Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Acum pe ecrane (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=228)
-   -   Babel (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=89871)

gionloc 19 May 2007 15:26

Originally Posted by caro:

Am ramas dupa vizionare cu ceva imagini cand cu sunet, cand fara. Interesant ar fi si un film zgomotos cand cu imagine, cand fara.

vezi ca ie piratii din caraibe la cinema, acolo nu se da nici cu romanitism, nici cu diferente culturale, nici nu se lasa cu risipa!
si, mai ales, acolo chiar nu iti va fi solicitat 'creieru' pentru a intelege cum un punct de vedere mut introduce spectatorul in universul ciuntit al unei fete...

si cu tine si fara tine, babel-ul tot un film deosebit este!

caro 19 May 2007 15:50

Pt. gionloc: probabil m-ai inteles gresit. Nu il vad deosebit, dar nici nu am spus ceva de rau. Din contra... in propozitia la care te referi, chiar ii aduceam un elogiu regizorului. Sa-mi cer scuze ca percep mai putin latura romantica a acestui film decat pe cea sarcastica? De ce? E punctul meu de vedere. Ah, te deranjeaza limbajul eliptic? Macar pun apostrof, deci este corect, chiar daca nu se ridica la nivelul pretentiilor tale. Te rog sa-mi vb. frumos sau sa nu o faci deloc. Nu suntem in gara. Cel putin asta speram in momentul inregistrarii mele pe forum.

Pitbull 19 May 2007 16:13

Nu te grija, Cavaler (sau poate Rege) de Caro, poate cäci bunul nostru Gionloc a perceput oarecum p-aleitär mesajul matale, dar el e totusi unul dintre gentlemanii cinemagicieni, desi oarecum mai intransigent de felu-i. Aibi însä räbdare, si-n curând vei crede cä peronul gärii din Scaietii de Câmpie e Ambasada Frantei, pe lângä CineMagia. ;)

hellsteed 19 May 2007 16:16

Cinemagia salveaza Romania :w00t: :w00t: :w00t:

caro 19 May 2007 16:37

Voi fi nevoit sa ma adaptez, deci! Np. Thx pt."innobilarea" pseudonimului meu, dar este un cuvant latinesc pe care mi l-am insusit ca atare si nu are nici o legatura cu jocul de carti.

gionloc 19 May 2007 17:19

Originally Posted by caro:

Pt. gionloc: probabil m-ai inteles gresit. Nu il vad deosebit, dar nici nu am spus ceva de rau. Din contra... in propozitia la care te referi, chiar ii aduceam un elogiu regizorului.

vai si amar - :oops:
mi-am tot zis io ca e ceva cu mesajul tau... ca nu inclina balanta in vreo directie, asa ca, se pare ca am tras io de ea (de balanta) acolo unde am avut chef - incit sa apara mesajul vizibil mai sus...

:lol: - adevaru-i ca nu prea agreez si rar imi ies mesajele negativ-comice la adresa cuiva (uneori imi ies cele argumentat-critice)...

asa ca io te-as ruga sa mai imi dai voie sa ma asez pe linga posturile tale.
eu ma angajez ca voi fi mai atent!

:)

si ca totul sa fie mai bine incadrat, poate imi/(ne) vei spune si cum ai simtit Babel in comparatie cu filmele aterioare ale regizorului mexican (Amores, 21 Grams).

toate cele bune!

caro 19 May 2007 23:06

Sorry, John, nu am obiceiul a imparti filmele in bune si proaste, nici a spune ca-mi plac sau nu. M-am gandit ca poate e nevoie si de parerea mea. Daca nu... Amores perros mi-a parut o poveste (sau mai multe) tipic sud-americana. Placut la mine povestea, dramatismul accentuat pe alocuri si multe, multe secvente incarcate de simboluri (existente in film sau doar in mintea mea). M-au impresionat usile deschise, adica trecerile dintr-un plan in altul, dintr-o poveste in alta. Ce sa spun? Ocupa un loc intre filmele mele preferate. 21 Grams insa abunda in astfel de usi, fiecare cu semnificatie proprie. Nu ca m-as fi ratacit, dar unde-i mult si nu mai lasa loc la imaginatie... De altfel, nu ma omor dupa dramele casnice. Si daca Babel o fi tot una dintre ele si nu exista nici un accent pe un musulman banal si binevoitor care nu primeste banii? Ca eu acolo il vad. Oricum, trilogie cred eu ca e mult spus. Poate e doar stil.
Edit: a se vedea referire la naturalismul sud-american, nu a se crede ca m-am apucat sa redesenez harta politica a lumii.

musetell 20 May 2007 07:12

..mie mi-a placut foarte mult BABEL, este unul dintre filmele mele preferate. si muzica filmului a fost foarte buna si in concordanta cu fiecare dintre povesti. mi-a placut foarte mult si interpretarea lui Brad, nu ma asteptam sa poata fi atat de profund. a fost un film din care am avut multe de invatat.
:) :) :)

Neuptolem 20 May 2007 12:38

Originally Posted by musetell:

mi-a placut foarte mult si interpretarea lui Brad, nu ma asteptam sa poata fi atat de profund

:shock: Brad? Interpretare?? Ba si profunda, zici???
A jucat mai prost decat in Troy!... :hmm:
De la Spy-Game incoa' n-a mai jucat nimic.
Tu n-ai vazut ca omul s-a straduit sa joace cat mai prost ca o ironie la adresa Academiei ce nu l-a mai nominalizat de la Twelve Monkeys incoace la Oscar??? Mai ales cand Leo a Caprei (pe care odata i-l surclasa!) a avut in ultimii ani nominalizari cu duiumul??? Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.

devil_doll 20 May 2007 13:07

Originally Posted by Neuptolem:

Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.

