![]() |
anaemona, ce sunt alea scones? Adica teoretic m-am prins - ceva produs de patiserie dulce din aluat crescut, dar cam cu ce seamana - chestii romanesti si cu ce se mananca :) ? Si mai am o nelamurire despre ale meleaguri pe unde banui ca esti - ai gustat corn syrup? Cu ce se poate inlocui - e similar cu mierea au ba? Thanks!
Iata cu ce m-am delectat eu dupa ce sotiorul a taiat porcusorul - sticky spare ribs - coaste: |
Mona, nici eu nu-s sigura de scones, n-am facut search. Dar am auzit vorbindu-se de ele doar in medii britanice, asa ca banuiesc ca ar fi un produs de patiseri specific lor. Cauta niste retete. Sint foarte usor de facut, cred ca se aseamana cu aluatul fraged romanesc, ideea de baza e ca se foloseste unt foarte rece, care face ca aluatul sa fie fraged si pufos, nu dens ca aluatul de chec, de ex.Cele mai bune sint cind le maninci imediat. A doua zi, hmmmm, nu mai au acelasi gust.
Am facut si eu cozonaci, ca in mai toti anii, dar fara poze. Gustul, foarte bun, ca de obicei, dar de cind m-au aprins avinturile astea revolutionare, de a nu mai folosi faina alba traditionala, cozonacii mei nu mai cresc la fel de pufosi - nici drojdie proaspata n-am avut, am folosit o drojdie veche de un an (de la ultima sarja de cozonac) tinuta in congelator. Am facut si sarmale :)) rvn, ale tale arata superb. Eu dupa prima sarma pe care am rulat-o imi venea sa-mi trag un glonte in cap, asta mi se intimpla de fiecare data cind fac. Am trecut testul de rabdare :) si-acum sint foarte multumita ca nu m-am lasat prada disperarii, pentru ca in ultimele 4 zile nici c-am mai gatit altceva :)) trebuie sa recunosc ca sarmalele sint foarte handy atunci cind preferi sa nu intri macar citeva zile in bucatarie. |
Mona, am uitat de intrebarea cu corn syrup. Fereste-te de el cit poti de tare. Nu, nu-i deloc ca mierea, e cel mai ieftin indulcitor, folosit pe scara industriala, la ora actuala. Probabil e din porumb modificat genetic, ceea ce il face si mai rau, dar chiar de-ar fi porumb adevarat, nu, n-are nici pe departe valoarea nutritiva a mierii nepasteurizate. Inteleg ca te tenteaza sa-l folosesti in prajituri. Mierea nu e indicat s-o incalzesti peste 40 Celsius, deci iese din discutie s-o bagi in cuptor. Tot zaharul din trestie de zahar sau alte surse ramine cel mai bun daca vrei sa gatesti cu el. Preferabil nerafinat. O sursa excelenta de zahar e din nuca de cocos, dar e absurd de scump.
|
Christmas pasta :P
![]() (for a disbeliever: see, see? I can do it >:P) |
3 Attachment(s)
pasta de toate zilele...
Attachment 2228 Attachment 2229 Attachment 2230 @Namaste, bag seama ca esti mare amatoare de ele. si mie imi plac, nu gatesc paste fiindca este o scuza pentru a avea rapid ceva bun de pus pe masa. pastele au un mare avantaj; doar fierte sau fierte si apoi gratinate, se pot combina cu tot felul de minunatii, ierburi aromate, legume de tot soiul, peste, sunca afumata....totul este sa lasi imaginatia sa lucreze. rezultatul va fi uimitor de bun. @ Ana,:-* |
Am gatit pt prima data mancare dulce- friptura de curcan cu portocala- care mi-a si placut; reteta e aici iar mie mi-a iesit cam asa
![]() Anaemona, ce ai gatit mai exact in post-ul din 20 decembrie? Arata foarte bine. Sarmale? |
Originally Posted by anaemona:
Nu vreau sa folosesc corn syrup in loc de zahar; vreau sa fac figurine pentru torturi - fondant si multe retete contin asa ceva. Oricum in ro nu se gaseste nici asa ceva, nici shortening (grasime?!), insa am facut rost din Germania de niste Palmin (grasime din palmier?! sau tot un fel de shortening) si reteta este cu corn syrup. As folosi miere in loc... In rest - nu as pune asa ceva in prajitura, nici shortening. Prefer untul sau chiar untura. Nu stiu daca ati vazut filmul cu Queen Latifa si Depardieu unde zicea bucatarul interpretat de cel din urma ca untul in bucatarie trebuie folosit la greu. Mersi si pentru informatiile despre scones. Nu cred ca o sa fac daca zici ca a doua zi nu mai sunt grozave. Am aniversat cei 6 ani ai fiica-mi mijlocii si i-am facut (iar!) tort castel, iar de revel am facut un Bienenstich (intepatura albinei) - un tort nemtesc cu crema de vanilie si migdale caramelizate deasupra. Yummi!! ![]() |
3 Attachment(s)
una dintre propunerile interesante din turneul de la Iconoclast a apartinut lui Robert Sandu si cand am privit pozele tale, Mona, gandul mi-a zburat la filmul lui de Palma si imaginea Romjinei in lenjeria intima alba. cam asa arata si tortul gatit pentru ziua fiicei tale. felicitari!
