Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Concurs CNC 2010 (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96563)

Pitbull 23 Jun 2010 15:04

Iartä-mä, dragule, nu e nimic personal - dar dacä tu consideri cä "vorbeai serios", înseamnä cä ai mari probleme cu simtul realitätii...

StefanDo 23 Jun 2010 15:11

ca vorbim de realitate, comedia bulgara mission london trece de 343.000 de bilete vandute exclusiv in bulgaria. O tara cu 7 milioane de locuitori, ceea ce inseamna ca un bulgar din 20 a vazut filmul la cinema.

tumbas 23 Jun 2010 16:04

Originally Posted by StefanDo:

ca vorbim de realitate, comedia bulgara mission london trece de 343.000 de bilete vandute exclusiv in bulgaria. O tara cu 7 milioane de locuitori, ceea ce inseamna ca un bulgar din 20 a vazut filmul la cinema.

Si in Romania, din 20 milioane, ar veni pe putin 2 milioane, Numai daca s-ar deschide cinematografe în toate orasele cu peste 100000 loc, gen Suceava etc.

tumbas 23 Jun 2010 16:07

Originally Posted by Pitbull:

Iartä-mä, dragule, nu e nimic personal - dar dacä tu consideri cä "vorbeai serios", înseamnä cä ai mari probleme cu simtul realitätii...

Pai tu spuneai k cunosti un miliardar care ar fi gata sa investeasca intr-un film de succes. Cu banul pregatit, intr-un an e gata filmul. Nu mai trebuie sa astepti sesiunea CNC, care iar finanteaza filmele despre comunisti, avorturi etc.

djinjis 23 Jun 2010 16:23

tumbass, eu sunt milionaru'. posteaza un sinopsis aici sa vedem despre ce e vorba. da', trebe sa bagam un avort mic, asa, pentru culoarea locala.

Pitbull 23 Jun 2010 16:33

Originally Posted by tumbas:

Pai tu spuneai k cunosti un miliardar care ar fi gata sa investeasca intr-un film de succes. Cu banul pregatit, intr-un an e gata filmul. Nu mai trebuie sa astepti sesiunea CNC, care iar finanteaza filmele despre comunisti, avorturi etc.

Copile,
R u on sumthin? :-?

L.E.
Vä rog sä reveniti on-topic.
Uitati-vä ce scrie sus: e vorba de concursul C.N.C. 2010.
Dacä mai continuä aiurelile si bancurile proaste, le trimit în bloc la "Offtopic Asylum"

tumbas 24 Jun 2010 09:16

Originally Posted by djinjis:

tumbass, eu sunt milionaru'. posteaza un sinopsis aici sa vedem despre ce e vorba. da', trebe sa bagam un avort mic, asa, pentru culoarea locala.

Eu vorbeam serios. Bine, vad ca nu mai am voie sa vorbesc despre asta pe aici. Daca este cineva cu adevarat interesat de proiect sa scrie pe aici. Numai bine:-bd

djinjis 24 Jun 2010 15:07

ca sa fie cineva interesat trebuie sa-l faci tu sa fie interesat, nu sa te astepti tu sa se intereseze el pur si simplu. la palmaresul tau nu cred ca o sa te caute cineva. gaseste un loc unde sa-ti arati marfa, probabil pe la atelier.

danielcozma230 03 Jul 2010 17:24

Filme la KG

Originally Posted by djinjis:

ca sa fie cineva interesat trebuie sa-l faci tu sa fie interesat, nu sa te astepti tu sa se intereseze el pur si simplu. la palmaresul tau nu cred ca o sa te caute cineva. gaseste un loc unde sa-ti arati marfa, probabil pe la atelier.

De ce esti asa rautacios.
La urma urmei are dreptate. Majoritatea filmelor romanesti sunt proaste, lipsite de actiune.
Un film romanesc = 10 minute filmat pe "buda" - 10 min. curatat arma - 10.min. privit in gol - 30 min. palavrageala fara sens.

