Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   S.F.ilm: dincolo de realitate (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=262)
-   -   "Avatar" (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96031)

E.Floares 12 Jan 2010 14:28

Originally Posted by pipes:

warcraft - regizat de sam raimi - o sa apara in anii ce vor urma (cica 2011). vedem atunci ce si cum.

>:)

Macar de ala se stie ca are la baza un scenariu adaptat dupa joc.
Avatar cica ar fi original si chiar nominalizat la Oscar. :-&
"The fuck?!"

pipes 12 Jan 2010 14:30

Originally Posted by E.Floares:

warcraft - regizat de sam raimi - o sa apara in anii ce vor urma (cica 2011). vedem atunci ce si cum.

>:)

Macar de ala se stie ca are la baza un scenariu adaptat dupa joc.
Avatar cica ar fi original si chiar nominalizat la Oscar. :-&
"The fuck?!"

Nasol. Shit happens.
Eu zic sa purtati niste doliu in acest sens. Poate si niste ritualuri voodoo. Cine stie?

Redy 12 Jan 2010 14:32

EFlores, esti fundas. Analiza ta se bazeaza pe jumatate pe lucruri auzite de tine din cine stie ce surse si te contrazici ( artistic vorbind ) in cateva paragrafe. Sunt totusi curios care e acea asemanare cu Matrix pentru ca sunt sigur ca ai pus-o acolo doar din auzit-o si nu ai trecut-o prin filtrul cerebral.

Presupunerile tale intra in curentul cocalaristic, pentru ca nu sunt studiate sau luate oficial, sunt ce ai auzit tu cand mergeai cu autobuzul. Bine, daca erai doar un Gigel pe forum ca mine probabil ca nu-i mare bai dar sa inteleg ca esti si "scriitor" ? :D Faci si tu ca CTP cand spunea ca Cameron lucreaza la scenariu de 15 ani. :))

Stiu ca nu-i usor sa admiti ca ai dat-o in maracini dar sa stii ca "metaforele" nu se folosesc cu copy-paste si trebuie sa aiba sens.

De treaba cu Cameron, laudele, meritele si calculatorul le-ai evitat pentru ca nu ai cum sa argumentezi asa gogomanii. Sigur oamenii cumpara revista pentru ce ai scris tu ? :D

Chambord 12 Jan 2010 14:33

Eh, unii mai au... ca altfel nu ar mai lua revista.

cum o cheama ?

E.Floares 12 Jan 2010 14:47

Originally Posted by Redy:

EFlores, esti fundas. Analiza ta se bazeaza pe jumatate pe lucruri auzite de tine din cine stie ce surse sau ca te contrazici ( artistic vorbind ) in cateva paragrafe. Sunt totusi curios care e acea asemanare cu Matrix pentru ca sunt sigur ca ai pus-o acolo doar din auzit-o si nu ai trecut-o prin filtrul cerebral. Presupunerile tale intra in curentul cocalaristic, pentru ca nu sunt studiate sau luate oficial, sunt ce ai auzit tu cand mergeai cu autobuzul. Mai presus de atat, ai scris articolul ala intr-o revista ? LOL

Stiu ca nu-i usor sa admiti ca ai dat-o in maracini dar sa stii ca "metaforele" nu se folosesc cu copy-paste si trebuie sa aiba sens. :D

Nu sunt atras de fotbal, merci.

Se aseamana cu Matrix, prin faptul ca protagonistul se conecteaza la un aparat, pentru a patrunde intr-o alta lume. Matrix acolo, Pandora aici. Adevarul e ca trebuie sa fii geniu ca sa vezi asemanarea asta.
Nu merg cu autobuzul, dar recunosc ca am adoptat unele idei in articolul meu pentru simplul fapt ca sunt complet de acord cu ele si ca am gasit in timpul vizionarii filmului argumente pentru care Avatar nu este original.

pipes 12 Jan 2010 14:49

@E. Floares

Birth Name: Laurence Wachowski
Nume de scena: Lana Wachowski
Alternate names: The Wachowski Brothers | Larry Wachowski

Documentati-va inainte de a va cere scuze gratuit si de a nu intelege la ce se refera o intrebare. Acolo erai intrebat ce asemanari sunt cu The Matrix si nu cum il cheama pe Lana/Larry - care oricum e "corect" (eu nu l-am cautat la "oua", deci le las pe amandoua....).

