![]() |
Originally Posted by rvn:
buna. imi poti da si mie reteta? arata bine in poze si probabil gustul este minunat si vreau sa incerc .ms:) |
@Flavio,ca sa vezi cat sunt de amabila, o scriu repede ca e ora pranzului si poate vrei sa incerci chiar acum:
-1 pachet de spaghete de buna calitate.eu am folosit doar jumatate din el si ajunge pentru doua portii zdravene. -2 sau 3 pulpe de pui dezosate.am facut aceeasi combinatie si cu piept .daca o sa ai rabdarea sa iei la rasfoit topicul, o sa vezi in poza cum arata.. -rosii cherry. iti recomand sa le cumperi de la piata, de la producatori,nu din supermarket.. -4-5 ciuperci -condimentele obisnuite pentru paste. daca ai posibilitatea sa cumperi busuioc proaspat, e perfect. eu am avut uscat.la fel si oregano si cimbru.. -2 catei de usturoi. -1 ardei capia sau gras,depinde ce ai prin frigider. -3-4 ardei semiiuti murati. -2-3 linguri de ulei de masline. -cca 20 ml de vin alb demisec. iar procedura este extrem de simpla,rapida si usoara. pastele se fierb in apa cu sare exact cat scrie pe pachet,iar in timpul acesta,intr-o tigaie( de buna calitate),poti prepara combinatia de carne cu legume. in uleiul de masline pui intai carnea la prajit si dupa ce aceasta incepe sa dea semne ca se rumeneste, pui legumele,sarezi si le lasi sa se inmoaie la foc potrivit, pana se amesteca aromele. cand consideri ca sunt aproape gata, pui usturoiul taiat in feliute subtiri ,condimentele si vinul. totul se pune peste spaghetele fierte,scurse si racite sub un jet de apa. pofta buna! |
si la final ai ras cascaval |
ohhh,da! uitasem cascavalul.
e optional. daca ai mozzarella e bun si ala.dar de obicei este preferat parmezanul. |
Azi am facut o salata de legume care poate fi pastrata mai mult timp, dar nu foarte mult ca are maioneza. Daca vreti reteta o s-o scriu.
![]() |
yeah yeah, looks good. vreu reteta.
|
doar daca promiti c-o faci tu singurel si n-o pui pe mama ta sa faca:)
1 kg ardei capia 1 kg ardei gogosar 1 kg ceapa 1 kg morcovi 1 kg gogonele Toate legumele se dau prin razatoare. Se pun intr-o oala mare si se adauga: 250 g zahar 120 ml otet 3 linguri sare Se fierb 15 min. Se lasa sa se raceasca, se strecoara bine de zeama apoi se face o maioneza din 1 borcan de mustar (eu am pus knorr clasic ca nu-mi place hreanul) si 0,5 l ulei. Se opreste putina maioneza pt a se pune "capac". Mie mi-au iesit 6 borcane. |
Promit, ca o sa incerc. Dar cred ca o sa am nevoie de putin ajutor:)
________________ Nu mai dai "quote" dacă răspunzi la un întreg mesaj fix dinaintea postării tale. Se subînţelege cui răspunzi. vave |
1 Attachment(s)
mi-era dor de topicul meu preferat, asa ca, mi-am adus aminte ca i-am promis lui Zeno ca nu voi uita de friptura lui facuta la gratarul cu ventilator:
Attachment 1494 |
deci revene,
daca nu mancam astazi la pranz, cred ca ma luau pandaliile... arata superb, jos palaria madam! |
;) |
Originally Posted by omudindulap:
|
tulwai ce bine arata ce as manca si eu o portie, am sa ii spun iubitei sa pregateasca o portie asa mersi pentru sugestie:D |
Ni hao ma, Referitor la uleiul de palmier, am incercat si da, sunt o gramada de dezavantaje. Cel mai enervant - si ar fi suficient - este ca se intareste, chiar si la temperatura camerei. Solutia data chiar pe instructiunile de pe cutie este sa incalzesti in apa calda recipientul si sa torni ce se topeste. Sigur, daca in camara ta sunt 24 grade, atunci s-ar putea sa-l gasesti totusi in stare vascoasa... Alt dezavantaj e de fapt o consecinta a primului - tot timpul si deranjul de a topi cateva picaturi de ulei si nici acelea in intregime. Mai e si scump. Concluzia mea, NU MERITA. |
