Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Iconoclast (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=245)
-   -   David Lynch (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=84117)

BJBlazkowicz 31 Aug 2009 23:37

L-am considerat destul de bun pana ce n-o sarit cu enormitatea aia de Inland Empire care, chiar daca o fi scos-o de la naftalina cu idei mai vechi, mi se pare un gest ieftin de fortat ca sa-i arate mosu' la Aronofsky cu a lui The Fountain ca si el poate. S-o scarpinat el pe coloana cerebrala si ce-o zis? Ia sa trantesc si io unu' mai suprarealist ca toate la un loc, pe cateva ore bune de simboluri si culori, cu neaparatele aduceri aminte la creatiile mele mai vechi, asta in caz ca ati uitat cine mi-s si de unde mi se trage.
Pentru ca-mi vine greu sa cred ca nu s-o ambitionat dupa filmul lui Aronofski, din moment ce filmul lui o aparut la cateva luni distanta, or something like it. Batranetea asta l-o damblagit.

miercuri 31 Aug 2009 23:49

Ma indoiesc foarte tare ca pe Lynch l-a interesat ca in acelas timp Aronofsky muncea la The Fountain (care de altfel mi s-a parut un proiect ratat oricum). Lynch a facut ce stie el sa faca. :)

BJBlazkowicz 01 Sep 2009 19:41

Originally Posted by miercuri:

Ma indoiesc foarte tare ca pe Lynch l-a interesat ca in acelas timp Aronofsky muncea la The Fountain (care de altfel mi s-a parut un proiect ratat oricum). Lynch a facut ce stie el sa faca. :)

imdb-ul zice ca o fo' activ de prin '90 pana-n '94, apoia o tacut pana-n 2002 si-apoia o inceput iara manifestarea in 2006 cu sus-vina (brusc si la o varsta...). In plus, pare un film facut la repezeala. Nu o prea facut ce stie el sa faca, de data asta lipseste originalul si o-mpanzit cam mult cu metafore pentru un film ce se vrea aproximativ comercial. Sta aia si se uita la doi caini ce se prapadesc unul peste altul -metafora, se scarpina ea mai apoin in well, sa nu speram prea departe, nas -metafora -nici n-apuc sa ma stabilesc mai bine in fotoliu sa o vad dezgolita de prejudecati -si vine alta metafora. Parca am mai vazut undeva asta...
La scene, s-o-nvartit de zor prin doua garaje sperand ca panoplia de abstract isi va spune cuvantul peste umbra povestii si scuzand lipsa de efecte speciale necerute de cineva dar care se cam folosesc in scenele contemporane surate cu paranormal. Invartitul pe trei ore in bucatarie ca titirezu' lu' Nietzsche nu mi se pare ca anabolizeaza prea tare povestea.
Marsava concluzie ar fi ca avem prea multe coincidente: timpul scurt dintre cele doua filme, pauza de cativa ani a autorului rupta taman pe acuma, stilurile oarecum asemanatoare -simboluri la patrat si pe un metru patrat, care nu au prea necesitat deplasarea echipei de filmare prin prea multe locatii, probabil nici a celei de urgenta, crapa dracului autorul daca-l purtau astia pe drumuri -amandoi puteau face filmele si la mine-n gredina -plus aceleasi tematici manuite cu unelte diferite -unul a folosit tehnologia, celalalt cu rudimentarul, mai sa zici ca-i ceva piesa de teatru. Singurele chestii meseriase au fost alea cu iepurila si cu fatuca ce se egzcita si daca batea (si dincotro) vantul. Nu cred ca s-a schimonosit la productie mai mult de cateva luni asa deci si prin urmare.
Mai slab ca The Fountain, dar totusi...iubirea...

Cinemania 02 Sep 2009 07:43

Originally Posted by Liviu-:

Wild at Heart l-am vazut chiar ieri si mi-a placut, desi nu mi s-a parut chiar memorabil. Ce m-a surpins a fost numele lui Willem Dafoe cand am vazut distributia de final, nu pot sa-mi dau seama cum de nu am realizat inca din timpul filmului ca el era. Sunt putin curios de multiplele referinte la Vrajitorul din Oz, exista cumva vreo legatura mai importanta pe care nu am realizat-o eu?

