![]() |
Anunt apropo de "noul val"
Diseara, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc proiectia scurtmetrajelor "Apartamentul", "Canton" si "Apa" (nou!) de Constantin Popescu.
Accesul publicului este liber. |
Originally Posted by mihaifulger:
Calin Netzer. are 4 premii la Locarno si locul lui in siajul noului val.... |
Re: "Noul val" se lanseaza (si) editorial
|
Originally Posted by marx:
Asa-i; din pacate, din cate stiu eu, el chiar nu a mai facut nimic notabil de vreo cinci ani. Stiu doar ca a avut un proiect respins la ultimul concurs CNC si, ca atare, a lansat o noua formula - utila, poate, in contextul discutiei noastre; este vorba de "generatia inabusita" (replica la "generatia asteptata" a "Cotidianului"). |
Originally Posted by Carmine Galante:
Totusi, intre "Marfa si banii" sau "Occident" si "Numai iubirea" sau "Lacrimi de iubire" e diferenta ca de la cer la pamant. I know, money talks, but still... |
Documentar
Ce documentaristi si documentare va plac si ar putea intra in "noul val"?
|
Nou anunt, tot legat de "noul val"
Daca preferati documentarele, tot astazi, de la ora 19, la Cinemateca Eforie, Cineclubul il are ca invitat pe Alexandru Solomon. Merita sa-i (re)vedeti filmele "Omul cu o mie de ochi" (2001), despre Iosif Berman, primul fotoreporter din Romania, si "Franzela exilului" (2003), despre autoexilul berlinez al lui Caragiale. Ca de obicei, proiectia va fi urmata de discutii, in acest caz si cu autorul documentarelor prezentate.
|
revenind la titulatura de "nou val":
a aduna intr-un termen stramt cineasti din generatii diferite, cu stiluri diferite si vizibili in timpuri diferite nu ajuta la definirea niciunei idei. si nu cred ca era necesara marsarea pe un termen anume, ci era mai profitabila o incercare de adjectivare a fenomenului.... ar mai fi de discutat si uzura termenului de "nou val", prea des folosit si-n alte domenii, ceea ce ii reduce intensitatea de identificare.... oricum, nu cred ca sunt f importante aceste nuantari terminologice, ci mai grav este ca industria de film romaneasca nu exista nici macar la stadiul de embrion. au disparut sute de cinematografe care reprezentau o piatza de expunere si desfacere, deci, implicit nivelul de accesibilitate al unui film si cel de profit va sucomba. daca n-ai un loc de vanzare, cum poti face bani?! iar cnc-ul isi permite sa arunce bani pe filme jenante. singura evadare ar fi ca regizorii talentati sa lucreze cu producatori si bani straini, dar asta inseamna sa renunte la unele balcanisme ce inca le mai intovarasesc mentalitatile. |
E, aici Marx sistematizeazä câteva idei esentiale - desi cu unele nu sunt întru totul de acord:
De acord si nu prea. Pe de o parte, nu sunt chiar atât de diferiti. Pe de altä parte, au în comun un element esential: valoarea ca atare. Face mai mult decât dacä aveau, sä zicem, si o oarecare "platformä", dar nu si coaiele necesare pentru a o impune bine.
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=12322
|
Eu sunt convins ca multi dintre cei mari ar da orice sa fie chemati in serialele astea, in plus a mai dat o sansa unora care erau terminati, a caror cariera se incheiase de mult, gen Papaiani, Jean Constantin, Iurie Darie etc. Na, ca m-am transformat in avocatul necuratului. |
Re: Documentar
|
@marx
Sunt de acord, e nevoie de adjectivarea "noului val", numai ca eu unul nu am reusit sa gasesc nici un termen potrivit. Cat despre starea industriei de film, cred ca noi o putem sprijini deocamdata prin promovarea adevaratelor valori si refuzul impostorilor. Unii dintre tinerii regizori chiar au reusit sa lucreze, cum le ceri tu, (si) cu producatori si bani straini - Nae Caranfil si Catalin Mitulescu sau Alexandru Solomon si Florin Iepan sunt exemple bune. Totusi, suntem inca la inceput... @Pitbull De unde crezi ca incepe desprinderea de balcanism(e)? @Carmine Galante Te prinde bine postura de avocat al necuratului. 8) Cred ca te referi la documentarul "Peisaj dupa embargo" (1997). |
|
Back to the topic
Ce alte documentare romanesti de dupa 1989 v-au placut / v-au marcat?
