PDA

View Full Version : 100 Cult Films


Mercutio
07 Jul 2012, 18:02
http://www.filmjuice.com/assets/images/Films/P/PinkFlamingos/100%20Cult%20Films.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8142/7510115154_494ece1284_c.jpg

Am gasit recent cartea aceasta, scrisa sub egida BFI, deci un studiu serios, si ma gandeam sa deschidem o discutie despre filmele de cult: ce reprezinta, ce anume face un film sa fie un film de cult, ce parere aveti despre cele 100 de titluri postate mai sus, ce ati mai include, ce ati exlude, care sunt filmele voatre de cult.

Cateva definitii si cateva idei despre cult films

"A cult film is a movie that attracts a devoted group of followers or obsessive fans, often despite having failed commercially on its initial release. The term also describes films that have remained popular over a long period of time amongst a small group of followers. Although they may only have a short cinema life, cult films often enjoy ongoing popularity through long runs on video, thus being issued in video "runs" with more copies than other movies."
(Wikipedia).

"The cult movie is any film that for reasons unallied to its intrinsic artistic quality has attracted obsessive devotion from a group of fans." (Ronald Bergan)

"A cult film is a movie with a devoted following, but that following is inspired by a number of salient (remarcabil) elements in the film." (100 Cult films)

Pe romaneste, un film de cult e un film care atrage in timp un grup de admiratori, indiferent de calitatile artistice sau succesul comercial la debut.
Ceea ce ii atrage pe fani la aceste filme reprezinta o serie de elemente remarcabile, iesite din comun. Iata cateva dintre aceste elemente sau cuvinte cheie ce caracterizeaza filmele
de cult: "bad taste, camp, cheap, eccentric, extravagant characters and plots, garish sets, offbeat, the expression 'so bad it's good'."(Ronald Bergan)
"transgression, abjection, freakery, utopia, exotica, 'badness', intertextuality, irony, preoccupation with 'little people', controversial depictions of sex and violence, substance abuse, critique of capitalism, depictions of religious cultism, slippages in acting performance, poor cinematography, hammy acting, kitsch, hype, 'coolness'" (100 Cult films)

Trebuie retinut ca filmele de cult nu se constituie intr-un gen. Un gen reprezinta o categorie de filme ce au in comun anumite conventii, conventii ce sunt luate in considerare la
productia filmului. Cult films reprezinta o categorie de filme a caror incadrare in acesta categorie depinde de receptia filmului nu de productia lui. Autorul unui asemenea film nu si-a propus de la debut sa produca un film de cult. Filmul a devenit film de cult datorita unor elemente caracteristice (citate mai sus), probabil si unor circumstante sociale, istorice, care impreuna au determinat atractia admiratorilor. De altfel regasim in categoria filmelor de cult mai multe genuri: musical, horror, SF, fantasy - traditionale - dar si sexploitation, suprarealism, porno, anime, spaghetti western, road movies, gialli, martil-arts, underground.

Mercutio
07 Jul 2012, 18:30
are LOTR şi nu are toamnă tîrzie la hotel ozon? pff, don't expect me to take this seriously. deşi la withnail am rîs cu lacrimi. dar.. cult?
mă interesează enorm argumentele pro begotten .eu aş adăuga şi Gummo. şi trash humpers, chiar dacă nu-mi place. chiar şi pandora and the dutchman.
app, nu văd eu bine sau nu sunt filme de werner shroeter, radley metzger, ken russell?
autorii au spus de la bun inceput ca lista nu poate fi completa si nu poate multimi pe toata lumea. s-au limitat la 100 de titluri. cat despre titlurile care zici tu, de aia am deschis topicul, pentru discutii.
n-am vazut begotten, citesc pagina si iti spun.
withnail and I - de ce spui ca nu poate fi incadrat ca si cult film?
in realitate faptul ca un film e sau nu e cult nu se poate discuta. atata timp cat exista un grup de fani e de cult. iar autorii au studiat o gramada de publicatii si carti, plus vanzari, video runs si survey pe internet. vezi si www.cultsurvey.org
ce ar fi interesant de discutat e ce il face sa fie cult.

