Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Film in general (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=227)
-   -   Reperele de bază ale unei culturi cinematografice (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=93968)

ricutza 29 Oct 2008 12:41

Originally Posted by Pitbull:

Dragä Bogdane,
Esti prea prolix si stufos. Modul täu de exprimare e bun pentru o carte, un studiu teoretic, o tezä de doctorat. Ritmul si temperatura de perceptie ale forumurilor online sunt altele. Cautä sä-ti formezi un discurs mai relaxat, dinamic, aerisit si accesibil lexical, ca sä putem comunica.

nu, nu, nu...te rog frumos...nu baga lucrarile serioase si scrierile de doctorat in aceeasi categorie cu stilul lui Bogdan... raman omenii cu impresii grsiute...
:P ;)

cand citesc postarile lui Bgdan imi aduc aminte de vestitul roman "Pe drumuri de munte" in care ne trebuiau 5 pagini ca sa aflam cum arata o poteca amarata....

ricutza 29 Oct 2008 12:58

Originally Posted by Bogdan.Andro:

Deci, sã revenim. Scuze cã mã interpun. Ce pãrere aveþi ?, ca la categoria filme de rãzboi, sã figureze, printre altele:
Saving Private Ryan (simbol de „patriotism”)
Apocalypse now (epopee, cu scenariu cam neverosimil)
The deer hunter (despre rãzboi, dar fãrã rãzboi)
Black Hawk down (realism marca Ridley Scott)
Full metal jacket (antrenamentul psihologic).
Ce filme de rãzboi meritã sã fie luate drept repere ?! În special dintre cele mai vechi, despre care nu ºtiu prea multe ? ªi unde ar fi mai potrivite filmele de rãzboi, istorice, gen Ben Hur etc., sã fie incluse ? În ceva separat ?

dupa parerea mea, filmele bune lasa loc la mai multe tipuri de abordari. de exemplu nu mi se pare extraordinar de interesant sa analizezi Saving Private Ryan din perspectiva unui film de razboi. toata lumea poate sa faca asta. Un coleg al meu insa, analizeaza filmul din perspectiva simbolurilor religioase...abia astept sa vad ce scrie...

Pitbull 29 Oct 2008 14:33

Originally Posted by ricutza:

Imi place sa cred ca mai conteaza si cum vezi filmele pe care le vezi...ca daca te uiti asa doar ca bifezi actiunea mai bine nu te mai uiti....
as vrea sa va reamintesc ca ne aflam in anul 2008 si ca mi se pare de-a dreptul ignorant sa ne tinem cu mainile stransi legati de filme din anii '60, '70, '80. Daca e un lucru de inteles pentru profesorii din UNATC care au la randul lor 60, 70 respectiv 80 de ani, nu acelasi lucru pot spune despre tineri care au 24-25 de ani. Mi se pare aiurea sa divinizezi un Bergman sau Visconti si sa nu-i iei in consideratie pe Spike Lee, Innaritu, Aronofsky, Fincher, Lynch, Trantino si multi alti regizori contemporani...

1) Ai mai mult decât dreptate: nu numai "conteazä si cum vezi filmele pe care le vezi" - mai mult: asta conteaza IN PRIMUL RAND.
2) Si aici ai dreptate: a nu-i lua în considerare pe cei mai importanti cineasti contemporani e la fel de grav cu a-i ignora pe marii clasici.
In rest... te rog eu frumos, nu läsa gäurile alea bergmaniene, viscontiene si wajdiene... Umple-le (evident, nu "doar ca sä bifezi actiunea"); nu pentru mine - pentru tine fä-o. OK? :love:

