![]() |
Ah, da, bine că mi-ai adus aminte de întrebarea aia curioasă. :D
De ce existăm în/pe această lume ? Fiindcă ne-au născut părinții noștri ce s-au născut pe o planetă capabilă de a susține viața așa cum se cunoaște pe Terra. Posibile alte variante de "viață" în alte locuri. :P Ce sens avem în/pe această lume ? ce - Să evoluăm, când - cât poate fiecare (0-150 ani), cum - în ce mod poate fiecare, cum dorește fiecare, unde - pe Terra...(deocamdată) Ai observat că dacă îi întrebi pe oameni prima întrebare, se încurcă fiindcă le vine în cap toate lucrurile (tot universul învățat), ori nu știu să răspundă deloc ? De ce oare ? E chiar simplă întrebarea... Dacă îi întrebi asta și vine întrebarea - de ce există Terra, materia, Universul etc., este altă poveste. Dacă merge maniheism, atunci merge și Balanța (a pune-n balanță), Comparația (doar 2 elemente, vă rog), și ultimul, dar cel mai important - taijitu! :P |
Ce m-aș face eu fără tine, W?
Uzura marfurilor si perisabilitatea Bunurile se consuma prin exploatare si isi transmit valoarea asupra serviciilor nu dintr-o data, ci treptat in decursul unei anumite perioade de timp. Uzura este de doua feluri: ¨ uzura fizica ¨ uzura morala Uzura fizica reprezinta baza materiala a pierderii valorii bunurilor, diminuarea caracteristicilor fizice si chimice, economice etc., ca urmare a urmatorilor factori: - intrebuintare; - actiunea unor factori naturali; - scurgerea timpului. Ca efect al uzurii, bunurile trebuie supuse reparatiilor, intretinerilor, reconditionarilor, inlocuirii unor componente. Uzura morala are loc atunci cand bunurile se demodeaza, se invechesc din punct de vedere tehnologic, apar altele mai perfectionate si mai adaptate conditiilor optime de trai (de exemplu, mai economicoase, mai silentioase etc). De cele mai multe ori, un produs poate suferi si uzura fizica, si morala in acelasi timp, determinate de sporirea varstei produsului si de exploatarea lui. Uzura morala afecteaza cel mai mult produsele de inalta tehnicitate si confectiile. Exista si situatii inverse, in care valoarea produselor creste odata cu trecerea timpului. Este cazul bunurilor culturale si artistice. Invechirea adauga valoare si implicit pret. Uzura este importanta pentru ca afecteaza: - bunurile in exploatare (in special de folosinta indelungata); - bunurile in stoc. Gradul de uzura se stabileste prin determinari de laborator si prin teste senzoriale, dupa cum intereseaza uzura fizica sau morala. Datele obtinute in urma examinarilor se compara cu cele din documentele de referinta, iar diferentele constatate reprezinta tocmai uzura produsului in cauza. Atunci cand uzura afecteaza marfuri in stoc, se stabileste o valoare a uzurii cu care se modifica pretul acestora, astfel incat sa poata fi asigurat caracterul lor vandabil. Intrucat in mod obisnuit, prin folosire, produsul isi pierde din proprietati, exista un interval de timp, in care producatorul garanteaza remedierea sau inlocuirea produsului, daca acesta se defecteaza. Este termenul de garantie, care incepe sa curga din momentul vanzarii produsului catre client. Cu alte cuvinte, producatorul garanteaza ca produsul va functiona corect in intervalul respectiv de timp, isi va pastra constante proprietatile functionale. Stabilirea termenelor de garantie se face prin acte normative sau prin acordul partilor contractante. Perisabilitatea (pierderile naturale) sunt reducerile cantitative in masa sau volum, care au loc in timpul depozitarii marfurilor, sub actiunea unor factori interni sau externi. Aceste reduceri pot avea loc chiar in conditii de respectare a regulilor de comert, iar actiunea lor modifica valoarea unor proprietati specifice. Modificarile bio-chimice cele mai importante sunt: mucegairea, respiratia, fermentatia, putrefactia, evaporarea, volatilizarea, aglomerarea, pulverizarea, difuziunea apei sau a grasimii prin ambalaj. Perisabilitatea