ce faci, ma lasi sa vorbesc singur? :)

Twinsen
07 Jul 2012, 19:24
Ginger Snaps. :x

Restul de 99 (:|

/troll mode off

Later edit: Nu vazusem Donnie Darko!! Deci doar 98 de filme sunt [-(

Twinsen
07 Jul 2012, 19:40
Si ca sa nu trolez degeaba uite ce ar putea intra un top ten personal de filme cult:

Dellamorte Dellamore
Adam's Apples (Adams æbler)
La cite des enfants perdus
Ginger Snaps
Spider forest (Geomi sup)
Whispering Corridors (Yeogo Goedam)
Millennium Mambo (Qianxi manbo)
Made in Hong Kong (Xiang Gang zhi zao)
Swallowtail
Pulse (Kairo)

Asiaticii ruleaza la filme cult. :D

Malombra
07 Jul 2012, 20:27
nu te las să vb singur, dar am realizat că noţiunea îmi scapă. adică pentru mine cult înseamnă o serie de atribute estetic-receptive pînă la urmă, însă mai apoi, recitind ce ai scris am văzut că accentul se pune pe receptare şi public, deci oarecum pe elemente de hazard. în sensul că şi mouchette ar putea deveni peste 2 ani un film cult dacă i s-ar redescoperi eu ştiu ce relevanţă pentru moment, cum a fost cu wizard of oz care la ani după ce a apărut s-a trezit încadrat la filme emblematice LGBT. nici nu mai ştiu unde am văzut-citit-auzit chestia asta.

eu cred că treaba asta cu cult funcţionează ca şi revivalurile în muzică. sau ţine de sensibilităţi de moment. nu am văzut majoritatea filmelor din listă, care e prea americanocentrică.
dar despre cele pe care le-am propus aş zice următoarele:
hotel ozon - filmul cult prin excelenţă, cînd l-am văzut asta mi-a venit prima oară în minte. e filmul care după atîtea decenii rămîne underground cu atîta vigoare, că nu l-ai scoate din underground nici dacă l-ai da la televizor la ore de vîrf. şi e cult pentru că are o scenă care îl face să şchiopăteze şi sunt sigură că scena aceea e conştient plasată acolo, e lingura aia de oţet care strică tarta cu bună ştiinţă. pentru că fără lingura aceea de oţet nu ar fi fost decît o altă capodoperă cehă printre atîtea - multe şi calofile - altele.

trash humpers şi gummo - bine, chiar nu ştiu cum să justific astea, dar cred că îşi au locul acolo. gummo probabil pentru soundtrack. humpers e unul din filmele cele mai divizive ever, de la superlativ la groapă de gunoi în ce priveşte receptarea, cel puţin printre oamenii pe care îi cunosc.

withnail and i - bine, e haios şi conţine unul dintre cele mai mari cuie pe care le-am văzut vreodată, dar altfel nu ştiu ce l-ar putea face cult. vorbeşte despre condiţia studentului la actorie, dar aşa şi Carrie vorbeşte despre condiţia studentei cu puteri paranormale.

Mujo şi Heroic Purgatory - chiar au potenţial de filme cult, dar probabil sunt prea artsy pentru cult, deşi tematica e orice numai numai nu pudibondă.

werner shroeter - camp, ultracamp chiar, dar îmi place, moartea mariei malibran :-*
radley metzger - i se aplică perfect duma aia cu so bad it's good -lickerish quartet şi camille 2000, dar nu lui cat and the canary.
şi, ca o chestie personală - urăsc brazil şi mai ales the big lebowski, pe care îl găsesc dezgustător :| .