|
Sondaj
Am dorit ca lansarea volumului meu de interviuri (va reamintesc: miercuri 7 martie, de la 7 p.m., la Orange Concept Store de pe Calea Victoriei) sa fie insotita de proiectia unui lungmetraj realizat de unul dintre cei 12 cineasti inclusi in carte. Neputand decide de unul singur, v-am propus un poll (vezi http://www.cinemagia.ro/poll_vote.php?id=102), astfel incat voi sa aveti ocazia sa decideti ce film doriti sa (re)vedeti. Cele trei optiuni:
1. "Dolce far niente" (1998) de Nae Caranfil - o raritate: o coproductie europeana (Franta-Italia) remarcabila, cu un buget urias pentru noi (5 milioane de dolari), semnata de un regizor roman (care a facut si scenariul, adaptat dupa un roman de Frederic Vitoux) si, in acelasi timp, un film cu o istorie dramatica, aproape necunoscut in Romania; 2. "Marfa si banii" (2001) de Cristi Puiu - cel mai important lungmetraj de debut de dupa 1989, reprezentand practic actul de nastere al "noului val" de cineasti autohtoni; venit dupa "anul zero" (in 2000 nu am avut nici o premiera romaneasca!), el a revolutionat scenaristica, interpretarea si regia practicate la noi; 3. "Marele jaf comunist" (2005) de Alexandru Solomon - unul dintre cele mai bune documentare romanesti de dupa 1989; primul lungmetraj al regizorului a castigat premii importante la festivaluri de gen si a intrat in circuitul cinematografic autohton, unde, din pacate, nu a rezistat mult, desi a generat o dezbatere substantiala in presa. Pana miercuri, mai puteti inca vota ce film ati dori sa vedeti dintre cele trei, iar pe forum va puteti spune opinia despre aceste titluri si regizorii lor (si nu numai...). |
Am votat Marele jaf comunist.
Revenind la "noul val", cred ca ar fi interesant sa vorbim nu numai despre realizatori ci si despre actori. Par examplu Dorina Chiriac, care declara in revista amintita de mine ca i-ar placea s-o joace pe Lolita, a disparut in ceata, nu am mai auzit / vazut nimic despre / cu ea. In ceea ce priviste intrebarea (fara raspuns deocamdata) lansata de M. Fulger, in sectiunea documentare, in afara de filmele lui Iepan nu tin minte sa fi vazut ceva interesant. Si inca ceva, unii o sa rada, pe defuncta tele7abc era o emisiune Reporterii Tele7abc care avea niste reporataje care tindeau de cele mai multe ori spre documentar. Acolo era un baiat destept (o sa-mi aduc aminte si numele) care a facut niste chestii pe care le tin minte si acum : primul reportaj cu regizorul cersetor de la Universitate (subiect preluat de toate televiziunile apoi), altul despre ultimul atelier de reparat instrumente muzicale din Romania, cel cu leprosii de la Tichilesti si multe altele. Le am notate pe undeva, revin. |
De acord, sa vorbim si despre actorii din "noul val": Andi Vasluianu, Dragos Bucur, Bogdan Dumitrache, Alexandru Papadopol (disparut, cum spuneam, in ceata telenovelistica :( ), mai tinerii Ipate si Istodor, Maria Dinulescu (si ea protagonista de telenovela, mai nou), Adriana Butoi (oare ce mai face?), Mara Nicolescu, Dorotheea Petre, Ana Ularu, Maria Popistasu, Ioana Barbu.. who else?
