Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Cronica unei morţi (ne)anunţate (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=89178)

Carmine Galante 03 Oct 2007 19:32

A aparut si in cateva filme romanesti, in unul avea un rol de sot betiv. Consoarta era Marga Barbu.

Proletar 26 Oct 2007 08:23

A murit Dobrin.

EgoN 26 Oct 2007 09:56

Originally Posted by Proletar:

A murit Dobrin.

:( :( :(

herbert 26 Oct 2007 10:46

A murit Dobrin.

trist. RIP.

Pitbull 26 Oct 2007 13:26

1969-70... Calificärile pentru Mexic...
Golul äla dat Portugaliei...

Dumnezeu sä-l ierte.

silver_boy 11 Nov 2007 20:47

...Norman Mailer (n. 31 ianuarie 1923, Long Branch, New Jersey - d. 10 noiembrie 2007, New York)

S-a nãscut în anul 1923 la Long Branch, New Jersey. A luptat în Filipine în cel de-al doilea rãzboi mondial, experienþã reflectatã în capodopera sa, romanul The Naked And The Dead -Cei goi ºi cei morþi,1948 (-si ecranizat in 1958 in regia lui Raoul Walsh, n.m.)- considerat a fi primul roman postmodern. Romanele sale se înrudesc cu reportajul. În abordarea operei lui Norman Mailer nu se poate face o distincþie clarã între ficþiune, jurnalism ºi eseisticã, combinaþia de reportaj ºi prozã foarte personalã se întâlneºte în multe dintre cele mai cunoscute opere ale sale. A publicat poezie, prozã scurtã, scrieri politice, o vastã eseisticã, biografii ºi criticã literarã. A decedat pe data de 10 noiembrie 2007, în urma unei insuficienþe renale. (wikipedia)

Pitbull 05 Dec 2007 17:46

Parcä P.S.D. avea mai multi deputati, nu doar unul... Sau îl confund cu P.I.N.? :?

Pitbull 05 Dec 2007 18:04

Da, am aflat între timp (chiar veneam acum sä precizez).
L-am cunoscut la receptia de dupä premiera cu "Oglinda", vorbea despre Maiestatea Sa Regele Mihai spunând "bâlbâitu'".
Asa cä... sä-l ierte Dumnezeu.

thequietsurfer 05 Dec 2007 20:08

L-am cunoscut(e un fel de a spune) pe Pitbull pe forumul Cinemagia. Vorbea despre regele Mihai spunand Maiestatea Sa Regele Mihai.
Asa ca...Dumnezeu sa ni-l mai tie! :D :D

crissis 05 Dec 2007 23:59

dan iosif era o figura, majestatea sa e perfect insipida

Pitbull 06 Dec 2007 08:11

Cianura are un foarte intens gust de migdale amare. Pâinea e insipidä.

Carmine Galante 06 Dec 2007 22:20

Bodyguardu' lu' nea nelu.

Pitbull 08 Dec 2007 13:21

Nu se poate...! :(
Stiam cä era bolnav, dar...
Prima datä l-am väzut în primävara lui 1981, în turneu la Bucuresti cu douä spectacole: "A murit Tarelkin!" (r. Harag Gyorgy) si "Emigrantii" dupä Mrozek... Am fost uimit sä descopär atunci un asemenea actor: umor, spontaneitate, fortä, energie, profunzime...! Apoi l-am väzut în "Glissando", si în atâtea altele...
La sfârsitul lui 1987, eram secund la Buftea, si am fost rugat sä mä întâlnesc cu el în studio si sä-l conduc (cu autobuzul studioului) la sediul unei echipe din Bucuresti. Atunci ne-am cunoscut pentru prima oarä. O jumätate de orä, cât a durat drumul, a conversat cu mine cald, deschis, vesel, ca si cum am fi fost prieteni de-o viatä. Asa era Fiscu: un om sincer si sufletist, o bucurie pentru suflet.
Faptul cä el, si nu alt actor, a jucat în "Moartea domnului Läzärescu", el cu nuantele lui, cu fineturile lui, cu subtilitätile si sensibilitatea lui, a contribuit la emotia atât de profundä pe care o inspirä filmul.
Acum marele si bunul nostru Fiscu s-a dus dupä alter-ego-ul lui, Dante Remus Läzärescu - si dupä... särmanul "pisicâine"...
Dormi în pace, Fiscule.

