![]() |
![]() ![]() 18. Vraja mării Când vin pe plajă stau uimită De a ta încântătoare vizită! Valurile tale sunt plete Ce alunecă ușor pe nisip, poleite. Se răsfiră-n aer, Zboară, chemate de un fluier. Rază albastră, mai pură, În contrast cu alb. Mă scald în tine Când strălucești ca o lumânare. O! Fiică a oceanelor Deja mi-e dor. Străluceai în depărtare Ieri. Blânda cărare ce ducea către tine A dispărut. Valurile tale până la perdeaua cerului Nu se mai rugau Soarelui. Rochia ta albăstruie Și valurile tale de muzică...s-au dus. M-aș mai legăna deasupra mării Cu ochii către norii cenușii. Aș mai descoperi valuri gingaș de mari Dincolo de ochii tăi, cândva ? 2005 |
![]() 19. Trandafirul Trandafir cu aspect fin, Ce te arăți așa frumos și lin ? Bântuiești în al meu gând Cu fiecare al tău rând. Păsărele cu pene rare Zburând ca și frunzele călătoare Peste dealuri și păduri verzi Peste orizont, pline le vezi. Frunză, frunzișoară verde, Te văd în zilele calde, Luminată de soare, fără vânt Sau rază pe câmpie surâzând. Natura, mama noastră, Sub bolta ta cea divină Roiesc gândăceii și buburuzele De iau parte și cele vesele. Pe un pui de vânt, cu vuiet, Intri încet în al meu suflet... Copacul cel duios se legăna Și șoptea o poveste cu voce lină. Caii din herghelie-s la goană Pe un vârf de deal lăsat de toamnă. Frunzele roșii și galbene Sunt acum ale primăverii leagăne. Spicii de pe pământ, Doborâți de un puternic vânt Cu o preamărită putere Încălzeau puțin pământul tare. Veștile despre sosirea primăverii S-au dus peste albite câmpii. Lacrimă de soare-n ploaie Brodată cu fulgi de poezie. În noua primăvară vei auzi noua muzică De la privighetori la cuci și încă! În codrii-mbrăcați-n straie noi Se aud acum peste brazi și munți. Alba-i mantie peste adormitul trandafir În luminoase și secrete străluciri; Sub caldele raze ce acopereau grădina Se anunțau noile domnii ale primăverilor! 2005 |
![]() 20. Toamna De prin dealuri răsare toamna, Iar baba vară îi dă coroana. Întreaga natură a aplaudat, Primind-o la tronul aurit. Toamna-regină adusese o cutie De unde au ieșit frunze de măreție Când natura fusese o placă de rugină Cu crengi cu aspect de lut spart. Toamnă cu privire de zeiță mândră, Această purtare-i acum foarte clară Ca freamătul unei frunze-i roua Azi i-am înțeles frumusețea. 2005 |
![]() 21. Simfonia ploii de toamnă Cerul posomorât al toamnei, Pe câmpia veștezită, Vărsa lacrimi grele Și nu va mai răsări soarele. Toate frunzele moarte Ca-ntr-o furtună zburate Înnegresc cerul trist... Peisajul neputând să-l gust. Odată, frumoasă și uscată, Acum - natură moartă. Nobilă Toamnă, Te privesc în această poezie. Priviri monotone și despuiate, Cuvinte încercănate Pe o frunză udă Și pe alte frunze moarte. Mai fuse și ultimele raze - uitate Pe altarul cerului gri Iar norii albi călători... Imaginile lor sunt pierdute. Plouând, plouând întruna Cu lacrimi multe Precum nici una Dintre toamnele înstărite... Buline de apă pe bluza naturii, Flori de lacrimi Ce țes simfonii cu vântul În note asurzitoare! Baloane transparente Se zăreau în zări Sub privirea mea se spărgeau Călcând griul monoton al străzilor. Simfonia ploii de toamnă Se lucrează și se auto-perfecționează În această primă dată Când sunt o buimacă spectatoare! 2005 |
![]() 22. Ușoara ploaie-n amurg Se pogorî o ușoară ploaie Din cupa cerească, Uneori, cu melancolie, Alteori, cu bucurie. Vântul rece corpul-mi-nfioară În amurg, Pletele-mi-s deșirate-n aer Ca și cum tu ai sufla dintr-un fluier. Câțiva stropi mă ating, Invitată, Să gust din această apă Ca să fiu proaspăt botezată. 2005 |