:lol: imi place rationamentul.e tipic romanesc:daca nu iti iei cascavalul pentru munca ta atunci nu se mai merita si iti bagi direct piciorul. bine ca domnul cetina de brad nu gandeste la fel, iar in legatura cu performanetele lui actoricesti.. :w00t: ala e actor? principalul lui minus e tocmai faptul ca e atat de aratos, asta surclaseaza in ochii tuturor un posibil talent si face spectatorul sa il priveasca doar ca simplu obiect de decor, frumos ce-i drept, dar static si fara nici o farama de substanta..si faptul ca arata ravasit, nedormit si nespalat nu il face profund..il face doar inestetic, potrivit in atmosfera de apocaliptic si dezintegrare.

Neuptolem 20 May 2007 13:34

Originally Posted by devil_doll:

Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.

:lol: imi place rationamentul.e tipic romanesc:daca nu iti iei cascavalul pentru munca ta atunci nu se mai merita si iti bagi direct piciorul. bine ca domnul cetina de brad nu gandeste la fel, iar in legatura cu performanetele lui actoricesti.. :w00t: ala e actor? principalul lui minus e tocmai faptul ca e atat de aratos, asta surclaseaza in ochii tuturor un posibil talent si face spectatorul sa il priveasca doar ca simplu obiect de decor, frumos ce-i drept, dar static si fara nici o farama de substanta..si faptul ca arata ravasit, nedormit si nespalat nu il face profund..il face doar inestetic, potrivit in atmosfera de apocaliptic si dezintegrare.

Si mie imi place rationamentul tau. E tipic unora de pe forum de a contrazice doar de dragul conmtrazicerii. :hmm:
N-oi vrea sa-mi aduc un avocat al lui Brad Pitt? Sau chiar pe el sa-ti explice acum, aici, ce si ce???

jeleu 20 May 2007 14:22

Originally Posted by musetell:

mi-a placut foarte mult si interpretarea lui Brad, nu ma asteptam sa poata fi atat de profund

:shock: Brad? Interpretare?? Ba si profunda, zici???
A jucat mai prost decat in Troy!... :hmm:
De la Spy-Game incoa' n-a mai jucat nimic.
Tu n-ai vazut ca omul s-a straduit sa joace cat mai prost ca o ironie la adresa Academiei ce nu l-a mai nominalizat de la Twelve Monkeys incoace la Oscar??? Mai ales cand Leo a Caprei (pe care odata i-l surclasa!) a avut in ultimii ani nominalizari cu duiumul??? Si cati alti actori inferiori talentului lui Pitt au fost rasplatiti...s-a saturat omul. Acum incearca sa joace cat mai prost.

e unul din cele mai bune roluri ale sale si trebuie sa fii orb sa nu vezi asta.
"joaca prost sa ironizeze academia" :lol: am auzit-o si pe asta.
omul este un pro, n-ar risca niciodata sa phoota un film intreg din cauza unui moft.
si daca ti se pare c-a jucat prost in troy, de ce l-ai pus pe ahile la avatar?

Neuptolem 20 May 2007 14:39

Originally Posted by jeleu:

"joaca prost sa ironizeze academia" am auzit-o si pe asta.

Atunci cum explici nominalizarea lui Leo a Caprei la Oscar atat la Diamantul aflat la menstruatie cat si Departedul?

A fost o stire, cred pe cinemagia, acum un an, maxim doi. Era foarte nemultumit de Academiei, ceva de genul: "...de la Twelve Monkeys nu am mai fost nominalizat...o sa-mi dea si mie un Oscar la batranete de consolare..."
Nu stiu daca stiai, dar Brad Pitt tine foarte mult la actorie; dupa "7 ani in Tibet" (unde are un look de invidiat) a dorit (cerut!) sa joace numai in rol de dur, special sa indeparteze imaginea asta de sex-simbol (James Dean, Robert Redford downloadat), pe adolescentele disperate...se pare ca, critica adusa pentru Fight Club l-a daramat (se vede ca s-a straduit mult in acel film, eclipsat insa de Norton).

si daca ti se pare c-a jucat prost in troy, de ce l-ai pus pe ahile la avatar?

Mie nu mi se pare ca a jucat prost in Troy (toti in afara mea, cred asta). Avatarul e 8) , nu exista imagine mai reprezentativa pe net cu Neuptolem din Iliada. ;) Plus ca asa, cu avatarul meu, mai intimidez si eu pe cate unii prin picture, cand ma contrazic aici pe forum, daca experienta nu m-ajuta. E un drog. Sunt dependent. De o atitudine. De razboinic. Necesara pe forum, din cate am vazut. Multumesc Academiei...
Care e povestea din spatele avatarului tau? :lol:

Neuptolem 20 May 2007 14:46

Quote:

A fost o stire, cred pe cinemagia, acum un an, maxim doi

Recorectez: nu era d epe cinemagia. Era o revista. Oricum, atitudinea lui din Babel explica totul. Fetita aia asiatica ce-si arata pussy-cica a fost nominalizata la Oscar, el???

jeleu 20 May 2007 15:03

Atunci cum explici nominalizarea lui Leo a Caprei la Oscar atat la Diamantul aflat la menstruatie cat si Departedul?

n-a fost nominalizat pt departed

A fost o stire, cred pe cinemagia, acum un an, maxim doi. Era foarte nemultumit de Academiei, ceva de genul: "...de la Twelve Monkeys nu am mai fost nominalizat...o sa-mi dea si mie un Oscar la batranete de consolare..."

de aici pana la a juca prost intentionat e mult. daca nu ti-a placut, foarte bine. dar nu crea teorii fanteziste pt a explica asta.