White1
07 Jul 2012, 20:46
E cool (si surpinzator) ca In Bruges e in lista. Nu e deloc cool (si suprinzator) ca o persoana poate uri Brazil 8-|
Cred ca ai inclus deja in primul post ce anume face dintr-un film cult un film cult: in primul rand o armata infocata (sau macar un regiment) de fani obsedati. Cred ca Star Wars e cel mai bun exemplu.

Malombra
07 Jul 2012, 20:50
mda, aşa şi american pie e cult, dacă ajunge regimentul 1 infanterie care să-l placă.

White1
07 Jul 2012, 20:56
Pai da, asta e "faza". Nu sunt neaparat filme de calitate.

Malombra
07 Jul 2012, 21:11
pentru mine, cult film are mai puţin legătură cu cultura , cît cu subcultura, contracultura. filmul cult după mine defineşte un grup, o generaţie: homosexuali, sludgeri, feminişti, trannies, sau ia în răspăr politicile dominante, industrializarea şi tehnologizarea excesivă, modelul uman ideal, etc. sunt, oarecum, contra a ceva. dar felul în care o fac e şi el, să zicem, necanonic. de ex., J'accuse e un film împotriva războiului, dar nu e cult pentru că e făcut după toate canoanele artei. gance nu e epigon, dar el contribuie la istoria amplă, oficială a filmului, şi nu o ia pe cărări ce nu duc nicăieri. e inovator, dar inovaţia aia iese din ceva şi evoluează în altceva, nu reformează morala, nu propune un nou fel de a fi.
hotel ozon de ex. nu se compară cu nimic, arată femei sălbăticite, desexualizate, într-un ambient postatomic. nu sunt fătucile lui forman, nici proletarele sovietice, nici viperele noirului.

da, white, dar nu sunt nici neapărat filme de necalitate. şi asta e faza. vezi space odyssey.
iar mă mir că nu văd richard stanley în listă.

White1
07 Jul 2012, 21:21
Cred ca de asta e destul de prost inteleasa sintagma de "film cult" in Romania. Nu are nici o legatura cu cultura. Ci cu filmele pentru care fanii dezvolta un adevarat cult. Si Harry Potter tot film-cult e. Cel putin eu asa percep termenul , se poate ca tu sa il fi descris mai bine.

Malombra
07 Jul 2012, 21:26
hairy potter e cult? de ce?

Liviu-
07 Jul 2012, 21:31
"A cult film is a movie that attracts a devoted group of followers or obsessive fans

"The cult movie is any film that for reasons unallied to its intrinsic artistic quality has attracted obsessive devotion from a group of fans." (Ronald Bergan)

"A cult film is a movie with a devoted following, but that following is inspired by a number of salient (remarcabil) elements in the film." (100 Cult films)

Pe romaneste, un film de cult e un film care atrage in timp un grup de admiratori, indiferent de calitatile artistice sau succesul comercial la debut.

Ci cu filmele pentru care fanii dezvolta un adevarat cult.

:P

E in acelasi sens un film cult in care sunt Star Wars, Star Trek sau LOTR.

White1
07 Jul 2012, 21:32
Ci cu filmele pentru care fanii dezvolta un adevarat cult.
8-|

Malombra
07 Jul 2012, 21:44
adică audienţă. adică mainstream şi box office? atunci de ce cult?

