Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Film in general (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=227)
-   -   Reperele de bază ale unei culturi cinematografice (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=93968)

films4all 26 Oct 2008 13:07

Consideri „Estetica filmului” o carte pe care sã dai banii, meritã introdusã în aceastã listã ?![/quote]

Da! In comparatie cu acele multe fraze ale tale in care iti testezi mana si creietul de a scrie intelectual. NU vreau sa spun ca aici sunt oameni care mentin constant "on-topic-itatea" insa nici nu o dau in fraze gen TAMARAINSA & CO. Nu ca nu te-ar intelege lumea. Nu se pune problema asta. Problema e ca sunt sigur ca lumea te citeste pe sarite asta in cazul in care decid sa te citeasca dupa primele fraze. Foarte multi cred ca nici nu te mai citesc. De ce? Pentru ca, asa cum zicea si Pitbul, esti prea prolix si stufos.

films4all 26 Oct 2008 13:36

Originally Posted by Twinsen:

manelistii aia cinematografici care nu stiu in care film a privit prima data camera spre luna. Exciting! :lol:

Gresit my frend. Manelistii aia cinematografici sunt aia care se dau rotunzi ca le stiu pe toate, razand ca elefantii de ceilalti, cand ei... vai de ei. Sa nu stii nu e un pacat. Pacatul e sa nu stii .. si sa nu vrei sa stii. Apoi..cei cu titluri de cinefili si care nu stiu anumite chestii, in cazul lor se pot lua mai multe in calcul: varsta, studiile, cand au inceput sa iubeasca cinemaul, cand l-au descoperit..etc. Esentialul in cinematografie difera de la o persoana la alta. Unul care stie mai mult evident ca va considera esentialul acel lucru cel mai greu de stiut/aflat, ceea ce e gresit dar asta e, elefantii cei mai multi nu se gasesc in Africa ci prin marile orase. Daca esti cinefil si iti scapa o chestie banala sa zicem, iar nu e capat de lume. O inveti pe parcurs. Dar sa fii cineast si sa nu stii o chestie banala atunci e f f grav.
Deci.. acum stii cine este manelistii aia cinematografici. :)

Hors-cadre (Cahiers du cinema), -M. Eisenstein

buticut 26 Oct 2008 13:42

Originally Posted by films4all:

(Mai ..Bogdan.Andro, incepi sa te exprimi ca TAMARAINSA si 7; vorbesti foarte mult si 90% e off-topic.

Arrrrgh trebuia sa citesc asta inainte sa ma iau in vorba cu ea...my bad :((.

Titlul topicului se poate imparti in 2: repere de baza si cultura cinematografica.

Reperele de baza?Fiecare se raporteaza diferit la ele, sunt relative.Sigur, exista reperele "standard", acei regizori ale caror filme trebuie sa le vezi, regizori care odata descoperiti, transforma "privitorul" de filme in "iubitor" de filme. Acei regizori care, caramida cu caramida au pus bazele cinematografiei. Nu mai are rost sa ii insirui,toata lumea poate sa ii gaseasca prin diversele topuri facute, dar intr-un final fiecare cinefil are setul lui personalizat de repere, pe care si le fixeaza prin experienta acumulata. De ex. Persoana X spune: "The Ring e un reper pentru mine in cultura mea cinematografica, fiind un exemplu de remake din categoria "Asa da!" sau "Rear Window e un reper pentru mine, punand bazele ideii de frica prin sugestie".

IMDb poate fi considerat un reper, dar si topurile acelea sunt la urma urmei o colectie de preferintele personale a unei mase mai mari de oameni. E ca si exemplul clasic cu fantana...trebuie sa te arunci in ea pentru ca si ceilalti 432432523523 de oameni au facut-o? Poti refuza la mentalitatea de turma si sa ai curajul de a apara un film pe care l-ai apreciat, chiar daca are nota 5 pe IMDb sau dimpotriva, sa critici un film cu note peste 8, cum spunea cineva aici.

Acum trecand la partea a doua, cultura cinematografica, ce presupune mai exact? Pentru mine,cultura cinematografica inseamna sa stii,ba chiar mai mult, sa apreciezi ce s-a facut pana la tine, pana la era ta. Evident, nu tot, dar destul cat sa nu afirmi ca Disturbia e cel mai bun si original thriller facut vreodata.De aceea ca sa cunosc mai bine aceasta arta, m-am uitat la filme aproape din fiecare deceniu din ultimii 100 si ceva de ani. Nu esti demn de a te numi "cinefil", daca ignori trecutul cinematografiei. Ignoranta e cea mai grava si din pacate, exista din plin.

