![]() |
This is not right, dar am promis un link mai sus.
Filmele preferate ale lui Kubrick, deci, luate de pe http://www.visual-memory.co.uk/faq/#n1s1: In primul rand, o lista pe care Kubrick a dat-o in 1963. Foarte interesanta, dupa parerea mea: 01. I Vitelloni (Federico Fellini, 1953), 02. Wild Strawberries (Ingmar Bergman, 1958), 03. Citizen Kane (Orson Welles, 1941), 04. The Treasure of the Sierra Madre (John Huston, 1948), 05. City Lights (Charles Chaplin, 1931), 06. Henry V (Laurence Olivier, 1945), 07. La Notte (Michelangelo Antonioni, 1961), 08. The Bank Dick (W.C. Fields, 1940), 09. Roxie Hart (William Wellman, 1942), 10. Hell's Angels (Howard Hughes, 1930). Apoi, spicuind de pe acelasi site, regizorii preferati: --- Bergman, De Sica, Fellini (the only three filmmakers in the world who are not just artistic opportunists). --- Max Ophuls (highest of all). --- Elia Kazan (without question the best director we have in America. And he's capable of performing miracles with the actors he uses). --- Kieslowski ("Dekalog" intra intre filmele favorite). Inca o lista (selectiva) de filme care i-au placut Closely Observed Trains (Jiri Menzel, 1966) An American Werewolf in London (John Landis, 1981) The Fireman's Ball (Milos Forman, 1967) Metropolis (Fritz Lang , 1926) Spirit of the Beehive (Victor Erice, 1973) White Men Can't Jum (Ron Shelton, 1992) Beauty and the Beast (Jean Cocteau,1946) The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972) Texas Chainsaw Massacre (Tobe Hooper, 1974) Dog-day Afternoon (Sidney Lumet , 1975) One Flew Over The Cuckoo's Nest (Milos Forman, 1975) Abigail's Party (Mike Leigh, 1979) Silence of the Lambs (Jonathan Demme , 1991) Altele: Eraserhead (Lynch) --> pe acesta l-a proiectat pentru cast-ul din "The Shining" cu scopul de a crea atmosfera potrivita. Solaris (e clar...) Bloody Wedding (Carlos Saura) Heimat (Edgar Reitz) Si probabil cel mai surpriszator: "Roger & Me" - Michael Moore. :D |
Wow, pagina 5...
Daca tot am inceput, inversul mesajului meu de mai sus, filmele lui Kubrick preferate, ale altor regizori, in urma unui sondaj facut inainte de iesirea pe ecrane a lui EWS (de remarcat prezenta lui Pintilie printre atatia altii): Woody Allen : Paths Of Glory Robert Altman : No Answer Gianni Amelio : Paths Of Glory Théo Angelopoulos : No Answer Marco Bellochio: No Answer John Boorman : All Catherine Breillat : Lolita Jane Campion : Paths Of Glory, Lolita, A Clockwork Orange, The Shining Claude Chabrol : Lolita, Full Metal Jacket Francis Ford Coppola : Dr Strangelove Alain Corneau : The Killing Michel Deville : The Shining , Full Metal Jacket Carlos Diegues: Killer's Kiss Stanley Donen : 2001: A Space Odyssey Bruno Dumont : Barry Lyndon Clint Eastwood : Paths Of Glory Atom Egoyan : HAL in 2001: A Space Odyssey Pascal Ferran : Barry Lyndon, Eyes Wide Shut William Friedkin : Paths Of Glory, 2001: A Space Odyssey, The Killing, Full Metal Jacket (First 40 Minutes) Rol De Heer : 2001: A Space Odyssey, Dr Strangelove Jean-Pierre Jeunet : A Clockwork Orange Pierre Jolivet : Paths Of Glory Philip Kaufman : A Clockwork Orange Elia Kazan : No Answer Irvin Keshner : 2001: A Space Odyssey Emir Kusturika : 2001: A Space Odyssey Patrice Leconte : Paths Of Glory Mike Leigh : 2001: A Space Odyssey Richard Lester : 2001: A Space Odyssey Sidney Lumet : 2001: A Space Odyssey, Paths Of Glory Dusan Makavejev : The