Si, în general: când vine vorba despre zone culturale clasice, relativ vechi, etc., pe care încä nu le stäpâniti - nu vä mai culcati pe urechea autosuficientei, gäsind scuze sä fugiti de ele, gen "sunt vetuste", "sunt desuete", "sunt pentru profesorii din UNATC care au 60, 70, 80 de ani". Dimpotrivä - gräbiti-vä sä vi le completati! Sunteti tineri, aveti niste creiere minunate, cu o capacitate de stocare imensä si cu o putere de interpretare inteligentä admirabilä. Folositi-vi-le la maximum, cä de-aia vi le-a dat Dumnezeu!
Eu, la 48 de ani, deja îmi vine sä-mi trag palme pentru timpul pierdut de pomanä când eram ca voi, si am ignorat cu aceeasi nepäsare nenumärate subiecte de culturä cinematograficä, literarä, muzicalä, filosoficä, etc. - pe care acum stiu cä nu voi mai avea timp sä le rezuperez. Si am cunoscut la rândul meu multi intelectuali vârstnici, care la 60, 70, 80 de ani, posesori ai unei eruditii de-mi cädeau ochii-n cizmä, îsi reprosau invariabil (si sincer!) cä au ars-o ca fraierii si au rämas niste nestiutori.
(Nu c-as fi cine stie ce idealist naiv, stim cu totii cä istoria se repetä. Dar... speranta moare ultima!)

Cinemania 29 Oct 2008 15:22

Mi se pare aiurea sa divinizezi un Bergman sau Visconti si sa nu-i iei in consideratie pe Spike Lee, Innaritu, Aronofsky, Fincher, Lynch, Trantino si multi alti regizori contemporani...

...Merhige se pune? :D

Cinemania 29 Oct 2008 19:00

of, cand ma gandesc la cultura cinematografica proprie si personala stiu ca nu stiu mare lucru :D

si acuma stau si ma intreb: cate relevanta are asta pt mine? dar ca sa raspund la intrebarea asta trebuie sa raspund la alta intrebare: ce vreau eu sa ma fac cand o sa fiu mare? scenarist, teoretician, critic de film, sau doar un simplu cinemaniac? :lol:

la urma urmei totul pleaca de la ceva simplu: (ca sa citez de undeva...din fundul...) foamea, d-le

in functie de ce fel de foame te roade iti creezi si un ritm propriu de a selecta si vedea filme, de a citi despre (anumite) filme, regizori, scenaristi, etc., de a te da pe forumuri, si ce o mai trebui sa faci pt a nu muri de foame [rog a nu se intelege strict partea materiala a cuvantului foame]

la mine foamea e una si aceeasi cu dorinta de nestavalit de a vedea filme, filme si iar filme...filme de pierdut vremea, filme (apriori) de calitate...de a vedea filme din curiozitate sau guilty pleasure

si acuma ma intreb (dau doar un exemplu): de Andrzej Wajda am auzit de multa vreme, dar inca nu mi-am facut timp sa ii urmaresc vreo creatie...de Abel Ferrara am vazut la un moment dat un film, si din momentul ala am inceput sa iau pe rand toate filmele (inca mai am de vazut :D ) dansului si sa le ingurgitez pe nerasuflate...exemplele pot continua...oare de ce?

sa nu aud din alea gen: ah, astia de prefera cinematograful nou!

la fel de bine imi pica orice film de Murnau, Fleischer, Sturges sau orice film marca Sofia Coppola, Kassovitz, Spike Lee

reperele de baza ale unei culturi cinematografice...hm...mai bine s-ar numi nutrientii de baza ale unei culturi cinematografice :D

Cinemania 29 Oct 2008 21:57

Dupã rãzboi ºi western, sã mai umplem niºte „gãuri” cu filmele SF.
Printre propunerile mele se numãrã:

2001: A Space Odyssey (1968)
Solaris (1972) ?!
The Matrix (1999)
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
Blade Runner (1982)
A Clockwork Orange (1971) ?!
A.I. Artificial Intelligence (2001)
Alien (1979)

Ce alte SF-uri ar mai fi repere ?

A Clockwork Orange...nu...e futurist, vizionar, dar nu sf

altele care s-ar adauga la lista:
Metropolis
Brazil
The City of Lost Children
Star Wars
Fantastic Voyage
Terminator (1+2)

astea-mi vin acum in minte

Pitbull 29 Oct 2008 22:41

Originally Posted by Cinemania:

A Clockwork Orange...nu...e futurist, vizionar...

