Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   "Casa Creatorilor" - cronica unui vis posibil (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=86687)

Pitbull 09 Aug 2005 01:52

Pregätiti-vä pentru întâlnire MIERCURI.
Am amânat-o pentru cä:
- încä mai astept varianta de scenariu modificatä de Nae, ca sä introduc si noile lui idei;
- sper ca pânä miercuri sä vorbesc cu Jay si sä vedem ce e cu garsoniera lui; dacä se poate folosi, si dacä se poate vizita acum ca sä vedem cu ochii-ne cum aratä, facem întâlnirea acolo; dacä nu, tot la Masa Creatorilor, sub auspicile tovaräsei babe care dä la clienti cu lista-n cap.

E valabil si pentru NIGHTWANE!
(Nu sä-i däm cu lista-n cap, ci sä-l reprimim cu bratele deschise în mameaua noasträ, acum cä s-a-ntors de la mare ROZ-BRONZAT - O.K., ti-am motivat si absentele!)

suzy 09 Aug 2005 13:48

la ce ora si unde k nu am inteles?
sunt si eu invitata?

Pitbull 09 Aug 2005 13:58

Da, iar locul si ora le anunt pânä disearä - cel târziu pânä mâine la prânz, în functie de unele räspunsuri ale oamenilor.

Cinemania 09 Aug 2005 14:57

cred ca intalnirea de maine o voi salta...dupa 7 tre' sa fiu in alta parte

notorious 10 Aug 2005 10:29

deci, spuneati voi acum ceva timp ca prezenta unui carcotas este utila si chiar necesara. deci, mi se permite sa intru in rol ? o sa fiu destul de transant, deci daca spuneti 'da', atunci sa nu va rasculati impotriva mea. ;)

GhitzaCartitza 10 Aug 2005 12:03

Te asteptam. Aducem totusi furcile si topoarele. Just in case :) . Da-i un PM sau un mail lui Silver_boy sau Pitbull. Acum cred ca Pitbull lucreaza la varianta finala de scenariu. Poate are timp sa ti-o trimita inainte de intalnirea noastra ca sa iti poti da cu parerea pe ceva concret.

Pitbull 10 Aug 2005 12:54

AZI, ORELE 19:00, întâlnire la Masa Creatorilor de la Terasa Creatorilor (adicä aia pe care o stiti). Pentru cine nu stie: terasa Mercur, Pasajul Victoriei, vizavi de Palatul Telefoanelor.
Este ULTIMA vedere acolo, cäci de luni avem sediu: garsoniera lui Jay, în spatele Mitropoliei.
Vom celebra despärtirea de Terasa Creatorilor, cerându-i Ospätäbabei Uscate lista de bucate - toti pe rând, din cinci în cinci minute.

Azi-noapte, fix când vorbeam cu Nae si-mi trimitea scenariul, mi-a picat netul si picat a rämas pânä acum. Abia acum am downloadat scenariul. Introduc contributiile lui Nae si vi-l trimit.

notorious 11 Aug 2005 11:52

well, it seems like my opinion won't make any difference now...
so do what you have to do...
i wish you good luck but i'll just stay out of this...

Pitbull 11 Aug 2005 18:26

C-est' copil???
Un scenariu nu e NICIODATA bätut în cuie, el mereu creste, se miceste, se îmbunätäteste (chiar se înräutäteste uneori, când producätoru-i bou, sau cenzoru-i dulist).
Asa cä bagä-te back in this si trimite-mi observatiile tale, iar dupä ce te auto-trimiti din nou la Bucuresti, join us si fiziceste!

M0n0 11 Aug 2005 21:43

Nu stiu daca s-a discutat asta inca...dar daca acest serial o sa fie la tv...pe ce post o sa fie?
Si e un serial de comedie?

Pitbull 12 Aug 2005 00:20

Bunä dimineAAATA! :)
Cere, si ti se va da!
Cautä, si vei gäsi!
Intreaba, si... NU ti se va räspunde...
..pentru cäci...
CITESTE TOPICUL SI VEI AFLA!

M0n0 12 Aug 2005 08:51

Stiu ca s-a discutat pe celelalte pagini ale topicului...dar de ce sa nu amintesti pe fiecare pagina despre ce e vb, unde v-a fi difuzat, ce fel de serial e...etc.etc :w00t:

Pe ce post o sa fie am inteles ca pe Tvr 1 sau 2...
serial de comedie...right?

suzy 12 Aug 2005 10:08

eu nu am putut veni la intalnirea aia de miercuri pt k sa anuntat prea tarziu. mai am vreao sansa?
ma intelegeti voi nu? :D

notorious 12 Aug 2005 11:43

@ pitbull

nu, pitbull, nu. ceea ce vroiam sa spun este ca daca m-as apuca sa va critic scenariul, rezultand sa-l fac arsice (pt ca merita, la fel ca milla), mie- sa nu va tai din elan... de aceea, zic doar atat: ca nu-mi place (deloc) si ca, din diplomatie (nu vreau sa risc sa ajung sa ma cert cu tine in nici un caz), prefer sa nu mai comentez.

asadar, din proprie initiativa, nu ma implic in co-scenarizarea primului episod. daca vi-l accepta tvr-ul, as vrea, totusi, sa ma ocup de al doilea.