Malombra
07 Jul 2012, 21:46
Promotion campaigns will try anything to present a film as ‘cult’, from Barnum-like stunts to William Castle-type gimmicks. Still, in most cases a film becomes cult through a failure in effectiveness or containment of tested techniques (missed opportunities, messed up openings, unintended scandals). A good example is the ‘freak’ programming of The Texas Chainsaw Massacre as a 1970s children’s matinee movie. Next to that, specialist screenings and festivals play an important role. The 1970s circuit of midnight screenings that led to the cult reputations of El Topo, Eraserhead, or The Rocky Horror Picture Show is one example. Exploitation cineastes like Lucio Fulci and Jean Rollin, and the more edgy work of iconoclastic directors like Guy Maddin or Gregg Araki thrives on such circuits. The lack of availability often determines a film’s cult. The cult reputation of the ‘video nasties’ in the1980s was directly connected to their unavailability in the UK. Other ‘inaccessible’ films include Zéro de conduite (1933, banned for decades), or Superstar: the Karen Carpenter Story (1987, blocked by courts). In some cases, a soundtrack is as close as one can get to a film, as was the case with Koyaanisqatsi (1982) for a long time. Even so-called blockbuster cults, such as Pirates of the Caribbean (2003-2007) or The Lord of the Rings (2001-2003), which are available in abundance, operate according to this mechanism of limited access – in this case the element of ‘rarity’ shifts back to specialist events like dress-up screenings or red carpet premieres, or elite merchandise.

Malombra
07 Jul 2012, 21:48
na, că m-am pus şi eu pe căutat.. hehe, soundtrackul ca element determinant pentru cult. bingo, Gummo!:D

disensiuni în paradisul criticii

The emphasis of cult films is not on box-office figures and mass audiences. Nor do cult films rely too heavily on the critical acclaim so essential for art-house and independent cinema. Their reception does not typically end at the vaults of a bank or the archives of a museum of heritage. Instead, it relies on continuous, intense participation and persistence, on the commitment of an active audience that celebrates films they see as the opposite of ‘normal and dull’ cinema.

White1
07 Jul 2012, 22:03
adică audienţă. adică mainstream şi box office? atunci de ce cult?
Adica nu. N-am zis nimic de box office. Nu e vorba neaparat de numarul fanilor ci de intensitatea sentimentelor pe care le au acestia fata de respectivul film. Si da, filmele cult sunt si foarte cunoscute (ca Star Wars, pt. mine asta e cel mai bun exemplu de film cult din cauza impactului pe care l-a avut asupra spectatorilor) si extrem de obscure.

Malombra
07 Jul 2012, 23:11
da, white, mersi, eşti un dulce, dar ştiu şi eu ceva engleză. :">

White1
07 Jul 2012, 23:13
Se pare ca romana o intelegi putin mai greu. Oricum, macar suntem amandoi de acord cu partea "White e un dulce".

Malombra
07 Jul 2012, 23:48
doar se pare.

aici e o listă de scurtmetraje cică cult. eu sincer nu pricep de ce sunt alea cult. sunt experimentale, unele de avangardă, dar din nou: what the fuck makes them cult? cool sunt , iar de la cool la cult nu e decît puţin. a, daaa, stai puţin, dacă partea comunitară, de comunitate ce face galerie la filmuleţele astea e îndeplinită, atunci sunt cult pentru că sunt apreciate de comunitatea cinefililor, nerzii celuloidului. daa!

http://mubi.com/lists/cult-short-films

White1
08 Jul 2012, 00:15
Fa "da'-urile mai putin prelungi, ironia putin mai subtila e mai de efect. Daca nu as repeta pentru a 10-a oara acelasi lucru m-as obosi sa iti spun ca intre a aprecia un film si a fi obsedat de el e o diferenta uriasa. Un film western e western indiferent de modul in care e primit de "nerzii celuloidului". Un film cult nu poate fi numit asa fara "galerie".
Din mesajul lui Mercutio: "Cult films reprezinta o categorie de filme a caror incadrare in acesta categorie depinde de receptia filmului nu de productia lui."

Malombra
08 Jul 2012, 00:20
white, respiră adînc, nu era nici urmă de ironie în ce spuneam. îmi dădeam cu părerea despre motivul pentru care listuţa aceea de pe mubi ar fi de filme cult. nu e cazul să crezi că orice spun orbitează ca un cocon în juru-ţi, oricît de colegi de saloon virtual am fi . ;)

aici articolul din care am cules fragmentele. foarte explicit, foarte la obiect.

http://www.cultographies.com/definition.shtml

"Cult films reprezinta o categorie de filme a caror incadrare in acesta categorie depinde de receptia filmului nu de productia lui." - chestia asta nu poate ţine nici măcar de rezumat. vezi articolul.