Din pacate, Dorina Chirac a mai aparut doar la Florin Piersic jr. Iti astept(am) revenirea. Pana atunci, o intrebare: ati vazut vreun documentar al lui Dumitru Budrala? |
Re: Sondaj
|
@marx
Intr-adevar, a fost difuzat de HBO acum cativa ani, insa, dupa stiinta mea, doar de 3-4 ori, si niciodata in prime time! Cand am spus ca este o raritate, ma refeream la faptul ca este o coproductie europeana - si cu buget impresionant, pe deasupra - semnata de un regizor roman. Mai cunosti vreun caz similar? |
|
Corect, s-au mai facut filme cu bani europeni, insa "Dolce" a fost facut fara bani romanesti! |
|
@Carmine Galante
Si "Train de vie" sau "Va, vis et deviens" sunt filme excelente pentru un regizor roman. Din pacate, oricate medalii i-ar da Basescu, Radu Mihaileanu nu mai este un regizor roman... |
|
Nu e vorba k se declara francez, dar are cetatenie franceza, traieste acolo si revine in Romania doar de placere. Nu-l vad, de exemplu, intrand in concurs la CNC... :) |
|
Sondajul
Aseara s-a intamplat un lucru ciudat in sondajul pe care vi l-am propus pentru a alege filmul ce va insoti lansarea de maine seara (vezi http://www.cinemagia.ro/poll_vote.php?id=102): atunci cand "Marfa si banii" parea ca va castiga detasat, "Dolce far niente", care se afla cam la acelasi nivel cu "Marele jaf comunist", la distanta mare de lider, a recuperat ff rapid aceasta distanta si a trecut in frunte (in numai cateva ore!). Nu stiu exact cui i se datoreaza aceasta ascensiune vertiginoasa (e posibil ca si interventiile mele sa fi contat...) si, desi ma bucur pentru filmul lui Nae Caranfil, care merita cu siguranta sa fie mult mai cunoscut (de altfel, asta a fost si motivul pentru care l-am inclus in poll), nu pot sa nu ma intreb cat de corecta este aceasta schimbare de lider. Mai am si un motiv de intristare: dintre cei trei regizori, Nae Caranfil este singurul care nu poate fi prezent la lansarea din Orange Concept Store, in acest moment aflandu-se tocmai in Los Angeles, unde isi monteaza noul lungmetraj.
Oricare ar fi rezultatul final al sondajului, voi apela la bunavointa celor de la OCS pentru a proiecta cele doua filme "perdante" (carora, o stim foarte bine, pozitia din acest poll nu le umbreste cu nimic meritele indiscutabile), in alte doua seri, in prezenta cineastilor. Sunteti de acord? |
Eccelent!
Mie, unu', îmi convine, "Dolce..." e singurul Nae pe care nu l-am väs't. "Marfa..."-l are fi-miu, o sä-l väd la el când am chef, iar "Jafu'...", data viitoare. Misto si cä vine Cristi, chiar aveam de tocat niste chestii cu el. Cât despre Nae, lasä, sä-si monteze el filmu-acolo, la L.A., cä bine face. :) |
Ma bucur ca macar o persoana este de acord cu mine. 8)
|
ciudat? corect? hmm... a fost "ciudat" si "incorect" sa presupui le-am vazut deja pe toate si sa ne ceri sa alegem pe care sa-l revedem... daca m-as fi tinut de litera legii, n-ar fi trebuit sa votez cu dolce far niente pt ca nu l-am vazut niciodata, deci n-as avea de ce sa-l revad...
|
Exprimarea cu "revedeti" imi apartine suta la suta. Nu am vazut DFN, nici MJC, dar, fiind filme lansate acum cativa ani, mi-a sunat mai bine :) Oricum, e bine ca putem vedea toate filmele, indiferent de rezultatul acestui poll (care va fi inchis azi la miezul noptii, deci grabiti-va daca mai vreti sa schimbati ceva :) ).