Shining, Spartacus, Paths Of Glory, Dr Strangelove, A Clockwork Orange, 2001: A Space Odyssey Mario Martone : 2001: A Space Odyssey Laetitia Masson : The Killing, Lolita, Full Metal Jacket Claude Miller : Barry Lyndon Gaspar Noé : 2001: A Space Odyssey Marcel Ophuls : Lolita Lucian Pintillie : 2001: A Space Odyssey Roman Polanski : A Clockwork Orange Sydney Pollack : Dr Strangelove, Barry Lyndon Alain Resnais : 2001: A Space Odyssey, Full Metal Jacket Arturo Ripstein : Paths Of Glory Fransesco Rosi : Dr Strangelove Claude Sautet : 2001: A Space Odyssey Jerry Schatzberg : Paths Of Glory Martin Scorsese : Barry Lyndon Oliver Stone : Dr Strangelove Bertrand Tavernier : No Answer Paolo and Vittorio Taviani : Paths Of Glory (Sursa: acelasi link indicat mai sus, The Kubrick FAQ) |
Originally Posted by MinRep:
|
Subscriu cu o singura modificare,Truffaut in locul lui Bergman. |
|
Les grands ésprits se recontrent toujours! :hmm:
|
modesta mea contributie:
truffaut in locul lui bergman? no way! :x 'i vitteloni' pe 1-ul loc la fellini?? no fachin way!! :shock: '2001', la 'inaltimea calauzei'??? NEVER!!! :w00t: pt ca 'calauza' este unul din filmele slabe - daca se poate spune asa -ale lui tarkovski, in timp ce '2001' este capodopera lui kubrick... (pt cei contrariati/scandalizati de afirmatia de mai sus - best tarkovski: 'andrei rubliov', 'oglinda', 'solaris'.) |
Originally Posted by Alex Leo Serban:
observ aici o obsesie pentru cuantificari si ordonari improprie criticii de arta in general. cat despre "cei contrariati", cred ca ei raman contrariati si dupa insiruirea din burta "best tarkowski". niste lamuriri suplimentare (chiar sub forma de contributie modesta) ar fi de un bun simtz crestinesc in acest post al Pastelui. |
Originally Posted by manelesux:
Originally Posted by manelesux:
|
|
Nu stiu care e definitia ta despre oportunism artistic,cert e ca Truffaut se incadreaza mai bine in triada cu De Sica si Fellini. P.S.Totusi niste explicatii ar fi de bun-simt. |
- best Tarkovski: "Cäläuza" "Andrei Rubliov" "Solaris" "Oglinda" |
cum "se baga" Tarkovski peste Kubrick.
n-au prea comunicat, nu s-au urmarit si comentat cu regularitate, cu fair-play intotdeauna... se aratau surprinsi, nedumeriti-incomodati cand erau solicitati sa vorbeasca despre celalalt... iata "ordinea" mea din Tarkovski: Oglinda Calauza Andrei Rubliov Sacrificiul Solaris Nostalgia Copilaria lui Ivan Compresorul si vioara remarcasem undeva ca ALS situa Oglinda in topul tarkovskian. acum prefera ilustrata cu Rusia medievala... |
Herbertule drag, ce bine le zici tu pe tot parcursu', da' când sä-mi salte si mie sufletelu' mai bine de-un vertij intelectual - tronc! O trântesti, taman la urmä! Acuma, "Andrei Rubliov" îi "ilustratä"! Bine cä nu-i zici "clip"! :lol:
|
stiam ca ma urmaresti si zic ia sa-i spun una socant-eliptica. :)
pararea mea despre Andrei Rubliov este buna. locul 3 intr-o filmografie consistenta, de unde ai ce alege, este ceva... hai sa ne batem in universul Tarkovski! numai sa nu musti :) |
Nice o grije, io mi-s pitbull de familie, ca ale mele douä pitbullitze de la domiciliu, nu-s d-äla de särit în beregatä pe teancuri de euros, în parc la Lacu' Morii.
Deci, hai în Tarkovski sä ne tarkovskim - da' nu aici, în ograda lui badea Kubrick. Mergem la "Film rusesc", sau facem un topic Tarkovski? (Sau existä deja? Cä nu-mi amintesc.) |
how funny (apropo de citeva din cele de mai sus)...
