Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   EURO 2008 (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=93047)

Pitbull 17 Jun 2008 22:41

Originally Posted by Pitbull:

ne bat olandejii.

Am zis io?
Gata, hai acasä
Adio topicuri de trei lulele.

redmen 17 Jun 2008 23:05

Asta e ... cat sa mai dureze cu miloaga.Tu`i mama masii de treaba.I`am pupat in cur prea mult si ne`am facut de ras exact la final.

redmen 17 Jun 2008 23:08

Originally Posted by Pitbull:

Adio topicuri de trei lulele.

Pai se pare ca nu mai sunt topicuri de nici un fel.A nimerit`o bine ala de zicea zilele trecute ca forumul e mort ...

Pitbull 18 Jun 2008 01:02

Mort pe dracu', tu esti putin mai nou, nu stii, da-n fieare vara lancezeste. In toamna isi da drumul iar.

herbert 18 Jun 2008 02:08

sa revenim on topic!
cei care n-au descoperit ca fotbalul e un joc foarte serios al acestei lumi, sa vorbeasca, eventual, despre stilistica filmelor lui Sergiu N. si G. Saizescu...
sunt profund si multilateral dezamagit dupa meciul cu Olanda...
inteleg ca poti juca mediocru un meci-doua, dar meriti tot dispretul daca ai intotdeauna aspiratii mediocre si schimonosesti fotbalul, facand antijoc – pandind, trisand, milogindu-te...
selectionata Romaniei in formula Piturca are (a avut) aspiratii mediocre.
in mod normal, dupa acest esec si dupa aceasta prestatie rusinoasa, Victor Piturca trebuie trimis la plimbare. un nou antrenor, de preferat unul strain, va trebui sa construiasca o noua echipa si sa redescopere bucuria si frumusetea fotbalului pentru romani…

redmen 18 Jun 2008 09:22

Nu cred ca Piturca e de vina,jucatorii sunt de vina.Pai cand Olanda iti lasa ocazia sa le dai gol,ratand intentionat,si tu stai si te joci cu mingea si o degajezi aiurea meriti sa te duci acasa si nici nu mai conteaza ca ai facut egal cu Franta si Italia.In afara de Lobont,Chivu,Mutu,Goian si Radoi toti jucatorii au fost pe teren la acest campionat numai ca sa aiba echipa 11 jucatori.

Supastar 18 Jun 2008 11:36

s-o terminat si maimutareala cu romania, hai sa discutam serios:
cine castiga euro2008?

redmen 18 Jun 2008 12:04

Olanda Italia Germania Portugalia :lol:

Pashpix 18 Jun 2008 14:56

SPANIA

ricutza 18 Jun 2008 18:47

Originally Posted by redmen:

Nu cred ca Piturca e de vina,jucatorii sunt de vina.Pai cand Olanda iti lasa ocazia sa le dai gol,ratand intentionat,si tu stai si te joci cu mingea si o degajezi aiurea meriti sa te duci acasa si nici nu mai conteaza ca ai facut egal cu Franta si Italia.In afara de Lobont,Chivu,Mutu,Goian si Radoi toti jucatorii au fost pe teren la acest campionat numai ca sa aiba echipa 11 jucatori.

exact asta mi s-a parut si mie...n-a fost nici vina lui piturca si nici a lui Mutu ca n-a bagat mingea in poarta la penalty-ul cu Italia...

e vina papagalilor care nu s-au intalnit nici macar o data cu mingea...cum e posibil asa ceva? jumate din echipa (si nu zic de aia de pe banca), nu au facut nimic!..stateau sa vada cum trece mingea pe langa ei...ooops, mutu n-are cui sa-i paseze, ooops Banel iar trimite o torpila, ooops iar primim gol....soarta e de vina!franta ca n-a bagat doua goluri, romania ca a picat intr-o grupa atat de proasta, si in general tot ce s-a intamplat rau de cand ne-au cucerit romanii....dar nici vorba sa fim noi responsabili ca nu ne miscam picioarele...

astia au tot aratat cine a alergat cel mai mult...eu eram curioasa sa vad ciferele tuturor celor de pe teren...ne mandrim ca banel face 12 km dar toata apararea noastra cred ca n-a aleargat nici 2 km...si asta impreuna...
m-am enervat crunt...si s-au calificat si italienii aia imputiti...

Pitbull 18 Jun 2008 18:59

Apropo, la pauzä am avut un schimb de SMS-uri cu Gigi Gorgonzola (cf. userului ei de pe Cinemagia), care-i olandezä, si care mi-a spus: "It was the meaning to take RO with us, but they need to start to play NOW. This is our fucking B-team!!" si: "They may win from my part too, we are already through but now they need to play first."

Neuptolem 18 Jun 2008 22:35

Originally Posted by Supastar:

s-o terminat si maimutareala cu romania, hai sa discutam serios:
cine castiga euro2008?

Fan Portugal dar Olanda este cu un cap peste toate (peste altele cu doua). Olanda poate pierde numai daca "prinde" un meci prost cum am prins noi cu ei...desi s-a vazut neputinta, tactica de conopida, mentalitate de un leu, consider si tind sa cred ca meciul a fost un accident, dar un accident fatal, la un turneu final nu prea iti poti permite sa ai accidente si mai ales in meciuri decisive. Ati vazut Italia? "Cum??? Suntem condusi?!? Ce mama dracului, hai pe ei!" Pac! 1-1! Apoi, Franta, marea Franta (o Franta melancolica, molcolma si plictisita sa tot castige, ti se mai satura si de atatea cupe. Henry ar trebui sa primeasca titlul de cel mai prost jucator de la acest turneu.. sa se mai scuture de ghete de aur), Italia avea nevoie de victorie si isi castiga victoria: "Norocul surade celor viteji" no?, simplu, direct, hotarat, fara tresariri, bazbaldacuri, ezitari si smiorcaieli (ma refer la cele de pe teren).