Alex Leo Serban 08 Dec 2007 17:58

sint cu atit mai shocat cu cit ieri, la columbia univ. unde am fost invitat pt o conferinta dspr 'lazarescu' s.cl (cu proiectia filmului cu tot), s-a vorbit mult dspr asta - suferinta, boala, moarte etc... au fost citeva contributii f misto (incl a unei italience - i-am promis sa-i dau lui puiu interventia ei...)

va dati seama k filmul asta, vazut dupa moartea lui, va fi si mai sfisietor??

odihneasca-se in pace!

Piotr Buendia 08 Dec 2007 18:22

R.I.P. :((
mare pacat. as mai adauga un rol memorabil in Prea Tarziu (ador replica: domnule procuror, v-ati pus pe desenat) si in Zappingul lui Mungiu.

Alex Leo Serban 08 Dec 2007 19:21

... si in 'ajutoare umanitare' al lui hanno - unde ii intimpina p 'ajutatori' cu replik memorabila: 'welcome to... ... ... (cautindu-si hirtia) USSS!'

Proletar 08 Dec 2007 20:59

Odihneasca-se in pace...
de cand a murit matusa-mea, stiu ce inseamna cancerul...

ciudata ironie a sortii...
Domnul Lazarescu chiar a murit...

Carmine Galante 08 Dec 2007 21:50

Profilul sau de actor de pe cinemagia e o rusine, va rog sa completati corespunzator macar filmografia. Rolul din Cel mai iubit dintre pamanteni nu e mentionat, ca sa nu mai zic si de altele. RIP.

http://www.cinemagia.ro/actor.php?actor_id=2366

Neuptolem 08 Dec 2007 22:13

Originally Posted by Carmine Galante:

Profilul sau de actor de pe cinemagia e o rusine, va rog sa completati corespunzator macar filmografia. Rolul din Cel mai iubit dintre pamanteni nu e mentionat, ca sa nu mai zic si de altele. RIP.

http://www.cinemagia.ro/actor.php?actor_id=2366

Am remarcat si eu asta. Cred ca problema CineMagiei este ca lucreaza destul de putini oameni pt site, nu a lipsei de profesionalism.
Odihneasca-se-n pace, in Rai, Oriunde, intr-o Lume Mai Buna!
Mie mi-a placut si Zapping.

Pitbull 10 Dec 2007 14:27

Evenimentul Zilei Nr. 5018
10 Decembrie 2007

Moartea domnului Fiscuteanu
Lacrima Balint

Actorul care l-a interpretat pe Lazarescu in filmul lui Cristi Puiu va fi ingropat maine.

Intrat in istoria cinematografiei romane mai ales ca interpretul principal din filmul "Moartea domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu si premiat cu Un Certain Regard in urma cu doi ani, actorul Ioan Fiscuteanu a trecut la cele vesnice sambata in jurul amiezii, la Spitalul Judetean din Targu-Mures.

El suferea de cancer la colon, boala cu care s-a luptat timp de sase ani. Medicii chirurgi au facut tot posibilul pentru a salva viata cunoscutului actor, dar au fost nevoiti sa intrerupa operatia si sa se declare invinsi. Avea 70 de ani.

Papa Fiscu sau actorul poet

Actorului Mihai Gingulescu, cel care a impartit atat scena, cat si o lunga prietenie cu Fiscuteanu, ii vine greu sa vorbeasca despre un om alaturi de care a trait atatia ani. "Noi ii spuneam, si in general i se spunea Fiscu. Iar acum, fiind mai in varsta, cei tineri ii spuneau Papa Fiscu. Fiscu era o formula frumoasa, care ascundea respect", povesteste Gingulescu.

