![]() |
Nu m-am gândit nici la Preda, nici la rusi. A fost un comentariu spontan.
Cât despre tact - absolut de acord. Ai observat, sper, ce diplomatic, delicat, gingas, suav, am descris-o pe Zizi Bostan: fiecare paragraf critic începea cu o frazä pozitivä (de exemplu: 'Foarte inteligentä: I.Q. sub 50"), ca sä se echilibreze, sä nu se parä cä avem ceva cu ea. |
Cand incetam sa luptam si sa-i invinovatim copilareste pe cei din jur incetam sa mai traim."Nimeni nu e rau pe de-a intregul" asta o spunea si Dostoievski"In fiecare criminal exista ceva bun si in fiecare om bun e ceva rau",la el personajele sunt realiste,nu arhetipuri,amestec de bine si rau(romanul realist..)(asta ma trimite cu gandul si la pedeapsa cu moartea si filmul acela cutremurator in care Sharon Stone a jucat o condamnata la moarte) Numai ca trebui e sa ne ajutam unii pe altii sa descoperim binele.Nu e vb de idealism,ci de uratenia lumii,de oglinda sparta in care chipul nostru pare frumos si al altora pocit.Din pacate uitam sa traim pierzandu-ne vremea cu fleacuri si regrete si descoperim intr-o zi un Dorian Gray in noi...
Era o vreme(in adolescenta) cand imi judecam parintii sau profii pt prostia lor.Am invatat sa lupt cu orice greutati si sa sper,increderea vine pe cai cinstite :) |
Topic încuiat temporar, pânä la eradicarea clonei unui user bannat care-l tot spammeazä.
|
M-am nimerit odata la sustinerea unei teze de doctorat la UNATC. In comisie, printre profesori era si Florian Potra. In timp ce doctorandul isi sustinea disertatia, Potra l-a intrerupt de cateva ori cu niste remarci extrem de brutale!. La sfarsit, tot Potra a facut remarca: "Si acum astept sampania!" Mi-a lasat o impresie... :huh:
|
@Mafalda Esti chiar antipatica.Cum te autovictimizezi tu si cum toti sunt prosti..De la Gerard Depardieu pana la profii de la teatru.Tare mi-ar placea sa-ti dea replica pe forum profii aia cu care insisti si despre care nu intereseaza.Banal :D
@Pitbull A cui e clona? Si de ce atatea banari? A,sunt prea multi useri activi. |
Originally Posted by Pauline Kael:
de unde si pana unde victimizare? Si "toti" nu sunt prosti, ci mult mai rau, lichele ;) Daca ai impresia ca UNATC este raiul marilor pedagogi al caror unic interes va ramane de-a pururi formarea a generatii intregi de cineasti desavarsiti, mai bine stai pe topicul tau de "bad art" ;) |
Originally Posted by StefanDo:
Acum stiu ce urma,administratia atunci cand e contrazisa recurge la banare,oricum pe un forum unde nu exista drept la replica,unde unii se cearta ca la usa cortului si nu sunt trasi la raspundere,iar altii sunt maturati,unde userii nu intra de teama de a nu fi luati la misto si scuturati,si lumea e plictisita,unde eu pana acum n-am facut decat sa vb despre filme si actori ,e mai bine sa stau departe de tot forumul. Topicul cu "bad art" nu era o idee rea,e vb despre thrillere psihologice,despre horror,o scurta istorie,cele mai nocive,etc . dar asta e dupa principiul" numai administratia,moderatorii si userii care se gudura au dreptate". Mult succes. |
pauline, este un topic despre profesorii de film de ieri si azi
buni sau rai, prosti sau multi, putini dar slabi (vorba ta), oricine vrea sa spuna ceva despre un prof de la UNATC poate s-o faca aici tu esti de parere sa se zica doar de bine. de ce? |
Originally Posted by StefanDo:
si informatiile astea le ai pt ca ai studiat si tu in UNATC, nu? si ii numesti "lichele" pentru ca ii cunosti personal, nu?chiar crezi ca daca ai niste informatii de la niste oameni care au fost mai mult sau mai putin pe la scoala, iti da dreptul sa faci asemenea judecati de valoare? as vrea sa-ti reamintesc ca decan al facultatii de film este domnul Sorin Botoseneanu, o persoana absolut minunata. Daca ai fi discutat vreodata cu el, ai fi vazut ce suflet si ce cunostinte poate sa aiba. Macar pentru el puteai sa te abtii de la comentarii... Ok, inteleg ca n-ai avut snasa sa-l cunosti. Ai fi putut macar sa vii in ultimii 3 ani la Festivalul de Film Cinemaiubit (care bun prost, arata ceea ce produce singura facultate de stat de film din Romania), sa auzi cat de aplaudat si ovationat este Sorin Botoseneanu de toti studentii prezenti in sala... Sau hai sa-ti mai dau un exemplu: doamna Viorica Bucur... sau si ea face parte tot dintre "lichele"... sau ea nu intra in categoria de profesor? sau "Istoria Filmului" nu e "Regie" deci nu o luam in calcul... si ar mai fi de mentionat si alte nume.. nu zic, nu sunt toti niste oameni minunati...unii nici nu merita salutati pe strada...dar sunt destul de multi oameni de la care chiar poti sa inveti ceva... as vrea sa va amintesc ca fiecare om vine si cu bune si cu rele... Despre domana Nichitus despre care s-au spus, pe buna dreptate, atatea, si probabil ca nici macar toate lucrurile rele pe care le-a facut, as spune ca a avut grija ca toti studentii care lucrau cu proprii ei studenti, sa aibe aparatura... s-ar putea sa nu va intereseze acest detaliu marunt, dar datorita interventiilor ei, au acum pe ce sa lucreze in scoala (pentru c apana atunci temele se faceau in mar eparte acasa). Asta nu o scuza pentru restul mizeriilor pe care le face sau le-a facut, dar parca totusi nu este atat de oribila cum se spune. iar despre doamna Bostan, profesoara mea (un alt om minunat caruia ii datorez multe) spunea ca e cel mai bun profesor de regie din scoala. acum e drept ca de foarte putine ori face comentarii asa cum ar trebui sa le faca. pot insa sa spun ca am fost la un moment dat langa masa de montaj cand a analizat un film al unui student al ei (cu care nu lucram deci am putut fi total obiectiva)...absolut toate comentariile si recomandarile pe care i le-a facut au fost indreptatite... ce metode a avut, cat de mult a fost prezenta la ore, nu stiu si nu-mi permit sa judec...este insa clar ca ultima ei generatie a fost o generatie foarte buna de la care ea mereu a cerut excelenta... desigur in primul si primul rand este meritul studentilor, dar sa nu uitam ca la examenul de admitere, ea i-a ales... |
ghilimelele de la "toti" erau puse cu talc si vizau strict generalizarea din postul lui Pauline ;)
n-am zis nicio secunda ca in UNATC nu sunt si oameni ok, dar "tranzactiile" de genul celor de care pomenea mafalda, cu cristina "2000 de euro" nichitus, sunt super-triste. la fel sunt si justificarile de genul "ai dat raspunsuri foarte bune, dar nu credem ca ai temperamentul necesar pentru UNATC", cu care se pica la examenul de admitere. Sau, si mai rau, "a, apari in piesa X desi n-ai facut UNATC? Pai nu e bine, ca n-o sa ai suficient timp sa ti-l dedici cursurilor noastre. Picat!" Da, din punctul meu de vedere, astfel de oameni sunt lichele |
da...nici eu n-am avut temperamentul potrvit la prima mea admitere...si foarte frumos am lucrat la ce trebuia sa imbunatatesc si am intrat...
si profa mea mi-a zis in prima ora de curs ca ea se teme ca sunt prea fragila si poate ar fi bine sa ma mut la alta sectie...si m-am ambitionat si i-am demonstrat ca nu sunt asa...si in anul 4 a zis public ca ii pare rau pentru ce a zis in anul 1. ce este asa de greu sa accepti ca ai lucrui de modificat si de imbunatatit? oamenii de care zici tu au mai dat si a doua oara admitere sau s-au multumit sa se considere perfecti? cum se intra la teatru, si in special la actorie nu stiu. dar cei de la UNATC n-au avut greturi sa o primeasca nici pe Adela care avea cariera ei de telenovele de continuat, si nici pe Dana Rogoz care si-a vazut linistita de activitatea de la PRO TV... eu nu as vrea sa pledez acum pentru sistemul de la UNATC care e perfect...pentru ca nu este... numai eu stiu cate magarii se fac acolo... dar daca vrei sa faci UNATC, si esti pasionat, si esti dornic sa inveti, si ai un dram de talent, eu cred ca poti sa intrii...si fara pile, mita etc. si nu as vrea sa se creada ca UNATC-ul este marea institutie corupta unde nu poti intra decat daca esti corupt si tu... da, e usor sa judeci ce se intampla la UNATC, pentru ca informatiile sunt cat de cat la vedere... sa vorbim acum ce se intampla in alte facultati? si cum se iau acolo licente si examene? as spune ca dintre cei care termina cu licenta luata UNATC-ul, sunt foarte putini care sa nu fi invatat sau facut nimic in facultate...ceea ce nu se poate spune despre multe facultati din Romania... eu as propune sa vorbim despre persoane particulare cu plusuri si minusuri, si sa ne abtinem de la comentarii generale despre o institutie pe care de altfel, multi dintre useri o cunoasc doar din auzite. |
Ricuta a argumentat excelent,din astea copiii,studentii,fanii,spectatorii au ce invata,nu ce-a zis cutare,ce-a facut cutare,la ora trecute fix,tzatzisme cu aere de superioritate..