Lynch (cam ahtiat dupa Vrajitorul lui Fleming): It was an awful tough world and there was something about Sailor being a rebel. But a rebel with a dream of the Wizard of Oz is kinda like a beautiful thing

illotempore2002 14 Sep 2009 11:37

Vai ce slab mi s-a parut Blue velvet :-O Incredibil de slab. Ok, avem o banda de dubiosi care o ard pe droguri si pe violenta in jurul unei victime feminine, cantareatza (jucata de Isabella Roselinni) si un tanar curios care intra in lumea lor pt a afla ce se petrece si secretul unei urechi taiate si gasite in iarba.

Mi-a displacut total, in primul rand filmul asta nu a avut intrebare (aka intriga). Care era misterul in fond? A cui era urechea aia? Sau cu ce se ocupau uratzii aia dubiosi? No thanx, nu ma intereseaza. In plus, raspunsurile exista in acelasi timp cu intrebarea, daca nu ma insel lucrurile stau fix asa cum intuieste pustiul cel curios - aia ii rapisera sotul si copilul femeii si etc. Wow, dar de ce nu vroiam sa aflu lucrurile astea? (zic daca nu ma insel pt ca la un moment dat, pe final, am sarit vreo 5 minute din film ca sa ajung la final mai repede).

Scena accea de sex psihotic cu Dennis Hopper si Isabella Roselinni este de un penibilism feroce. Se vrea freudiana, vaginul devina mama, penisul devine fiu, catifeaua albastra este moartea si erosul la un loc, totul rezultand intr-o secventa atat de fortzata si de exagerata si de lipsita de autenticitate, pur si simplu comerciala, in maniera filmului american care prin spectaculos intelege exagerat, hiperbolizat pana la limita kitschului.

Muzica excelenta iar smiorcaita aia de Laura Dern vesnic ingrijorata, reticenta, rigida, spune aceleasi lucruri de la un capat la altul al filmului ( Nu te duce acolo, este periculos, te rog, nu fa asta, mi-e teama :-& ).

Nota 2 pt acest film.

Cinemania 14 Sep 2009 15:21

sa asteptam sa se mai decanteze si asta :D

illotempore2002 14 Sep 2009 15:39

:))

Ceva imi spune ca nu e cazul aici.

miercuri 15 Sep 2009 01:10

wtf Dennis Hopper in Blue Velvet e unul din cei mai creepy creepers pe care i-a creat Lynch vreodata.
Wild at Heart ai vazut? :P parca vad ca p-ala o sa-l urasti si mai mult.

Cinemania 15 Sep 2009 06:40

It's a strange world, isn't it?

illotempore2002 15 Sep 2009 08:15

Wild at heart mi-a placut. O sa si esplic de ce.

Personajul Dennis Hopper e ok, fnctioneaza bine dupa mine, mai putin secventa aia penibila care face cinematografia de ras pur si simplu....

StefanDo 15 Sep 2009 10:55

pe lynch nu l-ati pus pe lista cu nume trasnite?

illotempore2002 15 Sep 2009 11:33

Da, si mie mi-a placut momentul citat de tine, si tensiunea respectiva, but hell, de cate ori nu am mai vazut in filme secventa cu el in dulap? si de cate ori nu am simtzit teama ca va fi descoperit acolo si casapit?
:D

ricutza 15 Sep 2009 16:02

Da ok, Blue Velvet poate parea depasit acum si plin de clisee (desi mie mi-a placut chiar daca l-am vazut dupa Mulholland Drive. Dar asta nu insemna ca a reprezentat un pas important pentru conturarea universului lynchian si a modului in care abordeaza el povestile.

Are un teatral asumat, are un discurs despre voyeurism si pune personajele feminine intr-o pozitie destul de interesanta.
In nici un caz nu mi se pare un film care sa merite 2.

ricutza 15 Sep 2009 16:11

Originally Posted by illotempore2002:

Mi-a displacut total, in primul rand filmul asta nu a avut intrebare (aka intriga). Care era misterul in fond? A cui era urechea aia? Sau cu ce se ocupau uratzii aia dubiosi? No thanx, nu ma intereseaza. In plus, raspunsurile exista in acelasi timp cu intrebarea, daca nu ma insel lucrurile stau fix asa cum intuieste pustiul cel curios - aia ii rapisera sotul si copilul femeii si etc. Wow, dar de ce nu vroiam sa aflu lucrurile astea? (zic daca nu ma insel pt ca la un moment dat, pe final, am sarit vreo 5 minute din film ca sa ajung la final mai repede).

