PDA

View Full Version : Ultima comedie vazuta, pe care o recomandati


anaemona
14 Mar 2013, 22:58
De mult ma tot gindesc ca genul asta cade din ce in ce mai mult in disgratie. Putine comedii noi imi ramin in minte sau vreau sa le revad, in comparatie cu comediile mele de suflet, pe care pot sa le revad nelimitat, chiar daca nu-s strict comedii.

Pe de alta parte, parca oamenii nu mai stiu sa rida la o comedie adevarata, am devenit robotizati, ne-am pierdut simtul umorului; ceea ce e considerat umor e de multe ori ridicol (pentru mine cel putin). Alt motiv pentru care comediile pierd teren e ca totul a devenit politic, sint atitea politically incorrectness de care nu se mai ride, pentru ca sint tabu. Sau cind sint unii mai isteti care inca fac misto, nu se ride, cum am mai spus, viata noastra e atit de absurd de politizata, ca am ajuns sa ne revoltam chiar si in fata unei glume, adica in orice moment se gaseste cineva sa-ti spuna ca esti rasist, xenofob sau pur si simplu ca n-ai suflet pentru ca ai ris la o gluma care atinge un subiect sensibil.

In fine, intrebarea mea e, mai vedeti comedii? Ce comedii? Care e ultima comedie vazuta, pe care o recomandati?

La fee - 2011

Nu e o comedie pentru oricine. Trebuie sa va placa umorul absurd si sa acceptati ca "less is more". E o comedie aproape lipsita de cuvinte. Nu sint scene memorabile si unele, desi comice, sint oarecum fortate, dar e genul de film la care te simti bine neconditionat, nu are nici o platforma ascunsa. Da, poti sapa si vei gasi multe scene care sa te puna pe ginduri, sa te faca sa revizuiesti felul in care te gindesti la prezent, la viitor, daca asta e ceva care te macina in mod curent, dar nu-i deloc obligatoriu, pentru ca filmul nu-si propune asa ceva. Filmul, cu imaginea si sunetul superbe, e mai degraba o oaza de nebunie, pe care multi din noi am pierdut-o in increngatura vietii, in care putem sa ne intorcem macar pentru 90 de minute.

P.S.

Nu stiu daca trebuia sa specific, dar comediile pe care le recomandati pot fi cit de vechi, nu m-am referit sa recomandati comedii noi.

Malombra
14 Mar 2013, 23:30
vereda tropical, de andrade

eu nu cred că lipsa de apetit pentru comedii vine musai din robotizare. argumentul cu robotizarea poate fi întors şi invers: nereceptivitatea la părţile mai puţin hilare ale vieţii poate denota împietrire în comfort şi emoţii uşoare. sau na, eu nu văd legătura necesară dintre cele două. dar invocarea xenofobiei, rasismului, la fiecare pas şi mie mi se pare o problemă. politic devii în momentul în care totul în jurul tău e politizat, în momentul în care un grup de studenţi care merg să cureţe monumentul dedicat lui blănaru la pădurea verde sunt numiţi fascişti, în momentul în care memoria e un bun comun, care poate fi însuşit doar de unii, sau atunci cînd copiii planului marshall dau lecţii copiilor planului vîşinski despre cum e cu "don't bite the hand that fed you!".. politizarea în exces e acreala societăţii, e cangrena şi lipsa ei de imaginaţie, dar ea nu vine de niciunde, cu părere de rău. sunt ingerate cu noutăţile zilnice, chiar dacă acestea nu vin de la televizor. afli că managerul spitalului de copii se roagă de personal să-i voteze partidul, ca să rămînă el în post, afli că primarul şi-a luat funcţia de edil doar ca să scape de bănci, adică să se folosească de banii publici ca de un credit fără dobîndă, că e doar un om de afaceri care-şi pavează aici şi acum viitorul, iar tu te uiţi ca prostul. iar poveşti din astea se scurg spre tine zi de zi, oricît ai vrea să le eviţi. robotizarea e încă utopie, ar însemna să te pui pe autopilot, lăsînd orchestrarea perfectă a exteriorului altora.

oricum, agitaţia asta sterilă, negativismul cultivat ca simţ critic, "mircea, fă-te că lucrezi"-ul permanent îşi pune amprenta pe tine. am fost o lună în danemarca şi-mi venea să-i iau pe cei de acolo la palme, să-i zgîlţîi, să iasă din catalepsie :)) . şi eu chiar sunt un om calm de obicei..

anaemona
15 Mar 2013, 00:06
Mal, robotizarea la care ma refeream e pe de o parte confortul de care zici si tu, dar e si robotizarea care li se impregneaza zi de zi copiilor, de mici, in scoala. Li se spune cum sa vorbeasca, ce sa vorbeasca, cum sa se imbrace, fara sa cada in oprobiu. Eu, desi am invatat in societatea comunista n-am avut nici a 10-a parte indoctrinare, cit au copiii din ziua de azi vis-a-vis de ce e considerat acceptabil in societate. Nici macar orele de stiinte politice nu erau insuportabile, adica, am fost destul de norocoasa sa am o profesoara care nu vroia sa stea de vorba cu o turma de oi, din contra, desi nu-mi amintesc nimic din materie, imi amintesc cit de mult mi-a placut de ea. Copiii astia nu mai stiu sa rida. Si daca ne gindim, asa cum ai remarcat si tu la danezi, ca nu-i vorba de copiii de azi, e vorba de copiii de mai multe generatii, doar la noi, la romani, fenomenul e mai recent, in marea majoritate a tarilor vestice oamenii sint abrutizati, nu departe de filmele SF de acum 20-30 ani, care ni se pareau atit de ireale. De-asta ma revolt eu si ma intreb, oare o sa ajungem sa vedem doar comedii in care se scalimbaie unul si altul sau mai rau, sa fie considerat comedie un film care n-are nimic comic in el?

Pentru mine, satira e o latura importanta a comediei, o sa dispara satira?

Twinsen
15 Mar 2013, 00:21
Adam's Apples (http://www.imdb.com/title/tt0418455/reference) - Foarte amuzant, politically incorrect si inteligent. Necesita capacitate de a aprecia si umor ceva mai negru.

Malombra
15 Mar 2013, 01:13
anaemona, nu ştiu ce să spun. satira presupune selectivitate, arunci cu vitriol peste ceva pentru că ştii că e rău şi rîzi de el. înseamnă ceva repere fixe, nu abulia lui "totul e legitim, totul e de înţeles". or, de bon ton azi se pare că e nu să rîzi de o chestie şi prin asta să te cureţi de ea, ci dimpotrivă, să-i studiezi fişa medicală, pentru a empatiza cu ea. se merge pe ideea că rîsul e ignoranţă. o fi şi aşa, dar de multe ori nu e. mă refer la satira morală, nu politică, pentru că satira comandată politic, de o facţiune sau alta, nu crapă aşa uşor, mai ales acolo unde băşcălia şi măcelurile vocale ţin loc de fapte. apoi, mai e apropierea aia dintre satiră şi vulgaritate, deci şi acolo trebuie dozate lucrurile.

mie îmi place le bonheur de medvedkine. e satiră propagandistică, ok, dar faptul că clerul, culacii, etc., sunt ridiculizaţi în film nu mă interesează foarte mult, ştiu că clerul nu se confundă cu experienţa spirituală, aşa cum aparteneţa la armată nu-ţi conferă automat curaj. nu spun că se exclud, ci doar că suprapunerea lor e variabilă.apoi, ştiind cîte ceva despre viaţa lui medvedkine, dintr-o relatare video văzută mai demult, nici nu-mi apar gînduri gen: un sistem care a tolerat astfel de filme, care poate rîde cu gura pînă la urechi, nu poate fi perfect inuman. cunoscînd cum au evoluat medvedkine, eisenstein şi vertov, înţelegi că "sistemul" nu prea ştia de glumă. am găsit filmul însoţit de cîteva filmuleţe, în care se făcea propagandă "bună": îi învăţa pe ruşi cum să se spele, cu apă şi săpun. aici iarăşi: rîzînd la astea, nu înseamnă că aş consimţi la faptul că toţi ruşii sunt nespălaţi, sunt o grămadă pe care îi apreciez. eu de-politizez filmul, pentru că găsesc în el bucăţi de umor real, tăios, dar asta nu aduce nici un vot agendei politice care clar susţine filmul. altcineva, care nu vede nimic de rîs în el, îl va arunca la gunoi ca pe o piesă grosolană.

şi apoi e seidl, cu satirele lui la care nu prea rîzi.

stalex
16 Mar 2013, 13:07
Soul Kitchen. O comedie fara satira (desi e facuta de un turc si are ca subiect niste greci - totul in Germania). Spumoasa si inteligenta.

anaemona
22 Mar 2013, 03:35
Mersi stalex, desi recomandarea nu mi-e adresata neaparat mie, mi-au placut si mie absolut toate filmele lui Fatih Akin. Doar Kurz und schmerzlos nu l-am vazut inca, desi il am de ceva timp si nici documentarele, pe care le-as vedea, dar n-am idee unde le pot gasi.

Twinsen, mersi ca mi-ai amintit de Adam's apples. Il aveam de citiva ani :) si nu stiu de ce aveam senzatia ca e un subiect dur, nicidecum o comedie cu peisaje superbe. Le place nordicilor sa-si arate peisajele in filme, in special vara si toamna. Nu pot spune ca am aprofundat si vorbesc in cunostinta de cauza, poate prefer eu un anumit gen de filme, din cauza asta imi tot ies in fata peisajele lor. Da, filmul e foarte bun, actorii excelenti, dar finalul m-a cam enervat. Da-o incolo, in asa hal s-a schimbat Adam, ca a devenit o copie a preotului. Si tot in apropiere de final, prea s-au pogorit toate semnele alea din cer unul dupa altul. In rest n-am avut ce sa-i reprosez, scenariu excelent, satira cit cuprinde dar in acelasi timp si foarte sensibil.

bremen1980
25 Mar 2013, 11:17
Starbuck

http://www.youtube.com/watch?v=_8XKccuB_ao

Sebastian96
25 Mar 2013, 11:32
Comedia care mi-a placut mie foarte mult a fost "Two White Chicks"!Foarte amuzant filmul,va asigur!;)

rvn
25 Mar 2013, 21:40
Soul Kitchen Spumoasa si inteligenta.
nu toata lumea a apreciat inteligenta la faza cu dezmatul de pe mese. spumosenia, poate...dar, trebuie sa recunoastem, iti trebuii un stomac de fier care sa reziste la asemenea excese.
pe total, am apreciat si eu filmul. comicul de situatie este mult mai interesant decat cel rezultat din schimbul de replici. eu, una, inclin spre el.

1MicuCelUmilSiViril
12 May 2015, 21:04
Salut! Bine v-am gasit! Eu sunt 1MicuCelUmilSiViril.
Va felicit pe toti, initiator si participanti, pentru acest subiect. Din punctul meu de vedere e cel mai frumos de pe forumul acesta (am citit si alte subiecte la fel de interesante, dar nu le-am gustat asa de tare pentru ca discutiile ajung in alta parte). Ma bucur ca nu a fost alterat in timp de neaveniti, lucru care se intampla prea des pe forumurile din Romania. As fi fost si mai bucuros daca de la ultima postare se mai adaugau cateva "noutati" in materie, macar una pe an. Asta e doar o dorita a unui om care a urmarit subiectul in timp, nu o dojana.

Din cate se vede, se dovedeste a fi lunga si grea calea spre comedie.
Iata un alt punct de vedere asupra discutiei.
Unora care citesc mesajul, din fericire nu e cazul participantilor la acest subiect, li se poate parea mai transant si mai de sus (aceia, pe drept cuvant, sunt un fel de olimpici, totul e sa participi la discutie). Eu nu am nimic cu ei, spun doar ca exista, si nici nu ma sinchisesc de parerile lor. Stiu la ce nivel pun problema astfel de oameni, la nivel de gandaci, nu de Colorado, ci de ... California, ca sa radem putin, ca tot vorbim aici de rasul din filme.
Uitati-va la ei si o sa vedeti o multime de exemple, numai top-uri 100 in care intalniti insirate 100 de comedii, toate americane. Eu inteleg sa nu fie nicio comedie dintr-o alta tara, dar sa nu le pui nici macar pe cele de pe Marte sau, mai ales, de pe Jupiter, asta intrece orice limita!
Si n-as avea nimic nici macar cu parerile lor, daca ar fi vazut multe comedii. Ca asta inseamna automat ca n-ar mai fi avut pareri din acestea dezastruoase, ca, astfel, aveau de unde sa-si dea seama ce e o comedie.
Culmea comediei e ca americanii au multe filme reusite, dar ei nu si nu! Spun asta dupa mai multi ani petrecuti pe internet.
Si inca o data, da, cred ca e de sus (aceasta privire), iar daca e de sus se vede mai bine - in ansamblu. Lucrul asta il stie toata lumea.
Am scurtat mult acest punct ca, desi de importanta, nu reprezinta tema principala a discutiei.

Sa incep cu un impediment in subiectul abordat de dvs: dar la ce comedii de azi sa se uite publicul? Ideea e ca nu prea sunt multe. Chiar si alea care sunt asa de ovationate, cele mai multe sunt caldicele. Simplu, ca sa te uiti la comedii trebuie, mai intai, sa existe comedii!
Iar azi, paradoxal, daca te uiti la genul filmelor, mai toate sunt comedii si nimeni nu rade la ele.
E mare comedie cu comedia! Si tot glumind, ca sa venim si in ajutorul celor care fac comedii, spun ca chiar si sa scrii o comedie e dificil. E mai greu decat sa scrii o tragedie.
Simplist, dar ca sa fie pe inteles, si nu trebuie sa fiti de aceeasi parere cu mine, orice toparlan poate sa faca o tragedie. Pune mana pe sabie, pusca, topor, sau ce are la indemana, hacuieste lumea in stanga si-n dreapta si apoi descrie evenimentele pas cu pas. Mai adauga cand si cand cate un "vai, vai, vai", si gata! Nici nu trebuie sa placa, ca asta-i spilul ei.
Ei, la comedie nu merge asa! Trebuie sa inventezi, sa faci niste scorneli de tot felul care sa si placa omului, sa-l atraga. E mai greu de facut asta. Asa ca e normal sa fie mult mai putine.

Anaemona intreba intr-un mesaj si daca "o sa ajungem sa vedem doar comedii in care se scalimbaie unul si altul sau mai rau, sa fie considerat comedie un film care n-are nimic comic in el?"
Daca e reteta de succes, da, nu putem ocoli asta, asa sunt vremurile, asta e scopul declarat al celor care fac filme.
Partea frumoasa e ca toti "inghit" asta, ca robotii, daca tot ati introdus domniile voastre acest termen in discutie. Nu vedeti ca toti stiu pe de rost cati bani ia actorul X pentru acest film, ce buget a avut filmul. In gluma va zic, ar trebui sa va adaptati rasul pe aceste probleme colaterale ale filmului daca in film nu e deloc comedie, undeva trebuie sa radeti la acea comedie si se poate manca o paine buna din asta. E de ras si comportamentul unor asemenea persoane care doar asta vad spectaculos la un film (chestia cu banii).

Generatiile se schimba, se doresc, normal, filme noi in care sa regaseasca "visele" lor, dar acum situatia e cat se poate de critica (intelegeti prea bine ce spun, nu cred ca mai sunt necesare alte detalii, se vede prea clar, inclusiv daca ai orbul gainilor sau ochelari de cal sau chiar amandoua deodata).
Si apoi cei maturi de azi nu mai au dreptul si ei la filme pe masura lor? Ca filmul a devenit un fenomen specific oamenilor acestor secole in care traim. Cele mai multe comedii, daca ai peste 18 ani, sunt, deja, sforaitioare.
Ce comedii sa vezi? "Pana de sange pe strada vampirilor", ca sa vezi cum horcaie aia de panica sau "Alba ca zapada si vampirul care o suge"?
Ce sa mai vezi intr-un domeniu in care Dracula si-a luat toate drepturile de autor? Plictisitor!

1MicuCelUmilSiViril
12 May 2015, 21:09
Dar asta tot nu-i chiar asa de rau. Ai timp, in aceasta "pauza", sa le vezi pe cele vechi, nevazute si bune, ca sunt multe din urma. Decat sa-ti pierzi timpul cu un film doar pentru ca e nou, mai bine unul vechi si bun, ca si pe atunci nu erau toate promovate sau nu aveai unde sa le vezi pe toate. Sunt multe comedii bune de atunci pe care lumea le descopera abia in zilele noastre.
Asa s-a facut si in alte domenii, muzica, etc, dupa '90.
Iar la cunoasterea comediilor mai vechi contribuie si o elita de traducatori benevoli pentru care avem o mare stima, de aceea i-am si mentionat.

Pe de alta parte fiecare are conceptia lui de film de comedie, iar de aici apar alte multe dezamagiri.
Pentru mine film de comedie inseamna, ca sa dau doar cateva exemple cunoscute de multa lume (comedii spalate in mai mult de patru ape), Modern Time, Play Time, Life of Brian, Secondo tragico Fantozzi, Telegrame, Dobry Vojak Svejk, Poslusne Hlasim, Bienvenido Mr. Marshall, Prova d' Orchestra, Rhinoceros (1974), The muse, Les lettres de mon moulin (1954), Maverick, Il marchese del Grillo (1981).
Asta nu inseamna ca nu ma bucur de celelalte tipuri de filme de comedie (si cele mai serioase, ca cele aratate aici de dvs, in general toata gama de comedii, inclusiv cele pentru o buna dispozitie la sfarsit de saptamna), dar acest tip exemplificat mai sus imi place cel mai mult.

