Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Joc (alege unu'!) (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=89842)

Pitbull 14 Sep 2007 12:51

Tristan

(Iaca ne-ngrämädiräm!) :shock:

Dadaism sau abstractionism?
(Si întrebarea dinainte)

illotempore2002 14 Sep 2007 12:51

Fovism (Impresionismul e atat de plictisitor, cu cateva exceptii)

Expresionism german sau neorealism italian?

illotempore2002 14 Sep 2007 12:53

Dadaism, neaparat!

Verde sau Rosu?

Pitbull 14 Sep 2007 12:54

Neo-maca (desi nici cu expres-fritz nu mi-e rusine!)

Originally Posted by Pitbull:

Dadaism sau abstractionism?

illotempore2002 14 Sep 2007 12:55

Originally Posted by illotempore2002:

Dadaism, neaparat!

Verde sau Rosu?

Pitbull 14 Sep 2007 12:55

Rosu, pe pânzä.
Verde, în politicä.

Sf. Vasile sau Sf. Ilie?

illotempore2002 14 Sep 2007 13:16

Sf. Ilie!

Film de duzina american sau film de duzina indian?

Pitbull 14 Sep 2007 13:45

American - totusi...! ;)

Travelling în ax sau zoom?

illotempore2002 14 Sep 2007 13:47

Travelling.

Film alb-negru sau colorat?

Pitbull 14 Sep 2007 14:18

Depinde de conceptia artisticä - evident!

Montaj în cadru, sau cu täieturi?

illotempore2002 14 Sep 2007 14:33

Intrucat abia acum incerc sa asimilez si ceva cunostinte tehnice despre film, tre sa recunosc ca stau pe ganduri: care e diferenta dintre montaj in cadru si cel in taietura? Am o vaga impresie ca intuiesc ceva, dar astept mai degraba sa-mi explici tu, pe scurt....

Pitbull 14 Sep 2007 15:56

Montajul din täieturi e cel "normal": cadru cu cadru, filmate pe rând, täiate la capete, lipite succesiv (sau, mä rog: pot fi si täiate la mijloc si lipite alternativ... si-n multe alte feluri).
Montajul în cadru (denumire oarecum improprie, cäci aici montajul ca atare existä numai în mintea regisorului) se referä la cadrele relativ lungi, cu camera mobilä, astfel încât se trece fluent, färä nici o täieturä, de la o încadraturä la alta. Cel mai celebru (si extrem!) caz: "The Rope", de Hitchcock - filmul dintr-un singur cadru (cu exceptia genericului), compus numai din multiple si elaborate miscäri de aparat.

illotempore2002 14 Sep 2007 16:42

Atunci imi place mai mult montajul cu taieturi....este ceea ce a teoretizat Eisenstein ca fiind esenta cinematografului, nu? Despre acest tip de montaj vorbea el.

illotempore2002 14 Sep 2007 16:50

Marcello Mastroiani sau Humphrey Bogart?

Pitbull 14 Sep 2007 16:55

Adevärat, si-l mai si folosea foarte mult - dar marele teoretician al montajului rämâne Lev Kuleshov - cel care a si identificat celebrul "efect Kuleshov", cum avea sä i se spunä mai târziu: ACELASI PRIM-PLAN INEXPRESIV al unui actor, montat succesiv unor imagini cu un copil mort, o femeie lascivä si o masä copioasä, pare sä exprime durere, dorintä carnalä si poftä de mâncare (pe scurt: "expresia e în ochiul privitorului"!)
Apropo, ideatica asta stä si la baza motivului pentru care Hitchcock si-a renegat "Funia", reprosându-si cä prin acel experiment îsi anulase tocmai elementul de esteticä cinematograficä specific lui însusi: crearea suspense-ului prin täieturi de montaj.

Deci:
Kuleshov, sau Hitchcock?

illotempore2002 14 Sep 2007 17:01

Efectul Kuleshov, chiar zilele trecute am citit despre el si m-a umflat putin rasul, caci are la baza nimic altceva decat psihologia umana...se foloseste de asociatiile pe care le face creierul atunci cand vede un chip si dupa aceea, un cadavru (de exemplu)...nu e altceva decat ceea ce in psihanaliza se numeste "proiectie": proiectezi asupra celuilalt (chipul din imagine) ceea ce ai simti tu daca ai vedea un cadavru. Adica pentru ca ti-e ti-ar fi groaza, imediat transferi asupra celuilalt, cum ca si lui ii e groaza.

Sincer, mi se pare simplist. Adica nu e mare smecherie in fond, nu, efectul kuleshov?

Deci prefer Eisenstein.

Dar:

Bogart sau Mastroiani?

Pitbull 14 Sep 2007 17:16

Marcello
(Fie si numai pentru "Otto e mezzo" :love: :love: :love: )

Apropo (vag) de Kuleshov, unul dintre bancurile mele favorite (äla cu proaspätul student la regie film care-a intrat primul cu media cinci-zero-doi; un pic sub jumatea paginii, la 30 martie 2005):
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=94671

Deci:

Nichitus sau Sopterean? :happy:

illotempore2002 15 Sep 2007 01:33

Sa-ti inunzi vecinul....sincer....cred ca e mai bine sa traga altul patzania decat sa suferi tu cateva zile cu nenororcirea...

Geometrie in plan sau Geometrie in spatiu?

seven7seven 15 Sep 2007 21:26

Originally Posted by illotempore2002:

Sa-ti inunzi vecinul....sincer....cred ca e mai bine sa traga altul patzania decat sa suferi tu cateva zile cu nenororcirea...

Geometrie in plan sau Geometrie in spatiu?

Ahh, greu de spus. Cea in plan, pentru ca e mai multa intuitie si mai putine sabloane (cea in spatiu implica imaginatie, dezvolta abilitati de care nu stiai).
O dimensiune in plus nu inseamna libertate in plus. :)

Nunta intima, sau clasic romaneasca? :)

Pitbull 15 Sep 2007 21:50

De la caz la caz.
Clasic româneascä, dacä-ti dä mâna sä respecti mäcar cele mai importante traditii, si cât mai fidel.
Dacä nu, cât mai intimä!
(Numai hibrizi kitschosi nu!)

(...nu-mi vine nici o idee, asa cä mä uit în jur... în stânga keyboardului...)
Orange sau Vodafone?

All times are GMT +2. The time now is 18:00.