...ADICA S.F.! :D
S.F. 100%! (Si - da! - cap de listä!)

"The Thing" = un S.F. pä felie.
Méliès = cum sä lipseascä tocmai Tata?
"The Time Machine"
"Time After Time"
"Back to the Future" - I, II, III
"Frankenstein"
"Stalker"
"Planet of the Apes"
"1984"
"Spaceballs"
"The Day the Earth Stood Still"
"Forbidden Planet"
"The Andromeda Strain"
"Westworld"
"Soylent Green"
"Rollerball"
"Dune"
"Close Encounters of the Third Kind"
...si-au sä-mi mai vinä.

(Filmul S.F. e singurul subiect pe care l-am tratat într-o scurtä istorie sumar-exhaustivä, într-un articol mamut din Almanahul "Anticipatia" 2000. Deci, acolo sunt incluse toate.)

redmen 30 Oct 2008 00:28

Completare la filmele SF postate :

The day the earth stood still
12 Monkeys
Solyaris
Planet of the apes
E.T.
Akira
Predator
Independence Day
Armageddon
The Fifth Element
The Abyss
The War of the Worlds (original sau remake)
Videodrome
Tron
They Live
Total Recall
Gattaca
Minority report
Fahrenheit 451
Mad Max
THX 1138
Escape from New York

Pitbull 30 Oct 2008 08:12

Pitbull a scris: The time machine ºi Planet of the apes. Eu le-am vãzut pe amândouã, Maºina timpului din 2002, regia Simonj Wells ºi Planeta maimuþelor din 2001 de Tim Burton. La care te refereai la astea sau la variantele precedente. Înclin sã cred cã la cea din urmã variantã, nu !

Primele, nu amärâtele de remake-uri.

Redman a scris 12 monkeys. Cam seamãnã cu Portocala mecanicã într-un anume sens, chiar se încadreazã la SF ?!

Seamänä...? :? Da' nu prea räsare.
De încadrat, se încadreazä perfect.
(Nu e o capodoperä, da-i bun.)

"Star Wars": trilogia veche, evident. Astelante-s niste clisme.

Cinemania 30 Oct 2008 08:36

Originally Posted by Cinemania:

A Clockwork Orange...nu...e futurist, vizionar...

...ADICA S.F.! :D
S.F. 100%! (Si - da! - cap de listä!)

no ghine

Cinemania 30 Oct 2008 08:39

Star Wars. Dar care, The Impire Strikes Back sau The revenge of the Sith ? Cã doar nu toate ?

adica primul

Cinemania 30 Oct 2008 08:40

(Nu e o capodoperä, da-i bun.)

care nu e capodopera? 12 monkeys sau portocala?

Cinemania 30 Oct 2008 08:59

Originally Posted by redmen:

The War of the Worlds (original sau remake)

as zice PAS le remake

si lista continua (Doamne, cate mai sunt) :D

Alphaville
Cocoon
Dark City '98
Invasion of the Body Snatchers [Siegel]
Island of Lost Souls '32
Not of This Earth [Corman]
Scanners
Seconds '66
Slaughterhouse-Five
Starman
The Fly [primul]
The Incredible Shrinking Man [Jack Arnold]
The Invisible Man [Whale]
The Last Combat '83
The Man Who Fell to Earth [Roeg]
The Omega Man '71
The Thirteenth Floor
Them! '54
V '83
Westworld '73

La Jetée se pune?

Proletar 30 Oct 2008 09:29

voi luati listele astea de pe undeva sau chiar ati vazut filmele alea?

Cinemania 30 Oct 2008 09:47

Originally Posted by Proletar:

:hmm:

Cinemania 30 Oct 2008 09:48

Originally Posted by Proletar:

eu unul le-am visat

Cinemania 30 Oct 2008 09:49

oops, postare dubla...mea culpa :D

Pitbull 30 Oct 2008 14:01

@Cinemania:
Ala despre care era vorbä-n propozitie, nu äla mentionat doar comparativ.