Slaba opozitia zilele astea. Slaba de tot. :)

Chiar vreau sa-mi indicati filmul ala 100% original (din ultimii 20 de ani)... Shoot!

StefanDo 12 Jan 2010 14:54

Am vazut ieri ninja assassin si pe generic era trecut larry, nu lana

ca se mai imbraca in femeie din cand in cand nu inseamna ca si-a schimbat si sexul ;)

E.Floares 12 Jan 2010 14:59

@E. Floares

Documentati-va inainte de a va cere scuze gratuit si de a nu intelege la ce se refera o intrebare. Acolo erai intrebat ce asemanari sunt cu The Matrix si nu cum il cheama pe Lana/Larry - care oricum e corect.

Chiar vreau sa-mi indicati filmul ala 100% original (din ultimii 20 de ani)... Shoot!

Logic ca stiam ce ma intrebi. Doar ca nu mi s-a parut atat de provocatoare intrebarea ta, incat sa-ti raspund concret.
Era un raspuns dat la misto, Sherlock, asa cum era si atacul tau asupra articolului meu (:|

Imi pierd timpul cu voi. :((

Judex 12 Jan 2010 15:02

Mai multa atentie la folosirea figurilor de stil, Floarese. In salata de fructe nu se pune zahar!

pipes 12 Jan 2010 15:02

@E. Floares

Documentati-va inainte de a va cere scuze gratuit si de a nu intelege la ce se refera o intrebare. Acolo erai intrebat ce asemanari sunt cu The Matrix si nu cum il cheama pe Lana/Larry - care oricum e corect.

Logic ca stiam ce ma intrebi. Doar ca nu mi s-a parut atat de provocatoare intrebarea ta, incat sa-ti raspund concret.
Era un raspuns dat la misto, Sherlock, asa cum era si atacul tau asupra articolului meu (:|

Nu era intrebarea mea, Connor MacLeod !!!

Eu doar constat si ma minunez de ce imi vad ochii.....

StefanDo 12 Jan 2010 15:06

o discutie f. matura, intr-adevar

pipes 12 Jan 2010 15:07

pai imi cer scuze, dar eu nu l-am intrebat nimic. oricum afirma ce s-a zis in mod repetat si a pierdut si firul discutiei. asta e.
si cum e ninja assasin? :)

E.Floares 12 Jan 2010 15:09

Nu era intrebarea mea, Connor MacLeod !!!

Eu doar constat si ma minunez de ce imi vad ochii.....

Esti sigur?
Ca aratati la fel (ca sa nu mai spun de gandire).

pipes 12 Jan 2010 15:11

Foarte sigur si imi asum responsabilitatea celor exprimate oricand.
Posibil sa fie un mod de gandire asemanator, dar nu vad ce e rau in asta. Nu ne ridicam la valoarea ta? Nu pricep care e problema.
Afirmatiile tale sunt nefiltrate personal, auzite din gura in gura ca mai toate aberatiile si exagerarile de la acest capitol.
Pacat!

ricutza 12 Jan 2010 15:27

Se aseamana cu Matrix, prin faptul ca protagonistul se conecteaza la un aparat, pentru a patrunde intr-o alta lume. Matrix acolo, Pandora aici. Adevarul e ca trebuie sa fii geniu ca sa vezi asemanarea asta.

Nu e Matrix nici primul film nici ultimul in care protagonistul se conecteaza la un aparat pentru a patrunde intr-o alta lume. Deci daca te bazezi doar pe asta, argumentul tau nu prea sta in picioare mai ales ca totusi in Avatar, Pandora chiar e o lume reala.

E.Floares 12 Jan 2010 15:28

Ti-ai raspuns singur intrebarilor. Intrebari pertinente asupra articolului vad ca nu mai exista.
Multumesc si-o zi buna!

Windom 12 Jan 2010 15:34

Ti-ai raspuns singur intrebarilor. Intrebari pertinente asupra articolului vad ca nu mai exista.
Multumesc si-o zi buna!