este influentata de urmatorii factori: - dotarea depozitelor cu instalatii pentru controlul si dirijarea factorilor atmosferici si conditiile de pastrare; - calificarea angajatilor care lucreaza in domeniul depozitarii si comercializarii marfurilor; - ambalarea corespunzatoare a marfurilor; - frecventa operatiunilor de sortare, verificare, preambalare; - perioada depozitarii; - natura ambalajelor si modul de ambalare. Aceste pierderi considerate normale se stabilesc pe baza experimentala pe diferite grupe de marfuri, sub forma de cote procentuale. Pentru a preintampina punerea in vanzare a unor produse alimentare cu modificari calitative, producatorul impune un interval de timp numit termen de valabilitate. In interiorul acestui termen el garanteaza nemodificarea caracteristicilor initiale. Momentul inceperii acestui termen este data de fabricatie inscrisa pe ambalajul individual al produsului. Livrarea produselor de la depozitele en-gross in magazinele care comercializeaza produsele trebuie sa se faca in primele 2/3 din termenul de valabilitate, pentru a permite comerciantilor sa poata face vanzarea inainte de expirare. http://www.qreferat.com/referate/eco...isabili231.php ![]() http://www.rasfoiesc.com/inginerie/t...UZURI-CE55.php Și cu această ocazie am aflat de o chestie pe care nu o știam - uzura morală planificată. https://ro.wikipedia.org/wiki/Uzura_...anificat%C4%83 http://upside-down.ro/uzura-planificata/ http://crunteanu.blogspot.com/2014/0...-de-ce-ne.html http://sorin-becciu.blogspot.com/201...anificata.html |
https://www.digitaliada.ro/
https://www.zf.ro/info/p-cum-mai-sta...atica-17341209 Trăiesc deja de aproape 3 decenii și mă aflu încă în perioada de studii. Dar! Mă simt ca un dinozaur, ca o fosilă, ca o specie moartă! Dacă eu mă simt astfel, voi, cei care aveți 40, 50... , cum vă simțiți ? |
Este bine sa ai idei, dar sa nu devii idealist, sau in cel mai rau caz, idiot...!
|
guten hashtag, cuiemarmen!
|
Originally Posted by carmen_angelus_romila:
Ce rău fac idealiștii ? De ce sunt idioții dostoievskieni mai prejos decât cei care au inteligența de a face rău, ba mai mult, o pun și în practică ? Trivia 1. Sunt fericită să fiu idealistă. E caracteristic cinefililor & creatorilor. Trivia 2. Fiți idealiști, că ați văzut bine ce înseamnă materialismul și consumerismul... nu v-ați săturat de Sfântul Ban ? Trivia 3. Dacă am supărat pe cineva cu apariția mea preț de o clipă pe aici, scuzeee! La revedere și să fiți bine-mersi! |
Originally Posted by ilustra.films:
Tu ești doar un alt individ ce a căzut victimă sistemului de învățământ practicat în România care NU te învață! Dragul meu, ai fost copil, iar copiii sunt bureți! Absorbi orice îți spun adulții. Ai crezut până acum că "nu ai fost bun la fizică și la alte materii" fiindcă nu ai găsit oameni care să-ți vorbească pe limba ta și să-ți stea la dispoziție oricând. Sistemul ăsta românesc este făcut de așa natură, încât e făcut pentru fabrici de copii - toți să învățăm la unison, la uniformă, FĂRĂ A SE ADAPTA la caracteristicile fiecărui copil (viteza de învățare, limbajul care trebuie folosit, volumul de muncă, nivelul de atractivitate, în ce formă ești etc)... Nici Bacalaureatul nu exprimă nimic. Am fost generația cu capcana de la română. Pe mine nu m-a afectat absolut deloc fiindcă știam. Apropo, am fost printre puținii care nu am tocit vreodată. Iar sistemul românesc, tocmai asta încurajează - să fim tocilari dacă vrem zecari. Se învață pentru note, nu pentru a ȘTI, sau pentru că e interesant ceea ce faci tu acolo... Nimic din toate astea. Ba, mai mult, nici nu există vreo stimulare pentru a gândi, sau pentru a gândi critic...Nu există nimic! Spun toate astea fiindcă m-am săturat ca voi să credeți că-i din vina voastră. Greșit! Orice persoană ARE capacitate de învățare! Vina aparține profesorilor care nu știu să ajungă la mintea elevilor. (mă refer la elevii