Este imposibil ca un viitor student sau student care munceste sa nu reuseasca,de a doua,de a patra oara v reusi prin propriile forte.Stiu din experienta,am avut multe dezamagiri,bete in roate,dar totul e sa nu renunti si sa ceri mai mult de la tine nu de la altii.Restul sunt lamentari de doi lei. |
cred ca vorbim limbi diferite
am explicat faza cu ghilimelele: nu cred ca TOTI profesorii de la UNATC sunt lichele. Cred, in schimb, ca aia care iau spaga sunt. Atat am avut de zis :) |
pai in penultimul tau post amintisei si de cei care cereau candidatilor o anumita atitudinea sau care se plangeau ca repsectivul candidat era prea ocupat si nu ar fi avut timp de scoala...
dar da, ca sa vezi ca vorbim totusi aceeasi limba, intr-adevar cei care cer si dau spaga, nu sunt niste oameni de respectat... |
ok :)
deci la UNATC avem lichele care iau spaga, profesori cu justificari absurde si profesori buni. Am uitat pe cineva? |
Pe mine ma intristeaza ca in UNATC profesorii buni si corecti sunt dati la o parte de nulitati. Este si cazul domnului Eugen Nicoara, profesor de literatura universala care a fost indepartat de la catedra, pe motiv ca era alcoolic. Dar ce importanta avea asta? Era un pedagog atat de daruit studentilor! Si aveai ce invata de la el!
|
Originally Posted by mafalda:
Esti pateticoida. |
Intr-adevär, Eugen Nicoarä era un profesor admirabil. L-am avut doar un semestru, la istoria teatrului universal, curs adiacent pentru noi, asa cä-l fäceam cam în doru' lelii, din päcate - dar Nicoarä, ca profesor si om, mi-a läsat o amintire de nesters; regret faza cu alcoolismul, dacä o fi adeväratä - pe vremea aia, nici vorbä.
Pauline, fii bunä si renuntä la pozitiile categorice privind lucruri pe care nu le stii. Mafalda, în calitate de moderator, îti prezint scuze; Pauline n-a vrut sä te jigneascä, dar ea nu cunoaste realitätile din U.N.A.T.C., asa cä ti-a înteles gresit atitudinea. Iart-o, te rog. |
Pitbull,imi pare rau,dar nu ma intereseaza ca e vorba despre Facultatea de Teatru si Film sau Facultatea de Politehnica.Ma deranjeaza ca insistati cu seninatate pe defectele care nu intereseaza.Titlul topicului este" Profesori de ieri si de azi" nu " Sa judecam oamenii care sunt profesori"
Daca e prof asa de extraordinar de ce Doamne iarta-ma mai amintiti ca e alcoolic? Nu vad sensul,e jalnic,parerea mea. |
Iti respectäm pärerea, cu conditia s-o expui färä jigniri gen "esti pateticoidä", si cu retinerea adecvatä în raport cu un domeniu pe care nu-l cunosti.
Asteptäm ca si tu sä ne respecti pärerea privitoare la dreptul nostru legitim de a ne exprima opiniile critice si revolta fatä de anumite persoane si grupuri al cäror efect nociv asupra cinematografiei românesti a fost si este mult prea grav ca sä ne facem cä nu-l vedem. |
Originally Posted by Pitbull:
Teoria conspiratiei, ce mai... |
Nici pe departe.