Problema descoperirii filmelor considerate de multi ca "must see" de fapt nu e o problema. Nu e o crima daca nu ne intersectam cu libraria ca sa facem rost de carti de specialitate, cand Internetul e atat de vast si iti ofera acces la orice informatie.

Si ca sa concluzionez, sunt genul de om pe care nu-l vei auzi spunand "This movie sucked!", ci "For me, this movie sucked!" E o diferenta mare intre cele doua afirmatii...

Sper ca my reply doesn't suck...ma confrunt momentan cu o durere de cap groaznica, amplificata de boxele vecinului in care rasuna ..da...manele :lol: :lol: :lol:, asa ca mi-a fost cam greu sa imi adun gandurile . :?

films4all 26 Oct 2008 13:55

Originally Posted by buticut:

(Mai ..Bogdan.Andro, incepi sa te exprimi ca TAMARAINSA si 7; vorbesti foarte mult si 90% e off-topic.

Arrrrgh trebuia sa citesc asta inainte sa ma iau in vorba cu ea...my bad :((.

NU.. stai linistita. TAMARAINSA poate sa fie inteleasa sau neinteleasa. NU importa. Grav la ea e faptul ca e off-topic, si de multe ori e off-topic in propriile-i topicuri (ca si-n cazul lui bogdan :( ) Eu o inteleg pe TAMARAINSA, sunt sigur ca multi o inteleg, insa putini au curajul sa recunoadca asta. Prefera sa rada ea in schimb. E bine ca tu reusesti sa comunici cu ea :)
Cat despre mesaj, stai linistita :)

Chestiuni teoretice legate de sunetul cinematografic:

M.Marie, "Un film sonor, un film musical, un film parlant", 1975

buticut 26 Oct 2008 13:58

Prefera sa rada de ea in schimb.E bine ca tu reusesti sa comunici cu ea :)

Bummer :lol: ! Atacurile reciproce se considera o forma de comunicare?

films4all 26 Oct 2008 14:00

Well..din punctul meu de vedere.. nu.. normal ca nu!
Dar unde e atacul reciproc?

buticut 26 Oct 2008 14:02

*hides under a rock

:oops: Huh?What?

films4all 26 Oct 2008 14:09

"Fellini despre Fellini", Grazzini Giovanni 1992

Nevermind :)

buticut 26 Oct 2008 14:12

Admir indarjirea ta de a ramane on-topic :lol:

films4all 26 Oct 2008 14:17

"Arta si perceptia vizuala", Rudolf Amheim, 1979

Merci :)

films4all 26 Oct 2008 14:26

Limbajul Cinematografic, Martin Marcel, 1979

Chill dude.. viata nu e atat de grea. Esti oka .. chiar oka. Dar las-o mai moale. :) Off..
Nimeni nu-i razboinic..si nimeni nu are ceva cu u. Noi vrem sa te citim dar ne dai motive zdravene sa n-o facem. Durerile de cap sunt cele mai convingatoare :P Esti cam sensibil.

Pitbull 26 Oct 2008 16:35

Da, esti prea sensibil.
Nu confunda criticile si recomndärile cu injuriile si acuzatiile. Dimpotrivä, bucurä-te de ele si foloseste-le (retinând cä procesul e lent si laborios... acoperä minimum luni de zile, cel mult ani).

Un exemplu personal:
Intre 18 si 28 de ani (cu aproximatie), am luat la bobârnace si suturi, de nu mai stiam de mine. Altii s-ar fi revoltat, ceva de numa-numa'. Norocul meu cä n-am orgolii: le-am folosit. Acum, zic bogdaproste.

Un aforism:
Omul inteligent învatä din propriile greseli.
Inteleptul învatä din greselile altora.

Intelepti sunt putini, inteligenti mai multi. Ar fi rezonabil sä vizäm cu totii acest nivel.

Un addendum:
La cele câteva recomandäri din mesajul meu precedent (pe pagina anterioarä) se mai adaugä:
Evitä identificarea cu subiectul proverbului: "Prostul nici nu-i prost destul / Dacä nu e si fudul."
(Nu tu mi l-ai amintit, ci cel care s-a simtit.)

Twinsen 26 Oct 2008 18:08

Originally Posted by Pitbull:

Evitä identificarea cu subiectul proverbului: "Prostul nici nu-i prost destul / Dacä nu e si fudul."
(Nu tu mi l-ai amintit, ci cel care s-a simtit.)

Insultele nu reprezinta argumente, ci mai degraba o expresie ieftina a orgoliului care pretinzi ca-ti lipseste.

Pitbull 26 Oct 2008 18:23

Asadar, Bogdane, mä bucur cä m-am fäcut înteles (fie si doar partial). ;)
Observä exemplele vii si ia aminte.

