![]() |
1. Mihai si Cristina - pt ca emotia pe secunda are cea mai mare concentratie, e de o intensitate laudabila;
2 - Marilena de la P7 - pt ca imbina comercialul cu arta spre una din cele mai bune solutii posibile si spre cel mai inalt punct dramaturgic; 3 - Amatorul - pt ca imbina excelent originalul cu verosimilul. Eh, poate-am fost subiectiv la primul loc, starea de moment. Oricum, Alexandra e cel mai bun exemplu de cum sa faci un film bun dintr-un scenariu cretin, idiot, rasuflat, banal, cacacios, tipic romanesc, depresiv, tipator, isteric, in contradictoriu cu ceea ce ar trebui sa insemne un scenariu ca valoare si calitate. Lampa cu caciula e mult mai bun, dar si asta are o atmosfera de dat timpu' inapoi cu 15 ani si filmat live ce se intampla cand se strica televezoru'. Nu ma pot lauda cu multe scurt-metraje vizionate. |
mie 'lampa cu caciula' mi s pare cel mai slab film al lu jude!
nu zic, e misto filmat - dar povestea e atit d previzibila... dovada k mai mult strainii au pus botu - pt kre, oricum, un tv cu lampi e un fel d 'amintiri din epok d piatra' :lol: |
de pe liternet.ro:
Dupã ce a câºtigat cu Valuri Trofeul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului 2007, Adrian Sitaru a plecat la Paris, ca rezident al programului Cinéfondation, nãºit de Festivalul de la Cannes Rezidenþa presupune un program lejer, care îi permite în principal sã scrie la noul sãu lungmetraj, "Din dragoste cu cele mai bune intenþii", pentru care a luat nota 3,33 la concursul CNC. Unde e ridicolul in stirea asta? |
Originally Posted by Proletar:
|
Originally Posted by Pitbull:
Exact. De fapt, cred ca ma gandeam si la un paradox: un regizor care scrie scenarii cotate cu 3,33 de catre CNC primeste o bursa de rezidenta la Paris. Ceva e in neregula pe undeva. |
e clar k e un nemernic cu pile la paris! :hmm:
|
Originally Posted by Supastar:
nu zic asta, fireste. dar nici ca o comisie intreaga poate fi atat de tampita incat sa noteze cu 3,33 un scenariu bun. |
In Romania ?
|
Originally Posted by redmen:
da, in Romania. nu cred ca cei cinci membri ai comisiei se pot insela atat de mult in privinta unui scenariu incat sa-i dea 3.33 in loc de, sa zicem, 8.00. |
Pai da .. dar din ce am citit eu acolo rezidenta aia nu presupune ca trebuie sa se duca acolo sa scrie scenariul ala .. doar zice ca va avea timp liber sa isi scrie si scenariul pentru care a luat nota 3.33.
|
Pai tocmai aia e... cum de i se acorda un astfel de privilegiu unui regizor care a scris un scenariu de nota 3? |
Pai pentru ca aia l`au luat acolo pentru "Valuri" nu pentru nota 3.33 data de CNC.Nu ?!
|
Da, probabil ca i s-a dat o sansa. In locul lor, eu m-as mai gandi. |
Si lu` unu zis Busuioc i`au dat romanii cu sutu`n cur si acuma se roaga de el sa vina in tara :)
|
privind mai atent lista cu notele cnc-ului din decembrie trecut, vad pe ultimul loc la proiecte lung-metraje de fictiune pe dumitru carabat, cu nota 3 la scenariu.