Daca tot suntem aici, din cele spuse de dvs eu am inteles cam ce gen agreati si de aceea pun si cateva titluri extraordinare de acest fel:
In The Loop, The Truman Show (1998), Les Enfants du Marais, Rodnya (1981), Cerny Petr, The Boss of it All, Domicile conjugal, Poveri ma Belli, La escopeta nacional, Amarcord, La Femme du Boulanger, La Vie de Boheme, Dramma della gelosia, Oi tembelides tis eforis koilada, Office Space, Romance With A Double Bass, Miseria e Nobilita, Idiocracy, Golubye gory ili nepravdopodobnaja istorija, Kristnihald undir jokli - Under the Glacier, Le Libertin, A King In New York, Mondo candido, Candide ou l'optimisme du XX-e siecle, La belle verte (1996), Caro diario (1993), Touche pas

1MicuCelUmilSiViril
12 May 2015, 21:15
a la femme blanche (1974), Ridicule (1996), Britannia Hospital, Zezowate szczescie, asta daca va intereseaza cumva.

Nici cu negreala comediei nu trebuie mers asa departe, prea exagerat, caci se presupune ca o comedie, doar prin definitia aceasta a ei asa de generala cum e, trebuie sa te distreze, ori, orice om cu obraz fin, cand se ingroasa gluma, nu mai rade, ca nu mai e de ras, ci, fireste, se ia cu mainile de cap sau se intristeaza, daca vreti.
Teribilismul s-a manifestat intotdeauna, la tinerete si in arta. Inteleg ca asta e teribilismul acestei generatii, dar asta nu face, in niciun caz, ca aceste filme sa se poata numi comedii.

Satira, un alt punct amintit aici de dvs: n-a murit, numai ca nu stiu multi sa o faca, fiindca e ceva foarte fin, pretentios, la care nu se pricep decat putini, si asta de-a lungul timpului, nu doar acum.
Cei mai multi esueaza in platire grobiana de polite. Cateodata isi pierd controlul si ajung pana la injuraturi directe.
Si apoi pentru cine sa faci asa ceva? Ca iti trebuie un public pregatit pentru asta, ori publicul de multe ori e contra, din diverse considerente.

Problematica in adevar e cat se poate de complexa, sunt multi factori care intervin, dar eu plec de la individ si am sa spun prieteneste, pentru ca imi place cel mai mult umorul si totodata vreau sa terminam discutia in aceasta cheie:
Omul contemporan e prea puturos ca sa mai si rada. De aici se pleaca si se pot distinge celelalte aspecte inglobate in aceasta problema (a rasului), cu tot ce decurge de aici.

Cred ca am raspuns prin acest mesaj mai lung si la cele trei intrebari puse de Anaemona in prima postare.
Stimate Malombra, referitor la vizita dvs de care spuneati, oricum, stiati bine de la inceput ca ceva e putred in Danemarca!
Sper sa se relanseze cat mai curand acest subiect necesar, din cate se vede, despre comedie.

Iar la urma, ca sa fie in rand cu subiectul, a venit randul si unei propuneri de-a mea, dificil de ales din mai multe variante, o comedie deosebita, cat de cat aproape de ce s-a spus pe aici: Kitchen Stories (2003), o comedie facuta de norvegieni.
Cred ca o sa fiti surprinsi sau incantati de prezentarea lor comparativ cu imaginea cunoscuta a nordicilor, mai mult, asta fiind in cadrul dificil, specificat in acest film.

O plecaciune,
1MicuCelUmilSiViril

anaemona
13 May 2015, 05:20
1Micu, "I found my moving buddy" :) Nu-mi vine sa cred ca a mai vazut cineva Kitchen Stories. L-am vazut si eu acum aproape 2 ani si atit de mult mi-a placut ca am si scris despre el. Cred ca, in afara de faptul ca e dificil de gasit, alt motiv sa nu fie vazut, n-ar trebui sa mai existe.

Kitchen stories

Din ce in ce mai mult ma regasesc in filmele simple, care nu vor sa epateze, care nu iti flutura nimic neconventional, bizar si absurd in fata ochilor. Si daca filmul respectiv reuseste sa fie comic, sensibil, critic, uman, placerea de a-l viziona e cu atit mai mare. Kitchen stories e o comedie extrem de reusita, despre absurdul impunerii anumitor relatii intre oameni, despre absurdul interventiei stiintifice in domenii in care nu are ce cauta, despre inutilitatea proiectelor stiintifice care implica oamenii, dar nu si individualitatea lor. Incepul e un fel de intrebare, care va continua ca un leitmotiv. E posibila o cooperare intre norvegieni si suedezi? Am vazut si in alte filme atacuri comice referitoare la relatiile dintre ei, dar aici ele abunda, de la inceput, pina la sfirsit, fara a fi deranjante insa. Poate doar pentru cei direct implicati, cum ar fi la noi romani si unguri care au avut ceva de impartit, dar oricum, filmul nu ia deloc o tenta politica iar eu nici macar nu le cunosc istoria. Pentru un observator care nu stie despre ce e vorba micile sicanari sint comice si perfect decente. Cind prima tema, a rivalitatii sau a sicanarii dispare, raminem cu personaje normale. Din pacate, necunoscind nici una din limbi, habar nu am in ce limba e vorbit filmul, pentru ca suna identic pentru mine, doar ca imi inchipui ca fiecare personaj vorbeste in limba proprie si in final se inteleg. Filmarile sint intr-un cadru foarte auster, iarna, asa cum le e impusa si relatia celor 2 personaje principale, numai ca filmul iti serveste situatii comice, una dupa alta, care de multe ori sint si extrem de sensibile, ca de multe ori iti fuge gindul si te intrebi, oare nu e frig acolo, se incalzesc intr-un fel? pentru ca n-am vazut nici un foc. Citeva filmari sint intr-o rulota foarte ingusta si o anume filmare mi-a amintit de scena aglomerarii de personaje a fratilor Marx in A night at the opera. Una peste alta daca vreti un film care sa va mearga la inima fara sentimentalisme ieftine, impopotonari si trucuri, asta mi se pare destul de potrivit. Ah, si sa nu va inchipuiti ca se face mincare in filmul asta o mare parte din film se petrece in bucatarie, doar ca nimeni nu gateste acolo.

1MicuCelUmilSiViril
15 May 2015, 21:19
Din explicatiile dvs eu ma asteptam sa va placa acest film, dar nu stiam ca l-ati vazut, ca intr-un timp foarte scurt nu poti citi chiar tot forumul. E un film excelent.
In schimb eu, care sunt un novice pe forum, credeam ca l-a vazut multa lume, mai ales ca l-ati si descris, dupa cum ne spuneti. Sau macar dupa cuvintele frumoase pe care le-ati spus aici ar trebui sa starneasca interes.
Cinematografia nordica mai ofera satisfactii, au reteta buna. In general, celelalte au cam fost corupte de "mode".
Daca tot suntem la Nord nu as vrea sa-l parasesc curand, si asa la noi vine caldura prea mare.
La filmele nordice e bine ca se pot vedea si fara subtitrare, daca e cazul, ca vorbesc putin, cu o exprimare foarte simpla, lasand loc imaginii sa vorbeasca, doar e cinematografie.
In general, fata de filmele din anii '70, sa zicem, acum, in filme, se vorbeste de doua ori mai mult, deci se face(=spune) de doua ori mai putin, pentru ca nu e timp de atata vorbaraie.
Oricum, limbile nordice, ca tot ati adus aminte de ele, seamana mult intre ele, dupa cum spunea un cunoscator. Sunt ca limbile latine, de unde noi tragem concluzia ca se aseamana cu limbile latine, deci, se aseamana si cu limba romana! Parfum!
Sa continuam cu un alt film superb, Of Horses and Men - Hross i oss (2013), un film islandez (pentru cine nu a avut curiozitatea sa vada filme din aceasta tara trebuie sa spun ca fac filme frumoase), o reusita alegorie, o "voce" a naturii care spune bine ce spune, dar nu va stric placerea celor care, inca, nu l-ati vazut.
Sa il amintesc si pe clasicul Sommarnattens leende al lui Bergman, o comedie cu un subiect obisnuit, bine facuta, foarte solida, incat poate schimba parerea unora ce cred ca acest gen este superficial.
Rasul e ceva pur omenesc, nu e vorba doar de o placere, nu poti spune "am incercat, nu-mi place sa rad"! Da, rasul e uman, daca ati uitat asta.
Rasul e si o activitate mentala, nu doar afectiva, iar moda zilei e sa ai cat mai putin de-a face cu asta, si fiecare o face pe propria raspundere.
Tot in stil nordic, tot islandeza si tot finuta e si comedia Country Wedding (2008), pe care o recomand, de asemenea, cu caldura. O comedie de situatie remarcabila, ca pentru domniile voastre, pentru o buna dispozitie si pe care o veti indragi cu siguranta. Din cate imi amintesc si in primele postari am mai strecurat cel putin un film islandez.
Iata inca una zvapaiata, despre prezentul acesta bizar, despre a fi la moda, un lucru pe care se pune un accent exagerat astazi, si despre multe altele - Klown (2010), o comedie daneza la care se rade copios, cu o conditie, sa nu fii prea pudic.

1MicuCelUmilSiViril
21 May 2015, 16:35
Inchei ciclul nordic propus, ca nici sa ne prinda iarna cu ei nu e bine, adaugand inca o recomandare:
Malev (2005) este o comedie reprezentativa a acestor ani unde istoria e la mare pret, o comedie facuta de estonieni. Este o autoparodiere, totul e facut cu o nonsalanta ce amuza tare.
In filmul Nousukausi - Upswing (2003) ni se prezinta viata moderna cu surprizele acestor timpuri moderne.
Filmul finlandez este o cometragedie, un film pe a carui generic apare anuntul ca e inspirat dintr-un caz real, dar pare ... ireal dupa intamplari, ce provoaca multe zambete.
Asa Nisse Walkom to Knohult (2011) e un film nordic clasic, de mare de succes, la care se fac mereu remakeuri. E refacut de numai 20 de ori (pana acum)!
Italiensk for begyndere (2000), o alta poveste placuta de urmarit si interesanta, totodata.
Poate fi privit ca un indreptar pentru ruperea monotoniei zilnice, in varianta daneza.
Havukka-ahon ajattelija - Backwood Philosopher (2009) este un film foarte frumos imaginat.
Dupa placerile celor de pe aici ar merge si mai seriosul Du levande (2007) suedez, un film excelent de Roy Andersson, din a carui filme am mai vazut, in paranteza fie spus, Songs from the Second Floor (2000), de asemenea interesant.
Pentru iubitorii de filme nordice si nu numai, inca unul, The Icelandic Dream (2000). Titlul, ales parodic, spune totul.

1MicuCelUmilSiViril
07 Jun 2015, 08:52
Myortvye dushi (1984)
Intamplarea a facut ca sa gasesc pe un site subtitrari pleasca in romana pentru acest film, aparute de curand, asa ca, desi doream sa amintesc de alte filme, o schimbare buna nu strica, e binevenita, mai ales ca e loc si timp pentru toata lumea.
Cred ca si dvs va veti bucura de acest film pe care eu l-am vazut de doua ori. Se impunea, daca tot au aparut subtitrarile amintite mai sus.
"Suflete moarte" este o comedie facuta in zodia bunului simt (cu numarul 13 bis), bantuie prin lumea asta de aproape 200 de ani, autenticitatea sa propunand-o ca pe o realizare miraculoasa, ce surprinde placut de atatea generatii.
Este "imortala" si prea morala dupa gustul unora!
E o ecranizare in cinci parti a romanului "Suflete moarte" de N. V. Gogol.
Lumea lui Cicikov e cat se poate de reala, iar filmul reuseste sa redea destul din esenta romanului.
Nu se poate spune ca filmul e o capodopera, cum surprinzator doreste lumea sa gaseasca la fiece pas sau sa catalogheze tot felul de aparitii cinematografice, mai nou (si apropo, eu as pune semnul egal intre noutati si "novicitati"), dar e un film de care e nevoie pentru ca ofera o perspectiva nebanuita asupra unor lucruri considerate, in mod gresit, normale, de catre unele persoane dovedite superficiale pana in maduva oaselor.

1MicuCelUmilSiViril
17 Jun 2015, 22:42
A venit randul sa amintesc acum de un cuplu extraordinar (Agnès Jaoui, Jean-Pierre Bacri), actori, regizor, scenarist, de care se vorbeste in "cerc restrans". Nu e niciun secret. Am putea spune asta, din moment ce filme ca: Un air de famille, Parlez-moi de la pluie, Le gout des autres (2000), nu sunt tare cunoscute la noi.
Pentru cei ce printre preferinte au si filmele frantuzesti va fi o incantare, pentru ceilalti va fi o mare surpriza, deosebit de placuta, mai exact.
Astea, in primul rand, sunt filme facute cu cap, nu baliverne. Sunt tonifiante si utile.
Parlez-moi de la pluie (2008), ultimul dintre ele pe care l-am vazut, poate nu e cel mai bun, dar e fantastic. Cei doi protagonisti (Jean-Pierre Bacri, Jamel Debbouze) sunt mult mai simpatici decat sunteti dispusi sa-i creditati.
PS:
Trebuia sa spun ceva si despre "La Fee" si aici se incadreaza cel mai bine. L-am vazut, e chiar fain, o imbinare perfecta clasic-contemporan, o reusita rarisima, chiar incredibila in ultimii ani, avand in vedere situatia generala (asta nu inseamna ca e o capodopera).
Adaug si eu la acest sector una remarcabila, sarbeasca:
Montevideo, vidimo se! (2014)
Cred ca e cel mai plin de viata film din ultimul deceniu, o adevarata reusita, nu miorlaieli dupa anumite sabloane, ca sa aiba succes! Cu certitudine un alt film de vazut!

anaemona
23 Jun 2015, 01:11
1MicuCelUmilSiViril, sint foarte interesante recomandarile tale. As vrea, in viata asta, sa apuc sa vad filmele pomenite de tine aici. Am cautat pe sarite, nu in ordinea scrisa de tine si unele se pare ca nu exista. Myortvye dushi e un exemplu. Ai pomenit si multe pe care deja le-am vazut si as vrea sa le revad, destul de multe. Problema mea, personala, in momentul de fata, e ca nu prea mai vad filme, nu prea mai pot vedea filme. Cred ca am mai trecut prin faze din astea, nu mai tin minte cit m-au tinut, dar faza actuala deja tine de ceva luni bune. Nu stiu daca am vazut 3 filme in ultimele 3 luni. E vorba si de timp, dar timp s-ar mai gasi. O explicatie ar putea fi ca e mult mai comod sa vad citeva seriale, serii pe care nu le-am vazut la aparitie, pentru ca pina acum citiva ani singurul serial pe care il vedeam era Seinfeld. Intre timp, am pierdut sirul lor. Unele mi s-au parut deosebite, altele banale, dar totusi oarecum good entertainment, cum ar fi Homeland, ultima mea descoperire, la care mai am de vazut un sezon.

1MicuCelUmilSiViril, sper sa continui sa scrii aici. Pe Agnès Jaoui/Jean-Pierre Bacri i-am descoperit acum ceva ani. Ultimul vazut e Au bout du conte. Nu e extraordinar, de fapt mi s-a parut ceva mai slab decit toate celelalte vazute de mine, dar umorul celor 2 e prezent si nu pot spune ca e film prost, doar prin comparatie nu se ridica la nivelul celorlalte. Scenele cu cei 2 sint cele mai bune.

1MicuCelUmilSiViril
23 Jun 2015, 20:31
E a doua oara cand imi aman subiectul propus si cine stie cate din acestea se vor mai intampla, dar merita, ca asta e frumusetea forumului, raspunzi interlocutorului.
Nu trebuie sa va faceti griji pentru starea de care spuneti, eu o vad cat se poate de normala si nu dureaza, pofta revine cand trebuie. E omeneste. Opinia mea este ca griji trebuie sa-si faca cei care nu ajung la acest stadiu si merg asa la nesfarsit. Asta e dubios!
Imi inchipuiam, din ce spuneti, ca multe din filmele amintite de mine le stiti, dar le scriu poate mai sunt si alti utilizatori interesati sa caute satisfactie in umor si comedie buna.
De scris scriu, de abia am ajuns aici, si o voi face atat timp cat forumul va avea utilizatori. Dupa aceea nu mai are haz, seamana a "blog", stiti la ce ma refer, si asta e departe de mine.
Despre serialul amintit de dvs nu cunosc nimic. Si mie imi plac serialele, dar momentan nu am "sezon" de seriale.
Si ca sa fie o interventie in rand cu subiectul, din cand in cand il mai vad, din cand in cand il mai amintesc, pentru ca mi-e drag, iar pe de alta parte e film romanesc, o arie de filme despre care nu am amintit nimic pana acum.
Telegrame - despre el e vorba - este cel mai bun film de comedie romanesc, indraznesc sa spun eu. De ce este cel mai bun? Pentru ca nu exista altul mai bun. E original si cu un scenariul nemuritor. Si mai e Birlic si Giugaru.
Odata facusem o lista cu filme de comedie pe care poti sa le vezi de mai multe ori fara sa te plictisesti.
Asta nu inseamna sa le vezi de 20 de ori, una dupa alta. Asta ar inseamna ca ai o problema.
Si "Telegramele" faceau parte din ea.
Dupa '89, din pacate, pana acum, nu iese niciuna in evidenta care sa invinga timpul, sa fie la acest nivel.
Faceti un exercitiu de simulare si puneti-va intrebarea cum se vor vedea, ce interes vor mai prezenta, cele cateva mai rasarite din aceste vremuri peste, sa spunem, 20 de ani, si asa veti vedea bine ce vreau sa spun.
As mai aminti, ca alte propuneri romaneasti interesante, O scrisoare pierduta - 1953 (chiar daca e teatru filmat), "Iubirea e un lucru foarte mare", "Operatiunea monstrul" si de ce nu "Premiera", "Mitica Popescu", toate filme excelente, in stiluri diferite, cu diferiti actori remarcabili.