E o lupta cu morile de vint, crede-ma... Been there and it doesn't worth the effort.;)

pipes 12 Jan 2010 15:36

windom, te rog sa ai bunul simt sa comentezi un film dupe ce il vezi. macar de acum incolo. si mai lasa tragismele. ca nu suntem pe muntele Gaina.........

Disciple 12 Jan 2010 16:24

Si cei ce apara filmul si cei ce il injura au aceeasi problema: exagereaza copilareste!
Stati si disecati filmul intr-un mod atat de plictisitor incat nici voi nu mai intelegeti ce spuneti.
James Cameron nu este tocmai regizorul care sa il iei la bani marunti ca in cazul lui Kubrick, Lynch, Tarkovski, etc.
Omul are niste filme bazate pe niste povesti simple, extinse ca si detaliu si care sunt splendid lucrate - take it or leave it!
Nu il vad sa vina sa scoata un film care sa fie si de consum si de continut pentru ca omul se pricepe sa faca filme de consum(tre' sa fim onesti si sa recunoastem), stie sa le vanda, sa ii multumeasca pe spectatori, pe critici(totusi "Avatar" a avut recenzii excelente) si pe producatorii carora le baga milioane de dolari in buzunare.
E unul dintre cei mai importanti regizori ai ultimilor 25 de ani, iar ultimul sau film este o sarbatorare vizuala completa.

pipes 12 Jan 2010 16:30

si cine a afirmat contrariul celor spuse de tine? :)
oricum, felicitarile mele pentru interventie. de bun augur si mult mai buna decat majoritatea celor spuse aici (inclusiv unele dintre comentariile mele).
peace!

PoliFanAthic 12 Jan 2010 19:23

Hm, ma gandesc ca a fost asta pe aici, comic.

http://web.me.com/pascalboogaert/Site/foto3.html

pipes 12 Jan 2010 21:24

Originally Posted by PoliFanAthic:

Hm, ma gandesc ca a fost asta pe aici, comic.

http://web.me.com/pascalboogaert/Site/foto3.html

va rog sa o mai afisati de 123459834 de ori.........

E.Floares 12 Jan 2010 21:25

@zxcvbnm:

Eh, ce sa-i faci... la asa film, asa articol.

Uite alt articol, facut pentru un film a carui vizionare chiar a meritat efortul:
http://www.cinemagia.ro/forum/showth...t=96412&page=6

pipes 12 Jan 2010 21:59

regret ca ati inceput sa confundati teatrul cu cinematograf-ul.......
pe langa fapul ca iti faci reclama gratis, continui in aceeasi bataie de joc. pacat din nou.

E.Floares 12 Jan 2010 22:01

Dragut rezultatul momentan al polului de pe IMDb :)

What would you like to see as the primary story/focus in an Avatar sequel?
Votes
I am not tuned into the Avatar universe.
2594
(34.7%)
I don't care what the focus is -- I just want to see the sequel in general!
860
(11.5%)
I would like to see an altogether different story idea.
729
(9.8%)

pipes 12 Jan 2010 22:03

Poll-ul arata asa:

Votes
I am not tuned into the Avatar universe.
2607
(34.7%)
I don't care what the focus is -- I just want to see the sequel in general!
865
(11.5%)
I would like to see an altogether different story idea.
736
(9.8%)
I'd like to see a focus on not just the Na'vi, but all of the tribes on Pandora.
726
(9.7%)
I'd like to see some sort of prequel, actually.
707
(9.4%)
I would like the sequel to pick up right where Avatar left off.
674
(9.0%)
I hope the story moves away from Pandora and onto the planet Polyphemus (or one of its other moons).
528
(7.0%)
I would like to see humans return to Pandora for a second battle.
350
(4.7%)
I'd like to see Jake and Neytiri travel to Earth!
330
(4.4%)

A total of 7523 votes were collected.

si acum concluzioneaza ce ai inteles tu din acest poll? aici e partea complicata.

Disciple 12 Jan 2010 22:05

Emiliane, prietene si eu sunt de parere ca ai cam exagerat acolo unde nu este cazul, iar multe din pasajele cronicii tale seamana suspect de mult cu unele din cronica lui Pitbull.
Ai dreptate in unele puncte, dar am impresia ca ai judecat filmul fara sa te gandesti unpic mai mult la el.
Si uite, daca ma intrebi pe mine "Paranormal Activity" nu merita deloc efortul fiind plictisitor, ostentativ, sec, neinspirat si nici nu se pune problema in a fi vreun spectacol vizual.

pipes 12 Jan 2010 22:07

Box Office Mojo:

Do you want to see a sequel to 'Avatar?'
74.7% Yes.
16.0% No.
9.3% I don't care.
4,064 users polled. (This poll is now closed.)

