Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   S.F.ilm: dincolo de realitate (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=262)
-   -   "Avatar" (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96031)

Hattifnatt 25 Jan 2010 23:56

Cred ca si mai bine citesc doar scenariul :)

Judex 26 Jan 2010 00:16

De la Pocahontas?

StefanDo 26 Jan 2010 17:43

in sfarsit

Judex 26 Jan 2010 23:09

In sfarsit ce? 'Avatar' e tare tocmai daca-l vezi pe ecran mare, eventual 3D.

pipes 29 Jan 2010 22:29

"in sfarsit-ul" era pentru mine. ca eu sunt mai mic si nu stiu sa apreciez filmele bune. :)

SoX 31 Jan 2010 23:22

Avatar: un altfel de "Dances with Wolfes"

Lasand la o parte bugetul, efectele speciale, criticile pro si contra sau profiturile filmului Avatar, as dori sa focalizez asupra subiectului central al acestuia. Daca este un unul original sau nu, parerile sunt impartite. Totusi, vizionand filmul mi-am amintit de un alt blockbuster, "Dances with Wolfes". Si de aici am inceput sa fac o legatura sinistra intre acestea doua filme.
De exemplu, ca si in "Dances with Wolves", lumea filmului "Avatar" este impartita in doua tabere, diferite din punct de vedere al dezvoltarii acestora. Astfel oamenii veniti in Pandora as putea sa-i asociez cu, coloniile europene stabilite in cele doua continente americane iar populatia bastinasa Na'vi as putea sa o asociez cu cea a civilizatiei amerindiene. In ambele filme, cei ce vor sa cucereasca noile teritorii sunt net superiori civilizatiilor bastinase.
O ciudata asemanare am identificat-o intre civilizatiile Na'vi si amerindiana. In primul rand vestimentatia sumara, a unui na'vi e aproape similara cu cea a bastinasilor americani, chiar si parul ma duce cu gandul la tribul Cheroke, cu acea creasta lasata pe spate si prinsa in coada. Cat despre arme, arcul si cutitul sunt folosite de ambele civilizatii native, Na'vi si amerindiana. Alte asemanari intre aceste doua popoare am identificat-o si in cultura lor. Dansurile si cantecele fac parte din ritualurile ambelor popoare. Ideea shamananului in Avatar este, categoric, preluata din poporul nativ al Americii, pana si legatura dintre natura si Na'vi este "copiata" din cultura lor. De exemplu, in cultura pieilor rosii copacul reprezinta legatura dintre om si zeul lor Manitou. Acest lucru il gasim si in filmul Avatar, cu acel Copac Divin (nu mai stiu exact cum era numit) venerat de populatia Na'vi.
SI ideea din Avatar cu personajul principal schimbandu-si tabara este similara cu cea din Dances with Wolfes. Chiar si scopul oamenilor din Avatar de a extrage resursele de pe Pandora ce ar costa o avere in lumea lor ma duce cu gandul la europenii ce vanau tinuturile amerindienilor pentru aurul si resursele lor.
In conluzie, subiectul filmului Avatar nu cred ca este unul ce se vrea original, ci doar sta ascuns in spatele efectelor speciale.
Insa, as vrea sa stiu si parerile cinemagistilor de aici, daca am putina dreptate facand aceste asocieri sau doar aberez...

pipes 31 Jan 2010 23:38

windom, racoleaza-l! ce nume de cod ii dai? :)

Judex 01 Feb 2010 00:54

Hihi, eu l-am asemuit cu 'Dances With Wolves' inca de la prima vizionare. Cinemania, parca tie ti-am zis asta chiar in sala.

Windom 01 Feb 2010 07:18

Nevazind inca Avatarul, nu mai vreau sa dau dureri de cap unora, asa ca nu zic prea multe in necunostinta de cauza. Din ce am citit mai sus insa, asemanarile dintre cele doua filme mi se par fortate si superficiale... Nu stiu citi dintre voi ati iesit la fel de impresionati de la Avatar, cum ati iesit de la Dances With Wolves... Ultimul iti atingea (macar un pic) coarda sensibila, m-as mira ca Avatarul sa aiba acelasi impact emotional...

Cinemania 01 Feb 2010 07:59

Originally Posted by Judex:

Hihi, eu l-am asemuit cu 'Dances With Wolves' inca de la prima vizionare. Cinemania, parca tie ti-am zis asta chiar in sala.

corect :D

Liviu- 01 Feb 2010 08:48

Originally Posted by Windom:

Ultimul iti atingea (macar un pic) coarda sensibila, m-as mira ca Avatarul sa aiba acelasi impact emotional...

Bine pusa problema astfel. Desigur, probabil difera de la o persoana la alta, dar pe mine m-a impresionat mai mult Dances with wolves (dpdv emotional) si asta in conditiile in care l-am vazut la scurt timp dupa Avatar. Cel mai probabil din cauza ca mi-a fost mult mai usor sa simpatizez cu personajele din DwW. Are si Avatar punctele la care e peste DwW, dar din pacate regia ar putea fi singura din cele mai importante.

