Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Film in general (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=227)
-   -   Biblioteca de Cinema (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=98626)

charles 11 Apr 2012 12:14

cu ce lecturi te întreții mai federico! tare!
am si eu pe undeva textul complet dar n-am apucat sa-i vin de hac.

Federico 11 Apr 2012 12:43

La care text te referi, Charles? Transparencies... ? Ca primul citat nu stiu de unde provine, nu l-am luat de la sursa, il cunosc din auzite.

Originally Posted by Windom:

Well, Mr. T. făcea filme cu camera într-o mînă și biblia în cealaltă, propovăduind ceva de genul Ignorance is a bliss. Așadar n-aș lua toate spusele sale drept literă de lege. În plus, vizionînd filmele lui Lynch, n-am rămas niciun moment cu impresia că omul ar fi analfabet. So...

Cum sa propovaduiasca ignoranta cand eu tocmai l-am citat facand apologia culturii, mai? :P
Bine'nteles ca nu e litera de lege -- nu exista legi in arta, parca --, dar intuitiv suna destul de commonsensical. Ca sa nu mai zic ca pana la analfabetism -- chiar si hieprbolic vorbind -- mai e cale lunga. Plus ca Lynch e profund imersat in universul picturii si chiar si in literatura a reusit sa ajunga la Gogol si Kafla, macar. Si cand zic "ajunga" nu ma refer doar la "a auzi de" sau " a trecut prin ei". Plus ca e destul de neverosimil de conceput ca autorul momentului "the baby wants to fuck" nu avea acces la concepte stiintifico-culturale subtile precum trauma nasterii a lui Rank si psihologia transpersonala a lui Grof.

In alta ordine de idei, ia mai luati o bucata de-aicia proaspat scoasa de la cuptor:

There may also be worries that the very notion of authorship or at least the traditional notion of authorship is only really applicable in the sphere of high or fine arts and hence is somehow inappropriately applied to film which is often characterized as a popular or mass art. (cineva >:) )

PS: Apropo de citatul asta si ideea lui Tarkovski si afirmatia biografului lui Lynch, anti-elitismul lui Herzog e destul de notoriu, si am auzit ca nici Fellini nu se dadea in laturi sa recunoasca cat de sarac cu duhul era cand vinea vorba de cultura livresca, so, nah, care-i morala care se contureaza la orizont?

charles 11 Apr 2012 13:35

Originally Posted by Federico:

Transparencies... ?

da.

de primul citat nu m-am impiedicat.

Windom 11 Apr 2012 13:40

...so, nah, care-i morala care se contureaza la orizont?

Prost sa fii, talent să ai?:-?

Federico 11 Apr 2012 14:07

Nu.
Ci ca cineastii sunt printre cei care vor mosteni pamantul. ;)

Malombra 12 Apr 2012 02:12

am auzit ca nici Fellini nu se dadea in laturi sa recunoasca cat de sarac cu duhul era cand vinea vorba de cultura livresca, so, nah, care-i morala care se contureaza la orizont?

că_cultura nu e doar livrescă :-/

Mercutio 12 Apr 2012 03:16

...si am auzit ca nici Fellini nu se dadea in laturi sa recunoasca cat de sarac cu duhul era cand vinea vorba de cultura livresca

unde ai auzit chestia asta?
fellini despre fellini era tradusa si in romaneste, am citit-o de la biblioteca in Ro. cauta cartea s-o citesti! nu e interesanta doar dpv al cinematografiei, ci in general. iti dai seama ca omul e foarte citit. printre alte imi aduc aminte un pasaj in care spune ca il prefera pe Jung lui Freud si explica si de ce. iti dai seama ca i-a citit pe amandoi. nu a auzit de ei la teve. ca sa nu zic de toate citatele si exemplele date, nu doar referinte la cultura italiana sau europeana, ci si orientala.

Federico 12 Apr 2012 08:14

Originally Posted by Mercutio:

cauta cartea s-o citesti!

Merc, no offense, dar cand citeam eu cartea asta a doua oara tu credeai ca Fellini e un condiment pentru pizza.

varu 12 Apr 2012 12:39

anti-elitismul lui Herzog e destul de notoriu

5 Brief Lessons From Werner Herzog's Film School
....
Who said anything about watching movies?

I tell them to read, read, read, read, read, read, read. Only those who read own the world. Those who are on the internet or watch TV too much lose the world. I give them a required reading list that has nothing to do with cinema. I tell them to read Virgil, to read Latin. To read Latin is to understand the genesis of our culture, of the Western world.

http://www.indiewire.com/article/5_l...gs_film_school

Mercutio 12 Apr 2012 12:52

cauta cartea s-o citesti!

Merc, no offense, dar cand citeam eu cartea asta a doua oara tu credeai ca Fellini e un condiment pentru pizza.

daca asa citesti tu cartile... /:)

Malombra 12 Apr 2012 13:45

Originally Posted by varu:

I give them a required reading list that has nothing to do with cinema.

fuck yes, de o mie de ori da! aşa da, mersi varu. perfect de acord. îmi dă şi mie cineva dreptate în lumea asta :-*

Federico 12 Apr 2012 14:12

Originally Posted by varu:

anti-elitismul lui Herzog e destul de notoriu

5 Brief Lessons From Werner Herzog's Film School
....
Who said anything about watching movies?

I tell them to read, read, read, read, read, read, read. Only those who read own the world. Those who are on the internet or watch TV too much lose the world. I give them a required reading list that has nothing to do with cinema. I tell them to read Virgil, to read Latin. To read Latin is to understand the genesis of our culture, of the Western world.