1MicuCelUmilSiViril
27 Jun 2015, 08:01
Kalimera!

Daca-i democratie sa facem si cateva propuneri de filme grecesti:
In primul rand, O Ilias tou 16ou, un film clasic, distractiv, ce dateaza din anul '59, un fel de Grecia antica in filme, dar o perioada a cinematografiei elene cu care grecii se mandresc.
Filmul, care are cateva personaje pe care le indragesti foarte usor, mi-a ramas in memorie de o vreme.
The Day the Fish Came Out (1967) sau Ziua in care vin pestii, un film foarte renumit, facut de Michael Cacoyannis, ce produce multa buna dispozitie.
De cateva mii de ani grecii se mentin in atentie. Asa fac si prin acest film deosebit si foarte cunoscut de ... cei cativa care il mai cunosc astazi!
Totul e facut pentru haz, astfel incat si bomba atomica poate aduce valuri de turisti, relansand economic zona!
O alta comedie simpatica e si "Istoria mias kalpikis liras - Povestea unei lire false" (1955), un clasic pentru suflet facut de Yorgos Javellas, o reusita ce se impune si astazi, curata si originala. Chiar daca lira e falsa, comedia e sclipitoare.
Spunea bine cine spunea ca lipsa de bani se vede in toate comediile lor, dar au acel aer particular, foarte amuzant si benefic.
Sunt filme pe care, in mod normal, nu trebuie si nu ai cum sa le ratezi.
Iata ca grecii se dovedesc a fi si maestrii odiseelor comice filmate, care, din fericire, sunt pe gustul romanilor, probabil si pentru ca sunt balcanici deopotriva.
Spuneam si de vechimea grecilor in ale comediei, o traditie milenara. Nu se poate trece cu vederea chiar Aristofan, al de avea piesa aceea despre carnatari, autor pe care lumea de azi are norocul sa-l cunoasca prin cateva piese care s-au pastrat (fata de alti scriitori importanti de atunci).
Ultimul film vazut pe care mi-l amintesc, facut dupa una din piesele sale, chiar daca nu e grecesc decat de "conceptie", ci spaniol, se numeste Lisistrata (2002), dupa renumita piesa omonima, cu o tema interesanta, la obiect, dar si hazlie in acelasi timp.

Antio! Geia sou!

saiaj
28 Jun 2015, 21:38
Salut. Cel mai recent film pe care il recomand, este Mortdecai cu Johnny Depp. Foarte caterinca filmul, merita din plin vazut.

1MicuCelUmilSiViril
04 Jul 2015, 20:16
Poate ca atunci cand am inceput sa vorbesc despre filmele frantuzesti de comedie trebuia sa incep cu el, sau poate nu, poate cu Max Linder, ori cine stie ce alt cineast ilustru. Insa J. Tati este un apogeu al cinematografiei si oricand amintesti de el isi pastreaza locul.
Scriu despre el pentru ca mi se pare mult prea putin prezent pe acest forum, din ceea ce am gasit, fata de ceea ce reprezinta el.
Les Vacances de M Hulot, Trafic, Play Time, Mon oncle, sunt tot atatea motive de satisfactie ale unui cinefil.
Chiar si primul sau personaj cunoscut, postasul din Jour de fete, are un farmec inegalabil.
Dar exista si cateva scurt metraje excelente, mai putin cunoscute, care trebuie amintite si dintre care vreau sa propun unul numit Cours du soir, foarte hazliu. Imbinarea este exploziva: seral - cine mai stie ce inseamna asta si pretendenti la luminile rampei, viitori actori, cu talentele lor ascunse, ce asteapta sa le descoperiti.
Imbucurator este faptul ca au inceput sa apara dvd-uri cu filme, critica, scurtmetraje, documentare, despre viata acestui unic cineast si realizarile sale impresionante.
J.Tati e unul din cei mai mari creatori de comedie, mult prea putin mentionat in acesti ani turbati.
Cu varful umbrelei sale, folosita ca aratator, ne prezinta fin toate neajunsurile civilizatiei noastre. Am zis ca arata, nu ca loveste cu umbrela!
Trafic (1971), una din preferatele mele, e o comedie clasica foarte sensibila si un mare triumf, totodata. Se stie ca Tati s-a amuzat copios pe parcursul filmarilor la aceasta comedie, iar in paranteza fie spus, e si de ce.
Mai adaug un nume renumit in cinematografia franceza pentru alte filme, C. Lelouche, nu si pentru superba comedie intitulata Robert et Robert, mai putin cunoscuta, dar impecabila, bine gandita si teribil de amuzanta daca privesti totul cu maturitate, o propunere selecta si o galerie de actori foarte valorosi.

Theodor2011
08 Jul 2015, 17:09
Due Date si The Hangover II

1MicuCelUmilSiViril
12 Jul 2015, 21:10
Imi pare bine ca nu-s oameni tristi pe aici si salut participarea celor doi nou veniti la acest subiect, saiaj si Theodor2011.
Si cu aceasta ocazie adaug inca o comedie pentru sfarsitul de saptamana:
Envoyes tres speciaux (2009)
In acest film Jugnot, care in general a jucat numai roluri tampite, persista in a face numai "lucruri spectaculoase" si impreuna cu Lanvin sunt protagonistii acestei comedii "tampite" si vesele (dupa cum se vede, s-a ajuns sa spui si asa ceva, azi), o comedie ce are in vizor mai multe teme de actualitate din presa ultimilor ani.
Nu va asteptati la o capodopera, dar e o comedie antrenanta si sunt expuse intr-o maniera potrivita multe si diverse lucruri din societatea moderna care, pe drept, te fac sa razi bine.
E o comedie de vara, pentru distractie.

1MicuCelUmilSiViril
15 Jul 2015, 21:00
In peisajul cinematografic, regizorul spaniol Luis Garcia Berlanga este o prezenta deosebita.
De departe cel mai bun din Spania intr-ale comediei, dar o comedie foarte elevata, Berlanga ofera o diversitate de teme inteligent tratate, pe masura inaltei sale valori, in care se regaseste societatea spaniola, evenimentele ce au marcat-o de-a lungul mai multor decenii, tot ce misca, pe scurt. De aceea, pentru a intelege mai bine comicul sau, trebuie cat de cat cunoscute evenimentele la care face referire filmul respectiv.
Personalitatea sa a marcat toata suflarea spaniola, spiritul sau fiind foarte indragit. Au ramas ca anecdota, dar cat se poate de adevarate, intamplarile de la filmul Los jueves, milagro (1957), un film foarte indragit in Spania, ca sa exemplificam.
Filmul este cunoscut ca cel mai cenzurat film spaniol. Cenzura a schimbat multe dialoguri, atat de multe incat marele Berlanga, asa cum stia el sa raspunda, a inclus numele cenzorului in randul scenaristilor (si se afla pe generic)!
Iar filmul incepe bine, dar motivele aratate au facut sa nu fie o mare realizare, insa poti sa-ti inchipui ce ar fi fost daca ar fi fost originalul, o nunta cu taraf.

Am mai adus aminte pana acum pe forum, la acest subiect, doua filme facute de el, dar el are o multitudine de filme ce il caracterizeaza.
Sa descoperim cateva:
Bienvenido Mr. Marshall - Bun venit, dle Marshall, un film cu un comic excelent (si ma bucur ca cineva, in sfarsit, a facut subtitrare in romana la el).
Titlul dezvaluie subiectul: Spania, dupa razboiul mondial, asteptari si realitate, vorbe si fapte.
La vaquilla - vacuta, o plimbare detasata, comica, prin razboiul civil dupa ce lucrurile s-au asezat, la "n" ani distanta de evenimente.
El verdugo - calaul, un film care am vazut ca intruneste sufragiile celor mai multi spectatori ca fiind cel mai bun film al sau.
La escopeta nacional - vanatoarea nationala, un film remarcabil, parte a unei trilogii, "o epopee nationala". :)
Nu putem trece cu vederea spectaculosul Todos a la carcel - Toti la puscarie.
Mai sunt si altele, dar sa lasam loc si de placerea fiecaruia.
Merita cunoscut, chiar si tradus :) , e un nume prea important in cinematografie.

1MicuCelUmilSiViril
01 Aug 2015, 05:16
Si ca sa nu spuna lumea celor foarte impresionabili ca aici e un fel de parada cenusareselor (nu ca ar conta in vreun fel), sa vorbim si despre comedii cunoscute (am mai spus si despre altele asemenea in primele postari).
Mai intai, din cate se vede, filmele sunt de mai multe categorii: bune si necunoscute, cunoscute si varza, a patra categorie care nu conteaza si, in acelasi timp, bune si cunoscute, mai rar, ce-i drept, dar bucuria e mare cand se reuseste asa ceva.
Cred ca aici intra cel mai bine supercomediile americane. ma refer la: My fair lady, dar si la Mel Brooks, W Allen.

Supercomediile de inceput au inceput chiar cu anii '50, si s-au pastrat in marea lor majoritate americane.
O extrem de mica trecere in revista a lor:
My fair lady Este un film cu adevarat incantator!
Dr. Strangelove Cel mai mult mi-a placut, e cel mai aproape de stilul sau si al acelor ani, rolul colonelului britanic. E superb!
Follow a star, Norman straluceste intens!
Si tot asa, in ani, gasim numeroase comedii excelente. Cine nu a auzit de Blake Edwards, Peter Sellers, Mel Brooks, Jim Abrahams! Daca-mi permiteti, am sa raspund tot eu: cine are auzul prost!
Dar sa continuam!
Blazing Saddles, Robin Hood: Men in Tights de Mel Brooks
Love and death a lui Woody Allen
Airplane! ? O nebunie de Jim Abrahams!
Top secret! E unul din filmele reprezentative ale anilor '80.
Maverick, mare lucratura!
The sting
The party
Pe de alta parte mai sunt si: seria "Le Gendarme", Il soldato di ventura, Those magnificent men in their flying machines, Le diner de cons, Secondo tragico Fantozzi, ca sa amintesc si cateva europene, in final.
Oricum, "genul" are stiluri foarte multe. Din pacate a fost abandonat. A tinut pana la inceputul anilor '90. Putem spune ca Hot Shots! ar cam fi printre ultimele din bransa.
Acesti ani (intervalul '50 - '90) sunt importanti pentru aparitia si consacrarea filmului de comedie absurda in acest format de film - supercomedie. Si aceasta e, la randul ei, in mai multe stiluri: vezi Rhinoceros (1974) dupa Ionesco, ce sa mai spui de Monty Python, parodii gen Aeroplanul sau Hot Shot, filmele facute de J. Tati si altele.
Din punctul meu de vedere acesta e cel mai important tip de film de comedie, pentru ca necesita un anumit nivel de cunostinte pentru intelegere. Mai mult, de multe ori ne scapa de nevoia permanenta a omului de dramatizare. Probabil de aici s-a ajuns si la exprimarile (si aberatiile, totodata) de genul cartea e mai buna decat filmul sau filmul decat cartea, ceea ce este o tampenie, de fapt! Mare!
Era normal sa decada, deci, comedia, acesta fiind apogeul. Bineinteles, putea sa nu se opreasca aici, sa mai urce, era libera s-o faca. Dar cu cine? Ca nu se pot plange cei de azi de conditii, sunt cele mai propice, asta ca o paranteza.
Dar am adus aminte aceste comedii cunoscute cu scopul de a adauga altele, in compania carora poti petrece clipe foarte placute, filme mai putin cunoscute astazi, din acelasi gen, pentru cei interesati, persoane care cauta si nu au aflat inca de existenta lor.
The Kentucky Fried Movie
I'm Gonna Git You Sucka (1988)
Young Doctors in Love (1982)
The Big Bus (1976)
UHF (1989)
Whoops Apocalypse
The president analyst

1MicuCelUmilSiViril
06 Aug 2015, 20:46
Monsieur Leguignon lampiste (1952)
In selectia mea de filme propuse, daca tot am vorbit de filme franceze, si acesta e unul demn de mentionat si de stiut, probabil un unicat.
Este o comedie rarisima, rupta din viata, foarte reusita, Leguignon (ghinion), personajul principal, fiind demn de orice antologie, un personaj comic excelent realizat de Yves Deniaud, care, alaturi de mai cunoscutii, astazi, Louis de Funes si Jean Carmet, ne pun la dispozitie un film desavarsit. Doar la un film rusesc am mai vazut o performanta asemanatoare, din cate imi mai amintesc pe moment.
Mai larg, despre comediile clasice franceze, in cateva cuvinte trebuie mentionate si urmatoarele:
Marius (1931) - nu puteam sa nu amintesc de Raimu, unul din colosii actorilor, macar cu un film.
Occupe toi d'Amelie si Hotel Paradiso, doua filme tip vodevil, spectaculoase si azi, dupa un dramaturg francez foarte renumit.
Sa-i trecem aici si pe Pierre Richard, Louis de Funes, Bourvil, Fernandel si J. Vileret, cu zecile lor de filme bune lasate mostenire.
Louis de Funes, de exemplu, nu inseamna numai "Jandarmii", care, pe de alta parte, au multe glume de spirit, mai fine de felul lor, probabil neintelese de o parte a publicului, care batjocoreste aceste filme intr-un mod lamentabil, ci si filme ca: Ni vu, ni connu, Le tatue, foarte respectabile si pline de haz.

saiaj
10 Aug 2015, 21:37
Un alt film destul de morbid sa zicem dar care mi-a placut destul de mult, a fost "Tache" o comedie romaneasca din 2009 cu Mircea Diaconu in prim-plan. Mi-a placut, desi nu prea imi place sau cel putin nu prea mai imi place Mircea Diaconu (cred ca din cauza ca miroase a politica).

serialeonlinehd.net
12 Aug 2015, 16:35
Un film ce il recomand + o are in centru povesti pe fumoasa si versata Natalie (Lyndsy Fonseca) de la Standford pe care orice barbat o poate avea oricand contracost.Mitch (Michael Doneger), care tocmai a fost concediat din cadrul redactiei ziarului la care lucra,acesta incearca sa isi recapete postul pe care l-a pierdut prin redactarea unui articol care sa faca furori

1MicuCelUmilSiViril
22 Aug 2015, 10:03
Serialele englezesti de comedie reprezinta un reper al genului si le amintesc aici deoarece.forumul de seriale are un alt obiect al muncii, contine in cele peste 40 de pagini in marea majoritate seriale de pe alte meleaguri.
Dar trebuie spus ca am gasit unul pe care l-am trecut pe lista, paremi-se propus chiar de anaemona, careia ii multumesc, sau oricui l-a propus.
Am constatat ca in timp s-au strans vreo 20 de seriale care mi-au placut:
Only Fools and Horses,
Dad's Army,
Blackadder,
Mr. Bean,
The Thin Blue Line,
Jeeves and Wooster,
The Benny Hill Show,
The IT Crowd,
Yes, Prime Minister,
'Allo 'Allo!,
Black Books,
Red Dwarf,
The Hitchhikers Guide to the Galaxy,
Big Train,
The Goodies,
At Last the 1948 Show,
Do Not Adjust Your Set,
Monty Python's Flying Circus,
Fawlty Towers,
ultimul revazut cu prilejul aniversarii a 40 de ani de la lansare. Si ce film!

saiaj
22 Aug 2015, 21:56
"The Benny Hill show" absolut genial, mi-am adus aminte ca ma uitam la el cand eram mic, rula pe tv. In perioada aia eram undeva in generala intre primara si liceu si pe langa umorul oferit, era o sursa excelenta de imagini sugestive cu domnisoare superbe. Nici clipurile rap n-au atatea femei frumoase si despuiate gen, cate avea Benny Hill. :)