Doar una dintre tristele noastre zone de imposturä, incompetentä si coruptie, atât de räspândite în societate (de la administratie, învätämânt, asistentä socialä si medicalä, etc., pânä la politie, justitie, politicä), specific levantine. |
Pitbull eu zic ca Pauline nu te prea mai inghite ... si orice i`ai raspunde ea tot ar zice ca nu o intereseaza :)
|
Originally Posted by redmen:
Va pup,asa de week-end. |
Te rog, Pauline, fii întelegätoare: de-ar fi dupä mine, chiar as räspunde cu drag peste tot unde e nevoie - dar nimeni n-ar avea atâta timp; sunt selectiv din necesitate, nu din infatuare. Si-apoi, nici n-ar fi okay, si nici nu-mi place, sä împânzesc tot forumul cu semnätura mea. Nu suport oamenii care se înfig peste tot, care cicä au câte ceva de spus despre orice subiect, care le stiu pe toate, care n-au liniste pânä nu-si väd nickul însirat pe toatä lungimea forumului, cu cel mai recent räspuns în toate sectiunile. (Am avut unul din-ästa aici, cândva, era maniacal, a trebuit sä-l bannäm; iar în vechiul forum Vama Veche, exact asa se manifesta unul care finalmente a si distrus comunitatea - ajunsese chiar sä posteze mesaje gen "Nu stiu", sau "Despre asta n-am nimic de spus", numai ca sä i se adune la numär, sau sä transforme front-page-ul într-un listing cu nickul lui.)
Lasä, nu-mi fi fanä (detest nivelul ästa de "admiratie"), ia-mä asa cum sunt, bucurä-te de cele bune, trage-mä de mânecä pentru cele rele, si nu mai face din mine un "caz" - chiar nu e... cazul! |
nu pot sa nu remarc ca pauline are 540 de mesaje intr-o luna si jumatate
eu am sarit de o mie dupa un an si jumatate :D |
Pai de ce nu ma banati sau imi stergeti contul? Incerc sa scriu si eu ca Omidée,dar nu ca sa-mi etalez cunostintele (pe care nu le am,sau sunt in curs de dezvoltare),ci imi place sa invat ,sa socializez,asa ca StefanDo daca va deranjeaza, postarile nu sunt multe ca sa epatez .
Si am facut si trafic. :P (Sic!) |
Lui Pauline Kael
Pauline, imi pare rau ca te agaseaza faptul ca insist pe acest subiect. Sincer! Dar asta dovedeste ca nu ai facut scoala la UNATC si ca nu te-a afectat ce se intampla acolo. Pentru ca, de mizeriile unor impostori in goana dupa titluri universitare, cei care sufera sunt studentii! Au fost si sunt destui studenti la UNATC cere resimt dureros tratamentul diferentiat al unor cadavre didactice care fac pedagogie pe partipriuri, adica pentru unii studenti sunt muma si pentru altii ciuma. Pentru ca la UNATC mai exista metalitatea ca daca nu esti fiul, fiica, nepotul, nepoata lui X sau Y pentru ei esti nimeni, poti sa ai talent cu carul! Eu am dat admitere la IATC ( deci inainte de 1989) si am picat! A trebuit sa astept sa vina Revolutia ca sa intru in ATF. Si pentru ca intamplator am acelasi nume de familie cu o personalitate de marca a culturii romane (pura coincidenta! ) destule cadre didactice ma intrebau "esti fiica sau nepoata marelui...?" Iar eu le raspundeam: "pai daca eram fiica sau nepoata astuia mai avea cineva curaj sa ma respinga cand am dat admitere prima oara? De atunci comportamentul unor profesori fata de mine s-a schimbat radica! si crede-ma nu am fost eu singura studenta din UNATC care am patit asta. Alti studenti care nu erau nici fiul lui X nici fiica lui Y au suferit nedreptati si mai mari! De ce sa nu le spunem?
