![]() |
Sistemul metric a fost adoptat de un mare numar de tari (Franta si Germania inclusiv) in 1875, printr-o conventie. Verne, Dumas, May au trait o buna parte din viata folosind probabil sistemele de atunci din tara lor. Adica asta si asta.
Iar Dumas a scris romane in care actiunea se petrece cu cateva sute de ani inainte, oricum. Un francez sau un german contemporan care citeste cartile astea nu se mai raporteaza la unitatile din ele. Nu ma refeream la romane in care detalii de genul asta dau culoare istorica, ci la romane mai mult sau mai putin contemporane. Ideea e ca atunci cand un englez/american citeste masuratori in sistem imperial, stie imediat cat inseamna ce. Aceeasi experienta trebuie sa o aiba si cititorul din limba tinta si asta nu se poate face decat daca convertesti masuratorile in sistemul la care se raporteaza perceptia lui, pentru a nu se poticni de fiecate data, oprindu-se sa faca un calcul mental. Ideea e sa nu traduci cuvinte, sa traduci sensuri. Un cititor care citeste o traducere trebuie sa primeasca pe cat posibil, in acelas mod, aceeasi informatie pe care o primeste si un cititor care citeste cartea in original Iar atunci cand distantele, greutatea etc sunt precizate aproximativ, ochiometric in original, vor fi convertite aproximativ si in traducere. Iar cand e vorba de ceva precis, batut in cuie, o sa fie convertit exact in traducere. Convertirea nu dauneaza cu nimic stilului, sunt pur si simplu detalii minore care ofera o informatie cititorului. Nu stiu exact la ce te referi cu originea. Sistemul imperial a evoluat din unitatile de masura mediavale englezesti si in forma lui oficiala a ramas aproape neschimbat de pe la inceputul secolului XIX incoace. Este un sistem absurd, complet impractic, nu are nicio constantza, felul in care unitatile se raporteaza unele la altele mie imi pare pur si simplu aleatoriu, la lungime de exemplu 1 foot = 12 inches, 1 yard = 3 feet, 1 fathom = 2 yards, 1 chain = 11 fathoms, 1 furlong - 10 chains, 1 mile = 8 furlongs (sau 5820 feet!). Incapatanarea englezilor si a americanilor de a pastra aberatia asta de sistem mi se pare chiar nesimtita. Cand toata lumea a cazut de acord ca e mult mai stabil si practic sa ai unitati impartite in zece, ei au ramas cu cateva sute de ani in urma. |
|
Originally Posted by Ipu:
|
Originally Posted by jansic:
Bine'nteles ca am vazut ca mi-ai dat ignore. :D |
Eu n-am refuzat pe nimeni. (A, odată, de mult, când o prietenă s-a înhăitat cu o bagaboantă și a început să mă atace, m-am înfuriat și am alungat-o din inima mea și din colecția mea de prieteni, dar, sincer, pe urmă mi-a părut rău.) Oricum, nu ți se poate întâmpla nimic rău dacă devii prietenul virtual al cuiva aici. Afară de cazul în care ai informații confidențiale pe care numai prietenii le pot accesa, nu e nicio diferență între a fi sau nu prietenul cuiva.
|
Iarasi o intrebare :D
In telegrame se folosesc diacritice? Eu n-am vazut in viata mea una, poate stiti voi. :P |
depinde. dacă se foloseşte vechiul sistem de teleimprimatoare, nu. dacă se foloseşte tehnica modernă, e posibil.
|
S-a inscris cineva la concursul asta? http://blogulconsultantului.blogspot...-foto-upc.html
|
cam aiurea concursul ala... cum e si UPC-u defapt...:-&
|
Aloha :D
De cate ori ma loveste dilemma, de atatea ori va stresez si eu. Doar n-ati crezut ca sunt cinemagic datorita vastelor cunostinte in domeniu.... Sunt Trabant! :D Scurt: Ce merita luat, Sony Vaio sau Alienware? Ambele sunt modele dual core procesor, 3G ram, hdd 500, blue ray, cu specificatia ca Alienware fiind laptop pro game are 2 placi video, de ce hell nu stiu. Daca aveti, ati avut sau ati testat asa ceva, post here sau pe int mes. Sunt atat de disperat ca v-as lasa si nr de telefon, poate se gaseste un suflet milos sa-mi incarce cartela. :D |
Sony au un singur lucru fiabil: bateriile. în rest ...
