg/an acum se consuma 75 kg/an/persoana. 3kg pe an inseamna aprox 2 lingurite/zi, 75 kg inseamna aprox 50 lingurite/zi. Nu zic ca tu, Twinsen, consumi atit, dar asta e o statistica publicata in America si nu cred ca Romania e departe. Daca acum 25 ani vedeai pe strada fete+mame si mamele, trecute de 40 sa zicem, aveau o conformatie mai solida, fara sa fie grase, fetele, adolescente, erau cam toate slabe - eu am avut in clasa la liceu 2 fete mai solide, nicidecum grase/obeze, acum, de multe ori, mama arata mai bine decit fata, adica mamele sint normale in limita greutatii, dar fetele sint putin grasute. Stiu ca sint si fete extrem de slabe, la polul opus si oricum nu am idee care sint statisticile la greutate adolescenti/adolescente in Romania, dar acum 25 de ani nu era un procent semnificativ nici de grase, nici de slabe, deci, intre timp, ceva s-a schimbat :)

anaemona 23 May 2013 21:23

Originally Posted by sigalia:

ce alternativa mai buna de indulcire s-ar gasi ?
Siropul de stevie nu mi se pare ca poate fi amestecat cu cafeau atunci cand o gatesti.Am vazut in magazine si tablete de stevie,a incercat cineva ?

sigalia, daca nu bei sucuri/cola si alte chestii care sa contina mult zahar eu nu mi-as face deloc probleme in privinta a 1-2 lingurite de zahar.

Alternative sint:

- mierea neprelucrata/incalzita - o pui in cafea dupa ce ai facut-o si nu mai e chiar fierbinte, nu o fierbi cu apa.
- daca nu consumi mult zahar si vrei sa-ti bei cafeaua cu placere cumperi un zahar mai scump cum e cel din nuca de cocos. Alta alternativa ar fi apa de cocos - sincer, nu stiu daca a aparut in Romania si ar putea sa fie ambalata in metal ceea ce nu e indicat.
- daca vrei sa stii exact ce pui in cafea cumperi curmale, le pui in apa citeva ore/peste noapte si apa aia o folosesti ca indulcitor. Daca ai un blender bun poti chiar sa faci o pasta si s-o folosesti asa.

rvn 23 May 2013 22:27

anaemona, scurta dar bine documentata si foarte interesanta prelegere a ta despre zahar si alimentele superprelucrate si rafinate de care piata este suprasaturata. intr-adevar, este o problema reala la nivel mondial si din pacate, nu cred, cu toate eforturile si insistenta nutritionistilor, ca omenirea (in special,tarie dezvoltate),va reveni vreodata la obiceiurile rudimentare de a se hrani. ritmul vietii este alert si cu cat suntem mai grabiti si ocupati sa castigam bani, cu atat vom acorda mult prea putin timp, modului de a ne procura hrana. exista un cerc vicios care nu cred ca se va rupe vreodata. megalanturile de fast-food-uri au prosperat si vor prospera intotdeauna atata vreme cat copiii merg sa manance burgeri si cartofi prajiti, inca de la cresa.
produsele alimentare de pe rafturile magazinelor, n-au cum sa fie lipsite de conservanti sau alte substante chimice nocive, care sa le prelungeasca viata, fiindca asta ar ruina pe comerciant, dar si producatorul. si sunt convinsa,da, ca dependenta de aceste produse, nu prea are cum sa fie tratata, atata vreme cat nu exista alternative prea viabile, pentru a procura altele, mult mai putin nocive, la acelasi pret.
din pacate, intoarcerea la natura, la origini, este doar un slogan. prea putini sunt cei care mai mesteca mamaliga cu facaletul in ceaonul de pe pirostrii si prea putini sunt dispusi sa-si prepare pasta de curmale, in blenderul din bucataria de la bloc.
suntem cobaii industriei alimentare moderne si sunt convinsa ca avem capacitati fenomenale de adaptare la experimentele biochimice de care avem parte datorita ei. oricum, daca nu murim cu totii in urmatorii 50 de ani, inseamna ca poate veni linistit sfarsitul lumii, ca noi aratam deja ca niste tutankamoni.

Twinsen 23 May 2013 22:53

Quote:

Sa zici ca daca acum 100 de ani oamenii mincau intr-un fel asta iti da tie aceeasi libertate si sa consideri ca maninci la fel de sanatos fara sa iei in calcul ca de fapt ei mincau exact ce semanau sau ce cresteau in ograda proprie

E o imagine foarte idilica pe care o ai despre "viata naturala de odinioara". Bacteriile care te omoara sunt foarte naturale. Fantanile de la tara contin apa contaminata in proportie mult mai mare decat cea din orase. Vacile sunt mulse cu mainile murdare in galeti curatate sumar. Am unele indoieli ca fiecare crestea pe vremuri trestie de zahar langa morcovii din gradina proprie - dintre cei care aveau gradina proprie...