Nu stiu daca stiai, dar Brad Pitt tine foarte mult la actorie

no shit

Care e povestea din spatele avatarului tau? :lol:

Metropolis

nu judeca totul dupa nominalizarile academiei. dac-a fost nominalizat nu inseamna ca e bun, daca n-a fost nu inseamna ca e prost. it's not all about the oscars. academia gusta un anumit gen de cinema. simplu.

Neuptolem 20 May 2007 17:45

de aici pana la a juca prost intentionat e mult. daca nu ti-a placut, foarte bine. dar nu crea teorii fanteziste pt a explica asta.

Man, iti dai seama de un actor cand joaca prost? Revezi Babel, pur si simplu te simti jignit cand il vezi pe Brad in filmul asta...e ca si cum Ronaldinho ala ar da peste poarta de fiecare data din cele 7 ocazii intr-un meci (scuze de exemplu daca n-o fi inspirat dar n-am altul mai sugestiv acum). Si nu stiu ce nu ai inteles din spusele cu Academia.

Nu stiu daca stiai, dar Brad Pitt tine foarte mult la actorie

no shit

Fara smekerisme dintr-astea la adresa mea! :hmm: Documenteaza-te cu toate declaratiile lui Brad Pitt dupa Legend of the Fall si tot ce a spus inainte de Noua Epoca (Fight-Club, Snatch etc.).
Corelat, completat, combinat, conectat, cocktailizat cu ce a spus:
Originally Posted by devil_doll:

ala e actor? principalul lui minus e tocmai faptul ca e atat de aratos, asta surclaseaza in ochii tuturor un posibil talent si face spectatorul sa il priveasca doar ca simplu obiect de decor, frumos ce-i drept, dar static si fara nici o farama de substanta..si faptul ca arata ravasit, nedormit si nespalat nu il face profund..il face doar inestetic, potrivit in atmosfera de apocaliptic si

Mai trebuie sa precizez ca interpretarea din seria Oceanului e o dovada de cinism, relaxare, sfidare, durere in spanac de Academie??? Sau isi strange verzisori pentru Football-Team, escapadele cu Angelina dupa el prin Lumea a Treia, oarece buticuri de amenajari interioare de prin LA??

gionloc 20 May 2007 18:16

Man, iti dai seama de un actor cand joaca prost? Revezi Babel, pur si simplu te simti jignit cand il vezi pe Brad in filmul asta...e ca si cum Ronaldinho ala ar da peste poarta de fiecare data din cele 7 ocazii intr-un meci (scuze de exemplu daca n-o fi inspirat dar n-am altul mai sugestiv acum).

:shock:
Neuptolem, repede o cana de ceai fierbinte, un saridon si un somn bun.
cred ca ai febra mare! :P

Neuptolem 20 May 2007 18:44

Originally Posted by gionloc:

Man, iti dai seama de un actor cand joaca prost? Revezi Babel, pur si simplu te simti jignit cand il vezi pe Brad in filmul asta...e ca si cum Ronaldinho ala ar da peste poarta de fiecare data din cele 7 ocazii intr-un meci (scuze de exemplu daca n-o fi inspirat dar n-am altul mai sugestiv acum).

:shock:
Neuptolem, repede o cana de ceai fierbinte, un saridon si un somn bun.
cred ca ai febra mare! :P

gionloc, pastreaza saridonu', thanks! am fost fan Brad Pitt, si crede-ma, m-am simtit jignit de prestatia nesemnificativa, normal ca a dat ceva substanta cand l-a imbrancit pe ala : 'I kill you!" si ajutorul acordat lui Blanchett (oare Angelina nu a fost geloasa? :))) cu vasul de urinat, iar plansul la telefon din ultima scena cu fetitza (numai lacrimogen n-o fi) samd. scena cu marocanul ce nu primeste banii, pai 90% din emotie o trezeste marocanul (whatever, juma' din scenariu), 9% soundtrackul si 1% Brad Pitt!
Uite, m-ai convins sa-i fac o analiza serioasa (in stil Pitbull), zilele astea, cand voi avea timp, am sa-l revad (No.3) si vin aici cu argumente mai concrete. Povestea din Tokyo este colosala...Adriana Barraza dezorientata in desert, nominalizata pt rol secundar e perfecta!...etc.
Brad Pitt strica acest film! Mai bine nu juca!

gionloc 20 May 2007 19:13

am fost fan Brad Pitt, si crede-ma, m-am simtit jignit de prestatia nesemnificativa.....etc.
Brad Pitt strica acest film! Mai bine nu juca!

pai:
1. cred ca tie iti plac toate rolurile in care Brad Pitt e in realitate nesemnificativ si il faci tu semnificativ - ca prestatie actoriceasca - vezi Mr Smith, Ocean 11 12 13-14... astfel ca
2. atunci cind Pitt e intr-adevar patruns de o partutura buna si prin el personajele pulseaza coerent, sanatos, dramatic - in functie si de cerinte, evident - 12 Maimute, Se7en, Babel, Snatch, Fight Club - tu il vezi pierdut in spatiu fiindca deja is deformate instrumentele cu care masori cantitatea de talent a lui BP.