cand zici intrebare te referi la faptul ca nu e ceva de genul: Cine a omorat-o pe Laura Palmer? Caci intriga mie mi se pare ca filmul are, chiar daca nu e neparat facut sa te intrige. Nici eu de exemplu nu muream de curiozitate sa aflu ce-i cu Dorothy, ce-i cu relatia ei bizara sau ce-i cu urechea. Dar nu cred ca asta e ideea filmului. In fond Lynch in general respinge indeea de explicatii pentru tot ce se intampla in film la modul ca ureche e de fapt simbolul cunoasterii sau mai stiu eu ce alte interpretari.
Pe mine m-a interesat de fapt "calatoria" si evolutia lui Jefferey. Vroiam sa vad de ce e el asa de captivat si afectat de Dorothy. Si din perspectiva asta mi s-a parut filmul destul de ok construit.

illotempore2002 16 Sep 2009 10:30

Sigur, nu am vrut explicatii, am vrut intrebari. Nu m-a mirat si intrigat in nici un fel atractia lui Jeffrey catre cantareatza catifelata. dar da, din prisma eorului tanar, aproape adolescentin, curios, intr-un periplu in propria personalitate, e interesant.

marius_em 03 Oct 2009 02:37

Am vazut un trailer foarte interesant al unui film numit "My Son, My Son, What Have Ye Done", al carui producator e subiectul acestei discutii. La capitolul "diverse", am remarcat fetisul lui Lynch pentru pitici creepy, a la Twin Peaks.

Windom 03 Dec 2009 12:10

E aproape imposibil sa aleg unul singur, dar cu mare stringere de inima m-am conformat. Am ales Eraserhead... Desi si Twin Peaks e acolo sus... Si MD... Si Lost Highway... Si Blue Velvet...~X(

Apropo, pentru cei care sint interesati despre ce mai coace maestrul in ultima vreme, aruncati aici o privire:

http://interviewproject.davidlynch.c...#/all-episodes

illotempore2002 03 Dec 2009 12:18

Proiectul este vechi si este al lui fiu-su .

Windom 03 Dec 2009 12:31

Originally Posted by illotempore2002:

Proiectul este vechi si este al lui fiu-su .

Asa e, la cirma se afla fiul, oricum proiectul e realizat sub obladuirea lui Lynch, iar unele episoade contin amprenta sa. In ceea ce priveste vechimea, primul episod a fost lansat in iunie asa ca nu stiu daca putem sa-i zicem vechi...

Gospin 03 Dec 2009 19:42

The Straight Story, destul de grea alegerea, oricum spre rusinea mea vreo 4 filme de acolo nu le-am vazut :">

hellsteed 03 Dec 2009 19:45

de ce sa te simti rusinat ?

Gospin 03 Dec 2009 19:47

Cred ca majoritatea de aici le-au vazut pe toate, sau nu? :-/
Nu prea am mai avut timp in ultima perioada, daca prind un film pe saptamana e bine :)

hellsteed 03 Dec 2009 19:55

sincer acuma am stat sa le numar sa vad care le-am vazut... si sunt 3 la numar

Windom 03 Dec 2009 19:56

Pai recuperati oameni buni, pentru ca aveti numai de cistigat...:)

hellsteed 03 Dec 2009 20:03

daca le vad pe toate atunci suntem egali ?

Windom 03 Dec 2009 20:10

Egali in ceea ce priveste vizionarea filmelor din poll. N-am vrut sa-mi afirm vreo superioritate cinefila doar pentru ca am vazut toate filmele lui Lynch, Doamne fereste...
Sper ca nu s-a inteles asta. Sau?:-/

hellsteed 03 Dec 2009 20:15

nope, nicidecum. Dar ideea de a vedea un film de dragu de a-ti usca ochii vazandu-l si a-l marca in caietel ca vizualizat nu-mi surade.

Gospin 03 Dec 2009 20:17

Originally Posted by hellsteed:

nope, nicidecum. Dar ideea de a vedea un film de dragu de a-ti usca ochii vazandu-l si a-l marca in caietel ca vizualizat nu-mi surade.

Corect, te uiti la un film de care esti interesat!
Nu pt. preferintele altora :)

hellsteed 03 Dec 2009 20:25

nu e vorba de gusturi .

Gospin 03 Dec 2009 20:28

atunci despre ce? :)

Windom 03 Dec 2009 20:35

Cred ca ceea ce vrea sa spuna e ca nu prea are multe de cistigat daca vede un film de Lynch. Exista oameni care iubesc filmele regizorului si oameni care nu le suporta. Nu prea exista cale de mijloc cind vine vorba de Lynch. Si cred ca hellsteed face parte din a doua categorie, asta e tot.;)

Gospin 03 Dec 2009 20:39

Acum lucrurile sunt mai mult decat clare :!!