Pitbull 12 Aug 2005 14:05

Originally Posted by M0n0:

Stiu ca s-a discutat pe celelalte pagini ale topicului...dar de ce sa nu amintesti pe fiecare pagina despre ce e vb, unde v-a fi difuzat, ce fel de serial e...etc.etc :w00t:

Pe ce post o sa fie am inteles ca pe Tvr 1 sau 2...
serial de comedie...right?

Stai cä mi-a venit una si mai bunä!
De ce sä nu amintesc IN FIECARE MESAJ "despre ce e vb, unde v-a fi difuzat, ce fel de serial e..."? Gata, îmi fac semnäturä din asta! :w00t:

1) Va (nu "v-a"!) fi difuzat pe postul care ni-l va cumpära. Deocamdatä, de la TVR avem semnale pozitive.
2) Va (tot nu "v-a"!) fi un serial umoristic, o comedie de situatii - un SITCOM în ADEVARATUL sens al cuvântului, cum scriau Molière, Labiche, Feydeau si altii, sau ca "Seinfeld" ori "Married, With Children" - NU ceea ce-a devenit, din päcate, sitcomul: o frectie la minima rezistentä a productiei si esteticii audiovizuale.

Pitbull 12 Aug 2005 14:10

Originally Posted by suzy:

eu nu am putut veni la intalnirea aia de miercuri pt k sa anuntat prea tarziu. mai am vreao sansa?
ma intelegeti voi nu? :D

Ai toate sansele de a ni te alätura, cu precizarea cä episodul pilot nu contine nici un rol de adolescent(ä) - deci, dacä vedem cä ai date actoricesti promitätoare, îti scriem un rol pentru episoadele ulterioare.
Asa cä stai cu ochii pe noi ca pe butelie, si vino la urmätoarea întâlnire. Sper sä nu-mi mai cadä netul fix când trebuie s-o anunt.
In caz cä mi-ai notat numärul de mobil si m-ai sunat, si nu ti-am räspuns, retine cä nu prea räspund la telefoane de la numere necunoscute. Dä-mi înainte un SMS si spune-mi cine esti, ca sä te trec în agendä.

Pitbull 12 Aug 2005 14:17

Originally Posted by notorious:

@ pitbull

nu, pitbull, nu. ceea ce vroiam sa spun este ca daca m-as apuca sa va critic scenariul, rezultand sa-l fac arsice (pt ca merita, la fel ca milla), mie- sa nu va tai din elan... de aceea, zic doar atat: ca nu-mi place (deloc) si ca, din diplomatie (nu vreau sa risc sa ajung sa ma cert cu tine in nici un caz), prefer sa nu mai comentez.

asadar, din proprie initiativa, nu ma implic in co-scenarizarea primului episod. daca vi-l accepta tvr-ul, as vrea, totusi, sa ma ocup de al doilea.

Ca sä parafrazez V.V.-ul:
"Din elan nu-ti däm nimic, nu ni-l poti täia!"
Dacä ai de fäcut critici atât de virulente, ne sunt cu atât mai NECESARE. SCRIE-MI-LE NEINTARZIAT! (Iar dacä te temi cä asta ne-ar face sä ne certäm, sorry da' esti tolo' - sau capso'!)
Dacä vrei sä te ocupi de al doilea, de al treilea, de altul - cä vor fi multe - trebuie sä fii implicat de la început, mäcar prin opinii, pentru cä tot serialul e unitar.
Astept e-mail-ul de rigoare.

silver_boy 12 Aug 2005 17:27

fisa clinica a zilei de miercuri :

scena cu IMM recitand din Shakespeare..an-to-lo-gi-ca
a fost ce-a mai ...snuff intalnire
L-am bocit pe Nae (caci am comis pacatul de a fi off-topic fara el)
Nightwane (boierul) bronzat ca un amazon, sarea si piperul... si boia si curry-ul si usturoiul intalnirii ...
Leonard, serios, discret, cu aerul lui prusac (avea cea mai practica si mai ordonata varianta a scriptului)
Al nostru Ghitza jovial si ludic (singurul care are allways hartie si creion)
Pitbull, responsabil cu ...totul (ce ne-am face fara el ???)
Obvious-(plan apropiat cu toata "echipa" atarnand de picioarele ei aidoma lui Densu din Oldboy ) "Nu ne lasaaaaaaaa..ne ne lasaaaaaaaaaaaaa ....(ruga egoistilor:" Si dai Doamne ei ...lipsa de proiecte, ca sa nu ne paraseasca ..)
Florentina (Maseuza) o intreaba Pitbull:"Ai mai jucat vreodata?"
La care ea:" De 40 de ani tot joc"
Raspuns mai briliant ca Mutu .
Mon ami Adrienne si Silver_boy luand treptat forma sticlelor de tuborg .
Ne-au lipsit (acut) Cinemania si Nae.
Lester:
..and Jay ...
Lester:
..and Cornel ...
secvente scurte cu chelneritzele: (baba autocrata fixandu-ne cu ura, blonda 1 aducand beri pe care nu le-a comandat nimeni, blonda 2 turnandu-mi berea in pahar desi i-am spus cat am putut de respectuos" fa, eu nu beau cu pahar")
...and then I remember to relax, and stop trying to hold on to it, and then it flows through me like rain and I can't feel anything but gratitude for every single moment of my stupid little sitcom...
(amused)
...You have no idea what I'm talking about, I'm sure. But don't worry...