1MicuCelUmilSiViril
25 Aug 2015, 09:27
Ca sa termin cu serialele, amintesc, pentru ca trebuie vazut si pentru ca stiu ca sunt aici iubitori de seriale englezesti de comedie, de un film pe care l-am urmarit cu mare placere cu ceva vreme in urma si care, in mod surprinzator, a fost omis de noi toti. :)
Goodness Gracious Me(Dumnezeule) ! Cam asa spui urmarind acest serial.
Dupa mine e unul din cele mai bune seriale de comedie facute la BBC. Comparatiile cu Monty Python nu sunt gratuite, acesti noi comici au glume foarte inteligente. Stiu ca aici va fi apreciat ca atare de multi utilizatori cititi de pe acest forum, pe care-i stimez.
Sa zic ceva si in bascalie. Stau cateodata si ma gandesc cata lume sufera pentru ca nu stiu engleza. Daca stiam, traduceam serialul asta, insa asa, multa lume sufera ca nu stiu eu engleza! :)
Asadar, daca va plictisiti si vreti un serial de belea, asta e!
O familie indiana stabilita in Anglia ne demonstreaza cat de perfect s-a adaptat la cultura occidentala. Aflata la confluienta celor 2 culturi, deci se pot spune multe, e o parodie excelenta, e cu mult umor, are si ironie, e un spectacol, o experienta foarte placuta.
Este original, propune parodii nu in forma clasica, a indianului neadaptat, ci moderna, cu indieni adaptati la viata occidentala.
Cert e ca atat superficialitatea englezilor cat si a indienilor e luata la bani marunti intr-un mod spumos (dar sunt si alte delicatese).
Am vazut primele doua serii, prima inedita, dar si a doua, chiar daca isi plateste tributul de serial, repetand, cateodata, unele poante cu priza la public, este de o valoare foarte mare, data de multe poante excelente.

cosmin742000
27 Aug 2015, 15:59
Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? (2014)

http://www.cinemagia.ro/filme/quest-ce-quon-a-fait-au-bon-dieu-591946/

http://www.imdb.com/title/tt2800240/

anaemona
27 Aug 2015, 22:36
1Micu, e impresionanta lista ta de seriale comice britanice. Eu marturisesc ca stiu doar 3 de pe lista. Fawlty towers e singurul pe care il am si-l revizionez o data la citiva ani. Acum imi dau seama ca nu l-am vazut cam de mult. O sa caut incet, incet toate serialele pomenite de tine. O sa incep cu ultimul, Goodness gracious me, pentru ca mi-a amintit de un film foarte bun, tot englezesc, care trateaza aceeasi problema, mixajul a doua culturi foarte diferite, cu accentul pus pe neintegrarea capului unei familii mixte pakistanez-englezoaica, numai ca nu e parodie filmul, e cit se poate de comic si cit se poate de trist in acelasi timp. Interpretare excelenta din partea tuturor. East is east din 1999. S-a facut o continuare, West is west in 2010, care nu-i nici pe departe la fel de buna.

anaemona
27 Aug 2015, 22:44
Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu? (2014)



cosmin, mi s-ar parea foarte interesant sa apara o lista de seriale altfel decit englezesti si americane, eventual romanesti. Eu am un serial turcesc considerat foarte de bun de catre turci, Hababam Sinifi. Il am de multi ani si sint multi ani de cind nici macar nu mi-am amintit ca-l am. Problema e ca nu e tradus :)) asa ca nu m-am obosit sa-l vad nici macar pe sarite. Tot asa, am o comedie poloneza, Mis, pe care n-am putut-o urmari din lipsa de subtitrari.

cosmin742000
28 Aug 2015, 07:01
Uite ca a aoarut lista de comedii neenglezesti si neamericane care mie - mi-au placut :
Les gaîtés de l'escadron(1932)
La sposa non può attendere (1949)
Miss Italia (1950)
L'auberge rouge (1951)
Le plaisir(1952)
La presidentessa1952)
Moglie per una notte1952)
Les belles de nuit1952)
Pellegrini d'amore(1953)
L'ennemi public n° 1(1953)
Ci troviamo in galleria(1953)
Due notti con Cleopatra(1953)
Miseria e nobilt

cosmin742000
28 Aug 2015, 07:04
jur ca am scris vro 100 de comedii , pana in anul 70 , nu stiu dc le-a luat doar pe astea , de 2 ore tot scriu , motiv pt care iti dau sa alegi : ori ma las pagubas , ori le scriu doar pe cele din sex 21 ca sunt mai putine bune

cosmin742000
28 Aug 2015, 08:06
Sonja and the Bull .................................................. .................................................. .....2012
L'arnacoeur....................................... .............................................2010
Nunta Muta.............................................. ......................................2008
A fost sau n-a fost?............................................. ...........................2008
Schimb valutar (2008)
Hors de prix (2006)
La tigre e la neve .................................................. .........................2005

Cam astea sunt comediile neamericane si neengleze din secolul asta care mi-au placut , plus cea recomandata initial

1MicuCelUmilSiViril
28 Aug 2015, 20:47
Ce de treaba a fost pe aici!
Desi nu sunt eu amfitrionul, pe mine ma bucura prezenta lui cosmin742000 aici si de aceea il salut si pe el calduros.
Din listele sale am vazut si eu cam jumatate si sunt filme bune. Multumesc pentru recomandari!
Anaemona, toate serialele englezesti expuse sunt de valoare. De "East is east" nu stiam, multumesc!
Eu am zis seriale englezesti pentru ca astea imi plac cel mai mult.
La serialul Goodness Gracious Me actorii sunt foarte talentati.
Hababam Sinifi am vazut si eu acum cativa ani, dar, pentru publicul larg zic, ca cei obisnuiti de pe aici stiu sigur ca ma inteleg, inainte de a vedea filmele trebuie sa stiti cate ceva despre cultura turceasca, altfel vi se par o porcarie, ricoseaza puternic, nu se prinde nimic!
Am vazut si Mis, demult, dar pe mine nu m-a impresionat.
In afara de cele pe care le-am spus incepand de pe prima pagina, din filme neenglezite pe care le-am vazut in ultima vreme si de care imi aduc aminte pe moment, amintesc:
Beli lavovi, un film sarbesc amuzant,
Mission London (2010), bulgaresc, foarte hazliu, scuze daca cumva am mai amintit de el,
Les Fous Du Stade (1972), ca sa zic si unul frantuzesc,
trebuie sa va zic si de unul ceh, chiar daca l-am vazut acum cativa ani, de doua ori, insa, si am ras tare la el, Skritek se numeste, 2006 pare-mi-se, nu are cuvinte, nu trebuie subtitrare, e bun, am mai vorbit de el, dar unii nu il apreciaza, acum se poate spune cu trecerea timpului, poate pentru ca se vad acolo, eu m-am distrat de minune,
si, pentru ca asta era intrebarea, la urma urmei, serialul care m-a amuzat cel mai tare, unul nordic numit Tura de noapte - The Night Shift (2007), asta ca un P.S. la seriale.
Seria are 12 episoade (mai sunt doua serii, dar in alte locatii) si zice despre trei bravi islandezi: unul cu 5 facultati, care a ajuns sef de tura intr-o benzinarie sau motorinarie si pentru care nu exista altceva pe lume mai maret decat Suedia, altul care a facut cea mai proasta alegere, a lasat medicina ca sa lucreze in acest loc, iar celalalt e asa, ceva la moda, dar se descurca bine, e de baza.
Impreuna impart tura de noapte.
Desi pe timpul noptii pot apare tot felul de ciudati, eu zic ca mai ciudati ca ei n-au de unde sa apara.
Sunt faze bune si sunt distractivi.

1MicuCelUmilSiViril
05 Sep 2015, 07:54
Continuam discutia inceputa in ultimele mesaje, si anume comedii clasice reusite si neenglezesti: pentru conformitate am sa dau alte exemple decat cele cateva uzuale care se vehiculeaza in permanenta intr-un numar minuscul, un cliseu de rahat pe internet, dealtfel (asa riscam sa-i demonetizam pe cei prea citati si, mai mult, sa consideram gresit ca doar atat inseamna comedie, o alta tampenie crasa).
Mai sunt si altii care au facut comedie buna, toate expuse mai jos neaparat de vazut: Totò Letto A Tre Piazze, Operatione San Gennaro, Rejs, sa dau cateva exemple de astfel de filme.
Si ca sa continui lista lui cosmin742000 cu italienele:
Il Vigile (1960) - magnific,
Zio Adolfo, in arte Führer (1978) - antologic,
Il soldato di ventura (1976) - alt film de valoare, de fapt de ce sa mai pierd timpul sa scriu la fiecare? Toate sunt filme vesele, comedii in adevaratul sens al cuvantului.
I due marescialli (1961)
Italian Secret Service (1968)
Mio figlio Nerone (1956).
Apoi filme de vacanta, pentru tineret, cat mai e vacanta,
A Chinese Odyssey Part One: Pandora's Box (1994)
unde se ia in vizor toata pacostea asta de filme chinezesti de duzina,
Summer Time Machine Blues (2005)
sau rusesti, Zhenitba - Casatoria (1977)
Mimino (1977).
Din Franta mai amintesc:
Un fil a la patte (2005)
Domicile conjugal (1970)
Pour 100 briques t'as plus rien! (1982)
Don Camillo e l'on. Peppone (1955) - Fernandel, un film facut cu extraordinar de mult har,
dar si completari la filmul sarbesc: Crni Gruja i kamen mudrosti (2007)
Maratonci Trce Pocasni Krug, care, din fericire, a mai fost propus si de altii mai demult, pe forum,ori filmul nordicului Kaurismaki, La Vie de bohème (1992)
Bineinteles, mai sunt si spaniole de care am promis ca nu mai amintesc.
Ia uite, nene, se pare ca se face comedie si in lumea larga! Sunt sute de exemple foarte bune, spuse! Dar cele nespuse?

1MicuCelUmilSiViril
11 Sep 2015, 21:02
Sa amintim si despre lungmetraje englezesti, daca am vorbit de serialele lor.
Mr. Bean! Se stiu prea bine filmele cu el. La fel, seriile de filme cu Inspector Clouseau (pantera roz), Carry on (macar doua excelente sa amintesc: Carry on Cleo (1964), Carry on Abroad (1972) ), si chiar primul film din seria On the buses (primul din cele trei e o comedie joviala), toate sunt serii ce plac la diferite categorii de spectatori.

Norman nu mai are nevoie de prezentare. De aceea am sa spun despre un film mai putin cunoscut:
There was a crooked man (1960)
In acest film Norman e un tip sarac, ajuns in lumea interlopa, devenind, mai intai, un spargator de banci, iar apoi un fals general american care ii propune unuia o afacere si acesta din urma se alege doar cu bombardarea orasului sau, dupa care falsul general pleaca.
Desi e unul din filmele care il prezinta pe Norman in roluri de om ajuns la maturitate, mai sunt si alte cateva poante facute in stilul dragut care l-a consacrat pe actorul englez.

Heavy Weather este o ecranizare foarte frumoasa dupa Wodehouse (a romanului omonim) cu Peter O Toole.

O specialitate englezeasca pare si filmul despre tarisoare mici - Passport to Pimlico (1949), un film excelent cu incurcaturi neasteptate si foarte distractive.
Din aceeasi categorie mai face parte si The Mouse That Roared (1959), cu P. Sellers, foarte simpatic in multe roluri.
Si un ps: o exceptie pentru ca e un film de exceptie - Million Dollar Legs (1932), cu W.C.Fields, unul din pionierii si numele mari ale comediei, alta distractie garantata.

De la Monty Python spun doar de The Meaning Of Life.
J. Cleese, un actor excelent, este o alta mare personalitate britanica din lumea filmului. Iata cateva filme remarcabile:
Romance with a Double Bass - 1974, dupa o mica povestire de Cehov in care ne arata aspiratiile aristocratice ale muzicantului Smacikov. Delicios filmulet!
J. Cleese, care ne ramane in amintire cu admirabile reusite, ne mai ofera si filmul Clockwise.
Avantajul de a fi adult sau de a gandi matur iti confera posibilitatea sa razi la tot ce misca in acest film.
O comedie la care tin foarte mult, un elixir ca vinul, valabila si astazi cand toata lumea e in criza, cea mai mare criza, criza de timp.
E o incredibila cursa contra cronometru si una din cele mai simpatice comedii facute vreodata, un film pentru toate varstele!
Multe din replici raman intiparite in memoria spectatorului.

Dintre cele mai bune prestatii in care l-am vazut se numara si The Taming Of The Shrew (BBC), rol excelent jucat, in spiritul piesei lui Shakespeare.
Si ar mai fi de mentionat despre el cele doua seriale de dinainte de M. P. in care a jucat, unde il intalnim alaturi de cel de la Goodies, seriale de care deja am vorbit.

anaemona
12 Sep 2015, 03:17
1Micu, am descoperit si eu Clockwise, l-am si amintit in topicul asta (http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?p=1641951#post1641951). Imi pare bine ca am redescoperit topicul, cu ajutorul tau. Poate te inspira si pui poze pe-acolo, din multitudinea de filme de care eu nici n-am auzit..

Poate ar trebui sa amintesc si eu Catch 22, comedie si satira in care sint prea multe replici, cum i s-a spus si lui Mozart, despre opera lui, ca sint prea multe note. Poantele se succed cu o asemenea viteza ca este imposibil sa le retii. Pina la urma filmul e mai mult inspre drama decit comedie, dar dialogurile si situatiile ramin comice.

1MicuCelUmilSiViril
30 Sep 2015, 18:43
La a mea preocupare
Despre filme de valoare
Se impune un adagio
Despre Paolo Villaggio.

Daca vrei sa te simti bine, una din posibilitati este sa te uiti la filme cu Fantozzi, marfa a-ntaia!
Propunerile mele de acum sunt din afara acestui spectru, dar tot fantastice, personajele sale fiind de fiecare data extrem de amuzante.
In filmul Quando c'era lui... caro lei, il vedem pe Paolo Villaggio cu amintirile sale de pe vremea fascismului, cum numai el stie sa le spuna.
Ho Vinto La Lotteria Di Capodanno, iarasi ceva aproape multor "jucatori" infocati de la noi, un film extrem de vesel.
Dar si Il ...Belpaese este un film ce nu trebuie deloc, dar deloc neglijat!

Actorul a cochetat deseori cu cartile, inclusiv la primele doua filme "Fantozzi", cele mai bune ale seriei sale, o serie ce a avut si cel mai mare succes la public.
Paolo Villaggio a jucat si in filme ce nu au fost comedii, asa cum a fost Il segreto del bosco vecchio (1993) de E.Olmi, dupa un basm al renumitului scriitor Dino Buzzati. Dar sa trecem numai la comedii facute dupa carti.
Apare intr-un simpatic rol alaturi de Celentano in La locandiera - Hangita, dupa Goldoni.
Un alt film distractiv este Il volpone (1988).
Paolo Villaggio este Volpone, renumitul personaj al piesei de teatru cu acelasi nume scrisa de nu mai putin celebrul clasic britanic, Ben Jonson.
Daca cumva v-a strafulgerat gandul macar cat de putin, 9 nanosecunde sa zicem, ca e vorba de atletul ala drogat, sa stiti ca nu e asa, e vorba de un clasic englez, contemporan cu Shakespeare, din cate imi amintesc, iar asta e una din piesele sale geniale si renumite.
Aici piesa este intr-o transpunere in zilele noastre.
Un film despre spectacolul lacomiei umane, cum, la un moment dat, spune insusi personajul principal, Volpone, o persoana bogata, motiv care-l face sa se amuze pe seama celor care-i stau prin preajma si ravnesc la tot felul de pozitii suspuse.
Deliciul farselor este dublat de prezenta simpatica a actorului italian cu rasul sau de soarece de biblioteca, iar in final, in ce priveste testamentul si urmarile lui, totul este superb si surprinzator.

1MicuCelUmilSiViril
24 Nov 2015, 09:10
Le Vilain (2009)

Le Vilain este o comedie nebuneasca, la moda si despre modele actuale, o comedie in care un tip e mai mereu impuscat, iar cand nu e se impusca singur, ca sa nu-si iasa din mana. Chiar si testoasa - animalul sau de companie - face poante dure.

1MicuCelUmilSiViril
26 Nov 2015, 08:30
Crackers (1984)
Crackers e un film facut de Louis Malle, foarte placut, ca un fel de parodie (de finete) la filmele cu " spargeri".
E distractiv orice s-ar spune, are tot felul de poante. :)

1MicuCelUmilSiViril
06 Jan 2016, 18:36
In memoria lui Michel Galabru !

Les Sous Doués (1980)
Filmul lui Claude Zidi, in care intalnim actorii Michel Galabru, Maria Pacôme, Daniel Auteuil, descrie frumoasa viata de liceu in care se intampla nenorocirea sa ai si examene pe care trebuie sa le treci.

anaemona
07 Jan 2016, 21:07
Mersi de recomandare 1Micu si La multi ani! inclusiv pe topicul asta :)

Daca ma iau dupa caracterizarea de imdb, ultima mea comedie a fost The lobster, film interesant, despre o lume distopica, avind similaritati cu societatea de azi. Nu neg ca am si ris si ca toata seriozitatea din prima jumatate a filmului a fost comico-groteasca, dar filmul e departe de o comedie, in acceptul meu.

In schimb am vazut o miniserie anime, absolut superba si comica, parodie la animeurile cu eroi. O recomand cu amindoua miinile si sper ca, daca a mai vazut-o cineva, imi va da dreptate. One punch man se numeste seria si va urma... in citiva ani.