"Omul Fiscuteanu... omul Fiscuteanu este mai complicat, mai greu de vorbit despre el, a fost o fiinta mai complicata decat obisnuitul. Fiscu scria versuri si proza, ceea ce nu se intampla oricarui om. Si scria bine, avea o sensibilitate si o putere de gandire, de sinteza a lucrurilor care cateodata uimea, pentru ca Fiscu era un om putin brutal uneori, nu te-ai fi asteptat ca el sa aiba atata putere de daruire si sensibilitate. Era un om contradictoriu, ascundea sensibilitate, o intelepciune brutala, usor agresiva".

Prietenii din teatru si nu numai isi amintesc la unison de o caracteristica a lui Fiscu: orgoliul. Sigur pe el, actorul spunea deseori ca este cel mai bun in toate, iar prietenii stiu ca asta ii dadea forta si convingere pe scena si facea parte din farmecul lui.

"Poti sa spui despre el ca era durul durilor, aveai impresia ca este un munte, desi nu era inalt, era un tip bine structurat. Avea o sinceritate brutala, absolut brutala. Stii, in general noi spunem ca suntem sinceri. Nu, Fiscu era necioplit de sincer si poate de aceea uneori ii speria pe unii. Spunea exact, la modul primar, ceea ce gandeste. Daca jignea pe cineva, stia sa spuna iarta-ma, scuza-ma, imi pare rau, chiar daca era un pusti, un actor la inceput sau un actor cu state vechi", marturiseste Nicu Mihoc, fostul director al Nationalului.

Amic cu state vechi, Mihoc era cel care il batea pe Fiscu la tenis de masa, dar si cel cu care facea planuri de film sau teatru: "Nu suporta sa-l bat la tenis de masa. Nu ii placea in general sa piarda, asta si in profesie, si in viata, si nici nu stia sa piarda. Putem spune ca am pierdut un imens actor, nu un actor targumuresean, un imens actor. Chiar acum o luna am fost la el sa-i citesc o piesa de teatru pe care voia sa o monteze. Voia sa scrie un scenariu de film". Gingulescu spune ca ar trebui republicate lucrarile deja aparute ale lui Fiscuteanu si editate si cele care inca nu au vazut lumina tiparului.

Facea sali pline

La Targu-Mures, Fiscu umplea salile Teatrului National. Colegii lui spun ca era un bun partener de scena. "Era bine sa joci cu el. Te obliga sa incerci sa fii si tu bun, nu puteai ca tu sa accepti sa fii slab langa el care, de obicei, stralucea in roluri", spune Gingulescu.

Intr-un comunicat scris de colectivul Teatrului National din Targu-Mures se mentioneaza: "Sunt actori (rari) in jurul carora se creeaza si un <folclor> care se transmite si se amplifica din generatie in generatie, iar Fiscu era unul dintre ei. Cu totii am crezut ca va avea noua vieti, dar se pare ca timpul n-a mai avut rabdare cu el".

Filmul lui Puiu, asta-seara la televizor

Regizorul Cristi Puiu spera sa se acorde mortii actorului "cel putin aceeasi importanta" care i s-a acordat celei lui Dan Iosif. "Mi se pare o minima dovada de respect fata de un mare actor", a spus Puiu. Actrita Luminita Gheorghiu, care i-a fost asistenta lui Lazarescu in "Moartea...", crede ca Fiscuteanu e fericit acum "pe platourile de filmare ale lui Dumnezeu". In mod bizar, filmul "Moartea domnului Lazarescu" este programat asta-seara la TVR 1, de la ora 20.45. Programarea peliculei a fost facuta cu mult timp in urma.

Toti actorii barbati ai Teatrului National din Targu-Mures vor face de garda la catafalcul actorului, al carui trup va fi depus, astazi, in incinta institutiei, intre orele 10.00 si 14.00. Inmormantarea va fi maine, la Cimitirul Central din Targu-Mures, de la ora 13.00.

ROLURI COMPLEXE
A jucat toate genurile: drama, tragedie si comedie

Ioan Fiscuteanu s-a nascut pe 19 noiembrie 1937. A urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica - Bucuresti, in perioada 1958-1962. Din 1962 pana in 1968 a fost actor la Teatrul de Stat Piatra-Neamt, iar din 1968 la Teatrul din Targu-Mures. De-a lungul timpului, a jucat peste 90 de roluri in teatru si cinematografie.

