![]() |
<<proba de microfon>. e filmul pus mai intai de alex leo serban in topul celor mai bune filme romaneshti, <<glissando>. parandu-i-se o ratare -am incercat si eu sa ma uit, dar n-am reushit, mi se pare un film ratat din alt film- tot din cate am citit in cronicile lui als, imi amintesc ca <<iacob>.i s-a parut mai interesant.
la fel, deshi topicul este despre daneliuc si nu despre pintilie, cred ca e cel mai bun regizor roman, capodopera sa fiind << reconstituirea>> si conform topului lui als si al criticilor;) |
Capodopera lui Pintilie este "Duminicä la ora sase" - e mult mai rotund, mai coerent, mai organic legat (pärere pe care mi-am format-o chiar de atunci, iar ulterior mi-au confirmat-o multi interlocutori realmente demni de încredere, nu umflati prin product-placement si trafic de influentä). "Reconstituirea" ar fi putut si ar fi trebuit sä fie o capodoperä (avea, practic, toate datele, plus câteva secvente geniale), dar orice profesionist veritabil îi depisteazä inegalitätile, burtile, cäderile în amatorism (discrete, dar perceptibile), si pastisele dupä Scoala Cehoslovacä. Päcat.
Back to topic: Intr-adevär, încä din anii '80 am plasat "Proba de microfon" printre cele mai bune filme românesti (cam pe locul doi, dupä "Pädurea spânzuratilor"). Despre "Glissando" nu se poate spune cä e o ratare (sau, mä rog, se poate... pe barba proprie...), dar a fost într-adevär mult supraevaluat. "Iacob" are mari calitäti, în actele I si II, si o burtä cât toate zilele pe mijloc (aproape la fel ca "Reconstituirea" lui Pintilie) - chestie pe care, de asemenea, am remarcat-o chiar de la premierä, discutând cu Felix Anton Rizea (R.I.P. - un om cu un aparat critic extrem de fin; dacä se tinea de treabä - si de viatä - acum chiar am fi avut un reper serios în materie de topuri), care jucase în film, prilej cu care se si împrietenise cu Daneliuc. |
Originally Posted by manwithamoviecamera:
|
Asta-mi aminteste un episod semnificativ.
Prin 1987, intr-o seara, veneam spre casä de la cenaclul SF Prospectart cu un tip misterios care participa la sedintele noastre (simteam noi clar cä era "ceva" cu el, ulterior am aflat cä era securist în Radiodifuziune; am uitat cum îl chema, tin minte doar cä stätea pe la Veteranilor). Eu mä plângeam cä SF-ul e marginalizat, etc... La care el îmi zice: "Dom'le, fii atent! Dacä-mi scrii o pledoarie pro-SF de trei pagini, care pe fiecare paginä sä continä de câte trei ori formula «asa cum a spus Tovaräsul Nicolae Ceausescu», eu ti-o public! Si pe urmä, s-ar putea sä aveti o viatä ceva mai bunä, voi sefistii!" (Reiau: de trei ori "asa cum a spus Tovaräsul", pe o paginä de 2000 de semne - nu într-un paragraf de cinci rânduri!) Stim cu totii cum li se spunea celor ca el, pe-atunci: "Mai räsfirati, bäieti, mai räsfirati..." ;) |
Originally Posted by nume:
Originally Posted by Pitbull:
http://www.dilemaveche.ro/index.php?...rticol&id=8626 si doar pentru cei avizatzi si dornici de informare: :) http://agenda.liternet.ro/articol/13...u-morfina.html
|
Cum am zis, in genunchi sa sufle. Asta e argumentul suprem, pentru alte nelamuriri ai functia "search" si "arhiva", care e destul de stufoasa.
|
Originally Posted by nume:
|
Omule-cu-camera-n-mânä:
Cum ar fi niste amintiri "non-anacronice" (usor, greu, cum vrei tu). Poate... amintiri din prezent? Sau din viitor - ca la Daniken? In rest: Observatiile tale despre "Proba de microfon" sunt excelente - sincere felicitäri. Dar pentru ca a mea consideratie sä fie plenarä, trebuie sä renunti la servilism. Pupincurismul tufänelofil e ostentativ, ridicol, compromitätor. Renuntä. (Spre binele täu ti-o spun - ceea ce-mi dä dreptul sä fiu atât de categoric si necrutätor. Nu-mi räspunde, nu motiva, nu te scuza; re-nun-tä - acum, total, neconditionat. Si gata!) Gata cu slugärnicia, gata cu dirigentia - back to topic: despre Daneliuc, vä rog! |
Quote:
Quote:
Quote:
nu intzeleg: daca tu ai fanii tai, ce te impiedica sa acceptzi nishte linkuri bine intentzionate si ontopic, on forum?:-/ :-O
Quote:
Quote:
|
Am modificat între timp, mi-am dat seama cä fusesem prea dur. Deci, "aia-n-mânä" nu se mai pune. Scuze.