Nu ma victimizez, pentru ca nu am fost singura, dar a trebuit sa muncesc de zece ori mai mult decat altii cu pile si relatii ca sa realizez ceva in domeniul asta! Fapt pentru care chiar ma mandresc fiindca am reusit prin fortele mele. Si trebuie sa spun ca am avut si profesori de mare calitate umana pentru care conta doar valoare personala a studentilor nu relatiile care le are. Nu te intereseaza pe tine, dar fii sigura ca pe multi care au fost studenti la UNATC ii intereseaza. |
Re: Lui Pauline Kael
Originally Posted by mafalda:
Multumesc pt raspuns. Si eu am trecut prin multe,intr-adevar ,n-am legatura directa cu teatrul sau filmul. Dar sa stii ca ai mare dreptate: peste tot e la fel: in educatie(invatamant),la Uniunea Pictorilor Profesionisti,in toate domeniile,nepotismul si relatiile primeaza. Despre relatii de colegialitate,exclus. Toti sunt draguti in fata dar pe la spate se barfesc si se sapa,chiar si pe aceste forumuri :) Peste tot fiecare il uraste pe celalat ,iar valorile reusesc greu,dupa ani de munca ,sa se afirme cumva,sau...deloc :( Si se stinge lumina de tot.. E f greu si imi pare rau ca nu te-am inteles.Tot ce pot sa spun este ca trebuie sa fii puternica,si daca inca n-ai reusit sa-ti atingi Macar un vis,prin munca si incredere va veni si randul tau.Stiu ca nu te victimizezi,multe lacrimi am varsat si eu pt ca vedeam cum altii obtin prin mijloace neortotoxe lucruri pt care altii muncisera.Studentii care au noroc intalnesc macar un singur prof onest si daruit si tot e bine decat niciunul... Talentul ,draga mea, e azi un moft.Asa-i? :) |
@pauline kael
Asa este, din pacate! Relatiile si banii conteaza mai mult decat talentul si valoarea. Acum parca mai mult decat pe vremea comunistilor. Dar eu sunt convinsa ca, mai devreme sau mai tarziu, viata ne pune pe fiecare la locul pe care il meritam. Dumnezeu nu ingaduie nedreptatea la nesfarsit, ci doar o vreme. Nu cred in genii neintelese. Nu cred in talente ratate. Talentul adevarat isi va gasi forta sa se evidentieze, chiar daca mai greu. Iar, in privinta climatului din UNATC, acolo sunt unii profesori care daca vad un student talentat, in loc sa-l ajute ii pun piedici, il fractureaza, ii frang aripile, din invidia de a nu ajunge artisti mai buni decat sunt ei. Culmea e ca daca acel student reuseste sa se remarce, apoi se mandreste cu el "a fost studentul meu!" Exemple se pot da... In UNATC s-au intamplat lucruri de-a dreptul tragice de-a lungul vremii, care nu trebuiesc unitate. Au fost cazuri de studenti care s-au sinucis din cauza unor profesori. Si imi amintesc acun de cazul actritei STELA FURCOVICI, interpreta rolului titular din "Ecaterina Teodoroiu" care si-a taiat venele din cauza profesorului ei de actorie Dem Radulescu. Odata imi povestea cineva despre un student de la regie film (nu-mi amintesc acum numele lui) care s-a sinucis din cauza profesorului sau Geo Saizescu Chiar, daca cineva mai cunoaste cazuri asemanatoare, sa ni le impartaseasca pe topicul asta (am lansat o noua provocare!) |
acum cateva luni, o colega de serie a prietenei mele, s-a spanzurat.
era studenta la ASE si totusi nimeni nu a decis sa puna asta in carca profesorilor de acolo. de ce oare? ce ne foloseste sa stim ca niste oameni slabi s-au lasat influentati de cine nu trebuie? si cine ne pune pe noi in postura sa judecam de ce niste oameni pe care nu-i cunoastem, s-au sinucis? ai tu vreo dovada ca Dem Radulescu era responsabil pentru ce si-a facut studenta respectiva? pe mine ma socheaza usurinta cu care tu afirmi ce afirmi... inteleg ca experienta ta cu UNATC-ul n-a fost tocmai reusita, dar mi se pare ca exista modalitati mai inteligente de a te "razbuna" sau de a le demosntra ca au gresit in ceea ce te priveste... nu stiu cam ce anume te-a facut pe tine sa consideri ca profesorii si