FADE TO BLACK.

LESTER (V.O.) (CONT'D)

You will someday...on a tv channel.

Pitbull 12 Aug 2005 17:38

Silver Mendez spoketh! :D :lol: :w00t:

M0n0 12 Aug 2005 21:18

Originally Posted by Pitbull:

Stai cä mi-a venit una si mai bunä!
De ce sä nu amintesc IN FIECARE MESAJ "despre ce e vb, unde v-a fi difuzat, ce fel de serial e..."? Gata, îmi fac semnäturä din asta! :w00t:

stii ca am glumit nu?
Originally Posted by Pitbull:

1) Va (nu "v-a"!) [...]
2) Va (tot nu "v-a"!)

everyone's a critic...
oh wait...u are one... :P
e scuza me for the mistake... :D

silver_boy 13 Aug 2005 02:38

http://www.curatmurdar.ro/24/cultura/

absolut kickass ...ca sa nu mai zic de motto-ul din stanga sus.

Cinemania 13 Aug 2005 03:32

multe fete cu lipici, dar cu minte de bibilici

Assss Attacks!!!!!!!

Nightwane 13 Aug 2005 09:14

Originally Posted by silver_boy:

Nightwane (boierul) bronzat ca un amazon

HUO!

obvious 13 Aug 2005 20:27

Obvious-...ruga egoistilor:" Si dai Doamne ei ...lipsa de proiecte, ca sa nu ne paraseasca ..)
.

hehe...

aceste cuvinte ne doare. 8)

Pitbull 14 Aug 2005 00:20

better a small individual obvious pain now
than a huge collective obviousless pain later
(sexpir)

silver_boy 14 Aug 2005 00:46

Originally Posted by obvious:

Obvious-...ruga egoistilor:" Si dai Doamne ei ...lipsa de proiecte, ca sa nu ne paraseasca ..)
.

hehe...

Quote:

aceste cuvinte ne doare. 8)

pai d'aia zic: Fi capitanu' nostru !

@Pitbull

super citatul :lol:

ps: Mi se pare mie sau suntem usor offtopic ???
Naeeeeeeeeeeeeeee

Pitbull 14 Aug 2005 00:50

Nu, deocamdatä suntem toti grämadä ontopic (vrabia Mihai Viteazu), da' dacä topicu' pleacä, sä vezi ce top(ic)less rämânem!

Cinemania 14 Aug 2005 00:56

this is more than obvious

Pitbull 14 Aug 2005 23:57

AZI
Scurtä consultare Silver_Boy, Cinemania, Pitbull, pe-o terasä din Militari, privind strategia de abordare a televiziunilor si unele aspecte ale constituirii mapei-ofertä.

MAINE
In PRINCIPIU, întâlnire cu TOATA ECHIPA pentru a merge la garsoniera lui Jay. Ora si locul target: 19:00, Piata Unirii, poalele Dealului Mitropoliei (la începutul aleii din fatä).
Am vorbit cu Jay la telefon, tocmai se urca-n tren la Tulcea sä vinä si la fel de tocmai i se termina acumulatorul, asa cä n-a apucat sä-mi räspundä pentru mâine. Il caut iar, în cursul diminetii. Imediat ce am confirmarea lui, o postez.
Dacä nu confirm întâlnirea pânä la orele 15:00, se amânä pentru poimâine, marti.

Pitbull 15 Aug 2005 13:21

S-a confirmat!
Azi la 19:00, Piata Unirii, la poalele Dealului Mitropoliei, în capätul aleii din fatä.Vä rog sä vä confirmati venirile, care aici, care pe yahoo, care telefonic.

Cinemania 15 Aug 2005 13:30

in

Leonard 15 Aug 2005 14:36

in

GhitzaCartitza 15 Aug 2005 17:07

Vin si yo!

silver_boy 17 Aug 2005 02:36

Luni seara a avut loc vernisajul expozitiei cu tema "Fight against the stupidity".Singurul tablou "Grup de barbati sezand" nu a fost adjudecat de nimeni pe motiv ca n-au existat (inca) cereri.
Conform unei surse (de lumina) valoarea tabloului nu a putut fi exact evaluata dat fiind, citez:"miscarea continuua a personajelor".
La vernisaj au participat:Pitbull, Jay, Leonard, Ady, Nightwane,GhitaCartita,Cinemania,Silver_boy
Scripturile au fost citite cu voce tare de toti apostolii.
Revelatia serii a fost Jay "mancati-ash" care ne-a amintit de un lucru pe care vrem sa-l uitam : "Ei sunt printre noi "
Una peste alta (si alta peste noi toti) ne-am convins ca anumite bucati din pilot (si aici nu ma gandesc la tragicul accident aviatic din Grecia)interpretate cum trebuie,sunt -vorba tipului din reclama- "laser frate"
La intalnire au mai participat:
O baba de pe hol :" Baietii, voi locuiti in blocul asta ?"
10 sticle de beck's
2 brichete care au fost facute posta
( In lipsa lu'... ne-am consolat si noi cu ce-am putut.)
Next meeting we hope this week cu participarea (speram)a lui Eugen Cristea
Maxima intalnirii:
"Facem sitcom in Romania.Si asta ne ocupa tot timpul"

obvious 17 Aug 2005 14:30

:lol:

e la nave va...

