![]() |
Originally Posted by Floydman:
|
eu discutam despre "cum ar fi putut fi" nu despre "cum este" tocmai pt ca este cum este.
...calmeaza-ti plictiseala! |
Originally Posted by Floydman:
Am sa mi-o calmez cu o retragere temporara sau definitiva. Mai ma gandesc. |
Floydule... câteodatä, mä cam exasperezi tu (stii la ce mä refer, cä si eu te exasperez! ;) ) dar de data asta... CHAPEAU! In TOT ce-ai spus.
|
...nu stiu cat s-a speculat pe tema asta, dar Iliescu avea nevoie de "ajutorul" (electoral) celor din Valea Jiului in conditiile in care o mare parte din restul tarii il contesta, iar o actiune de genul celei din '90 prin care le-a aratat minerilor ca vrea sprijinul lor, acestia urmand sa-i intoarca "favoarea", a fost numai buna...sa nu uitam ca pe Iliescu nu-l interesa democratia, ci doar puterea si sefia unui stat controlat indelung de ceausisti...
...de ce nu l-a criticat presa pe Iliescu (si acolitii lui) dupa revolutie?! care presa sa critice?! aceasta era inca in scutec si se caca pe ea pana producea vreun material bun, in plus era controlata in mare parte de guvernul-cucuvea...nici azi nu avem o presa sanatoasa; in cea mai mare parte se cauta spectaculosul; mass media fug mai degraba dupa frunze de taiat pt opinia publica, decat dupa o informare complexa, or subiecte de genul asta sunt paine calda oferita de raportul dintre public (avid de noutati cu privire la trecutul ce i-a "tras-o-n cur") si presa (gonind pe drumul infotainment-ului)... ...oricat s-ar discuta, ceva e clar ca ziua: stigma care ne-o poarta Europa in urma acelor evenimente care au intarziat si mai mult o integrare care a devenit intre timp dorinta orb asumata a unui popor care prea putin stie cu se haleste UE si scuza unor guverne incapabile sa initieze politici economice interne sanatoase... |
Din päcate, da...
Dar asta nu înseamnä sä fim indiferenti. Chiar dacä uneori comit si eu päcatul ästa - vezi topicul "Mä doare în...", unde am însirat câte ceva, continuu sä-l parafrazez pe Pacino din "Devil's Advocate", spunând: "Indifference... Definitely, my most hated human sin." |
Am scos de pe un raft din debara un vechi scenariu al lui Ray Arco, de la Hollywood, ca mosträ despre felul cum se redactau scenariile acum vreo zece-douäzeci de ani, si mi-a cäzut în cap tot raftul doldora de hârtii vechi. Imediat ce am avut un rägaz, m-am dus sä le adun în teancuri, ca sä le pun la loc.
Si, deasupra tuturor, zäcea un document drag mie, pe care de ani de zile renuntasem sä-l mai caut, stiind cä va apärea el la un moment dat, când m-oi astepta mai putin. Povestea lui e urmätoarea: În noaptea de 20-21 mai 1990, cu ocazia celebrelor alegeri de funestä amintire din "Duminica Orbului", fäceam parte dintr-o comisie electoralä, ca delegat al P.N.T.C.D. Dupä închiderea sectiei de votare, în timp ce puneam buletinele de vot în ordine ca sä le numäräm, au trecut pe la noi niscaiva ziaristi, inclusiv un francez. Am conversat cu el despre Golania, care tocmai atinsese apogeul, si cu acel prilej am luat o foaie de hârtie si i-am tradus "pe genunchi" celebrul "Imn al golanilor". Dupä câteva säptämâni, ziaristul mi-a trimis o scrisoare, continând si copia xerox dupä pagina unei reviste francezä în care apäruse traducerea mea - împreunä cu "Soldatul de hârtie" al lui Boulat Okoujdjava. (Regret cä, de-atunci, am uitat despre ce revistä era vorba. Dar a mentionat-o si "România liberä", care nu peste mult a publicat la rândul ei traducerea.) Asadar, iatä "Imnul Golanilor". Originalul din Piata Universitätii, si traducerea lui Mihnea Columbeanu, pe-atunci Golan Regisor, viitor (peste exact zece ani) Pitbull |
Imnul Golanilor