Evidenta arata ca dincolo de toata panica cu mancarea "toxica" si viata "nesanatoasa", de fapt speranta de viata a crescut constant. Adica traim tot mai mult. Sa stai toata ziua aplecat cu grebla si lopata, sub soarele arzator nu era tocmai grozav pentru sanatate, in pofida imaginii naiv-pastorale. Sa mananci zi de zi aceeasi tip de mancare, ca deh in ograda proprie nu cultivi caju sau nuca de cocos, iar nu era neparat cea mai buna sursa nutritiva.

Toate problemele astea sunt extrem de complexe la nivel biologic si e absurd sa-ti inchipui ca tu sau eu putem sa determinam cu precizie ca mierea e mai sanatoasa ca zaharul sau invers. Nici cei mai avansati experti din lume nu pot asta. S-ar putea sa depinda de la om la om. Dar in fine, e genul de discutie care nu prea schimba parerea nimanui...

Chambord 24 May 2013 14:08

Ce-a papat azi Mungiu la pranz
:D

CITIZEN CANNES ‏@CITIZENCANNES 17m

#Cannes2013 Au menu du jury aujourd'hui : Aoïli au Suquet
https://twitter.com/CITIZENCANNES/st...824513/photo/1

sigalia 24 May 2013 15:14

Originally Posted by sigalia:

ce alternativa mai buna de indulcire s-ar gasi ?
Siropul de stevie nu mi se pare ca poate fi amestecat cu cafeau atunci cand o gatesti.Am vazut in magazine si tablete de stevie,a incercat cineva ?

sigalia, daca nu bei sucuri/cola si alte chestii care sa contina mult zahar eu nu mi-as face deloc probleme in privinta a 1-2 lingurite de zahar.

Alternative sint:

- mierea neprelucrata/incalzita - o pui in cafea dupa ce ai facut-o si nu mai e chiar fierbinte, nu o fierbi cu apa.
- daca nu consumi mult zahar si vrei sa-ti bei cafeaua cu placere cumperi un zahar mai scump cum e cel din nuca de cocos. Alta alternativa ar fi apa de cocos - sincer, nu stiu daca a aparut in Romania si ar putea sa fie ambalata in metal ceea ce nu e indicat.
- daca vrei sa stii exact ce pui in cafea cumperi curmale, le pui in apa citeva ore/peste noapte si apa aia o folosesti ca indulcitor. Daca ai un blender bun poti chiar sa faci o pasta si s-o folosesti asa.

anaemona,multumesc mult.
Eu cu cafeaua sunt de-a dreptul fixista,adica nu o fac decat la ibric,pe foc,cu caimacul intact( opera de arta;) asa ca amestecatul mierii ar ridica zatul din ceasca si ar rupe pelicula de caimac.
Am sa testez celelalte variante,stiu ca o lingurita de zahar nu te devasteaza dar ma interesa principial o alternativa.
Chiar am sa caut zahar de cocos.

Ai raspuns complet polemicii cu zaharul,nu mai e nimic de adaugat(ce discutii ametitoare!...)
Faptul ca dependenta de dulce afecteaza diferit pe unii sau pe altii nu minimalizeaza problema si nici efectele .Parerea mea este ca adictiile alimentare si consumarea hranei pe post de drog sunt insuficient constientizate..Dincolo de consecintile vizibile (obezitate si toata pleiada de boli tacute precum diabetul & comp.) ceea ce mancam influenteaza decisiv felul in care ne simtim,si asta e o miza sufcienta pentru mine.

anaemona 24 May 2013 19:45

Originally Posted by rvn:

din pacate, intoarcerea la natura, la origini, este doar un slogan. prea putini sunt cei care mai mesteca mamaliga cu facaletul in ceaonul de pe pirostrii si prea putini sunt dispusi sa-si prepare pasta de curmale, in blenderul din bucataria de la bloc.
.

Eu chiar n-am spus ca m-as intoarce in natura ca acum 100 de ani, dar m-as intoarce asa, pe jumate. In primul rind imi place sa traiesc in oras (imi asum riscul sa inghit aerul asta poluat ;) ) in al doilea rind n-as face fata fizic la munca de la tara, daca ar trebui sa traiesc din asta. Dar n-as zice nu sa stau in centrul orasului, inconjurata de cafenele si boutique-uri si sa am un petec de curte pe care sa cresc mai de moft, mai in serios, tot ce am eu chef sa maninc - si daca se poate sa fie un oras cu o clima cit mai calda, Spania, Italia, sudul Frantei :))

suntem cobaii industriei alimentare moderne si sunt convinsa ca avem capacitati fenomenale de adaptare la experimentele biochimice de care avem parte datorita ei. oricum, daca nu murim cu totii in urmatorii 50 de ani, inseamna ca poate veni linistit sfarsitul lumii, ca noi aratam deja ca niste tutankamoni.

De murit n-o sa murim chiar asa usor, dar nici bine n-o sa ne fie (vorbesc de generatiile viitoare) daca nu schimbam ceva radical.

Corpul se adapteaza si el cit poate, dar mai nou sint tot mai multe riscuri de la virste cit mai mici. Un exemplu e diabetul de tip B, acum citeva zeci de ani era intilnit la oameni peste 40-50 ani iar acum procentul a crescut enorm (in ultimii 20 ani) si apare la adolescenti sau chiar copii sub 10 ani.