Eu cand vreau sa fluier fluier - m-a dezamagit
Aurora - o mare prostie
4,2,1 - ideea parea ok - dar multa palavrageala fara rost - dezamagitor
Moartea domnului Lazarescu - o ora si ceva pierdute in cinema fara rost
..........................
Sunt filme pe care multi le lauda - dar adevarata valoare o vezi prin NUMARUL de bilete cumparate la cinema - SUB ORICE CRITICA - de ce? Pentru ca sunt o pierdere de timp.

Pitbull 03 Jul 2010 17:32

E clar, n-ai nici o treabä cu filmul.
Pa si pu - la cine n-are (...nici o treabä cu filmul).

ricutza 03 Jul 2010 22:22

adica un om care plateste bilete la cinema n-are voie sa-si exprime parerea despre ceea ce vede? n-are voie sa spuna ca e dezamagit? :P
si cum adica n-are nici o treaba cu filmul? n-a zis nimeni ca e doctor in critica de film, dar de vreme ce da niste bani ceva treaba eu zic ca are..;)

Pitbull 03 Jul 2010 22:26

Hai, mä Ricutzel, eu stiu cä ai un suflet de aur, da' prea te faci mama tuturor ränitilor*... :D

danielcozma230 06 Jul 2010 12:51

Am dreptul sa am o parere!

Am terminat Sectia Multimedia in 2005.
Unul din lucrurile care mi se spuneau de catre profesorul de " Productie Audio Video" cand voiam sa fac un proiect, un filmulet pentru acea materie:
- Nu se poate!
- E prea mult de lucru!
- Nu avem oameni suficienti! .....

Poate nu am nici o treaba cu filmul (cu filmul romanesc prost facut) - poate vreau sa vad un film cu mai multa "miscare"- dar cred ca oricine are dreptul sa-si dea cu parerea indiferent daca are sau nu treaba cu filmul.
Atata timp cat vad o reclama, un trailer la film si cat platesc un ban pe biletul de cinema am dreptul sa-mi spun parerea sa zic ca acel film a fost bun sau a fost o porcarie.!

- De ce exista FORUM?
Raspuns:
- Pentru a aduna cat mai multe pareri !!!!!!!!!!!
- Pentru ca oricine " care are sau nu are treba cu filmul" sa-si spuna parerea.

Pitbull 06 Jul 2010 14:18

Existä anumite limite. Nu poti pretinde respect, dacä "pärerile" tale sunt cä gäina e mamifer, si asteroidul, aperitiv.
"Dreptul ca oricine sä-si spunä pärerea", acest populism gregar, include si riscul de a ti se spune adevärul despre emitentii unor asemenea "päreri".
Ai dreptate - de-asta existä FORUM.
(Ca sä se alegä grâul de neghinä.)

danielcozma230 07 Jul 2010 09:00

Bine ca esti tu critic de film.

Sa inteleg ca tu apartii partii cu "neghinä" si totul ti se pare super in filmele romanesti, ca orice porcarie de film e o " capodopera artistica"?=))
Mai uita-te si prin salile de cinema sa vezi cati oameni sunt de aceeasi parere cu tine si se duc sa vada aceste " capodopere " fata de acele filme americane in care actiunea e actiune si comedia e comedie.

Citez => "Dreptul ca oricine sä-si spunä pärerea", acest populism gregar, include si riscul de a ti se spune adevärul despre emitentii unor asemenea "päreri". <==>:)

Se pare ca adevarul doare - Ar fi cazul sa termini cu acest "=> populism gregar <=" si sa accepti realitatea din salile de cinema, poate asa o sa vezi care e adevarata valoare a filmelor romanesti.