Twinsen 26 Oct 2008 19:02

Prefer sa fiu un exemplu viu de om care se uita de placere la filme decat un exemplu de fin cunoscator care se ofuscheaza si incepe sa arunce cu insulte atunci cand e intrebat cum judeca obiectiv valoarea unui film, evitand intre timp sa dea un raspuns.

Pitbull 26 Oct 2008 19:08

Oricum, Bogdane, ai marea sansä a unor interventii care vorbesc de la sine: retardatii incapabili care încearcä sä te tinä legat de pämânt, la nivelul lor, instigându-te sä nu citesti, sä nu înveti, sä n-ai încredere în cei ce te pot ajuta, sä fii suficient, ignorant, arogant si egotist, si cei care se sträduiesc sä-ti recomande cât mai multe lecturi, consultäri, interactiuni, practic forme de a înväta - adicä, exact motivul pentru care ai venit aici, printre noi (ceea ce înseamnä cä deja stii ce cale vei alege: a prostului fudul, sau a rezonabilului exigent).

Twinsen 26 Oct 2008 19:17

Oricum, Bogdane, ai marea sansä a unor interventii care vorbesc de la sine: retardatii incapabili care încearcä sä te tinä legat de pämânt, la nivelul lor

Nu vorbi de nivel, ca l-ai adus jos de tot. Ia o respiratie adanca, ajuta.

Pitbull 26 Oct 2008 19:21

Sigur, bietii caraghiosi sunt mai mult decât niste simpli saltimbanci de bâlci mahalagesc - ei reprezintä un pericol public, tocmai prin ambitiile lor destructive: vine omul de bunäcredintä, sä cearä niste sfaturi, cu sperantä si încredere, si ei, hop sä-si fâlfâie impostura îngâmfatä - numai sä facä räu, numai sä räspândeascä la maximum epidemia de kitsch, inculturä si topârlänie. Norocul täu, Bogdane, cä mai sunt si pästrätori ai ordinii si protectori ai ierarhiei de valori pe lumea asta.
Scuze cä nu-mi folosesc prerogativele ca sä sterg atentatul la culturä si bun-simt de mai sus, dar consider cä vorbeste de la sine: valentele sale de avertisment sunt incontestabile.

Twinsen 26 Oct 2008 19:54

Iti amintesc ca nu am facut nici un atac la persoana la adresa ta, cel mult am criticat o atitudine, in schimb tu continui sa arunci insulte. Rolul unui moderator pe un forum nu este de a sterge parerile opuse cu ale sale si nici de a insulta persoanele care le emit. Te rog sa revii la un limbaj civilizat.

In momentul in care afirmi ca esti un "protector ai ierarhiei de valori", in mod normal trebuie sa poti explica pe ce se bazeaza aceasta ierarhie. In cazul de fata, ce criterii indeplineste un film pentru a merita un loc in acea ierarhie. Incerc pentru ultima data sa te intreb care sunt criteriile tale valorice si de ce acestea trebuie considerate universale.

films4all 26 Oct 2008 19:59

Bai. guys.. guys..
asta e cultura cinematografica? :(
Chiar nu e bine ce faceti, mai ales in topicul asta!

Pitbull 26 Oct 2008 20:01

Acele criterii se gäsesc în materialele scrise a cäror lecturä e refuzatä cu înfumurare, si în luärile de pozitie ale profesionistilor si ale profanilor cunoscätori care sunt tratati cu dispret. Degeaba si-ar pierde vremea acum cineva, încercând sä alfabetizeze un interlocutor care se încäpätâneazä sä desconsidere cuvântul scris, proslävind doar cärticelele cu poze, cä alea-i plac lui. Nu va înväta în veci, fiindcä NU VREA SA INVETE.
(Sper ca promisiunea cu "pentru ultima oarä" sä fie respectatä.)

mai ales in topicul asta!

De acord.
Topicul se referea la "reperele unei CULTURI cinematografice".
Bogdan dorea repere, exemple, recomandäri, sfaturi, bibliografie, surse de referintä, etc., etc.
Si i se räspunde cu o instigare de a nu citi, a nu se documenta, a nu tine seama de pärerile nimänui, a-si absolutiza propriile gusturi si pläceri. Adicä, numai niste repere ale culturii nu.
Off-topic total.
Dacä nesimtirea asta mai continuä, dau un split cu titlu adecvat:
"Reperele de bazä ale inculturii cinematografice".
Si n-o sä se mai supere nimeni.

films4all 26 Oct 2008 20:30

Si i se räspunde cu o instigare de a nu citi, a nu se documenta, a nu tine seama de pärerile nimänui, a-si absolutiza propriile gusturi si pläceri.