How many times will you see 'Avatar' in theaters?
37.0% Twice would be nice.
21.7% Once and I'm done.
16.9% Three times the charm.
16.9% Four times, maybe more.
6.8% No interest in seeing it in theaters.
0.6% Walked out during the first time.
3,157 users polled. (This poll is now closed.)

pipes 12 Jan 2010 22:11

IMDb Daily Poll
NEW! Discuss past/current daily polls, and propose new polls
From Cinematical's list of the Best Sci-Fi Movies of the Decade, which would you pick as your favorite?
Votes
Star Trek 1925 (15.4%)
Children of Men 1922 (15.3%)
WALL·E 1833 (14.6%)
Donnie Darko 1529 (12.2%)
The Prestige 1370 (10.9%)
Sunshine 373 (3.0%)
A.I.: Artificial Intelligence 368 (2.9%)
The Matrix Reloaded 318 (2.5%)
Moon 306 (2.4%)
War of the Worlds 176 (1.4%)
The Chronicles of Riddick 145 (1.2%)
Primer 113 (0.9%)
Sky Captain and the World of Tomorrow 109 (0.9%)
The Road 67 (0.5%)
Dreamcatcher 50 (0.4%)
Mission to Mars 46 (0.4%)
The Box 17 (0.1%)

A total of 12533 votes were collected.

E.Floares 12 Jan 2010 22:16

Poll-ul dat de mine are aproape 8000 de raspunsuri (iar in America e abia 17:15) si imi spune ca cel putin 60%, din cei care au raspuns, prefera sa nu mai revada planeta Pandora... ever!

Originally Posted by Disciple:

Si uite, daca ma intrebi pe mine "Paranormal Activity" nu merita deloc efortul fiind plictisitor, ostentativ, sec, neinspirat si nici nu se pune problema in a fi vreun spectacol vizual.

Bogdane, tocmai asta e motivul pentru care nu te intreb pe tine. :)

pipes 12 Jan 2010 22:19

DOAMNE, va rog frumos faceti ceva cu omu asta......
cum se poate asa ceva?
ai citit restul poll-ului? toate sunt pentru o continuare. vor doar sa vada cam ce s-ar dori sa iasa in continuare si sunt in stransa legatura cu filmul. deci 100%-40%=60% pentru. momentan.

Disciple 12 Jan 2010 22:20

Era vorba doar de o expresia nu ca opinia mea ar conta prea mult pt tine, dar e destul de paranormal (:)) ) sa compari un mix de thriller cu horror duzinist cu un blockbuster spectaculos vizual si simplu ca poveste.

shadowofnight 12 Jan 2010 22:21

Mult va place sa va mai certati...
Avatar nu e o capodopera, dar nici un dezastru. Cred ca ati/s-a stabilit asta cu cateva pagini in urma...:-/
Nah, macar acum ati inceput cu poll-uri si nu reluati aceleasi subiecte dezbatute pe laaarg in ultimele 25 pagini....

pipes 12 Jan 2010 22:23

shadow, de mult nu mai e un topic despre film.
unii am ajuns "luptatori de gherila" sau ceva de genul. problema mea e ca ma lupt cu neatentia, superficialitatea si lipsa de profesionalism a unora.

E.Floares 12 Jan 2010 22:30

[
ai citit restul poll-ului? toate sunt pentru o continuare. vor doar sa vada cam ce s-ar dori sa iasa in continuare si sunt in stransa legatura cu filmul. deci 100%-40%=60% pentru. momentan.

Hai sa-ti desenez:

Votes
I am not tuned into the Avatar universe. Adica nu-i excita filmul.
2607
(34.7%)

I would like to see an altogether different story idea. Povestea sucks.
736
(9.8%)

I'd like to see some sort of prequel, actually. In care nu apare Pandora, logic. Sau nu stii ce inseamna prequel?
707
(9.4%)

I hope the story moves away from Pandora and onto the planet Polyphemus (or one of its other moons). Nu le place, dom'le, Pandora asta, parca e kitch asa.
528
(7.0%)

34,7 + 9,8 + 9,4 + 7 = 60,9% nedoritori sa revada Pandora...

pipes 12 Jan 2010 22:32

....................................... ma las pagubas.