Twinsen
07 Jan 2016, 23:18
In schimb am vazut o miniserie anime, absolut superba si comica, parodie la animeurile cu eroi. O recomand cu amindoua miinile si sper ca, daca a mai vazut-o cineva, imi va da dreptate. One punch man se numeste seria si va urma... in citiva ani.
Yep, it's really good.:) Dar cum de te-ai uitat la asa ceva, nu credeam ca anime-urile te intereseaza. :-O

anaemona
08 Jan 2016, 20:10
Animeurile nu prea ma intereseaza, dar comediile si parodiile, da. Plus ca am un copil care a fost in vacanta si am vazut toata seria impreuna. Mi-au placut si grafica si poantele si chiar povestea.

1MicuCelUmilSiViril
27 Jan 2016, 15:23
Va multumesc pentru urare. La multi ani si dvs!
Stiam eu si un banc in legatura cu multumesc, dar nu il spun. :)
Iarasi ma bucur ca nu s-a abandonat acest subiect.

Cateva din cele nezise pe aici, din diverse categorii:
Quick Change (1990) - o comedie foarte amuzanta cu Bill Murray

Les lettres de mon moulin (1954) - o punere pe ecran foarte placuta, in regia extraordinarului M. Pagnol, a catorva din povestirile lui Alphonse Daudet din volumul "Scrisori din moara mea", una din cele mai apreciate lucrari ale scriitorului.
Desi partile acestui film sunt inegale valoric, unele sunt remarcabile.
Elixirul parintelui Gaucher, prin umorul de finete si arta lui M. Pagnol, este una dintre acestea, o parte in care cineastul a reusit sa redea dulceata scrierii lui A. Daudet intr-un mod fara egal pana acum.

Moi Y'en A Vouloir Des Sous (1972) - un film foarte bun de comedie cu Jean Yanne si Bernard Blier, nu prea stiut de public, pe care il puteti urmari daca doriti ceva amuzant si inteligent.

Le viager (1972) - in care domnul Martinet (M. Serrault, excelent in film), incurca planurile doctorului Galipeau (M. Galabru) de a pune mana, in mod facil, cel putin asa presupunea el, pe o casa din Saint-Tropez.

Absolutely Anything (2015) - despre care poti spune absolut orice. :)

anaemona
05 Feb 2016, 18:39
1Micu, ma bucur ca mai dai pe-aici si faci recomandari. Am cautat si chiar am gasit citeva din ultimele filme mentionate de tine, doar ca nu am apucat sa le vad.

Ultima comedie, un pic amara, care mi-a placut e Trust, din 1990. Replicile si personajele parca sint coborite din teatrul absurdului, dar in acelasi timp e clarviziune si tandrete si romantism in ele.

O replica din film: "respect, admiration and trust equal love". Isn't that sweet? Awwww :)

anaemona
05 Feb 2016, 19:11
Am uitat sa spun ca am mai vazut o comedie simpatica, englezeasca. Ador comediile englezesti iar asta e cu una din actritele mele preferate Maggie Smith, care are rolul unui criminal psihopat. Keeping mum ii spune. Multi alti actori simpatici in filmul asta. Ar fi funny ca tu s-o fi recomandat, 1Micu, iar eu si memoria mea superba sa fi uitat complet de asta.

1MicuCelUmilSiViril
06 Feb 2016, 09:18
Neata, anaemona, neata tuturor!
Stii, situatia imi aminteste de o replica din "Tanta si Costel", ce bine ne-ntelegem noi doi, dar o spun doar asa ca gluma, acolo era altul adevarul.
Nu stiu sa fi spus pe aici de Keeping mum, dar l-am vazut, insa, asa stand lucrurile, voi spune de altul, Royal Flash (1975), un film beton cu Malcom McDowel. :)

1MicuCelUmilSiViril
02 Mar 2016, 08:11
Les frères Pétard (1986)
Surprinzator si comic rolul in care il gasim pe Villeret. "Fratii petardă" este un film ce vorbeste despre viata emigrantilor si a traficantilor intr-o varianta burlesca.
Sunt si cateva momente delicioase cu M. Galabru.
Mai e si motto-ul lui Coluche! :)

9 mois ferme (2013)
O judecatoare bine vazuta face un copil cu un hot ordinar acuzat pe deasupra de altele si mai si. Ce va urma? O comedie tampita, specifica acestor ani, cum se obisnuieste (ca si Le Vilain (2009) ).

L'école des femmes (1973)
Prima mare piesa a lui Moliere, ce intampina opozitie la aparitie, ca si celelalte piese ale sale, face obiectul acestei comedii.
Un film foarte bun, incredibil notat avand in vedere tipul de film (poate, daca e cerere, apare si un dvd; ar fi timpul), cu Bernard Blier in rolul lui Arnolphe si Isabelle Adjani - Agnès, foarte simpatici in aceste roluri.

The Castle (1997)
E o comedie australiana si o mare distractie in acelasi timp.

1MicuCelUmilSiViril
15 Apr 2016, 13:27
Las Fuerzas Vivas (1975)
E un film distractv, cu situatii nostime, rivulutia mexicana a la Caragiale!

Escuela De Vagabundos (1955)
O comedie clasica, foarte placuta, din cinematografia mexicana, care se preteaza pentru sfarsitul de saptamana.

Chelovek s bulvara Kaputsinov (1987)
Comedie western, deosebita, moralizatoare. se poate vedea si astazi fara sa ai greturi.
Am revazut filmul cu placere. Constat cu bucurie ca e inca bine apreciat.

Rejs (1970)
Si pe asta l-am revazut, e ca vinul!
Ce e frumos, e ca filmul s-a facut in anii comunismului, nu "dupa razboi"!
:)

1MicuCelUmilSiViril
23 Apr 2016, 09:08
Pentru flori, in multe culori!

Les Fourberies de Scapin (1981)
Un excelent film, o adaptare renumita a renumitei farse scrise de Moliere, care astazi e de gasit.
The tamming of the shrew (1980)
Utilizand o metoda ca in zicerea noastra, cui pe cui se scoate, Petruchio (John Cleese) isi indeplineste scopul. Tandem Shakespeare - BBC!
Picassos äventyr / Aventurile lui Picasso (1978)
Comedie cu poante originale si umor de clasa, o comedie de cultura ce a facut inconjurul lumii (dar a avut viteza foarte mare si nu s-a putut opri si la noi), asta cu titlu informativ. :)
Fiind apreciati si de Bergman, care s-a pronuntat pentru promovarea lor, acesti comedianti si-au putut realiza filmele.
Filmul prezinta "adevaratele" aventuri ale lui Picasso in care tatal sau are un rol important - descris ca oportunist convins. E o babilonie - tot ce se intampla si un Babilon - se vorbesc atatea limbi.
:)

1MicuCelUmilSiViril
14 May 2016, 08:11
Certains l'aiment... froide (1960) sau Unora le place... rece

Intotdeauna mi-au placut comediile gen vodevil, cu vivacitatea lor, cu agitatia personajelor, iar asta, in particular, si cu interpretarea hazlie a lui Louis de Funes, un Louis de Funes simpatic, aflat inca in prima etapa a carierei sale, deci dornic de a-si arata valoarea.
E un film foarte placut, cu mai multe personaje amuzante si o poveste agreabila. :)

1MicuCelUmilSiViril
17 Jun 2016, 19:36
Looking for Comedy in the Muslim World (2005)
Intotdeauna mi-au placut filmele lui A Brooks, si am vazut vreo 4 pentru ca au o atmosfera degajata, de relaxare, au poante frumusele, nu grosiere ca in mai toate filmele americane actuale, si mereu personajul sau e ingramadit de tot felul de probleme - o caricatura simpatica.
Ma asteptam sa fie un plus fata de filmele precedente, dar e bunicel si asa.
E construit bine, cu lucruri interesante, dar il sfarseste cam brusc. Asa da impresia.
Oare filmul nu e prea asaltat pentru ca e facut de Einstein? :))
Vorbeste despre descoperirea unei lumi noi cu necunoscute hazlii... inca de acum vreo 10 ani!

Defending Your Life (1991)
Pentru ca am vorbit de filmele lui A.B. nici asta nu trebuie ocolit pentru ca e foarte-foarte dragalas.
Intalnirile lui D. cu J. au fost distractive si cu poante fine.

Nu mai zic de Muse - 99, posibil sa-l mai fi amintit la acest subiect.

1MicuCelUmilSiViril
27 Jun 2016, 06:42
Dintre comediile englezesti, care ii plac si anaemonei, cateva clasice britanice bune si foarte bune, neaparat mai putin cunoscute la care se rade. :) Scuze daca a mai fost amintita aici vreuna din ele.
Passport to Pimlico (1949)
School for Scoundrels (1960)
Postman's Knock (1962)
The Intelligence Men (1965)

Il medico della mutua (1968)
Alberto Sordi e super-doctorul celor ce folosesc intens sistemul de asiguri medicale.
Am vazut filmul cu multi ani inainte, fara subtitrare in romana si mi-a lasat o impresie buna, iar acum, in detaliu, cu subtitrare, confirma. Multumiri traducatorului!
Vedeti comedia asigurarilor medicale, ca e simpatica! Era anul de gratie '68! :)

Totò al giro d'Italia (1948)
Totò in acest film este nu numai in Turul Italiei ci si intr-un fel de Faust, dar comic. A doua morala este ca femeia il pacaleste pe drac. Filmul prilejuieste si o intalnire cu cateva mari legende ale ciclismului mondial. E simpatic!

The Great McGinty (1940)
E o comedie politica, cum ne-o prezinta americanii, ce are o poveste simpatica.

1MicuCelUmilSiViril
05 Jul 2016, 08:32
In memoriam Bud Spencer, cateva din cele mai bune comedii de-ale sale:
Continuavano a chiamarlo Trinit?* (1971)
Il soldato di ventura (1976)
Occhio alla penna (1981)
Banana Joe (1982)

1MicuCelUmilSiViril
05 Jul 2016, 15:18
The Assassination Bureau (1969)
Un film foarte bun, foarte distractiv, chiar si fara subtitrare, bineinteles ca aproape necunoscut la noi, o comedie clasica cu mai multi mari actori in distributie (Telly Savalas, Philippe Noiret), comedie facuta dupa un roman de Jack London.
Nu pare deloc un film erodat de timp. E foarte placut!

Royal Bonbon (2003)
Este o satira foarte amuzanta (despre un altfel de king creole :) ).

1MicuCelUmilSiViril
22 Jul 2016, 06:03
Ar mai fi multe de spus dar pentru ca e liniste totala pe aici (10 posturi la rand, asta nu-i deloc pe gustul meu!) ne pregatim de vacanta. Inchei adaugand cateva comedii, sper, nespuse pana acum:

The Cheyenne Social Club (1970)
James Stewart si Henry Fonda intr-un film de foarte mare finete, o reusita in domeniu!

The Finishing Touch (1928)
Am revazut cu placere acest filmulet in care Laurel and Hardy se ocupa de finisaje in constructii. Bineinteles ca au finisat definitiv casa de care s-au ocupat.
Mai adaug si Going Bye-Bye! (1934), alt filmulet reprezentativ al celor doi, foarte dragut.

Comédie d'Amour (1989)
Daca doriti un film bun, ce merita sa-l vedeti (bine ca-i diferit de retetele obisnuite, mai putin triunghiul conjugal care apare si el inevitabil), in care Serault interpreteaza un caracter dificil, un om neobisnuit, un scriitor cu probleme, cu remarci insolite, Comédie d'Amour - 1989 e tocmai potrivit.
Are momente comice de diverse tipuri pentru multe gusturi, dar si cateva picanterii frantuzesti.
E o ecranizare, personajul principal al filmului fiind chiar scriitorul cartii.

The Germans Strike Again... (1948)
Iar pentru iubitorii de comedie care au codecuri mai bune :) , revin cu inca una greceasca buna si, posibil, o subtitrare pentru prieteni.
Desi grecii, prin mostenirea de la ei, sunt priviti in general la modul serios, sobri, deschizatori de drumuri, in comediile lor personajele sunt foarte anapoda si hazlii.
E aiurea sa le recunosti valoarea dar sa nu ai timp niciodata sa vorbesti despre ei. E chiar de ras.
Pe scurt, in acest film, dupa razboi multi viteji s-arata, chiar si la propriu!
E o comicarie greceasca de bun simt, nu gratuita.
Personajul principal, un bun actor, are un cosmar de tot rasul.
Daca va plac proverbialele lamentari ale grecilor, aceasta comedie de suflet va va binedispune.

Cresus (1960)
Tot pentru obraji fini, un film bun, bineinteles nu unul din cele populare pe care le stiu toti - Cresus (1960).
Fernandel este un cioban modern, dotat cu luneta, cu pusca, cu multe probleme. Face rost de bani multi si scapa de probleme. Ii mai ramane doar una, foarte grea: ce sa faca cu atatia bani?
interesant si simpatic!

Senechal Le Magnifique (1957)
Fernandel e in rolul unui actor de teatru de provincie care se zbate in anonimat si pe deasupra mai are si concurenta proaspat aparutei cinematografii. O intamplare face sa-i schimbe cursul vietii si al preocuparilor sale.
Izbuteste sa-si faca cunoscut talentul in lume, nu pe scena, ajungand pana acolo incat sa faca "circ" prin salile de tribunal, foarte apreciat de public. Apoi, rand pe rand, apar diferite surprize si pentru el.
Senechal Le Magnifique (1957) e un film care creeaza o foarte buna dispozitie si care, odata cu apropierea de final, devine din ce in ce mai distractiv (filmul e tot din cele bune si necunoscute).

Les visiteurs (1993)
De obicei, in timp vezi filmele cu alti ochi. La astea (inclusiv Les couloirs du temps: Les visiteurs II - 1998, ce debandada!) am folosit ochii mai vechi, tinuti la borcan in formol, asa ca le-am gasit si azi foarte bune. :)

Who's Minding The Mint (1967)
Daca nu ati vazut multi dolari, aici o sa vedeti. Un angajat al trezoreriei pleaca acasa cu 50 de mii de dolari, fara sa stie de ei. Incep problemele, dar lumea se schimba,! O comedie clasica de buna dispozitie, cu bun simt, excelenta as zice in aceasta perspectiva, in care se iau in ras multe de-ale genului cu infractori intr-un mod foarte simpatic.

12 stulyev (1977) - Mark Zaharov
Trebuie sa bagati de seama ca anii 70 s-au preocupat asiduu de cele 12 scaune.
Cei care iubiti romanul scris de Ilf si de Petrov lasati focurile de paie din 70 si 71 (cele mai aclamate, dar tipul de ecranizari pe scurt) si vizionati varianta din 77, mai artistica si mai plina cu detalii folositoare (filmul are aprox. 5 ore).
Intentionez, daca timpul imi permite, sa ma apuc de traducerea episodului 1 - pilot si sper ca alti traducatori care vor indragi filmul, candva sa se ocupe si de episoadele: 2 - copilot, 3 - pilot automat si 4 - stewardeza.
Pe scurt, filmul lui Zaharov este cel mai dulce dintre toate cele facute pana in prezent dupa acest roman.
Despre Ostap se pot spune multe. Numai un lucru distractiv adaug, are pe cap in permanenta sapca de smecher, si cand doarme, si la nunta, ba chiar si in pat cand face dragoste, tot filmul e cu sapca in cap.
Primele doua filme de care aminteam sunt mai cinemato, dar acesta are viziune, chiar daca e tele, dar e viziune!

La Kermesse heroique (1935) - Carnival in Flanders de Jacques Feyder, dupa Charles Spaak, este una din renumitele comedii frantuzesti.
Daca cititi despre acest film aflati tot felul de superlative despre el. unii ajung sa il numeasca cea mai buna comedie din istoria cinematografiei. Eu zic ca e un film foarte bun. comic sau nu, dar bun!
Actiunea se petrece in Flandra ocupata de spanioli in 1616.
Pe ecran vedem transpusa atmosfera oraselor din panzele pictori flamanzi (cu a de la aur, nu cu a de la valeu si a de la cand), ba chiar si tablouri in acest stil binecunoscut.
O lume intra in sarbatoare, dar nu in cea care se pregateste ci in alta, cea care se nimereste,
Iar daca barbatii nu isi mai fac datoria publica, se apuca femeile sa o indeplineasca. Ironie, farse, glume de tot felul, intr-un cadru cat se poate de serios, cam asta e reteta filmului.
Farsa nu are la baza nimic din realitate, dar e de un realism izbitor. Ii demasca pe cei fara onoare, mai pe scurt. :) ;)

anaemona
27 Jul 2016, 18:52
1Micu >:D< ma bucur ca faci recomandari. O sa caut cele 12 scaune. Am vazut variantele din 70 si 71 si cartea am citit-o de mai multe ori in copilarie. Am incercat sa gasesc si alte filme recomandate de tine, dar nu prea le-am gasit, mai incerc.

In ultimul timp am vazut o singura comedie mai deosebita.E din genul de filme cu introvertiti care urmaresc de la distanta persoana de care sint indragostiti, fara sa aiba curajul sa o confrunte fata in fata. Junk mail, film norvegian, nu e comedie, per se, dar este foarte ingenios, cu rasturnari de situatii, filmari interesante si cu o oferta de buna dispozitie in situatii dramatice. Filmarile in noapte, lipsa dialogurilor nu te duc deloc cu gindul la o comedie, dar, in ultimele luni, e primul film care-mi da o senzatie de proaspat.

