![]() |
Am citit acum 4 ani ''Zgomotul alb '' de Don Delillo ,carte aparuta la Leda -Corint.De citeva zile am ascultat-o in format audio in engleza.Exceptionala carte ,un exemplu pentru sofisticatii nostri scriitori care forjeaza la greu forma dar o cam dau in bara la continut.Prin cuvinte (aparent )banale Delillo face o fotografie ( sau mai bine zis un Cat Scan ) Americii anilor '80: violenta ,frica ,sex ,droguri ,medicamente miraculoase ,televiziune omniprezenta ,consumerism ,si mai presus de toate frica de moarte ( acel zgomot alb ,zgomotul de fond al vietii -white noise ).Practic mai mult de 50 % poate fi citata . Astept o asemenea carte si despre perioda anilor 2000.
The supermarket shelves have been rearranged. It happened one day without warning. There is agitation and panic in the aisles, dismay in the faces of older shoppers. They walk in a fragmented trance, stop and go, clusters of well-dressed figures frozen in the aisles, trying to figure out the pattern, discern the underlying logic, trying to remember where they'd seen the Cream of Wheat. They see no reason for it, find no sense in it. The scouring pads are with the hand soap now, the condiments are scattered. The older the man or woman, the more carefully dressed and groomed. Men in Sansabelt slacks and bright knit shirts. Women with a powdered and fussy look, a self-conscious air, prepared for some anxious event. They turn into the wrong aisle, peer along the shelves, sometimes stop abruptly, causing other carts to run into them. Only the generic food is where it was, white packages plainly labeled. The men consult lists, the women do not. There is a sense of wandering now, an aimless and haunted mood, sweet- tempered people taken to the edge. They scrutinize the small print on packages, wary of a second level of betrayal. The men scan for stamped dates, the women for ingredients. Many have trouble making out the words. Smeared print, ghost images. In the altered shelves, the ambient roar, in the plain and heartless fact of their decline, they try to work their way through confusion. But in the end it doesn't matter what they see or think they see. The terminals are equipped with holographic scanners, which decode the binary secret of every item, infallibly. This is the language of waves and radiation, or how the dead speak to the living. And this is where we wait together, regardless of age, our carts stocked with brightly colored goods. A slowly moving line, satisfying, giving us time to glance at the tabloids in the racks. Everything we need that is not food or love is here in the tabloid racks. The tales of the supernatural and the extraterrestrial. The miracle vitamins, the cures for cancer, the remedies for obesity. The cults of the famous and the dead. |
Bullet Park (1969), de John Cheever
O fresca a Suburbiei americane scrisa cu un amestec de umor fin si tristete si un ochi permanent deschis catre absurdul si suprarealismul din everyday life. Fluent si perfect ecranizabil, e unul din acele mici mari romane despre care la sfarsit te intrebi cum de n-ai auzit de el pana atunci. 10 / 10 (esential) ![]() |
Un secol cu Neagu Djuvara . Am cumparat-o cu Jurnalul National, cartea este un interviu acordat de Neagu Djuvara unui ziarist , interviu referitor la viata lui, peripetii, razboi, fuga, serviciul in cadrul ministerului de externe , casatoria etc. O lectura interesanta. Recomand
|
Mai nou m-am apucat sa citesc trilogia lui J.R.R. Tolkien :D cartile le-am primit cadou de la mama si primul volum l-am dat gata in 3 zile ;)) acum sunt la cel de-al doilea catre final.
|
Originally Posted by the_fairy:
|
"Cutia cu fantome" de Joe Hill, cand am cumparat cartea nici nu am stiut ca autorul este baiatul lui Stephen King. E draguta, frumos scrisa, dar cam atat. Luata la pret intreg (52lei), nu se merita, eu am luat-o la reducere asa ca nu imi pare rau.
|
E frumoasa trilogia lui J.R.R. Tolkien. Eu am citit-o cand a aparut (1998).
|
Originally Posted by toby17:
|
probabil se referea cand a aparut in limba romana;)
|
Shining - Stephen King
mi-ar fi placut s-o citesc inainte sa fi vizionat cele 2 ecranizari...chiar si asa mi-a placut f. mult pt atmosfera pe care reuseste s-o creeze, pt detaliile care nu pot fi surprinse atat de bine intr-un film |
Jonathan Aycliffe REGASIREA
Nu pot spune ca e cine stie ce ,dar am citit-o intr-o zi cand aveam pana de curent(vreo 2 zile a tinut) pana-n sarbatori si a fost carte a potrivita pentru ziua potrivita,usor de citit, cu un continut interesant. |
Ma lupt cu primul volum din ''In cautarea timpului pierdut '' de Marcel Proust.Foarte ,foarte iritant si dificil de urmarit.20 de pagini scrise de Marcelică te seacă de energie si te lasă epuizat.