Oricum, ramanem cu golul lui Mutu, un gol pe care eu il consider de calibrul unui star international, gen England-Shearer, Owen sau Italy- Inzaghi. Interesant, de marca Mutu din penalty, ghiceam iar scoru', si frate cand am aflat a doua zi ca era minutul '82! Castigam, pupam sferturile acum. Am trait meciul cu Italia la cote infernale, nici nu stiu cand a trecut timpul dintre primele goluri si penalty. Cu Olanda aveam doua variante de scoruri, una optimista si alta pesimista, cea optimista era 2-0 pt Romania, cea pesimista, invers. Fireste, ca m-am dat optimist.. am fost si eu pt prima data in viata mea la o terasa, sa simt meciul alaturi de urangutanii meseriasi (aveam programat sfertul cu Spania la alta terasa, semifinala la un ecran in aer liber, etc., planuri marete)...dupa golul Olandei, mi-am platit berea si am plecat, convins in procent de 95% ca nu mai avem nicio sansa.

Originally Posted by Pashpix:

SPANIA

Subtirei, ii bateam si noi. De asta mi-e necaz, o victorie cu Olanda ne-ar fi propulsat in semifinala, acolo unde-am fi intalnit tot Olanda..poate ca e mai bine asa...imi amintesc de sfertul Olanda-Iugoslavia 6-1, din 2000 parca...si echipa aia era mai slaba ca cea de azi.
Olanda e...Olanda, cum se spune? Nu am avzut in viata mea Pasatori ca astia, pariez ca de mici, de la 5 ani sunt pusi sa paseze intr-una, si dai si paseaza, paseaza, paseaza, ani dupa ani, ei paseaza. La noi? Il vede profu' de sport pe unu' bunicel dintr-a saptea: "Ia vino ma-'ncoa. Bah! Tu stii fotbal, bah!" Sau pusti de microbisti care cu ceva tehnica la driblat (nimic in afara de asta, constitutie zero, abilitati fizice zero, altruism, joc aerian, inteligenta, mentalitate, nul pe linie) sunt dati la fotbal, ca asa e moda, si asa se fac banii, asa vin si pitzipoancele, mertzanul, Salam de Bronz, futomodele remuite, etc.

Nu poti sa faci fata unui turneu de o asemenea anvergura cu aceleasi scheme mioritice...mentalitatea asta nu va disparea in urmatorii 10 ani. Antrenor strain la noi??? Niciodata! Psiholog la nationala??? CE E ALA? DA DE CE?

In 1994 rula o reclama la televizoarele alea in culori, nou aparute, Megavision, era ceva de genu': "Pana la CM din 2022". Eu nu cred ca vom face vreo isprava pana atunci. Si sunt optimist.

redmen 19 Jun 2008 00:16

Originally Posted by Neuptolem:

Olanda poate pierde numai daca "prinde" un meci prost cum am prins noi cu ei...

Olanda a jucat slab fiind dispusa sa ne lase sa dam noi gol,nu au facut ei meci prost.Am fost noi prosti si si`au dat si ei seama de asta tocmai de aceea s`au hotarat sa dea tot ei niste goluri sa nu`si dezamageasca suporterii.

Originally Posted by Pashpix:

SPANIA

Subtirei, ii bateam si noi.

Cu siguranta nu :)

silver_boy 19 Jun 2008 13:42

de cand cu "somnul cel de moarte" al nationalei au aparut cateva articole scrise apasat si responsabil (cum e - de pilda - cel al lui TRU din Cotidianul) sau cel de fata (admirabil) scris de CTP in stilul lui bolovanos si apodictic...

ªuturi din gurã
de Cristian Tudor POPESCU | 19 IUNIE 2008

Joia trecutã, în emisiunea „Cap ºi Pajurã”, am spus la un moment dat cã nu pricep ºi nu mã înscriu în corul lãudãtorilor echipei naþionale pentru noul stil în care urlã „Deºteaptã-te române!” înainte de meci. Tricolorii erau atunci pe cai mari dupã egalul cu Franþa, aveau toate perspectivele de calificare deschise, aºa cã am primit tot felul de reacþii, de la înjurãturi ºi blesteme, pânã la nedumeriri amicale: „Ce-ai, domne cu Deºteaptã-te române! Vrei ºi tu alt imn, ca Gigi Becali?”

N-aveam ºi n-am nimic cu „Deºteaptã-te române!”. Cred cã e foarte bun, cum foarte bun ca imn naþional poate fi ºi „Somnoroase pãsãrele” de Mihai Eminescu. Nu cred cã aceia care îl murmurã, îl rostesc în ºoaptã sau îl cântã în gând sunt mai puþin patrioþi decât cei care îl zbiarã cu ochii holbaþi ºi gura pânã la urechi, a la Chivu. În Piaþa Constituþiei, când Olanda ne-a dat primul gol, un grup de suporteri a acuzat un alt grup cã nu strigã destul de tare ca sã susþinã Naþionala, drept care au sãrit la o bãtaie soldatã cu spitalizãri. La meciul România–Iugoslavia (4-6) din 1977 de pe Ghencea, eram în tribunã un grup compact de suporteri veniþi din Balta Albã.