1MicuCelUmilSiViril
06 Aug 2016, 08:56
Buna, anaemona! :)
Da, trebuie sa facem recomandari pentru ca 100 de ani de cinematografie si de comedie contin multe perle. Eu evit sa vorbesc despre cele cunoscute si afisate pe orice gard, nu pentru ca nu ar fi bune dar ar fi teribil de plictisitor sa vorbesc si eu cand toti vorbesc numai despre ele. Mai sunt foarte multe bune! E chiar jenant, nu se cunosc si sunt folositoare pentru evitarea folosirii unor surogate pentru simplu motiv ca sunt filme noi. =))
Un novice abia dupa ce vede aste filme citate pe aici vede cat de ridicole sunt cele actuale.
Biodagar - Movie Days, o comedie nordica 94. Varsta inocentei impletita cu filmele dau momente hazlii.
Dar se poate incerca si Opinberun Hannesar - The Revelation of Hannes (2004), care va ofera posibilitatea de a nu pierde timpul. :)
Attila flagello di Dio (1982)
O imagine parodica si foarte reusita a unor timpuri si a unor personaje istorice.
Febbre Da Cavallo (1976) un film extrem de cunoscut in lumea larga al renumitului regizor Steno care ne-a incantat cu atatea comedii de valoare, un film pe care il veti indragi pentru ca e bine facut, relaxant si comic.
Volpone (1941)
Cea mai valoroasa punere pe ecran a acestei capodopere teatrale englezesti.
Ti ekanes sto polemo Thanasi (1971) sau What did you do during the war Thanasis?
Un actor grec foarte cunoscut intr-un rol dinamic, ca de obicei, personajul avand grave probleme in a ajunge seara acasa, fiind intarziat de diverse intamplari care mai de care mai neobisnuite. :)

1MicuCelUmilSiViril
07 Aug 2016, 12:45
Daca intamplator ati vazut filmul Les Visiteurs: La Révolution (2016) numit si The Visitors: Bastille Day, va rog, o parere! :)

1MicuCelUmilSiViril
15 Aug 2016, 13:53
La Banda Degli Onesti (1956)
E o farsa amuzanta facuta in stilul binecunoscut al lui Toto!

Wickie und die starken Männer (2009)
O lupta intre un tata si fiul sau pe nume Wickie( de la Wikipedia, zic eu :) ), o lupta intre muschi si creier, intr-un film despre nordici, in decor traditional cu vikingi, un film interesant si amuzant.

Die Schweizermacher (1978) sau Les Faiseurs de Suisses sau The Swissmakers
Din cinematografia elvetiana, foarte des ocolita, o comedie buna atat pentru cei interesati sa devina elvetieni cat si pentru cei care vor sa rada prieteneste de cei care vor sa devina elvetieni, acestia din urma trebuind sa treaca prin furcile caudine ale politiei cantonale, foarte riguroase.
Radeti, ca e si azi de actualitate!

1MicuCelUmilSiViril
31 Dec 2016, 18:33
If You Don't Stop It... You'll Go Blind!!! (1975)
Comedie hazlie, buna de petrecere! :)
La multi ani!

Sorin_Minca
05 Jan 2017, 13:50
Nu stiu daca nu s-a mai spus de el deja:
Tropic Thunder
Nu sunt tocmai fan Ben Stiller, dar cu acest film pe care l-a scris si regizat m-a surprins. Poantele legate de lumea Hollywood sunt cat se poate de valabile si azi. Ca sa nu mai spun ca si Jack Black, Robert Downey Jr. si Tom Cruise au jucat fantastic, demonstrand cat de mult se pot dedica unor roluri, mai ales daca e vorba de rolul cuiva care joaca rolul cuiva care joaca un rol...

anaemona
11 Jan 2017, 19:56
2 comedii vazute de curind.

Eggs - 1995 - primul lung metraj al regizorului Bent Hamer, care a facut Kitchen stories mai tirziu. Foarte lent, foarte bine jucat, e un fel de repetitie la KS, dar nu neaparat. Citeva scene sint memorabile. Decorurile, extrem de simple, dar foarte sugestive.

Barney Thomson - 2015 - o comedie neagra cu un rol impecabil din partea Emmei Thompson

1MicuCelUmilSiViril
22 Jan 2017, 12:59
In ultima vreme am vazut multe comedii western, mai vechi. Mai multe sunt pe placul meu. The Great Bank Robbery (1969) e una din ele. Merita vazut! The Shakiest Gun in the West (1968) - bun, dar din nefericire spre sfarsit paraseste comicareala pentru un fel de aventura. Cockeyed Cowboys of Calico County (1970) este distractiv. La un moment dat cei care l-au facut au considerat ca au ras prea mult si au dat-o in drama, ca sa se termine , pana la urma, tot intr-o nota vesela. Filmul imbina utilul cu utilul si placutul cu placutul, motiv serios de bascalios pentru a-l vedea si pe acesta. :)

1MicuCelUmilSiViril
08 Jan 2018, 10:48
Kurochka Ryaba (1994)
Star Wreck - In the Pirkinning (2005), o parodie placuta
Spaceballs (1987)
Ivan Vasilevich menyaet professiyu (1973)

victor_homescu
20 Jan 2018, 22:20
Jumanji: Aventurã în junglã (2017)




http://www.imdb.com/title/tt2283362/?ref_=adv_li_tt

Qube86
01 Feb 2018, 16:05
@victor_homescu ... eu iti recomand sa mai cercetezi problema putin pentru ca faci o confuzie categorica ! :D ;)
''Jumanji: Welcome tot the Jungle'' ... ''It is the second installment in the Jumanji franchise, based on the 1981 children's book of the same name by Chris Van Allsburg and serves as a stand-alone sequel to Jumanji (1995)'' :))
Filmul care se inspira din cartea autorului pomenit de tine se numeste de fapt ''Jungle''...cu Daniel Radcliffe in rol principal :)) ;)

1MicuCelUmilSiViril
24 Jun 2018, 14:26
Heldinnen (1960) - Eroinele
:Gândurile bune sunt daruri ale norocului si se stie ca norocul face adeseori mai bucuros daruri unui tânar decât unui batrân."
Gotthold Ephraim Lessing
Cinematografia germana veche are o sumedenie de valori, ocolite in general, unele mai putin stiute.
Filmul este un clasic din toate punctele de vedere, un moment de cultura si civilizatie, chestii de viata, de lume si de luna iunie/

1MicuCelUmilSiViril
25 Jun 2018, 15:21
Laisse aller... c'est une valse (1971)
O comedie neagra cu poante reusite de gen, un film destept, in nota generala a filmelor ce au legatura cu Yanne.
O subtitrare ro pentru el se mai gaseste, o pusesem pe un site romanesc cu filme, daca va intereseaza.

1MicuCelUmilSiViril
25 Jun 2018, 15:27
Si asta e de interes daca va pasioneaza istoria lui Asterix si a lui Obelix, prima aparitie, alaturi de gali cu renume in comedie!
Deux romains en Gaule (1967) - Pierre Tchernia
http://i64.tinypic.com/2ivh6o8.jpg
http://i68.tinypic.com/saz03b.jpg

1MicuCelUmilSiViril
29 Jun 2018, 14:09
C'est pas parce qu'on n'a rien ?* dire qu'il faut fermer sa gueule! (1975)
Nu pentru ca nu avem nimic de spus, ci pentru ca trebuie sa inchidem gura, un film tot pentru buna dispozitie, ca si cele de mai jos.
Mother - Mama (1996),
inca un reusit al lui A. Brooks.
Robin des Bois, la véritable histoire (2015),
comedie la moda
If It Don't Fit, Use a Bigger Hammer (Was Nicht Passt, Wird Passend Gemacht) - 2002
comedie nemteasca foarte buna si la obiect,
Les Parrains (2005)
Un drôle de colonel (1968)
Ils sont fous ces sorciers (1978)
Le mille-pattes fait des claquettes (1977)
Te marre pas... c'est pour rire! (1982)
o serie de comedii frantuzesti, mai vechi sau mai noi, toate distractive.

1MicuCelUmilSiViril
30 Jun 2018, 07:30
Comedii sunt foarte multe,
printre care cele culte!
Tartuffe ou L'imposteur (1980)
The Merry Wives of Windsor (1982)
El perro del hortelano - The Dog in the Manger (1996)

1MicuCelUmilSiViril
01 Jul 2018, 11:31
Comedii foarte bune:
Warai no daigaku - University of Laughs (2004)
Culastrisce nobile veneziano - Lunatics and Lovers (1976)
Frau Wirtin bläst auch gern Trompete - Sexy Susan Knows How...! (1970)
Deux heures moins le quart avant Jesus-Christ (1982)
Tant qu'on a la santé - As Long as You've Got Your Health (1966)
Yoyo (1965)
The Three Must-Get-Theres (1922)
Je sais rien, mais je dirai tout (1973)

1MicuCelUmilSiViril
02 Aug 2018, 07:34
Lumea comediilor frantuzesti ofera multe variante in asta vara:
Impossible... pas français - Robert Lamoureux - 1974, un film interesant pe care doresc sa-l subliniez fata de urmatoarele, care sunt mai cunoscute. E vorba si despre romani acolo, si nu numai de rau.
L'opération Corned Beef (1991) cu J. Reno
Banzaï (1983) Coluche e amuzant in acest rol.
Ne nous fâchons pas (1966)
Ventura si Lefebvre sunt cei care afirma ca "nu ne enervam". Asta, in particular fie spus, numai daca se poate, in conditiile din film. Am vazut pe un site ca a aparut o subtitrare in romana pentru acest film. Multumiri celui care s-a ocupat de traducere.
Operation Lady Marlene (1975)
La belle affaire ou Les marginaux (1972)
André-1967-Ces Messieurs de la Famille
Quelques messieurs trop tranquilles (1972)
Sunt filme placute, interesante, cu actori francezi binecunoscuti.
Le drapeau noir flotte sur la marmite (1971)
Un film excelent al marelui Michel Audiard, cu Jean Gabin in alt rol care i se potriveste perfect.

1MicuCelUmilSiViril
04 Aug 2018, 05:50
Head - The Monkees (1968)
pentru tineri! si pt. maimutoi!
The Fastest Guitar Alive (1967)
pusca si chitara lata, ce canta baiatu' odata! (baiatu'= r. orbison)
High Season (1987)
rolul de grecoaica este remarcabil jucat de protagonista

1MicuCelUmilSiViril
06 Aug 2018, 05:46
It Grows on Trees (1952)
este o surprinzatoare comedie americana
Las que tienen que servir (1967)
comedie spaniola de fin amuzament
The Reluctant Astronaut (1967)
vesel si neperimat:)

1MicuCelUmilSiViril
25 Aug 2018, 06:34
Soldat Duroc, ça va être ta fête! (1975)
O comedie excelenta care sufera doar de o lipsa totala de notorietate.
Soldatul francez si cel american in misiuni comune unde au aventuri distractive pe timpul Razboiului Mondial.:)

1MicuCelUmilSiViril
08 Sep 2018, 05:37
À notre regrettable époux (1988), remarcabila comedie neagra.:)

1MicuCelUmilSiViril
03 Dec 2018, 02:33
Daca e luna veseliei, mai multe tipuri de comedie nu strica!
Un serial, pentru serile lungi de iarna!
A Bit of Fry and Laurie (1987)
Alte comedii:
Buster Keaton, Edward Cline - The Electric House (1922)
The Secret War of Harry Frigg (1968)
Собака на сене - Cainele gradinarului (1977)
Truffaldino iz Bergamo (1977)
Marche ?* l'ombre (1984)
Le Bourreau des coeurs (1983)
Ciao nemico (1983)
Stardust Memories (1980)

De Craciun: Nez rouge (2003)
:)

1MicuCelUmilSiViril
15 Jan 2019, 14:51
In 2019 acest tanar britanic va implini 80 de ani, un an pe care il declar (pentru mine) si anul John Cleese.
Va propun sa radeti la doua filme TV cu el:
To Norway, home of giants (1979), un flm despre origini si realizari in maniera binecunoscutului comic,
Giroblauw met John Cleese (1981), despre lumea reclamei.
:)

1MicuCelUmilSiViril
04 Apr 2019, 09:10
Fucking Fernand (1987)
E ceva tropaiala in filmul asta! Eroi din intamplare, personajele principale, un orb virgin si obsedat sexual - simpatica interpretare (Lhermitte) - impreuna cu un ucigas evadat (Yanne), mult mai putin isteric, dar descurcaret, au ceva alergatura de facut in tulbura lor aventura. Filmul, bine realizat, da senzatia, la un moment dat, ca are si ceva nebunesc in el, dar - raritate - ramane simpatic. E si normal, e cam greu sa vorbesti despre ratiune in timpul unui razboi mondial.

Consuming Passions (1988)
O neasteptat de reusita reteta de ciocolata, pe baza unui ingredient care se procura foarte greu, dupa cate se va vedea, rezulta in urma unei intamplari nedorite.
Un film compromitator, poate, dupa gustul unora, dar bine facut, dupa al altora, pe baza piesei scrise de Michael Palin si Terry Jones.
In ciuda tuturor lucrurilor negre introduse in aceasta ciocolata, a iesit foarte alba - este un film amuzant.
Este o comedie fantastica, dar traznita.
Nu face nota discordanta Vanessa Redgrave cu al sau rol foarte hilar. Apare, tot simpatica, pe ici, pe colo, si Prunella Scales, cunoscuta cel mai mult din serialul de succes Fawlty Towers.

Cele doua filme fac parte din categoria 'comedii nebunesti' (termenul nu se refera la cele pentru adolescenti) si nici la cele cu dementi, neaparat, ci de la cele tip farsa, la cele cu idei neobisnuite, la cele care se pot numi comedii, in special. Spre exemplificare:
The Fairy - La fée (2011),
Carambolages (1963),
Lunatics and Lovers - Culastrisce nobile veneziano (1976),
Maratonci trce pocasni krug (1982),
Todos a la cárcel (1993),
If It Don't Fit, Use a Bigger Hammer - Was nicht passt, wird passend gemacht (2002),
Run, Waiter, Run! - Vrchn?*, prchni! (1981),
What About Bob? (1991),
Warai no daigaku (2004),
Don't Touch the White Woman! - Touche pas ?* la femme blanche! (1974),
cu scuzele de rigoare pentru cele care au mai fost citate pe aici.
Daca mai cunoasteti si altele, va rog sa le adaugati!
Multumesc! :)

1MicuCelUmilSiViril
24 Apr 2019, 17:44
Doua filme americane foarte ocolite de publicul larg din motive personale:
Sodbusters (1994)
Intr-un satuc minuscul, cu personaje simpatice se intampla o parodiere finuta a genului western si alte chestii de atentie, de ambitie.
De fiecare data e la fel! Cel cu bani ar vrea sa cumpere, dar micii fermieri ar vrea sa-si vanda terenul? Da! Si tot astfel veti gasi multe diferente fata de filmele western cu care sunteti obisnuiti.
Un film frumos, original american, cu muzica western placuta si foarte rar citat.
Law and Disorder (1974)
Falsi politisti cu probleme, o comedie care se ocupa cu diverse teme din viata de zi cu zi.
Este un film bun, o raritate, bine conceput, o descriere reusita, pe scurt New York, New York! Iti place sau nu!
Contine si pasiunea americanilor de a strica filmul (atentie! pentru cei repeziti, am spus filmul, nu realitatea!) folosind in final si tragicul (bine, doar cateva minute, pentru care nu merita sa ratam filmul de comedie! Nu aveam nevoie de asta, le avem si noi pe ale noastre: Cocoselul neascultator, etc.)

1MicuCelUmilSiViril
29 May 2019, 10:03
Eu, cel putin, nu am abordat pana acum subiectul ce urmeaza.
Potivit, zic eu, pentru ca acusi vine vacanta. Pe forum s-a luat de mult!
Adevaratele comedii-western in virila si umila mea opinie sunt urmatoarele (am sa incep cu ultimele vazute):
Charrito (1984)
Wild Gals of the Naked West (1962)
Sidekicks (1974)
The Great Scout & Cathouse Thursday (1976)
Sodbusters (1994)
Cockeyed Cowboys of Calico County (1970)
The Cheyenne Social Club (1970)
Calamity Jane (1953)
Evil Roy Slade (1972)
Rustlers' Rhapsody (1985)
The Villain (1979)
Support Your Local Gunfighter (1971)
Support Your Local Sheriff! (1969)
F Troop (1965–1967) - Serial
Blazing Saddles (1974)
Buddy Goes West (1981)
Cat Ballou (1965)
Trinity Is Still My Name (1971)
Carry On Cowboy (1965)
Manitou's Shoe (2001)
Pruncul, petrolul si Ardelenii (1981)
Go West (1940)
A Man from Boulevard des Capucines (1987)
Maverick (1994)
The Life and Times of Judge Roy Bean (1972)
:)

1MicuCelUmilSiViril
13 Jul 2019, 16:33
Inca o perla in domeniul anterior, omisa, dar nu e nici o graba!
Din ciclul 'mari cowboyi' :) am placerea sa vi-l prezint pe Bill "pistoale de aur" - Bill "Pistolas de Oro" intr-o comedie "Paella" western intitulata pe romaneste "La est de vest" - Al este del oeste (1984), o reflectie a realitatii, parodica, un clasic spaniol distractiv, de exceptie, cam nestiut, el, pe la noi, dar nicidecum nu te face de rusine!