Stai putin. Daca a facut cineva asta ... trebuia sa-i stergi mesajul pentru ca era off-topic si invers topicului si tot ce vrei. Dupa avertizari bineinteles.

buticut 26 Oct 2008 20:36

Daca s-ar sterge toate raspunsurile off-topic, s-ar goli forumul :lol:.Si oricum Pitbull trebuie sa se ridice la inaltimea nickname-ului :P.

O incercare de on-topic: Le sang d'un poète (1930)

Pitbull 26 Oct 2008 20:39

i se räspunde cu o instigare de a nu citi, a nu se documenta, a nu tine seama de pärerile nimänui, a-si absolutiza propriile gusturi si pläceri.

Daca a facut cineva asta ... trebuia sa-i stergi mesajul pentru ca era off-topic si invers topicului

Dragä, da' tu nu urmäresti topicul?
Uite aici - pagina 3,mesajul 10:
Quote:

Parerea mea e ca iti pierzi timpul citind cartile alea. Daca vrei sa ai cultura cinematografica atunci fa rost de filme si uita-te la ele. ORICE filme, de preferinta cat mai multe si diverse. Comedii, drame, thrillere, noi, vechi, franceze, americane, coreene, clasice, putin cunoscute, whatever. Vezi inceputul si daca isi place continui, daca nu shift-del (sau arunci DVD-ul la gunoi). Cam asta e tot. Cu timpul o sa vezi ce te atrage.

Si renunta la ideile alea cu "initiere", "valoare" bla bla. Singura valoare reala a unui film e daca iti place sau te intereseaza intr-un mod anume pe tine. Lasa profesionistii sa despice firul in patru si sa se certe pe motive care deseori au mai mult de a face cu interese pecuniare decat artistice.

Päi când vezi o asemenea mägärie, cum sä nu te înfurii? :x
Oricum, am zis cä sä fiu tolerant, si i l-am läsat - doar ulterior formulând un avertisment contra acestui tip de atitudini (nici mäcar n-am dat citate sau nume, am läsat s♪2 se subînteleagä). Si rezultatul? Care-a fost? Uitä-te la mesajele de mai sus, si vezi!

* * *

Apropo, Buticut (dupä prima noasträ luare de contact cu scântei) mä întelege din ce în ce mai bine! ;)
Si - da: Cocteau este un reper major al teatrului si filmului clasic.

films4all 26 Oct 2008 20:43

Mda..pai asta urmaresc de cateva minute bune. Mesajele de mai sus. Da.. trebuia sa-l avertizezi si sa-l si anunti ca-i stergi mesajul si apoi sa il stergi. Altfel n-ai cum sa procedezi cu omenii astia ca vezi ca-ti sar in cap. Eu .. sincer.. ii stergeam posturile imediat. NU as tolera asa ceva.

buticut 26 Oct 2008 20:44

Oricum orice varianta ai alege in afara de a-i da dreptate tot nu e bine. Daca il ignori se supara ca suntem neseriosi si ca nu apreciem ca isi pierde timpul (cu folos sau nu) pe forum, daca ii dai contra-argumente si sfaturi prietenesti iar nu e bine, ca interpreteaza gestul ca fiind o manifestare a superioritatii.

films4all 26 Oct 2008 20:47

Nu..nu e vorba de ignor. Tocmai asta e! Mesaj personal cu explicatul situatiei. Ma rog.. nu vreau sa critic atitudinea lui Pitbull de a modera. E bine si asa. Sa speram ca elefantul a inteles.

Lecart 26 Oct 2008 20:47

Uite aici - pagina 3,mesajul 10:
Quote:

Parerea mea e ca iti pierzi timpul citind cartile alea. Daca vrei sa ai cultura cinematografica atunci fa rost de filme si uita-te la ele. ORICE filme, de preferinta cat mai multe si diverse. Comedii, drame, thrillere, noi, vechi, franceze, americane, coreene, clasice, putin cunoscute, whatever. Vezi inceputul si daca isi place continui, daca nu shift-del (sau arunci DVD-ul la gunoi). Cam asta e tot. Cu timpul o sa vezi ce te atrage.

Si renunta la ideile alea cu "initiere", "valoare" bla bla. Singura valoare reala a unui film e daca iti place sau te intereseaza intr-un mod anume pe tine. Lasa profesionistii sa despice firul in patru si sa se certe pe motive care deseori au mai mult de a face cu interese pecuniare decat artistice.