Nu arabul pune in valoare scena refuzului sumei intinse de Pitt, ci gestul sau, iar gestul sau este evidentiat in jocul celor doi actori. ca Pitt are un rol ingrat - intinde bani. e ok (pina la urma vine dintr-o lume unde gesturile au valoare monetara ;) )

sarutul Pitt-Blanchett imediat dupa olita este una dintre cele mai puternice si mai convingatoare scene prezentind o iertare; sprijinul si iubirea tisnesc din actul celor doi... la telefon se chinuie sa nu plinga! isi retine durerea, iar scena e la inceputul povestii chiar daca e prezentata la final :P

ai vazut Paris, je t'aime? are acolo Isabel Coixet un filmulet in care e vorba de un tip care se pregateste sa-si paraseasca sotia, insa, pina s-i spune ceea ce are in gind, afla ca ea are leucemie si, instantaneu, isi schimba parcursul... ei bine, ceea ce schibmbarea aia presupune, Brad Pitt portretizeaza excelent in Babel. din fiecare gest al personajului sau alaturi de sotia sa musteste umanitatea.

:)

oricum, astept disecarea partiturilor actoricesti selon Neuptolem! :D

Neuptolem 20 May 2007 20:02

Inteleg unde vrei sa bati, in fiecare propozitie nu faci decat sa-mi transmiti acelasi lucru. Voi reveni oricum cu amanunte, ideea e ca lui Brad Pitt nu i se potrivesc toate rolulile, cum nici unui actor nu-i merge ca-n manusa o tolba de caractere, insa eu unul vad in el numai un evantai restrans de interpretari.
Aici nu te-am inteles deloc! Toti criticii considera ca prestatia din Fight-Club e slabuta. In 12 Maimute joaca de Oscar (am si spus), in Snatch are rolul vietii lui (my opinion, sarita, insa nu departe de adevar), Se7en bine, Babel...si I'll be back! ;)

musetell 20 May 2007 20:05

am vazut pareri impartite si iarasi impartite pe acest forum legat de acest subiect..mie chiar mi-a placut BABEL, chiar extrem de mult..intr-o lume atat de comerciala si atat de superciala cum este lumea noastra, o lume a aparentelor dincolo de care nu stii ce poti gasi (de cele mai multe ori chestii nasoale)..mie BABEL mi s-a parut un pic "neconventional" pentru ca a incercat sa "sape" un pic in mintea, in constiinta si in sufletul nostru tragand un pic perdeaua aparentelor si incercand sa prezinte lucruir un pic mai sincere..ceea ce este foarte bine zic eu..si este in acelasi timp si un act de curaj..
despre brad pitt eu nu prea aveam pareri inainte..nu m-a impresionat niciodata imaginea lui de barbat fatal desi recunosc ca imi plac barbatii "good-looking"..in nici un caz asta nu-i un criteriu decisiv pentru mine dar de ce sa nu recunosc ca pentru mine conteaza si cum arata un barbat..in fine, sa revenim..
brad pitt imi era total indiferent iar daca mi-a placut in BABEL este pentru ca a reusit sa-mi transmita mult mai mult decat doar cele de ordin estetic..desi recunosc ca l-am vazut azi intr-o poza si arata super bine, are un corp frumos, un fund si niste coapse supermisto:)
in BABEL mi s-a parut profund..mi-a placut mult in care isi saruta sotia ranita..a jucat-o super..si nu cred ca sarutul venea din umanitate ci dintr-o dragoste adevarata..si cum este orice dragoste adevarata trece peste chestii nasoale (cum ar fi situatia dureroasa si delicata si jenanta a sotiei sale), peste aparente si peste multitudinea de optiuni (ca sa nu zic personaje) pe care ti le ofera lumea moderna si REZISTA..:)
mi s-a parut profund pentru caldura si naturaletea cu care a reactionat dupa ce sotia sa i-a spus "I could not hold it any longer", mi s-a parut profund pentru cumn i-a zambit si cum a mangaiat-o atunci si mai ales pentru ca dupa un asemenea moment extrem de jenant a stiut s-o sarute si sa-i spuna c-o iubeste..
ce mai, m-a cucerit...mi-as fi dorit si eu sa am un sot asa..:)

Neuptolem 20 May 2007 20:28

:shock: Ai dreptate in mare parte dar..
In Babel pare profund, incearca sa fie profund, a citit el scenariul si stia ca personajul trebuie sa fie profund sau mai stiu cum (se vede asta clar), se straduie sa fie profund, a incercat un rol prea dificil, nepotrivit, apoi vazand ca nu-i iese, a continuat cum stia el (I kill you!...la telefon etc.), a dorit sa fie profund dar nu a fost profund iar cartile erau jucate de la alegerea regizorului (Benicio del Toro e perfect in 21 grams) si a scenariului!...