Nu spun ca toate filmele romanesti din ultima perioada sunt proaste, spun ca sunt mult mai slabe decat multe alte filme iar unele din ele sunt o adevarata dezamagire.:P

Liviu- 07 Jul 2010 09:08

Asa cum filmele unora precum Bergman, Kubrick, Kurosawa, Tarkovsky, Fellini, Hitchcock, Ford, Godard, Truffaut, De Sica, Antonioni si multi alti clasici, precum si Trier, Haneke, Lynch, Kar-Wai si multi alti contemporani, sunt tot mult mai slabe (sau ar fi in cazul clasicilor, desi la vremea lor, in cazul unora, spectatorii probabil chiar veneau la cinema, dar noi vorbim despre spectatorul actual) decat cele cu multi spectatori in sala, nu? Wake up, calitatea nu se masoara in spectatori in sala de cinema. Daca vrei sa aduci un argument, adu legat de calitate, ala are relevanta...

StefanDo 07 Jul 2010 10:31

domnu' cozma, ai nevoie de o precizare

cel mai vizionat film romanesc la cinema in ultimul deceniu este garcea si oltenii

hai acum sa vorbim de salile de cinema pline si "calitate"

dar nu aici, ca suntem FOARTE off-topic

keepwalking 08 Jul 2010 09:57

nu avem ceva, ceva stiri sub protectia anonimatului din culisele cnc?

StefanDo 08 Jul 2010 10:27

nu

ricutza 08 Jul 2010 12:47

domnu' cozma, ai nevoie de o precizare

cel mai vizionat film romanesc la cinema in ultimul deceniu este garcea si oltenii

hai acum sa vorbim de salile de cinema pline si "calitate"

dar nu aici, ca suntem FOARTE off-topic

problema e ca nu e vorba doar de calitate vs cantitate. scriu post-ul asta in timp ce ma uit la So You Think You can Dance. Ma uit la niste dansatori extraordinar de talentati care desi apreciati de juriu, nu sunt votati de public. Cum probabil va dati seama, exista in acelasi concurs dansatori mai putin dotati tehnic dar care reusesc sa transmita mult mai multe emotii si sunt de aceea extrem de populari. Spre deosebire de noi, spre deosebire de critica din Romania, si poate si spre deosebire de CNC, juriul din emisiunea asta chiar isi pune intrebarea: "ok, tu ca dansator extrordinar de dotat de ce nu esti totusi apreciat", si chiar incearca sa dea raspunsuri cu care eu ca spectator sunt chiar de acord. Pentru ca si eu ca spectator (fara experienta in domeniu) gasesc ca e mai interesant sa ma uit la cineva care comunica cu mine si care exprima niste emotii, decat la cineva care executa totul ca la carte dar nu transmite nimic.

Revenind acum la film, poate ca totusi Garcea si Oltenii ar merita un pic mai multa atentie si consideratie. E foarte usor sa zici "a fost placut de prostime, de mase", dar sincer cred ca e vorba de mai mult de atat. E ceva in personajele alea care reuseste sa comunice cu publicul, sa trezeasca emotii si mi se pare ca asta e totusi important. Murch pune emotia pe primul plan, si sunt total de acord cu el.

Pe de alta parte, este la fel de evident (si spun asta cu parere de rau), ca in filmele noului val romanesc lipseste totusi aceasta emotie. Sunt extraordinare ca si constructie, ca si idei, dar nu ma fac sa ma uit la ele din nou, nu am imagini care sa-mi ramana in cap, si din cauza asta eu nu as respins cu atata usurinta ca Pitbull, parerile lui danielcozma.