Gratar la ventilator
Poate va intrebati "ce e acela gratar la ventilator", sau ce are chifteaua cu avionul. :-/
Ei bine, desi formularea e inselatoare si improprie, exista o legatura clara, venita pe fondul unei triste necesitati. Gratarul preparat astfel face un fum de te ia gaia si trebuie sa astepti ceva timp ca sa iasa mirosul de unde s-o mai fi impregnat si el saracu. De exemplu in perdeaua bucatariei... Asa ca solutia este un ventilator care sa sufle fumul pe geam si sa suplimenteze hota care de obicei nu prea face fata. Ma rog, daca ai tu o hota zdravana si ventilatie buna, e ok si fara ventilator. Reteta e la indicatiile lui Jamie pe care l-am iertat de cat ma enerva si caruia acum i-as face si o statuie. Din gheata. La vara poate... :D Asadar: - iei niste carne de porc (cotlet cu os) taiata gros cam de 2.5cm (cam cat doua taste de calculator). Nu mai subtire! - partea aceea alba (flaxul) o crestezi din loc in loc, deoarece carnea are tendnta sa se stranga la temperatura, curband suprafata de prajit. Vreo trei crestaturi ajung. Atentie, nu intepicarnea si nu o bati decat foarte putin, si numai daca vrei tu sa fii sigur ca nu o sa fie tare. Nu o sa fie oricum... - pui sare si piper dupa gust, pe ambele parti. Mai bine fara condimente speciale, dar asta e 100% chestiune de gust. - astepti salivand cu gandul la perspectiva unui gratar excelent cam vreo jumatate de ora, cat ii ia sa se patrunda cu condimente. - in timpul asta evenrual daca nu ai, fugi repede si cumperi o tigaie din aia de aluminiu groasa cu rizuri in mijloc. Se gaseste la tigani/rromi in piata, din aluminiu (eu din aia am) sau mai scumpa in Metro dar aia din piata e mai buna. ;) - daca deja ai plita/tigaie din aia, atunci o pui la incins, dar fara ulei! - e momentul sa iei carnea si sa o pui pe tigaie. Astepti 2 minute. - iti amintesti ca ideea cu ventilatorul nu era la misto si regreti ca n-ai facut si tu asa...:-? - intorci carnea si inchizi repede usa catre hol si sufragerie pe care ai uitat-o intredeschisa. - mai astepti doua minute in conditii tot mai nasoale de fum. :-O Nu intra in panica, fumul o sa iasa. - rasucesti carnea la 90 grade si o intorci din nou, dupa care iesi la geam palid la fata de la hipoxie, dar zambind, ca sa vada vecinii ca nu e un incendiu. Sigur, intotdeauna exista riscul ca un pensionar sa sune pompierii, dar sa nu fim pesimisti. >:) - dupa inca doua minute, repeti operatiunea, regula fiind simpla: doua minute pe fiecare parte, intorsul la 90 grade fiind necesar pentru a obtine un frumos efect de "grilaj"... - in sfarsit e gata; grija ca plita aia frige! :(( Evident, daca vrei carnea mai patrunsa poti lasa mai mult de 2 minute. Eu zic ca acest timp este optim atat petnru gust cat si pentru consistenta, carnea patrunzandu-se totusi suficient de bine. Neajunsurile acestei experiente fumigene vor fi compensate cu prisotinta de gustul exceptional al gratarului! |
Cred ca am mai scris aici sau poate in alta parte, alternativa mai ieftina a tuturor uleiurilor scumpe, singurele pe care le poti folosi la temperaturi de peste 100 Celsius e ghee-ul, facut din unt, care are viata indefinita, adica nu se strica niciodata, tinut in camara, nu in frigider, cu conditia sa-l faci cum trebuie, adica sa-l fierbi atit incit sa-i distrugi toate proteinele, care fac untul sa rincezeasca. Ghee-ul e bun pentru prajit iar pentru cuptor, uns de tavi, se poate folosi ulei de masline. Oricum nu mi se pare deranjant nici palmierul, ce daca se intareste. N-am folosit decit cocos, tot un draq, dar il iei cu o lingura si ajuns in tigaie se topeste imediat. Pentru retete, prajituri, tot cel de masline e bun.
