![]() |
da..."Razboiul pentru independenta" a fost facut in 1912.
|
Dupa mesajul ricutzei in legatura cu "Panic Room", mi-am pus aceeasi intrebare ca si ea: unde pot gasi astfel de critici de film. Am cautat pe net, si in engleza si chiar in franceza (m-am abtinut de la italiana), dar nu am gasit. Totusi, intr-un sfarsit, am dat de ceva interesant. Reproduc din mesajul lui Alex Leo Serban:
Originally Posted by Alex Leo Serban:
Si acum: Importanta, la acest thriller, nu e povestea, ci structura. Aventura se consuma intr-un singur, dar amplu, decor, cel al resedintei, si eroi principali nu sunt nici Foster, nici Whitaker, ci scenografia si camera, cea de filmat, nu de regufiu. In spatiul creat de decoratorul Arthur Max special pentru necesitatile aparatului dirijat de Conrad Hall si Darius Khodji, obiectivul cinematografic capata o extraordinara mobilitate captand, de la primele imagini, atentia spectatorului. El se strecoara, ca un intrus, prin ungherele create anume pentru performanta imaginii, generand o atmosfera de alarma si nesiguranta. Aceasta simbioza dintre ambianta si privire face din film, eveniment. Aceasta este critica la "Panic Room" a lui Tudor Caranfil, in al sau "Dictionar universal de filme". Ce ma nedumireste pe mine este cum se poate ca doi critici romani de film (amandoi avand un mare si sincer respect din partea mea) impartasesc o idee singulara, pe care nu am vazut-o la altii, nicaieri. E clar ca Caranfil cam bate campii la sfarsit ("simbioza"?) si Alex Leo Serban introduce cu risc termenul "viol" (eu il accept, sa zicem). Totusi, sunt multe asemanari intre cele doua critici. Personajele principale, ideea de alarma si nesiguranta, locurile unde patrunde camera. Iar asa ceva nu am mai gasit nicaieri. Ori Caranfil imprumuta idei in mod constant (pentru ca am vazut destule prin DEX-ul sau), ori noi romanii avem o perceptie speciala asupra filmelor. Daca gresesc undeva, il rog pe Alex Leo Serban sa imi arate unde pot citi astfel de critici. Daca nu gresesc, i-am raspuns partial ricutzei. |
da, am citit si eu entry-ul lui t.c. la p.r. din d.u.f. si m-au frapat asemanarile de interpretare (nu prea mi se-ntimpla, cu t.c.!)... ce sa zic? 2 oameni au vazut la fel - e clar (sper!) ca nu e o furaciune: cronica mea a aparut inainte de aparitia d.u.f.-ului! -, dar mie mi se pare ca este vorba de o evidenta: chiar despre asta este vorba in p.r.! (ma rog, daca vrem - si de ce sa nu vrem? - sa socotim p.r. mai mult decit un 'simplu' (of, de-am ajunge sa facem si noi asemenea 'simplitati'!!!) divertisment fara miza...)
nu stiu de unde-i vin lui t.c. ideile, in ce ma priveste pot raspunde fara ezitare: din capul meu, in care-au intrat alte kestii din alte capete, s.a.m.d. kiar nu e mare scofala - trebuie doar sa privesti cu atentie suprafata peliculei... interpretarea vine de la sine. iar in privinta privirii: ce pacat ca la bucuresti nu se va vedea 'gerry' al lui van sant!! l-am vazut la cluj si e ge-ni-al! (lui l.damian nu i-a placut :wink: !) voi scrie despre el in romania literara, in case you wanna check it out... |
Da, problema mea (existentiala) este ca nu am vazut aceeasi interpretare altundeva. Cred ca ma apuc de ros "Panic Room" (apropo, din ultimul tau mesaj se vede ca lucrezi cu minutiozitate)!
Cu "Gerry" ai dreptate... |
Originally Posted by crydead:
trebuie sa precizez ceva: nu stiu de dl sava, dar eu nu am fost 'indepartat' de la unatc, ci am plecat de bunavoie si nesilit de nimeni :) ba din contra: m. cernat a-ncercat din rasputeri sa ma retina... dar, cum spuneam: invatamintul is not my thing - no ofence! PS si tot de bunavoie si nesilit de nimeni (hm, ba da: 'silit' - de la 'sila'!) am iesit din ucin, din asociatia criticilor si din biroul acesteia - unde tocmai fusesem ales :roll: |
Am gasit topicul pe la pagina 9.
Poate e interesat cineva sa vada ca mai exista si discutii civilizate pe forumul asta si ...surpriza ALS mai are si momente bune. :lol: :lol: :lol: |
All times are GMT +2. The time now is 23:19. |