Redy 12 Jan 2010 23:32

Pai ce sa discuti cu Floricel, scriitorasul de colt de bloc, cand talentul lui este copy-paste-ul. :) Un pudel coafat cu pretentii de pitbull fioros.

Mi-a placut insa explicatia lui la sondajul IMDB. :))

Eh, ce sa-i faci... la asa film, asa articol.

Defapt este: Asa autor, asa articol. Quote-ul original e insa al lui Pitbull. Pana si raspunsurile sunt copiate. :))

PoliFanAthic 13 Jan 2010 12:25

Viata asta, ce face din noi.

Anahin 13 Jan 2010 13:34

Am vazut avatar saptamana trecut...m-a prins filmul...cu toate ca la inceput cand au aparut "omuletii"aia m-am speriat un pic:) E ok filmul...Merita vazut...

Gloria 13 Jan 2010 14:32

S-a prins cineva, pana la urma, la ce foloseau chestiile de pe frunte, pe care Na'vi si le puneau cand zburau?

TheDork 13 Jan 2010 16:12

Cred ca sunt un fel de "gogles" ca sa nu le intre vantul in ochi

cremaxx 13 Jan 2010 16:17

Or fi camere de luat vederi.?:D

E.Floares 13 Jan 2010 22:04

Asta e una din "chestiile" alea pentru care trebuie sa dai search pe google sau pentru care ar fi trebuit sa-ti fi pus scenariu pe ecran. :))

TheDork 14 Jan 2010 12:26

Sau sa-ti functioneze cel putin un neuron dar se pare ca e mai greu pentru unii

gionloc 15 Jan 2010 15:01

Vir aci povestea despre Avatar, ca tot amintea Pitbull pe dincolo de ea, intregeste topicul si ii exact asa cum o gasiti pe LiterNet, via Tribuna :)

Coelho cu efecte speciale – Avatar

În ceea ce priveşte ideile din film, Cameron e un fel de Paolo Coelho. Dă dovadă de o înţelepciune bătrînească, de povestitor trecut prin viaţă, care nu găseşte cele mai potrivite cuvinte să ne transmită simţirea sa, dar care caută neîncetat să ne împartă credinţele sale umaniste. Pe care cu siguranţă le înţelege toată lumea. Să respectăm natura, că e o fiinţă vie, care simte durere şi care ne poate răsplăti dacă o îngrijim, să nu sprijinim războaiele şi să nu milităm niciodată pentru război, doar pentru diplomaţie, să privim toate relele cauzate în trecut de imperialism - fie el britanic, portughez, spaniol sau francez - şi să ştim că şi cel de azi (un imperialism economic) e la fel de dăunător. În cîteva cuvinte, să fim conştienţi de implicaţiile pe care le au opţiunile noastre politice şi sociale.

Melodramă science-fiction cu viziuni panteiste, în care codrul e frate cu băştinaşul, în care natura grăieşte prin semne (precum un oracol) şi ascultă rugile locuitorilor locali (ai Pandorei), în care planeta are conştiinţă, precum în Solaris, în care unele personaje trăiesc o realitate secundă prin intermediul unor avatar-uri (alter-ego-uri create prin îmbinarea genelor proprii - umane - cu gene ale celor de pe Pandora, luna planetei Polyphemus, unde ne conduce Cameron în aventura filmului) cam ca în Matrix, în care asistăm la căsătoria alter-ego-ului unui pămîntean cu cea mai importantă reprezentantă a clanului Na'vi (ca să unească şi să împace cît de cît speciile), cam ca în Pocahontas al studiourilor Disney, şi multă tehnologie angajată în construirea unei lumi care, vizual, este uluitoare. Asta propune Avatar. În afara elementului vizual şi a iureşului tehnologic prin care a fost creată latura vizuală nu sînt lucruri nemaipomenite.