StefanDo 08 Jul 2010 12:59

de acum sterg orice nu-i despre noul concurs cnc

ca sa revin on-topic

mi s-ar parea normal ca la aceasta editie Toata lumea din familia noastra, filmul lui Radu Jude, sa-si recapete finantarea pierduta suspect la editia trecuta...

ricutza 08 Jul 2010 17:06

de acum sterg orice nu-i despre noul concurs cnc

ca sa revin on-topic

mi s-ar parea normal ca la aceasta editie Toata lumea din familia noastra, filmul lui Radu Jude, sa-si recapete finantarea pierduta suspect la editia trecuta...

in primul rand nu vad de ce ai sterge niste postari care au totusi idei interesante despre cinema, chiar despre cinematigraful romanesc. Nu sunt injuraturi, nu sunt insulte, mi s-ar parera mai normal sa le muti in alta parte daca intr-adevar deranjeaza acest mirific subiect de discutie (al carui sens mie imi scapa in continuare).

on topic
nu inteleg de ce ti se pare normal ca propiectul lui Jude sa ia finantare, nu inteleg cum poti judeca asta fara sa-i fi citit in prealabil propunerea (impreuna cu celelalte propuneri care intra in concurs), si nu inteleg nici cum e cu "recapatatul" finantarii. Exista niste bani de la CNC pe care scrie automat "Jude", "Puiu" sau "Mungiu"?

E foarte posibil ca tu sa stii niste lucruri pe care eu una sa nu le cunosc, dar cand ti-am citit replica am avut un fel de flash-back din Ferma Animalelor in care magarul se uita pe fereastra si vede ca Napoleon se transforma in fermier.

StefanDo 08 Jul 2010 17:12

toata lumea din familia noastra a fost considerat cel mai bun scenariu la editia din 2008, dar i s-a retras finantarea pe motiv ca alecu solomon, sotul adei solomon, producatoarea lui radu jude, era in comisia de documentare

am auzit din mai multe surse ca e foarte bun, prin urmare nu m-ar mira sa castige

se mai transforma napoleon in fermier?

keepwalking 08 Jul 2010 17:20

ricutza,

din cate am citit si eu, ca alta sursa n-am, la sesiunea cu pricina, cand jude a fost descalificat, alexandru solomon, sotul producatoarei lui jude, a facut parte dintr-una din comisiile de selectie, si anume la "documentar si animatie".
regulamentul spune ca rudele de gradul intai si membrii familiilor celor aflati in jurii nu au voie sa participe la concurs.
e un regulament valabil oriunde in lumea asta, pana si la tombolele cu capace de coca cola.
alexandru solomon cica l-ar fi intrebat pe serbanescu daca in cazul in care sotia sa are un proiect in concurs la "fictiune", el mai are voie sa jurizeze la "documentare" si daca n-ar fi un conflict de interese in cazul asta.
si cica serbanescu i-ar fi zis, verbal, ca nu-i nici o problema.
jude ar fi luat punctaj cat sa fie al doilea pe lista, loc eligibil, dar, dupa ce toate actele s-ar fi intocmit, ar fi fost o sesizare din partea unui membru al juriului care a daramat toata sandramaua.

acum, e greu de descifrat ce s-a intamplat.
sotii solomon spun ca atata timp cat comisiile jurizau proiecte diferite, nu ar fi fost nici o problema.
dar, din moment ce regulamentul vorbeste de "comisii de selectie" si nu de "aceeasi comisie de selectie", incompatibilitatea e clara.

dar, dincolo de orice s-ar fi intamplat, cred ca ar fi un abuz ca acum sa i se dea finantare lui jude doar pentru ca la momentul respectiv s-ar fi comis o eventuala nedreptate.
atata timp cat contestatia depusa de hi film nu a fost solutionata pozitiv, pe ce baza s-ar face acum un gest asa-zis reparatoriu?

StefanDo 08 Jul 2010 17:26

pentru ca scenariul e bun, pisoias

Judex 08 Jul 2010 17:39

Eu nu inteleg de unde a dedus Stefanel ca isi poate permite sa spuna despre un scenariu ca e bun sau nu. :-?