Pitbull 17 Aug 2005 18:15

On revient toujours
Au premier amour:

MAINE, JOI, ORELE 19:00, întâlnire la nostalgica Terasä a Creatorilor, sub blânda cätäturä a romanticei ospätäbabe menu-hater...
...pentru cä vine Eugen Cristea, si-i e peste mânä sä ajungä la sediu.
Hai, venitorii, dati cu subsemnatul!

notorious 17 Aug 2005 18:28

bine, critica...

ante-scriptum: n-am raspuns atata timp pt ca sunt plecat din tara acum si netul e al dracu' de scump, abia acum am reusit sa intru intr-un net cafe.

pt inceput, doresc sa subliniez ca scenariul n-a fost citit numai de mine, ci si de tatal meu (in umorul caruia am incredere si de la care, mai mult ca sigur l-am mostenit si eu :)), si de prietenul meu cel mai bun (alaturi de care am am scris scenariile pt o firma pe nume tekart image :(). in mod coincidental-amuzant-dureros, amandoi m-au chemat din sufragerie (calculatorul il am in camera) la jumatatea scriptului, spunand 'bai, e prea prost, nu ma mai pune sa citesc...'. pe amandoi i-am pus sa termine de citit, totusi, ca sa putem discuta pe bune.

...si trecand la subiect

umorul

cum anume se poate comenta un scenariu de sitcom scris de niste oameni care au cele mai mari pretentii de la genul in sine, care il cunosc si care au facut atatea comentarii rautacioase pe marginea lipsei (aparente) de umor a productiilor romanesti autohtone - vreau sa spun, atunci cand constati ca insusi produsul lor este o mica varza ? pe scurt, singura poanta care mi s-a parut ok a fost cea referitoare la conditia de scenarist (in spatele talentului caruia se afla foamea :D). dar ganditi-va ca asta este pt ca noi scenaristii intre noi am gustat 'fructul' :). cat ar putea fi de amuzant unui roman de rand ? in rest, pur si simplu nu este genul meu de umor - brut, neslefuit, taranesc (observam ca apelativele gen 'bai' s.a.m.d. predomina). fara sa neg ca ar fi nefericiti care ar rade cu siguranta la el...

actiunea

un sitcom trebuie sa creeze o SITuatie care sa starneasca rasetele (deci, COMedia). dar actiunea din 'casa creatorilor' sfideaza conceptul general de actiune - este un fel de oala uriasa in care se vara niste personaje care nu-si gasesc nici locul, nici rostul. dincolo de faptul ca nu are pur si simplu nici o idee, nici o directie, nici un stil. un talmes balmes, adica: mai intai avem o enervanta serie de taieturi de montaj care nu duc in incaperile personajelor noastre care fac glume fie rasuflate, fie inepte (vezi ala de la inceput care se uita 'multumit' cum se scurge apa din wc). apoi, avem o luare de ostatici, o salvare debil-absurda... ma rog, ce-o mai fi.

caracterul improvizat al scenariului de sitcom e pana undeva normal, dar firul actiunii (thread-ul) trebuie, totusi, sa aiba sens, logica, sa ramana in sfera realului pe cat posibil. asta era si reteta succesului lui 'seinfeld', 'cheers', 'friends' s.a.m.d.

personajele

un sitcom ar trebui sa aiba in primul rand niste personaje amuzante, simpatice, care sa starneasca rasul si pe marginea carora de preferinta sa se croiasca o actiune in care fiecare (dupa cum am spus) sa-si gaseasca locul si rostul. dar aici personajele (toate bidimensionale in cel mai bun caz) sunt efectiv catapultate intr-o actiune care e ca vai de ea. ce iese ? evident, o harababura. si ce draq e cu numele astea ?? manelistu', metalurgistu', lingvistu' etc. ?? suntem cumva in 'alchimistul' ?!

daca as avea scenariul in fata, l-as demonta pas cu pas. dar oricum n-as mai avea rabdare sa-l citesc inca o data...

oricum, eu sunt cu gandul si sufletul alaturi de voi (serios !) si va doresc tot succesul din lume, sa va cumpere 'creatia', sa filmati cat mai multe episoade. dar greselile mi se par de dramaturgie si daca ar fi sa le inlaturam, am schimba serialul cu totul... prefer ipoteza ca eu sa nu am umor deloc, decat cea ca voi ati avea un produs prost. that's all, folks.

p.s.: cu ocazia asta il provoc si pe pitbull sa-mi fi dinamiteze scenariul. :D

christi 17 Aug 2005 18:28

Wow, abia acum am descoperit si eu topicul asta! Tot ceea ce ati facut, tot acest proiect mi se pare entuziasmant si deosebit. Cu scuzele de rigoare pentru intirziere, as vrea si eu sa ma alatur echipei de creatie, si sa va ajut cum pot. Is it okay with you?

notorious 17 Aug 2005 18:35

nu-ti face iluzii... :(

Pitbull 17 Aug 2005 18:40

STATI ASA, nu dati cu pietre-n Notty! Eu mai întâi! :D
(acum scriu...)