studentii ar trebui sa fie prieteni si sinceri unii cu altii si sa se sfatuiasca si alte lucruri de genul asta... ai senzatia ca profesorii iti rup aripile si iti distrug spiritele? ia deschide televizorul sau cauta pe internet si vizioneaza urmatoarele tipuri de reality show: Megastar (cu variantele Idols sau Popstars), Project Catwalk, America's Next top model, America (Britain) has got talent, Gordon Ramsey's Hell's Kitchen (ultimul mi se pare mama lor in ceea ce priveste duritatea). Si poti sa vezi acolo cam ce fel de comentarii primesc "invataceii" de la "profesorii" lor. si gandeste-te ca toate chestiile alea sunt trasmise la televizor. da, oameni de 20, 30 de ani se lasa umiliti public (si cand spun public ma refer la un public de milioane de telespectatori) din dorinta de a avea o sansa sa-si rezlizeze visul. dar sa vorbim in continuare despre dramele victimelor monstrilor din UNATC.... printre cele mai recente lucruri pe care am ajuns sa descopr ca le respect in UNATC, este faptul ca se dau note de 10... pentru ca stiu cam am muncit 4 ani de zile pentru nota asta la o materie...si in final am luat-o... unde sunt acum, 10le nu se da...si nu se da nici 9...iar daca iau 8 sunt printre studentii foarte speciali...7 este o nota foarte buna iar 6 e nota stundetilor care au respectat toate cerintele, au fost la toate cursurile si au indeplinit toate obiectivele. dar profesorii din UNATC sunt cei invidiosi care nu-si doresc ca studentii lor sa fie mai buni decat ei.... |
@Ricutza
Cazul colegei tale care s-a spinzurat imi aminteste de o studenta de la regie teatru, avea u nume unguresc Csylo... , cam asa ceva, clasa Catalinei Buzoianu, care prin anuii 1993- 1995 s- a sinucis aruncandu-se de la etaj pentru ca doamna Buzoianu ii spunea mereu ca nu are ce cauta in facultatea aia. Studenta a lasat si o scrisoare in care-si acuza profesoara de gestul ei extrem! Asta nu a impiedicat-o pe doamna Buzoianu sa verse cateva lavrimi ipocrite si sa afirme "Eu nu am nici o vina!" Interesant este ca madam Buzoianu e o actrita ratata, care a dat admitere noua ani la actorie si nu a reusit sa intre. A fost actrita corp-ansamblu la Teatrul din Timisoara si Dan Nasta a sfatuit-o sa dea la regie ca la actorie nu are nici o sansa! A intrat cu chiu cu vai la regie la clasa profesorului Ion Olteanu (un mare pedagog! ) care o umilea s-i spunea ca regia nu e pentru actori ratati. Cand a ajuns profesoara Catalina Buzoianu facea ea zile fripte multor studenti pentru frustrarile ei. Halal pedagog! |
in mod evident sunt pedagogi buni si pedagogi oribili.
insa in ceea ce priveste arta, procesul de a preda / invata este unul extrem de dificil. daca nu-ti pastrezi calmul si capul pe umeri nu reusesti sa ajungi nicaieri. trebuie sa vezi de la fiecare om ce poti invata. uita-te si la "Memoirs of a Geisha" sau citeste cartea. acolo este exemplul clar de pedagog bun si pedagog prost. Cu toate astea personajul principal invata cate ceva de la amandoua. Insa fireste, de la profesorul bun invata mai mult. |
Da, recunosc ca am intalnit in UNATC si profesori pe care ii respect. Putini ce-i drept! Dar datorita lor nu am pierdut niste ani din viata in scoala aia. dar stii, ca si de la profesorii execrabili am invatat ceva: am invata sa trec cu seninatate peste mizeriile vietii, fiindca - nu-i asa? - "ce nu te omoara te face mai puternic! (nici ca puteam sa-mi gasesc o semnatura mai potrivita!)
|
Chestia cu Stela Furcovici e realä, mi-o amintesc, desi detaliile nu le stiu, se întâmplase cu câtiva ani înainte de studentia mea, dar scoala încä mai vuia. Bibu o sedusese, asa cum fäcea adesea cu candidatele sau studentele (el si Cojar erau printre campionii admiterilor luate la pat), dupä care a päräsit-o pentru Adriana Schiopu (cu care avea sä se si însoare, ulterior).