|
Eu am vazut doar "La drum", acum cativa ani. Filmul trateaza, in maniera foarte realista, problema transhumantei si viata ciobanilor din Marginimea Sibiului. La vremea respectiva, mi s-a parut foarte bine realizat, si cred ca a fost si foarte premiat. De regula, Dumitru Budrala isi prezinta documentarele la festivalul ASTRA FILM de la Sibiu, asa ca, daca ajungeti pe acolo, s-ar putea sa le puteti vedea(din arhiva studioului Astra). Anul asta festivalul se tine in perioada 22-28 octombrie. |
"La drum" este, intr-adevar, un film bun, dar "Blestemul ariciului" este chiar si mai impresionant. Genul de documentar praticat de Dumitru Budrala - mai apropiat de antropologie si de "observatia participativa", lipsit de cosmetizari si de fictionalizari, dar empatic si onest - este destul de original pentru filmul romanesc si ii asigura un loc privilegiat in cinematografia autohtona.
|
In"La drum", "observatia participativa", cum spui, se potriveste la fix. Cum a procedat Budrala acolo? si-a luat aparatura necesara si un cort, si, cred ca fara prea multe pretentii, gen apa calda si croissante frantuzesti la micul dejun, s-a alaturat unui cioban care ii povestea (si cu care povestea) despre diverse intamplari si experiente conexe acestui "drum al oilor". Asa, insotindu-l pe cioban, a surprins cel mai bine ceea ce si-a propus; daca ramanea in fotoliu acasa si facea o lucratura de film din multa documentatie adunata, nu facea nimic autentic. Dar asa, a iesit ceva misto.
Daca si in "Drumul ariciului", Budrala si-a luat cortul si a filmat un arici de dimineata pana seara, atunci tot respectul, si vreau sa vad documentarul. Nu ca nu as vrea sa-l vad daca titlul ar fi metaforic, dar imi plac oamenii care, in conditiile in care nu primesc ban de la nici un cnc sau guvern, se descurca foarte bine si singuri si reusesc sa impuna un stil. Si mai mult, reusesc sa organizeze un Astra Film Fest, la care vin cu placere si profesionisti din strainatate. Stiu ca daca vom continua sa vorbim aici despre documentarul lui Budrala, am parea inactuali (lansarea cartii tale a avut deja loc) si off topic...ca sa nu zic desueti. Cine sa mai analizeze mersul documentarului din Romania, cand la film artistic stam cum stam? Cum sa-l incadram pe Budrala intr-un "nou val" de autori de documentar de calitate, cand abia daca se stie cine-i Budrala? Mai bine i-am face dreptate cu un topic separat; ar fi mai adecvat. Eu iti doresc ca peste 10 ani sa scrii o carte si despre "noul val" al regizorilor de film documentar romanesc. Dar cred ca 10 ani e o estimare muuult prea optimista :( , ce parere ai? |
Dumitru Budrala & stuff
1. "Observatia participativa" este termenul folosit de antropologi (o buna parte din ei) pt a-si descrie metoda de lucru.
2. In "Blestemul ariciului" nu este vorba despre un arici, ci despre o familie cumplit de saraca de tigani/romi baiesi; ariciul vine dintr-o legenda a acestor oameni. Cu exceptia "ramei", modalitatea de realizare este aceeasi, iar rezultatul este senzational, trust me. 3. Dumitru Budrala incearca de ani buni sa faca un nou film despre transhumanta, dupa "La drum", dar nu primeste bani de la CNC. 4. Sunt de acord cu un topic separat dedicat acestui cineat f original (cel putin in context romanesc), dar, din pacate, nu stiu daca am mai gasi participanti... 5. In volumul meu despre "Noul val" exista 9 regizori de fictiune si 3 documentaristi (Thomas Ciulei, Florin Iepan & Alexandru Solomon); am considerat ca 25% este un procent corect pt documentar. Trebuie spus ca, atunci cand faceam interviurile pt volum, nu vazusem inca nici un film al lui Budrala (asta s-a intamplat in toamna la Astra, un festival cu adevarat minunat). Dintre documentaristii care s-au mai impus dupa revolutie, ar mai putea intra intr-un astfel de volum - pe langa Budrala - Laurentiu Calciu, Diana Deleanu, Sorin Iliesiu, Cornel Mihalache sau Ileana Stanculescu... E greu de gasit puncte comune intre ei, dar cred ca ar merita sa fie mai cunoscuti. Cam atat... |
daca "observatia participativa" este doar o metoda de lucru, inseamna ca eu am gresit utilizand formula asta(+ghilimelele) acolo. dar am inteles semnificatia(fondul) metodei lui Budrala, aceea de implicare prin participare directa in teren(un fel de munca de 'documentare' pe teren), si la asta am vrut sa...bat. Deci a fost ,cred, un fel de fond bun fara forma buna.