SoX 01 Feb 2010 12:20

Originally Posted by Windom:

Din ce am citit mai sus insa, asemanarile dintre cele doua filme mi se par fortate si superficiale...

Intradevar, la prima vedere, asemanarile pe care le-am facut par fortate si superficiale. Insa cum spunea si Sherlock Holmes in filmul cu acelasi nume: "De fapt, detaliile marunte
sunt de departe cele mai importante"

hellsteed 01 Feb 2010 13:09

De fapt acest Avatar la nivelul metanarativ face trimitere la mituri ancestrale, din Paleolitic, Neolitic etc. La acest nivel putem linistit sa-l asemanam cu 2001: A Space Odyssey (cu siguranta si cu LoTR). Ideea care e pana la urma: n-avem nici o sansa sa evoluam spiritual prin tehnologie. Ideea cu avatarii ( cliseul cu ADN ca sa-i atestam actualitatea) apare in miturile indiene, sumeriene, babiloniene, egiptene, grecesti. De aceea nu ni se pare nimic nou. Dar visceral parca toti am vrea sa zburam si sa calarim sa fim una cu natura, nu animal, ci spiritual. Si-ar mai fi de zis Haha...

Pitbull 01 Feb 2010 13:29

@SoX:
Nu, rapelurile tale nu sunt deloc fortate sau superficiale! Sunt semnificative, în ceea ce priveste definirea pastisei!
Apropo, mä bucur cä te-ai adaptat; :) eu sunt cel care ti-a mutat mesajul, initial topic nou la "Film în general", aici, unde-i e locul. Welcome to cinemagia! You'll love it!

@Hell:
Foarte interesante remarcele tale. Voi reflecta la ele. Cred cä aspectele pe care le-ai sezisat jaloneazä adecvat câteva repere importante ale modului cum, ca autori contemporani, e cel mai bine sä ne raportäm la motive clasice, mitice, ancestrale...

Windom 01 Feb 2010 13:36

Originally Posted by hellsteed:

Ideea care e pana la urma: n-avem nici o sansa sa evoluam spiritual prin tehnologie.

Sa evoluam spiritual catre ce anume? Ce inseamna evolutie spirituala in lumea actuala?

pipes 01 Feb 2010 14:12

in societatea romanesca - greu de spus........ :) cred ca sunt vreo 20 de milioane de evolutii spirituale individuale. mai mult sau mai putin reusite. nici la nivel mondial nu cred ca stam cu mult mai bine.

referitor la cele tot afirmate aici - nu stiu cat sunteti de acord cu citate din wikipedia - dar imi asum riscul prezentandu-va urmatoarele:

Cameron said his inspiration was "every single science fiction book I read as a kid", and that he was particularly striving to update the style of Edgar Rice Burroughs's John Carter series.[27] The director has acknowledged that Avatar shares themes with the films At Play in the Fields of the Lord and The Emerald Forest, which feature clashes between cultures and civilizations, and that the film shares connections with Dances With Wolves, where a battered soldier finds himself drawn to the culture he was initially fighting against.

nu aduceti noutati. eu, unul, urasc comparatia cu Dansand cu lupii. chiar daca exista asemanari, mi se pare exagerata si de umplutura.

SoX 01 Feb 2010 14:40

Originally Posted by Pitbull:

@SoX:
Apropo, mä bucur cä te-ai adaptat; :) eu sunt cel care ti-a mutat mesajul, initial topic nou la "Film în general", aici, unde-i e locul. Welcome to cinemagia! You'll love it!

Sincer, am ramas putin dezorientat cand am vazut ca nici dupa 3 minute de la aplicarea topicului, acesta a disparut ca magarul in ceatza :)) Chiar am vrut sa te trag putin de coada, stiind ca am pus cativa neuroni la munca pentru a scrie fragmentul ala :))

glad I found you, cinemagia

pipes 01 Feb 2010 14:49

ce simpatici mai sunteti!
stefan dobroiu mai nou ne scrie despre Kathryn Bigelow. hahahaha! de ce oare?
răzvan boboc - observ ca nu sughite daca anunta totusi o coordonata noua a cinematografiei mondiale. buna sau rea. nu are importanta. e acolo si nu ar trebui neglijata.
so fucking predictable! :(

Alexander05 02 Feb 2010 20:06

Salut,intentionez sa vizionez si eu filmul la cinema si ma intreb daca voi avea acces avand in vedere ca am 14 ani si 8 luni,poate cineva sa-mi raspunda precis?

shadowofnight 02 Feb 2010 20:20

Da, te vor lasa sa vezi filmul. :)

All times are GMT +2. The time now is 02:35.