N-o da cotitä. La Daniken m-am referit glumet-tangential. Stii bine cä de fapt ti-am taxat aiureala cu "amintiri anacronice", folositä ca sä eviti paralelismul dintre adulatia pro-ceausistä a slugilor din vechiul regim si cea tufänelofilä a slugilor din cel actual. Nu am fani si nici nu-mi doresc. Am oameni care mä respectä, mä iubesc, îmi folosesc contributiile, si oameni care mä dispretuiesc, mä uräsc, mi le denigreazä. Asa e firesc. La fel de firesc e si ca mediocritätilor culturale (care-s si dejectii morale) sä le facä lobby unii mai dezavantajati la capitolul discernämânt, dar în limitele decentei. Tabloul limbii-n-cur e de un naturalism scabros, inestetic, deranjant - inacceptabil într-o comunitate respectabilä. Iar folosirea lui ostentativä e de un prost-gust pe care-l respingem. Zi-ne dictatori. Noi ne zicem oameni de bun-simt. Da, am contribuit si noi la deschiderea off-topicului - asa cä acum îl închidem si revenim la DANELIUC (gata cu Pintilie, gata cu Tufi). |
Quote:
Quote:
nu-tzi doreshti pentru ca nu ai?:)
Quote:
Quote:
Quote:
nu shtiu unde observi tu asha ceva, eu chiar ma distrez de ce scrii=)) :))
Quote:
Quote:
|
Prefer sä urmex exemplul din bancul cu scaunul care se rupe sub militian.
Case closed. |
Originally Posted by manwithamoviecamera:
|
nume, banat 1 saptamana.
|
Dar, totusi, Cristi PUIU, Corneliu Porumboiu, Thomas CIULEI, Răzvan RĂDULESCU, Tudor Giurgiu pariaza pe Reconstituirea!!! |
Au dreptul la opiniile lor. This is a free country.
Cam severä cu Nume... Si nu numai fiindcä e adevärat ce spune, si pentru cä de data asta si-a menajat totusi vocabularul - dar si deoarece tocmai începuse sä ne däruiascä acea serie de vechi documente scanate... Mäcar un avertisment, acolo, ar fi mers. ...Dar, pe de altä parte, väd cä ai început sä deprinzi si tu necesara asprime, Glo, nu mai esti îngerasul äla exagerat de blând si iertätor... Dacä vei fi la fel de severä si cu altii, sacrificiul temporar al lui Nume chiar meritä! Bun, hai - revenim la Daneliuc? |
Nu-l mai recunosc pe Daneliuc in ultimele sale filme decat ca ritm/ca montaj - nervos, clocotind :( |
Foloseste-ti-l cu cinste!
Intr-adevär, bine zici: ritmul e tot ce s-a mentinut, la Daneliuc. In rest... basculare totala la antipozi! Artistul de geniu, implicat, inspirat, inspirator, s-a transformat rapid într-un diletant de jale, iresponsabil, präpädit, dezgustätor... Si cred cä explicatia pe care am gäsit-o e justä... Illotempore, ca psiholog profesionist, ne-ar putea spune mai multe si mai pertinente. ...Pun imediat aici linkurile la topicurile ultimelor lui patru filme, pe care le-am si analizat. Am spus acolo tot ce aveam de spus, pentru moment. "Sistemul nervos": http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=92144 "Legiunea sträinä": http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=92171 (precizare: aici, cronica urma sä aparä în revistä, asa cä am fost rugat sä scriu cu mänusi; ca sä nu iasä un compromis, am ales calea ironiei: asa-zise laude condescendente; läsând sä transparä cretinismul filmului; din päcate, trucul nu mi-a reusit, lumea m-a luat în serios, Gorzo l-a întrebat pe Collins la scoalä dacä nu m-am tâmpit cumva - asa cä am scris si o analizä pe bune, serioasä, durä; o veti gäsi în acelasi topic, mai jos...) "Marilena": http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=93999 Aici, altä dandana: dat fiind haosul din mintea si activitatea respectivului, luni de zile nu s-a stiut care-i "Tanti" si care "Marilena", asa cä a iesit un topic dual; deocamdatä, luati de bune numai opiniile despre "Marilena"; oroarea cealaltä s-ar putea sä aparä anul ästa; sau poate nu...) "Cele ce plutesc":* http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96240 __________________________________________________ _______________ * - Corect: "Cele ce s-au scufundat "; de douäzeci si ceva de ani (n.Pb.) |
All times are GMT +2. The time now is 02:38. |