si ca sa fac o mica comparatie (in contextul a ceea ce am spus mai sus), m-am convins a nu stiu cata oara ca, totul, dar absolut totul, devine chestie de imagine. in conditiile astea, mai conteaza ceea ce avem pe dedesubt, daca ceea ce se vinde este stratul de deasupra? asadar, un amarat de kg de cartofi la cuptor. banal, ingrozitor de ieftin si mai ales DELICIOS, daca mai intereseaza pe cineva chestia asta... Attachment 2231 Attachment 2232 Attachment 2233 |
Cartofii astia intra la categoria bucuria lucrurilor simple. Sunt sigura ca sunt deliciosi.
Si ai dreptate cu aspectul - toti copiii au fost incantati de aspect, dar tot am aruncat azi ultimul sfert din tortul castel (sa nu mai vorbim de farfuriile din care majoritatea kinderilor au mancat cel mult jumatate...). Pe cand tortul al doilea, desi nu arata la fel de frumos, s-a ras rapid! Pe de alta parte, stii reclama aia, "bucuria copilului tau - inestimabila" (parca asa ceva era). |
4 Attachment(s)
tot din categoria lucrurilor simple:
Attachment 2237 Attachment 2238 Attachment 2239 Attachment 2240 spre rusinea mea, n-am gatit andive pana azi. am spart gheata, dar, nu am ramas atat de incantata de gustul lor.asa cum a fost autoarea retetei gasita pe net. |
maine ma duc sa-mi cumpar si eu tava, dar cu curul vopsit vernil.
|
aceste paste le putem denumi simplu " paste gratinate" . sunt delicioase alaturi de un pahar de vin rosu.felicitari zeno=D>
|
![]() Altceva decât mâncare nesănătoasă, dar gustoasă nu mai ştiu. :"> |
daca am gasi si in oras asa pizza .... am manca in fiecare zi
|
1 Attachment(s)
@ vave, cascavalul e ca zapada. acopera tot.
indiscutabil, mamaliga este senzationala. mai ales daca gasesti asocierile potrivite pentru ea. Attachment 2244 o sa revin si cu alte mostre. trebuie doar sa ma hotarasc sa incerc niste retete gasite intre revistele vechi. |
5 Attachment(s)
azi mi-am rasfatat simturile cu aroma extraordinara a acestei fripturi de vita, pe care, n-am gatit-o eu, ci, cuptorul. bine, a fost nevoie de o parpalire prealabila in tigaia speciala, dar operatiunea n-a durat mai mult de 5 minute, cat a fost nevoie pentru a capata crusta maronie (se intampla un fenomen chimic acolo, dar niciodata nu mi-am batut capul ca sa-l retin)
Attachment 2245 Attachment 2246 Attachment 2247 si desertul, care-a alunecat la fix, pe gatlej: Attachment 2248 Attachment 2249 |
Happy Groundhog day everybody! :)
jansic, in 20 Dec am facut un fel de sushi. Foaia e seaweed si umplutura e peste afumat, avocado, sprouts si un fel de salata care sa tina toata umplutura impreuna si sa o faca mai voluminoasa. E mult mai simplu de facut decit sushi clasic, in care te chinuiesti cu orezul si sa-l faci si sa-l intinzi. Din pacate fac si asa ceva pentru ca in afara de mine nimeni nu maninca sushi-ul a la anaemona :)) Va las sa va delectati si cu ce-am mai gatit eu, just joking, dar oricit de simple ar parea, va asigur ca sint excelente. Primele poze nu se intelege prea bine ce sint. Sint un fel de crackers din kale, se pot face si din spanac daca nu gasiti kale. Kale chips li se spune, aici se gasesc de cumparat la preturi absolut exorbitante. Cele 2 tavi facute de mine ar fi costat vreo 20$ daca le cumparam de la magazin. Rezultatul e asa de bun ca poza finala nu a mai fost facuta, au fost mincate inainte :)) Vorba multa saracia omului, sa nu mai biigui aiurea :) ![]() ![]() ![]() ![]() si varianta cu crutoane (facute in casa) ![]() |
Saptamana asta am facut pentru prima data in viata friptura de caprioara. Mi-a iesit foarte foarte buna si am fost incantata, cred ca voi folosi reteta asta la vanat de-acum inainte, desi mai am una gasita pe net - mistret cu sos de sampanie si fructe de padure - care suna bine. Iata reteta mea aici http://maria-mona.blogspot.ro/2013/0...ra-cu-sos.html
|
1 Attachment(s)
dedicatie culinara speciala pentru cei doi proaspeti moderatori ai cafenelei.