StefanDo 08 Jul 2010 17:39

ba poti incerca

acum citeste si inainte de virgula

@judex

am auzit din mai multe surse ca e foarte bun

Originally Posted by keepwalking:

pe ce baza s-ar face acum un gest asa-zis reparatoriu?

pentru ca scenariul e bun

tumbas 14 Jul 2010 11:40

pot sa stiu si eu de ce mesajele mele au fost sterse de pe forum?

Pitbull 14 Jul 2010 12:50

Nu, Dumbass.
Nu poţi.
Nu poţi să ştii.
Nu poţi să ştii, fiindcă nu au fost şterse.
Cum să ne lipsim noi de asemenea nestemate extrase din puţa gândirii? (Că puţul gândirii s-a golit de mult.)
Poţi să ştii unde au fost mutate.
La locul lor.
Acilea:
http://www.cinemagia.ro/forum/showth...93#post1532393

keepwalking 19 Jul 2010 08:39

nu stiam de chestia asta, din 15 iunie 2010, anuntata de CNC:

Datorita retragerii domnului Andrei Creţulescu din cadrul comisiei de selectie, a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme de ficţiune de lung şi scurt metraj, producţie şi dezvoltare de proiecte, pentru sesiunea a-I-a de concurs 2010, din motive de natură familială si luând în considerare prounerea APFR de numire a domnului Constantin Chelba - director de imagine, se modifica componenta comisiei de selectie, a proiectelor cinematografice pentru secţiunea filme de ficţiune de lung şi scurt metraj, producţie şi dezvoltare de proiecte, pentru sesiunea a-I-a de concurs 2010, în vederea acordării de credite financiare directe care va avea următoarea componenta:

- domnul Constantin Chelba - director de imagine
- domnul Laurenţiu Damian – regizor, profesor universitar
- domnul Marius Iuraşcu – director RADEF
- domnul Florin Mihăilescu – director de imagine, profesor universitar
- domnul Călin Stănculescu – critic de film

keepwalking 21 Jul 2010 09:12

se tot facura 2 luni de cand se jurizeaza la CNC....(:|

keepwalking 22 Jul 2010 09:56

Nici o noutate, vreun zvon, ceva? :-/

keepwalking 27 Jul 2010 12:52

mdeah....(:| (:| (:|

hellsteed 28 Jul 2010 09:34

Keep ai tu un proiect promitator, asa-i ? :)

keepwalking 28 Jul 2010 12:08

Originally Posted by hellsteed:

Keep ai tu un proiect promitator, asa-i ? :)

da, da...foarte...(:|

dansatorul_polimorf 28 Jul 2010 19:57

Cit costa sa depui un dosar, un proiect?

keepwalking 28 Jul 2010 20:56

Originally Posted by dansatorul_polimorf:

Cit costa sa depui un dosar, un proiect?

cred ca taxa la scurt metraj e 1000 de lei, iar la lung metraj 1.500.
dar trebuie sa o faci prin intermediul unei case de productie.
sau si in calitate de persoana fizica, dar trebuie sa fii inregistrat in registrul cinematografiei si sa depui o scrisoare de garantie bancara de 20.000 de lei parca.
dar gasesti informatii pe site-ul cnc.

dansatorul_polimorf 29 Jul 2010 02:39

Eram doar curios. M-ar deprima sa am de-a face cu ei.

keepwalking 29 Jul 2010 08:26

Originally Posted by dansatorul_polimorf:

M-ar deprima sa am de-a face cu ei.

asta asa e...

keepwalking 29 Jul 2010 10:15

mai e o problema, nu stiu daca a mai fost ridicata.

sunt proiecte care au castigat la concursurile cnc din anii trecuti, dar care au fost abandonate de producatori.
n-ar fi oare corect ca locul astfel eliberat sa fie ocupat de catre urmatorul, primul picat pe lista?