E o imagine foarte idilica pe care o ai despre "viata naturala de odinioara". Bacteriile care te omoara sunt foarte naturale. Fantanile de la tara contin apa contaminata in proportie mult mai mare decat cea din orase. Vacile sunt mulse cu mainile murdare in galeti curatate sumar. Am unele indoieli ca fiecare crestea pe vremuri trestie de zahar langa morcovii din gradina proprie - dintre cei care aveau gradina proprie....

Twinsen, ziceam doar de 100 de ani, deja eram in era zaharului prelucrat, doar ca oamenii de la tara de atunci nu-l mincau pe piine, nici macar in piine nu-l puneau, cum se face acum.

Tare as vrea sa vad si eu niste date cu citi oameni au murit/s-au imbolnavit pentru ca au baut lapte de la coada vacii si aveau miinile murdare. Nici n-am adus vorba de bacterii, dar daca se murea pe-atunci erau microbi luati de pe unelte, taieturi la cimp - tetanosul e infectie mortala - si posibil sa fi fost si alti microbi care nu erau depistati - unele femei mureau la nastere de conditii neigienice dar altele veneau cu copilul in poala de la cimp, fara sa fi fost nici un medic/moasa linga ele. Nu cred ca era o incidenta mare de decese din mincare, poate ciupercile sa fi fost o cauza, asta e gaselnita secolului 20/21, sa pasteurizam totul ca sa distrugem microbii, BS.

Evidenta arata ca dincolo de toata panica cu mancarea "toxica" si viata "nesanatoasa", de fapt speranta de viata a crescut constant. Adica traim tot mai mult. Sa stai toata ziua aplecat cu grebla si lopata, sub soarele arzator nu era tocmai grozav pentru sanatate, in pofida imaginii naiv-pastorale. Sa mananci zi de zi aceeasi tip de mancare, ca deh in ograda proprie nu cultivi caju sau nuca de cocos, iar nu era neparat cea mai buna sursa nutritiva.

La mine in familie virsta atinsa a scazut de 3 generatii incoace si nu-s din neam de voievozi, Mai mult, cu 3 generatii in urma, strabunicul meu n-a striut ce-i boala, bunica mea a avut probleme de sanatate si tot asa pe panta descendenta.

Nu zic de familia mea, e nereprezentativa, media sperantei de viata a crescut, dar care sint downsize-urile? Sa umbli cu flacoanele cu medicamente dupa tine ultimii 10-15 ani din viata, pentru mine nu-i o solutie viabila - care-i scopul prelungirii vietii in cazul asta?

Si oricum, ultimele cercetari arata ca de fapt nu e asa. Generatia actuala e prima generatie, dupa o panta ascendenta, care are speranta de viata mai mica decit generatia parintilor lor. Chiar exista cel putin un documentar frantuzesc pe tema asta, poate o sa gasesc in curind titlul.

anaemona 25 May 2013 04:06

Dupa atitea discutii e cazul sa mai si gatim.

In your face Gordon Ramsey!

Acum citeva zile imi spune copilul ca daca ii gatesc orice face GR, maninca orice, cu conditia sa arate macar aproximativ cum arata la el. Asa ca am ales 2 videouri si in numai o ora am reusit sa fac tot ce a facut el cu ajutoare, fara sa am absolut nimic pregatit dinainte. Eu cred ca daca el ar stii de existenta mea nu s-ar mai chinui sa faca show-ul Hell's Kitchen, m-ar angaja pe mine chef principal si lucrurile ar merge struna acolo :))

Hai sa nu ma mai laud. Poza nu-i excelenta, astea sint niste resturi, dupa ce grosu fusese deja mincat.

Pita + chickpeas lemon and feta cheese si sticky lemon chicken + champ (piure + ceapa verde pe romaneste - interesanta combinatie)

rvn 25 May 2013 08:39

Eu chiar n-am spus ca m-as intoarce in natura ca acum 100 de ani, dar m-as intoarce asa, pe jumate. In primul rind imi place sa traiesc in oras (imi asum riscul sa inghit aerul asta poluat ;) ) in al doilea rind n-as face fata fizic la munca de la tara, daca ar trebui sa traiesc din asta. Dar n-as zice nu sa stau in centrul orasului, inconjurata de cafenele si boutique-uri si sa am un petec de curte pe care sa cresc mai de moft, mai in serios, tot ce am eu chef sa maninc - si daca se poate sa fie un oras cu o clima cit mai calda, Spania, Italia, sudul Frantei :))

astea sunt mici dorinte burgheze, pe care...cine nu si le-ar dori? e ca si cum te-ai uitat la un film despre viata plictisitoare pe care o duce o femeie cu bani foarte multi, intr-un conac de la tara sau dintr-o suburbie luxoasa si care, ca sa-si umple timpul, se-apuca de gradinarit.
o,draga mea, visele sunt cele mai placute forme ale inchipuirii noastre. ne place sa visam ca sa avem un tel de atins in viata.
cred ca esti constienta ca, pe jumate, n-ai cum sa te intorci. si nici pe de-a-ntregul.
cu cat suntem mai cuceriti de avantajele civilizatiei moderne, cu atat ne dorim mai mult lucrurile vechi, iar valoarea acestora creste, fiindca atunci le pretuim cel mai mult, cand le simtim lipsa.