Înainte de a începe meciul, îºi face loc un detaºament de inºi drapaþi în tricolor, înarmaþi cu goarne, cu tobe, cu cârâitori, conduºi de un activisto-securist la costum ºi cravatã. „Eliberaþi zona, aici stã galeria”, ne comunicã dulapul îmbrãcat. „Pãi, de ce, domne, noi ce suntem, nu suntem galerie?”, zice Auricã, liderul nostru. „Vezi-þi de treabã, mã bãiatu, ãºtia sunt oficiali, strigã tare ºi strigã tot timpul”. La care Auricã se întoarce spre noi: „Da? Ia fii atent!” Am strigat ºi am cântat ca nebunii vreo zece minute, am scuturat tãlãngile pânã când tovarãºul a cedat nervos ºi ºi-a mutat trupa ceva mai încolo, uitându-se la noi ca prin luneta puºtii.

Hãulirea lui „Deºteaptã-te române!”, conceputã, am înþeles, de tovarãºi de la FRF, a creat înaintea meciului cu Olanda o ameþealã dulce. Dacã fotbaliºtii noºtri sunt atât de buni români, musai ca elanul nostru patriotic sã-i dea peste cap pe batavii ghiftuiþi cu puncte.

Pronosticuri entuziaste, optimism buimac, peste tot portocale strivite sub crampoane – România ºi-a injectat halucinogenul victoriei care vine de la sine. Antijocul constipat fãcut cu o Franþã bãtrânã ºi obositã, egalul în compania unei Italii clar mai puternice decât noi, dar dezavantajatã la fel de clar de arbitraj, au fost deghizate în triumfuri. Aceastã atmosferã de autoamãgire se transformã inevitabil, îndatã ce se încheie intonarea imnurilor ºi fluierã arbitrul, în crispare, în fricã, îþi blocheazã muºchii ºi creierul: „Bãi, totuºi noi jucãm acum cu cãlãii ãºtia de olandezi...” Rezultatul? Chivu-Pavarotti s-a fãcut remarcat prin pase iscusite la adversar sau în lobodã ºi o loviturã liberã la poarta Olandei degajatã precis în tribunã. Bãnel-Bocelli alergând legat la ochi pãrea cã joacã fotbal cu mingea ovalã de rugby, îþi venea sã-i dai voie sã o ia odatã în braþe ºi sã fugã cu ea. Cociº arãta ca o gãinã cu capul tãiat zburãtãcind pe pajiºtile Elveþiei, Daniel Niculae, un cãluºar dezmembrat...

În afarã de Mutu ºi Lobonþ, singurii care s-au miºcat ca niºte jucãtori europeni profesioniºti, naþionala României a fost o echipã de guriºti. Cântatul ºi strigatul e treaba suporterilor – care au ºi fãcut-o foarte bine. Dacã e nevoie, îl chemãm pe Costel Busuioc sã cânte „Deºteaptã-te române!” ca sã ne ia cu fiori. Pe mine, unul, nu mã deranjeazã dacã fotbaliºtii tricolori vor tãcea chitic la imn ºi pe urmã îºi vor spulbera adversarii.

Înainte de a fi bun român, trebuie sã fii bun la ceva.

Bogie 19 Jun 2008 17:32

Rahat. Imnul trebuie cantat pentru a te mobiliza, nu pentru a arata ca esti bun patriot, prin urmare nu conteaza versurile, melodia etc. Ganditi-va la rugbistii neozeelandezi. Si inca o chestie pentru toti cei care critica nationala: cati dintre ei sunt cu adevarat la un nivel inalt in profesia lor? Nu inteleg cum toti pretind unor oameni sa faca marea cu sarea, sa fie printre cei mai buni din lume, ei insisi fiind mediocritati. Avem politicieni de rahat, cineasti de rahat, ziaristi de rahat; de ce nationala de fotbal trebuie sa straluceasca?

silver_boy 20 Jun 2008 01:22

iti spun eu de ce Bogie: pentru ca niciuna dintre profesiile enumerate de dumneata nu se bucura de atata prestigiu, de atatea satisfactii materiale ( scoatem politicienii din ecuatie )de atata mediatizare internationala, in fond, de atata celebritate precum meseria de fotbalist...
cati dintre olandezi, francezi sau italieni crezi ca au auzit de Cartarescu sau de Caranfil? Te asigur insa ca de Mutu si Hagi stiu cam toti...( a nu se intelege ca fac apologia fotbalului in detrimentul culturii) dar asta e realitatea si cu ea operam...
...fotbalul nu mai e demult un simplu joc...e un fenomen fabulos (mediatic, economic, cultural chiar) care angreneaza forte colosale schimba destine si scrie istorie... e indecent cand vii dintr-o tara de rahat, unde se castiga de rahat, unde traiul e de rahat ( si unde tu, providential sau nu, ai avut sansa sa practici o meserie cosmopolita, neverosimil de plina platita ( fiecare jucator de la nationala a castigat 4000 de euro pe zi, plus motivatiile financiare - eminamente ametitoare - in caz de calificare, asta fara a mai aminti de salariile de la formatiile de club) sa reprezinti simbolic toate frustrarile natzionaliste, existentialiste, ale natziei (sa fi constient de asta) si tu...sa dormi pe teren, sa te misti abulic si lipsit de vointa...
lipsa de atitudine (nu infrangerea) e tot ce le reprosez, eu, ca suporter, tricolorilor...si nici logica asta fatalista nu mi-e pe plac: din moment ce toate (celelalte) meserii sunt mediocre, de ce as incerca sa excelez in cea pe care-o practic...
pai de-aia fotbalist imbuibat, pt. ca dumneata castigi cat 10 directori de banca si cat 1000 de salahori, reprezinti o natzie si ai o meserie de zeu ...alearga f. mortziimatii, joaca, fa-ma sa te iubesc si atunci cand pierzi :lol:

illotempore2002 20 Jun 2008 09:24

Silver, sa te misti abulic si lipsit de vointa e acelasi lucru pleonastic adica

:)

Pitbull 20 Jun 2008 11:33

Illo, nu fi deconstructivistä. :D

illotempore2002 20 Jun 2008 12:04

ma scuzati stimatilor.... aici e lectia de fotbal nu de gramatica

ricutza 20 Jun 2008 12:07

dar ce ziceti de surpriza de aseara? Germania-Portugalia 3-2...
cum vine asta avand in vedere ca la ultimul meci al portugaliei au lipsist 8 titulari (care au fost odihniti pt partida de aseara), tratament de care Germania n-a beneficiat...
si oare de ce s-au gandit ei sa dea mai dea un gol in minutul 62 desi aveau 2-1?

europe_east 20 Jun 2008 13:51

desi nu ma pricep, as zice ca fost un meci bun, nemtii au jucat ff bine.

eu nu mai tin cu portughezii de la world cup, cand au avut acel meci in care au faultat cat s-a putut... plus faza cu ronaldo aseara a fost de tot rasul (cand si-a adus aminte ca stai, ca daca esti pe jos tre' sa incepi sa urli un pic... :w00t: )

silver_boy 20 Jun 2008 14:29

...illo, (cata prezenta de spirit)...abulic mai inseamna si inert
nea pitbull-bre (hopa-tropa si matale) cititor si fun Derrida cum te stiu, cand matale ai redus fotbalul (golindul de toate atributele lui constitutive, de reguli, etc) la o bashica dupa care alearga niste tampitzi, ai folosit un procedeu care poate fi pus si in termenii de-constructiei prin simplul fapt ca l-ai privat de conceptele lui "universale". Stiu ca nu te satisface raspunsul dar pe matale, oricum, nu te mai satisface nimic de la o vreme...
apropo de eficienta Germaniei circula o butada...
cica Fotbalul e un sport COLECTIV unde doua echipe adverse se intalnesc iar la sfarsit castiga Germania -;
Mi-a placut Portugalia, au jucat deschis, "angajat", prefer oricand fotbalul lor creativ in detrimentul schemelor geometric-rigide practicate de nemtzi
europa@ nici mie nu imi plac muierismele jucatorilor...ma distreaza teribil cand adversarii nu-i ating deloc si ei tzipa ca niste injunghiati si cad teatral...-;

Pitbull 20 Jun 2008 14:35

Nope, doar unele lucruri nu mä satisfac. Ignoranta e unul dintre ele. E mai rusinos sä fortezi penibil explicatii despre cuvinte cärora nu le cunosti sensul, decât sä întrebi onest: "Ce înseamnä deconstructivism?" Pânä si Piron Pitrea (Doru Antonesei) era cinstit si la întrebarea lui Toni Grecu: "Dumneata stii ce înseamnä eufemistic?" räspundea: "Nu, da' sunä bine..." :shock: (DIVERTIS, "Marea urnire", noiembrie 1996)
Apropo, nu-s "fun Derrida" (cel putin cred cä nu sunt... expesia e atât de ilogicä, încât nu-s sigur c-am ghicit-o bine...)

illotempore2002 20 Jun 2008 14:38

poate s-a extins in mod profan sensul lui abulic si la inert, dar abulia este o patologie (exista hiperbulie cum exista si hipobulie)si se refera strict la lipsa de vointza ....acuma dat fiind ca se asociaza cu catatonia, da, poti sa-i zici si inert....tot pe-acolo.... :D

si acum, play football please

illotempore2002 20 Jun 2008 15:21

Originally Posted by silver_boy:

...illo, (cata prezenta de spirit)...abulic mai inseamna si inert
nea pitbull-bre (hopa-tropa si matale) cititor si fun Derrida cum te stiu, cand matale ai redus fotbalul (golindul de toate atributele lui constitutive, de reguli, etc) la o bashica dupa care alearga niste tampitzi, ai folosit un procedeu care poate fi pus si in termenii de-constructiei prin simplul fapt ca l-ai privat de conceptele lui "universale". Stiu ca nu te satisface raspunsul dar pe matale, oricum, nu te mai satisface nimic de la o vreme...
apropo de eficienta Germaniei circula o butada...
cica Fotbalul e un sport COLECTIV unde doua echipe adverse se intalnesc iar la sfarsit castiga Germania -;
Mi-a placut Portugalia, au jucat deschis, "angajat", prefer oricand fotbalul lor creativ in detrimentul schemelor geometric-rigide practicate de nemtzi
europa@ nici mie nu imi plac muierismele jucatorilor...ma distreaza teribil cand adversarii nu-i ating deloc si ei tzipa ca niste injunghiati si cad teatral...-;

si eu cred ca fotbalu e un sport cu o basica dupa care alearga niste tampiti :D si asta poate fi demonstrat simplu prin calcularea mediei IQ-ului fotbalistilor care in mod cert nu depaseste 75.... :D
un sport jucat de niste prosti e un sport pt nivelul lor

ha!