1. 'obsesia pt cuantificari' - 'improprie criticii de arta'??? pai, ea tocmai cu asta se ocupa: pune (in) ordine! 2. nu vad legatura cu inginerii de la agronomie (!?) - dar m-am obisnuit cu teribilismele lui nume... 3. ok, in 63 poate ca nea kubrick nu putea sa bage - inca - '8 1/2'... dar 'la dolce vita'?? parerea mea e ca, daca fellini ar fi ramas la 'i vitteloni', astazi abia am mai fi vorbit despre el... 4. da, si mie imi place truffaut ('les 400 coups', 'jules et jim' :love: , 'la chambre verte'...), dar sa luam the best truffaut ('jules et jim') si sa-l punem linga the best bergman ('persona'): unul e the best videoclip ever (stiu, sint putin obraznic...), celalalt - o capodopera: echivalentul unor 'ulysses', 'finnegans wake' sau 'pale fire'... 5. 'calauza' este filmul cel mai 'folcloric' al lui tarkovski - important pt ca a fost un fenomen in romania ceausista: tot 'telectualu vedea in el o mistica inevitabil subversiva, un 'manifest' mai mult cultu(r)al decit cinematografic per se... sigur, e filmat superb (drumul pe drezina - antologic!), dar tezist si f. 'copy & paste': am analizat deja - intr-un eseu din 'litere, arte & idei' - toate 'imprumuturile' lui tarkovski pt acest film, de la 'orfeu' al lui cocteau (sint si acolo o 'calauza', o 'zona', un spatiu desertificat...) la 'calatoria in orient' al lui hermann hesse. vad 'calauza' mai curind ca 'the best catastrophe-movie tarkovski style' :D in orice caz, 'nostalghia' il pun peste - iata, din nou, topul meu la a.t.: 1. andrei rubliov 2. oglinda 3. solaris 4 nostalghia 5. copilaria lui ivan 6. calauza 7. sacrificiul (8. compresorul & vioara) PS 'oglinda' ramine, intr-adevar, my favourite tarkovski (= cel mai poetic, cel mai personal), dar admit ca, intr-un top al celor mai bune filme ever, 'rubliov' trebuie pus in fata... |
I can't help it:
1. calauza 2. nostalghia 3. oglinda 4. andrei rubliov 5. sacrificiul 6. solaris 7. copilaria lui ivan 8. compresorul & vioara 9. the killers si pentru Kubrick: 1. full metal jacket 2. the shining 3. Dr. Strangelove 4. portocala mecanica 5. 2001 |
neither can i: :D
1. calauza 2. oglinda 3. sacrificiul 4. solaris 5. andrei rubliov 6. nostalghia 7. copilaria lui ian 8. compresorul si vioara kubrick (mentionez ca inca n-am vazut tot): 1. dr. strangelove 2. a clockwork orange 3. 2001: a space odyssey 4. paths of glory 5. shining 6. eyes wide shut |
La Tarkovski nu ma tine (n-am vazut "Copilaria lui Ivan", "Oglinda" etc.), dar la Kubrick pot cat mai cuprinzator:
1. 2001: Odiseea spatiala 2. A Clockwork Orange 3. Lolita 4. The Shining 5. Eyes Wide Shut 6. Barry Lyndon 7. Dr. Strangelove 8. Paths of Glory 9. Full Metal Jacket +. Spartacus |
Depasind futilitatea acestor topuri,domnul Serban,scrie alb pe mov(?) oportunism artistic-nu era vorba de o ierarhie a valorilor(care vad ca a devenit o obsesie),nu era pus in discutie Bergman vs. Truffaut.Cat despre Jules et Jim,ii tinem toti pumnii la MTV Video Music Awards de anul asta.
