Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Marii actori ai provinciei (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=95933)

paul_aramis 17 Aug 2009 23:04

hai că nici nu trebuie să gugăluieşti. te uiţi pe cinemagia ...

Pitbull 17 Aug 2009 23:05

Nu te înteleg... :|

Sau, poate, vrei sä spui:
Acileni, foarte bun, dar anonim...
Besoiu, foarte slab, dar celebru?
(Nu subscriu, dar - mä rog...)

paul_aramis 17 Aug 2009 23:12

nu:

ambii actori de teatru. ambii buni, pentru un teatru de provincie foarte buni.

hai că mă joc cu voi ;) (scuze!)

Pitbull 17 Aug 2009 23:14

N-am nimic împotriva joacii, numa' sä mä prinz care-i spilu'...
Da' ce-ar fi ca-ntre timp sä te implici o leacä (sau mai multe) în convorbirile despre documentare? Ni, veni Alecu la taifas!

legardere 18 Aug 2009 09:17

Va mai dau eu un exemplu de om despre care nu stie mai nimeni (si chiar google nu ne ajuta foarte mult), e vorba de George Mihaila "Gridanusu", am avut ocazia sa il cunosc ca actor, si i-am vazut ultimul spectacol pe care la jucat la 83 de ani, rol principal, si nici nu zici ca are atata amar de ani.
Din pacate pentru el a ajuns in provincie in 1949 (e corect scris anul) si a avut onoarea sa spuna prima replica pe actuala scena a teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.

Marea lui satisfactie este sa aiba generatii de oameni formati pe scena, care fara diploma si-au permis sa se bata cu cei cu diplome, sau actori profesionisti care nu uita cine le-a dat primele indicatii inainte de a avea diploma de actori.

Judex 18 Aug 2009 10:24

Maffy, astea cu 'nu a fost descoperit/a' imi aduce aminte de o faza care s-ar putea sa ti se para un exemplu vulgar. In urma cu ceva ani, fotbalistul Robert Nita, cel care, jucand pentru Foresta Falticeni, a invins aproape de unul singur pe Dinamo chiar la Bucuresti, dupa ce a fost cedat de Steaua Rapidului a purtat un tricou inscriptionat asa: "SUNT BUN DAR NU MA VEDE NIMENI".
Morala - poate ca ar trebui, macar acum, ca actorii sa ia in seama si agentii, sa-i caute ei pe regizori, nu sa astepte sa vina ei la teatru prin Vascauti.

paul_aramis 18 Aug 2009 12:31

s-a lămurit careva cum e cu Besoiu?

keepwalking 18 Aug 2009 12:36

Originally Posted by mafalda:

In prezent, actorii au mai multe posibilitati sa isi faca reclama

Inclusiv sa joace in reclame. :)

Pitbull 18 Aug 2009 13:27

Originally Posted by paul_aramis:

s-a lămurit careva cum e cu Besoiu?

Dar stiam de mult.
Jimmy Besoiu e un actor format la teatrul din Sibiu, descoperit încä din tinerete de cineasti (Mircea Drägan, "Setea", 1957), dupä care a urmat o carierä cinematograficä bogatä, plinä de roluri de mare räsunet si popularitate (undeva, în jur de optzeci) - inclusiv datoritä cuplului Titus Popovici - Sergiu Nicolaescu, care-l distribuiau aproape în toate filemele lor (fäcute fie împreunä, fie separat). L-am cunoscut la "Noi, cei din linia întâi" (am si o pozä de pe platou - nescanatä încä), descoperind cä era un om cald si prietenos. (Rolul în sine, Col. Cîmpeanu, era nesemnificativ; doar un ciubuc între prieteni.)
Nu e ceea ce am numi un actor "mare" - dar foarte bun este, cu sigurantä (rolurile mele favorite sunt Sigismund Báthory (sub toate aspectele), Anton Lupan (rol slab, conventional - dar cu valoare sentimentalä pentru fanii romanului) si bätrânul täränist din "Lumini si umbre" (rol execrabil, denaturând istoria - dar, fäcând abstractie de continut, excelent interpretat actoriceste).

Dacä pe lângä toate astea mai e ceva de lämurit (desigur, la nivel de fond, nu de detaliu - c-am schitat doar o nanobiografie), fii bun, rogu-te...

paul_aramis 18 Aug 2009 13:57

Well, la nivel de detaliu, Ion Besoiu a debutat în film cu Vultur 101 (1957) al lui Călăraşu, şi nu cu Setea (1960).
tot la nivel de detaliu, Ion Besoiu nu a jucat în Trei zile şi trei nopţi.
La nivel de fond, este vorba de Avram Besoiu, fratele lui Ion Besoiu:D

Pitbull 18 Aug 2009 14:41

Aaaa, AVRAM, sectantul din "Impuscäturi sub clar de lunä"! :D
Foarte bun, într-adevär.
OK, chapeau! You've got us! :))

paul_aramis 18 Aug 2009 14:49

uitasem că şi ăsta s-a filmat la sibiu ...(adică pe lângă sibiu)

Pitbull 18 Aug 2009 15:09

Emilian Cortea, de la Pitesti.
Un actor excelent, am lucrat cu el la "A Streetcar Named Desire", 1996 - spectacol avortat înainte de premierä: Sorin Zavulovici, directorul teatrului si interpretul lui Stanley Kowalski, a fäcut cancer si, în câteva luni, a murit... (Plänuiam sä-l aduc pe Vlad Ivanov în locul lui - dar noua gascä venitä la putere, cu Radu Baltazar marionetä directorialä, Ileana Zärnescu iminentä gri si Matei Varodi ajutor de bägätor de seamä la regie, avea ale planuri de distrugere a teatrului.
Emil era nu numai un mare actor, ci si un foarte bun om de teatru; eu nu mai pusesem teatru profesionist pânä atunci, si la repetitii mä ajuta enorm, cu idei, observatii si propuneri.
Mi-au rämas niste înregisträri pe VHS de-atunci, sigur le voi captura cândva.

Nu am stiintä sä fi fäcut film vreodatä.

marx 20 Aug 2009 00:45

Originally Posted by keepwalking:

In Craiova este un critic de cinema, Marius Dobrin. Il cunosti, Marx?
iata pagina sa de web:

http://www.geocities.com/marius_dobrin/

nu dragule, Marius Dobrin nu este critic de film, ci doar un cinefil si un patimas istoriograf al urbei. kiar are o noblete a culturii, nu sesizezi la el tzafna pretins intelectuala intalnita la multi cronicaretzi notorii.

keepwalking 20 Aug 2009 07:49

Originally Posted by marx:

Originally Posted by keepwalking:

In Craiova este un critic de cinema, Marius Dobrin. Il cunosti, Marx?
iata pagina sa de web:

http://www.geocities.com/marius_dobrin/

nu dragule, Marius Dobrin nu este critic de film, ci doar un cinefil si un patimas istoriograf al urbei. kiar are o noblete a culturii, nu sesizezi la el tzafna pretins intelectuala intalnita la multi cronicaretzi notorii.

Ok, merci, inseamna ca mi-ai confirmat buna impresie care sta la baza amicitiei dintre mine si Marius.:)

All times are GMT +2. The time now is 13:03.