T., poti savura in timp ce asculti ABBA. Attachment 2253 |
mersi mersi.
arata delicios! |
Cine spune ca iarna nu se poate manca inghetata?! Banana split
|
Mona, cine spune e un mare fraier :)) si banana split-ul tau e cel mai misto pe care l-am vazut vreodata :x . Cu mare placere l-as si testa, sa pot spune ca e si cel mai bun mincat vreodata :))
|
Originally Posted by rvn:
|
3 Attachment(s)
Originally Posted by Twinsen:
pana vine mielul, poate nimeresc asa. insa, mi-ar parea tare rau sa ai o "retinere" la paste, din motive fitoase gen "carbohidratii ingrasa".... Attachment 2254 Attachment 2255 Attachment 2256 |
|
Mersi! Sa stii ca a si fost foarte bun, dar termen de comparatie nu am ca eu n-am mai mancat niciodata! Am pus jumatate de banana taiata in doua, o cupa de inghetata de vanilie, una de cioco, frisca, crocant de alune, sirop de ciocolata (ciocolata amaruie topita cu putin lapte) si fructe de padure. Sigur repetam experienta! |
|
Gene bune. :p
|
|
Nici fetele nici baietii nu mai gatesc pe-aici.
Eu mai mult nu gatesc decit gatesc, dar am mai facut ceva incercari si poze in ultimul timp. In primul rind, am facut pentru prima data in viata lasagna; copilul a zis ca a iesit foarte buna, eu n-am gustat-o. ![]() ![]() Apoi am facut ceva si pentru mine. O supa de salata, spanac si ciuperci fara sa gatesc nimic pe foc. Un fel de smoothie cu gust de supa, fara fructe, fara gust dulce. Daca reusesti sa potrivesti condimentele bine, gustul e foarte bun, dar e un gust cu care te obisnuiesti si-ti va placea din ce in ce mai mult in timp. ![]() ![]() In ultimul rind, ceva dulce, pentru baietii care au suferit luna asta, cu atitea sarbatori pentru femei. ![]() |
2 Attachment(s)
se pare ca pierd teren in fata minunatiilor care vin de peste Ocean...:((
asa ca, in seara asta, m-am lasat ispitita de ceea a scris o "dasteapta" pe net despre metoda de preparare a ciorbei a la grec si am incercat, chiar cu riscul de a mozoli doua oale in plus, fata de metoda clasica. nu-mi place sa pierd timpul cu lucruri inutile, insa, de data asta a meritat sa vantur zeama. a iesit o superbitate aromata si delicioasa. garantez! Attachment 2264 Attachment 2265 |
rvn, cum faci ciorba a la grec? arata foarte bine :) Scrie doar ce-ai facut diferit de reteta clasica, sper ca o gasesc in Sanda Marin reteta.
|
anaemona, poţi să spui şi tu: hey, hey, i changed the world today! am descoperit şi eu supa la blender. minunat!!
am o întrebare: cum vezi un blender cu cupă bun? tre să aibă pereţi mai puţin înclinaţi? eu am încercat două, un pentru mine no-name şi un phillips, şi pe amîndouă le-am dus înapoi. mărunţeau un pic acolo, pe fundul vasului şi gata, ce era desenat pe cutie - supă-cremă uniformă sau piure de fructe - nu făceau. trebuie adăugat lichid, ca să aibă cum le prinde cuţitul de la bază? sau cum se face? pînă la urmă mi-am luat unul vertical care pare să meargă şi-şi face şi treaba. |
Mal, felicitari! o sa avem mai multe poze aici de-acum, sper.