Parcă deschizi usa unei debarale si se pravalesc peste tine mormane de haine ,incaltaminte ,unelte grele ,carti ,reviste,jucarii , .Asa si la Proust :matusi ,rude ,cladiri ,mirosuri ,plante ,senzatii diverse.Deviza 'simt enorm si vaz monstruos'' i se potriveste perfect . O fi el un mare si revolutionar scriitor dar dupa ce termin volumul asta nu vreau sa mai dau nas in nas cu el.Basta. Viata e prea scurta pentru idiosincraziile altora . |
Eu citesc acum Robinson Crusoe - Daniel Defoe din care mai am jumatate :) si este o carte captivanta si abia astept sa aflu finalul.
|
Originally Posted by bremen1980:
m-ai facut facut curioasa:) eu acum citesc Shogun si in paralel Eroare judiciara- Anne Holt care ar trebui sa fie un thriller politist dar ma plictiseste ingrozitor(:| |
dar de ce trebuie cineva sa citeasca o carte pana la final , daca nu -i place?
|
Originally Posted by portofel:
:) pt ca am primit-o cadou si nu vreau sa las lucrurile neterminate..poate o sa devina interesanta mai tarziu completati si aici: Top 5 - carti citite |
"Oameni de nisip si zgura" - Paolo Bacigalupi
Plasata in viitorul indepartat, cu personaje abia recognoscibile ca fiind umane, Oameni de nisip si zgura examineaza si comenteaza omenirea, progresul tehnologic si dragostea noastra pentru solutii simple la probleme complexe. Proza scurta, de citit. |
Am fost cam nedrept ieri cu nea Proust si trebuie sa indrept situatia.Este adevarat ca invalmaseala din primele pagini te duce cu gindul la primul sfert de ora din Inception (din care n-am inteles la inceput nimic ) dar apoi drojdia se lasa la fund si lucrurile devin mai clare.
Aseara am inceput sa-l sap mai bine si vad ca a inceput sa-mi placa.:-? |
Boris Vian - Iarba Rosie
(M-am regasit complet in povestea personajului principal, ceea ce a fost destul de inspaimantator) "Boris Vian s-a născut în 1920 la Ville d’Array, lângă Paris, într-o familie burgheză, ca fiu al lui Paul Vian, beneficiarul unei rente care reușea să asigure cu ușurință nevoile financiare ale întregii familii și al Yvonne Woldermar Ravenez, care provenea la rândul ei dintr-o familie înstărită. La 5 ani, Boris știe să scrie și să citească, la 8 ani i-a citit deja pe Corneille, Racine și Molière. La vârsta de 12 ani a contactat o febră reumatică urmată de tifos, boli care-i vor marca sănătatea pentru întreaga viață. La vârsta de 17 ani a învățat să cânte la trompetă. A studiat la Liceul Versailles și și-a luat diploma în inginerie civilă în 1942. A debutat în 1943 cu "Verocquin et le Plancton". În timpul războiului a scris cronici muzicale în ziarul "Le jazz hot" și a compus el însuși cântece. Între acestea, cel mai bine vândut a fost "Le deserteur" (1955), un cântec despre războiul din Algeria, pe care autoritățile franceze l-au interzis. De asemenea, a scris scenarii și a fost actor de film. A tradus în franceză scriitori americani: Raymond Chandler, William Tenn, Henry Kuttner, Ray Bradbury. Deși nu a fost luat în serios ca scriitor în timpul vieții, s-a remarcat în cercurile existențialiste și postsuprarealiste. În 1952 a fost ales membru în Colegiul de Patafizică ( știința soluțiilor imaginare -unde îl are alături, între alții, pe Eugen Ionescu), inițiat de Alfred Jarry. Literatura pe care o scrie nu-l prea ajută să-și câștige pâinea de zi cu zi și e silit să practice alte meserii. În 1956, "rezultat al unui surmenaj neîntrerupt, grefat pe o inimă destul de anemică", după cum marturisește chiar Vian, face un edem pulmonar. Boala de inimă i se agravează, pieptul îi vibrează vizibil. Pe 23 iunie 1959, cel ce spusese odată "voi muri înainte de 40 de ani", se duce să asiste la avanpremiera unui film făcut după "Voi scuipa pe mormintele voastre", cartea sa "scandaloasă". E împotriva acestei ecranizări și ar vrea ca numele să nu-i apară pe generic. Dimineața a uitat să-și ia medicamentele. La zece minute după începerea filmului, inima încetează să-i bată." |