musetell 20 May 2007 20:35

:) :) :)
..pur si simplu imi place sa zambesc..

crin3l 25 May 2007 23:51

Babel este un super film ca trateaza f multe probleme .... deja problema de comunicare intre natiuni este sugerata din titlu .... insa mai sunt si altele cum ar fi inadaptibilitatea unei fete surdomute in Japonia , frica oamenilor care raman pe loc intr-o tara ce se presupune a fi periculoasa (insa unii oameni arata cu totul altceva) sau problema cu emigrantii mexicani in S.U.A. Brad Pitt se achita bine de rol(atat vreau sa spun despre el in Babel), recunoscand , desi imi place f mult de acest actor , ca ceilalti actori care nu sunt americani si Cate Blanchett au avut roluri mai grele si au exprimat mai mult . Acum as dori sa discut despre alte perfomante actoricesti ale lui Brad Pitt . Despre 12 Monkeys si Snatch nu sunt prea multe de spus , ci doar ca a fost extraordinar dorind sa discut despre Troy deoarece observ multe pareri proaste despre perfomanta lui din acest film. Odata cu vizionarea acestui film a inceput sa imi placa ca actor de BP. A jucat f bine , deoarece este f coinvingator cand isi arata aroganta (in special) sau at cand este dramatic , dar parerile sunt pareri .
Sa revin la Babel... daca nu era acest regizor nu stiu ce iesea din acest film insa dupa parerea mea (vazand si Amorres Perrios sau 21 Grams ) Innairutu are viitor si merita oscarul mai mult decat Scorsese.

alexbuc 21 Jul 2007 22:12

"Babel" este un film cu lungimi inexplicabile, f frustrant, pt ca in final sa spuna un adevar deja stiut: nu exista comunicare in lume. UAU! :hmm:

lady_mystyque 21 Jul 2007 22:41

Originally Posted by alexbuc:

"Babel" este un film cu lungimi inexplicabile, f frustrant, pt ca in final sa spuna un adevar deja stiut: nu exista comunicare in lume. UAU! :hmm:

dak tu nu ai gustat filmu nu inseamna ca e frustrant .... :shock:
poate esti u... :huh:

alexbuc 21 Jul 2007 22:44

te asigur ca nu sunt frustrat, si e normal ca daca nu mi-a placut mie este normal, ceea ce am vrut sa zic este ca filmul se disipeaza pe prea multe planuri, nereusind sa contureze o imagine clara.

lady_mystyque 21 Jul 2007 22:47

pai poate asta a fost si ideea nah... oricum multitudinea de planuri are rolul de imprima un caracter general-universal idei filmului ...iar planurile se leaga unele cu altele pana la urma
in fine...

alexbuc 21 Jul 2007 22:49

normal ca asta a fost ideea, dar nu reuseste sa transmita f mult tocmai din cauza acestei fragmentari excesive

lady_mystyque 21 Jul 2007 22:53

nu a reusit sa-ti transmita tie dar mie si crek nu-'s singura.. mi-a transmis...
asa ca nu desfiinta un film doar pt ca u nu l-ai inteles nu ti-a transmis etc...
si noapte buna restul maine ca acu dorm... :sleep:

RinTinTin 24 Jul 2007 14:44

Originally Posted by lady_mystyque:

nu a reusit sa-ti transmita tie dar mie si crek nu-'s singura.. mi-a transmis...
asa ca nu desfiinta un film doar pt ca u nu l-ai inteles nu ti-a transmis etc...
si noapte buna restul maine ca acu dorm... :sleep:

Mistique, faci Litere? Ai acel stil:)

lady_mystyque 25 Jul 2007 00:32

Originally Posted by RinTinTin:

Mistique, faci Litere? Ai acel stil:)

nu .. dar mersi ... doacamdata nus la fac... dar la anu va fi medicina nu litere :D

Neuptolem 22 Dec 2007 00:15

Promisesem prin primavara o analiza la Babel si mai ales referire la jocul lui Brad Pitt in acest film, joc de care eu nu am fost prea multumit, a fost OK si atat, e capabil de mai mult. Bine, "cronica" de mai jos nu a tratat si acest aspect al jocului actorilor, ce am spus sa ramana asa, nu mai e actual si acum cand Jesse James e pe ecrane, nu mai are rost (acum voi citit cronica ta Pitbull, mi-ai adus aminte, poti muta mesajul asta in alt topic daca nu-si mai are menirea ACUM, aici.)

Analiza mea sau tentativa a fost trimisa la un concurs pe baza de blog-jurnalistica pt tineri pt suplimentul Jiunimea (GDS) in perioada 15 iunie a.c. Nu a fost publicat, e drept ca mai am de invatat de vreau sa scriu cronici reusite. Totodata, voi reveni in atelier cu analiza unei fete la "Camera 1408" ce a fost publicata, atat de simpla dar totusi curata, avand ceva de spus. Cand am timp transcriu pe forum. Eu ma complic prea mult in amanunte structurale si alte grozavii pe care nu le pot controla. Sper sa cititi si sa-mi spuneti unde gresesc. Voi face tot posibilul sa ma debarasez de stilul asta confuz, ce SE VREA A FI PRETENTIOS, dar fara ujn ajutor constructiv, mai greu. De asemenea nu ar strica cateva titluri de carti legate de critica de film, nu am citit nimic in domeniu. Ma gandesc ca sunt unele principii (nu reguli) ce trebuie respectate. Merge si un topic: "Cum se scrie o cronica de film?", desi au fost atinsa serios problema pe forum, nu exista o astfel de tema.