Päi când vezi o asemenea mägärie, cum sä nu te înfurii? :x

Cu un deosbit respect pe care-l rezerv ptr Pitbull, tin totusi sa spun ca postul mai sus citat mi se pare pertinent.

E pur si simplu o opinie, un unghi de abordare. Contextul nu-l cunosc, n-am citit topicul pentru ca inca de la titlu ma depaseste.

Revenind la opinie, nu numai ca mi se pare plauzbilia, dar se-ntampla sa si converg la ea. Pitbull, probabil n-o sa ti se para atat de revoltator postul daca iei in vedere latura cantitativa, in loc de latura didactica a termenului "cultura"; de la "cunoscator" la "expert" e cale lunga.

Pitbull 26 Oct 2008 20:51

Originally Posted by buticut:

daca ii dai contra-argumente si sfaturi prietenesti iar nu e bine, ca interpreteaza gestul ca fiind o manifestare a superioritatii.

Exact problema asta mä främântä de-o bunä bucatä de vreme - de când a identificat-o Collins, exasperat, în U.N.A.T.C. (ca si pe forumuri):

Dacä te pui în contra curentului (în sens pozitiv sau negativ - nu conteazä), cu o opinie complet nesustinutä, doar cu väcäroiana "pärerea mea" legatä-n coadä, toti tac mâlc - cuetând ei în sinea lor läuntricä: "a, dacä-i «pärerea lui», ok, i-o respectäm!"
Dar dacä încerci si tu sä explici, sä-ti justifici pärerea, sä analizezi si sä demonstrezi cu argumente rationale, exemple culturale, citate (în fine, chiar FACI UN EFORT sä contribui cu ceva constructiv), toti îti sar în cap: cä te dai mare, cä faci paradä, cä scrii/vorbesti prea mult, cä cine are räbdare pentru poliloghiile tale, etc., etc.

@Lecart:
Inteleg ce vrei sä spui, si-ti pot da dreptate pânä la un punct - apropo de aspectul cantitativ pe care-l invoci. Evident, o culturä (de orice naturä) se bazeazä si pe o imensä cantitate de informatii. Dar a o reduce doar la asta, înseamnä exact atât: a coborî cultura la nivelul informatiei, a abdica de la calitate în favoarea exclusivä a cantitätii. CULTURA presupune incomparabil mai mult decât atât.
A arunca la gunoi analizele, studiile, comentariile, opiniile pertinente (si nu numai - uneori, si cele eronate pot fi relevante), practic tot sistemul de idei si date care se naste în jurul substantei centrale a unui domeniu cultural e pur si simplu incalificabil si de neiertat. Iar a-l corupe pe un novice în acest sens, e similar cu a-i da prima oarä droguri unui adolescent, sub pretextul cä si tu consumi, si mamä ce marfä e.

Twinsen 26 Oct 2008 21:44

Of. Eu mi-am exprimat opinia si am facut-o civilizat. Pitbull, tu nu numai ca nu ti-ai sustinut punctul de vedere, inlocuindu-l cu o cascada de insulte, dar mi-ai si cerut expres sa nu-ti mai pun vreo intrebare. Mi-e teama ca "luärile de pozitie ale profesionistilor si ale profanilor cunoscätori" nu o sa ma duca la
un punct de vedere obiectiv asupra filmelor. Chiar acum cateva zile citeam cate ceva despre American Beauty. Ebert ii dadea nota maxima, Hoberman il facea harcea-parcea. Sau pe meleaguri autohtone, als si Gorzo se pare ca aveau mari dificultati sa ajunga la un consens in privinta lui Kill Bill.

Whatever, sincer mi-a cam pierit cheful sa scriu aici, cel putin in seara asta. Pitbull, poate o sa-ti pui intrebarea de ce sunt atat de putini useri noi si de altfel useri in general pe forumul asta. Eu cred ca si din cauza unor orgolii stupide.

gabonne1 26 Oct 2008 21:59

Nu se referea la tine.

Lecart 26 Oct 2008 22:18

@Lecart:
Inteleg ce vrei sä spui, si-ti pot da dreptate pânä la un punct - apropo de aspectul cantitativ pe care-l invoci. Evident, o culturä (de orice naturä) se bazeazä si pe o imensä cantitate de informatii. Dar a o reduce doar la asta, înseamnä exact atât: a coborî cultura la nivelul informatiei, a abdica de la calitate în favoarea exclusivä a cantitätii. CULTURA presupune incomparabil mai mult decât atât.
A arunca la gunoi analizele, studiile, comentariile, opiniile pertinente (si nu numai - uneori, si cele eronate pot fi relevante), practic tot sistemul de idei si date care se naste în jurul substantei centrale a unui domeniu cultural e pur si simplu incalificabil si de neiertat. Iar a-l corupe pe un novice în acest sens, e similar cu a-i da prima oarä droguri unui adolescent, sub pretextul cä si tu consumi, si mamä ce marfä e.