Mercutio
08 Jul 2012, 04:18
"Cult films reprezinta o categorie de filme a caror incadrare in acesta categorie depinde de receptia filmului nu de productia lui." - chestia asta nu poate ţine nici măcar de rezumat. vezi articolul.

da, dar e conditia sine qua non. pentru ca exista milioane de filme underground, exploitation, horror, de autor, indie, etc, unele cu calitati artistice remarcabile, dar care nu sunt de cult, adica nu au following. nu au acel ceva care sa le faca sa aiba admiratori in timp.
odata incadrate ca fiind de cult, tot studiul asupra lor consta in a descoperi acele caracteristici ce determina ca un grup de fani sa-l admire, sa-l venereze. cred ca e destul de greu de aflat atata timp cat nu faci parte din grupul respectiv. un exemplu interesant in cartea mentionata era cu un film documentar impotriva consumului de marijuana care a devenit film de cult chiar in randul celor care consumau marijuana. care o fi fost motivul? poate filmul era ca o dovada a existentei lor, gen killerul care urmareste cu interes stirile la tv despre crima lui. nu stiu.
cand eram la liceu, acum realizez, aveam un film de cult ce rula pe casete video denumit
Highlander (Scotianul sau Nemuritorul cum mai era tradus, ca dupa aceea au facut si un serial dupa film). nu era sesiune video sa nu-l urmarim. stiam toate numele personajelor, replicile din fiecare scena, am ajuns sa ne imbracam ca protagonistul cu blugi, adidasi si trenci.
http://imgc.allpostersimages.com/images/P-473-488-90/56/5614/Z6RVG00Z/posters/christopher-lambert-highlander.jpg
de ce? daca analizez acum - pentru ca era cool: protagonistul simpatic, era si nemuritor, ca intr-o poveste, cu sabia de samurai, se imbraca misto, replicile erau tari, pe fundal muzica de Queen. cu alte cuvinte tot ce trebuia sa impresioneze un grup de liceeni din vremea vechiului regim.

zeno.marin
08 Jul 2012, 13:46
Exista o diferenta destul de evidenta as spune intre filmul cult, filmul inradacinat in cultura populara si filmul DE cult. Inainte de toate sa evidam sa cadem victima tentatiei de a dezbate diferitele atribute stilistice ale filmului de cult, atribute care doar contribuie la stabilirea acestui statut.

S-o luam pe rand. Filmul cult de pilda, chiar daca nu sunt sigur ca e identificat sau conturat intr-un fel precis, il percep ca fiind cel exclusivist, rafinat si complex necesitand o intelegere superioara pe masura unei culturi ce depaseste media. Un asemenea film oricat de stralucit ar fi, nu va fi niciodata popular (caci acest lucru ar contrazice insasi ipoteza). Valoarea sa intrinseca ii confera sanse sa devina de cult, dar nu exisa o garantie pentru acest lucru.

Filmul intrat in cultura populara are beneficiul satisfacerii gusturilor comune, puseurilor modei fie ea si vremelnica, mediatizarii si marketingului, succesului de casa, fara a fi neaparat original sau deosebit in vreun fel, definitoriu pentru acesta fiind cantitatea si nu calitatea (daca pot sa-mi permit aceasta ultima apreciere).

Pe de alta parte, filmul de cult, pentru ca despre el e vorba, este marele trendmaker, filmul original, specific si de referinta, frapant si aparte, cel pe care nu-l poti uita si simti nevoia sa-l revezi. Transformat in obiect de cult, fara a fi neaparat nici exclusivist nici popular el apartine unei nise care inteleg sa-l pretuiasca si sa-l venereze. Pur si simplu este un film care creaza dragoste. E filmul favorit al unui grup de iubitori ce-l inteleg si-l adora pentru ca reprezinta maximul din ce se poate atinge, un clasic in sensul veritabil al cuvantului.