Pitbull 29 Jul 2010 10:22

Poate nu neapärat asa - dar, cu sigurantä, o mäsurä corectoare se impune.
Chiar, ce spune regulamentul, concret, cu privire la subventiile alocate dar nefolosite?
Ce se întâmplä cu banii, care e circuitul lor exact?

keepwalking 29 Jul 2010 10:33

am impresia ca banii se dau treptat, pe masura ce producatorul vine cu devizele care atesta cheltuielile facute.
asa ca, din moment ce producatorul nici nu s-a apucat de film, n-are ce facturi sa arate, deci nu primeste banii.
acum nu stiu ce se intampla daca producatorul renunta la proiect dupa ce cheltuie o parte din subventie...

Pitbull 29 Jul 2010 10:41

Ar fi bine sä ne explice cineva toate chestiile astea, pentru cä de aici decurg multe, si sä putem discuta si noi în cunostintä de cauzä.
Ia, Keepy, cä tu urmäresti mai atent fenomenul concursurilor C.N.C., poate ai chiar si o evidentä; ai putea sä ne însiri aici toate proiectele nefinalizate din ultimii cinci ani, sä zicem? Apoi, le putem lua pe unele dintre ele la modul concret, încercând sä descoperim ce s-a întâmplat...

keepwalking 29 Jul 2010 10:53

da, dar pe site-ul cnc se intampla o chestie ciudata:)
au disparut rezultatele concursurilor mai vechi de 2008.

un exemplu, concursul din 2007:

http://www.cncinema.abt.ro/BigFiles/...2008 0114.pdf

rvn 29 Jul 2010 10:56

Mecanisme şi modalităţi de finanţare a unor activităţi din Fondul cinematografic

SECŢIUNEA 1

Finanţarea prin acordarea de credit direct

Art. 19. – Centrul Naţional al Cinematografiei acordă, din Fondul cinematografic, în condiţiile prezentei ordonanţe, credite directe persoanelor fizice şi juridice autorizate şi înscrise în Registrul cinematografiei.

Art. 20. – (1) Creditul direct se acordă, în condiţiile prezentei ordonanţe, pentru:

a) producţia de filme de toate genurile: de ficţiune, documentar, de animaţie;

b) dezvoltarea proiectelor de film.

(2) Creditul direct se acordă de Centrul Naţional al Cinematografiei în conformitate cu dispoziţiile prezentei ordonanţe şi ale regulamentului.

(3) Creditul direct pentru producţie nu poate depăşi 50% din valoarea totală a bugetului de cheltuieli de producţie.

(4) Sunt exceptate de la limita prevăzută la alin. (3) filmele dificile şi cu buget redus.

Art. 21. – (1) Pot solicita credit direct pentru producţie şi dezvoltare de proiect persoanele fizice şi persoanele juridice autorizate care au câştigat o sesiune de selecţie şi îndeplinesc următoarele condiţii:

a) sunt înscrise în Registrul cinematografiei;

b) au un capital social de minimum 20.000 lei RON, în cazul persoanelor juridice, respectiv prezintă o scrisoare de garanţie bancară, în echivalent sumă, emisă în favoarea Centrului Naţional al Cinematografiei, în cazul persoanelor fizice;

c) asigură o contribuţie proprie de minimum 6% din bugetul total al producţiei filmului, în numerar, servicii sau în natură, în condiţiile art. 16 alin. (5) şi (6);

d) în cazul coproducţiilor cinematografice, contribuţia proprie de minimum 6% se referă la participarea părţii române;

e) au obţinut, în condiţiile prezentei ordonanţe, acordul scris al autorului/autorilor scenariului pentru realizarea filmului, precum şi dreptul de exploatare al filmului produs;

f) prezintă dosarul proiectului întocmit în conformitate cu prevederile regulamentului;

g) includ în devizul de producţie al filmului costuri care nu pot depăşi următoarele cote maximale:

– 10% pentru onorariul societăţilor producătoare;

– 10% pentru cheltuieli neprevăzute;

– 5% pentru onorariul pentru activitatea de regizor, precum şi pentru cesiunea drepturilor provenite din această activitate;

– 4% pentru onorariul pentru scrierea scenariului, precum şi a dialogurilor şi cesiunea drepturilor provenite din această activitate;

– 4% pentru producătorul executiv;

– 4% pentru onorariul pentru muzica original compusă;

h) includ în devizul de producţie al filmului costuri la echipamente şi materiale, conform art. 16 alin. (5) şi (6);

i) fac dovada că nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale, la bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi la Fondul cinematografic, cu excepţia ratelor scadente la contractele încheiate cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi aflate în derulare.