Im.Kino 04 Dec 2009 09:02

Nici eu nu-s fan neconditionat - imi plac unele lucruri, imi displac altele - dar de vazut tot le-am vazut pe toate (minus The Elephant Man), inclusiv scurtele. Sunt adepta teoriei ca verdictul se da numai in cunostinta de cauza, altfel n-are nicio noima.

Windom 15 Dec 2009 12:39

Mr. Lynch & a pair of panties...

http://www.youtube.com/watch?v=ioKyxGkBRro

delicios...:D

Windom 04 Feb 2010 11:53

Wonder through the world of David Lynch

http://www.worldofdavidlynch.com/

Enjoy!

Lucy_Butler 15 Feb 2010 08:40

Am vazut aseara Mulholland Drive. Cred ca e un film pe care il vezi cu adevarat doar atunci cind il (re)vezi. Foarte greu de asimilat din prima. Nu am prea inteles rostul cheii albastre, al cowboy-ului, a scenei din cafenea... Teorii, interpretari?

hellsteed 18 Apr 2010 13:13

Vad Twin Peaks . Ce-am terminat prima serie. Ce FILM domnule. Ce temelie narativa are.

Cand eram mic, prin 92-94 cand fusese difuzat la noi tin minte scena in care Cooper da cu capu de oglinda si scenele in care intr-un cadru gol aparea din neant , ALA. Cred ca asta m-a cam marcat asa cum pomeneste si James ca si el cateodata are impresia ca o vede pe Laura cu coltul ochiului

L.E. Si inca ceva.. unele intrigi le-am deconspirat dinainte de a vedea si autorul. :) Ce de treaba e Lynch, sa-mi dea atata putere de intuitie.

Windom 18 Apr 2010 13:26

Iata ca se mai uita lumea si la Twin Peaks. Bravos!:) Sa nu uiti sa inchei totul asa cum se cuvine, cu Fire Walk With Me.;) Nu asculta de detractori, e cel mai underrated Lynch.
...si apoi sa vezi din nou totul. De la coada la cap. Adica incepi cu FWWM.:D

hellsteed 18 Apr 2010 14:01

Rolurile feminine sunt superbe... Am o slabiciune pentru Sherilyn Fenn de cand o vazusem in perioada 96-2000 intr-un film in care avea un rol de femeie fatala, unde avea si cateva scene de nuditate. Arghhh

hellsteed 18 Apr 2010 17:23

Windom ai lasat la un moment dat un link cu un interviu a lui Lynch in care vorbea despre spiritualitate and oriental shit :) . Vad ca si Twin Peaks e plin de mesaje sublime legate de aste lucruri.

Windom 18 Apr 2010 17:38

Da, faza cu Tibetul. Insa, dupa cum am mai spus, in ultima vreme Lynch se ocupa prea mult de meditatie si prea putin de facut filme, ceea ce nu-i bine deloc. De la Inland Empire n-a mai scos nimic concret, acum produce un documentar legat tot de meditatia transcedentala, Change Begins Within. Ideile pe care le tot propovaduieste, bune in intentie, sint extrem de puerile. In Twin Peaks, in schimb, a stiut sa jongleze cu ideile astea foarte misto. De fapt, multi il vad pe agentul Cooper ca fiind un alter-ego al lui Lynch.

hellsteed 18 Apr 2010 18:14

Pai eu am vazut interviul ala si acuma twin peaks si e clara faza. DA , povestea cu Tibetul, harta Tibetului in sectia de politie (wtf ! ) , monologul lui Albert cand il strange de gat pe Truman spunand ca prefera sa-si ia inca un pumn, vorbeste despre non violenta si singurul mod de a trai , prin iubire. Si mai sunt o groaza , deci se observa clar acest manifest. Pana si caracterul lui Coop calm , gentil , calculat, cu buna credinta , un Lynch pe care l-am vazut si in acel interviu.

Acuma ca zici tu ca nu-i bine deloc, eu zic sa lasi omul sa-si vada de drum. Daca-ti place Lynch atat de mult ar trebui sa te initiezi in ideile despre care Lynch vorbeste. Ai fi un alt nivel de intelegere.

Inteleg ca vrei sa mai vezi filme facute de el, dar ...