Malombra 25 May 2013 16:05

rvn, nu numai femeile plictisite se ocupă de grădinărit. noi am avut grădină, deşi şi mama, şi tata lucrau.
ceva ce nu se înţelege, pentru că văd că se gîndeşte la un mod foarte maniheist aici. nimeni nu vrea să se întoarcă în vremurile întunecate, nimeni nu vrea să renunţe la beneficiile civilizaţiei, nimeni nu predică stilul de viaţă amish, deşi nu văd ce e rău cu el. dar hai să nu mitologizăm marea capacitate de igienizare e produselor datorate industriei. am văzut ferme din occident. înainte de muls, ugerul se şterge cu o cîrpă înmuiată în apă caldă. atît. problemele pe care le are danone o dată la 2 ani, epidemiile de e-coli, carnea infestată vin din creşterea industrială a cărnii, nu din cea de casă. puiul care dă alergii şi mîncărimi lucrătorilor de la kfc e crescut industrial. în fermele de bovine crescute pentru carne, se întîmplă de multe ori ca animnalele să stea pînă la burtă în excrement. puii crescuţi cu hormoni dezvoltă necroze la picioare, pentru că scheletul nu ţine pasul cu pasa de carne care se dezvoltă prea repede şi literal "li se taie picioarele". deci hai să nu o dăm cu mituri, că nu merge. nu putem să ne întoarcem, dar sincer nu văd nici cine cere asta. eu nu am cerut-o. dar din cînd în cînd, merită să mergi în piaţă să cumperi o mînă de măcriş în loc de o pungă de cipsuri. obişnuinţele alimenatre ţin de obişnuinţă, nu de altceva. nu vrei să-ţi schimbi obişnuinţele, foarte bine, dar atuncii fii bun şi recunoaşte că e pentru că nu poţi şi nu vrei, şi nu pentru că alţii ar avea aere.

Malombra 25 May 2013 16:18

iaca ceva fain

chuckyfan 25 May 2013 17:57

E o imagine foarte idilica pe care o ai despre "viata naturala de odinioara". Bacteriile care te omoara sunt foarte naturale. Fantanile de la tara contin apa contaminata in proportie mult mai mare decat cea din orase. Vacile sunt mulse cu mainile murdare in galeti curatate sumar. Am unele indoieli ca fiecare crestea pe vremuri trestie de zahar langa morcovii din gradina proprie - dintre cei care aveau gradina proprie...

Asta e gândirea de orăşean care habar n-are cu ce se mănâncă viaţa la ţară. De-aş fi primit câte o ciocolată ori de câte ori am întâlnit câte unul din ăsta, acum aş fi mort :D

Nu cunosc o singură persoană care să fi avut probleme pentru că a băut lapte muls cu mâna sau pentru că a băut apă din fântână. Eu însumi am copilărit cu aşa ceva şi n-am avut nici cea mai mică problemă. Pot spune chiar că am sistemul imunitar al unui semizeu. N-am răcit de vreo doi ani, pentru că de alte boli nu poate fi vorba.

PS: Nici fructele nespălate, culese din copac şi mâncate pe loc nu te îmbolnăvesc / omoară.

Mi-a fost dor de forumul ăsta. Cred c-o să mai rămân pe aici :)

MikkaelWolfganger 25 May 2013 18:33

Exact!Apa aia pe care ne-o livreaza noua la robinet e apa doar cu numele.E o diferenta enorma intre apa scoasa de la put si minunile astea tratate si rastratate.Apa care se livreaza in Bucuresti cel putin nu se poate bea direct de la robinet(desi am avut ceva tentive).Ori o fierbi bine, ori o faci ceai, ori mai bine te duci si iti iei apa plata la 5 kile din magazin.

Cum zicea si chuckyfan.Asta e atitudine de orasean.Nu moare nimeni dintr-un fruct nespalat sau dintr-o oala de lapte in care se scapa 3 cacareze (scuze de imagine).Cand eram copil mancam pamant literalmente, ma scaladam in cele mai insalubre baltoace, mancam tot felul de balarii si totusi nu am fost niciodata la spital, iar pe medicul de familie il vizitez din curtoazie.