|
Originally Posted by zeno.marin:
a...mi-aduc aminte cum fierbea bunica bulionul in cazanul de tuci.cred ca nu exista aroma si culoare care sa le egaleze... |
tuciul nu e făcut din aluminiu (btw, cumpărați cu încredere vase de gătit turnate de țigani, nu veți mai avea nevoie de condimente, că se transferă destule din vas)
|
cred ca e fonta.
|
Exista tuci de aluminiu. Eu am fost nefericita posesoare a unuia.
|
Originally Posted by anaemona:
nu, nu există. e ca și cum ai spune că ai un cocoșel bătut în bronz. |
Trust me, fac diferenta intre fonta si aluminiu. Chestia de care zic eu este din aliaj de aluminiu, e plata ca o tigaie, are o margine nu foarte inalta si un cioc pe unde se toarna evetnualul sos rezultat in urma prajirii. Pe fundul tigaii sunt niste denivelari longitudinale, paralele si care fiecare are o sectiune transversala usor trapezoidala. Cred ca e clar despre ce vorbesc... In loc de poza, iata cum arata in sectiune, folosind caracterele grafice: . . . ========. . . \_./\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\_/------------ Legenda: ======= - carnea. ------------ - manerul tigaii... Restul - sectiunea tigaii :D Exista probabil asemenea tigai pentru gratar si din fonta, dar n-am vazut. |
2 Attachment(s)
nu ma indoiesc de priceperea ta la desen tehnic, data fiind formatia de inginer si pilot de incercare software,dar crede-ma, tiganii turnau vase de fonta inainte ca Siemensul sa inventeze toate electrocasnicele care azi ne fac viata mult mai usoara, recunosc!
daca tu ti-ai cumparat o tigaie-gratar de aluminiu de la tarabele din piata,de la tigani, asta nu inseamna ca ei au fabricat acea tigaie.poate doar o comercializau, originea ei fiind fara doar si poate, China.vasele despre care eu vorbeam in mesajul meu initial,sunt cele originale,din TUCI,manufactura tiganeasca 100% si care sunt cu siguranta din fonta.nu stiu daca ai avut vreodata ocazia sa cumperi aceste minunate opere de arta, direct de la spoitori.... asa, ca sa vezi cum arata tigaia mea,pe care cred ca o stii, uite: Attachment 1496 eu, intr-adevar, am cumparat-o din supermarket,dar ea se poate gasi de vanzare in orice magazin de profil. tiganii care toarna astfel de vase, au si ei sablonul si diferenta intre ele este bronzul cu care sunt vopsite pentru finisaj. dar, materialul din care sunt facute, e fonta. probabil, chinezii fabrica si din aluminiu, acelasi model...sau, putin diferit. pana la urma, acel grilaj poate fi drept sau concentric,depinde cum e facut sablonul,dar ideea e ca utilitatea ei este aceeasi,trebuie sa recunosti. si daca tot am scormonit dupa tigaia gratar, am gasit si asta: Attachment 1497 e bonus pentru pofticiosi! |
pfuaaaaiiiii
deci arata delicos rau de tot.... |
Originally Posted by paul_aramis:
Paul, tu poti sa denumesti cum vrei ceaunul/tuciul meu, ce pot sa-ti spun sigur e ca era din aluminiu, am avut profesor prea bun la tehnologia materialelor. Cine l-a facut? N-am idee, l-am primit si am scapat urgent de el, pentru ca nu era nici pe departe ca unul din fonta. |
Gratar chinezesc...
rvn, ma indoiesc ca gratarul meu rudimentar ar fi chinezesc. Chinezii au standarde de calitate net superioare...