![]() 23. Noiembrie Vântul rece Îmbătrânit și amnezic Mi-a uitat culoarea ochilor Dansând spre alte timpuri... Fața istoriei A întors de la mine Fila îngălbenită A timpului bătrân. Culorile toamnei Cad răsfirate în tabloul umed Pe asfaltul de plumb În pași sonori de dans... Murmurul A grăit Către viitor Al său monolog. 2005 |
![]() 24. Spini Roșii trandafiri Cu ochii-și ascunși Își înfingeau durerile În frunzele cu roua de dimineață. Sânge, trandafir, roșu, Cald curgea pe frunză Precum lacrimile de pe obrazul unei femei Desfăcând acelei frunze vieți. Boboc de trandafir, renaștere furată, Apune în mormântul său, Dedesubtul frunzelor toate Cu același foc furat - răzbunare dulce! 2005 |
![]() 25. Lacul înghețat Când noaptea fremăta, Iar luna cânta Cu razele sale argintii În infinit mii, Razele poleite-n diamant - Strălucirea lacului înghețat, În ochii mei uitat, De infinitul uitării, Atunci am adormit. 2005 Notă: Într-adevăr, această poezie este povestea unui vis. |
![]() (fotografia este făcută de mine, de aceea m-am semnat) 26. Curs de neoprit Lin treceau anii, la fel ca și norii Prin ochii mei pierduți, Amintiri acre, suspine amare Când s-au retras ca și mine, fără putere. Anii trecuți au trecut și vor mai trece... Nu am puterea să opresc Timpul Și nu am ce altceva să fac Decât să visez mai departe și să rămân cu gândul. 2005 |
![]() 27. Lănțișorul de smaralde (varianta I) Parfum de frunză răspândit Pe mine, ca o plăcută atingere. Vântul mi-a dăruit Smaralde de mare încântare! Acest lănțișor strălucește Pe gâtul meu se privește. În bătaia soarelui, pe fereastră Alungate de Vânt, zburară. Purtate de briza lor ascunsă În paradis - o poveste spusă - Au fost legănate sub privirea mea senină Chemate de mirosul de toamnă. 2005 Lănțișorul de smaralde (varianta II) Parfumul frunzei răspândit pe mine asemeni unei plăcute atingeri... Vântul mi-a dăruit o bijuterie de smaralde, Pe gâtul meu strălucesc, Dar, dinadins: În bataia soarelui, dincolo de fereastră, îndată libere zburară Purtate de briza lor-n micul lor paradis De sub al lor copac, chemate de mirosul de primăvară. 2007 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 28. Frunză de toamnă Cerul senin în plină zi Aroma unei frunze verzi Zilele se micșorează Și sunt binecuvântați de raze. Mândrul tău alai de contemplare senină Pentru frumusețea de toamnă; Zboară, tu, frunză veștezită, În luminișul naturii de rochie colorată. O altă frunză, simțind sosirea sublimă Dânsa-i roșie ca și culoarea anonimă Toamnei discrete cu surprinderea ei Și mâinuțele naturii pline de bijuterii. Multicolore pentru dânsa, Cu multe rochii, multe pentru dansuri În o mie de culori orientale, Toate-s exotice și toate frunzele-s prezente. Du-te și tu! 2005 |
![]() 29. Flori de aur Sub privirea mea umilă Se flutura de aur crizantemei petală Gingașă ca finețea ce-o exprimă, Gânduri frumoase, îmi urmă. Pictate pe perete, flori acoperite, În vază, în viață ținute, Drăgălașele petale de aur, Rămân cu imaginea lor de aur. Mi-e drag acest tablou, Ele, gândind gingaș și elegant Le privesc cu gând de alint. Mi-e drag acest tablou. O crizantemă aplecându-se Parcă să-mi șoptească, sfioasă, Cu privirea-i gingașă Fiindu-mi fidelă, mereu grațioasă. Flori gătite în vaza-i trăsura lor elegantă Plimbare-n aer mireasmă pipăită Atrasă de mirosul aerului gol Dar neplecând, rămâne somnorosului vânt. Tămâia, parfum îmbietor, În sufletul meu îngălbenit de vreme, Se împrospătează cu florile de aur Încântare datorată farmecului aurului. 2005 |