Categoric, nimic incorect in explicatia de mai sus. Atat ca reactia ta a fost chirurgicala pe marginea conflictului exagerat de parti, implicat de ponderea matematica atribuita culturii cinematografice.

Incercam insa sa subliniez, in continuarea interventiei lui Twinsen care se pare ca te-a deranjat enorm, ca evitarea geometriei filmului (filmul ca o disciplina, materie exacta cu profesorii si decalogul lor) nu este nicidecum un delict, atata timp cat distingem intre cineast si cinefil.

In alta ordine de idei, tind sa cred ca fondatorii regulilor au facut filme bune, iar cei ce urmeaza regulile fac filme sub prag. De unde deducem ca artistii ar trebui sa-si fecundeze imaginatia in loc sa-si exemplifice cultura.

In ceea ce ma priveste, ca simplu consumator de film, punctul de vedere al lui Twinsen ramane valabil.

Am scris asta ca sa nu se inteleaga ca desconsider arta si/sau cultura cinematografica; totul se rezuma la asteptari, oricum.

gabonne1 26 Oct 2008 22:51

Eu as adauga la lista ta de filme de razboi
"Schindler's List" (1993),
"Idi i smotri" (Come and see, 1985)
"Jeux interdits" (Forbidden games, 1952)

Se7en 26 Oct 2008 23:15

Bahahai, ati uitat "Dr. Strangelove", desi e doar razboi in sedii de consiliu si baze militare. Apoi mai e "Beaufort" foarte misto, "Pianistul" la fel. Cred ca la capitolul razboi am face cea mai mare lista de filme din istorie. Despre 2 chestii au stiut si oamenii sa faca filme proponderent: sex si of course, razboi. Oh, the humanity!!! :?

Pitbull 26 Oct 2008 23:23

@Lecart:
DA, ästa e un mod de a discuta!
Reciproc, nici eu nu am motive sä-ti contrazic argumentele, dar mä simt dator sä le completez cu urmätoarele:
Se tinde spre o exageratä relativizare si vulgarizare a cinematografiei, prin exacerbarea laturii ei "soft" si de divertisment, în dauna rigorii profesionale si a nivelurilor de continut - abuzându-se de-a-m-boulea de cliseul tembel cä "filmul nu e matematicä" (halal!), adicä "e posibil orice vrea muschii mei" (siktir!) si "e bun doar ce-mi place mie" (huo!). Chestia asta e fireascä, si se întâmplä peste tot în lume, dar la noi a depäsit cota de avarie. Nu degeaba, filmul românesc B.C.P. a fost per ansamblu haotic, amatoricesc si stângaci, marcat doar de reusite izolate care n-au reusit sä se coaguleze într-un strat substantial în sfera filmului de continut - si, pe partea complementarä, cu o absentä totalä a filmelor de consum profesionist lucrate. Iar filmul românesc A.C.P. e încä tânär si instabil, existä oricând riscul ca generatia actualä sä se perime färä a läsa în siajul ei o mostenire solidä si durabilä.
Un lucru trebuie sä fie clar: FILMUL DE CONTINUT SI FILMUL DE CONSUM SUNT COMPLEMENTARE. Färä filme de gen vandabile, n-ar fi bani pentru arta cinematograficä; iar färä o teorie si o practicä de calitate a esteticii cinematografice, n-ar exista resurse nici pentru filmele comerciale.
In aceste conditii, e imperativ sä sustinem ridicarea stachetei de exigentä, nu numai în zona castei profesionale, ci si în planul educärii publicului - fiindcä filmul e un produs comercial, iar un public amorf, incult, gregar, inevitabil va influenta ca atare si productia cinematograficä. Desigur, totul în limite realiste - doar nu m-oi astepta acum la o operä de apostolat care sä facä din turma mioriticä cel mai sofisticat auditoriu de pe mapamond; dar mä astept la o minimä decentä. Când niste oameni discutä despre zona culturalä a cinematografului, iar tu nu ai apetentä pentru asa ceva, nu te bäga ca musca-n lapte, desfiintând bibliografia de specialitate si tratând cu dispret criteriile si valorile (mai agätându-le si ghilimele, ca un nesimtit!) Stai naibii-n banca ta, si bucurä-te de filmele comerciale care, dacä-s bune, sunt bune numai datoritä acelor cärti, acelor criterii, acelor valori si acelor profesionisti pe care tu-i iei la siktir. Dacä n-ar fi ei, toate acele filme de actiune, thrilleruri, horroruri, comedii, etc., care-ti plac tie, s-ar topi într-o masä amorfä �* la Apatow, Seltzer, Cärmäzan si Saizescu!