La mine rizurile nu sunt concentrice, ci striatii paralele. Pe gratarul tau nu poti obitine efectul asta: #. :P Cum bine ai remarcat, intr-adevar ma pricep la desen tehnic. Sa vezi insa ce bine ma pricep la cel artistic! |
cred ca ar trebui sa terminam odata cu subiectul asta despre tigaia de tuci/aluminiu. ne contrazicem de pomana. cele mai bune tigai sunt TEFAL,dintre cele incercate de mine. cel mai important este ca materialul din care sunt facute sa nu arda si sa nu lipeasca. cu siguranta tehnologia moderna si-a spus cuvantul si in acest domeniu. lutul e deja preistorie, oricat am vrea noi sa-l reinventam. |
1. Da, glumeam dar in cazul gratarului meu culmea, am dreptate. Calitatea finisajului lasa de dorit mult de tot (indicand o tiganie evidenta si nu o chinezarie). Cu toate astea functionalitatea nu e afectata. 2. Tefal sau nu, conteaza in primul rand bucatarul... Cele mai rezistente tigai sunt cele militare, din aliaj de kevlar cu teflon, wolfram si chobbam. 3. lutul inca se foloseste ca material de constructie, la modelat diverse obiecte de arta, ulcele, vase, vaze etc. Altii folosesc lutul dizolvat sub forma de medicament homeopatic... |
deci, m-ai dat gata cu tabelul lui Mendeleev,dar degeaba,tot nu m-ai convins.
in alta ordine de idei,nici un bucatar,oricat de maestru ar fi in arta gatitului, nu poate face minuni daca n-are ustensile si ingrediente de calitate buna. si daca totusi se aventureaza sa-si faca de lucru fara sa fie dotat, cu siguranta produsul final va fi un rateu de cea mai inalta clasa. bucatareala e simpla si complicata in acelasi timp. pare pompos spus, dar chimia aromelor si reactia ingredientelor atunci cand sunt bumbacite in vasele de gatit le-am observat in ani buni de corvoada in bucatarie si asta doar in virtutea faptului ca trebuie sa mananci ca sa existi. |
1. doar Tungsten-ul (aka Wolfram) face parte din tabelul elementelor. Restul sunt aliaje folosite si ele in diverse scopuri militare, de regula blindaje. Sunt sigur ca se pot face si tigi foarte bune din ele. 2. doar daca n-ai ustensile poti face minuni. Altfel daca ai, faci de mancare... 3. mancam ca sa traim, iar altii traiesc ca sa ne manance pe noi. |
![]() ![]() |
copila,
daca iiii nu lesina, ma ofer eu in locul lui.... |
copila_satanista, nu mai publica asemenea poze, pentru ca le voi lua drept o invitatie la cina... =P~
|
las-o pe copila sa publice cate poze vrea, fara sa iei tu stang, nimica....imediat te-ai gandit sa te lipesti, ca la tigai... |
Copila, arata super misto, inclusiv aranjamentul. M-ai dat gata cu usturoiul ala prajit pus pe bucatile de carne (sper ca am vazut bine). Oricum daca e usturoi, poti sa-l intinzi pe carnea aia sau pe altceva, ca si cum ai intinde unt, e super bun, miam.