![]() 30. Bradul de Crăciun unui copil Copac, copăcel, Unde privești mândru și vesel ? O, drag brad frumos Ești mereu luminos! Scoți în evidență Ramurile groase, Alteță! Fie și pentru scurt timp Tu o să fii un scump! Pe aleea ninsă de zăpadă Mai lucește câte o lumină caldă De la un bec sfios Pitit după vreun ac țepos. Împodobit cu beteală, Ai o față veselă, Împodobit cu globuri Reflecți ale noastre gânduri. Zăpada de pe tine Va aluneca în serpentine, Drumuri lungi sau scurte Pe brațele tale late. Vor dansa globurile Și vor dansa vesele Pe bradul verde Unde oricine te vede! 2005 |
![]() 31. Cântec de leagăn în Ajun unui bebeluș Nani, nani în Ajunul Crăciunului, (nani) la mami în brațe, (nani) copilaș cu ochișori de înger (nani) lasă pleoapele jos (nani) copilașul mamei (nani) îngerașul mamei (nani) înger drag (nani) răsfățatul zilelor ei (nani) dormi... Nani, nani în Ajunul Crăciunului, (bis) (nani) copilaș cu năsuc (nani) drăgălaș (nani) îngeraș căci mâine vei vedea Crăciunul... 2005 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 32. Zorii zilei Zorii zilei Zi revigorantă, Mă udă… Ud limpede. În acest moment, Mintea e limpezită. Ca după ploaie. Totul e limpede! Gânduri clarificate În ziua aceasta, În zorii zilei, În mintea mea… Bruma limpede Căzând revigorant, Perdea de ceață Care mă udă… De pe cer se arată Trandafirii norilor albi, Iar pe acele albe petale Se mai adăpostea câte o pasăre. În șoapte tainice Se mai ridica Și chiar mai tainic, După-amiaza dispare; Câte un fir rebel Mai spune adio, Dar: -îi spune duios - Nu mă părăsi! Ca o fată în alb, Firava brumă din zori Ai zilei acesteia Pleacă fără urme. Pură, cu atingeri Inexistente, ca de zeiță Neafectate, Sunt de neatins. Dincolo de brumă, De pământul moale, Dorm micile râme Neștiind de sus. Iarbă cu viață Proaspăt udată, Mai doarme și acum, Mai dorm și râmele… În jurul lumii Tăcere tăcută. Se vor strânge zgomotele Când va veni Soarele. De acum încolo, Se scurg clipele, Acele momente mărunte Ale clepsidrei vieții. Timp de piatră Vrea și grăbește viața Să se trezească Doar, doar s-o duce bruma! Ca un refuz, Firava brumă, Ghicind ca o înțeleaptă, Nu dorește să se topească… O! Îndurare! Bătrâne Timp, Oprește, fie și pentru o clipă Arzătorul Soare să se arate! Valuri de aer, Ce trec liniștite Țesute cu argint, Când căldura se apropie. Acea nemiloasă Căldură ce te topește Făr’să vrei, Face ce vrea cu tine… Precum o zi de vară, Totul se încălzește, Soarele arzător Nu va mai vrea să plece… Iar Timpul ticălos, Prelungește agonia; Toropeala te cuprinde Neștiind când se sfârșește! Așa va rămâne, Cât e ziua de lungă, De dimineața pân’seara Și așa în continuare. Sfârșit neștiut, Ca un lung infinit. Nu se știe când Va veni seara cea dorită. Așa va rămâne, Amiaza călduroasă. Ascunde-te! Unde? Nu știm, vai de noi! E caniculă mare! Ce ne strânge Cu ghearele morții, Și ne secătuiește! Natură! Dă-ne pace! Veșnică slujinică A crudului Timp, E prea lungă agonia! Clipe nemuritoare Și ființe muritoare, Așa se chinuiesc, Indiferent de voință… Fatalitate! Cu un cuget de evadare De a scăpa de sub jugul Înrobitei călduri… Răcoarea mult dorită Se întrevede la orizont Când pe unda apei Se profila Soarele. În amurgul violet, Copacii freamătă, Păsările, pete negre pe cer Trec necruțătoare. Din infern și înapoi Mai șoptește câte o piatră Un ochi de poveste Ce pare neadevărată. Totul pare să fi trecut. În negru elegant Se îmbracă Doamna natură, Frumoasă oricând. Puritate sfântă A serii încântătoare; Așa vei rămâne: Rece de-a pururi. Când vei mai trece, Câte un zgomot va mai scăpa Câte o șoaptă va mai mărturisi Cât ești de frumoasă! Ca ființă nemuritoare Vei mai veni mâine Să mă binecuvântezi Cu răcoarea ta! Cu gust de medicament, Mă alini, ca un vis mi se pare. Măiestriei vieții continue Tu îi dai glas! 2005 |