StefanDo 20 Jun 2008 15:39

aduceti rosiile si ouale clocite

Supastar 20 Jun 2008 16:08

mda... deci mai nou illotempore este de necontrazis si pitbull vorbeste k marx

HAI ROMANIA!!!

illotempore2002 20 Jun 2008 16:16

hai ca vroiam si eu sa va necajesc poate poate s-o lansa vreo disputa ca ma omoara plictisul....bine, cred in continuare ca fotablul e un sport jenant...

hellsteed 20 Jun 2008 19:50

e un sport care necesita cel mai bun timp de reactie.... si imaginatie... pe care se pare ca unii nu il au.... si inca ceva... nu confundati sportul cu oamenii care il practica.... fotbalul e frumos... poate prea mediatizat... dar asa e cu tot ce se vinde bine... fotbalul e ca sexul...

P.S: Stiu despre ce vorbesc... am jucat fotbal la juniori...

Hai sa vb despre alte sporturi care nu sunt practicate de oameni prosti... si va spun ca si sahistii sunt prosti ... toate lumea e proasta in felul ei..

eu va declar prosti pe toti care vreti sa aveti o parere in orice. stati in banca voastra.

Asa m-am suparat.

redmen 20 Jun 2008 21:21

Fotbalul inseamna bani,nu mai inseamna pasiune si sclipiri de geniu ca altadata.

europe_east 20 Jun 2008 23:36

cum se pierde un meci.......... :( tineam cu croatii, evident.......

illotempore2002 20 Jun 2008 23:58

Originally Posted by hellsteed:

e un sport care necesita cel mai bun timp de reactie.... si imaginatie... pe care se pare ca unii nu il au.... si inca ceva... nu confundati sportul cu oamenii care il practica.... fotbalul e frumos... poate prea mediatizat... dar asa e cu tot ce se vinde bine... fotbalul e ca sexul...

P.S: Stiu despre ce vorbesc... am jucat fotbal la juniori...

Hai sa vb despre alte sporturi care nu sunt practicate de oameni prosti... si va spun ca si sahistii sunt prosti ... toate lumea e proasta in felul ei..

eu va declar prosti pe toti care vreti sa aveti o parere in orice. stati in banca voastra.

Asa m-am suparat.

din pacate orice ai face si ai zice fotbalistii tot prosti sunt
ce sa-i faci, asta0i viata, te obisnuiesti tu, te maturizezi si accepti kestia asta
nu e greu!
si ba da, sportul se sonfunda cu oamenii care il practica asa cum un film se contopeste cu regizorul lui

redmen 21 Jun 2008 00:04

Generalizari :)

silver_boy 21 Jun 2008 01:23

Turcia-Croatia, poate, cel mai frumos meci vazut pana acum la Euro2008
Joc in viteza, imaginativ, efort, angajament,rasturnari de situatie, si - peste toate- dorinta autentica de a invinge...(nea Pitzi, Mutu & comp. s-aude?)
am tinut cu turcii (reminiscente de pe vremea cand Hagi juca la Galata)
Croatii au pierdut onorabil si raman in continuare o natzionala de temut pt. orice adversar...
(posibila) lectie a serii: sa nu renunti, sa te bati, sa speri,sa crezi, sa joci, pana in ultima clipa...

cat despre fotbal ca receptacul al prostiei, am dat peste articolul asta publicat in EVZ la inceputul anului...merita citit

Fotbalul e pentru oameni destepti

Nume sonore din lumea culturala romaneasca au batut mingea inainte sa ajunga intelectuali remarcabili.

Inainte sa fie "oameni mari", au fost oameni mici. Copii. Au jucat fotbal pe maidane, printre blocuri, lovind aripi de Dacie si geamuri de garsoniere, au "tinut duble" in lift, au mers pe stadioane, au scuipat seminte, au injurat, au pus pasiune. Cativa s-au avantat chiar pe gazon, printre profesionisti. Alergau pe lungul si pe latul terenului, in sus si in jos. Erau si ei unde era mingea.

Daca nu le-a placut fotbalul si au stat ascunsi in spatele cartilor, i-au iubit substanta. Fotbalitatea. S-au indragostit de echipe care le-au ghidat viata si cand au devenit actori importanti, regizori geniali sau robi ai literelor frumoase. Ascultati aici povesti!

"GOAL"-UL LUI IURES

"Confruntarea a doua triburi"

In urma cu trei ani, Marcel Iures a facut parte din distributia filmului "Goal", jucand rolul lui Erik Dornhelm, antrenorul echipei de fotbal Newcastle United. Romanul a fost asemanat cu Arsene Wenger, dupa prestatia din film. "Nu l-am studiat, a fost o intamplare". La un party, dupa terminarea filmarilor, a luat contact cu lumea buna a fotbalului.

"Am nimerit la masa langa Sven Goran Eriksson si Raul Gonzalez. A fost o dicutie amicala, am vorbit despre Harry Potter", isi aminteste Iures. In urma acestei experiente, actorul si-a dat seama ca fotbalul este un domeniu despre care toata lumea crede ca se pricepe, insa adevarul este in alta parte. "Fotbalul iti da niste emotii puternice. Este ca in confruntarea a doua triburi, iar cine castiga este pe culmile euforiei", spune el.