Pitbull 17 Aug 2005 19:05

Notty, reactia ta mi se pare cel putin derutantä... Cred cä nu ne-am putea deslusi decât discutând scenariul punct cu punct si fatä-n fatä - dacä socotesti cä meritä. Totusi, nu cred cä as reusi sä-ti schimb pärerea, e clar cä este foarte fermä. Câstigul ar fi cä mäcar am descoperi de ce opiniile noastre diferä atât de mult.
Pânä atunci, nu-ti pot räspunde decât recurgând la deductii si la replici mai degrabä statistice, decât de fond.
Partea statisticä e urmätoarea: NIMENI dintre toti cititorii scenariului nu a fost atât de virulent. Am mai primit critici, Herbert si Serghei nu s-au purtat deloc cu menajamente, si au fäcut observatii la obiect, dar pärerile lor au fost, totusi, pozitive. Obvious, cäreia nimeni nu-i poate pune la îndoialä mintea brilliantä (în materie de inteligentä, umor, culturä si gust), a fost incredibil de entuziasmatä, si a îmbrätisat proiectul cu trup si suflet. Cei câtiva actori pe care i-am contactat (inclusiv Eugen Cristea, de la care avem deja räspunsul ferm si pozitiv cä va juca în film), au reactionat la fel.
Atunci... unde e hiba?
Deocamdatä, cred cä totul e o chestiune de perceptie. Pur si simplu n-ai "percutat" la scenariu. Poate si fiindcä ai un stil de umor diferit, si pentru cä gusturile si tendintele tale cinematografice sunt foarte "grave" si "intelectuale". Desigur, ästa n-ar trebui sä fie un motiv - dar, uneori, se mai întâmplä si asa... Sä nu uitäm cä Liiceanu a considerat "American Beauty" o idiotenie, cä alti intelectuali rafinati înjurä cu dispret "Forrest Gump", cä un alt om de culturä a fost revoltat când Crohmälniceanu l-a trimis sä vadä "The Conversation" a lui Coppola.
Faptul cä tatäl si prietenul täu au reactionat de asemenea negativ s-ar putea explica si prin faptul cä, fiind apropiati, gusturile voastre s-au format pe directii comune. (Din nou, nu e musai sä fie asa, dar... poate fi o explicatie.)
In fine, ca sä devin mai concret:
Am înteles criticile tale la obiect, dar nu cred cä se aplicä. Probabil cä, sub imperiul impresiei negative initiale, toate intentiile noastre scenaristice au început sä-ti aparä ca fiind esuate.
Nu prea väd cum de n-ai recunoscut tocmai premisa pe care o mentionezi, si anume elementele constitutive ale COMediei de SITuatie. Noi avem convingerea cä ele existä si functioneazä.
Te-ai referit la unele detalii (de pildä, din secventa de început), ca si cum ar fi din capul locului ratate - dând exemplul cu apa de la W.C. Cred cä un moment de acel gen, asa cum e scris, poate fi filmat atât bine si cu umor, cât si mai mizerabil decât în Garcea. Probabil l-ai vizualizat în varianta a doua.
In chestia cu denumirile generice ale personajelor, cu regret, chiar nu ai deloc dreptate. Nu numai în "Alchimistul", dar si în alte scrieri, MAI ALES DRAMATURGICE, se foloseste acest procedeu, uneori. Are menirea de a identifica unele tipuri si arhetipuri în sens generic. In fond, ce importantä are cum îsi nominalizeazä scenaristul personajele IN SCRIS, ca sä-i fie mai comod? Nimeni nu va sti asta, spectatorii nu-i vor vedea spunându-si unii altora "Instalatorule", "Profetule" sau "Blondo", ci Fane, Steliane, Sanda, etc.
In fine, ti-as mai reprosa cä ai postat în forum aceastä interventie demolatoare. Ar fi fost mai bine dacä ne-o trimiteai ca mesaj privat sau e-mail - nu de alta, dar tinem si la caracterul de "lobby" al acestui topic. Totusi, m-am gândit mai bine, si o las aici. Nu stricä sä se vadä cä primim si aprecieri negative, cärora încercäm sä le räspundem cât mai competent. Altfel, chiar ar pärea totul prea festivist.
Intrucât am încredere în gusturile si simtul täu critic, voi tine seama de toate aceste observatii. Le vom discuta în echipä, sä vedem: unde ai dreptate si de ce, si ce putem face ca sä evitäm pe viitor alte asemenea reactii. Chiar dacä în maximä proportie nu sunt de acord cu tine, nici nu te consider un troglodit nedemn de luat în seamä.

....
Uf....
Gata, copii, so pe el! SA CURGA SANGE!!!
8)

Pitbull 17 Aug 2005 19:13

Christy, Notty are dreptate: ;)
Nu-ti face "iluzii", fä-ti CONVINGERI, venind mâine la întâlnirea noasträ. Dacä-mi dai e-mail-ul pe m.p., îti trimit si scenariul pân-atunci.