Nu incurajez, Doamne fereste, evitarea medicilor sau a spitalelor, dar nici exagerarile de tipul: dezinfecteaza orice fruct cu clor inainte de a-l manca ,nu imi sunt pe plac.

rvn 26 May 2013 15:39

Originally Posted by Malombra:

rvn, nu numai femeile plictisite se ocupă de grădinărit. noi am avut grădină, deşi şi mama, şi tata lucrau.

m-am referit exact la contextul in care isi imagineaza anaemona ca si-ar cultiva singura verdeturile si legumele preferate.asta in primul rand, in al doilea rand, cred c-ai inteles gresit. eu nu am spus niciodata ca hrana produsa in propria gospodarie ar fi nesanatoasa, din contra, chiar am scos in evidenta diferentele dintre alimentele prelucrate si acelea la care te referi tu.
nu-ti inchipui ca habar n-am cum este la tara, fiindca te inseli. si mai mult, pot compara.
toata lumea doreste sa cumpere produse naturale, sau ecolologice, cum se numesc mai nou.
lucrul asta chiar ca suna a fantasmagorie. cel putin, pentru mine. agricultura nu se mai practica demult, cum se practica odinioada, nici macar cum se practica la nivelul anilor 70-80.
comunistii au gresit enorm cand au cooperativizat agricultura si au incurajat taranii ramasi fara pamant ca sa se mute la oras si nu cred, ca-n vecii vecilor, se vor mai putea popula satele romanesti, asa cum erau odinioara. hai, sa privim un pic si sa ne dam seama, cine produce si unde, alimente ecologice. si daca ele ajung vreodata pe masa noastra, sunt doar ocazional si pentru foarte putina vreme.
nu te gandi ca eu n-as locui intr-un loc linistit, cu aer curat si clima blanda. asta-i fateta idilica a vietii la tara, aceea care ne place cel mai mult. in realitate, sa muncesti zilnic, chiar si bucata de petec de pamant aferenta casei, inseamna sa sapi, sa plivesti, sa culegi, sa irigi, sa fertilizezi, sa combati invaziile de insecte...chestii pe care nu le faci in nici un caz "pe mofturi".
in 20-25 de ani vor muri toti batranii de la sate. sa vedem cine mai mulge vaca si coseste fanul. si sa nu-mi spui ca pustimea care-si traieste viata ca liliecii, pe internet, va avea vreodata chef sa faca asta. eu, una, sincer, nu cred.

rvn 26 May 2013 16:12

4 Attachment(s)
azi am gatit un fel de mancare de sezon: sarmale in foi de vita. gasiti frunze pe toate tarabele cu verdeata. nu trebuie decat sa le scufundati cateva secunde in apa clocotita unde se voi inmuia si isi vor schimba culoarea, din verde inchis in kaki si apoi, dupa ce se racesc, vor fi numai bune pentru infasurat amestecul de carnita si orez. stiu ca vita nu este pe placul multora, dar n-am rezistat sa nu va arat poze, cu gandul ca aceia carora le adora, o sa le fac pofta si o sa dea fuguta, sa-si gateasca si ei.
Attachment 2336
Attachment 2337
Attachment 2338
Attachment 2339
@T., stiu ca n-am respectat dimensiunile. te rog sa nu ma certi.

anaemona 27 May 2013 15:11

Eu nu-s impresionata de succesul baietilor alora care si-au propus sa ia Cannes-ul cu asalt, cu toate masinile din el :P . Pina una alta mi-am propus sa-l distrug pe GR, cu propriile lui retete >:) (who doesn't know how to make scrambled eggs B-) ) si daca asa nu merge, il atac cu niste urzici culese cu minuta mea. Am avut noroc sa mai gasesc netrecute acum 2 zile, in locul pe care-l stiu de ani de zile iar ieri am ajuns intr-un alt loc unde am gasit tone, la umbra, fragede si frumoase, nu ma mai saturam sa ma uit la ele (de cules nu eram pregatita). Oricum, ce as mai putea face din urzici in afara de mincarea clasica? Nu vreau sa pun in congelator si am cules cit sa maninc zi de zi timp de 2 saptamini, mi-e ca o sa ma inverzesc si eu ca Milarepa daca maninc numai urzici :))

rvn 27 May 2013 21:40

uau! arata bine bruschetele. sunt cu somon. bun si nesimtit de scump.

anaemona 31 May 2013 15:53

Mersi rvn, nu stiu daca am vreun merit pentru cum arata somonul ala, clar orice faci cu somon afumat e bun. E scump, dar nici nu maninci un pachet intreg o data.

Daca nu era clar ca I have my issues pot sa va arat in ce a constat jumatate din micul meu dejun, flori de kale. Sint absolut delicioase. Daca le-ar vinde in restaurante ar trebui sa fie la preturi astronomice.

rvn 31 May 2013 16:52

1 Attachment(s)
Quote:

=anaemona, clar orice faci cu somon afumat e bun. E scump, dar nici nu maninci un pachet intreg o data.

ah,desigur ca nu mananci un pachet intreg la o singura masa,sarea si gustul de afumat te-ar dobori. am avut ocazia sa mananc si proaspat, in stare cruda. este o experienta pe care n-as repeta-o frecvent. chestie de obisnuinta.dar, imi place mult, pe gratar, "direct" proportional cu pretul.
Attachment 2340

Twinsen 31 May 2013 19:55

am avut ocazia sa mananc si proaspat, in stare cruda. este o experienta pe care n-as repeta-o frecvent. chestie de obisnuinta.