Din päcate, asa e: în U.N.A.T.C. se dau în prostie note de 10... De obicei, în anul IV, când examenele nu mai sunt decât niste formalitäti festiviste. Zecele pe care l-am luat pe filmul de diplomä mi-a läsat un gust amar - stiam cä era dat la plesnealä. Obiectiv vorbind, filmul era cam al doilea din clasä: lui Nae i-as fi dat 9, iar mie si lui Radu, 8... Da' nu, hai toatä clasa cu 10, cä sunteti buni, iepurasilor! (In schimb, filmul n-a primit copie standard, sub pretextul cä Dinu Ianculescu, care se pensionase, depusese cerere de emigrare legalä în Franta, la fiica lui... ASTA a contat, nu zecele äla de carton.) Inceputurile Cätälinei ca actritä ratatä sunt reale - dar trebuie sä recunosc cä o admir ca regisoare de teatru. Lacune de caracter nu i-am descoperit. Ricutza, îti admir (ca întotdeauna) generozitatea, bunul-simt si sentimentele pozitive fatä de oameni, dar prietenia noasträ mä obligä sä-ti atrag atentia cä, în cazuri ca acesta, fac mai mult räu decât bine, creditând un asemenea concentrat de imposturä si lichelism. Fii mai intransigentä cu canaliile din U.N.A.T.C., stabilind astfel un echilibru cu respectul pentru profesorii admirabili care au fost si încä mai sunt acolo. Astfel, vei ajuta mult mai mult - si mai just. |
da, dar nu e vorba numai de mentalitatea "ce nu te omoara..."
anumiti profesori sunt duri nu numai din dorinta de a intari caracterul studentilor. Gordon Ramsey cand urla la toti oamenii aia, nu o face doar de dragul "dramei" televizate. si da, ti se pare un monstru. dar adevarul e ca si tie daca iti aduce cineva mancarea rece la un restaurant, nu mai intrii acolo a doua oara. ai senzatia ca in cinema sau la teatru lucrurile stau altfel? pai e nevoie doar sa te uiti pe forumul asta. etichetele de "film bun " si "film prost" se dau de parca ar fi la super oferta. mi-ai zis de profesoara care a dat 9 ani la actorie si n-a intrat... nu o cunosc deci nu zic neaparat ca rationamentul meu e bun. dar de ce crezi tu ca a incercat de atatea ori? de ce crezi tu ca in final s-a si reorientat spre regie? crezi ca dintr-o dorinta masochista? crezi ca e o placere sa tot ti se spuna nu? ca singura modalitate de a fi aproape de ceea ce iubesti sa fie sa devii profesor? eu cred ca era dura cu studentii ei nu neaparat din invidie. cunoscand mentalitatea studentilor din UNATC, pot crede ca multi ajunsi acolo nu mai constientizeaza cat de norocosi sunt ca au ajuns in mediul respectiv. brusc se cred mai destepti decat toata lumea, nu mai vin la ore, nu-si mai respecta profesorii...e foarte greu prentru o persoana care si-a dorit atat de mult sa fie studenta acolo, sa vada o astfel de atitudine si sa o tolereze. si eu mi-as fi dorit ca o parte din colegii mei sa fi fost pusi in situatia de a mai da o data examenul de admitere. nu pentru ca nu ar fi avut suficient talent ci pentru ca nu au profitat la maxim de oamenii pe care i-au avut in fata ca pedagogi. uite, o sa-ti zic mai jos exemplu meu de cel mai prost profesor pe care l-am avut si pentru care nu am absolut nici un pic de respect. era un profesor de liceu la o materie pe care am studiat-o 4 ani de zile, fara a fi ceva esential, dar ar fi fost folositor pentru cultura generala. ei bine, la acest obiect eu si colegii mei de clasa am avut permanent media 10 (cu cateva mici exceptii), notele fiind luate pentru contributii la laborator (bani pentru atlase, desenat planse, decorat laboratorul, donatii pentru copiii bolnavi de SIDA, contributii pentru rebusul din revista scolii etc.). cred ca pot numara pe degete toate datile in care notele s-au dat pentru cunostinte. de ce cosnider eu ca acest om nu mi-a folosuit la nimic: - pentru ca a sustinut permanent o recompensare in functie de contributii materiale (complet nepedagogic) - pentru ca aceste contributii aveau mereu la baza ceva bun si nobil astfel incat profesorul respectiv sa nu poata fi acuzat de luare de mita. banii resperctivi nu-i folosea personal. - pentru ca nu a predat si ascultat nimic - pentru ca ne dadea numai note de 10 astfel incat sa nu ne putem plange - pentru ca mi-a pierdut timpul 4 ore pe saptamana timp de 4 ani scolari - pentru ca a profitat de spiritul unor adolescenti care isi doresc evident sa se distreze si nu sa invete nu pot sa zic ca mor acum fara cunostintele din domeniul respectiv. nu pot sa zic ca nu mi-a placut ca am avut niste ore mai lejere in programul deja foarte incarcat. dar nu asta era scopul lectiilor. pentru mine, asta e omul cel mai de jos. nu pot sa-ti spun ca referinta mea e mai buna decat a ta. dar sper ca pot sa te fac sa te intrebi care este cel mai prost profesor pe care l-ai avut tu, si in functie de el, sa-i regandesti pe ceilalti. |
Si eu am prins practica asta in ATF, dupa revolutie cand toti studentii aveau 10 la cate un examen: si studentul care participa activ la toate cursurile si seminariile si nu avea nici o absenta, si studentul care nu dadea pe la facultate cate un semestru - nu venea nici macar la examen! - dar aducea sponsori la Gala Absolventilor ca avea taica-su relatii sus puse!