Am si analiza la Amores Perros, poate am s-o postez si pe aceea. L-am studiat pe Inarituu pana a dat in clocot, deja simt ca-l cunosc de-o viata. :P

Fiecare film mentionat a fost vizionat de cel putin doua ori + ca am citit tot ce s-a scris pe liternet despre ele, pe alocuri poate am copiat ceva, poate...am adus si citate :D , eh, daca facem o treaba s-o facem ca la carte mi-am zis, nimic mai fals, m-am comportat ca un laborant fad...iata despre ce vorbesc:

BABEL – SOS dincolo de patrulaterul “Winchester”

Regia: Alejandro Gonzales Inarritu
Scenariul: Alejandro Gonzales Inarritu si Guillermo Arriaga
Cu: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Adriana Barraza, Rinko Kikuchi.

Am atatea de spus despre “Babel” incat nici nu stiu cu ce sa incep. Cu Inceputul – scenele din Maroc? - mizeria si nobletea sufleteasca ce-I inconjoara pe acesti sarmani cu care istoria nu a mai avut rabdare luati de Valul Civilizatiei? Sau scenele cu Richard si Susan cuplul aparent ratacit in desert, cand in realitate, e un cuplu pierdut launtric ce se regaseste in singuratate prin durere? – purtati de Valul Civilizatiei?
Pentru ca DA, asta face Babel tot timpul, accentueaza faptul ca esenta umana nu are de-a face cu nivelul tehnologic, progresist, cu granitele reale, atunci cand rasele se ciocnesc iar naluca 11 september nu inceteaza sa ne bantuie, percutand si mai bine in ideea ca aceste granite sunt doar imaginare si totul se afla in mintea noastra.

Doi copii marocani ce din joaca trag cu o pusca Winchester de calibru 270 la sute de metri distanta prin geamul unui autocar luxos intr-o turista americanca declansand o intreaga avalansa de stiri cu teroristi pe plan mondial ce ajung pana si la Tokyo (unde politia il cauta pe cel ce inmanase pusca, in semn de multumire, ghidului marocan, pusca ce fusese arma letala cu care mama lui Chieko se sinucisese in urma cu un an); de aici precautia operativitatii si gestionarii situatiei de criza a guvernului american (“Ei fac tot ce pot, ei fac tot ce pot, ei fac tot ce pot.” – pista terorista) ce nu trimite ambulanta, ci un elicopter, riscand-o pe Susan cu destinul cangrenic al Valeriei din Amores Perros si amanand sosirea parintilor lui Mike in SUA unde bona Amelia avand nunta fiului ei in Mexic e nevoita sa treaca granita spre tara natala cu cei doi copii aflati in grija, ghidati de un Santiago dement, rizibil si temperamental ce aminteste timid si evaziv de Brad Pitt din Kalifornia, urmate de scena din vama (ispirata din Crash); coloana cliseu de politisti din Maroc ce-I ciuruie pe ‘teroristi”, Adriana Barraza in rolul vietii sale tarandu-si rochia rosie in desertul arid si torid, simbol al incalzirii globale, etc.
Dincolo de toate acestea este mesajul profund, semnalul de alarma: ne instrainam de pe o zi pe alta, comunicarea devine imposibila iar in incercarea de a o face posibila esuam in interpretari rasiale, neintelegeri, conflicte mocnind a razboi, inarmare alerta din teama de atac aerian, si asa cum Mike intreaba inocent: “Ce se intampla? De ce ne ascundem daca nu am facut nimic rau?”, mizand in prejudecatile aruncate de exploziile de la World Trade Center 11/09/01 cum ca: lumea e plina de teroristi, toti musulmanii sunt susceptibili a arunca cladiri in aer si autocare cu occidentali, Alejandro Gonzales Inarritu si scenaristul Guillermo Arriaga deschid o noua epoca cinematografica: viitorul incert ce doar prin iubire si imbratisare mai poate fi salvat.

Alvin Toffler “Razboi si antirazboi”: “..cu totii avem propriile noastre razboaie personale de supravietuire: castigarea painii, ingrijirea familiei, lupta cu bolile. Destul s-ar parea pentru a ne preocupa de aceste realitati immediate. Totusi, felul cum ne purtam razboaiele intime, pacifice, cum ne traim vietile cotidiene este profund influentat de catre razboaiele reale si chiar imaginare din prezent, trecut si viitor. (…) Razboaiele contemporane…erup in domiciliile noastre prin intermediul micului ecran.”, “Alienarea si teama de emigranti ii imping pe multi occidentali intro furie a rasismului.”
Samuel Huntington, “Ciocnirea civilizatiilor”: Universalismul occidental este periculos pentru lume deoarece el ar putea sa duca la un mare razboi intercivilizational intre statele de nucleu si este periculos pentru Occident deoarece el ar putea sa duca la o infrangere a Occidentului.”
Alvin Toffler, “Socul viitorului”: Fenomenul de soc cultural explica intr-o mare masura sentimentele de instrainare, dezorientare si frustrare care ii chinuie pe americani cand au de-a face cu alte societati. El provoaca o intrerupere a comunicarii, o interpretare gresita a realitatii, o incapacitate de adaptare.”
Citate, pe cat de “vechi”, pe atat de emblematice si elocvente in aura paradigmatica ce inconjoara “Babel”.

