Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Film in general (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=227)
-   -   Reperele de bază ale unei culturi cinematografice (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=93968)

Pitbull 16 Oct 2008 11:06

Ai grijä, clonele sunt interzise pe forum. Inainte de a mai posta în contul ästa, clarificä te rog situatia, cu Gloria sau StefanDo.

gabonne1 16 Oct 2008 11:42

cred ca am rezolvat problema. deci, cortez=gabonne1. ceea ce am scris mai sus ramane valabil.

Pitbull 16 Oct 2008 11:51

OK.

Pauline Kael 17 Oct 2008 19:27

Ce-ti mai place teoria chibritului cu forma fara fond si limbajul de mase plastice...

Twinsen 18 Oct 2008 20:01

:?

marx 18 Oct 2008 23:21

Savel Stiopul nu a fost un teoretician din stirpea lui Littera, ci un cineast onest care la vremea lui a incercat sa iasa din tiparele proletcultismului.

iar numele editurii Ararat nu e deloc surprinzator; este editura comunitatii armene, Savel Stiopul fiind de origine armeana (ca si Al. Tatos) si-a publicat cartea ajutat de consangvinii sai.

Se7en 20 Oct 2008 16:21

Shieeeeet :shock:

mafalda 23 Oct 2008 12:26

Originally Posted by marx:

Savel Stiopul nu a fost un teoretician din stirpea lui Littera, ci un cineast onest care la vremea lui a incercat sa iasa din tiparele proletcultismului.

iar numele editurii Ararat nu e deloc surprinzator; este editura comunitatii armene, Savel Stiopul fiind de origine armeana (ca si Al. Tatos) si-a publicat cartea ajutat de consangvinii sai.

Savel era jumatate armean, jumatate evreu, pe numele lui adevarat Stopler! Eu l-am cunoscut in ipostaza de mos simpatic, cu un aer de bunic sfatos! Dumnezeu sa-l odihneasca!

Pitbull 23 Oct 2008 12:43

Originally Posted by mafalda:

Eu l-am cunoscut in ipostaza de mos simpatic, cu un aer de bunic sfatos!

Intr-adevär, asa l-am apucat si eu. (Nu fusesem de fatä când i-a fracturat glezna cu goarna lui Bîrliba.)

mafalda 24 Oct 2008 13:19

E adevarat ca mos Savel nu era un teoretician de talia domnului Littera dar avea un oarecare talent pentru teorie.
Ultima oara l-am intalnit la Cinemateca Romana cand si-a lansat cartea despre 'istoria artei filmului romanesc" si atunci mi-a povestit despre lupta lui cu cenzura la filmul "Falasterul"
M-am intristat cand am auzit o mica barfa despre el: gurile rele ii puneau in carca o aventura cu Heliana Popa, interpreta principala din "Propietarii de stele" pentru ca a fost studenta lui la Hyperion. Dar nu pot sa cred asa ceva! Ar fi putut sa-i fie bunic!

Pitbull 24 Oct 2008 13:32

Era adevärat - da' ce importantä are? Tipa aräta foarte bine - iar dacä el mai putea, bravo lui!

mafalda 24 Oct 2008 13:45

Dar daca eu nu pot sa mi-l inchipui pe mos Savel intr-o asemenea postura, ce sa fac?

Dar nu pot sa mi-o inchipui nici pe ea! Ar fi o diferenta de varsta de aproape jumatate de veac! :shock:

Ma gandesc poate la mine, ca nu-s in stare sa profanez morminte! :sick:

Pitbull 24 Oct 2008 13:51

Uite aici, întâmplare:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=213421
(Al nouälea mesaj.)

mafalda 24 Oct 2008 14:03

Off... mos Savel!
Adica era cu un picior in groapa si cu gandul la :love:

StefanDo 24 Oct 2008 14:17

ok, vad ca am sarit de la teorie la... practica amorului

vad ca si mafalda (ca si mine, de altfel), isi imagineaza ca persoanelor de varste inaintate li se atrofiaza ori dorinta, ori anumite parti anatomice :) Un batranel de 80 de ani mi-a spulberat convingerea ca "varsta a treia nu mai poate" marturisindu-mi foarte sincer si in acelasi timp oarecum frustrat ca si la etatea lui si mai vrea, dar si mai poate. Probabil ca i-am aruncat o privire surprinsa, ca m-a batut intelept pe umar, in sens de "ai sa vezi tu..." :)

revenim on topic?

mafalda 24 Oct 2008 14:24

Pentru cine vrea sa-si faca o cultura cinematografica, ii recomand sa-si adauge la bibliografie si "Introducere in istoria artei filmului romanesc" de Savel Stiopul.

marx 24 Oct 2008 14:40

Pentru cine vrea sa-si faca o cultura cinematografica, ii recomand sa-si adauge la bibliografie si "Introducere in istoria artei filmului romanesc" de Savel Stiopul.

hehehe
cand exista un mastodont historic intocmit de Calin Caliman sau partiala, dar consistenta, istorie a lui Valerian Sava, recomandarea asta are hazul unei pasei colibri ca dejun pt un rinocer....

mafalda 24 Oct 2008 15:02

Un plus de informatie nu strica!
Cartile lui Ion Cantacuzino, Florian Potra, Calin Caliman, Valerian Sava nu trebuie sa te determine sa ignori cartea lui Stiopul. Stiopul are niste observatii originale.

marx 24 Oct 2008 15:23

Un plus de informatie nu strica!
Cartile lui Ion Cantacuzino, Florian Potra, Calin Caliman, Valerian Sava nu trebuie sa te determine sa ignori cartea lui Stiopul. Stiopul are niste observatii originale.

oare ce cauta eseistul (marxist 8) ) Florian Potra langa istoricii de film enumerati de tine?
ma repet, in domeniul istoriei plusul este dat de documente (precum I. Cantacuzino, V. Sava sau T. Caranfil in volume consistente) nu de nuantari mai mult sau mai putin "ambientale" (precum Stiopul in cateva pagini).

Pitbull 24 Oct 2008 15:38

Apropo, Potra era un cinic 100%.
Singura lui loialitate politicä a fost o fulguratie fascistä în liceu (maicä-sa fiind italiancä); umbla cu cämasä neagrä, ostentativ.
Dupä invazia americanä din 1944-45, când fascismul a fost sufocat, a sustinut comunismul (strict de circumstantä) - numai din spirit de opozitie.

All times are GMT +2. The time now is 08:49.