@Proletar:
95% da, 5% din surse de referintä

@Bogdan.Andro:
Ordinea în care ni le-am amintit e reprezentativä: cu cât ne vin în minte mai târziu, cu atât sunt mai neimportante.
(Eu am pus numai filme pe care le consider de bazä - nu si "pläceri vinovate".)

ricutza 31 Oct 2008 10:26

1) Ai mai mult decât dreptate: nu numai "conteazä si cum vezi filmele pe care le vezi" - mai mult: asta conteaza IN PRIMUL RAND.
2) Si aici ai dreptate: a nu-i lua în considerare pe cei mai importanti cineasti contemporani e la fel de grav cu a-i ignora pe marii clasici.
In rest... te rog eu frumos, nu läsa gäurile alea bergmaniene, viscontiene si wajdiene... Umple-le (evident, nu "doar ca sä bifezi actiunea"); nu pentru mine - pentru tine fä-o. OK? :love:

eiiiii...eu am zis doar ca n-am vazut nici un film de Wajda...e drept ca am mentionat ca erau si alte nume de regizori ale caror filme nu le vazusem, dar nu era vorba de Bergman si Visconti.
Ai tu senzatia cumva ca Zizi nu ne-a pus Fragii Salbatici la scoala? si am vazut si Persona si inca de doua ori (ultima oara chiar recent). Iar cu Ghepardul am intrat in facultate... E drept ca datorita cartii dar in semn de recunostinta m-am uitat si la film! ;)

ricutza 31 Oct 2008 10:46

nu stiu de ce dar eu nu pot sa sensibilizez deloc cu ideea de lista de vazut filme asa cum nu prea pot sa sensibilizez nici cu listele de carti de citit scoase total din context. In liceu primeam intr-adevar o lista de caqrti dar fiecare dintre titluri urma sa fie discutat in cadrul unui anumit subiect.
Daca nu discutam SF-ul ce rost are sa insiram 20 000 de titluri de filme.

Ceea ce ma aduce on topic la rugamintea lui Bogdan de a posta doar filmele SF pe care le consideram de referinta.
Despre ce fel de SF vorbim? Despre un SF in spatiu, despre un SF pe pamant? Despre un SF cu extrateresti? Despre un SF viitor (pentru ca in principal toate filmele care arata viitorul sunt SF pentru ca evident nu au cum sa stie caracteristicile societatii din anul x)?
Vorbim despre comedii, drame, parodii, filme psihologice? Si Mars Attacks poate fi considerat SF dar cred ca daca-l pun langa Odiseea Spatiala, imi dai cu el in cap.
nu poti tranti un ditamai domeniul si sa te astepti sa primesti 3 titluri. Mai ales ca probabil adevaratii pasionati de carti SF vor veni sa ne explice cum probabil nici unul din titlurile mentionate de noi nu este cu adevarat SF.

Pitbull 31 Oct 2008 13:45

Apropo de gäuri (mesajul täu anterior); am generalizat doar, folosind exemplele date de tine tot asa, la nivel generic...
Apropo de S.F.: problemele identificate de tine fäceau obiectul multor dezbateri în cenaclurile Solaris si Prospectart, anii 1986-1990. Intr-adevär, existä multe viziuni partiale (în ambele sensuri: incomplete, si pärtinitoare) asupra S.F.-ului - raportate fie la diversele subgenuri pe care le mentionezi (space-opera, time-travel, distopia, etc...), fie la propriile conceptii ale unora si ale altora asupra genului (cam aici s-ar înscrie si eroarea lui Cinemania de a nu considera S.F. "A Clockwork Orange" - desi e surprinzätoare; filmul e una dintre marile capodopere ale genului, S.F. 100%). Practic, S.F.-ul e definit de un anumit mod de a specula logic asupra realitätii (anticiparea e doar un exemplu foarte popular), care se poate dezvolta în foarte multe directii si contexte. Ceea ce, într-adevär, duce la liste impresionante de titluri.

ricutza 03 Nov 2008 20:43

eXistenz este SF si ti-l recomand cu multa caldura....