Cinemania 17 Aug 2005 19:24

o sa poti chiar da proba pentru vreun rol ;)

silver_boy 18 Aug 2005 00:15

Luptatorul de K1(plictisit,placid,intins pe spate, rontaind un pai) Ai auzit ?
Manelistu(intins si el,mamaligos, mangaindu-si burta) Ce ???
Luptatorul de K1:(abia vorbind,apatic)..Unu'..s-a luat de noi ?
Manelistu(moale ca un mexican in timpul siestei) Cine ?
Luptatorul(abia articuland) Unu'...
Manelistu(la fel de lenes) Cine ?
Luptatorul: Unu'...
Pauza.Meclele celor doi fixand fara vlaga tavanul.
Intr-un tarziu:Manelistu ca si cum si-ar fi amintit ceva: Auzi ...
Luptatorul (si mai tarziu): Aaa ???
Manelistu: Ai zis ceva ?
Luptatorul: Spuneam ca s-a luat unu' de noi ?
Manelistu: Unde ?
Luptatorul: Pe forum.
Manelistu: Pai de ce s-a luat?
Luptatorul: Habar n-am .Asta e meseria lui.
Manelistu:Lasa frate ..nu pune la inima..asa fac gaborii.
Luptatorul: Pai nu e gabor.
Manelistu:Pai ce e ?
Luptatorul: E critic.
Manelistu: Frate, ti-am vorbit eu tiganeste ?
Luptatorul.Nu. De ce ?
Manelistu: Pai vad ca tu-mi vorbesti in limbi straine. Ce e ala "critic"?
Luptatorul: Criticul e ...un soi de luptator care nu lupta la nici un stil dar care le critica pe toate.
Manelistu(ridicandu-se intr-o rana, privind fix fata Luptatorului.tarziu de tot) Ce e ala "stil" ???
Luptatorul: Stilul e ...omu.
Manelistul( ganditor, clatinand din cap)Deci..criticu e stilu care e omu' care nu e gaboru' ..???
Luptatorul: Cam asa ceva.
Manelistu: Pai si ce zicea asta ..criticu...care-e-stilu...care-e-omu'...care-nu-e-gaboru'?
Luptatorul: Zicea ca ..tu nu esti personaj ba ?Ca n-ai mecla de personaj.Nici tu ..nici lingvistu ..nici metalurgistu'.
Manelistu( apasat) Iooo...cu metalurgistuuu ..si cu lingvistuuu ...ma rahatesc pe opiniile lui de gabor care nu e gabor. Asa sa-i zici .
Luptatoru: Pai si daca se supara ?
Manelistu: Daca se supara ma chemi pe mine ...
Luptatorul: Si daca nu se supara?
Manelistu: Daca nu se supara ...la ce dracu sa ma mai chemi?Tu ai impresia ca maneaua e o sarbatoare a fericirii sau cum ? Maneaua inseamna jale,frate, inseamna chin, inseamna suferinta, inseamna "suparare"..Eu sunt acolo unde e "supararea" Unde e supararea poc si eu.E omu suparat ma duc si-i lalai una de jale.
Luptatorul: Pai si nu devine si mai suparat ?
Manelistu: Ba da ..devine si mai suparat.Si-i mai cant una .
Luptatorul: Si nu devine SI MAI SUPARAT ???
Manelistu: Ba da..devine si mai suparat.Si atunci stii ce fac ?
Luptatorul: Nu.
Manelistu: ii mai lalai una.
Luptatorul: Pai si nu crapa de suparare.
Manelistu: Nu crapa.Ca-i mai cant una.Si cand ajunge aproape sufocat de suparare, la limita, in pragul dementei ..stii ce fac ?
Luptatorul: Stiu, ii mai canti una ...
Manelistu: Nu frate ..ii cer banii pe melodii. Pai tu crezi ca eu imi racesc gura degeaba ???
etc etc etc etc etc