care doresc să învețe) Știu din proprie experiență. Le explicam colegilor mei, într-o formă simplificată, ceea ce nu au înțeles de la profi, mai ales la matematică, și ziceau că au priceput, exclamând - "dacă zicea așa profa, ce bine era!" Iar liceul este praf. Să învățăm cu viteza luminii la toate materiile, și să mai faci și performanță, când ai teste la toate materiile din 2 în 2 săptămâni, apoi pregătiri ore-n șir, apoi teme cu duiumul, apoi să te culci mereu la 2 a.m, după ce ai terminat cu toate pe ziua respectivă, ca elev conștiincios ce ești..., iar a 2-a zi o iei de la capăt de la 6.30 a.m.... Să stai în regimul ăsta timp de 4 ani, iar în al 4-lea să mai ai pe cap și admiterea!... Crede-mă, suntem PRAF la capitolul ăsta. Toți cei care credem că învățăm, de fapt nu o facem! Și mai există și categoria de oameni care cred că se făcea mai multă carte pe vremea dictaturii. Greșit! Când ai informațiile schimbate, astfel încât să fie pe placul Comisiei de Cenzură, știi deja că nu mai înveți nimic corect. Scapă doar partea reală - mate, fiz, chim, bio... Am învățat mai mult pe cont propriu, decât tot ce am făcut de-a lungul celor 8 ani de școală obligatorie. Desigur, mai există și excepții. Dar sunt rare! Noi, în mileniul 3, trebuie să învățăm în primii 20 de ani tot ce știau Pitagora, da Vinci etc în 60 de ani! Ce mult mi-ar fi plăcut să fac ce vreau în acești ani!... Lectură, filozofie, economie, pictură... ca în Japonia. În fine, e un subiect complex, dar mă opresc aici. Later edit - am dat din întâmplare, după ce mi-a zis mama de Komartin, (nu știam de el până acum...) de acest fragment în care m-am, și nu prea, regăsit (norocul meu cu natura mea duală - eram docilă în școală și rebelă în afara ei) "Din păcate, în cele mai multe cazuri anii de școală strivesc orice dorință sinceră a tinerilor de a gusta poezia (într-un sens mai larg, literatura) în deplină libertate. Când ți se bagă-n cap vreme de doisprezece ani aceleași clișee despre poezia frumoasă și venerabilă, „ce a vrut să spună poetul” și comentarii învățate pe de rost ca să fie mulțumit profesorul sau examinatorul, când termini cu asta e normal să ai idei preconcepute despre poezie. Ea nu poate să fie firească și să nu facă uz de toate simbolurile, abstracțiunile și figurile de stil „clasice” care ți-au fost băgate pe gât atâta vreme. Normal că după aceea te șochează până și „Poemul invectivă” al lui Bogza… Ce să mai vorbim despre un poet care scrie în limbajul comun despre o muscă sau de o scrumieră plină de chiștoace. Dar și dacă înțelegi că, dacă expresia e potrivită, cuvintele la locul lor, imaginile îndeajuns de pregnante și capabile să creeze un transfer de semnificație, musca din poezie nu mai e doar o muscă, poate fi oricare din noi rătăcind absurd prin viață, iar poeta care vorbea despre o scrumieră murdară și plină de chiștoace se referea de fapt la corpul ei și la dilemele pe care le are în raport cu îmbătrânirea și decăderea trupească… Atunci parcă înțelegi (și te ating) altfel lucrurile astea, care, da, ar putea fi scrise de oricine. Dar nu oricine are știința (meșteșugul, de ce m-aș feri de cuvântul ăsta?) de a scrie astfel încât poemele care îi ies să fie credibile, să le resimți în urma lecturii ca pe un pumn în stomac. Meșteșugul se învață prin lectură asiduă, iar pentru un scriitor care e la început de drum, important e să scrie și să arunce, să scrie și să taie, să exerseze, să încerce tot felul de formule, să experimenteze, fiindcă doar în felul ăsta arzi etape și ajungi la o formulă (la un discurs) care e numai al tău." https://bookhub.ro/claudiu-komartin-...-de-siguranta/ |
Illustra, uite un exemplu. Ceea ce este cu roșu, este ceea ce aș fi scris eu. X-urile reprezintă faptul că e doar vorbărie pe acolo, și de fapt trebuie învățat, adică să rămâi, doar cu formula concentrației procentuale, din toate lecțiile predate timp de 1 lună.