|
ahem... 'dr strangelove' pe un umil loc 7 ?... 'paths of glory' pe un loc 8, iar un 'spartacus' in afara topului ? please explain. :? |
Andrei Tarkovsky:
1. Zerkalo 2. Solyaris 3. Andrei Rublev 4. Nostalghia 5. The Offret 6. Stalker 7. Ivanovo Destvo Katok i skripka shi Ubijitsi(Gordon/Tarkovsky) nu le-am vazut...inca Stanley Kubrick: 1. 2001: A space oddisey 2. Dr. Strangelove 3. Paths of Glory 4. The Shining 5. Barry Lyndon 6. Eyes Wide Shut 7. Spartacus 8. A clockwork Orange 9. Lolita "Fear and Desire", "The Killing", "Killer's Kiss" urmeaza sa le vad. |
Originally Posted by notorious:
P.S.: Topul meu nu face dreptate prin impartirea pe pozitii. Practic, primele doua au "nota 10", urmatoarele pana la Strangelove au "nota 9", Strangelove mi se pare cam de trecere (nu pot sa-mi dau seama daca l-am vazut de prea multe ori sau de prea putine ori), iar ultimele 3 - "nota 8". |
Doamne, inseamna ca ai absentat inca de la primele cursuri. Now everything makes sense! Fa armata ca sa intelegi diferenta intre ordine si arta. Ori aranjeaza borcane cu zacusca pe un raft in debara. Imprumuturile din Calauza in primul rand sunt luate din cartea ecranizata, in al doilea rand nu sunt imprumuturi, ci sunt luate cu japca. Trimiterile la Cocteau si la Hesse sunt fortate (similitudini de gravitate "normala"), ma mir ca n-ai acuzat influente din Fenimore Cooper, Karl May si Winnetou care, in privinta acelor "motive" (calauza, zona desertificata, blabla) i-au precedat pe cocteau/hesse. Mi se pare o intelectualizare fortata din aceeasi categorie cu 'telectualul ceaushist care, cel putin, avea o frustrare reala si o scuza justificata in a se adaposti folcloriceshte la umbra Calauzei. Caracterul "folclorist" al filmului nu serveste ca argument legat de calitate. |
Originally Posted by Serghei:
(asta ca sa o lamurim... ;)) |
v-ati blocat in chestia asta cu 'oportunismul artistic', care mie mi se pare - scuze stanley kubrick! - o falsa problema, de nu chiar o nerozie! :((
adica ce, nu esti mare (& 'pur') decit daca faci filme dupa propriile scenarii, cu propriile obsesii blabla?... asta e un moft 'auteurist' care nu mai tine; adica, era valabil pt anii 50-60, da ce te faci cu ce-a fost inainte?? si ce e rau sa fii 'oportunist'? leni riefenstahl a fost - si a fost geniala; eisenstein a fost - si idem; hitchcock -la fel; etc etc (si-i numesc aici doar pe citiva din cei mai mari!) cit dspr chestia cu ordinea - ramine cum am stabilit. nu ma conving 'argumentele' paraculinare... ;) nu doar critica de arta este (incercare) de ordine, ci arta insasi; daca termenul vi se pare prea militaros - try harmony :P |
ma faci sa ma repet: le-ai cam fuºãrit pe astea care se predau in primele seminarii. acum lasi impresia ca arta e cam totuna cu critica de arta sau cel putin invers. obsesia pentru cuantificari si clasamente e apanajul psihozelor si fotbalului. daca ne rezumam la oameni pentru care critica de arta e o forma de psihoza, tre sa-tzi dau dreptate. oricum, incearca sa observi ca tu ai introdus termenul "ordine" in context, initial decontextual pentru ca mai apoi sa il pervertesti usor spre harmony ca sa scapi de trimiterile mele la zacusca (care oricum nu erau argumente deci n-ai motiv sa te feresti de ele). mare smekerie cu limbile astea ale oamenilor... falsa problema e alta: ca n-a zis nimeni pe aici ceva rau de oportunismul artistic. |
"leni riefenstahl a fost - si a fost geniala; eisenstein a fost " Aici iti dau dreptate. |
Eram lamuriti numai ca ne place sa ne jucam de-a cunostintele cinematografice. |
ok, ca sa-i curm zbuciumul suferindului minrep... aazi am ratat deliberat 'lolita' la cinemateca in favoarea lui hitchcock. am sa iti pun intrebarea - ce-am ratat (eventual daca trebuie sa recuperez) ? |