Back to topic (best war movies):
Nu pot lipsi:
"All Quiet on the Western Front", Lewis Milestone, 1930
"Paths of Glory", Staley Kubrick, 1957
"The Bridge on the River Kwai", David Lean, 1957
"La Vita e bella", Roberto Bennini, 1997
"Roma, citta aperta", Roberto Rossellini, 1945
"Kanal", Andrzej Wajda, 1957
"Balada soldatului", Grigori Ciuhrai, 1959
"Zboarä cocorii", Mihail Kalatozov, 1957
"Copiläria lui Ivan", Andrei Tarkovski, 1962

mafalda 27 Oct 2008 07:49

Potra avea multe defecte, pacate, dar era un on destept!
Sa stam stramb dar sa judecam drept.

Pitbull 27 Oct 2008 18:38

Originally Posted by Bogdan.Andro:

1 All Quiet on the Western Front (Milestone) Liniºte pe frontul de Vest

Adicä: "Pe frontul de Vest, nimic nou" (titlu românesc consacrat)
Si o recomandare: n-are nici un rost sä metionäm titlurile într-o tertä limbä. Un film rusesc îl citäm sau ca la mama lui, dacä-i stim titlul original, sau în românä - nu în englezä, italianä, etc...

Pauline Kael 27 Oct 2008 20:17

vave 27 Oct 2008 21:03

„Cu omul neºcolarizat
Te lupþi puþin ºi ai scãpat
Dar porþi o luptã colosalã
Cu prostul care are ºcoalã.”

Eu am primit cadou de ziua mea o canã acum câþiva ani cu textul ãsta. Nu m-a amuzat, nu m-a enervat. Mã lasã rece.

Pitbull 27 Oct 2008 21:25

E foarte adeväratä, dar nu face decât sä extindä la nivel de catren urban vechiul distih din popor (deja mentionat pe acest topic):
Prostul nici nu-i prost destul
Dacä nu e si fudul.

mafalda 28 Oct 2008 09:06

Cu omul neºcolarizat
Te lupþi puþin ºi ai scãpat
Dar porþi o luptã colosalã
Cu prostul care are ºcoalã.”

.

Asta e unul din celebrele catrene ale lui Tudor Musatescu !

Pauline Kael 28 Oct 2008 10:13

Nu-l izgoniti pe Twinsen,sunt f multi spectatori care ii impartasesc parerea,el s-a exprimat mai bine.
Nu inteleg de ce ar trebui sa ne specializam toti Pitbull,daca nu vrem,sau nu simtim nevoia.
Pitbull are si el dreptate ,dar e prea exigent,poate crede ca aceia care nu vor sa guste (deocamdata sa zicem) din pomul laudat sunt ignoranti,etc,iar Twinsen are mult bun simt cinematografic..
Amandoi ar trebui sa ajunga la un consens,faptul ca iti aperi ideile cu argumente nu inseamna incapatanare sau rea vointa...

Cinemania 28 Oct 2008 14:56

on topic la off topic:

eu zic ca unii se lasa afectati mult prea usor....ne aflam pe un forum nu intr-un leagan de copii si nici la o expozitie de orgolii, mandrie etc., etc.

mafalda 28 Oct 2008 15:03

Oricine are dreptul sa-si spuna parerile pe forumul asta, chiar daca nu sunt foarte avizate. Nu trebuie intimidati, atacati ci respectati!

redmen 28 Oct 2008 19:27

The sting (1973).

Un film minunat,numai ca nu are nimic western in el.Oricum tebuie sa`l vezi neaparat.

gabonne1 28 Oct 2008 20:31

Tot in sectiunea western : "Per un pugno di dollari" (1964) + "Per qualque dollaro in piu" (1965) + "Dances with wolves" (1990)

Twinsen 28 Oct 2008 20:44

Nu plec, pentru ca stiu ca sunt destui oameni cu care se poate discuta aici. Am multi ani pe forumuri si nu ma impresioneaza agresivitatea, dar consider ca nu e normal ca un moderator sa se comporte astfel. Sa revenim la subiect.

ricutza 29 Oct 2008 11:52

Originally Posted by mafalda:

Pe mine m-ar interesa sa aflu daca exista niste criterii axiologice si care sunt alea, pe care se poate face critica de film la modul serios.

sunt inca la pagina 1 al acestui topic deci nu stiu daca ai primit raspuns sau nu la intrebare.