cu subiectul din "Blestemul ariciului" sunt..touchee...efectiv familia de baiesi foarte saraci mi-a atins deja o coarda sensibila. legenda n-o stiu, dar imi pot imagina multe. am sa incerc sa-mi fac rost de film si sa-l vad. si eu care am fost sigura ca n-ai atins in carte subiectul "documentar" nici macar in proportie de 25%..te-am cam subestimat in necunostinta de cauza, nu? :) deci merci pentru precizari si completari. |
Originally Posted by Liou:
Cu placere. Vorbind cu tine, mi-am dat seama ca ar fi nevoie de un nou topic despre documentarul romanesc pe acest forum. |
Acum ca am terminat noul numar al revistei Cinemagia, e timp sa zic si cum s-a petrecut lansarea cartii lui Mihai. Persoanele prezente: regizorii Catalin Mitulescu, Constantin Popescu, Alexandru Solomon, Hanno Hoefer si criticii Magda Mihailescu, Alex Leo Serban, Dana Duma, Andreea Chiriac, Valerian Sava, Andrei Cretulescu, Laurentiu Bratan.
Discutia a fost pasionanta, o ocazie atat pentru regizori, cat si pentru critici si public sa-si spuna fiecare parerea si impresiile despre film in general si "noul val" in special. Dupa o scurta polemica, incercata si pe acest topic, in legatura cu justetzea formulei "noul val" (foarte vag - conform calamburului "la nouvelle vague c'est vague" - dupa parerea unora, bazat pe o reala afinitate, dupa parerea altora), discutia s-a indreptat spre probleme mai acute: relatia/disputele dintre regizori si critici, purtate in detrimentul publicului. Catalin Mitulescu a invitat criticii si publicul la solidaritate intru succesul cinematografului romanesc. Regizorii au fost de parere ca criticii sunt puntea dintre cineasti si public, cei care "traduc" semnificatiile si mesajele cineastilor ghidand/educand astfel publicul si promovand noile valori ale tinerilor regizor. Din nefericire, s-au plans criticii, publicul nu prea citeste cronici si nu se lasa usor educat si nici ghidat. Magda Mihailescu a deplans lipsa unei reviste "serioase" de film, gen "Cahiers du Cinema", un punct de referinta la care sa poata apela toti cinefilii, in locul paginilor de critica, raspandite prin atatea publicatii. Chiar daca in noul numar al Cinemagia am inclus si o pagina dedicata Cinematecii, pentru dumneaei revista noastra ramane "de informare", ceea ce este foarte adevarat :). Dar cata nevoie are Romania de o asemenea revista serioasa? Cum s-ar putea ea intretine intr-o tara in care Cinemateca de-abia rezista si in care filmul piratat se consuma acasa, intre patru pereti, in locul spatiului generos al cinematografului si-al marelui ecran? Voi ce parere aveti despre ideile enumerate mai sus? Ce credeti ca trebuie sa faca cineastii/criticii/publicul pentru ca regizorii sa nu mai depinda de CNC, de exemplu, castigandu-si o autonomie financiara absolut necesara pentru a crea filme noi? Ce ar putea face Cinemagia, de exemplu, pentru a ghida publicul si a-l face sa nu ocoleasca filmele romanesti (bune!), care se afla mai intotdeauna la coada box-office-ului? Ce ar putea face regizorii pentru a atrage publicul? Este nevoie de subiecte noi, stiluri noi, actori noi? Cum se poate obtine un succes de public (si deci financiar) realizand in acelasi timp un film valoros si premiabil ca MDL, CMPSL, HVA sau AFSNF? Multe intrebari, multe probleme deocamdata fara raspuns/rezolvare. Tot ce pot sa va promit este ca regizorii enumerati mai sus si altii care nu au fost prezenti la lansarea de miercuri vor citi ideile si solutiile voastre... ;) |
Originally Posted by StefanDo:
|
o solutie sigura ar fi ca regizorii sa continue sa faca filme bune... asa cum publicul si distribuitorii au renuntat sa mai riste pe filme romanesti dupa atatea esecuri, tot asa vor redeveni interesati dupa cateva succese de critica sau pe la festivaluri... sunt optimista, stiu, dar cred ca trebuie doar sa mai avem putina rabdare.