http://www.indiewire.com/article/5_l...gs_film_school

http://www.amazon.com/Herzog-Paul-Cronin/dp/0571207081

Poti sa-ncepi cu capitolul Athletics over Aesthetics.

daca asa citesti tu cartile... /:)

Asa cum? Am zis eu ca nu stiu de faza cu Freud si Jung? Stiam. Tin minte ca zicea ceva de genul ca se simte intimidat de Freud, ca Freud are o ton autoritar, de father figure sau maestru zen, iar de Jung ii placea ca poate sa-l abordeze mai de la egal la egal, ca pe un frate sau tovaras or whatever, nu prea e important. Important e ca Freud si Jung sunt hardly niste garanti ai finetii intelectuale a celui pe care i-a citit - sunt chestii de cultura generala, intr-o buna masura.
La ce ma refeream eu era ca citisem undeva dupa ce vazusem Amarcord cum cineva nega pretentia unei referinte asumate la Portrait-ul lui Joyce dintr-o anumita scena a filmului, pe motiv ca Fellini nu era genul asta de artist, wrapped up in admiratia pentru precursori, mentorii, inspiratorii sau omologii sai din lumea artelor, si simtind nevoia sa-i referentieze, omagieze sau sa le preia din caramizile lor creative si sa le integreze in arhitectura propriei sale opere. Na, poti sa zici ca-i doar un zvon, ca nu crezi pana nu vezi, blabla,dar eu am motive sa cred ca individul stia ce vorbeste.

Mercutio 13 Apr 2012 02:08

Asa cum? Am zis eu ca nu stiu de faza cu Freud si Jung? Stiam. Tin minte ca zicea ceva de genul ca se simte intimidat de Freud, ca Freud are o ton autoritar, de father figure sau maestru zen, iar de Jung ii placea ca poate sa-l abordeze mai de la egal la egal, ca pe un frate sau tovaras or whatever, nu prea e important. Important e ca Freud si Jung sunt hardly niste garanti ai finetii intelectuale a celui pe care i-a citit - sunt chestii de cultura generala, intr-o buna masura.
La ce ma refeream eu era ca citisem undeva dupa ce vazusem Amarcord cum cineva nega pretentia unei referinte asumate la Portrait-ul lui Joyce dintr-o anumita scena a filmului, pe motiv ca Fellini nu era genul asta de artist, wrapped up in admiratia pentru precursori, mentorii, inspiratorii sau omologii sai din lumea artelor, si simtind nevoia sa-i referentieze, omagieze sau sa le preia din caramizile lor creative si sa le integreze in arhitectura propriei sale opere. Na, poti sa zici ca-i doar un zvon, ca nu crezi pana nu vezi, blabla,dar eu am motive sa cred ca individul stia ce vorbeste.

lasa-ma sa rad, freud si jung sunt cultura generala (probabil toata lumea ii stie acum din filmul lui cronenberg) si finetea intelectuala rezida exclusiv in joyce. si chiar asa fiind, asta il face pe fellini sarac cu duhul? e mirceabadeasca afirmatia asta. ca si aia anterioara cu bresson de altfel.
but it's ok!!! e tarlaua ta. plantezi ce vrei pe ea. sorry, eu m-am varat in discutie.
my mistake, eu sunt in confuzie aici, ce vrei, oricine se poate insela, cum bine zicea ariciul dandu-se jos de pe o perie.

Federico 13 Apr 2012 09:53

finetea intelectuala rezida exclusiv in joyce.

Nu, Mercutio, nu.

LOL NU!!!!!! :-*

PS: Uite, de-aici originase afirmatia mea, daca vrei sa stii. Repet, dovezi - zip! Dar whatever...

Fellini was always pretty open about his lack of intellectual background. He read hardly any literature except what was in school and even many important films he neglected to see. (He started out as a caricaturist.) Any allusions to other artists in his films are usually what he picked up from the intellectuals surrounding him and these are treated tongue-in-cheek. In short, don't bother to look for Joyce in anything by Fellini; the most you are going to get may be a character (usually a pseudo-intellectual) mentioning him. Same thing for Proust, Rimbaud, etc., etc. Fellini probably never read them and was honest about it.

http://www.imdb.com/title/tt0071129/...nest/104071201

Federico 13 Apr 2012 10:08

1. In eseul sau despre Lost Highway Zizek a spus ca Schindler's List este un film pseudo-serios.

2. Pe prima linie din documentul de sub link-ul pe care l-am pus si in topicul "Doar un alt visator" Robert Mckee scrie: Definition of “Story”: A series of events that fit together in such a way as to teach a Value

La prima I'm just saying.
A doua ma intriga. E cineva care nu e de acord cu asertiunea (in special tinand cont de zona ingrosata)? Da sau nu. "De ce"-ul e faculativ, dar extrem de bine-venit.

Windom 13 Apr 2012 11:05

Definition of “Story”: A series of events that fit together in such a way as to teach a Value

That's more like a fable than a story. But then again, the fable is also a story. Not every story is a fable, though...:-?

Federico 14 Apr 2012 13:47

Desi nu sunt sigur daca pot sa zic exact ce si cum, am sentimentul puternic ca majoritatea filmelor lui Tarkovski sunt conduse din umbra de o idee-valoare. Totusi, nu m-as grabi -- lile, deloc! -- sa apelez la cuvantul fabula ca sa le caracterizez. Fabula are o rezonanta aspra. Ma duce cu gandul la niste povete acut ideologice ostentative si idiotice. Plus ca termenul "teach" trebe luat cu sita de 16 aici - la fel de bine se potrivesc si: depict, suggest, imply, allude etc.

All times are GMT +2. The time now is 07:16.