A fost odatä ca-n povesti, a fost în România, O gascä mare de golani ce-au alungat sclavia. Noi nu ne-am confundat nicicând cu "oamenii de bine", Numiti si neocomunisti, si färä de rusine. Refren: Mai bine haimana, decât trädätor. Mai bine huligan, decât dictator, Mai bine golan, decât activist, Mai bine MORT, decât comunist! Vrem libertate, nu comunism, si nici schimbäri de formä, Si pentru asta, securisti, sä nu ne puneti normä! Noi nu vrem neocomunism, nici neolibertate, Democratii "originale", si nici minciuni sfruntate! Refren: Mai bine haimana, decât trädätor. Mai bine huligan, decât dictator, Mai bine golan, decât activist, Mai bine MORT, decât comunist! Ne-ati întrebat ce vrem aici - dar stie toatä tara: Noi sustinem punctul opt de la Timisoara. Sä cadä patru-sapte-trei, ce tine T.V.R. Legatä-n lanturile ei, chiar si numitä "L.". Refren: Mai bine haimana, decât trädätor. Mai bine huligan, decât dictator, Mai bine golan, decât activist, Mai bine MORT, decât comunist! Alegeri färä comunisti, färä nomenclaturä, Si nu vä temeti de golani färä coloraturä, Din cei care-au murit aici... s-au reîntors... näluci... Sä nu mai fie cum a fost mäcelul de atunci! Refren: Mai bine haimana, decât trädätor. Mai bine huligan, decât dictator, Mai bine golan, decât activist, Mai bine MORT, decât comunist! Text de Laura Botolan Muzica de Cristian Paturcä |
L'Hymne des Golans*
Il y avait en Roumanie, comme dans un conte de fées, jadis, Une grande horde de golans que l'esclavage avaient banni. Jamais nous ne l'avons été pareils aux «hommes de bien», Connus comme néocommunistes, et qui n'ont honte de rien. Refrain: Mieux vaut être vagabond, plutôt que menteur, Mieux vaut être flâneur, plutôt que dictateur, Mieux vaut être golan, plutôt que sécuriste Mieux vaut être MORT, plutôt que communiste! Liberté, pas communisme, pas d'changements de forme, Et pour ça, vous, les sécuristes, fixez nous pas d'la norme, Assez de néocommunisme, jamais la néoliberté, Démocraties «originales», mensonges effrontés! Refrain: Mieux vaut être vagabond, plutôt que menteur, Mieux vaut être flâneur, plutôt que dictateur, Mieux vaut être golan, plutôt que sécuriste Mieux vaut être MORT, plutôt que communiste! Vous demandez ce que nous voulons? Tous le pays vous repondra: Nous soutenons le huitième point de Timisoara** Que tombe quatre-sept-et-trois, qui tient la T.V.R. Même qu'on l'appelle «L.», liée abec des chaînes de fer.*** Refrain: Mieux vaut être vagabond, plutôt que menteur, Mieux vaut être flâneur, plutôt que dictateur, Mieux vaut être golan, plutôt que sécuriste Mieux vaut être MORT, plutôt que communiste! Des éléctioms sans communistes, sans la nomenklatura, N'ayez pas peur de nous, golans - golans sans imposture. De ceux qui ont péri ici... on est revenus... esprits... Pour que massacres et carnages soient �* tout jamais finis. Refrain: Mieux vaut être vagabond, plutôt que menteur, Mieux vaut être flâneur, plutôt que dictateur, Mieux vaut être golan, plutôt que sécuriste Mieux vaut être MORT, plutôt que communiste! Traduit par Mihnea Columbeanu * Les jeunes Roumains ont créé un mouvement de résistance: Golania, du mot «golan», qui signifie voyou en Roumain. Ce terme fut employé par Iliescu pour qualifier les Roumains déçus par l'évolution du pouvoir actuel. ** Le huitième point interdit pendant dix ans �* toute personne ayant eu des responsabilités dans le P.C. de se présenter aux éléctions. *** «L.»: on appelait la Télévision Roumaine (T.V.R.) «Libera». |
Originally Posted by Pitbull:
Langa cine se mai pozeaza acum, pe la ce revistuta ? Tin minte fotografiile penibile cu el si cu nu stiu ce star american care tinea in manute bashitul Cinema ("una dintre cele mai obediente reviste ale epocii" - M. Daneliuc), preferabil cu susul in jos. Logic ca aia nu intelegeau o iota din ce scria p-acolo. Sunt curios daca Ray pastra sau nu primele doua foi. ;) |
Hehe, OK, am sä vä povestesc comicärii cu acest eminamentic papagal care era (si mai este...) Ray Arco, da-n altä parte. Poate la FABULE CINEMATOGRAFICE, cä tipul era si personaj de fabulä, si fabulä în sine, si (i)morala fabulei.