evident nu exista astfel de criterii. de altfel nici critica la nivelul serios nu stiu exact ce inseamna. am citit vreo 20 de pagini la un momentat despre abejectul din relatia mama- fiica din Alien.
mi s-au parut foarte interesante mai ales ca nu ma uitasem la Alien din perspectiva asta. este articolul o critica a filmului? nu. este filmul neaparat o capodopera? nu. este un subiect interesant? pentru mine, a fost.

trebuie sa-ti definesti tu exact ce te intereseaza in filme. sunt convinsa ca vei gasi multe articole care sa vorbeasca despre analize din punct de vedere al mijloacelor cinematografice, despre analize care sa psihanalizeze personajele si situatiile, despre analize care sa vorbeasca despre curente si stiluri regizorale.
Daca te intereseza sa citesti analize complete ale unor filme, cred ca deja trebuie sa te uiti la carti. Eu de exemplu la examenul de admitere din UNATC am scris 8 pagini despre Moulin Rouge. 4 ani mai tarziu am scris un referat de 6 pagini doar despre muzica din vreo 4 secvente importante din film.

ricutza 29 Oct 2008 12:07

Pentru Twinsen care a afirmat: „Bogdan n-a auzit de Kieslowski sau Wajda, dar împarte cu darnicie lecþii altora.”

Ori eu trebuie sã mã exprim mai coerent, ori tu nu m-ai înþeles. Eu am intrat aici doar pentru a LUA LECTII, ºi, în nici un caz pentru a DA LECTII. Sunt foarte trist cã tu ai înþeles altceva din toate cele 15 postãri ale mele.

mentionez ca sunt tot la pagina 1 a topicului.

eu apreciez foarte mult atitudinea ta si dorinta de a invata. este ceva care lipseste cu desavarsire foarte multor persoane.
din pacate in UNATC (si vad eu bine ca nu numai) incepi sa te simti prost ca nu vezi anumite filme sau ca nu stii despre anumiti oameni. Si acolo ca si aici sunt titluri care trebuie sa le cunosti, filme care trebuie sa-ti placa, si filme pe care trebuie sa le scuipi.

Extraordinar...nu ai auzit de Truffaut. iti dai seama ce "om de nimic" esti :p. e drept ca nu ti-as recomanda sa te apuci sa vorbesti despre Noul Val Francez in aceste conditii, dar cred ca asta nu te impiedica sa-ti dai cu parerea despre filmele pe care le-ai vazut.

in concluzie, eu iti recomand sa incepi sa citesti subiectele de pe forum legate de filmele pe car ele-ai vazut. O sa vezi ca de multe ori, userii fac referiri si la alte filme cand comenteaza un anumit titlu. Poti sa le dai un search pe IMDB si daca ti se par interesante, cauta sa te uiti la ele.

Nu alerga neaparat dupa liste si pareri autorizate pentru ca s-ar putea sa vezi niste filme "grele" pentru care sa nu fi inca pregatit. Fa-ti propria ta lista plecand de la lucrurile care stii ca-ti plac. O sa vezi ca incet incet se formeaza si cultura cinematografica.

ricutza 29 Oct 2008 12:24

O culturä cinematograficä din care lipsesc Visconti sau Wajda are MARI probleme, la un nivel de-a dreptul alarmant - lucru cu atât mai ciudat, cu cât lista preferintelor tale denotä o bogätie clarä de cunostinte, la toate nivelurile valorice.

hai sa vorbim deschis...eu n-am vazut nici un film de Wajda desi am auzit de el. in aceasta situatie se mai gasesc si alte nume de pe lista magnifica... am terminat UNATC-ul si acum fac un master de teorie a filmului. Sper ca va dati seama cati oameni am reusit sa prostesc cu mareata mea cultura cinematografica ce "atinge un nivel de-a dreptul alarmant".

Imi place sa cred ca mai conteaza si cum vezi filmele pe care le vezi...ca daca te uiti asa doar ca bifezi actiunea mai bine nu te mai uiti....
as vrea sa va reamintesc ca ne aflam in anul 2008 si ca mi se pare de-a dreptul ignorant sa ne tinem cu mainile stransi legati de filme din anii '60, '70, '80. Daca e un lucru de inteles pentru profesorii din UNATC care au la randul lor 60, 70 respectiv 80 de ani, nu acelasi lucru pot spune despre tineri care au 24-25 de ani. Mi se pare aiurea sa divinizezi un Bergman sau Visconti si sa nu-i iei in consideratie pe Spike Lee, Innaritu, Aronofsky, Fincher, Lynch, Trantino si multi alti regizori contemporani...

All times are GMT +2. The time now is 16:00.