|
pai si in cazul cinemagiei, ideea "revista de informare" nu stiu cit se poate sustine!
adica: revista e cumparata pentru informatii? sau in cazul incare e un film bun adaugat ei? eu cred ca varianta a doua e cea reala. cred ca inserturi (mai) teoretice (dar aplicate) fac bine revistelor, care se vor altfel de informare.. cine cumpara revista pentru ca are un film atasat nu e interesant in a o citi... cine o cumpara pentru a o citi nu prea gaseste mai nimic in plus fata de informatiile libere altfel pe net si libere de orice substrat de cele mai multe ori... iar atunci nu o vor mai lua... astfel ca pentru cei din urma ar fi interesant sa fie si alt-ceva decit simple prezentari (cele din Filmul Tau sint de-a dreptul cretine) a ceea ce se invirte pe ecrane sau pe dvd. exista posibilitatea ca si cei care cumpara initial revista pentru ca e atasat un dvd.. sa descopere ca despre film se poate vorbi si altfel decit in impresii de moment (si alea atit de precare de cele mai multe ori). faptul ca lumea nu pare dispusa a citi critica de film pare oarecum adevarat.. dar intrebarea poate fi si rasturnata: cita critica veritabila se face? faptul ca ies carti despre film e important deocamdata. e cartea lui MF, a lui als (partea eseistica!)... iese in scurt timp primul volum din Idea Cinema (vor fi cel putin 2 anul acesta)... treptat cred ca lumea se va obisnui si cu un alt discurs despre film...iar odata obisnuita il va cauta... iar toate acestea vor deveni si mai insemnate daca filme precum Hirtia, A fost sau n-a fost? sau MDL sau ceea ce se anunta a fi Restul e tacere, ba chiar Legaturile lui Tudor G., vor fi prezente anual pe ecrane: ele cer si altfel de povesti post-filmice decit cele din magazine de duminica. |
this is bullshit: procinema si-a intrerupt aparitia pt k onor conducerea redactiei a hotarit - spre cinstea ei! - sa nu o puna p coperta p janine, consoarta bossului :w00t: asta e micul adevar - mai putin glorios decit cred unii (vezi mai sus) si cva mai anecdotic, dar 100% adevarat (o stiu din sursa sigura). dar musiu sirbu a facut asta cu toate revistele kre-si creasera un vad: le-a tinut cit le-a tinut, apoi le-a desfiintat: afacerile k afacerile, dar mai tre sa li s piarda si urma, nu? (hint-hint...) in cazul procinema-ului, makr redactorii i-au luat-o inainte si - prin 'nesupunere civila' - i-au dat un argument forte sa-i concedieze... pt gionloc cum adik (numai) 'partea eseistik'?! din cite stiu, nici makr n-ai citit cartea :oops: oricum, nu stiu d c s spune k nu s citeste carte d film: stiu k cei d la polirom s pregatesc sa scoata al 2-lea tiraj al cartii mele... |
Originally Posted by Alex Leo Serban:
eu am plecat in raspunsul meu dela ceea ce spunea Stefan:
Originally Posted by StefanDo:
am dat exemplele vizibile mai sus si am formulat o intrebare! dupa cum poti observa :x, nu am lansat niciun fel de comentariu privind valoarea eseurilor (ca asa e, inca nu le-am citit :P), ci doar am spus ca atunci cind vorbesti despre nevoia de a intilni si altfel de scrieri despre film decit cele cronicaresti, eseul e de mentionat! iar ca se vind cartile - foarte bine, asta speram si noi cu titlurile din vremurile a venir! deci nu e cazul sa rosesti :oops: aiurea :P (loool) |
Cand sarbu si j formau un cuplu, aparitiile din procinema semanau cu cele ale odiosilor din fost "cinema". |
Ati cam deviat de la subiectul/subiectele discutiei.