Memorabile raman rolurile sale din filmele: "Fructe de Padure", "Glissando", "Erou la 13 ani", "Undeva in est", "Balanta", "Asfalt tango", "Prea tarziu", "Timp liber", "Cel mai iubit dintre pamanteni" si, in special, cel din ultimul sau film - "Moartea Domnului Lazarescu", regia Cristi Puiu. Pe scena a abordat toate genurile artei dramatice: drama, tragedie, comedie.

Personalitate de prima marime a teatrului romanesc, bucurandu-se de apreciere la nivel mondial, Ioan Fiscuteanu a fost deseori premiat pentru minunatele sale interpretari. "El lasa un gol imens in inimile tuturor si mai ales in teatrul romanesc", spune directorul Teatrului National din Targu-Mures, Cristian Ioan.

http://www.evz.ro/article.php?artid=333738#

* * *

Mi-am mai amintit un rol extraordinar: Lopahin, în "Livada cu visini" a lui Cehov, regia Harag Gyorgy, stagiunea 1985-1986.

Mala Portugal 10 Dec 2007 21:28

regret ca s-a dus, mai cu seama fiindca mi-a fost o revelatie mult prea recenta pe care speram sa o mai pot savura

herbert 10 Dec 2007 22:52

imi pare rau. mi-a placut cum a jucat in MDL...

silver_boy 23 Dec 2007 17:24

haideti domnilor c-am glumit: n-a (mai) murit nimeni. Nu voiam decat sa va urez, usor neconventional, adica folosindu-ma de (off) topicul asta trist - -caci nu e viata o impletire de morti si nasteri, de bucurii si tristeti ?(voua: cinemagicienilor, cartitorilor, estetilor, istetilor, rafinatilor, hermeneutilor) un Craciun Fericit si un An Nou plin de filme. Sa ne citim cu bine si in 2008.
Pupici

Supastar 23 Dec 2007 17:28

hehe.... a functionat!

Merci de urari! Sarbatori fericite si tie!

Proletar 27 Dec 2007 21:35

Fostul premier pakistanez, Benazir Bhutto, a murit in urma unui atentat sinucigas produs in urma cu cateva ore, la Islamabad.

Pitbull 27 Dec 2007 22:49

I-auzi brâu'! :shock: :huh: :?

Uite mai pe larg:
http://news.yahoo.com/s/time/makingamartyrofbhutto

Pitbull 27 Dec 2007 22:49

(...)
Din gresealä, repetasem mesajul anterior.

EgoN 28 Dec 2007 15:38

clody bertola :(

Pitbull 28 Dec 2007 16:41

Dumnezeu s-o ierte.

O mare Doamnä a teatrului românesc, si o actritä de neuitat...
Rämâne în memoria mea ultimul ei rol, din "Gin Rummy" (anii '80), cu Petre Gheorghiu, în regia lui Ciulei (îmi amintea de o bätrânä mätusä a mea pe care o iubeam mult)... Dar înainte de asta, exploziva, efervescenta "actritä care interpreteazä rolul reginei" din "Elizabeth I", de Paul Foster (tot Ciulei). Si cea mai incitantä Blanche Dubois (iar Ciulei!), cu multi ani înainte s-o descopär pe Vivien Leigh, în "Tramvaiul..." lui Kazan. Sau "Sfânta Ioana" a lui Bernard Shaw... Ca si Rosalind, în celebrul "Cum vä place" (evident - CIULEI!) care a revolutionat arta spectacolului de teatru românesc...
Si înainte de toate, când aveam trei ani si mergeam vara la Breaza... In casa din vecini îsi fäceau vacantele Clody Bertola si Pintilie... O tin minte si acum pe acea doamnä blondä, cu ochelari de soare, care trecea pe lângä gardul curtii noastre.
Despre sotii ei, Clody spunea:
"Stefan mi-a fost ca un adevärat tatä... :hmm:
Pe Liviu l-am iubit ca pe un frate! :sleep:
Lucian mi-e ca un copil... :happy:
...N-am avut noroc si eu de un BARBAT la viata mea!" :w00t:

* * *

Nascuta la Bucuresti pe 12 august 1913, Clody Bertola a absolvit cursurile Conservatorului de Arta Dramatica si a avut o exceptionala cariera teatrala la Teatrul Bulandra, scena care a consacrat-o si unde a obtinut cele mai mari succese. Emil Botta, marele coleg si poet, o numea "o regina a contrastelor". Cine a vazut-o in "Ioana d'Arc" sau in "Elizabeta, regina Angliei", alaturi de alt genial interpret - Toma Caragiu, nu o va uita niciodata. Lucian Pintilie spunea despre Clody Bertola: "Fecioara exemplara, intruchipare scolaresc exemplara de cumintenie, spiritualitate si puritate - iat-o peste ani, scandalizand Bucurestiul burghez si mitocanesc prin libertinajul ei". In cinematografie actrita nu a prea avut noroc. Doar cinci filme in 20 de ani. Primul film a fost, in 1957, co-productia romano-franceza "Ciulinii Baraganului", in regia lui Louis Daquin. Au urmat "Facerea lumii" de Gheorghe Vitanidis, "Felix si Otilia" de Iulian Mihu, in 1971, apoi "Ciprian Porumbescu" de acelasi Vitanidis, in 1972, si "Profetul, aurul si ardelenii" de Dan Pita in 1977. Cariera actritei a fost amplu evocata in volumul "La vie en rose" de Ludmila Patlanjoglu. Modelul vietii si al unei cariere teatrale stralucite reprezentat de marea actrita ramane mereu viu.
Sursa: http://membres.lycos.fr/mariateslaru...=2&art_ind=188

crissis 18 Jan 2008 13:38

Bobby Fischer, rip

hellsteed 09 Feb 2008 02:00

A murit bunicu... Nu ma asteptam.. Eu la facultate el acolo.
Cred ca ar fi dorit sa ma mai fi vazut odata.

Pitbull 09 Feb 2008 02:20

Dumnezeu sä-l ierte.

Gloria 09 Feb 2008 16:10

Imi pare rau.
Bunicul meu a murit cand eram eu in anul 2 de facultate; venea la Bucuresti sa-mi aduca un pachet.

Proletar 09 Feb 2008 20:29

Bunica mea a murit cand eu eram in oras, cumparandu-i Fortral.

Pitbull 09 Feb 2008 20:53

Iar a mea a fäcut un stop-cardiac în somn, pe canapea, în timp ce eu, în camera de aläturi, înregistram un scenariu radiofonic pe casetä audio. Era în 8 noiembrie, 1974 - iar pe bandä s-a înregistrat deschiderea usii si glasul tatei, agitat: "Inchide, te rog! Inchide, cä cicä Dadi a murit! ...Inchide, mä..."
(El avea sä moarä peste patru ani si o zi.)

silver_boy 11 Feb 2008 15:35

...Roy Scheider. RIP

Pitbull 11 Feb 2008 21:59

Dumnezeu sä-l ierte.

Bye-bye... life...
Bye-bye... happiness...
Hello... loneliness...
I think I'm gonna die...
I think I'm gonna... die...

Proletar 12 Feb 2008 10:35

mi se pare mie sau actorii mari mor ori foarte tineri (25-30 de ani), ori foarte batrani (80-90)?

Supastar 12 Feb 2008 10:52

Originally Posted by silver_boy:

...Roy Scheider. RIP

guess he finally got away from all that jazz :(

victor 12 Feb 2008 17:33

"“Jaws” star Roy Scheider is sadly no more. But the “Jaws” legend lives on."

Si pe IMDb daca dai search "Roy Scheider" gasesti : "Roy Scheider (Actor, Jaws (1975))"

RIP Roy Scheider, pentru mine aka Joe Gideon.

Supastar 12 Feb 2008 20:00

Originally Posted by victor:

"“Jaws” star Roy Scheider is sadly no more. But the “Jaws” legend lives on."