|
Un topic îngropat de mult...
Pe forum, lumea s-a schimbat, s-a înnoit... Luati aminte! |
O SA AJUNGEM SA-L REGRETAM PE CEAUSECU. Trist.
|
foarte multi il regreta deja oricum
|
Originally Posted by nume:
|
Originally Posted by Pauline Kael:
Originally Posted by Pauline Kael:
|
Am rasfoit acum topicul,si e absolut clar,Iliescu ala...e dictatorul frustrat.Cred ca atunci cand s-a contrazis cu Ceausescu (in nu's ce congres) a facut-o pt ca nu putea sa fie el cel mai al naibii.Ar trebui judecat pt faptele sale,dar nu se va intampla niciodata,asa cum Miron Cozma ala nu pateste nimic,decat niste putini ani de stat la racoare(parca a omorat intr-un accident rutier pe cineva,nimeni nu mai stie nimic,se face ca nu s-a intamplat).Eventual,peste vreo 100 de ani,daca nu crapa planeta din cauza poluarii si a prostiei umane,se vor face niste documentare pe la CNN,Discovery"Adevarul despre loviturile de stat, despre razboaie civile".In treacat va fi pomenit si Iliescu,ca si conducator al unei tari mici,din Europa de Est,si cum a reusit (deja vu la Revolutie) sa puna el studentii,intelectualii,la punct.Asta in varianta optimista.
Si ii tot dati intr-una cu Vali Sterian,nu era sa faca sau facea si ala puscarie pt delapidare sau nu mai stiu ce? Avea talent,dar moralmente..N-a murit demn,pacat de talent. Acum ziarele nu mai ofera informatii atat de transparente,adevaruri.Pun pe prima pagina scandaluri fara sens,curve urate ca moartea,tabloidele se vand ca naiba.Se asculta telefoane mai ceva ca la Secu,si prostia creste o data cu inflatia. Imi amintesc ca Petre Tutea (am "Exercitiu de imaginati"cu inchipuitul ala de LIiceanu si Cioran,interviuri,si vreo doua carti ale sale),inainte de a muri,a prezis tot ce se va intampla cu Romanica sub conducerea lui Iliescu,era oripilat de FSN si de el. Si criza mondiala acum nici n-a inceput.Ca nici Baselu nu-i mai breaz. |
Fatä de Iliescu, ai perfectä dreptate - si, din päcate, mi-au pierit si mie iluziile pe care pentru ultima oarä le mai nutrisem, acum patru ani când am deschis topicul ästa. Nu va fi judecat. Va muri în pätucul lui de puf mânjit cu sânge.