Întrebarea e de ce ai nevoie de laptop. oricare ar fi răspunsul, eu îţi recomand, ... TOSHIBA. |
Grazie Paul.
De la Toshiba nu am vazut nimic, promit sa ma uit la ce a aparut. Am nevoie pt ca in decembrie parasesc Romania si nu-mi pot lua desktopul cu mine. Pe net ma dau tot asa cum traiesc, adica haotic, cu 150 de ferestre open. Imi trebuie unul de putere mare si racire +++ pt ca zona in care ma mut nu are iarna. So...Toshiba, Sony, Alienware, Dell. Antanitrimogodan... :D Danke Danke. |
eu mă dau cu Toshiba al meu de 5 ani. primii 2 ani aici l-am folosit pe post de desktop. iar problema răcirii se rezolvă cu cu un laptop cooler. cum eu nu am găsit nimic să se potrivească la al meu (că mi-am luat unul de 17") am înjghebat eu unul.
|
Are cineva din Bucuresti (sau din Constanta) un reportofon analog cu caseta mini? Imi trebuie cu imprumut pentru citeva zile (deoarece al meu a decedat acum multa vreme), dupa care va fac o surpriza (sper eu) deosebita.
|
Știe cineva dacă pot instala multi mess'ul în condițiile în care am Windows 7 ? Fiindcă nu merge nici o variantă .
|
Am si eu o nelamurire ..am participat si eu la concursul acela(Step UP 3D).. iar concursul se tinea pana pe data de 3 septembrie 2010 si plus sa inchis pe data de 2 septembrie am vazut castigatorii asa de curiozitate si cum e posibil sa castige unul care sa inregistrat pe data de 4 septembrie ? am si exemplu : http://a.imageshack.us/img825/6021/14637536.jpg
|
Novice, junior, veteran, guru...etc
Am si eu o intrebare, pentru ca tot incerc sa ma familiarizez cu acest forum si nu inteleg cateva detalii!;))
Sper exemplu in dreptul fiecarui avatar al fiecarui user exista cate o titulatura: novice, junior, veteran, guru etc. Cum sunt atribuite aceste "calificative", daca pot sa le numesc asa si in functie de ce criterii? Multumesc mult! |
In functie de numarul de postari pe forum.
|
Multumesc frumos,Redmen!
Si pentru urmatoarea etapa cate postari trebuie sa am?:D Am observat de asemenea ca aceste "calificative" pot fi personalizate si de catre utilizatori. Sau nu am inteles eu bine acest aspect? |
O sa te dumiresti tu pe parcurs,fac ramasag.
Cu toate nedumeririle tale,sper macar ca esti constienta cat cat de frumoasa esti. Ai si tu un numar de telefon? B-) |
Cam pe la 100 de postari se schimba iarasi ... nu mai stiu exact.Nu pot fi personalizate decat de moderatorii forumului,in momentul cand ai depasit 1000 de mesaje.La cererea ta evidement.
L.E.
Quote:
|
Multumesc frumos! Esti fan Eva Longoria???:P
|
Nu, ii plac nevestele disperate.
Watch out! |
:)) Foarte tare replica! :))
Insa asa neveste precum in serial mai rar gasesti. Asta poate sa fie o motivatie. |
Originally Posted by redmen:
Mii de multumiri!:* |
Pai...