![]() ![]() Și, așa-i că nu înțelegi nimic din exercițiul ăla? Așa rezolvă un elev de clasa a VII-a! (sau rezolva pe vremea mea) Rezolvarea propusă de mine, este cea aplicată astăzi, de adulta de mine. Și mi se pare cea mai bună, fiindcă este ușor de înțeles și de aplicat. Tu ce zici? Înțelegi? Se aplică prima rezolvare, fiindcă... nu știu de ce! Mai pune în plus și faptul că nu te lasă cu calculator de mână în toată perioada școlii, ceea ce-i altă prostie! Cât timp se pierde doar pe calcule!!! |
Originally Posted by mirodoni:
Nu mă interesează nivelul gardei tale, ci să pricep cât mai bine raportul celor două perioade în cauză! Nu pot face asta, până nu umplu golurile, evident. Deci: Cazul 1 - perioada regimului politic totalitar a) școală opțională ? (dictaturile nu respectă drepturile omului, iar printre ele se află și dreptul la educație) cât era obligatoriu, cât era opțional? - obligatoriu 8 clase. b) examenele: admitere pentru liceu, admitere pentru facultăți (exista să se intre la vreo facultate fără examen, ca astăzi?) examene de licență, master și doctorat ? la clasă - câte materii ?, câte teste pentru fiecare materie ? Materiile de la profil mecanică - mate, fiz, chim, igienă, bio, ro, fr, engl, istorie, geografie, ec, socio-politică, ec politică, filozofie, desen tehnic, toleranțe și măsurători tehnice, teh. materiale, rezistența materiale, acționări și automatizări, teh. asamblării, mașini utilaje, organizare muncă și legislație ec, practică, sport. => 24 materii/4 ani. Materiile de la profil real - mate, astronomie, fiz, chim, bio, ro, rusă, fr, latină, istorie, istoria literaturii universale, geogr, ec politică, filozofie, psihologie și logică, pregătire tehnică productivă, desen, muzică, sport. => 19 materii/4 ani. c) Bacalaureatul - promovabilitate 100% ? (raportându-ne la câți copii?) - notare - standarde ridicate și exigență ? d) câte universități, câte facultăți - mai puține față de perioada de după ’89. Cazul 2 - astăzi, perioada regimului politic democratic a) școală obligatorie - 10 clase. opțional - 10 - 15/17 clase, chiar și mai mult. În acest caz, când există o gaură de 2 ani până la admiterea la facultate, nici nu mai ai cum să-i bagi pe toți la studii superioare. Cum faci asta ? Prin nevoia de licență, care se cere pe piața muncii! Problemă rezolvată! b) examene și testări - testare națională clasa a IV-a, simulare națională clasa a VIII-a, testare națională clasa a VIII-a (examenul de capacitate), simulare națională a XII-a, bacalaureatul, examene de admitere facultăți (doar cele prevăzute cu astfel de examinări) Concluzii - crește numărul testelor. la clasă - teste la toate materiile (aveam și la religie, și la desen!), iar la cele importante, aveam la generală și la liceu, la fiecare 2 săptămâni. Materiile de la profil mate-info: mate, informatică, teh. informației, matematici aplicate, fiz, chim, bio, istorie, geogr, ro, fr, engl, logică și dezbatere, psiho, ec, filozofie, educație antreprenorială, religie, desen, muzică, sport, purtare => 21 materii/4 ani (purtarea nu era disciplină). La materia de logică și dezbatere, nu am avut niciodată vreo dezbatere. La psihologie nu ne-au învățat nimic relevant. Doar niște chestii de comunicare făcute deja la dirigenție, de fapt era un amalgam de biologie, desen și dirigenție. Să spunem că dirigenția era psihologie aplicată. Făceam psihologie la dirigenție! Se lucra foarte mult la dirigenție. La economie erau doar niște formule de matematică... Mai bine făceam educație financiară. La filozofie, apă goală. Nicio dezbatere. c) Bacalaureatul - promovabilitate 2001 - 86,28% la nivel național 2002 - 86,71% la nivel naţional 2003 - 76,82% la nivel naţional 2004 - 84,59% la nivel naţional 2005 - 84,68% la nivel naţional 2006 - 79,60% la nivel naţional 2007 - 82,08% la nivel naţional 2008 - 77,24% la nivel naţional 2009 - 81,47% la nivel naţional 2010 - 69,30% la nivel naţional 2011 - 45,72% la nivel naţional https://www.hotnews.ro/stiri-esentia...ate-sistem.htm https://www.romaniatv.net/analiza-ba...e_32250.html#n Asta a fost generația mea. Când s-au introdus camerele video și s-au șmecherit cu subiectele. Bacalaureatul a devenit un examen de perspicacitate, nu de verificare a cunoștințelor dobândite pe parcursul celor 12 clase. 2012 - 44,41%, la nivel național 2013 - 55,65%, la nivel național De aici în jos, au dat și mai ușor ca să crească pozitiv procentele! 2014 - 60,65%, la nivel național 2015 - 66,41%, la nivel național 2016 - 68,1%, la nivel național 2017 - 72,9%, la nivel național 2018 - 69,7%, la nivel național - notare - standarde scăzute.
