Proletar
Guru
Nu stiu daca carmine galante a citit cea mai recenta carte a lui Alex, De ce vedem filme, si nici pe prima, Dietetica lui Robinson.
Am vazut aici ca se referea strict numeric la performantele editoriale ale lui Alex, (1/2 carti).
Vreau sa spun ca, chiar si in aceasta privinta, cantitativa, cele doua carti ale lui Alex fac cat 5, pentru ca au fiecare in jur de 500 de pagini. Dar ar fi derizoriu sa privesc doar aspectul acesta.
Nu sunt critic de film, nu ma pricep sa comentez, sunt un simplu om implicat in procesul de "productie", care incearca sa-si slefuiasca bruma de cultura cinematografica ciugulind pe ici, pe colo, cate un artiol atat cat imi permite timpul si usoara blazare care, din pacate, vine odata cu anii.
Dar, chiar si din aceasta postura, a profanului, am ramas surprins de densitatea informatiilor pe cm patrat de pagina tiparita, (daca imi pot permite o astfel de unitate de masura).
Practic, la doua, trei fraze, Alex face legaturi surprinzatoare intre tot felul de filme, critici, articole, reviste, actori, regizori, incat iti vine sa te intrebi, pe buna dreptate, "Cand a avut timp acest om sa inmagazineze atata informatie?? Cum reuseste sa isi puna in valoare acest bagaj informational fara a plictisi, ba, dimpotriva, sa te tina atent la pagina urmatoare, in asa fel incat ajungi la capatul unui volum de 500 de pagini avand impresia ca ai inceput lectura in urma cu doar jumatate de ora?".
Eu nu il cunosteam personal pe Alex pana la lansarea de la Iasi.
Bineinteles ca il vazusem in diverse ipostaze tv, (retin aici un interviu cu Alexandru Darie in Fotograme sau un comentariu in studiourile The Money Channel vizavi de premiile Oscar de anul acesta..plus multe altele..)
Ei bine, cu riscul de a parea patetic, pot spune ca ALS e un tip mult prea amabil si modest decat i-ar permite statutul de vedeta. Are simtul replicilor spontane, are umor, are talent oratoric, are admiratori si prieteni, care isi dubleaza dimensiunea culturala cu un caracter impecabil, ma refer aici, de pilda, la profesorul Alexandru Calinescu, cel care a vorbit la lansarea de la Iasi. Al. Calinescu e directorul Bibliotecii Centrale Universitare iesene...si, credeti-ma, nu as da prietenia sa - daca as avea-o - pe nici un ropot de aplauze venit de la galerie.
Sa mai spun ca alaturi de ALS la lansare au fost foarte multi tineri? Stiti cat de greu e sa captezi atentia studentilor si sa le castigi simpatia?
Alex a reusit.
Si inca ceva.
Citind nota biografica a cartii lansate la Iasi, am vazut ca Alex a publicat pe la 17 ani un poem in engleza in Chicago Review.
Mai stiti pe cineva sa fi facut asta?__________________
"Macar am incercat!" - McMurphy, "Zbor deasupra unui cuib de cuci".
|