1MicuCelUmilSiViril
20 Jul 2019, 06:32
Urmatoarea tema in domeniu, comedii despre feudalism, evul mediu, intunecat si hazliu, cateva vazute foarte recent:
Monty Python and the Holy Grail (1975)
Robin Hood: Bărbaţi în izmene (1993)
Il soldato di ventura (1976)
Vizitatorii (1993)
The Court Jester (1955)
Malev (2005)
Ivan Vasilevich menyaet professiyu (1973)
The Zany Adventures of Robin Hood (1984)
Erik the Viking (1989)
L'armata Brancaleone (1966)
Brancaleone alle Crociate (1970)
Les 1001 nuits (1990)
The Princess Bride (1987)
Sans peur et sans reproche (1988)
Vicky the Viking (2009)
The Amorous Adventures of Don Quixote and Sancho Panza (1976)
Bertoldo, Bertoldino e Cacasenno (1984)
Robin des bois, la véritable histoire (2015)
Una cavalla tutta nuda (The all-naked horse) - 1972
Cristóbal Colón, de oficio... descubridor (1982)

1MicuCelUmilSiViril
25 Aug 2019, 18:43
Comedii de mai multe feluri, cu doctori, in spitale:

Where Does It Hurt (1972)
Young Doctors in Love (1982)
A Stitch in Time (1963)
Carry On Again Doctor (1969)
Carry On Doctor (1967)
High Anxiety (1977)
Britannia Hospital (1982)
Doctor in the House (1954)
Doctor in Clover (1966)
The National Health (1973)
:)

1MicuCelUmilSiViril
29 Sep 2019, 11:27
Comedii interzise pe motiv de necunoastere:
Hail (1972)
La Kermesse Heroïque (Carnival in Flanders) (1935)
Touche pas ?* la femme blanche (1974)
:)

1MicuCelUmilSiViril
25 Oct 2019, 10:34
In ultima vreme am mai vazut:

The Big Job - What A Carry On (1965)
Dintre filmele "ex-Carry on", acest film facut cu acelasi regizor, in parte cam cu aceiasi actori, este unul dintre cele mai amuzante. Si un film bine facut! Recomand!

La gueule de l'autre (1979)
In plina campanie electorala candidatul Martial Perrin (Michel Serrault) afla ca un criminal pe care "il cunostea bine" evadeaza din puscarie.
Se eschiveaza prin tot felul de tertipuri hazlii, unele chiar copilaresti, evitand sa iasa in public sau sa fie fotogrfiat, ca sa nu fie cumva recunoscut de ucigas, mai ales ca acesta, un tip serios, care ii promise ca il va omori, acum il cauta.
Situatia nu poate continua si trebuie o iesire.
E greu de gasit, caci ascunde acest amanunt camarazilor.
Si cum el, de frica, nu are timp de asa ceva, consilierul sau, care stie ca nu se poate pierde timpul, mai ales ca partidul se scindeaza, gaseste solutia salvatoare si nu altcineva, cum au inteles altii, in engleza, pe un sit cu "pretentii".
Varul sau, un actor ratat ce face reclame TV imbecile la deodoranti, cu gunoieri, este cea mai potrivita solutie.
El este sacrificat, fiind ales ca sosia lui.
Numai ca rolul asta, de la prima aparitie publica, se dovedeste a fi mai greu. Incurcaturi, nu mai zic! Care mai de care!
Daca vreti, va povestesc tot filmul, dar va invit sa il vedeti.
Este un alt film cu M. Serault de care amintesc, actor foarte bun, foarte popular, cu multe filme bune, insuficient cunoscut la noi.

After the Fox (1966),
Two Way Stretch (1960) si
The Wrong Arm Of The Law (1963),
un trio amuzant de filme cu P. Sellers,

dar sunt de mentionat si doua comedii romanesti binevenite:
Harababura (1990),
Si Ilie face sport (1955).
:)

1MicuCelUmilSiViril
08 Nov 2020, 06:15
Cateva romanesti, din ultima vreme:
Playing the Moldovans at Tennis (2012)
Pup-o, ma! (2018)
America, venim! (2014)
Asfalt Tango (1996)
Nunta in Basarabia (2009)

1MicuCelUmilSiViril
03 Dec 2020, 07:44
Anul asta suntem invitati la pomul laudat, nu la pomul de iarna. Dvs alegeti!
Comedia, prin atuurile sale, reuseste sa imbine lucrurile, oferind doi comici italieni foarte populari, din a caror filmografie (pe care o gasiti pe multe pagini de internet) se pot desprinde mai multe filme care merita a fi vizionate, comedii despre o mare varietate de teme, de la revolutia franceza la spargeri de banci, insa ei, in special, au multe parodii, dupa Papillon ori dupa Ghici cine vine la cina, etc.
Pomul laudat e politica, cu alegerile care se apropie vertiginos, si, de aceea, propunerea e filmul lor I 2 deputati (1968), foarte inspirat, cuprinzator, din cale afara de actual, dupa cum veti constata, daca il veti urmari.:)

Domolul
14 Dec 2020, 22:05
The Heartbreak Kid / Cât durează o căsnicie (2007)

mai bine tăceam

1MicuCelUmilSiViril
19 Dec 2020, 15:01
In primul rand, o comedie western italiana sofisticata, care se poate servi cu spaghetti, I quattro del pater noster (1969) - interpreteaza si P. Villaggio, una care intra si ea, obligatoriu, in lista cu cele mai bune comedii western.
Bonnie e Clyde all'italiana (1983) - film cu P. Villaggio, este o comedie dura pentru oasele personajului interpretat de celebrul actor italian.
Daca v-a luat frigul, puteti vedea Rimini, chiar de doua ori, asa se cheama filmul - Rimini Rimini (1987), bineinteles si cu P. Villaggio.
Iar daca va plac visele in exces, tot P. Villaggio va ofera o posibilitate buclucasa, Sogni Mostruosamente Proibiti (1982).

1MicuCelUmilSiViril
10 Jan 2021, 12:10
Au trecut peste cinci ani de la discutiile noastre despre serialele englezesti de comedie, amintite la pagina a doua, si cum iarna e sezonul de seriale, iar intre timp s-au mai strans cateva seriale bune, de acelasi gen, vi le infatisez si dvs:
Not the Nine O'Clock News (1979) - cu Rowan Atkinson si Mel Smith la tinerete
The Two Ronnies (1971) - serial arhicunoscut
Clarence (1988) - Ronnie Barker, unul din cei doi Ronnie de mai sus
Ripping Yarns (1976–1979) - post Monty Python
Last of the Summer Wine (1973–2010) - un clasic cu un trio longeviv si comic
A Bit of Fry and Laurie (1987) - cu cei doi comici cunoscuti
You Rang, M'Lord? (1988–1993) - doua comedii selecte, acesta si urmatorul
Oh Doctor Beeching! (1995–1997)
Mind Your Language (1977–1986) - actual, deoarece si azi multi fug in Anglia, unde trebuie sa invete limba, si exploziv, cu o atmosfera incendiara:)

1MicuCelUmilSiViril
18 Jan 2021, 14:21
A venit vremea filmelor cu duri!
Primul, Aldo Maccione, care ne-a obisnuit cu filmele sale usurele, unele dintre ele amuzante (vezi si Le corbillard de Jules (1982), Te marre pas... c'est pour rire! (1982), Le bourreau des coeurs (1983), etc), acum, in Pourquoi pas nous? (1981).
Al doilea, da, a venit si randul lui Hitler, o comedie nemteasca reusita, Er Ist Wieder Da (2015) - Look Who's Back.
Cel de-al treilea este Hercules Returns (1993), un film, in principal, de forma "sonorul l-am inventat noi", amuzant.:)

1MicuCelUmilSiViril
15 Apr 2021, 08:38
Nu am mai trecut de multa vreme pe aici, intocmai ca un adevarat forumist.
Atunci, y viva España!
Despre timpurile de aur ale Spaniei am mai vorbit, chiar si la comedie (vezi Cristóbal Colón, de oficio... descubridor (1982), din ce imi amintesc pe loc).
Tot in aceasta idee, nu e un film bine notat, in schimb e o comedie foarte buna, necunoscuta, Juana la Loca... de vez en cuando (1983).
Posibil ca El Cid cabreador (1983) sa aiba mai mult succes la publicul larg, desi putin mai slab decat cel de mai sus, dar pe tematica sexuala.
Iar despre secolul 20:
El apol?*tico (1977)
Nu este o comedie exploziva, mai mult anecdotica. Ce am inteles eu din film e ca un apolitic a avut nevoie de putin mijloc de femeie si deodata a devenit fervent politic prins in vartejul luptei de clasa,
Atraco a las tres (1962), un clasic spaniol.

Iar de la noi, Lumina de iulie (1963), un film frumos spus aici deoarece il regasim si pe Birlic, asa cum il stim, unic.

1MicuCelUmilSiViril
02 Jun 2021, 09:55
I Mai, Ziua celor ce Muncesc! II Mai, Ziua Tineretului, ceva mai mici!
I Iunie, Ziua Copilului! II Iunie, Ziua Embrionului, ceva mai mici!
În aceasta zi, mai nimerit nici ca se poate decat să vorbim despre comedii.
Dacă podul este de vechituri, în subsol găsim noutăți. De aia, astăzi, filmele sunt cum sunt!
Dar jos mai este o intrare (și scăpare), spre hrubă: comedii cu bețivi!
Arthur (1981), film de societate, așa cum fac americanii,
My Favorite Year (1982), alt P. O' Toole simpatic,
în fiecare an găsești câte un bețiv. Sunt mulți betivi în cinematografia asta! Începând cu filmele clasicilor, în westernuri, etc.
Acum, pentru cei ce cotrobăie în pod, cei ce cred în dragoste,
Totò, Peppino e la... Malafemmina (1956), e o comedie foarte bună!
Am rămas surprins ca un așa film delicat nu are, până acum, subtitrare în limba română. Dar mai e timp!
Distracție plăcută de această zi tradițională românească!:)

1MicuCelUmilSiViril
02 Jul 2021, 16:13
E vara, anotimp al distractiei, in care comedia are rolul sau. Atunci, vom spune si noi precum Toto, Chi si ferma e perduto (cine se opreste e pierdut).
Chi si ferma è perduto (1960) e o comedie decenta, comedie foarte distractivă a unui regizor cunoscut pentru alt gen de filme si o reîntâlnire cu aceiasi Toto si Peppino, mari actori.

Dupa Toto, tot o comedie italiana, Don Chisciotte e Sancio Panza (1968), cea mai reusita, mai simpatica, pe aceasta tema, din cate am vazut pana acum (cu FRANCO & C.INGRASSIA).

Ugo Tognazzi - Il Federale (1961) - film de Luciano Salce, cat se poate de serios cu cat se poate de multa bascalie, in acele conditii. Este o comedie buna, incomparabila cu "Marele razboi", tot italiana, ultima, o facatura de doi bani, dar mult trambitata (boala veche, de-a lungul anilor).

Alta foarte isteata este Ferdinand The First King Of Naples (1959) sau Ferdinando I° re di Napoli. De vazut!

Stewardess School (1986)
Comedie distractiva in spiritul anilor, numai pentru cei cu spirit tanar, oameni destinsi, nu crispati ca in anii ce au urmat. Are ceva aparte, nu prea vulgara, fazele sunt destul de selectate, nu ordinare, cu o exceptie: cuprinde si cea mai tare poanta americana, in opinia lor, din moment ce o repeta de atatea decenii, basina in lift aglomerat.

De boezemvriend (1982)
Variatiune foarte amuzanta pe baza Revizorului lui Gogol, transpusa in tarile nordice, intr-o impletitura reusita de scene si personaje. Si comica!

1MicuCelUmilSiViril
06 Jul 2021, 05:34
Confessions Of A Window Cleaner (1974)
Confessions of a Driving Instructor (1976)
Sunt mai multe serii britanice in acei ani, de tipul sexy (aventurile...), insa slabute. Cea mai buna serie, ce aduna cateva filme, este cea a "confesiunilor", iar astea doua filme de mai sus sunt intr-adevar comedii, si cele mai bune, pe nedrept nebagate in seama, numai bune pentru vacanta.
O chestie simpatica, ai impresia ca actorul principal e tipul de la Rolling Stones.:)

1MicuCelUmilSiViril
25 Sep 2021, 13:06
Desi se putea spune despre multe alte comedii - asta in proxima vacanta, aveti rabdare, vine repejor! -, in aceste timpuri se potriveste ca o manusa (tot bate iarna la usa) comicul islandez, al unor oameni incercati, un comic sensibil, care nu deranjeaza, adica de bun simt, nu cu super-eroi de desene animate, ci cu oameni adevarati, cu tampeniile lor, cu realizarile lor, aproape de noi, cu zambete din lumea actuala sau despre preocupari actuale, o comedie tonica.
Concursul Muzical Eurovision: Povestea trupei Fire Saga (2020)

Desi nu imi mai amintesc daca am vorbit aici despre ea, cu toate astea reamintesc si alta comedie islandeza cu extract de carte rara (Sub ghetar, tradusa si in l. romana),
Kristnihald undir jökli - Under the Glacier (1989)

Nu inchei fara sa va salut cu respect. Ma bucura sa observ ca avem pasiuni comune. E primul pas. Vom avea pasiuni orase, apoi pasiuni metropole, si cine stie...!

1MicuCelUmilSiViril
29 May 2022, 08:09
Bine v-am regasit!

Decline and Fall (2017)
In ciclul de comedii istorice, una sociala: scoala e istorie, scoala are o istorie.
Facand efortul de a rade putin, invatati ceva istorie folositoare.
Filmul a fost facut pe doua baze: baza mare este romanul scriitorului britanic, iar baza mica este corectitudinea p_litica.
Iata ce spunea un scriitor britanic la inceputul secolului trecut despre scoala si despre periplul unui tanar de la Oxford la stat si retur.
In serial joaca si o cunoscuta actrita din serialul "Neveste disperate", sotia aluia cu fata de omida.

1MicuCelUmilSiViril
30 May 2022, 10:32
Din noua lume a (pseudo)comediei, filme amestecate si nemestecate, stiluri diferite de pe continente diferite, la care va puteti permite pseudo-gusturi:
Povestea incredibilă a Insulei Trandafirilor (2020)
Las leyes de la termodinámica (2018)
Monopoly (The Bank Of Luck) banca norocoasa 2017
El-Khaliyyah - The Cell (2017)
Doctorul african (2016)
Sommaren med Göran - O vară cu Göran (2009)
Count Axel - Grev Axel (2001)
El Badla The Suit El-Badlah (2018)
Débarquement immédiat! (2016)
Revolta albinelor lucrătoare - Mutiny of the Worker Bees (2020)
Să ne cunoaștem mai bine - White Trash - Att göra en pudel (2006)
film decent, de vazut
Strada Fericirii (2003)

1MicuCelUmilSiViril
31 May 2022, 07:49
A Hologram For The King (2016)
McLintock! (1963)
Sam Whiskey (1969)
The Duchess and the Dirtwater Fox (1976)
The Apple Dumpling Gang Rides Again (1979)

1MicuCelUmilSiViril
01 Jun 2022, 07:59
Le cadeau (1982)
Ca două picături de apă (1983) Paolo Villaggio

On The Buses (1971)
Mutiny On The Buses (1972)
Holiday On The Buses (1973)

Born in East L.A. (1987)
Perfect Friday (1970)

1MicuCelUmilSiViril
03 Jun 2022, 07:00
Kahpe Bizans (2000),
o comedie adevarata despre inceputurile turcilor aflati sub papucul Imperiului Bizantin.

Comedii scandinave:
Göta kanal eller Vem drog ur proppen? Canalul Göta sau Cine a scos dopul? (1981)
Att angöra en brygga Docking the Boat (1965)
The Jönsson Gang Gets Gold Fever (1984)
In anii '80 banda Jonsson era la putere. Sickan mereu are un plan pentru spart seifuri. Filmul acesta este cea mai indreptatita parte a seriei sa poarte numele de comedie. In rest e aventura, spart seifuri, chestii din astea. O serie de filme degajate, aventuri in speta, care se desfasoara cu incetinitorul, ca in reluarile de faze, bune pentru autocontrol.
Merita atentie si filmul
Yrrol - En kolossalt genomtänkt film (1994)

1MicuCelUmilSiViril
04 Jun 2022, 07:03
Salutara aparitia comediei romanesti Secretul lui Zorillo (2022)!
On n'est pas sorti de l'auberge (1982)
Afaceri...afaceri (metoda frantuzeasca)! Cuprinzator si relaxant, filmul poate fi vazut de 3 ori pe zi.
Холоп - Servant (The Peasant) Kholop (2019) (metoda ruseasca)!