Originally Posted by mirodoni:
La scară micro Cum se trece prin materie ? Se lucrează suficient pentru a înțelege corect noțiunile și a le putea aplica corect în exerciții, sau se face 1-3 probleme și se trece mai departe, iar la test pică și alea 1-3 probleme făcute superficial și neînțelese ? Se scapă de dictare? Se predă eficient? S-a scăpat de tipare? Se prelucrează informațiile? La scară macro Deci, nu numai că educația o ia în jos mult de tot, dar s-a renunțat la educația(?) de pe vremea dictaturii. Chiar și așa, după ce au văzut cifrele, nimeni nu face nimic să redreseze situația, crescând nivelul de calitate, ci o coboară tot mai mult! Aici (ceea ce nu pricep eu deloc), este de ce s-a renunțat la o metodă, ce s-a dovedit eficientă(?), pentru a adopta altă metodă, care se vede că e păguboasă... Mai mult decât atât, suntem într-o perioadă de tatonare a... nu știu nici eu ce, pentru a se experimenta, experimenta, experimenta, în speranța că om ajunge la o formulă câștigătoare, în conformitate cu vremurile noastre ? Eu regret că am pierdut vremea la școală... Puteam învăța materia a 12 clase în maxim 5 ani și să rămân cu mult. |
Ce-mi place când găsesc oameni care înțeleg prin ceea ce trece un elev în România zilelor noastre!
Originally Posted by Horia Corcheș:
https://www.dilemaveche.ro/sectiune/...oporului-roman |
Sensibilitate specifica poporului roman :)) Do they really teach this shit?
|
Dacă ai ști! Și gândește-te că mi s-a întâmplat mie, punct cu punct, acum 1 deceniu, iar textul e proaspăt (29 noiembrie – 5 decembrie 2018)! Deci, NU S-A SCHIMBAT NIMIC ÎN TOT ACEST TIMP!
Sunt așa de enervată că prea mi se dă dreptate. Am zis și atunci, și astăzi, că nu ne învață să gândim, am zis că sunt băgată până peste cap-n tipare la orice, mai ales la eseuri și îi compătimeam pe colegii mei care toceau 4 pagini de eseu pentru fiecare specie, când eu doar învățam doar particularitățile speciilor respective și citeam cărțile să am habar. Dacă îți vine să crezi, învățau comentariile fără să mai citească operele literare respective! O megaprostie! Pe partea cealaltă, când menționam că ar trebui să se facă asta și astălaltă, așa și nu așa, altor persoane, aceste persoane nu mă credeau și o dădeau înainte să învăț, că pot și că TREBUIE, că sunt deșteaptă tra lalalala. Plus câțiva profesori, acești profesori ridicau din umeri și afirmau că trebuie respectată programa școlară dată de Ministerul Educației pe anul școlar respectiv și asta era tot! O altă megaprostie! |
Chiar dacă ziceam că nu se face educație pe aici, prin țară, și că nu cred nici în educația făcută în trecut, din moment ce era cam exclusivistă... iată, mai găsesc și alte voci care sunt de acord că nu a fost vreodată cum trebuie sistemul educațional românesc:
De asemenea, aveți mai jos despre testele PISA. Și cele 500 de pagini, în engleză, despre rezultatele din 2015.
Originally Posted by Stela Giurgeanu:
sursa: https://dilemaveche.ro/sectiune/dile...-lui-ceausescu PISA: http://e-istet.ro/scoala/testele-pis...te-electronic/ https://www.hotnews.ro/stiri-esentia...tarile-top.htm https://read.oecd-ilibrary.org/educa...66490-en#page1 |
Originally Posted by destepti.ro:
https://destepti.ro/geniul-creativ-a...e-un-test-nasa |
Joacă de carantină
Ce ați face dacă ați avea un IQ = 1000?
Dacă mă întrebați, cred că mi-aș construi o navă și aș călători în afara Sistemului Solar, lăsându-mă păgubașă în privința Fostului Paradis. |
Felicitari tuturor pentru implicare!
Idee (blamata de unii): Trandafire, Patraulea! Dormiti, ma? :) |
Originally Posted by 1MicuCelUmilSiViril:
Tu de ce nu-ți sufli ideea? Ei sunt diferiți: timizi, obosiți, plictisiți, cu ură pe autor, sau pur și simplu nu mai intră pe aici. |
All times are GMT +2. The time now is 01:30. |