well ...dear Notorious e drept ca deconstructivismul s-a bucurat intotdeauna de prestigiu ...Nu e nimic mai fascinant decat sa traiesti bucuria demonica a nihilismului. .Evident ca "sitcomul" pe care incercam sa-l aducem pe sticla nu e nici pe departe perfect.Te invit sa scrii tu unul mai bun.Oricat de superior ar fi, voi gasi totdeauna o bresa "amendabila" in textura lui. Te asigur.Daca nu o voi gasi o voi fabrica, caci asta face de multe ori "critica", se foloseste de un a priori pe care si-l ajusteaza in functie de "interese" .
Ce sa spun ? Noi nu credem sincer ca tipologiile, ideea de la care pleaca povestea ar fi un soi de creuzet in care se varsa indiscernabil surogate de personaje si intrigi anemice.
Ma oboseste exemplul cu Seinfeld(exemplu ca reper ultim, ca etalon) dintr-un motiv care tine de o ratiune a intregului.In logica eroarea asta poarta numele de paralogism.
Sa ne inchipuim pentru o clipa ca din Seinfeld n-ar fi fost filmat decat un singur episod: episodul pilot.
Nu stii de Seinfeld, el inca nu s-a cristalizat in constiinta ta, tipologiile inca n-au devenit ceea ce stim "acum " ca sunt, nu s-au dezvoltat.Ne aflam in fata unui episod pilot "oarecare". Ce ti-ar spune tie acel episod pilot "oarecare" si numai el ??? I-ai gasii "critici" justificabile, pertinente???
Sunt convins ca da.Cam in aceasta situatie ne aflam noi cu pilotul asta.
Inca nu ne-am desfasurat.Personajele abia isi intra in scena,intriga abia se naste.Dupa 10 episoade Seinfeld a fost aproape sa fie scos de pe piata.Era inca incapabil sa "vorbeasca" limba succesului, a valorii, a originalitaii, a tot ce a insemnat el.Producatorii au riscat si ...au castigat.
Nu stim daca sitcomul nostru are cu adevarat valoare. Nu stim daca vom reusi sa facem din el ce visam sa facem.Nu stim daca personajele, tipologiile, tema , supra-tema, intriga sunt ceea ce ar "trebui" sa fie(bytheway ..ce ar trebui sa Fie ???)
Stim doar ca ne dorim sa-l facem si ca in nimicnicia noastra, in "ignoranta" noastra "credem" in el .
Tu, ca tip de alta factura, in total dezacord cu ceea ce facem noi, ai dreptul sa scrii unul mai bun.Si mai manos. Una dintre cuceririle democratiei e dreptul la concurenta.Fara umbra de ironie, e posibil ca tu sa poti mai mult decat noi.E posibil ca in loc de "varza" care o facem noi, tu sa faci o mamaliga, un pastarnac,o macaroana...si iesind cu ea in supermarketul cultural, cum bine spunea un dilematic, sa-l vinzi mai bine,sa-l faci mai valoros dupa toate canoanele pe care o dau diferitele grupuri de prestigiu "valorii"
Dar inainte de a veni cu critici(sau barem dupa ele) vino cu faptul ala brut si nenorocit fata de care orice discurs, critica, sau filosofie e o enorma palavrageala.
Manelistu: frate ..da' te-ai montat, nu gluma ..
Scenaristul: Da ..cred ca m-am infierbantat putin ...
Manelistu: Vad ca te-ai si incruntat ..ia te uita ce ti-i se zbate pleoapa asta ..
Scenaristu: Da . m-am incruntat usor e drept ..
Manelistu: Incruntarea e un soi de preambul al supararii, nu ?
Scenaristul:..Da...se poate spune si asa
Manelistu:Atunci ia stai dumneata aicea jos, sa-ti cant ceva.
(luandu-l dupa umar) Dom'le noi tiganii avem o istorie a suferintei.Tu esti baiat destept ..te vad dupa incruntatura...i-a mai incrunta-te o data
Scenaristul se incrunta.
Manelistul catre Luptator: Mama ce destept e tipu ...cum spuneam noi sunt le origine migratori, stii ce sunt aia, nu ?
Scenaritul: Da ..nomazi
Manelistul: Exact. Nomazi.Azi aicea ..maine colo...ca, ma-ntelegi, dupa ce faci "fapta" tre sa dispari ... te duci in alta parte faci iara "fapta" dispari si tot asa ...
Scenaristul: si nu va mai intorceti niciodata la locul faptei?
Manelistul: Ba da ..uneori ti se face dor de fraieri ..si te re-intorci ..faci iara fapta ..uneori esti prins ..de critici de-astia care cu stilu care cu omu cu gaboru...si stii ce-ti fac cand te prind ?
Scenaristul: Banuiesc ca te baga la ...
Manelistu: Te baga ..da inainte sa te bage fac ce stiu ei mai bine .Te bat.
Astia daca asta e meseria lor , cum sa-ti zic io ..capata dexteritate..si te bat rau ..si tu suferi si devii suparat. Intri la bulau si-ti canti singur.Dar asta e floare la ureche ..chestia cu adevarata tragica stii care e ?
Scenaristul: CARE???
Manelistu: N-are cine sa te plateasca frate..n-are cine sa te plateasca

Nae 18 Aug 2005 01:03

in.

tre sa-mi explicati insa si mie cum sta treaba cu garsonierea. si tot ce mai vreti sa schimbati... si vreau s-o vad si eu pe IMM... she's not true, e un complot.

vladvaidianu 18 Aug 2005 03:32

in ultimele 2 saptamani am urmarit cu atentie acest topic si de cateva ori am si schimbat cate un mail cu silver_boy....

sperand sa nu starnesc antipatii si conflicte de care nu am timp vreau sa spun ca subscriu in mare masura (excluzand metaforele culinare) opiniei lui notorious.

explicatia vine din mai sus amintitul pilot Seinfeld pe care l-am revazut acum cateva minute.

in prima secventa aflam ca Jerry asteapta o pritena care participa la un congres in oras si il va vizita. George incearca sa il convinga ca femeia l-a sunat doar din politete si ca nu se vor intalni niciodata-inciting incident.

in a doua secventa femeia il suna si il roaga sa o astepte la aeroport si sa o gazduiasca o noapte. Jerry e in continoare confuz iar George incearca sa il convinga de data aceasta ca femeia il doreste.

in a treia secventa Laura soseste in apartamentul lui Jerry. se descalta, ii cere un pahar de vin, stinge lumina si il roaga sa o mai gazduiasca o noapte. apoi totul se intoarce . Laura primeste un telefon si aflam ca e logodita.

cam asta ar fi povestea primului episod Seinfeld.
va intreb:
are scrpul vostru un protagonist ( un Jerry)?
are un inciting incident care sa genereze o necesitate a protagonistului?
incearca protagonistul sa isi satisfaca necesitatea?
exista forte antagonice care se opun?
exista un personaj de impact, un personaj care il sustine moral si rational, un personaj care are suspiciuni, un personaj emotiv...?
are un punct culminant in care conflictul se rezolva definitiv?
are o concluzie?

sunt doar cateva intrebari care cauta elementele fara de care o poveste (story) e orice altceva dar nu o poveste.