Cinemania 03 Nov 2008 21:59

La Forbidden Planet când am vãzut posterul ala cu femeia goalã ºi starring Leslie Nielsen, am zis cã Pitbull l-a rãtãcit pe acolo ...

nu l-a ratacit...filmul chiar merita...Leslie nu a jucat doar in parodii

buticut 03 Nov 2008 22:49

No love for Serenity? :((

Cinemania 04 Nov 2008 16:39

in curand

Cinemania 04 Nov 2008 16:54

Scanners (1981) - Scanners...nu-mi aduc aminte sa fi fost tradus la noi...poate ma insel totusi

Slaughterhouse-Five (1972) - Abatorul 5

The Andromeda Strain (1971) - Germenul Andromeda

The Incredible Shrinking Man (1957) - habar n-am

The Last Combat (1983) - idem

The Thing (1982 !?) - Creatura

Westworld (1973) - Westworld

Pitbull 04 Nov 2008 17:02

"The Thing" = "Creatura"
"The Time Machine" = "Masina timpului"
"Time After Time" = "Masina timpului"
"Back to the Future" - I, II, III = "Inapoi în viitor"
"Frankenstein"
"Stalker" = "Cäläuza"
"Planet of the Apes" = "Planeta maimutelor"
"1984"
"Spaceballs" = "Bätälia stelelor" (ete vacs!)
"The Day the Earth Stood Still" = "Ziua în care Pämântul s=a oprit"
"Forbidden Planet" = "Planeta interzisä"
"The Andromeda Strain" = "Germenul Andromeda"
"Westworld" = "Westworld" / "Lumea Vestului"
"Soylent Green" = "Hrana verde" / "Produsul verde"
"Rollerball"
"Dune"
"Close Encounters of the Third Kind" = "Intâlniri de gradul trei"

Pitbull 04 Nov 2008 19:06

Evident cä între genuri existä întotdeauna suprapuneri mai mici sau mai mari.
Dacä tot am fost cu SF-ul, acum hai cu horror-ul, cä-s tangente.
Pe urmä, ar merge si fantasticul - desi, de retinut, are topic separat, aici, aproape.
Apropo, în fiecare numär din "Cinemagia" avem câte o "Analizä de gen", care trece în revistä cele mai importante titluri, comentate succint. Pânä acum am avut "Thriller", "Actiune", "Fantastic", "Mituri si lumi imaginare". Cu ocazia asta, mi-ai dat o idee - pe cele din numerele trecute, le voi posta si aici.

redmen 04 Nov 2008 20:52

Dawn of the Dead ;)

Pitbull 04 Nov 2008 20:56

Si Night nu...? :?

redmen 04 Nov 2008 21:12

As baga si "Alien" si "The Thing" la sectiunea horror.Ar mai fi "Friday the 13th" "Frankenstein" " Rosemary's Baby" "The Omen" " Night of the Living Dead" desigur (tot ce e cu "of the Dead" e bun) "The Birds" "The Haunting" si momentan nu`mi mai vine niciunu` in minte.

Cinemania 04 Nov 2008 21:28

ca in orice alt genre si horror-ul contine elemente din alte genuri: drama, comedie, Sci-Fi etc.

cum horror-ul a trebuit si el sa inceapa de undeva, acesta isi are radacinile in scurt-metrajele lui Georges Melies, care obisnuia sa introduca elemente care vizau groaza fiind primul care a creat acel sentiment de friica si oroare caracteristic genului horror...
eu aici as incepe

de aici mai departe au aparut o serie de filme horror prin care genul s-a ramificat

deci din vremuri stravechi:

- Cabinetul Dr. Caligari, din 1920, o capodopera a expresionismului german
- tot aici se inscriu Golem (de Wegener) si Nosferatu (Murnau)

apoi Dr. Jekyll si Mr. Hyde...atat varianta lui Robertson din '20 (cred ca e primul film 'serios' despre abominabilul doctor Henry Jekyll), cat si cea a lui Mamoulian din 1931 merita...

desigur Dracula ('31) in viziunea lui Tod Browning, al doilea film de referinta inspirat din celebrul 'vampir'

apoi vine Dreyer cu al sau Vampyr din 1932

Cocosatul de la Notre Dame ('23), Fantoma de la opera ('25) si Frankenstein-ul lui Whale din 1931 - primele filme horror-drama, care merita...desigur, si cateva din remake-urile care au urmat sunt de vazut

si cum ar putea lipsi dragii de 'zombies'?!

de la White Zombie ('32), I Walked with a Zombie ('43) a lui Tourneur
:love: , trecand prin Plan 9 from Outer Space, The Last Man on Earth ('64) cu un Vincent Price de neuitat, pana la legendarul Night of the Living Dead (urmat de Dawn of the Dead), si Children Shouldn't Play with Dead Things ('72), marca Bob Clark, precum si infamul Zombi 2 ('79), al unuia din greii genului, Lucio Fulci, mortii umblatori si cautatori de carne umana isi merita si ei locul de frunte pe scena groazei

I'll be back...from the dead :D

redmen 04 Nov 2008 23:49

Sa nu uitam nici de Guinea Pig.

ricutza 05 Nov 2008 00:07

am discutat cu oameni de peste tot din lume. toata lumea a vazut Candyman si toata lumea il considera foarte scary...
este clar un film de referinta....

eu as mai propune si The Ring..

Cinemania 05 Nov 2008 00:26

am discutat cu oameni de peste tot din lume. toata lumea a vazut Candyman si toata lumea il considera foarte scary...
este clar un film de referinta....

eu as mai propune si The Ring..

total de acord legat de Candyman...una din ecranizarile foarte bune dupa o scriitura Clive Barker

Twinsen 05 Nov 2008 07:24

A tale of two sisters (Janghwa, Hongryeon)
Kaidan
The ring (Ringu)
Cure (Kyua)
Audition (Ôdishon)
Spider forest (Geomi sup)

Cinemania 05 Nov 2008 09:40

Originally Posted by Twinsen:

A tale of two sisters (Janghwa, Hongryeon)
Kaidan
The ring (Ringu)
Cure (Kyua)
Audition (Ôdishon)
Spider forest (Geomi sup)

..din seria Asia Extrema

intr-adevar merita vazute si cateva din horror-urile asiatice (cele japoneze cu precadere)...mai mereu au la baza povesti de razbunare (cu fantome si spirite rele, of course) presarate cu elemente de mitologie populara...violenta grafica e la ea acasa

Kaidan (kwaidan=poveste cu fantome), cel regizat de Kobayashi desigur, la fel si celelalte patru mentionate mai sus merita cu varf si indesate

apoi:
The Ghost of Yotsuya ('59)
jigoku ('60)
Onibaba ('64)
SF-istele Godzila ('54) si Curse of the Mushroom People ('63)
inceputurile 'exploit-ului': Moju ('69) si deja amintitul si smintitul Guinea Pig

la cele moderne amintite as mai adauga si One Missed Call (Miike)

redmen 05 Nov 2008 18:22

Cu siguranta este vorba despre "Ringu" si nu de varianta americana a filmului.Eu as baga "Guinea Pig" ca un intreg.

buticut 05 Nov 2008 18:37

Ricutza a zis The ring. Care: 1) The Ring din 1927 de Hitchcock; 2) The ring din 1952; 3) The ring din 2002.

Faptul ca a pus Ringu in paranteza trebuia sa lamureasca problema...