Personajele sînt construite simplist, antitetic, încît să fie cît mai la îndemînă cînd vine vorba de a le plasa pe axa binelui şi a răului, iar uneori rostesc replici care n-au nicio legătură cu povestea de pe ecran. Cum e cazul colonelului american Miles Quaritch, răul cel mai rău din film, militar fanatic angajat de o companie de exploatare minieră să pună locuitorii Pandorei cu botul pe labe în cazul în care s-ar fi împotrivit dorinţelor corporatiste americane. Hodoronc-tronc, colonelul se trezeşte să spună că "We will fight terror with terror" atunci cînd realizează că bieţii reprezentanţi ai clanului Na'vi de pe Pandora, indigeni super-paşnici şi simţiţi, n-ar prea vrea să se mute din copacul-casă sub care se aflau zăcămintele de minereu mult dorite de pămînteni. Aşadar, nici peste o sută cincizeci de ani, cînd se petrec evenimentele imaginate de Cameron, nici atunci nu vom fi scăpat de moştenirea lăsată de Bush Jr. Faza e că, avînd în vedere alura colonelului şi fixaţia sa de a nimici clanul Na'vi, cuvintele sale nu prea au niciun haz, nici acestea cu răspîndirea terorii, nici acelea în care soldaţii săi sînt anunţaţi că au părăsit Kansas-ul de ceva timp; sînt doar reprezentările îndoielnice prin care personajul e menţinut într-un cadru cît mai banal din punct de vedere uman.

Destul de ilar, însă, e MacGuffin-ul în jurul căruia e ţesut conflictul filmului. Numele minereului rîvnit de pămînteni poartă numele de unobtanium, nume-omagiu adus tuturor materialelor cu proprietăţi ieşite din comun care populează cărţile şi filmele science-fiction.

Partea bună în ceea ce priveşte noul proiect semnat de Cameron e că elementele îndoielnice ale filmului pot fi trecute cu vederea fiindcă Avatar e un basm. În basme Făt-Frumos reuşeşte să-l răpună pe zmeu cu o ultimă smucitură, cu un ultim efort, în basme mai sînt şi artificii de tip deus ex machin prin care eroii sînt salvaţi exact atunci cînd încă mai e posibilă salvarea lor. Pînă la urmă - şi cu atît mai mult aici - rezolvările acestea sînt tot o formă de a fi în ton cu panteismul poveştii (intervenţiile acestea vorbesc despre posibilitatea persoanei de a relaţiona cu divinul) şi sînt delicioase şi datorită potenţialului lor cultic de rit new-age. Doar e vorba despre ecologie, despre revenire la natură, despre Univers ca un tot unitar, viu, în care elementele comunica între ele, un Univers în care indivizii umanoizi-albaştri se integrează înseriaţi în meditaţii de tip yogin sau în dansuri precum cele din culturile africane.

Mai mult, în cele o sută şaizeci de minute ale filmului, rareori veţi avea ocazia să meditaţi propriu-zis la vorbele şi reacţiile de moment ale personajelor. Vizual, filmul e pur şi simplu copleşitor. Peisajele de pe Pandora te invită să te cufunzi relaxat în scaun şi să îţi laşi privirea să colinde spaţiul imaginat de Cameron, un spaţiu floristic şi faunistic extrem de bogat, care rivalizează cu ceea ce putem vedea în El laberinto del fauno, Jurassic Park şi Lord of the Rings luate la un loc.

Avatar a costat mult, dar e un film care poate explica fiecare dolar cheltuit printr-un spectacol onest, fără pretenţii intelectuale ieşite din comun, dar cu o calitate imagistică pe care filmul de consum cu motor CGI nu a mai atins-o într-un asemenea grad.

zxcvbnm 15 Jan 2010 18:03

Originally Posted by gionloc:

Coelho cu efecte speciale – Avatar

Că Marquez fără efecte speciale s-a mai vizionat nu demult, cu dragoste, înaintea gripei porcine, iar dezamăgirea a fost mai lungă decât coada lui Jacksully.
Cel mai potrivit titlu de cronică !

(Paolo Coelho) ... care nu găseşte cele mai potrivite cuvinte să ne transmită simţirea sa ...