1MicuCelUmilSiViril
05 Jun 2022, 06:56
Neaparat de vazut, de la prietenii nostri bulgari:
Bay Ganyo tragna po Evropa Бай Ганьо тръгва из Европа (1991)
Neaparat de vazut, de la prietenii nostri ceho-slovaci:
Pacho, hybsky zbojn?*k AKA Pacho, the Brigand of Hybe (1976)
Neaparat de vazut, de la prietenii nostri germani:
Der Hauptmann von Köpenick (1956)
Neaparat de vazut, de la prietenii nostri sirieni:
Al Hodoud (1984)
Neaparat de vazut, de la prietenii nostri italieni:
A che servono questi quattrini? (1942)

1MicuCelUmilSiViril
17 Oct 2022, 21:35
Ooh, You Are Awful (1973)
Occupe toi d' Amelie (1949)
The Nazis Strike Again (1948)

mihaelatb
28 Oct 2022, 23:55
Pentru ca este un singur „scriitor”
Gente que viene y bah (2019)
The Man Who Came to Dinner (1942)
replici
Sheridan Whiteside: Banjo, băiete, ești minunat. S-ar putea să scriu o carte despre tine.
Banjo: Nu te deranja, nu stiu sa citesc!
Nemaipomenita a fost si Mary Wickes in rolul asistentei
„Dacă Florence Nightingale te-ar fi îngrijit vreodată, domnule Whiteside, s-ar fi căsătorit cu Jack Spintecătorul în loc să întemeieze Crucea Roșie!”
L'auberge rouge (1951)
We're No Angels (1955)

1MicuCelUmilSiViril
12 Jan 2023, 16:24
Mă bucură foarte mult intervenția ta, mihaelatb. Sănătate și un an mai bun, inclusiv cu multă comedie, îți doresc, ca de altfel tuturor celor care frecventează acest subiect, pentru care am mare respect.

Iarna nu este numai despre revoluții, ci și despre dragoste.
Kate și Leopold (2001)
Ce-şi doresc femeile (2000) - What Women Want - Mel Gibson

Filme de Crăciun, care țineți pe vechi:
O surpriză de Crăciun (2014)
Crăciunul cade la fix (2022)
Întoarcere în Christmas Creek (2018)
Un Crăciun mărinimos (2021)

Un film despre adevărata tinerețe, cea trăită și făurită, cu chestii de viață, nu de incubator:
Take Care of the Women! / Beregite zhenshchin / Берегите женщин (1981)

Despre diplomele false în varianta americană:
Making the Grade (1984)

Pas de problème! (1975)
Un film dinamic, destins, plăcut, cu mulți actori de comedie îndragiți.

1MicuCelUmilSiViril
26 Jan 2023, 09:33
Le Bourgeois Gentilhomme (1982), ecranizare frumoasa a unei renumite piese scrise de Moliere; cu Michel Galabru, Rosy Varte

Skvernyy anekdot - The Ugly Story (1966), ecranizare amuzanta a unei povestiri scrise de Dostoievski

Elle voit des nains partout! (1982) Da, ea vede pitici peste tot! O ecranizare absurda a mai multor povesti si romane foarte cunoscute, toate la un loc, in care o veti intalni pa Alba ca zapada :), chiar va ramane gandul la ..., Scufita rosie, Mizerabilii cu J.Valijean in frunte, etc

1MicuCelUmilSiViril
06 Mar 2023, 07:36
Je te tiens, tu me tiens par la barbichette (1979)
Ca de obicei in filmele lui Yanne, mare bal!

Mr. Toad's Wild Ride - The Wind in the Willows - Vântul prin sălcii (1996)
Englezoii de la M.P. cu un minunat basm contemporan

Coup de tête - Hothead (1979),
o interesanta, buna, isteata comedie de situatie din lumea sportului/fotbal.

Niu gui she shen - Tales of Larceny (1973)
Sunt draguti, amuzanti in multe momente acesti chinezoi. Pe scurt, trisori, trisati si invataturi.

1MicuCelUmilSiViril
16 May 2023, 14:25
Los dinamiteros (1964)
Cunoscutul și simpaticul Pepe Isbert împreună cu prietenii săi într-o comedie cu oameni foarte ocupaţi şi la vârsta a treia!
Un lucru comic e și faptul că am început subtitrarea lui cu 8 ani în urmă!

Der Hauptmann von Köpenick - The Captain from Köpenick (1956) - Helmut Käutner, inedit și astăzi!

Amanece Que No Es Poco (1989)
Dacă tot vă plac lucrurile serioase, asta o comedie serioasă.
Chiar că e un conglomerat potrivit pentru timpurile astea!
E o comedie tare, care se respectă, din aia absurdă, dar mai e absurdă (cât?) în timpurile astea?

The Devil by the Tail - Le diable par la queue (1969)
Despre viaţa de lepră, vicioşi nobili, o înţepătura la adresa lor.
O satiră care arată că viaţa de trântor nu îţi permite să fii bun om cu om.

Alvin Purple (1973)
O comedie sexy foarte simpatică, are şi muzica bună, din cele 1000 de filme pe care trebuie să le vezi înainte de a te îmbolnăvi de o boală rușinoasă.

Otar Iosseliani - Aprili (1961)
Artistic!

Les Vécés Etaient Fermes De L'interieur (1976) - Patrice Leconte, foarte simpatică, bine făcută, cu Coluche şi Rochefort

1MicuCelUmilSiViril
08 Dec 2023, 10:11
Listă de comedii despre cum se fac lansările pe Luna... lui Marte:

1 Totò nella luna (1958) Totò împreună cu Ugo Tognazzi și Sylva Koscina, într-o expediție reușită sau cum stă treaba cu zborul pe Lună.
2 Those Fantastic Flying Fools (1967) Jules Verne's Rocket to the Moon
3 Abbott and Costello Go to Mars (1953)
4 The Reluctant Astronaut (1967)
5 Muppets from Space (1999)
6 Baikonur (2011)
7 The Mouse on the Moon (1963)
8 Have Rocket, Will Travel (1959)

1MicuCelUmilSiViril
09 Dec 2023, 11:16
Policarpo Ufficiale Di Scrittura 1959 - Mario Soldati

Policarpo, o adevarată comedie, excelentă, omenească, nu trebuie nicicum ratată. Povestea este situată la răscruce de timpuri, de secole, ca și timpurile de acum, cu o nouă lume - promisiune făcută la fiecare început de secol.
În plus, prezențe încântătoare - pericol de actori pe care-i poți îndrăgi, la care se adaugă o muzică potrivită. Și cred că e mai mult problemă de luciditate acolo, decât de melancolie.
Trăiesc cu impresia că la sfârșitul turnării filmului actorii au plâns, așa cum plânge omul de bucuria lucrului terminat, reușit, iar pe de altă parte, de tristețe că s-a terminat. Este un film excepțional, remarcat și la festivaluri de film, după cum se vede. Câteva zile am rămas în cap cu acea canzone din film și am fredonat-o.
Cu drag, de Sărbatori, vă ofer o subtitrare pentru el.

1MicuCelUmilSiViril
10 Dec 2023, 09:46
Alte comedii cu Totò:

Chi si ferma è perduto (1960)
Viața e o luptă... la birou. Iată că filmul străbate anii (e o farsă... reîntoarsă) și că critica acelor ani a fost filistină. Așa or fi zis și despre filmul lui Olmi, Il Posto (1961)?

Totò, Vittorio e la dottoressa (1957)
Farsă foarte hazlie, o compoziție consistentă, cu Toto detectiv și cu alți actori îndrăgiți (din It și Fr), de Sica, etc, despre moravuri, politică, gelozie, tot tacâmul, potrivită sărbătorii de astăzi, la care am făcut o subtitrare.

Un Turco napoletano (1953)
o farsă cu un eunuc

Il monaco di Monza (1963) - un film pus la punct de Sergio Corbucci

1MicuCelUmilSiViril
11 Dec 2023, 08:05
Comedii europene:
Miss Director - Dis diefthyntis (1964)
Dis diefthyntis (1964): o comedie din 1000 de filme pe care trebuie să le vezi înainte de a te pune cu șeful.
V-am mai spus eu, aici, despre niște comedii grecești. Revin cu încă una, din categoria "Elogiul firescului", pentru cei carora le place frumosul.

La Vendetta (1962) (cu Louis de Funes)

Jacky in the Kingdom of Women - Jacky au royaume des filles (2014)
despre o societate matriarhală dictatorială

Spanish Fly (1976) (cu Terry-Thomas),
musca spaniolă, care face năzdrăvănii, pusă la treabă de englezi.

Les Rois Du Sport (1937),
regii sportului = trișori în sport, Fernandel și Raimu.

Without a Clue (1988) sau Impostorul din strada Baker,
pentru cei ce mai cred încă în Sherlock Holmes.

1MicuCelUmilSiViril
12 Dec 2023, 12:50
Dacă sunteți fericiți într-atât încât să vă vină să cântați, iată un top 100-99 comedii muzicale mai puțin cunoscute:

1. Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine (1977),
Colucheriile simpatice ale renumitului actor francez într-o comedie istorico muzicală pe teme arhicunoscute
Și apropo de măscărici, Sturmtruppen (1976), alte clovnerii (zgomotoase=războinice, nu muzicale)

1MicuCelUmilSiViril
13 Dec 2023, 09:14
Dacă e vorba de spargeri, hai să ne spargem în figuri tot aici cu câteva comedii cu spargeri de bănci:
Los dinamiteros (1964) - José Isbert
The Great Bank Robbery (1969) - Zero Mostel
Three Fugitives (1989) – Nick Nolte

1MicuCelUmilSiViril
14 Dec 2023, 10:03
COMEDII ISTORICE:

Bolivar soy yo! (2002)
DON'T LOSE YOUR HEAD
CARRY ON HENRY
LOVE LABOUR LOST
Carry On Cleo (1964)
Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre
TOUCHE PAS LA FEMME BLANCHE
LA VAQUILLA
History of the World: Part 1
Great Catherine (1968)
Les Gauloises blondes (1988)
Deux romains en Gaule (1967)
Rejs (1970)

1MicuCelUmilSiViril
15 Dec 2023, 11:44
L'ANGLAIS TEL QU'ON LE PARLE (1959), pentru cei ce mai cred în engleza tradusă

Aghaye Halou (1970) , dintre filmele regizorului Dariush Mehrjui, pentru cine mai crede în metropolă
Provincia e naivă, metropola e (uneori) parșivă! Filmul e și învațătură pentru tineret.

If I Had a Gun (1971) - Stefan Uher, pentru cine mai crede în comedy/drama

They Went That-A-Way And That-A-Way (1978), pentru cine mai crede în polițiștii americani

Francis Joins the WACS (1954), un film cu un măgar vorbitor, pentru cine mai crede în măgari vorbitori

1MicuCelUmilSiViril
20 Dec 2023, 07:18
L’asino d’oro: processo per fatti strani contro Lucius Apuleius cittadino romano Lane-dor (1970), comedie pe după Apuleius - Măgarul de aur

Co mi zrobisz, jak mnie zlapiesz - What Will You Do When You Catch Me (1978)
- enumerarea nebuniilor din comunism. Și e un șir intereminabil!

1MicuCelUmilSiViril
19 Jan 2024, 17:47
Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu - Turks in Space (2006):

Imperiul (Otoman) contraatacă, atenție!

Parodia SF se desfășoară în Spațiu, de aceea evaluarea comediei se face, firesc, în stele (e de 5 stele, n-are chiar 7, ca hotelurile), nu cu note.
Timpul trece și confirmă că filmul e valoros, vorbește despre realități; acum se poate vedea mai bine cum mușcă și doare tare pe cei butonauți grăbiți.
Filmul nu expune doar baliverne moderne, ci face un referat al lumii actuale, al turcilor, care sunt altfel, ei au haremuri și dansul din buric, precum și al altora, inclusiv al societății occidentale, tot ce mișcă este scos la vedere și pus în discuție.

1MicuCelUmilSiViril
21 Jan 2024, 09:39
Două comedii românești:
Femeia cu cravată neagră (2016)
Visul lui Adalbert (2011)

1MicuCelUmilSiViril
28 Jan 2024, 12:54
Scipione detto anche l Africano (1971)

Ei, și cu acest film, a venit timpul să încheiem și ciclul istoric.
Dacă eram la ora de compunere, dna învățătoare ar fi fost mandră de elevul care aș fi fost, deși trebuie să fac numai o scurtă descriere a filmului.
De ce trebuie să vedem acest film? Pentru că:
- râdem sănătos și învățăm istorie folositoare, Scipione are tot ceea ce trebuie să știm din punct de vedere istoric (statistici și prognoze).
- dialogul fraților Mastroiani sau cel nepieritor al lui Marcello cu senatorul (Vittorio Gassman), ori câteva vorbe din cale afară de obișnuite, dar de duh, căci rămân întipărite în ani (eu sunt un exemplu), replici și situații memorabile, face din această comedie una din cele mai mari care s-au făcut vreodată, chiar dacă multă lume nu o cunoaște încă (asta ridică multe semne de întrebare asupra celor care fac topuri de comedie cu cele mai idioate producții? Ah, ce m-am răcorit!)

După mine, este cel mai valoros film de comedie al tuturor timpurilor, iar dacă nu al tuturor timpurilor, cel puțin al acestei civilizații.
Minuscula mea experiență în domeniu îmi spune că filmele într-o limbă de gintă latină, cum le zice poetul (limbilor), cu o subtitrare englezească sunt o pacoste la casa cinefilului.
De aceea, am început una, în română, chiar după vizionarea lui, căci lumea nouă nu mai are răbdare să aștepte.
După aproape un deceniu de așteptare (înseamnă că eu am avut așteptări mari), am reușit-o. Sincer, de fapt, a fost o curiozitate... satisfăcută.
Mie mi-a placut macaronaru' ăsta de Mastroianni și în filmele lui mai puțin cunoscute, nu numai în "8 jumate, etc". N-am acuma la îndemână nici un gând, că le-am lăsat să se mai odihnească, dar vă spun sigur că sunt mai multe astfel de filme.

Continui cu câteva referiri la film. Dar, mai întâi, cine este Scipione? Personalitatea generalului roman e bine știută, există carți despre el (fără multe comentarii, există cartea Scipio Africanus - Greater than Napoleon, scrisă de istoricii de la Cambridge), alții i-au dedicat partituri de muzică - Visul lui Scipione (J.A. Hasse).
Pe măreția personajului se bazează măreția comediei. El este eroul, modelul, cu multiple calități puse la încercare, conturate ca îndoielnice, în alt scop, de Cato, de unde și drama generalului roman.
Lui Scipione (interpretat de M. Mastroianni), reîntors în patrie, la Roma, i se impută acum probleme de morală de către Cato, cenzor al Senatului roman, care, republican convins, îl vânează pe Scipione, reprezentant al vechii lumi (cu eroi), lume pe care Cato o voia dărâmată. Lucrurile se complică pentru Scipione (familial, social, istoric) odată cu implicarea în chestiuni și a fratelui său (interpretat de fratele lui M. Mastroianni, Rugierro).
Urmările, ca și premisele, sunt foarte comice. Prin replici izbutite, personajele, de fapt, joacă comedia întregului Imperiu Roman (sau a Romei antice).
Fiind cea mai bună comedie din toate timpurile, e departe de topurile făcute, prezente și viitoare (de aia nici nu apare în ele, e mult mai sus decât ele).

O comedie cu Actori mari, ce vă face atenți la multe aspecte (e un film de cultură). De văzut, neapărat de orice om!
De aceea l-am și lăsat mai la urmă, ca să fie proaspăt.
Vi se pare bizar să fie una dintre cele mai bune comedii și să nu vorbească nimeni de ea? Mie nu, mie mi se pare amuzant. Râdeți, că e de râs!
În calitate de "unul din cei mai mari fani ai lui Mastroianni pe care-i cunosc", vă garantez că e distracție serioasă cu frații Mastroianni!

1MicuCelUmilSiViril
02 Feb 2024, 12:55
Intimn?* osvetlen?* (1965)
The Witness - A tanú (1969)
Régi idők focija - Football of the Good Old Days (1973)
Gülen Adam (1990)

1MicuCelUmilSiViril
15 Feb 2024, 07:55
Atipice:
Casanova 70 (1965)
The Adventures Of Gerard (1970)
Les arpenteurs (1972)
Porca vacca (1982)

Tipice:
Hot to Trot (1988)
Polobocul (1993) "Moldova-Film"

1MicuCelUmilSiViril
07 Mar 2024, 10:33
Alte două comedii românești fără cuvinte:
Gogulica cheferist (1929)
Asa e viata (1928)

1MicuCelUmilSiViril
27 Apr 2024, 12:02
Din Ciclul "Anii trec, comediile rămân"!

Blagochestivaya Marta (1980)

Nimic nu e mai potrivit de urmărit în această perioadă decât comedia renumitului scriitor spaniol Tirso de Molina (un specialist al intrigilor iscusite), "Marta cea pioasă", o piesă reprezentativă a autorului, într-o ecranizare foarte elegantă, simpatică, datând tot din anii'80, săracii.
E o bucată de meștereală (masterpiece), ca și Zadarnice necazuri de iubire, a lui Shakespeare, sau alte zadarnice piese de folos.
Și actrița titulară, cu nume de floare, Margarita Terekova, trebuie menționată, prezentă în mai multe filme de văzut, începătoare cu Tarkovski.