Eu as repeta-o foarte frecvent, dar n-am unde in orasul meu. :( De fapt in general in Romania nu prea ai unde... Poate doar la Benihana in Bucuresti, dar inteleg ca acolo preturile sunt astronomice.

rvn 01 Jun 2013 13:07

( De fapt in general in Romania nu prea ai unde... Poate doar la Benihana in Bucuresti, dar inteleg ca acolo preturile sunt astronomice.

la un restaurant de cinci stele de pe Calea Dorobantilor este exclus sa mananci ieftin. tocmai de aceea si cei care au oferit informatii despre Benihana pe internet, au tinut sa mentioneze ca este de preferat sa mergi acolo in ziua de salariu. ma rog, daca exista, inseamna ca au clienti. pe care-i jupoaie, desigur. si nu ma refer numai la oamenii de afaceri japonezi care se afla ocazional in Romania. sunt destui bogati si pe plaiurile noastre care-si permit sa incerce asemenea experiente culinare destul de des. citind ce "personalitati" il prefera, m-am gandit imediat cat de simplu iti poti rafina personalitatea, fara ai nici cea mai mica idee despre cultura si istoria unei tari careia ii adori bucataria. oare strainii pe care-i aud la tv laudandu-ne mititeii si sarmalutele, sunt sinceri sau doar snobi?

rvn 13 Jun 2013 10:18

4 Attachment(s)
stiu ca asa ceva nu-i demn de un topic unde se pretinde arta,dar, m-am gandit sa va zgandaresc cheful de a merge la mare.
Attachment 2344
Attachment 2345
Attachment 2346
Attachment 2347
am pus poze cu toate fazele de lucru, ca nu cumva sa credeti ca as fi putut sa-i cumpar gata facuti de la vreo dugheana.

anaemona 13 Jun 2013 17:24

rvn, in a 3-a poza ce e? ciulama sau usturoi sau smintina?

Adevarul e ca pestii mici gen sardine si heringi sint cei mai buni pe care-i putem minca. Au mai putin mercur decit pestii mari (tuna e foarte rau din punctul asta de vedere) si sint excelenti pentru sistemul nervos. Nu sint sigura de prajire, n-am idee daca s-ar putea face mai safe la cuptor. Sint multi, multi ani de cind am fost la o prietena de-a mamei mele si a facut un castron imens, mai mult de un ceaun plin de pesti din astia si au fost nemaipomeniti. Ultima oara cind am mincat de la taraba, la mare, m-am imbolnavit si nici c-am mai mincat de-atunci.

rvn 13 Jun 2013 19:33

rvn, in a 3-a poza ce e? ciulama sau usturoi sau smintina?

este o combinatie intre cele doua. initial, am vrut sa fac un sos alb putin mai lejer, cu putin unt si o lingurita de amidon, dupa care, m-am razgandit, am luat de pe foc si dupa cataeva minute am pus peste, smantana, usturoi pisat si patrunjel tocat. a iesit buna.

si..desigur, prajirea nu este recomandata, indiferent de ceea ce torturam in uleiul incins.
insa, din experienta mea si cred ca si altii pot confirma ceea ce sustin eu, anumite retete, nu se pot realiza fara aceasta hulita de catre dieteticieni, prajire.
safe-ul de care spui tu, ar fi un fel de varianta pentru cine pofteste iremediabil la asa ceva si tine un regim alimentar sever, pentru o anumita afectiune. consider ca, o data la nu siu cat timp (oricum, destul de rar), nu-i un capat de lume daca ne satisfacem astfel de pofte.
sincer, eu n-as manca niciodata pestisori gatiti asa, nici la mare, nici pe la colturi de strada.
macar sa stiu ca uleiul acela este la prima ardere, adica fix din tigaia mea.

carla_alman 13 Jun 2013 21:31

stiu ca asa ceva nu-i demn de un topic unde se pretinde arta,dar, m-am gandit sa va zgandaresc cheful de a merge la mare.
Attachment 2344
Attachment 2345
Attachment 2346
Attachment 2347
am pus poze cu toate fazele de lucru, ca nu cumva sa credeti ca as fi putut sa-i cumpar gata facuti de la vreo dugheana.

Ha ha ha. Si eu am facut hamsii in weekend, dar nu le-am spalat in multe ape si au iesit mult prea sarate.

rvn 13 Jun 2013 21:53

Originally Posted by carla_alman:

si au iesit mult prea sarate.

nu-i bai! se dilueaza sarea cu...bere.

anaemona 22 Jun 2013 02:04

Ceva refreshing si usor pentru prima zi de vara. Daca vreti sa faceti salate gourmet, cum s-ar zice, taiati tot ce puneti in ele foarte fin si amestecati intr-un bol destul de mare, in care toate componentele sa se intrepatrunda usor. Mi se par incomparabile cu salatele in care ai frunze de jumate de palma taiate in farfurie.

rvn 22 Jun 2013 14:17

CDaca vreti sa faceti salate gourmet, cum s-ar zice, taiati tot ce puneti in ele foarte fin si amestecati intr-un bol destul de mare, in care toate componentele sa se intrepatrunda usor.