Tefalul nu e cel mai bun material la tigai. Daca gasesti o tigaie de fonta super-meseriasa, arsa ca lumea si fara vopsea pe deasupra, practic n-are moarte, o folosesc si stranepotii, doar ca e mai greu de gasit. Ah, fonta nu trebuie tinuta in apa. Se spala si se usuca imediat, dupa care se unge cu ulei. |
fonta e meseriasa, nu zic nu, dar in special la mancaruri traditionale romanesti,care de ce sa nu recunoastem, plutesc in grasime (marea majoritate), altfel n-ar avea gustul atat de bun! LATER EDIT:CINE DRACU M-O FI PUS SA INCEP ACEASTA INTERMINABILA DISCUTIE DESPRE TUCI, FONTA Si ALUMINIU?:(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( |
...probabil eu. >:)
|
|
Eu nu urasc pe nimeni si totusi gatesc foarte prost. ;)
|
|
Sint incercari, unele mai bune altele mai proaste. De la tortul ala nici c-am mai facut altul, cartofi probabil inca o data sau de doua ori.
Vreau sa fac o noua incercare curind si am nevoie de o reteta de crema de ciuperci, dar sa fie ceva cremos, nu ciulama si nu crema cu maioneza. Ciupercile vor fi taiate marunt, am nevoie de sosul ala cremos care sa fie si sanatos si bun si consistenta potrivita. Poate ma ajuta cineva. :-< |
thnx pentru aprecieri :)
|
Dovlecei umpluti...
|
How to...
Iata si reteta, simpla, pentru cei curiosi (sau care au pofta de asa ceva):
1. Se cumpara ingrediente: dovlecei, ceva rosii, carne tocata, ceapa, verdeata... the usual stuff. 2. Se scobesc dovleceii, ca in prima poza. Eu am taiat dovlecelul in 3. La partea din mijoc am scobit in asa fel incat sa ramana cam un cm de "miez" a.i. sa nu evadeze carnea. O poza face mai mult decat o mie de cuvinte incrucisate... 3. Se aseaza cat mai compact intr-o oala potrivita. Evident, tot ansamblul treubie sa incapa sub un capac inchis. 4. Se taie capacele de rosii. Restul rosiilor se pastreaza pentru terciuit impreuna cu surplusul din ce s-a scobit din dovlecei. Se poate folosi pentru asta un maruntitor. 5. Se pune ceapa (si eventual ceva morcovi rasi) la calit pe fundul castronului 6. Se prepara un ameste de carne cu ceapa pestisori, verdeata, sare piper si ceva orez (ca la ardei umpluti). Evident, se pot folosi si alte compozitii. Important e sa fie ceva in dovleceii aia... 7. Se adauga amestecul de rosii cu miez de dovlecei peste ceapa calita, a.i. dovleceii care vor fi adaugati sa stea cam 50% scufundati. 8. Se umplu dovleceii si se plaseaza ca in imaginea 2, cu palaria decorativa de rosie deasupra. 9. Se aprinde focul si se lasa sa fiarba cu capac cca 40 min. 10. Se vara in cuptorul pre-incalzit si se mai asteapta inca vreo 12 min. Sa nu uitati sa puneti sare... :) Pofta buna. |
2 Attachment(s)
dupa o portie de dovlecei umpluti cred ca merge si o felie de placinta de la mine,nu?
Attachment 1499 Attachment 1500 cred ca ar trebui sa ne intalnim pe undeva , pe la jumatatea drumului (Ploiesti,par example) ca sa le savuram impreuna pe amandoua.... |
pai, zeno,ma someaza sa pun reteta!
no! no! no! e patent Siemens! |
nu puneți sare și folosiți gulii (albe) în loc de dovleci. eventual cu sos alb și nu roșu (merge cu amândouă). mai vorbim după aia. |
3 Attachment(s)
gurile rele (sau bune, depinde) sustin ca folia de aluminiu este toxica.posibil sa fie asa, dar orice fel de carnita gatita asa cum am facut-o eu in seara asta este delicioasa, mai ales daca o condimentam si cu un paharel de vin bun....
Attachment 1507 Attachment 1508 Attachment 1509 |
dacă folosești staniol de la ciocolată, e toxică. dacă folosești folie de aluminiu alimentar, nu e.
|
Daca aveti de gand sa tineti o petrecere de Halloween, iata cateva idei: Retete de speriat
|
All times are GMT +2. The time now is 15:25. |