Alte titluri: Poltergeist,Halloween, A Nightmare on Elm Street, The Black Cat, Peeping Tom,Trilogia Evil Dead, The Fly (ambele), Videodrome ("The Network" gone bad :D),Les Diaboliques,King Kong (Cel vechi ), Alien,Aliens, The Unknown (Unul dintre cele mai bune filme mute facute vreodata), The Dead Zone (Ce ironic ca Walken vorbeste in film chiar despre legenda din Sleepy Hollow!). Si apropo de Sleepy Hollow, cred ca putem pune si Sleepy Hollow si Sweeney Todd :D in lista,desi ambele sunt un amestec la care se adauga si nitel comedie neagra si au over-the-top old fashion gore - e mai mult entertainment decat violenta.Ah da....si Jaws...de cand ma stiu am o teama de rechini,asa ca filmul a pus paie pe foc :P.Si dintre filmele mai actuale, [Rec] e destul de ok.Sigur, s-a mai facut asta inainte,dar merita credit pentru scenele intense si infricosatoare.

Cinemania 05 Nov 2008 18:41

Originally Posted by redmen:

Sa nu uitam nici de Guinea Pig.

Dar se referã la o serie de filme sau la un singur film. Guinea Pig nu este o serie de mai multe filme japoneze de groazã. Care din ele ?

e o serie, insa dupa ce o sa vezi unul din ele probabil o sa-ti ajunga

Ricutza a zis The ring. Care: 1) The Ring din 1927 de Hitchcock; 2) The ring din 1952; 3) The ring din 2002.

Ringu lui Nakata din '98

Din cinematografia orientului extrem asiatic pare cã provin multe filme. Eu nu prea ºtiu decât The ring, The eye ºi One missed call. Dar vãd cã japonezii par a avea o predilecþie pentru horror. Sunt absolut sigur cã existã ºi alte filme japoneze de gen mai valoroase decât cele 3 menþionate anterior.

pai am mentionat eu cateva

Cinemania 05 Nov 2008 19:24

Originally Posted by buticut:

Trilogia Evil Dead

si cu seria lui Sam Raimi ne mutam putin spre horror-ul comedie:

Bubba Ho-tep (2002), cu cine altul decat deliciosul Bruce Campbell
Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein ('48)[merg si Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde ('53), sau Abbott and Costello Meet the Mummy din '55]
Tales of Terror ('62)
Theater of Blood ('73)
un alt film magnific: Young Frankenstein de Mel Brooks
Bloodbath at the House of Death ('84)
superbul The Vampire Killers de Polanski
filmul-cult Attack of the Killer Tomatoes
Dracula: Dead and Loving It
Tremors
Re-Animator
Bad Taste
Braindead
Gremlins
Critters
The Frighteners
The Happiness of the Katakuris (da, japonezii stiu sa faca si comedii horror :))
Vampire in Brooklyn
Slither (care a 'furat' la greu din Night of the Creeps)
Black Sheep
Shaun of the Dead

inchei post-ul cu o Capodopera: The Shining (de Kubrick)

Twinsen 05 Nov 2008 22:41

Apropo de horror-ul comedie: Dellamorte Dellamore (unic!), Survive Style 5 Plus, Masque of the red death (varianta din '64), personal as adauga si Ginger Snaps (2000) ca si cult classic.

Cinemania 05 Nov 2008 23:18

Originally Posted by Twinsen:

Apropo de horror-ul comedie: Dellamorte Dellamore (unic!), Survive Style 5 Plus, Masque of the red death (varianta din '64), personal as adauga si Ginger Snaps (2000) ca si cult classic.

nu am vazut Dellamorte Dellamore dar fiind regizat de Soavi sigur e foarte bun :D

The Masque of the Red Death neaparat (doar ca nu prea e comedie)...una din piesele de rezistenta din filmografia lui Corman