Leonard 18 Aug 2005 10:19

@vladvaidianu:
porneºti de la premisa cã Seinfeld ar fi etalonul nostru. Nu e vorba de aºa ceva sau de un sitcom în adevãratul sens al cuvîntului, adicã un standard. sitcomul nostru nu are un singur personaj central, ci mai multe. de fapt sunt douã grupuri de personaje. personajul principal va diferi în funcþie de episod sau poate nu va fi nici unul bine definit ca principal. fiecare are particularitãþile lui. dar în fine, dacã nu te-ai implicat venind la întîlnirile noastre, nu ai dreptul sã ºtii foarte multe amãnunte.
punct culminant? da. are
concluzie? vrei sã fie în episodul pilot? concluzia va fi la sfîrºitul serialului. pînã atunci doar mister.
cred ºi sper cã va fi ma degrabã genul în care au legãturã episoadele între ele ºi dacã ai pierdut unul, s-ar putea sã nu mai înþelegi nimic ulterior, ºi nu un serial în care fiecare episod are povestea lui ºi poate fi tratat independent.

@notorius: eºti cam miop. nu vezi decît ceea ce vrei tu sã vezi sau n-ai deloc imaginaþie. l-ai citit ca pe o carte ºi nu ca pe un scenariu. nici eu, sã fiu sincer, nu m-am spart de rîs cînd am citit scenariul episodului pilot. însã, avînd viziunea întregului, mi s-a pãrut ok pentru un punct de start. acele replici, venite din gura actorilor, capãtã sens ºi devin foarte comice. toþi am fost pe jos de rîs cînd i-am auzit spunînd replicile pe Jay, Nightwane ºi chiar IMM. Plus cã mai urmeazã sã auzim ºi pe niºte actori profesioniºti.
O pãrere personalã acum - am zis de la început cã mai bine ar fi un serial, decît un sitcom, pentru cã lasã mult mai multã libertate ºi în care nu comicul sã fie scopul exclusiv. oricum, e chestie doar de denumire. în mare, ºtim cam ceea ce trebuie sã iasã ºi mi se pare destul de original.

@pitbull ºi silver_boy: cred cã vã consumaþi nervii degeaba. mi se pare un semn pozitiv cã lui notorius nu i-a plãcut. poate aº fi început eu sã devin sceptic dacã el ar fi fost super entuziasmat. la umorul lui, era cam ciudat sã-i placã. mai ºi pretinde cã-l are, moºtenit de la taicã-su. 'gusturi si tendinte cinematografice foarte "grave" si "intelectuale"'? ha! aºa vrea el sã dea impresia, din snobism. nu face decît sã se ia dupã alþii.

christi 18 Aug 2005 10:21

I'm in too.

Pitbull 18 Aug 2005 12:17

Rugäminte insistentä:
Evitati sä coborâti la nivelul atacurilor personale (esti miop, snob, n-ai umor, etc.), cu cei care criticä scenariul. Pe Notorious îl cunosc bine si din afara forumului, e un tip foarte OK. Vlad, desi critic, a contribuit cu bani la devizul pilotului.
Oricum, subscriu la pärerea lui Leonard cä ar fi fost dezamägitor dacä toate pärerile erau entuziaste. Criticile sunt utile atât prin ceea ce spun, cât si prin simplul fapt cä existä.
De-asearä, am stat si m-am mai gândit, iar acum am väzut si observatiile lui Vlad. In momentul de fatä, cred cä se impun cam urmätoarele concluzii:
E adevärat cä paralela prea insistentä cu Seinfeld e neavenitä, din simplul motiv cä cele douä filme sunt eminamente diferite structural (orice asemänäri între ele existä pe planul TIPULUI si CALITATII UMORULUI, nu la nivel de story sau constructie). Totusi, ceea ce a remarcat Vlad stä în picioare, pânä la un punct - în sensul cä cele mai importante dintre elementele mentionate de el sunt prezente în pilot (cum exemplifica si Leonard), dar probabil nu se relevä destul de accentuat. Fiind doar o problemä de nuantä, aceastä lipsä se poate remedia.
E evident cä, actualmente, pilotul s-a asezat în forma definitivä, pe care n-o vom mai schimba, fie si din simplul motiv cä nu mai avem timp. Intotdeauna e loc de mai bine, dar dacä îmbunätätim întruna la nesfârsit, n-o sä mai filmäm pânä-i häu', si-apoi, mai binele e adesea dusmanul binelui. Totusi, încä mai e loc de nuantäri si stilizäri, tinând seama de toate observatiile critice.
Prin urmare, vä rog pe toti sä vä concentrati asupra acestui lucru. NU vom aborda cu prioritate problema asta la întâlnirea de astäzi, pentru cä necesitä un timp de gândire, iar azi ne vom ocupa de aspecte organizatorice si privitoare la actori (cä tot ne vine un "star"). Dar, cu o proximä ocazie, vom discuta si ce se poate face ca sä amelioräm scenariul la nivelul pe care l-am arätat.
Vedea-v-as disearä la terasä!
Deci: Silver, Nae, Leonard, Cinemania, Pitbull, plus proaspetii recruti Christi si Bagheera (ni s-a aläturat si ea), plus guest starul Eugen Cristea. Si restul'...? Ce se-aude?

Nightwane 18 Aug 2005 12:27

sa vin cu orgasmele pregatite la pachet sau la termos?

All times are GMT +2. The time now is 01:44.