Tu esti aici,nu-i asa? :-* |
Cu siguranta, flash and blood!:D Mai putin faptul ca nu sunt inca nici "nevasta" si nici "disperata"!:))
Si cum anume ti ai dat seama cat de frumoasa sunt? ;)) |
vreau sa stiu care e relatia dintre rezolutia unei fotografii si dimensiunile maxime de printare, pt o claritate optima. poa sa-mi spuna cineva? mersi :)
|
Puteai sa mergi cu problema asta la sectiunea de fotografie. In fine...
http://www.photoshopessentials.com/e...image-quality/ |
dimensiunea de printare este dată de câtul dintre dimensiunea digitală a fotografiei şi rezoluţia ei. de exemplu fotografia de mai jos
![]() are următoarele caracteristici: ![]() dacă îi dai drumul la tipărit aşa cum e vei obţine o fotografie de 18,06x13,54 cm. |
caut un film
Cred ca era un film stiintifico-fantastic de prin anii 70, daca nu ma insel, cand omenirea a ramas fara apa si mancare, dar se hraneau cu niste pastile.
Cum se numeste filmul, va rog? Multumesc! |
Se numeşte Soylent Green
da' tu ştii pe ce topic te afli? |
Merci frumos si scuze- nu am vazut paranteza din cauza ochilor. :(
|
In Soylent Green nu se hraneau cu pastile, ci cu niste biscuiti patrati, de culoare verde. Ca aia dau titlul filmului... :) Dar cred ca filmul asta e cel pe care il cautai, nu?
Eu caut titlul filmului ala alb-negru, cu actiunea in tren, in care unul din personaje ar fi diavolul si in care la un moment dat se aduce in discutie imaginea care ramine imprimata pe retina cuiva inainte sa moara. Mi se pare ca asa si-au dat seama ca era vorba de o intrupare a diavolului, ca imaginea de la el era ceva din spatiu, care ar fi reprezentat Geneza. Era un thriller. Eram f. mica atunci cind l-am vazut si poate am si amestecat din indicii. Dar daca stie cineva ceva... Mersi! |
Ar putea fi Talk of the Devil (1936)?
|
Am googalit putin da' nu stiu sigur daca e asta. Sigur-sigur, ajung si in tren spre finalul filmului, daca nu cumva tot timpul sint in tren (hence the thriller feel). Nu stiu daca e cu devil in titlu, da' chestia cu Geneza pe retina mi-e foarte clara. Dor n-oi fi visat asa ceva cind eram mica? :-O
|
|
Da, da, asta e. Mersi! De fapt unde e topicul pe care se adreseaza genul asta de intrebari? "Caut filmul cutare?"
Mi-am dat seama de ce l-am indus in eroare pe Paul. Alb-negru l-am vazut eu, ca asa era televizorul meu pe vreme aia. :)) Am gasit reportofon analog cu caseta mini la cineva, dar locuieste departe. :) Daca totusi e cineva din Bucuresti sau din Constanta care are asa ceva imi trebuie cu imprumut pentru citeva ore intr-o zi ca sa trec in format digital un interviu mai vechi cu un regizor care nu mai este printre noi. Multumesc! |
pai intreaga sectiune este pentru asta :). poti folosi un topic deja existent aici sau poti deschide unul nou, depinde de cum preferi
|
intai multumesc lui judex si paul pentru raspunsurile precedente,
acum: recunooaste cineva sculptura din poza de mai jos? ![]() |
e ceva cu Zeus răpind pe ...
|
E un Bernini.
|
right. The Abduction of Persephone by Pluto.
|
Deci rapire egal viol. E logic. Rapio, -ere. ;)
|
dap, mersi :D
dar acum ca am cautat-o si am studiat-o-n detaliu, mi-am adus aminte ca am mai intalnit-o mai demult, intr-un documentar de simon schama. degetele alea afundate in carne nu se uita prea usor. B-) |
Fede, incearca sa intrebi de filme la Pit, noi le cam avem cu arta. >:)
|
io unu nici cel puţin atât ...
|
=))
|
o intrebare...
Care e diferenta dintre un laptop cu 6 celule,8 celule,9 celule si 12 celule multumesc
ps: as vrea raspuns de la cine se pricepe ms ;) |
Originally Posted by matmircea:
dacă ne spui ce e acela un laptop cu 6-8-9-12 celule, s-ar putea să îţi răspundă cineva.. |
All times are GMT +2. The time now is 19:50. |