Paralele Babel – Crash - Amores perros - 21 grams - Syriana

Deoarece “Babel” nu ia in serios 11 septembrie, nu e “rasist”, pentru ca, daca ar fi fost asa, ar fi spart bariera discernamantului artistic, trecand dincolo (dar inapoi), in problemele negre, in documentarul Syriana, crud, socant. Acolo se jongleaza cu elemente derivate din partea neagra a evolutiei umane, ireal-radioactive, artificiale: interese, angrenaj al intereselor, conflicte generate de afacerile cu petrol, coruptie, Hezbollah, putere materiala etc. Pe cand Amores perros, Crash, 21 grams si Babel fac referire la elementele “clasice”, naturale, impulsive, inevitabile: iubire, moarte, rasism, comunicare-incomunicare lasand cuburi reci si anoste de gheata in urma lor: iubire-rasism, moarte-rasism, iubire-comunicare-incomunicare, moarte-iubire, comunicare-moarte, comunicare-rasism-incomunicare, combinatii pe cat de paradoxale si incredibile pe atat de organice si intrinseci umane.

In abordarea fortata sau mai putin fortata, alaturi de Crash, Babel se evidentiaza de acesta prin suficiente aspecte desi la prima vedere ar da senzatia unui sequel intr-o alta viziune. Desi, recunosc, ca se intrepatrund pe alocuri, in final amandoua isi iau ramas prin tema pe care o trateaza, specialitatea casei in Babel: comunicare imposibila (cu rezultantele ei), neintelegerile tasnite din aspecte pur umane, pur prejudecati, dincolo de truismele stiute deja (frustrarea, instrainarea si dezacordul verbal, psihic al “ciocnirii” arbitrare a civilizatiilor) pe plan mondial, in familie, interconexiuni: globalizare-intimitate, in Crash: comunicarea interrasiala, neintelegerea tasnita din aspecte pur rasiale, pur prejudecati, psihotico-rasiale, explodand in paranoia, sclavagism, discriminare, infractiuni voite sau neintentionate, etc. exploatand truismele stiute deja (frustrarea, fobiile rasismului, strainarea fata de “colorati”, dezacordul verbal, logic, si psihic al ciocnirii inevitabile a civilizatiilor) intr-un oras pastelizat de dinstinctii rasiale – Los Angeles.
Spre deosebire de Babel, Crash este mai inchegat, inlantuit, compact, accentuindu-se mai bine ciocnirile din LA, rasismul fiind suprem aici, exclusiv, exploatat la sange, atingand pe alocuri idei ca: sclavagismul, boala, fobia, paranoia si psihoza amintite deja, samd.
Crash este un film al cauzelor problemelor rezultate din globalizarea fortata pe cand Babel este un film al efectelor determinate de globalizarea aparent edificatoare a universalismului armoniei si a cooperarii, intelegerii, insa in nulcleu: formala, neconcludenta, fada, falsa. Babel este mai imprastiat la propriu si figurat deopotriva pentru ca el trateaza o problema cu pregnanta globala, post-11 septembrie, demna de pionerat, o repercusiune a mesajului nobil si totodata dificil de tratat. Babel vrea mult si reuseste sa multumeasca pe cand Crash e focalizat mai bine incat da in clocot a explicit, supra-explicit.

Amores perros e un film alert, exclusiv mexican cu o intensitate precutanta si o densitate de suferinta uluitoare, tratand moartea si iubirea deopotriva, separat sau mixerizat, impinse una spre alta fortat ca intr-o reactie chimica.
21 grams reia ingredientele lui Amores perros dar intr-o maniera linistita, calma, confuza, puzzlo-cetoasa mizand pe trairi (nu pe actiuni si consecinte), suferinta intensa si percutie doar prin structura scenariului, atunci cand piesele se unesc si realizam drama tri-perspectivala.
Babel in schimb, sare departe, ca si cum Inarritu si Arriaga s-au plictisit de episoadele 1 si 2 si ni-l dezvaluie pe ultimul: viitorul incert izvorat din comunicarea imposibila, dificila, tema atinge politicul, drama de la WTC din 2001, prejudecatile, interferandu-se cu Crash. Babel este o compilatie a realitatii din zilele noastre si a semnalului de alarma: numai iubirea ne poate readuce pe drumul cel bun, imbracand anterioarele filme intr-o maniera fina, multidimensionala si corelationala. Si oare, e de ajuns? Nu e cumva prea tarziu sa ne intoarcem pe drumul cel bun? Inarritu ne spune ca nu, inca ne mai putem imbratisa pe un balcon din Tokyo si strange mainile calduros intr-un satuc din Maroc: cartile umanitatii nu-s nici pe departe jucate.

Supastar 22 Dec 2007 00:34

in primul rand, titlul e naspa rau

herbert 22 Dec 2007 01:43

de acord cu Supastar.
un titlu bun mai protejeaza uneori - cumva - o cronica slaba...
asa ca, atentie la titluri!
lumea nu are timp pt lecturi desfasurate, citeste doar titlurile...
dar e bine ca se scrie...

Lecart 27 Dec 2007 16:31

Nu prea inteleg cum de ti se pare Amorres Perros mai alert decat 21 Grams. Alert in ce sens ?