foarte buna sugestia ta! o sustin, pentru ca si eu procedez asa cu diverse ocazii. imi vin minte acum vreo 2 combinatii care-mi plac in mod special: rosii taiate marunt amestecate cu usturoi verde taiat foarte fin,pe lung, si busuioc proaspat. o lingurita de ulei de masline si putina sare, intregeste minunat acest amestec pe cat de simplu,pe atat de bun. sau: rosii si castravete taiate cubulete, frunzele de la ceapa tanara taiate foarte subtire, amestecate cu o acelsai ulei+marar verde. e buna si salata creata. imi place amestecata cu varza alba taiata la fel, o lingurita de seminte de chimen, putin piper, sare dupa gust si nelipsitul ulei de masline, de data asta amestecat cu o lingurita de otet. optional, merge si putin morcov ras pe razatoarea fina.
salatele sunt cele mai simple si la indemana oricui. se combina excelent cu o bucatica de friptura la gratar, sau cu bruschetele pe care ni le-ai prezentat si tu, anaemona.

rvn 24 Jun 2013 21:47

3 Attachment(s)
nu stiu din ce motiv am evitat pana acum, sa cumpar si sa folosesc vase ceramice pentru gatitul in cuptor. poate din cauza faptului ca sunt greoaie. in fine, m-am decis sa pentru o noua achizitie in bucatarie si rezultatul a fost cel asteptat. ideea de la care pornisem era ca n-ar fi fost nici o diferenta de gust intre preparatul facut intr-un vas de jena si cel gatit in acesta, nou. m-am inselat. sper sa nu fie autosugestie, dar este o diferenta, chiar sesizabila. cartofii au iesit excelenti.
Attachment 2352
Attachment 2353
si daca tot v-am aratat felul principal, am zis sa pun si o poza cu desertul meu favorit. acesta nu-i chiar nou, dar l-am imbunatatit semnificativ. daca doriti, va explic pe larg, reteta...
Attachment 2354

Sorin87 29 Jun 2013 08:47

arata foarte bine, cred ca o sa fac si eu =P~

rvn 30 Jun 2013 21:53

2 Attachment(s)
fiindca este vara si cald, cel mai potrivit desert este inghetata. sper ca sunteti de acord cu mine cand spun asta. indiferent de forma si aroma pe care o contine,inghetata devine un deliciu sublim daca este savurata cum se cuvine. desigur, cel mai simplu mod de a o avea atunci cand ne este pofta, este de a cumpara, dar, o inghetata buna, aromata cu ceea ce ne place, se poate face rapid si in casa. trebuie doar sa asteptam ca frigul din congelator sa-si faca efectul. daca aveti in dotare un aparat de facut inghetata, probabil este un pic mai usor. eu nu am si ca urmare, am recurs la metoda clasica de amestecare manuala a ingredientelor, dar nu cred ca este vreo diferenta la gust.
Attachment 2355
Attachment 2356
n-am mai scris ca doritorilor le dau reteta, fiindca, oricum, nu este nimeni interesat de ea.

anaemona 01 Jul 2013 03:32

rvn, cum faci sa nu aiba ace de gheata inghetata? As face si eu, depinde ce-mi trebuie ca s-o fac.

rvn 01 Jul 2013 17:33

nu te gandi ca sunt o specialista a inghetatei. de reteta asta am dat intamplator si sunt sigura ca poti gasi alte cateva zeci, pe google, in cateva minute. important, din punctul meu de vedere,este ca amestecul sa nu contina ceva lichid (adica apa). din cata chimie am invatat eu la scoala, si cred ca nu s-a schimbat nimic de-atunci,sub zero grade celsius, apa devine gheata.
inghetata mea contine doar oua,zahar,frisca lichida,nuca caramelizata,cacao,esenta de vanilie si coaja de portocala. cantitativ, se poate umbla la proportii. depinde mult de ceea ce preferi.

anaemona 01 Jul 2013 19:45

rvn, se face inghetata si cu apa si cu fructe. Nu am cautat retete pina acum, dar din ce stiam, vag, trebuie sa tot amesteci, pina ingheata complet, pentru ca sa nu se faca ace de gheata, sa fie cremoasa. Daca a ta a iesit cremoasa fara s-o mai amesteci e excelent. Cind am citit de galbenusuri, inainte sa caut retete, ma gindeam, cum naiba pui galbenusurile, pentru ca eu nu-mi imaginam ca fierbi sau incalzesti ceva sau chiar ca freci galbenusurile :)). Am gasit o reteta simpla cu lapte si galbenusuri, poate o s-o incerc. Frisca n-am. Si o sa fac un test si cu altfel de ingrediente, cu fructe si fara lapte si oua.

rvn 01 Jul 2013 20:43

rdar din ce stiam, vag, trebuie sa tot amesteci, pina ingheata complet, pentru ca sa nu se faca ace de gheata, sa fie cremoasa.

oh,da,nu te contrazic. posibil sa aiba efect.de fapt, este vechi secretul. parerea mea este ca tot va avea "ace", cum se spune, indiferent cat ai amesteca.
poti face orice combinatie doresti, cu fructe sau fara. doar cu lapte sau doar cu sirop. cu apa sau fara apa. cu oua sau fara frisca. depinde, cum am spus mai sus, de ceea ce prefera fiecare.
eu am transformat cele trei ingrediente principale in bezea, respectiv, spuma, dupa care, amestecandu-le, am obtinut o crema consistenta, dar fina. nucile caramelizate au intregit-o perfect. dupa 3 ore de stat in congelator, am avut bucuria de a gusta o minunata inghetata, acel parfait dupa care salivam toti..