Pune suflet, cum sa nu? "Am tinut cu Universitatea Craiova. Acum tin cu echipa nationala". Iures are favoriti printre tricolori: Razvan Rat, Cristi Chivu, Dani Coman, Adrian Mutu. "Cred ca este o vorba de o simpatie reciproca. I-am invitat la teatru". Marcel Iures este convins ca fotbalistii citesc mai mult decat ne imaginam noi: "Citesc istorie si literatura!".

DUPA 20 DE ANI...

Cartarescu si nostalgia fotbalului

Cel mai citit scriitor roman contemporan si-a trait tineretea la o aruncatura de bat de stadionul Dinamo. "In copilarie mergeam cu tata o data la doua saptamani in "Groapa". Mi-a ramas pe retina imaginea spectatorilor care aratau toti la fel: in camasi albe si pantaloni negri. Nici cei din iarba nu aveau stralucirea de azi. Era ca intr-o imagine de arhiva. Asta se intampla in anii ‘60 pe stadioanele dintr-un Bucuresti muncitoresc si mohorat".

Pentru ca n-a fost "un jucator" in copilarie, Mircea Cartarescu era intotdeauna ales ultimul, atunci cand se faceau echipele pe maidan. "Ma puneau in poarta, unde nu ma descurcam prea bine si ma injurau, dar imi placea jocul. Asa cum spunea si amicul meu Cristian Teodorescu, la fotbal se cunoaste caracterul omului".

De 20 de ani, Mircea Cartarescu a fost purtat de viata undeva, departe de fotbal. "Imi displace formula de "caine rosu". Mi se pare o imagine urata si fara sens". Nici dinamovistii nu l-au trecut in cartea de aur a suporterilor. Dupa 20 de ani, e normal sa nu-l mai recunoasca.

AMINTIRILE UNUI SCRIITOR

"Daca bateam la fotbal, luam bataie"

Florin Lazarescu este unul dintre cei mai premiati tineri prozatori. Cu romanul sau "Trimisul nostru special" a facut furori in strainatate. Se recomanda "microbist inrait, stelist inflacarat si polist iesean de zi cu zi".

Din dragoste pentru Poli, a sfidat o ploaie mizerabila, la un meci cu Dinamo. Toti spectatorii de la peluza plecasera. Doar domnul Lazarescu si sotia sa au ramas pana la sfarsit. A doua zi s-a vazut la televizor, pe toate posturile: "Ne dadeau doar pe noi, doi oameni cantand in ploaie, la peluza". II place atmosfera din Copou, pentru ca "e asa resemnata... Nimeni nu spera prea mult. Se lasa uneori si linistea. Se mai trezeste cate unul ca vede vreun cunoscut: "Bai, Mitica, si vinu’ asela cand il dai?". Lumea isi vede de-ale ei".

Scriitorul e copil crescut la tara. Si-a "cioplit" picioarele la Poiana Popesti, echipa care l-a dat fotbalului mare pe arbitrul Anton Helesteanu. Nu era usor sa joci la Poiana.

"N-aveai decat doua variante: ori bateai la fotbal si luai bataie la bataie, ori luai bataie la fotbal si scapai nebatut. Cam asta era". Cea mai draga amintire din viata sa de suporter: noaptea de dupa finala Cupei Campionilor Europeni, din 1986. "Am stat toata noaptea de vorba cu tata. Eram fericiti...". Florin inca viseaza ca va deveni o extrema dreapta celebra, desi are deja 33 de ani si o cariera literara glorioasa in fata.

PE MARILE ECRANE

Regizorul Cristi Puiu a luat "fete incrancenate" din galeria Stelei

"Am tinut cu Dinamo pana la 10 ani, cand mi-a cazut in mana o carte, "Glasul rotilor de tren", de Ioan Chirila. M-a fascinat chiar daca in anul ala, 1977, Rapid retrogradase in "B"". Regizorul Cristi Puiu a iubit fotbalul din carti, dar a ramas dezgustat de atmosfera din tribune. "Am fost de trei ori pe stadion. Mi s-a parut oribil, oamenii aia sunt niste primitivi". Interesul de serviciu l-a obligat pe Cristi sa mearga la un banal Steaua - Astra, cu ceva ani in urma: "Am luat niste oameni din galeria Stelei pentru a juca in filmul lui Pintilie, "Dupa-amiaza unui tortionar"

. Aveam nevoie de niste fete incrancenate". Regizorul peliculei "Moartea domnului Lazarescu" n-ar refuza sa faca un film despre fotbal, dar il incanta mai mult ideea unui lung-metraj care sa prezinte "povestea suporterului unei echipe de hochei pe iarba.... Ma intereseaza mecanismul care-l face pe un individ sa tina cu o echipa anonima dintr-un sport anonim."

ZBUCIUM HAMLETIAN

Florin Iaru: "Eu tin cu Dinamo... si mi-e rusine"

Poetul Florin Iaru tine cu Dinamo pentru ca s-a indragostit de tricourile albe ale "cainilor". "Ce vreti? Aveam trei ani. Tin cu Dinamo, dar mi-e rusine, asa sa scrieti acolo. Toata viata am fost intr-un razboi moral cu pasiunea asta a mea", marturiseste Iaru. Poetul nu-si iarta nicio tristete.