Dar moartea nu e un sfârsit, si cine n-a dat socotealä pe lumea asta, sä nu creadä c-a scäpat usor - dimpotrivä! Inevitabil, o sä-nceapä sä se lamenteze: "Doamne, de ce nu m-ai bägat la puscärie atunci, când încä se mai putea...? Acum plätesc înmiit!" Din päcate, în legäturä cu Vali Sterian gresesti amarnic - si te rog, nu te mai repezi sä arunci cu piatra, atunci când nu stii despre ce e vorba (cum tu însäti recunosti). Adevärul e urmätorul: Vali a cauzat un accident de circulatie foarte grav, conducând imprudent si cu vitezä excesivä, într-o noapte, pe Magheru, în fatä la Eva. Din vina lui, au murit doi oameni. Dar nu a încercat sä se sustragä urmäririi penale, n-a negat nimic, nu a falsificat, n-a încercat sä dea mitä. Cu regret si demnitate, s-a supus legii. Ar fi fost cu sigurantä condamnat - dar, în timpul cercetärilor, a murit. Nimeni dintre sustinätorii lui n-a venit cu pretentii absurde. Toti cei care s-au exprimat public cereau doar o judecatä dreaptä, nu mânjitä cu insulte si umilinte. |
A,ok,mii de scuze.Eu am citit in "Adevarul " de atunci(eram si mai mica si mai ... ininteligibila :P Cred ca am confuzat cu inselaciunile lui Bote(Botezatu). :sick:
E f frumos ca incerci sa-l reabilitezi.Mai ales ca atunci,la Revolutie,imi amintesc imaginile cu Vali si nordicii aia care cantau"cerne Doamne linistea uitarii..." "Doamne ,vino,Doamne" Astea, ca nu prea mi le amintesc.Cum am zis,f talentat.Si acum ma intristeaza"Ploaia ,ploaia, nevinovata ca un plans,/e si -ntrebare,e si raspuns".. Nu ma judeca ,si tu,prea aspru,presa a fost dura atunci cu el,a deformat ca mai mereu,adevarul,dornica de senzational grotesc.Stiu ca a fost bolnav,nu s-a stiut si a murit repede.Are o sotie simpatica(psiholog,parca ,apare la tv) si un fiu ,tot muzician,care seamana cu ea. Ma bucur ca Vali nu era rau.Sper.Adica te cred. |
am aflat recent, din presa ca Iliescu este cercetat intr-un ALT dosar penal, cel care priveste FIX evenimentele din 14 si 15 iunie, adica masacrul golanilor de catre mineri. dosarul in care a fost cercetat si in care s-a dat NUP, anterior, privea evenimente din 13 iunie, cand cativa oameni au fost impuscati accidental in zona sediului politiei capitalei.
dar cand colo, ce sa vezi, PSD a venit la co-guvernare cu PD asa ca le uram bravilor procurori "succesuri" in ancheta cum spune o candidata la un fotoliu de parlamentar european... :lol: mai mult, zvonurile sunt ca sacrificatul pe altarul aparentei lupte anti coruptie va fi totusi nepotu' Tamarei, ramas fara ingrijitori la fermele de la Cornu', ale carui oua vor fi curand numarate apoi facute omleta ca sa legitimeze in fata onor' UE progresele Romaniei in justitie. :lol: |
Da, si eu am senzatia asta fatä de Bonbo.
Nici nu stiu: sä mä bucur cä inträ-n puscärie mäcar el, sau sä-mi fac draci cä-i doar o mascaradä cu tap ispäsitor. In conditiile astea, mai cä prefer sä-l facä scäpat. Mai bine un rahat total, decât unul cu o bonboanä (sau un Bonbonel) deasupra, de ochii lumii. |
un bonbon de bon ton. :hmm:
|
Nastase nu o sa pateasca nimic, numai ca mai trebuie sa dea "share" la prea multii bani la care s-a dedulcit cand a fost prim ministru. A fost prea lacom, a vrut numa' pentru el si acum trebuie sa mai dea cu ei in stanga si-n dreapta.
http://www.antena3.ro/stiri/justitie...990_66787.html |
|
All times are GMT +2. The time now is 01:45. |