Windom 18 Apr 2010 18:32

Originally Posted by hellsteed:

Acuma ca zici tu ca nu-i bine deloc, eu zic sa lasi omul sa-si vada de drum. Daca-ti place Lynch atat de mult ar trebui sa te initiezi in ideile despre care Lynch vorbeste. Ai fi un alt nivel de intelegere.

Inteleg ca vrei sa mai vezi filme facute de el, dar ...

Pai eu nu-l apreciez pe Lynch ca GURU, eu il apreciez ca REGIZOR. In calitatea asta ma intereseaza omul. In viata lui privata poate sa faca ce vrea, chiar e recomandabil sa mediteze, DACA rezultatul se vede ulterior pe ecran. A fost intrebat de nenumarate ori, cum poate un om care vorbeste numai despre pace si iubirea aproapelui sa scoata asemenea filme? Lynch a raspuns ca prin asta isi exorcizeaza demonii. Faza e ca a cam renuntat la exorcisme lately.
Eu il inteleg ca e un artist si tot asteapta sa prinda "pestele cel mare", dar mi-e tare dor de un nou film. Si proiecte are, doar ca le-a pus pentru iarna... Acum vrea sa scoata un desen animat.

hellsteed 18 Apr 2010 18:45

Deci ca si copil... m-a marcat twin peaks... demonul acela a lui. Nush daca se datoreaza filmului sau pur si simplu a fost asa ca un raspuns subconstient al varstei dar aveam cosmaruri cand eram mic cu un personaj care tot aparea asa din neant, daca inclinam sa-mi fixez privirea asupra unui cadru. Par example , cand era usa intredeschisa la baie...Pff .. la imaginatia mea.. ma infricosam de numa. Ti-am zis ca mi-amintesc cateva franturi de cadre din film, in special cu the Giant Man si pletosul BOB. Cred ca ne si infricosam , unii pe altii in copilarie zicand ca vine ala si ne ia or some like that.

L.E : Si-am aflat de unde si numele de Windom ;)

Windom 18 Apr 2010 18:54

Asadar nu vezi TP pentru prima data... Pletosul BOB nu e actor profesionist (nu era, mai bine zis, pentru ca, din pacate, a murit de SIDA in '95). E o poveste interesanta cea legata despre cum a ajuns sa-l interpreteze pe BOB. Poate o stii... Era recuziter pe platou, la un moment dat se blocase intr-o camera dupa un pat, in pozitia aceea in care apare si in TP intr-un anumit cadru. Lynch l-a observat si i-a venit pe loc ideea cu BOB. Scenariul initial nu includea personajul respectiv.;)

hellsteed 18 Apr 2010 19:09

Hai ca zic una buna : Eu si Lynch avem o oarecare similaritate in gandire, in ceea ce priveste acesti demoni. : ) Sunt cateva idei, sa le zic idei-click , care pur si simplu tresar. Asta o fi fost una din ele. Primul cadru cu Bob , cand , mama Laurei il vede. Abia astept sa vad cadrele care inca imi mai tulbura mintea.

Windom 18 Apr 2010 19:18

Btw, stiai ca episodul pilot are doua finaluri diferite, unul pentru americani si unul pentru Europa? Eu mi-am luat The Deffinitive Gold Box Edition (10 dvd-uri), iar pe ultimul dvd sint doar bonusuri, care de care mai interesante.:)
Daca nu ai vazut finalul pentru versiunea europeana, uite-l aici.
Mai am si un pachet de carti, editie limitata pentru colectionari, tot cu TP. M-a costat ceva banuti, da ce sa-i faci, cind ti se pune pata...>:)

hellsteed 18 Apr 2010 20:21

Si eu mi-am luat de pe net o editie de 15 giga cu tot felul de review-uri , making of sau altele . Iti zic cand le vizionez :) Azi m=am uitat toata ziua si acuma trebuie sa ma mai uit la un episod.. :D . It got me.

hellsteed 18 Apr 2010 21:22

In S2ep5 the loglady mentioneaza de o creatura cu doua capete (schizofrenul) care isi impusca unul din capete , murind de altfel;acelasi concept apare si in Sympathy for Mr. Vengeance a lui C. Wook- Park

hellsteed 18 Apr 2010 23:16

Ceea ce reprezinta Bob dupa explicatia lui One arm man e similar cu ceea ce reprezinta Simon in Session 9. " He feeds on fear" pe cand cel din Session 9 " Lives in the weak ones "

All times are GMT +2. The time now is 01:27.