Returul semifinalei Cupei Campionilor Europeni din 1984, Dinamo - Liverpool, l-a vazut la Galati, la un televizor alb-negru. "Ploua. La final am chiuit, am baut vodca si bere si am fost foarte tristi. Aveam 30 de ani." Iaru a jucat fotbal si handbal in copilarie, fiind portar: "M-am lasat, fiindca eram miop si nu mai vedeam mingea. La handbal era mai usor, era terenul mic, dar la fotbal...".

Daca ar fi pus in situatia de a oferi o carte unui fotbalist, i-ar da ""O mie si una de nopti". E o carte despre bucurii si intristari, despre hoti iscusiti, asa cum sunt fotbalistii cand vor". Florin Iaru spune ca in presa de sport nu-i plac "tatele care apar peste tot si ocupa locul unor sporturi neglijate, precum tenisul de masa. Tatele nu sunt sport!".

CARIERA

Stelian Tanase a fost inter dreapta

Scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, analist politic, spuneti-i cum vreti. Aici, Stelian Tanase e fotbalist, pentru ca in copilarie a jucat fotbal la "Viitorul". "Am fost inter dreapta, un post care acum nu mai exista, un fel de mijlocas. Marcam de multe ori. Inainte de ‘89, fotbalul era un sport de amarati. Speram ca putem sa iesim din mediocritate. Era singura cale de a deveni celebri prin mijloace curate, fara sa intram in mizerii".

Tanarul Tanase a tinut cu Progresul din spirit de fronda. "Am fost mereu de partea celor slabi. Dupa ce spiritul Progresului a inceput sa moara, am devenit fan al Rapidului". Scriitorul Stelian Tanase ar scrie romane despre Dobrin si Dumitrache: "Sunt o multime de destine tragice, care nu au fost aprofundate".

ps. nu stiu altii cum sunt (vorba lu Creanga) dar eu nu m-am simtit cu adevarat fericit decat in patru ipostaze...
in iubire, citind, scriind, si jucand fotbal

well, maine Olanda-Rusia, tin cu rusii - ca-s mai slabi-; ) -

silver_boy 21 Jun 2008 22:36

rusii frate, cu tupeu -;) (se-aude, se vede, nea pitzi?)

silver_boy 21 Jun 2008 23:24

STALINGRAD

redmen 21 Jun 2008 23:34

Da ... dupa turci vin si rusii ca o surpriza,ii trimit acasa pe olandezi si parca e si mai rusinos cum am plecat noi acasa.Si`au dat sufletul pe teren si au reusit sa dea 2 goluri in prelungiri.

europe_east 21 Jun 2008 23:49

plictisitor mi s-a parut tot meciul, mai putin ultimele 15 minute...

marx 22 Jun 2008 00:08

Eu imi dau seama ca fotbalul romanesc are nevoie de cat mai multi antrenori straini.
Pe langa Craiova si Timisoara, Rapidul si Otopeni si-au adus tacticieni din civilizatia fotbalistica (si CFR Cj a facut o miscare desteapta aducand un antrenor secund, veteran pe bancile din Serie A) si sper sa impuna un stil cat mai axat pe joc. Noi suntem atrofiati la capitolul tactica, mentalitate, atitudine. Fotbalul nu poate fi practicat ca un sport crispat, cu gandul inca din minutul 1 sa se termine cat mai repede meciul.

Iar rusii, spre disperarea pateticului de SHerbet, kiar sunt filosofi ai fotbalului, nu degeaba au castigat doua cupe UEFA in ultimii 4 ani si acum sunt in semifinale.

PS:
Originally Posted by europe_east:

jeez. unii kiar nu au jena sa faca declaratii penibile.

redmen 22 Jun 2008 00:14

Eu am prins doar prelungirile dar am admirat cum au luptat rusii pe teren si au reusit sa castige.Probabil olandezii se bazau pe 11 metri asa ca au pierdut pe mana lor.Fotbalul romanesc e asa cum e din mai multe cauze si nu neaparat a jucatorilor si a antrenorilor.La noi conteaza banii nu conteaza performanta.Si nu cred ca vom scapa asa usor de aceasta mentalitate.

europe_east 22 Jun 2008 00:58

Originally Posted by marx:

Eu imi dau seama ca fotbalul romanesc are nevoie de cat mai multi antrenori straini.
Pe langa Craiova si Timisoara, Rapidul si Otopeni si-au adus tacticieni din civilizatia fotbalistica (si CFR Cj a facut o miscare desteapta aducand un antrenor secund, veteran pe bancile din Serie A) si sper sa impuna un stil cat mai axat pe joc. Noi suntem atrofiati la capitolul tactica, mentalitate, atitudine. Fotbalul nu poate fi practicat ca un sport crispat, cu gandul inca din minutul 1 sa se termine cat mai repede meciul.

Iar rusii, spre disperarea pateticului de SHerbet, kiar sunt filosofi ai fotbalului, nu degeaba au castigat doua cupe UEFA in ultimii 4 ani si acum sunt in semifinale.