(2) Producătorul poate cheltui minimum 20% din bugetul unui film pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene sau semnatare ale Acordului Central European pentru Comerţ Liber. Condiţia de teritorialitate este îndeplinită dacă din bugetul filmului se cheltuie până la maximum 80% pe teritoriul României.

(3) Creditul direct pentru producţia unui film se acordă exclusiv pentru proiectele declarate câştigătoare ale concursurilor de selecţie şi nu este transmisibil, cu excepţia cazurilor speciale prevăzute de prezenta ordonanţă.

Art. 22. – (1) Creditul direct pentru dezvoltare de proiect se poate acorda în cadrul sesiunilor de concurs pentru proiectele cinematografice, pe baza evaluărilor pe care comisiile le fac, potrivit prevederilor regulamentului.

(2) Creditul direct pentru dezvoltare de proiect se acordă numai pentru filmele de lung metraj de ficţiune, documentare sau de animaţie.

(3) Creditul direct pentru dezvoltare de proiect se poate acorda pentru documentare şi prospecţii necesare scrierii scenariului, angajarea de specialişti dramaturgi sau pentru acoperirea altor cheltuieli legate de dezvoltarea proiectului.

(4) Proiectele care au beneficiat de credite pentru dezvoltare vor fi înscrise în mod obligatoriu la concursurile de selecţie pentru producţie a proiectelor cinematografice, în termen de maximum un an de la încheierea contractului de creditare pentru dezvoltare.

(5) În cazul în care proiectul respectiv nu este declarat câştigător la 4 concursuri succesive, beneficiarul creditului este obligat să îl restituie.

(6) În cazul proiectelor câştigătoare, suma acordată drept credit de dezvoltare se cumulează cu creditul de producţie acordat proiectului şi se acordă în condiţiile prevăzute la art. 20 alin. (3) şi (4).

(7) Creditul pentru dezvoltare de proiect nu poate depăşi cuantumul de 3% din valoarea creditului mediu de producţie al unui film de ficţiune, documentar sau de animaţie, după caz, realizat în anul precedent.

(8) Creditul pentru dezvoltare de proiect este netransmisibil, cu excepţia cazurilor prevăzute de prezenta ordonanţă.

Art. 23. – Cuantumul maxim de creditare care se poate acorda în condiţiile prezentei ordonanţe este de 80% din valoarea devizului filmului.

Art. 24. – Centrul Naţional al Cinematografiei poate acorda credit direct în cazul producţiilor internaţionale de film care îndeplinesc următoarele condiţii:

a) coproducători sunt persoane fizice sau juridice române, autorizate ca atare şi înscrise în Registrul cinematografiei;

b) coproducătorii români au participat şi au câştigat o sesiune de selecţie, în condiţiile prezentei ordonanţe;

c) coproducătorii români au o participare de minimum 10% din bugetul de producţie al filmului, în cazul coproducţiilor multilaterale, şi de minimum 20% din bugetul de producţie al filmului, în cazul coproducţiilor bilaterale, în condiţiile prevăzute în regulament;

d) coproducătorii deţin, pe bază de contract de coproducţie, dreptul de coproprietate asupra negativului filmului, corespunzător contribuţiei fiecăruia, şi sunt deţinători ai dreptului de exploatare a filmului pe teritoriul României;

e) coproducătorii îşi asumă obligaţia ca, pe genericul filmului şi în toate materialele publicitare, să menţioneze faptul că filmul a fost realizat cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei;

f) utilizarea creditului acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei se face în proporţie de maximum 80% pe teritoriul României;

g) creditul direct pentru coproducţii internaţionale nu poate depăşi 65% din contribuţia părţii române la realizarea filmului, cu excepţia filmelor prevăzute la art. 20 alin. (4).