Acum 15 ani aveam un blender din ala verical, parca Phillips era si-mi placea cum maruntea, bineinteles legumele erau fierte sau calite cu putin ulei si apa. Trebuie sa adaugi apa doar cit sa aiba ce sa amestece blenderul, deci nu prea multa, altfel iar nu e bine, cu multa apa nu marunteste bine. Daca te gindesti ca in timp o sa folosesti blenderul destul de mult, la smoothies, humus, eu zic sa iei unul vertical cit mai bun, in bugetul pe care-l ai. Ideea e ca daca iei unul prost de care nu esti multumita, in final, daca o sa-ti iei unul mai bun, cel prost va fi platit degeaba. Asa imi vine mie sa ma dau cu capul de pereti :)) ca acum 2 ani, in loc sa iau blenderul care e super-recunoscut ca cel mai performant, e si enorm de scump, am luat unul la jumate de pret. Oricum puterea motorului conteaza. Daca gasesti ceva convenabil la 600W cred ca e suficient. Si la fructe trebuie sa pui apa sau suc de portocale si trebuie sa le maruntesti putin, nu te astepta sa le faca pure daca le lasi bucati mari, orice blender ar fi (in afara de Vitamix, pe care mi-l doresc eu :( ). |
La 3 copii am blenduit fructe crude cu blenderul vertical si s-au facut piure. Si nu au avut nici care peste 350 de Watti. Eu cu blenderul cu cupa fac doar zahar praf si milk shake-uri. Dar la ala vertical de vreo 2 luni piurez zilnic mere si pere si imi ies super fara pic de apa, by the way fiindca fructele au destula zeama. Si am si unul no name fiindca braun-ul mi s-a stricat un pic la sistemul de prindere. Nu mai zic ca piurez si carne fiarta, iar fructele sau legumele le tai cuburi - normal, adica tai marul in 4, apoi fiecare bucata inca o data in 4. La blenderul cu cupa am incercat doar banane cand le pun in milkshake, in rest mi se pare mai simplu cu ala vertical si ca se curata mai usor. |
am făcut. şi iese :D , deşi nu e decît un 350 w şi la mine :( . toc, bag un pic de lichid, iese foarte bună supa la pai. pînă una alta, piticul mă impresionează. şi iese şi bun, tot ce am făcut pînă acum, în principal frunzeturi, legume şi sucuri din lămîi integrale. la albumul de familie nu prea am ce adăuga, pen că aparat foto dogital nu am, iar antichitatea nu am alimentat-o de foarte mult timp cu film. :D
vitamix e un vis, într-adevăr. am văzut în descriere: asamblare cu rulmenţi, care să dureze o viaţă. e posibil? cînd mă gîndesc la garniturile de plastic care se macină într-un an , doi, "o viaţă" acela sună ca ceva de pe altă planetă. voi mai întreba la baruri, măcar mărci de blendere să aflu, dacă nu costuri. oricum, preţurile aparaturii nu cred că le cunoaşte vreun chelner. vara multe bodegi sunt nevoite să macine gheaţă şi fructe şi nu cred că folosesc verticale, pentru că pe terase şi în incinte cererea de răcoritoare îndoite cu gheaţă e mare şi mă îndoiesc că au timp să se descurce cu unul manual. pot să fac din asta chiar un criteriu: cu cît mai populat localul cu fiţoşi alergici la bere :P, cu atît mai mare cererea, cu atît mai rapidă şi mai eficace dotarea tehnică. aparent aşa ar trebui să fie. acum numai să vrea ei să-mi spună. |
Quote:
La 625 de euro ar cam trebui sa te tina o viata... Eu am prospectat piata pentru un mixer mai acatarii zilele trecute si m-am speriat cat costa un kitchenaid de la 499 de euro in sus sau un krups (asta mi-a placut mie cel mai mult ca are foarte multe accesorii Krups kuchenmachine, nu stiu daca la Kitchenaid toate astea sunt incluse in pret.) Pana la urma imi trimite soacra-mea un Bosch - cred ca asta Bosch Mum4405, adica cam ala pe care am vrut si eu sa mi-l comand. Greu cu tehnica, oricum. (mai ales la portofel) |
Daca tot vorbim de accesoriile din bucatarie pe care ni le dorim :))
Pentru food processor eu il vreau pe asta http://www.williamsfoodequipment.ca/cuisinart-elite-12-cup-die-cast-food-processor.html?mkwid={ifsearch:s}{ifcontent:c}RVvB Okwo&pcrid=27265844593&gclid=CNnKx_PxkLYCFadFMgodM g4A6A pentru ca pe linga bolul mare mai are unul mic, de 3 cups, pe care l-as folosi cu succes. Mai am si alte dorinte, dar le las pe mai incolo :) Vitamixul tine intr-adevar o viata. Are termen de garantie de 7-10 ani, depinde ce model iei, dar stiu persoane care-l au de 15 ani si inca functioneaza perfect. Faptul ca nu trebuie sa demontezi cutitul de bolul de plastic e mare lucru si n-are nici o garnitura de cauciuc cum au modelele normale. Asa mi s-a stricat mie primul blender, cind am vrut sa fac o supa si am pus legumele de pe foc direct in bol. Aia a fost ultima intrebuintare, pentru ca la urmatoarea incercare imi curgea lichid pe linga garnitura. Am reusit sa dau si foc, efectiv, unui storcator de fructe, si nu era ieftin, doar ca nu i-a convenit ca am vrut sa fac suc din papadie si alte frunze pe care le strinsesem din curte. Acum am un storcator meserias care-mi face suc si din marar, chiar aseara am facut ;) Si bineinteles sucul care e la moda, din griu incoltit. Daca vreti un storcator de fructe, Omega Vert ii spune http://www.omegajuicers.com/vert350-....html?___SID=U Cred ca am uitat sa spun ca storcatorul asta face si un fel de inghetata din fructe. Pentru ca are viteza de rotatie f. mica, ceea e bine pentru fructe, nu se incalzeste ca cele cu rotatii mari si daca pui banane inghetate iti iese serbet de banane, miam! |
Foarte faine amandoua!