AP. e lent in intregul sau, sau poate ti s-a parut din cauza scenelor violente (gen lupta dintre caini, injunghierea, urmarirea etc) - dar care nu cred ca influenteaza direct mesajul filmului. AP. e dezordonat si lungiiit aiurea. Trebuie multa rabdare sa aungi sa simti ce simt personajele.

21 Grams, in schimb, mi s-a parut mai alert (in contrast cu ce spui tu).. mai alert din punctul de vedere al intrigii (chiar daca secventele sunt mai lente, mai vaste in descrieri ca sa zic asa) intreg filmul nu rasufla prea des.

.. iar Babel e un Innarritu comercial. :)

Alex Leo Serban 27 Dec 2007 17:11

lol, u've said it :P (ce-i drept, o spusesem si eu in cronik mea la 'babel'...)

am o probl cu incl lui 'babel' la topu filmelor anului 2007: eu stiu k a intrat p ecrane in 2006, dovada si faptu k eu - k si multi altii - l-am inclus in topu din acel an... cum ramine?? cre k ar trebui retras din poll!

Pitbull 27 Dec 2007 17:36

Cred cä ar fi cel mai normal ca anul lansärii pe eranele noastre sä fie criteriul definitiv - ca sä nu mai încapä discutii...

Alex Leo Serban 27 Dec 2007 18:13

pai, si nu s-a lansatara in 2006?? dc l-au pus in topurile lor atita amar d critici??

Pitbull 27 Dec 2007 22:34

Parä eu tin minte cä la noi s-a lansat la începutu' lui 2007... SIGUR l-am väzut la vizionarea de presä de la Româniafilm, în 27 ianuarie 2007.

Alex Leo Serban 28 Dec 2007 06:41

NU: s-a lansat in dec 06!

Cazeemeer 28 Dec 2007 09:58

Originally Posted by imdb:

Release dates for Babel:
...
Romania 2 February 2007
...
http://uk.imdb.com/title/tt0449467/releaseinfo

Iar la http://www.dilemaveche.ro/index.php?...rticol&id=5011 e cronica lui Gorzo, aparuta in Dilema Veche din 16 februarie.

Pitbull 28 Dec 2007 10:38

Tot ce stiu e cä vizionarea de presä fost atunci, în 27 ianuarie, la Româniafilm (vezi si cronica mea, datatä în aceeasi zi, aici pe thread - e al doilea mesaj). Dacä, în mod exceptional si din cine stie ce motive, proiectia s-a fäcut la o lunä, o lunä si ceva, dupä lansare, nu stiu...

Alex Leo Serban 28 Dec 2007 11:00

... si atunci cum s-a facut de-a aparut 'babel' in topu criticilor din 2006??
k am vbit si cu altii (cretzulescu etc): toti stiu k a fost in 2006...

Supastar 28 Dec 2007 11:03

probabil, voi, criticii, l-ati vazut peste mari si tari (sau numai tari, dupa caz) inainte de lansarea din .ro, asa k l-ati inclus in topul anului in care l-ati vazut voi!

StefanDo 28 Dec 2007 11:21

este si o alta explicatie ;)
pe langa ca a fost (si a castigat trofee) la Cannes, filmul s-a lansat in romania la mult timp dupa premiera din State. Se gasea pe net cam cu vreo 4 luni inainte de premiera romaneasca... :D, deci cam toata lumea il vazuse deja ;)

la noi Babel s-a lansat pe 2 februarie, deci ramane in poll-ul pentru 2007.

Supastar 28 Dec 2007 15:50

als sigur nu l-o vazut de pe net ;)

StefanDo 28 Dec 2007 16:21

asta e clar, dar despre cati din cei care l-au vazut in 2006 poti spune acelasi lucru? :)

Pauline Kael 25 Jul 2008 18:20

Babel merita macar un Oscar(la ceva) , fie doar pentru intercorelarea rasiala si a suferintelor omenesti bine reprezentate,toti oamenii plang si se sperie la fel...indiferent de rasa,nivel cultural,stare materiala.Tous egaux=tous differents...
Mi s-a parut un film despre neprevazut...Mult mai sus fata de "Crash"(ideea nu e noua ,cu timpul si spatiul paralel ,observat concomitent,mi-aminteste de" Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge",al lui Krzysztof Kieslowski ).In "Crash" secventa cheie e cea cu fetita care nu e impuscata ,ca prin minune,salvandu-l pe tatal ei...
In Babel exista mai multa caldura,complexitate,actorii mi se par convingatori...
Nota 9 pentru happy end,pentru sacrificiul arab(copilul impuscat de politie) tipic american,pentru ca nu s-au dezvoltat niste povesti mai tragice ,mai socante,mai iesite din tipar si care sa ne marcheze,sa nu infrumuseteze adevarul,sa reduca totul la coincidenta...Sensul profund uman si metafizic s-a pierdut spre final...

thequietsurfer 25 Jul 2008 18:54

Originally Posted by Pauline Kael:

mi-aminteste de" Trois Couleurs: Bleu, Blanc, Rouge",al lui Krzysztof Kieslowski )

LOL Tu le-ai vazut pe toate 3 in acelasi timp sau cum? Ai facut vreun montaj cu secvente din fiecare? :o :D

All times are GMT +2. The time now is 12:17.