“ne” ? Care noi ! Dacă te sui în turnul Chindiei cu cei asemenea ţie, cuvintele “coelhiene” nu prea se aud bine, dar pentru oastea turcilor câtă frunză câtă iarbă, ele cu siguranţă fredonează cum nu se poate mai potrivit. Nici 200 de cozi de na’vi puse cap la cap nu făceau cât coada de la H. Kretzulescu.

Melodramă science-fiction cu viziuni panteiste, în care codrul e frate cu băştinaşul, în care natura grăieşte prin semne (precum un oracol) şi ascultă rugile locuitorilor locali (ai Pandorei), în care planeta are conştiinţă, precum în Solaris, în care unele personaje trăiesc o realitate secundă prin intermediul unor avatar-uri (alter-ego-uri create prin îmbinarea genelor proprii - umane - cu gene ale celor de pe Pandora, luna planetei Polyphemus, unde ne conduce Cameron în aventura filmului) cam ca în Matrix, în care asistăm la căsătoria alter-ego-ului unui pămîntean cu cea mai importantă reprezentantă a clanului Na'vi (ca să unească şi să împace cît de cît speciile), cam ca în Pocahontas al studiourilor Disney, şi multă tehnologie angajată în construirea unei lumi care, vizual, este uluitoare.

John Locke stă pe plajă şi priveşte în răstimpuri către tabăra de naufragiaţi. Contemplativ, scoate cuţitul de vânătoare şi ciopleşte o frază luuungă, asemenea lui Llosa şi Lobo Antunes. Nu mai avea mult şi-o depăşea şi pe cea din “Cristos versus Arizona”.
Dar cum el e cel mai profund, şi nu Jack sau Sawyer de zilele trecute, fragmentul ăsta e palimpsestul care sintetizeaza Avatar, dar numai dacă se decupează primul şi antepenultimul cuvânt.

Privind prin lentila panteistă a lui Spinoza, Avatar e un Einstein cu efecte speciale.
Sau teoria totului pictată pe pânză ecologică într-o ramă umanistă.

... un Univers în care indivizii umanoizi-albaştri se integrează înseriaţi în meditaţii de tip yogin sau în dansuri precum cele din culturile africane.

Probabil Vaticanul va fi la fel de încântat ca după Patimi, văzând că vecinii din univers sunt prinşi atât de primitiv în ritualuri tribale şi filmul e mai ecumenic decât s-ar fi vrut.
La o eventuală parodie probabil hore de na’vi îşi vor mişca codiţele în ritmuri de “I like to move it” de Madagascar.

Puţine sunt lucrurile confuze (cum ar fi postarea de gionloc şi Last edited by Pitbull), bucăţile extrase cu forcepsul dintre dinţii colonelului + titulatura prozaică (?!) de “unobtanium”.

O cronică a unui om care nu şi-a trimis avatarul la film şi l-a vizionat el însuşi.

cremaxx 15 Jan 2010 18:10

:)) ce nume are cel de sus,cred ca e bun sa joace in Avatar 2.

Pitbull 15 Jan 2010 23:27

Bäi Cremaxxe, vezi cä "cel-de-sus" stii cine e! O:-) Färä blasfemii neprincipiale, bäi tovaräse! X(

Apropo, pentru cei care mor de grija altora: mesajul lui Gionloc e last edited by Pitbull din motive tehnice: Gionloc e unul dintre putinii ghinionisti cärora, din cauza nu se stie cäror nepupäturi de setäri, nu le inträ bine codurile de italics si bold în mesaje - asa cä ne-am sincronizat prin telefon si i le-am rezolvat. (Damn, încä o teorie a conspiratiei copromisä! :| Life sucks and then you die... =(( )

cremaxx 16 Jan 2010 19:55

Bai Pitbul ,stiu ca nu-ti place avatar dar nu stiam ca nu-ti plac si alte comentarii ale celor care te contrazic.Cel de sus e cel care a scris deasupra mea.Si nu il cunos
.Nici macar pe cel de pe al 2-lea nivel de deasupra.Asa ca nu stiu la ce te referi....r vb de Film sau ..?

Pitbull 16 Jan 2010 20:02

"Am fäcut un banc... N-ati observat." :|
(Vistrian Roman, Ronald Brewster-Wright, "Pluralul englezesc", Teatrul Mic, Bucuresti, 1978)

All times are GMT +2. The time now is 17:54.