![]() |
http://filmmenu.wordpress.com/2012/0...-andrei-gorzo/
Acum vad si eu asta. Nu l-am citit inca. Il las pentru mai pe seara. Let me know if it's any good. |
textul ofera niste raspunsuri si pentru discutia de aici. sunt curios ce parere are si Mercutio, in caz ca are timp sa-l citeasca.
|
Charles, vezi c-ai incurcat borcanele cu link-ul ala.[ai editat nu?... sau doar mi se paruse mie?]
Anyway, venisem sa mai adaug si asta: categoriile hermeneutice de comentariu şcolar ("absurditatea războiului" sau, în extrema cealaltă, "propagandă americană") în care se încăpăţînau să-l bage minţile leneşe sau grosolane (alea care într-o operă de artă se uită după "mesaje" pentru că nu ştiu după ce altceva să se uite). http://agenda.liternet.ro/articol/10...rt-Locker.html Splendid de incisiv. |
da, le-am incurcat.
Originally Posted by Federico:
scolareasc nu e decat argumentul sau (mai ales ca intelege termenul de hermeneutica in varianta senso stricto). ce spune el poate fi intors foarte usor la antipod, rezultatul fiind acelasi sofism ieftin. de ce naiba tot insistam pe razboiul forma vs. fond, si nu ne indreptam spre forma-fond ca unitate dinamica? |
Nu sunt sigur ca asta face Gorzo - baga razboi intre fond si forma si pune fondul la colt. Cred ca el doar exfoliza cateva straturi putrede ale acestei intreprinderi ("continutismul"). Nu cred ca acesta se reduce numai la "mesaje" - asta e doar o forma ieftina si lenesa de a pune problema. Cred ca asta zice el.
Articolul tot nu l-a citit inca. :| |
La o raita asta-seara printr-o librarie am cumparat cartea omului nostru. Calda, proaspat scoasa de la tipar:
http://www.humanitas.ro/humanitas/lu...i-spuse-altfel Dupa o rasfoire foarte superficiala, pare genul de carte ce trebuie parcursa incet, cu creionul in mana si cu compresii reci pe frunte, pentru o infuzie mai buna a ideilor. ;) Si offtopic pentru 'fraierii' :P care inca mai cumpara DVD-ul original ('prostie' de care ma mai fac si eu vinovat din cand in cand ) :P Daca treceti pe la Carturesti, Antichristul lui LVT e la pretul de 9,99 RON. Nu inteleg de ce, dar l-am luat. :D La banii astia, merita sa-l iei chiar si numai pentru extras. |
"But when empathy is missing, the film fails: Raging Bull" (Robert Mckee)
=)) "No, she responds, <<they may poison us collectively though they don't injure us personally>> (huh?)" (Paul Schrader) =)) |
Originally Posted by G.Olson:
Originally Posted by A.Tarkovski:
|
Tot eu.
The task of art today is to bring chaos into order. (Adorno) Every commercial film is actually only the preview of that which it promises and will never deliver. How nice it would be if under the present circumstances one could claim that the less films appear to be works of art the more they would be just that. One is especially drawn to this conclusion in reaction to thos snobbish psychological class-A pictures which the culture industry forces itself to make for the sake of cultural legitimation. (ibid.) Cine are ochi de auzit, sa miroasa! J/K |
Well, Mr. T. făcea filme cu camera într-o mînă și biblia în cealaltă, propovăduind ceva de genul Ignorance is a bliss. Așadar n-aș lua toate spusele sale drept literă de lege. În plus, vizionînd filmele lui Lynch, n-am rămas niciun moment cu impresia că omul ar fi analfabet. So...
|
cu ce lecturi te întreții mai federico! tare!
am si eu pe undeva textul complet dar n-am apucat sa-i vin de hac. |
La care text te referi, Charles? Transparencies... ? Ca primul citat nu stiu de unde provine, nu l-am luat de la sursa, il cunosc din auzite.
Originally Posted by Windom:
Bine'nteles ca nu e litera de lege -- nu exista legi in arta, parca --, dar intuitiv suna destul de commonsensical. Ca sa nu mai zic ca pana la analfabetism -- chiar si hieprbolic vorbind -- mai e cale lunga. Plus ca Lynch e profund imersat in universul picturii si chiar si in literatura a reusit sa ajunga la Gogol si Kafla, macar. Si cand zic "ajunga" nu ma refer doar la "a auzi de" sau " a trecut prin ei". Plus ca e destul de neverosimil de conceput ca autorul momentului "the baby wants to fuck" nu avea acces la concepte stiintifico-culturale subtile precum trauma nasterii a lui Rank si psihologia transpersonala a lui Grof. In alta ordine de idei, ia mai luati o bucata de-aicia proaspat scoasa de la cuptor: There may also be worries that the very notion of authorship or at least the traditional notion of authorship is only really applicable in the sphere of high or fine arts and hence is somehow inappropriately applied to film which is often characterized as a popular or mass art. (cineva >:) ) PS: Apropo de citatul asta si ideea lui Tarkovski si afirmatia biografului lui Lynch, anti-elitismul lui Herzog e destul de notoriu, si am auzit ca nici Fellini nu se dadea in laturi sa recunoasca cat de sarac cu duhul era cand vinea vorba de cultura livresca, so, nah, care-i morala care se contureaza la orizont? |
da. de primul citat nu m-am impiedicat. |
|
Nu.
Ci ca cineastii sunt printre cei care vor mosteni pamantul. ;) |
că_cultura nu e doar livrescă :-/ |
fellini despre fellini era tradusa si in romaneste, am citit-o de la biblioteca in Ro. cauta cartea s-o citesti! nu e interesanta doar dpv al cinematografiei, ci in general. iti dai seama ca omul e foarte citit. printre alte imi aduc aminte un pasaj in care spune ca il prefera pe Jung lui Freud si explica si de ce. iti dai seama ca i-a citit pe amandoi. nu a auzit de ei la teve. ca sa nu zic de toate citatele si exemplele date, nu doar referinte la cultura italiana sau europeana, ci si orientala. |
Originally Posted by Mercutio:
![]() Merc, no offense, dar cand citeam eu cartea asta a doua oara tu credeai ca Fellini e un condiment pentru pizza. |
5 Brief Lessons From Werner Herzog's Film School .... Who said anything about watching movies? I tell them to read, read, read, read, read, read, read. Only those who read own the world. Those who are on the internet or watch TV too much lose the world. I give them a required reading list that has nothing to do with cinema. I tell them to read Virgil, to read Latin. To read Latin is to understand the genesis of our culture, of the Western world. http://www.indiewire.com/article/5_l...gs_film_school |
daca asa citesti tu cartile... /:) |
All times are GMT +2. The time now is 08:47. |