|
De la nenea Proust : ''ea extrăgea din acumularea acestor zile monotone la care ţinea atît de mult, aşteptarea unui cataclism domestic,limitat la durata unei clipe, dar care ar sili-o să realizeze o dată pentru totdeauna una din acele schimbări pe care le recunoştea ca fiindu-i salutare şi la care nu se putea hotărî singură''
|
Sotul meu, Michael de Amos Oz - o carte foarte bine scrisa, m-a impresionat cum scriitorul s-a pus atat de bine in pielea unei femei. Dar pesonajul acelei femei m-a enervat foarte tare - astfel - 7,5
Anticarul din Kabul de Asne Seierstad - o carte despre Afganistanul de dupa 11 septembrie. E a treia carte despre aceasta tara citita in ultimele 2-3 luni, dar e cea mai faina. Imi place stilul autoarei - un stil concis, obiectiv, cu mare atentie la detalii. Se simte ca e jurnalista. Foarte buna carte. 10 |
Last book readed
22 Indigo Place by Sandra Brown
|
Originally Posted by MariaMona:
Am incercat si eu sa-l citesc pe Oz si desi am inceput vreo 3 carti scrise de 'mnealui n-am terminat nici macar una :"> . Citesc acum in jurnalul meserias scris de Jules Renardsi tradus la Nemira .E mai plin ca un mall la inaugurare cu tot felul de bunatati miezoase.Cartea merge citita incet pentru a fi digerata corespunzator .Are materiale inflamabile cum se spune .De la ironii caustice, la tragisme de speriat copiii batrini .In plus o anecdotica bogata plina de Verlaine ,Hugo ,Gide s.a cunoscuti . Sa spicuiesc niste citate : ''-De ce tineti mortis sa traiti la Paris ,scumpa domnisoara ?V-ar sta atit de bine intr-un bordel de provincie .'' ''-Moartea celorlalti ne ajuta sa traim '' ''-28 octombrie ;Iata ce fel de oameni poti intilni la comisariatul de politie.Inspectorul : -Citi copii ai ? -Cinci ,nu .sase .Ba nu ,cinci. -Cum asta .!Cinci sau sase ?? -Parca sase ,domnule comisar -Unde locuiesti ?? -Pe strada Legendre -E-n regula .Poti pleca . -Ah va rog sa ma iertati ,domnule comisar ,am zis strada gresita .Dar nu-i asta ;e cea de alaturi. -De cind locuiesti pe strada asta ? -De un an -Si nu-i stii numele ?? -L-am uitat ,domnule inspector. Asemenea oameni au dreptul sa voteze ,ca si domnul Ernest Renan '' ''-Pasarea intra intr-un tufis ca o acadea intr-o gura barboasa '' ''-Trebuie sa iubim natura si oamenii in ciuda noroiului '' ''-Descrierea unor tarani se poate face si fara greseli de ortografie '' -''Sarmana femeie ,te pling .Doar adulterul te mai poate salva -Prietene drag -Da dar nu cu mine '' |
Pare foarte interesanta cartea! Ai ales niste citate extrem de amuzante! |
In ultimele 3 luni am o pofta de lectura care ma sperie .Devorez carti (cu pagini sau in format audio ) la greu desi am crezut ca dupa sarbatori o sa mai opresc.Numai in ianuarie :Ballard cu Nopti de cocaina ;Cervantes -Don Quijote ;Proust -In cautarea ...;Martin Amis -Banii ;Paul Auster -In tara ultimelor lucruri ;Jules Renard -Jurnal ;P.K.Dick -Jucatorii de pe Titan + audio books : R.Chandler : Farewell, My Lovely ;Nabokov -Lolita ;Ballard -The Crystal World & The Drowned World ;P K.Dick -Dr .Bloodmoney ;Herodot -Istorii +ceva lucrari de istorie romana
Am uitat-o pe Virginia Woolf cu Anii pe care s-a nimerit s-o citesc tocmai cind au dat astia la tv The Hours |
|
Publicul vrea mereu actiune : Don Quijote evita in ultimul moment un duel si iata si reactia celor care cascau gura : ''Cu toţii înalţau osanale '' biruinţei ''lui don Quijote, măcar că cei mai mulţi dintr-înşii rămaseră mîhniţi şi cuprinşi de întristare văzînd că nu se făcuseră între ei fărîme potrivnicii cei aşteptaţi cu atîta înfrigurare , întocmai ca şi băietanii de pe uliţe, care se posomorăsc cînd osînditul pe care-l aşteaptă nu mai este spînzurat, pentru că l-au iertat fie pricinaţii, fie judectorii.''