Va trimit virtual croafne din Banat cu ocazia carora mi-am dat seama ca vechiul meu mixer de mana nu mai face fata la aluaturi... |
2 Attachment(s)
n-a fost mare lucru ceea ce-am facut eu, doar am fiert separat carnea de pui cu jumatate din legume, pe care le-am taiat cat mai fin. apropos, cred ca nu folosesc blenderul de mai mult de 5 ori pe an. asta a fost una din ocazii. dupa ce zeama de carne cu legume a fiert la foc mic si au facut schimb de arome, am calit restul de legume, foarte usor, intr-o alta oala, apoi, poti ghici singura, am turnat zeama fierbinte peste si in final, am dres-o cu smantana. evident, am respectat regula cea mai importanta pentru ca ea sa nu se coaguleze, amestecand-o treptat cu zeama din oala. si fiindca am observat ca ati discutat intens pe tema ustensilelor necesare in bucatarie, va fac o mica demonstratie cu noua mea achizitie, o tigaie-gratar fantastic de buna, pe care se pot prepara o gramada de minuturi, chiar si fripturi. costa cam 25 de euro si se vinde la pachet cu o paleta speciala din plastic, numai buna de rostogolit ceea ce se rumeneste pe ea: Attachment 2282 Attachment 2283 considerati ca astea sunt o micuta contribuite a mea la capitolul "mic dejun", lansat pe -aici,cu ceva timp in urma. |
1 Attachment(s)
si daca tot a venit vorba de cartile de gatit ale Sandei Marin, eu recomand, daca aveti ocazia sa va pice in mana un exemplar din asta:
Attachment 2284 este excelenta pentru cine doreste sa se documenteze despre regulile de baza ale initierii in aceasta arta sau numai sa invete sa prepare o mancare buna, asa cum, extrem de rar, gasesti intr-un restaurant. |
Cand am vazut imaginea cu cartea asta am simtit gustul sarmalelor maica-mii. :-S
|
Se gaseste si la mine in bucatarie. |
|
[quote=Twinsen]
este adevarat, restaurantele cu specific au avantajul ca sunt renumite pentru ca acolo se gatesc cele mai bune preparate traditionale ale tarii sau zonei pe care o reprezinta si clientii fideli sunt, de regula, aceia care le si apreciaza cel mai mult mancarea si serviciile (doar sunt clientii casei). insa, eu raman la convingerea ca, daca inveti sa gatesti de placere, nici o mancare nu o sa ti se para mai buna, decat aceea pregatita de tine, pe gustul tau. |
Zahar brun
Buna! :) In ultima perioada am tot auzit vorbindu-se de zahar brun numai de bine, ca e bogat in minerale, ca e mai gustos... Voi stiti ceva? Folositi zahar brun?
|
Stiu ca e mai sanatos zaharul brun, dar nu prea folosesc.
Iata unul din torturile noastre de paste, un iepuras pentru fete: ![]() |
PASTE FERICIT, Mona! sa-ti traiasca moatzele norocoase, rasfatate de mama lor numai cu bunatati.
|
Frumos Mona, se vede ca iti place sa faci ceva care sa fie si gustos si frumos.
Eu, cel putin pentru mine, incerc sa gatesc sanatos :) stiu, de cele mai multe ori sint singura care maninca ce "gatesc". Ce-am mai gatit in ultimul timp: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
All times are GMT +2. The time now is 05:42. |