Eu as reveni la ideea revistei de cinema. Plecand de la premisele ca o astfel de publicatie nu poate rezista fara sustinere financiara si ca mogulii media gen Sarbu nu (mai) vor sa se implice in astfel de proiecte, poate ca o eventuala revista ar trebui scoasa de UCIN sau (din nou) de CNC... Mai mult, cum exista mai multe grupuri de critici si filmologi/cinefili, ar fi utila, cred eu, organizarea unui concurs de proiecte - cum s-a intamplat, de exemplu, la Uniunea Scriitorilor - si... may the best one win! Ce parere aveti? |
|
aici eu ii dau dreptate infamului nume (cine ar fi crezut?): nu cre k e nevoie d o revista d cinema in ac mom in ro! nu exista o piata pt asta
pt carti da pt k e totusi carte iar tentative cnciste d scoatere a unei rev d cinema au mai fost (mie insumi mi s-a propus recent sa conduc una :w00t: ) dar din fericire au capotat: decit rev cnc mai bine lipsa! dar nu exclud k unii s vor 'mercenariza' la prima strigare ;) ps comparatia 'cinema' - 'procinema' is monumental nonsense! dk cineva mai face afirmatii d ac fel ar trebui sa produk si dovada - nr si pagina! |
|
No comment
Singuratatea lui Cristi Puiu
Nu sunt deloc original cand spun ca ma irita tot mai des simplitatea entuziasta cu care este imbratisat unanim "noul val". In literatura, film, arte plastice etc. Cliseele apreciative, caderea pe spate in fata baietilor care "spune pe bune". Nu sunt un cinefil infocat, dar am vazut cateva filme ale "noului val", care e plin de artisti deranjanti. Sa zicem ca prin mimetism – cate filme minimaliste despre "comunismul meu", "revolutia mea locala", "temele mari relatate de o voce mica si ingenua" va mai trebui sa vedem pana sa se prinda baietii ca c’est foutu? Eu, cel putin, nu vreau sa vad "Good-bye Lenin" de mai multe ori. In alta ordine de idei, nu am nici cel mai mic respect pentru Kusturica, cu atat mai putin pentru largul siaj pe care acesta l-a creat. Cristi Puiu vs. restul mi se pare o cartografiere corecta a "noului val". Primul are ceea ce se numeste de cele mai multe ori o viziune proprie asupra lucrurilor si asta e definita de cateva lucruri destul de rare: austeritate, directete, gravitate. Seamana, impresionist vorbind, cu un artist neamt postbelic. Nu are glumite soft. Filmele sale sunt ingrijorator de lipsite de scene haioase. Nu trebuie sa contracareze chestii local-umoristice cu lirisme de ultim prost-gust. Toate acestea sunt impotriva trendului, urmat de artisticii ludici sau "tineri furiosi" ai filmului romanesc contemporan. A caror apetenta de a face filme la care stiu ca europenii pun botu’ (oh, specificul, oh, minunata diversitate) e ridicola, cand nu gretoasa. Daca filmele predominante in noul val sunt "veridice" si delicios de feerice (ca orice produs artistic rural), filmele lui Cristi Puiu sunt firesc sumbre, nedecorative, alienante. Adevarate. (Ionut Chiva, in "Romania libera" de azi, 23 martie) |
Mä si mir - cum a putut sä-l nimereascä asa de bine pe Cristi, si sä fie asa de pe-aläturi în privinta celorlalti? Pe cât de adevärat si penetrant schiteazä portretul artistic al lui Cristi, pe atât de fals si schematic generalizeazä în rest. 5/10
(N-am dat niciodatä note formatate asa, da' acum mi-a venit. Scala e 1-10). |
All times are GMT +2. The time now is 05:02. |