Si pe IMDb daca dai search "Roy Scheider" gasesti : "Roy Scheider (Actor, Jaws (1975))"

RIP Roy Scheider, pentru mine aka Joe Gideon.

desi poate rolul acela e mai popular, totusi in all that jazz a aratat masura talentului sau.
dar evident k n-are rost sa ne certam pe seama filmografiei sale. nu conteaza pentru ce rol e retinut mai degraba. important e k el traieste in continuare prin rolurile sale.

Cazeemeer 12 Feb 2008 23:04

Originally Posted by Supastar:

dar evident k n-are rost sa ne certam pe seama filmografiei sale. nu conteaza pentru ce rol e retinut mai degraba. important e k el traieste in continuare prin rolurile sale.

Nici nu va certati de fapt. Victor spunea exact acelasi lucru ca si tine, asa cum se poate deduce din ultimul rand al mesajului sau.
Si poate nu e cazul sa zic asta, dar aia cu "traieste in continuare" este excesiv de cheesy, pana si intr-o ocazie de genul asta. Mai ales intr-o ocazie de genul asta: consider ca a nu folosi clisee ieftine de tip "va trai vesnic in inimile noastre" este o forma de respect fata de persoana decedata.

Supastar 12 Feb 2008 23:07

omg! acu citesc si eu. ZOMG! parca eram drogat cand am scris kestia aia.

foarte cheesy... si nonsensical... :(

redmen 13 Feb 2008 00:38

Cheesy sau nu ... adevar e in ceea ce ai scris :)

europe_east 16 Feb 2008 17:03

mi se pare mie sau a murit forumul?

n-am citit eu chiar tot, de fapt mai nimic, dar arata cam sinistru pe-aici. In afara de cronicile lui Bellhop, bate vantul fratilor!

Pitbull 16 Feb 2008 17:18

Da' cronicile mele ce-or fi, pâté de foie gras? :x
Si ale lui M0n0 ce-s, floricele pe câmpii? :hmm:
Si severele corecturi cazeemeerieenee? :?
Dar pleznitoarele remarce supastelare? :o
Si glorioasele anunturi? :happy:
Dar djindjoasele denunturi? :((
Tine minte trei cuvine:
Forumul merge-nainte!

Gloria 16 Feb 2008 17:21

cu 417 oameni logati in acest moment;
(ca sa ;) continuu sirul anunturilor)

europe_east 16 Feb 2008 19:59

Tocmai, cu atat mai rau, raportul calitate/cantitate a scazut...

Unde-i ALS??...

Pitbull, no ofense, n-am citit cronicile respective, ce-i drept, dar unde-s vremurile d'antan, cand se scria si pe la Premii/Festivaluri?...

Pitbull 16 Feb 2008 20:14

A.L.S. e plecat prin sträinätäturi, pentru o lunä, dar va reveni curând.
Tot atunci, vor reveni Herbert si EgoN, care-n absenta lui inträ-n hibernare.

Am vorbit despre asta si într-un topic de la "Condica de sugestii si reclamatii". Forumurile au iesit din modä, de vreo doi ani, înlocuite de noua atractie a blogurilor - atât cât va tine si asta, cäci viteza schimbärilor de orice fel a devenit galopantä. E principalul motiv pentru care les neiges d'antan nu vor mai reveni - plus faptul cä oamenii însisi merg înainte, nu rämân vesnic bätuti în cuie pe aceleasi locuri. Cu unii dintre userii de-acum doi-trei ani mai vorbim la telefon, si ne spun cä-s asa de ocupati cu alte treburi, mai serioase, cä numai de forumuri nu mai au timp.
Asa cä, decât sä plângem dupä trecutele vieti de doamne si domnite, mai bine sä ne bucuräm cä avem în continuare un forum viu, activ, cu un nivel de trafic ridicat, iar dacä-l vrem si mai bun decât e, päi hai sä-l facem, nu sä oftäm.

Gloria 16 Feb 2008 20:41

Originally Posted by europe_east:

dar unde-s vremurile d'antan, cand se scria si pe la Premii/Festivaluri?...

Fata de anii trecuti, avem acum corespondenti de la Festivalurile internationale: anul trecut de la Cannes si Venetia, iar acum de la Berlin; ati vazut ca s-a decernat Ursul de Aur?

All times are GMT +2. The time now is 16:58.