In The Other Guys : Listen, we all know that you're scumbag and nobody cares about you. That's worse than what I was saying. I'm not going to lie to you, Don. People down here started to murmur that you don't have the balls to do it. -I don't care. - Yeah, I say you can do it. I mean I don't want you to jump but you have the capability. -Oh look he's flying. http://www.youtube.com/watch?v=elgN3_vyx6E ![]() |
Groapa de Eugen Barbu
(prin amabilitatea lui iiii) :D Oamenii si locurile unui Bucuresti de altadata, in antiteza cu "Calea Victoriei" lui Cezar Petrescu. Buna - de citit |
Shining - Stephen King
Tare, tare. Mi-a placut mult. Captivanta. Pasajele despre bal, cand hotel prindea viata, m-au sedus complet. Personajele sunt foarte bine conturate, te conectezi oarecum telepatic cu ele datorita cartii care iti permite sa le vezi gandurile. |
Substanta M - Philip K. Dick
Nota 2. |
Originally Posted by SNOWMAN34:
un om care apreciaza. bv copilul meu |
Arthur & George by Julian Barnes; 2 biografii interesante care, într-un final, se întrepătrund. Dacă autorul nu s-ar fi afundat atât de tare în detalii şi descrieri inutile era mult mai interesantă. Cartea este scrisă intr-un stil fluent, cursiv, lesne de citit.
|
Stiti vreo librarie "fizica", care sa existe cu pereti si usa, de unde pot cumpara carti scrise de Denis Lehane?
Am vazut 3 filme facute dupa cartile lui, toate mi-au placut foarte mult. Sunt curios in legatura cu scriitura. |
In afara de Shutter Island nu stiu daca s-a mai tradus ceva. Iar Shutter Island ar trebui sa fie pe la Carturesti, Diverta etc.
|
@danonino
incearca anticariatele, chiar gasesti orice si la preturi rezonabile :) |
|
Azi am terminat de citit Lichidati Parisul - Sven Hassel :) pe care o recomand.
|
Originally Posted by Manusa:
si pana la urma cum il chema pe porcul acela? =))) buna lectura oricum |
da...:))) chiar asa. Nici ei nu stiau ori Golden Bush ori Saerimner :))))
Vreau sa citesc toata seria lui Hassel, toate cartile sunt la fel de captivante ca si prima :)...sper :D |
lichidati parisul nu este prima. eu le-am citit pe toate, le si am chiar. le gasesti pe la anticariate, la cel de pe doameni e numai una Gestapo la 8.9 ron. dar cel mai bine cauti la anticariatii de la universitate.
|
Sven Hassel gasesti la anticariatul de pe strada Doamnei ( undeva pe langa biblioteca Adevarul, cea aproape de Universitate ), e bine dotat, gasesti orice :D e raiul pe pamant!!!! Si pe aceeasi strada mai gasesti un anticariat micut unde se gasesc de toate :)
|
tin sa te contrazic fairi. la ala am fost eu zilele trecute si aveau numai GEstapo :D
|
hmmm... eu am fost acum 3 zile si am vazut mai multe de Sven Hassel, dar poate le-au dat menawhile. oricum e un anticariat bine dotat si aduc mereu carti :D which is a very good thing!
|
Adevarat. de cate ori merg acolo ma apuca nervii ca nu am destui banuti sa imi iau mai multe carti :D mi-am luat Idiotul de Dostoievski , de la edita aia de la adevaru , am dat pe aman2 volumele 13.9 ron
|
Referitor la Idiotul.
Nu imi place deloc stilul si nici subiectul nu l-am gasit atragator. Am renuntat dupa primele 300 de pag. Ma asteptam la mult mai mult avand in vedere receptia buna de care se bucura si acum cartea. |
:-? Eu am renuntat la cel de-al doilea volum. Personajele sunt uimitor de bine construite, dupa parerea mea, doar ca se pune accent prea mare pe anumite intamplari, ia de vezi scrisoarea de adio a nu-stiu-cui... Cred ca asta m-a impiedicat s-o termin. Candva o sa revin totusi asupra ei.
|
Originally Posted by jansic:
|
Cormac McCarthy ''Meridianul sîngelui'' :
''The captain leaned back and folded his arms: -What we are dealing with, he said, is a race of degenerates. A mongrel race, little better than niggers. And maybe no better. There is no government in Mexico. Hell, there's no God in Mexico. Never will be. We are dealing with a people manifestly incapable of governing themselves. And do you know what happens with people who cannot govern themselves? That's right. Others come in to govern for them. The captain was watching the kid. The kid looked uneasy. -Son, said the captain. We are to be the instruments of liberation in a dark and troubled land. That's right. We are to spearhead the drive. We have the tacit support of Governor Burnett of California. '' Si Marcelică cu volumul al doilea din ''În căutarea timpului pierdut '' ,adică '' La umbra fetelor în floare care cînd se ofileşte moare '' |
Harry Potter
|
All times are GMT +2. The time now is 01:58. |