asta in conditiile in care dumitru carabat este profesor de scenaristica, autor si al unor carti de profil, ca de pilda "spre o poetica a scenariului cinematografic". chiar nu pricep ce se intampla... |
Carabät are urmätoarele calitäti:
- e singurul profesor român de dramaturgie de film (si bun pe deasupra); - e un excelent compilator si sistematizator; cursul lui, desi deloc original în fond, organizeazä foarte bine materialele înaintasilor. ...si urmätoarele defecte: - e un non-pedagog (prolix, rigid, învechit); înveti de la el citindu-l si chibzuind, nu ascultându-l (dialog, ioc); - e un non-scenarist; nu are simt artistic creator, care sä însufleteascä povestirile în care-si asazä teoriile. Deci, nu-i de mirare... |
Paradoxul cu cursul lui carabat este ca el te ajuta mai mult retrospectiv, sa verifici daca e bine ce ai facut, si mai putin in faza incipienta, de clarificare a schemei si de dezvoltare a ei.
|
Originally Posted by rocky:
|
Inseamna ca acel curs chiar functioneaza si stai foarte bine la structura, buba filmului romanesc dintotdeauna.
Eu am preferat stilul syd field, cu actul 1, actul 2 si actul 3, e un pic mai rapid decit cu cinci ritmeme cu nu stiu cite diviziuni. Nu stiu daca e mai bine, dar e mai simplu. Cu cite un plot point la finalul fiecarui act si un midddle point la mijlocul actului doi, punctul maxim al tensiunii. Ce am retinut eu si mi-a folosit mult de la carabat a fost faza cu lipsa si eliminarea lipsei, prin implinirea scopului ori o lipsa si mai mare, si cardinala personajului, ce vrea asta de la viata si de ce. Si pe urma apar niste nesimtiti care il impiedica sa-si atinga scopul, dar face si el rost de niste tovarasi si se lupta cu totii pina cind invinge binele, si e happy end, ori invinge raul, si sintem tristi dar un pic mai siguri ca am vazut un film artistic. Plus analizele in detaliu pe filme celebre. |
Am mai stat eu si am analizat de ce m-o fi enervat atita filmul Valuri, prin fusereala, si am ajuns la concluzia ca e din cauza ca: este un subiect care mi-a adus aminte de doua povesti de care am auzit si care m-au marcat, si anume:
-un pusti de liceu a plecat cu prietenii la munte. la sugestia sa, el si prietenul sau au inceput sa sara ca prostii pe o limba de pamint aflata deasupra unei prapastii. Limba a cedat, prietenul a murit, cel ramas a ramas sa duca cu el aceasta povara toata viata. -o colega de-a mea de serviciu, o fata extraordinara, a plecat cu sotul care o iubea la nebunie in vacanta la mare. Erau valuri. Ei ii placea sa inoate, a zis: hai sa inotam. El a zis: nu am chef. Ea s-a pisicit ca o fata frumoasa, desteapta si iubita ce era si sotul a intrat dupa ea in valuri. Ea a iesit, el nu. Nu cred ca le-as fi scris eu niciodata, pe prima pentru ca o uitasem, pe a doua pentru ca nu se face, cred ca trebuie putina decenta atunci cind iti insusesti povestea altuia. Dar, atunci cind tu faci film dintr-o poveste puternica, si stii ca ea nu va mai putea fi spusa, cel putin nu curind, e bine sa te asiguri ca ai facut-o bine, altfel inseamna ca ti-ai batut oarecum joc de ea, si e pacat. Vezi superbul California dreamin', unde sint prezente toate cliseele romanitatii, dar mi se rupe ca nu le voi mai putea folosi nicicind, pentru ca sint facute de vis. Le iubesti. Asa vor ramine pentru eternitate. Cit despre faptul ca draga airlight te-ai luat de mine aiurea, trebuie sa-ti spun ca eu habar nu aveam ca valuri e facut cu bani proprii, oricum nu cnc. Si nu ma intereseaza. Nu vad de ce ar trebui sa acord circumstante pentru asta. Daca ai bani sau poti sa faci rost de ei, bravo, dar nu imi cere sa iti spun ca esti si perfect scenaristic. Si, apropo, cind discutam la atelier si mi-ai cerut sa iau o pauza fiindca sint "profi", acolo eram profi si acum brusc nu mai sint? |
All times are GMT +2. The time now is 00:35. |