Cinemania 06 Nov 2008 19:10

ne mutam la cineastii italieni

cel mai cunoscut este Dario Argento, ale carui filme sunt pline de elemente hitchcockiene...este unul din putinii care stiu sa exploateze sentimentul de friica la maxim, propunand a lume angoasanta in care suspansul atinge cote maxime, dureroase

intr-o ordine (personala):
Deep Red (1975)
Suspiria - 1977 + Inferno - 1980 + Mother of Tears - 2007
The Bird with the Crystal Plumage - 1970
Tenebre - 1982
Creepers - 1985
Terror at the Opera - 1987
Sleepless - 2001

intram in universul bolnav al lui Fulci, pt care foarte multi fani horror au facut deja un cult, insa nu pt ca Fulci ar fi un mare regizor ci pt elementele gore si atmosfera terifianta, sufocanta de multe ori, care ii caracterizeaza filmele din genul asta

deci:
The Beyond - 1981
City of the Living Dead - 1980
The House by the Cemetery - 1981
Aenigma - 1987

Mario Bava
demente, intunecate, adeseori filmele sale au o tenta sexuala

Black Sabbath - 1963
Blood and Black Lace - 1964
Black Sunday - 1960
Baron Blood - 1972

Michele Soavi
(a lucrat ca asistent de regie cu Dario Argento)

pt Soavi horror-ul e o arta...nu e la fel de mare ca predecesorii lui dar mereu aduce ceva nou in filmele sale

Cemetery Man - 1994 - din ce am citit se pare ca e cel mai bun film al sau
Deliria - 1987
The Church - 1989
The Devil's Daughter - 1991

buticut 07 Nov 2008 14:41

Jesus fucking Christ, cum am putut uita de Repulsion,cu minunata Catherine Deneuve :o ?

ricutza 07 Nov 2008 15:03

Originally Posted by buticut:

Jesus f*** Christ, cum am putut uita de Repulsion,cu minunata Catherine Deneuve :o ?

sper ca nu te referi la sectiunea horror cand dai exemplul asta....

buticut 07 Nov 2008 15:06

Why? Doar pentru ca poate fi incadrat la mai multe genuri, nu inseamna ca nu "functioneaza". Mie mi se pare extrem de reusit si ca thriller si ca horror.

Pitbull 07 Nov 2008 15:15

"Repulsion" este un horror prin excelentä - si de excelentä. Un film de continut, totodatä, care-si transcende constrângerile stricte de "gen". Personal, nu m-a dat pe spate - dar asta nu înseamnä sä nu-i recunosc valoarea, pe ambele planuri.

Pitbull 09 Nov 2008 16:23

"The Silence of the Lambs" nu inträ la horror nici mort, oricum l-ai lua. E un foarte bun detective-thriller psihologic.

Pitbull 11 Nov 2008 04:05

Filmele fantasy sunt aceleaºi cu genul românesc fantastic (dar nu ºtiiþifico-fantastic) ?!

In mare parte, da.

Deci diferenþa dintre un fantasy ºi un SF este cã primul se adreseazã sub 14 ani, celãlalt peste ?! Cã doar ambele conþin elemente fantasmagorice.

Nu.
Diferenta dintre ele nu tine de nici un barem de vârstä. "T.N.M.T." e un S.F. care se adreseazä copiilor (începând de la cresä). "Maestrul si Margarita" sau "Versetele satanice" sunt fantasy pentru adulti.
Diferenta tine exclusiv de sistemele logice. S.F.-ul se bazeazä pe "improbabilul posibil", inserat în realitate prin logica stiintei. Fantasticul foloseste logica magiei, sau alte sisteme logice imaginare, sau absenta oricärei logici (aici, abordând constient chiar imposibilul).

Pãi Vrãjitorul din Oz e targetat pe sub 14 ani, cu toate cã, desigur-desigur, poate fi interpretat prin teme majore etc.

Just. In fond, dincolo de targetul lui imediat, Oz era o atroce satirä politicä a vremii.

Mai e de retinut si cä, desi cele douä genuri sunt bine definite, fiecare în parte, ele se si suprapun, într-o zonä intermediarä - unde S.F.-ul devine foarte soft ("Star Wars", super-eroii), iar fantasticul, foarte riguros (Tolkien, etc.)

All times are GMT +2. The time now is 16:00.