rvn 29 Jul 2010 11:04

as vrea sa intelegeti diferenta dintre creditul rambursabil si cel nerambursabil.
termenul de "subventie" se refera la cel nerambursabil, despre care spuneam ca este folosit de stat pentru sprijinirea unor domenii pe care le considera prioritare(in cazul nostru filmul de arta, tinerii debutanti..etc).
creditul rambursabil este alta poveste. cine are rabdare, poate citi mesajul anterior..si cred ca este imposibil sa nu priceapa, macar la modul general...

keepwalking 29 Jul 2010 11:04

rvn,

da, asta cu returnarea banilor in cazul esecului proiectelor de dezvoltare o stiam.
nu acolo sunt banii aia multi.
noi ne gandim la proiectele "intregi", nu la dezvoltare de sinopsisuri/scenarii...

rvn 29 Jul 2010 11:06

o sa revin...
acum am treaba! sunt in timpul programului, la serviciu! am niste responsabilitati pe care nu le pot amana. aveti"putintica rabdare"...

rvn 29 Jul 2010 11:24

si....da, banii se dau in transe...
o sa explic, pe larg...

rvn 29 Jul 2010 13:02

asadar, keepy si ceilalti...
creditul rambursabil este cel direct acordat, dupa cum spune legea, pentru productia filmului sau pentru dezvoltarea proiectului cinematografic respectiv.
ca sa poti beneficia de finantare prin acordarea de credit direct, trebuie sa indeplinesti strict, cateva conditii, prima si cea mai importanta, e aceea sa fii desemnat castigator al unei sesiuni de selectie.
CNC-ul decide suma alocata fiecarui proiect cinematografic castigator, un urma unei analize care se refera la devizul de productie, planul de finantare si cel de productie, modul cum s-au derulat si contractele anterioare( daca au existat).
creditul se acorda in baza unei "hotarari de acordare", ocazie cu care se incheie si contractul, dintre CNC si persoana autorizata care l-a solicitat.contract prin care se garanteaza finantarea productiei, atat ca suma totala cat si ca termene de acordare a transelor de imprumut.
Dupa "consumarea aldamasului" , cei care s-au angajat sa-si puna-n practica ideile pe banii statului, ar trebui sa "miste ceva" in maxim un an de zile, fiindca tot la lege spune asa:

Art. 52. – (1) Creditul direct pentru producţie se alocă astfel:

a) până la 50% din suma alocată la începutul perioadei de pregătire;

b) diferenţa de până la 50% din valoarea rămasă se alocă pe parcursul realizării proiectului:

– până la 20% la solicitarea producătorului sau a producătorului delegat, la jumătatea filmărilor, pe baza rapoartelor de producţie semnate de regizor şi producător sau, în funcţie de caz, de producătorul delegat;

– până la 20% la solicitarea producătorului, la sfârşitul filmărilor, pe baza rapoartelor de producţie şi a procesului-verbal de încheiere a filmărilor, semnate de regizor şi producător;

– 10% la solicitarea producătorului, odată cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative: predarea copiei standard sau a matriţei video; predarea unui audit care să certifice corecta utilizare a creditului, participarea financiară a coproducătorilor/finanţatorilor proiectului, precum şi aportul producătorului şi prezentarea unui contract de distribuire.

(2) Alocarea ultimei tranşe de creditare se face numai în urma unui audit financiar, realizat şi predat de producător, care să certifice corecta utilizare a creditelor acordate.

All times are GMT +2. The time now is 02:34.