PS:

jeez. unii kiar nu au jena sa faca declaratii penibile.

unii chiar nu au jena sa arate cat sunt de prosti.

marx 22 Jun 2008 02:01

unii chiar nu au jena sa arate cat sunt de prosti.

ejti de divizia D la nivelul aprecierilor. abtine-te!

herbert 22 Jun 2008 02:40

Am cateva restante, asa ca iata o postare mai lunga…

Germania-Portugalia
Meci frumos, cu accente dramatice, intre doua echipe de clasa, dar cu stiluri diferite. Portughezii au o tehnica superioara si improvizeaza pana isi ametesc adversarul (vezi Cristiano Ronaldo, Deco, Nani); nemtii – sunt puternici si rezistenti (Metzelder, Mertesacker si acest Ballack, in mare forma, care uneori pare ca danseaza pe teren…). Lusitanii au jucat mai frumos, iar nemtii au marcat goluri si se califica in semifinala. Inca o data portughezii demonstreaza ca nu au suficienta forta pentru un turneu final.

Croatia-Turcia
Un meci plicticos intre croati si turci, dar cu un final halucinant. O noua – a treia!, dupa meciurile cu Elvetia si Cehia – minune a turcilor la acest turneu, care sunt niste adevarati luptatori (cei care au iesit pe teren timorati si dinainte invinsi – ma gandesc la romanasii nostri - , ar trebui sa invete din „thrillerul turcesc”).

Rusia-Olanda
Grefa olandeza face din Rusia, iata, o putere fotbalistica de respectat. Europenii sunt obligati sa invete sa rosteasca corect nume ca Arshavin, Pavlyuchenko, Kolodin…, care, probabil, vor fi cumparati pe sume fabuloase de cele mai mari cluburi europene…
Incepe sa fie extrem de interesant. Sunt curios sa vad daca rusii il vor contrazice si pe Pele, care a spus ca Rusia, tara nordica, va castiga campionatul mondial de fotbal atunci cand si Brazilia va castiga campionatul mondial de hochei pe gheata. Memorabila expresia lui Pele, dar ea este amenintata de globalizare (antrenori-globetrotteri si fotbalisti naturalizati), de… incalzirea globala si de miliardele lui Abramovici (de fapt, ale KGB-ului...).

europe_east 22 Jun 2008 10:27

Originally Posted by marx:

ejti de divizia D la nivelul aprecierilor. abtine-te!

as if i'd give a shit despre ce crezi tu. 'abtine-te' sa-ti repeti tie insuti, inainte sa scrii ceva, orice.

cat despre meciul de aseara, eu chiar m-am plictisit pana la al doilea gol. si amicii in a caror companie eram, la fel. nu cred ca-mi trebuie doctorat ca sa imi dau cu parerea. de altfel, prima chestie pe care am zis-o pe acest topic a fost "desi nu ma pricep...". so, there.

marx 22 Jun 2008 11:50

as if i'd give a shit despre ce crezi tu. 'abtine-te' sa-ti repeti tie insuti, inainte sa scrii ceva, orice.

cat despre meciul de aseara, eu chiar m-am plictisit pana la al doilea gol. si amicii in a caror companie eram, la fel. nu cred ca-mi trebuie doctorat ca sa imi dau cu parerea. de altfel, prima chestie pe care am zis-o pe acest topic a fost "desi nu ma pricep...". so, there.

ai o atitudine absolut tembela. nu e de mirare ca nici nu poti avea opinii personale si mereu cauti sa ti le certifice altii.
daca Olanda-Rusia ti s-a parut plictisitor, tie si turmei din care faci parte, nu-ti mai pierde timpul cu fotbalul. sau iti place s-o freci fara fond?

StefanDo 22 Jun 2008 12:15

marx, bann 2 saptamani

ricutza 22 Jun 2008 13:05

nu stiu daca ati observat, dar se prefigureaza o serie de transferuri ale jucatorilor romani din echipa nationala, la echipe din Italia.
credeti ca e cazul sa fim paranoici si sa punem la indoiala onestiatea jucatorilor nostri?
daca era vorba de orice alta tara, as fi zis nu categoric...dar cu Italia, stau si ma intreb...
bine, daca transferurile sunt doar specualtii ale presei din romania (care din lene isi castiga existenta doar speculand si nu cercetand cu adevarat), si nu se materializeaza nicicum, atunci chiar nu cred sa se fi aranjat ceva...dar altfel...

legat de meciul de aseara..Rusii au fost incredibili...tot respectul!

legat de meciurile viitoare, daca Italia castiga voi fi foarte foarte foarte.....foarte suparata...posibil sa si plang! in mod cert conduc detasat clasamentul echipelor de fotbal pe care le urasc (pozitie ocupata pana acum 1 an 2 de franta)

herbert 22 Jun 2008 15:13

ricutza, italienii vor castiga. si eu am fost suparat pe "cizmari", dar mi-a trecut...
oricum, mi-ar placea sa castige titlul, in ordine:
Spania,
Italia,
Germania...

P.S. nici n-am apucat sa-i ripostez - riguros, la obiect - lui marx, cavalerul gongoric al prazului ot craiova, ca a si fost banat.

redmen 22 Jun 2008 17:40

Poate se duce si Italia acasa diseara :)

redmen 22 Jun 2008 17:43

Originally Posted by ricutza:

credeti ca e cazul sa fim paranoici si sa punem la indoiala onestiatea jucatorilor nostri?

Tot ce se poate.Dar chestia sigura e ca unii jucatori care au jucat pentru nationala au jucat pur si simplu pentru a fi vazuti de alte echipe in speranta ca vor veni oferte pentru ei.De ce credeti ca se chinuia atata Banel ala pe teren.Incerca si el sa dribleze,poate il remarca careva.De altfel sunt destule declaratii ale lor,ca spera ca dupa acest campionat sa fie luati de echipe straine.

All times are GMT +2. The time now is 19:45.