|
Scolile de film din Romania
Cum merge treaba in scolile de film din Romania? Atat UNATC-ul cel de stat cat si cele particulare.
Barfe, smenuri, susanele: cum sunt cursurile, profesorii, productia, etc... De preferat from inside, by insiders. ![]() Ca sa dau eu tonul: iata ca Adrian Sitaru, respins cativa ani la rand de UNATC, a demonstrat ca respectiva institutie n-are un sistem grozav de admitere. |
Hihi. Din State am sa va dau si eu cateva amanunte. :D
|
Originally Posted by halebardul:
"Hai sä-l bägäm pe ästa, cä eu zic cä-i bun." "Bine, da' pe ästa-l picäm." "De ce?" "Nu stiu, da' nu-mi place..." "Bine." |
la mica intelegere?
poate exagerezi un pic. sistem infailibil de admitere e clar ca nu exista nicaieri, dar ar fi normal ca din mai multe incercari cineva (care ulterior demonstreaza ca are calitati) sa reuseasca sa intre, cel putin probabilistic: procentul de nesansa scade, unele erori dintr-un an nu se mai repeta in urmatorul. si dupa ce e admis? |
Un pic procentual de ordinul unitätilor cu zecimale.
(Cine-a zis cä-n U.N.A.T.C. nu existä nici un sistem?...) |
si totusi, exista o noua generatie, care in mare parte de acolo vine.
sunt doar cei care au rezistat tampirii sistematice? |
O parte doar din ei.
Sä nu uitäm cä destui din reprezentantii noii generatii n-au trecut pe-acolo. In cunostintä de cauzä, pot descrie un caz elocvent: Nae Caranfil. Am fost colegi de pregätire, meditatii, admitere, armatä si clasä - practic, a crescut cot la cot cu mine. Era încä dinainte de admitere cel de acum - doar cä neformat, si cu experientä limitatä. S-a format SINGUR, ignorând complet influentele bostanichitute - chestie la care l-a ajutat firea sa extrem de independentä si voluntarä. In rest, din toti acei ani (promotiile 1980-1990), nu s-a mai realizat NIMENI. |
pai tu, pitbule, care sustii noua generatie, zici ca nu s-a mai intamplat nimic?
da mungiu, da hanno, da muntean, amandoi, da porumboiu, da nemescu? Nu mai inteleg nimic. :confused: |
Nu fi schematic!
Ei sunt exceptiile. Nu uita, Collins e acolo - zilnic îmi confirmä: E O JALE! Deosebirea e cä, dupä Revolutie, s-a deschis posibilitatea evolutiilor independente. Oamenii cu adevärat buni au beneficiat de tot mai multe sanse alternative/paralele, astfel încât sä poatä evolua la adäpost de influenta destructivä a "sistemului". Stii ce-mi zice Collins? "Ne adunäm, ne formäm grupuri, si facem filme - atenti, nu cumva sä afle profii! Cä dacä aflä, imediat se bagä, cu sfaturile, cu povetele, cu bocancii - si prafu' se-alege de proiect!" Pizdai seama cä avem aici setup de film tragicomic? |
Originally Posted by Pitbull:
observatie deranjanta: "se baga" inseamna ca-si dau cu parerea sau ca compromit proiectul? Ca daca doar isi dau cu parerea, zau, sunt de partea lor. Daca strica ideea, nu. |
Päi räspunsul la întrebarea ta, EXPLICIT, e inclus chiar în fragmentul pe care l-ai citat!
|
pai da, si nedumerirea mea e tot acolo:
ce inseamna "se baga"? cat de greu de evitat sunt? ce pot sa-ti faca daca nu-i asculti? |
Intrebäri legitime, dar care acceseazä un nivel de concretete care mä depäseste.
Ask Collins. |
All times are GMT +2. The time now is 14:23. |