![]() 33. Te invoc Un soare cu foi de ceară Precum o păpădie cu puf ușor... Când suflu-i o ninsoare rară. Te invoc să-mi luminezi inima, Cu toată căldura de o ai! Iată! Păsările zboară prin văzduh Atinse de duhul vântului Și tu ? Ce te lași așa așteptat ? Floare aurie de pe boltă, Da, Tu, O! tu, cel cu razele senine de odată Curge-le și acum ca o cascadă! Razele de foc prin cer le plimbai Ca o cupolă de aur străluceai... Cu dorința-mi arzătoare, te invoc! Să arunci cu raze de foc Și să luminezi al meu loc. Ca pânzeturile calde să mă învălui, În lumină și adevăr, În aer să-ți plimbi razele, Preafrumoasele tale fiice! Soare, că așa te numești, Cu rochiile de mătase să te arăți, În diferite nuanțe de auriu... Vino! Tu, Soare, agață-ți fața pe cer, Ca să semeni cu aureola unui înger!... La braț cu doamna neagră nu poți fi, nici cu doamna argintie!... Tu poți avea momentele tale de glorie, Când te invoc! Dar... Foile de ceară Au apus în seară Și în iarnă. 2006 |
![]() 34. Ghioceii M-am dus în grădină. Flori pitice stăteau la lumină. Dânsul desfăta cu razele lui leneșe Dantela petalelor gingașe. Ghiocei, agrafe, În pământ-nfipte Știam Al înfloririi moment. Vestea noului anotimp: Palate din rai Scurmate Ca nici un nou mod de creație. Acești Oaspeți Naturali Scriu O Poezie De Rară Frumusețe. Toți aveau capete de clopoțel, Pălării; Printre ei, zări un boboc, Drag plăpând ghiocel Cu puncte verzi pictate-n lumină vie, Îmi pari cel mai gingaș! Pânză albă, Pălării Dezvăluite de dânsul; Alai de contemplare; Musafirii pământului; Cu purtări elegante Printre firicele de pământ. Mai târziu: Câteodată Se mai întindeau leneș, Ivindu-seră pe pământ, În acest trist moment Când Natura Era Tăcere de mormânt. 2006 |
![]() 35. Prim anotimp Primăvara-i o bomboană de lumină nouă S-o privești, s-o guști și să-ți fie proaspătă Clipa din fața unei zile-i grele dulce-amăruie Mintea-i îndulcită ca dragostea unui mac de grădină. Aburii ușori ca mireasma nopții ușoară Îmi îmblânzește sufletul sălbatic prin nări Străbătând întregul meu corp transpirat Ca și cum aș fi fost într-un deșert uscat. Iar eu, cu întreaga-mi ființă mă minunez De această renaștere nevisată nici de pictori Ce se-nfățișa-n culori atât de amețitoare Încât ar fi drogat și pe cel mai pur dintre cei puri. 2006 |
![]() 36. Drăgălașe Flori drăgălașe din grădina bunicii Cu smerire și bună speranță mă invită Să le privesc cochete între ele. Fiecare petală scuturându-se în soare dansând Încă din grădină, îmi mut privirea La frunzele tremurânde de pe gard. De m-ai întreba: cred Grădina mea e cea mai frumoasă Din toate grădinile din vale. Musculițele n-au treabă dansând. Înțepătura unei albine, necurată plăcere Ca să se așeze pe cea mai frumoasă floare. De aș fi știut azi-dimineață De grădina mea cea înflorită, Cât e de însuflețită, aș fi venit mai devreme! 2006 |
![]() 37. Nebunia trandafirilor Grădina luminată cu plin Soare Pe o bucată de pământ, o splendoare: Boboc de trandafir roșu Înflorea în fața mea. Mândru, își arăta frumusețea. Un alt trandafir Se înălța încet, în grădină El este de seamă musafir Cu ai săi spini pe tulpină Și îmbogățea grădina cu mireasma sa. În grădina mea frumoasă, Cei doi trandafiri-s mângâiați, De amabilele raze, cu plăcere-s satisfăcuți. Iar câte o rază somnoroasă Se mai furișa după un nor. Trandafirii mei, creați de natură pentru mine, Cu gingașele lor petale, cu miresme ce mă îmbată, Cu culori aprinse… Ei sunt florile mele. 2006 |
All times are GMT +2. The time now is 03:07. |