![]() |
Mersi, am citit cu placere schimbul de replici.
Apropo, cei care-s prin Cluj si n-au ce face maine.... In caz ca mai vreti sa auziti de Bazin si de Puiu laolalta |
Originally Posted by Federico:
als vorbea de valoare. dar ce e valoare, valoarea artistica? se poate masura? exista niste etaloane? spunea el de connaisseur-ul care recunoaste valoarea. pai acesta este capabil sa o recunoasca, intr-un film nou, raportandu-l la alte filme. filme a caror valoare a fost recunoscuta in timp si care au devenit etaloane. s-ar putea sa ti se para ca un film e nemaipomenit de valoros. ai putea spune ca autorul face o succesiune interesanta de planuri in slow motion cu planuri normal speed, producand o tensiune intre spatiu si timp, creand o dinamica extraordinara. insa un connaiseur iti va replica ca nu e nimic original aici. kurosawa a inventat chestia asta acum 50 de ani, in cei sapte samurai. valoare consta in originalitate si in creativitate in primul rand, iar un critic poate recunoaste aceste calitati doar daca e connaisseur. anumite lucruri nu pot fi spuse altfel. :D |
Originally Posted by Malombra:
Originally Posted by Malombra:
Originally Posted by Federico:
Originally Posted by faraimaginatie:
În caz că interesează pe cineva, redau telegrafic-rezumativ: a început cu noțiunea de realism trecută prin al II-lea Krakauer (cel din Theory of Film: The Redemption of Physical Reality, unde consideră că ESENȚA filmului constă în capacitatea de înregistrare a realității), apoi, of course, prin Bazin (preocupat mai mult de formă&stil), a trecut mai departe la realismul din documentare, cine-verite-ul (autoreflexiv, sceptic în privința obiectivității, preocupat de autenticitate), direct-cinema-ul (Jean Rouch). A ajuns la neorealism (dedramatizare față de naratologia clasica, hollywoodiană), de aici țup în NVR, cu predilecție pe Marfa și banii și Polițist, Adjectiv (interpretările sale sunt bine știute). Chiar a ținut să sublinieze faptul că recepția critică a italienilor în privința neorealismului este identică, chiar pînă la exprimările clișeice (chestie documentată de el din presa vremii), cu cea primită de Puiu & Co.. De aici cale-ntoarsă la Bazin pentru a-i recunoaște meritele și pentru maniera de analiză formală precisă cu care cică s-ar fi ocupat serios (nu știu pe unde se găsesc, dar spunea Gorzo despre el că a facut analize cadru cu cadru, mă rog, plan-secvență cu plan scevență :D). O scurtă divagație despre Bordwell, pe care-l apreciază chiar pentru faptul că nu e „segregaționist”, spre deosebire de Bazin și Eisenstein (cadru lung vs montaj, etc). Session de întrebări. Ce mi s-a părut interesant, dar din păcate nu a insistat asupra lor fiind asaltat de alte întrebări, în vorbele lui Gorzo: -Cinemaul nu dispune de un set de instrumente critice autentice ci doar de specificitate conceptuală; -Obiectivitatea este o finalitate, un ultimul cuvînt de spus despre filmelel respective, imposibil de realizat la un mod absolut. Contextualizarea, stilistica, etc sunt obiective, în schimb interpretarea și evaluarea, nu. Recunoaște multitudinea de veridicități. Mă așteptam totuși la mai puține intervenții din partea moderatorului, și poate ceva lucru cu “materialul clienţilor”. Ps. E prima data cînd îl văd, altfel decît într-un plan-mediu-restrîns, pe Gorzo. E awkward-chaplinesque în mișcări și gesticulații, nevertheless simpatic. |
All times are GMT +2. The time now is 13:20. |