Namaste 03 Jul 2013 20:27

Nu prea se potriveste ce-am facut eu cu numele thread-ului, dar daca tot s-a indoit cineva de calitatile mele de bucatareasa, trebuia sa-mi apar onoarea. :))

Am luat din piata niste ciuperci mutant, fara sa ma gandesc ce-as putea face cu ele, am fost incantata de dimensiunea lor. :">

Am adaugat niste unt si bacon:

Am pus cas de capra deasupra:

Si asta-i produsul final, foarte gustos:

Gnocchi - am mancat undeva si mi-au placut foarte mult, voiam sa vad daca au acelasi gust si gatiti in casa. Evident ca nu.

rvn 03 Jul 2013 22:50

2 Attachment(s)
modestia este o trasatura de caracter la care trebuie sa renunti, Namaste. ceea ce ai gatit este chiar demn de acest topic. arata bine si nu ma indoiesc nici de priceperea ta si nici ca a fost delicios.
apropos de ciuperci umplute cu branza (ma rog, cascaval):
Attachment 2357
Attachment 2358

iiii 04 Jul 2013 12:04

mai lipsea un vin rosu, draga revene

rvn 04 Jul 2013 13:57

1 Attachment(s)
imi pare rau, dar vinul rosu l-am pus aici:
Attachment 2360

MariaMona 16 Jul 2013 16:05

O mancarica de vinete - de sezon:

rvn 21 Jul 2013 21:50

5 Attachment(s)
de vara si de la mine:
1.ingredientele:
Attachment 2364
Attachment 2365
2.inainte de tortura cuptorului:
Attachment 2366
3.final delicios. nu glumesc.
Attachment 2367
Attachment 2368
p.s. in poze nu apare si jumatatea de paharut de vin alb, pe care am pus-o pentru o savoare speciala, cand a fost aproape gata. te lingi pe degete, cat de bun este sosul format pe fundul vasului.

rvn 08 Aug 2013 19:24

5 Attachment(s)
in ciuda faptului ca este foarte cald si-n casa si afara, n-am ezitat sa-mi pun vasele de lut, din nou, la treaba, in cuptorul care bronzeaza tot ce pui in el.
1. am inceput cu tocatul verzei si calirea ei in putin ulei (de masline), dar nu-i obligatoriu moftul meu.
Attachment 2374
2.in timp ce aceasta devenea sticloasa, costitele se rumeneau usor pe gratar.
Attachment 2375
3. am tocat feliute subtiri de rosii. rosii din acelea de care viseaza anaemona sa culeaga din gradina casei ei insorite.
Attachment 2376
4.pregatirea pentru cuptor s-a terminat:
Attachment 2377
5.si bronzul final de care va spuneam:
Attachment 2378

DragomirFlorin 08 Aug 2013 22:21

Salutare tuturor si bine v-am gasit. Ma numesc Florin, am frumoasa varsta de 22 de ani si tin sa mentionez ca ma gasesc si eu printre cei carora le place gatitul. Lucrez ca bucatar de putin timp si as fi onorat si bucuros sa fac schimb de experiente aici, alaturi de voi. Imi pare rau ca mi s-a stricat telefonul si nu pot venii cu poze de prezentare dar promit ca am sa fiu activ pe acest subiect si am sa va impartasesc si voua mancarurile ce le fac la munca si nu numai:D

rvn 09 Aug 2013 07:37

Originally Posted by DragomirFlorin:

Salutare tuturor si bine v-am gasit. Ma numesc Florin, am frumoasa varsta de 22 de ani si tin sa mentionez ca ma gasesc si eu printre cei carora le place gatitul. Lucrez ca bucatar de putin timp si as fi onorat si bucuros sa fac schimb de experiente aici, alaturi de voi. Imi pare rau ca mi s-a stricat telefonul si nu pot venii cu poze de prezentare dar promit ca am sa fiu activ pe acest subiect si am sa va impartasesc si voua mancarurile ce le fac la munca si nu numai:D

bine ai aterizat pe topicul asta!
eu as fi incantata sa avem printre noi pe cineva ca tine ai abia astept sa ne incanti cu priceperea ta in arta gatitului, chiar daca spui ca esti inca, la nivel de incepator, ca profesionist.
sfaturile si sugestiile tale vor fi binevenite. deasemenea, ideile si criticile la adresa mancarurilor gatite de noi.

All times are GMT +2. The time now is 15:24.