Originally Posted by notorious:
|
O, da. So the Fourth Reich begins. Doar nu era sa lase doua pagini la kubrick despre zoologia de clasa a 6-a. Discutiile de musculite la cafenea. Si cu asta am incheiat
|
mi se pare simptomatic ca acest topic dspr kubrick avanseaza greu: s. k. e genul de cineast (stiu, am mai spus-o, dar dupa o anumita virsta ajungi sa te repeti... :oops: ) pe care-l admiri, dar nu-l iubesti. iar reactia fata de el pare oglinda filmelor sale: tehnice, 'nemuritoare & reci". nu intimplator, discutia dspr el a deviat - ba inspre tarkovski (the romanian filmbuff's favourite sport!), fie inspre... musculitze :D
daca ma gindesc bine, in top 3-ul meu kubrick (1. 2001, 2. dr. strangelove, 3. barry lyndon), doar primele 2 le consider 100% originale & personale; lyndon deschide - deja - seria lunga (prea lunga!) de ecranizari, in care s. k. a excelat, nu-i vorba - dar, pt a parafraza pe cineva: asa cum traducerile nu fac o literatura, nici ecranizarile nu fac un cinema... ;) |
In "Barry Lyndon" mi se pare ca se simte "excesul" de literatura, mai ales din cauza voice-over-ului, dar acest lucru este eclipsat de interpretarile actorilor, jocurile de imagine (zoom-urile) si peisajele care-ti taie respiratia. Ca o paranteza, "Dogville" - care 'imprumuta' voiceover-ul din "Barry Lyndon" - anuleaza sentimentul de anti-cinema tocmai prim absenta decorurilor, fara sa faca teatru... |
just!
|
nu v-ati saturat sa tot o ardeti cu acest kubrik al vostru? ce atata entuziasm pentru sahisti? nu stiu cum p*** mea se face ca orice discutie cu un cinefil ajunge inevitabil la kubrik&tarkovski. Dictionarele n-au doar 2 pagini, sa stiti 8)
|
Originally Posted by EgoN:
P.S.: Si, oricum, sunt printre cei mai buni, nu? De ce sa nu se discute despre ei? |
Se pare ca n-ai inteles glumita cu dictionarul. Pe mine nu ma deranjeaza ca va framanta si va dau fiori filmele celor 2 (la Tarkovski ok, e si slabiciunea mea, dar la Kubrik ma deranjeaza ca e prea tehnic si rece (nu uita sa foloseasca de fiecare data prezervativul :P ). Problema mea: mai mergeti si cu metroul, nu numai in caleasca.
|
egon, dispretul te face sa scrii kubrik, cand de fapt e Kubrick?
o chestiune tehnica, ca tot e rece si tehnic Kubrick... |
Nu, am inteles 'glumita', dar afirmatia pe care am citat-o nu mi s-a parut justa.
|
pai daca-i vorba de metrou, hai sa vbim dsp luc besson :D
my favourites: 1. le dernier combat 2. le troisieme element 3. subway (hai si 'le grand bleu', sa nu ziceti ca sint snob!... ;) ) |
Originally Posted by herbert:
nu e vorba de nici un dispret, a fost neatentie. oricum, ma bucur ca atat tu cat si moderatorul sectiunii v-ati atacat cand v-am fluierat putin prin biserica :P . |
|
daca vrei conversatii si pe marginea altor cineasti, intra pe alte topics sau fa-le chiar tu! nu pricep care-i problema: aici se vorbeste despre kubrick (acum ni s-a distras atentia catre besson :) ), probabil cel mai controversat cineast american. ce-i cu asta ? si nici eu n-am prins faza cu dictionarul. :hmm: mi-ar placea daca s-ar vorbi in continuare despre kubrick. nu de alta, dar la besson schiopatez din greu (plus ca aici nu este bazarul lui). |
revazut "Barry Lyndon". excelent. 8/10.
|
Pentru cei indragostiti de Kubrick - Warner lanseaza in octombrie WARNER DIRECTORS SERIES - STANLEY KUBRICK
http://www.amazon.com/Warner-Directo...8198129&sr=8-1 :D |
Foarte tare. Ce ma uimeste pe mine e faptul ca nimeni nu a vazut asta, cu toate ca e unul dintre cele mai bune filme ale lui Herzog. L-am si comentat p-aici.
|
Am vazut Grizzly Man. Tulburator...m-a bintuit o buna bucata de vreme.
Cred ca a fost difuzat si pe Discovery sau pe Explorer, nu mai tin minte exact... |
Originally Posted by Windom:
|
All times are GMT +2. The time now is 20:15. |