Nu stiu cat de clar, convingator sau precis am fost in apreciere, dar indraznesc sa cred ca intre cele trei exista un centru de greutate care este greu de identificat.

Mercutio
08 Jul 2012, 16:48
...filmul de cult, pentru ca despre el e vorba...

s-au cam amestecat aici termenii in engleza cu cei in romaneste. deci pe romaneste, aici se discuta despre Film de Cult (substantiv).
despre Film Cult (adjectiv) ca si categorie n-am citit sau auzit vorbindu-se.
este cred, asa cum ai spus tu, o caracterizare ce poate fi atribuita unui film "exclusivist, rafinat si complex necesitand o intelegere superioara pe masura unei culturi ce depaseste media."

Malombra
09 Jul 2012, 19:26
S-o luam pe rand. Filmul cult de pilda, chiar daca nu sunt sigur ca e identificat sau conturat intr-un fel precis, il percep ca fiind cel exclusivist, rafinat si complex necesitand o intelegere superioara pe masura unei culturi ce depaseste media. Un asemenea film oricat de stralucit ar fi, nu va fi niciodata popular (caci acest lucru ar contrazice insasi ipoteza). Valoarea sa intrinseca ii confera sanse sa devina de cult, dar nu exisa o garantie pentru acest lucru.

asta mi se pare definiţia arthouseului. făcute fain, sunt de obicei filme esenţialiste, universale sau universalizante, care sapă mai adînc sau încearcă să sape mai adînc în modul uman de a fi. nu ştiu cîte şanse au să devină cult, deşi problematica lor de multe ori nu este una confortabilă. till gladje cred că e un astfel de film, dar care are şanse minime sau nule să devină film cult. nu există nici un grup aparte căruia să i se adreseze, iar mesajul, acela că suferinţa, oricît de multă, nu e niciodată garantul geniului, nu ştiu cît sexappeal are, ca să-l facă adorat. filmele cult cred că se situează in the fringes, cred că au oarecum şi tenta asta anti-profunzime în sensul clasic. cred că are legătură şi cu modalităţi noi, urbane, netradiţionale, de a exista, grupuri particulare care îşi afirmă identitatea. la kenneth anger de ex.: homosexualitate şi new age. jubilee şi chelsea girls - boeme sau mişcări muzicale, psihedelic sau punk. de ex., eu am văzut begotten doar intrînd în contact cu oameni , care ascultau un anumit gen de muzică. gummo la fel, deşi gummo e mult mai cunoscut. filmul cult e rareori apanajul cinefililor, dimpotrivă. generează sentimentul acela de "am trăit asta!'' la oameni ce nu îşi petrec juma de timp din viaţă cu ochii în ecran. poate dacă cocalarii ar fi o specie umană mai restrînsă, şi filmele care le plac lor ar deveni cult, dar sunt prea mulţi şi filmele care le plac nu sunt decît mainstream :))

nu înţeleg în ce sens filmul de cult e trendmaker, zeno. :)

Mercutio
13 Jul 2012, 16:41
am urmarit cateva filme din lista.

Bad Taste - primul film lung-metraj al celebrului Peter Jackson. titlul spune totul. e vorba de un SF amestecat cu elemente horror si comedie (slabe la extrem). trucul se vrea a fi acest amestec. intra usor la categoria "so bad that it's good".

Pink Flamingo - pentru filmul asta trebuie sa ai stomacul tare, mai ales pentru ultima scena. foarte putin recomandabila. miza filmului o reprezinta "who's the filthiest person alive". cultismul filmului deriva dintr-o serie de intamplari, situatii, personaje, cu totul si cu totul dezgustatoare, abjecte, murdare. avem de a face cu rapiri, violuri, incest, canibalism, abuz de droguri, etc. toate pe un ton glumet si cu replici destul de comice cateodata.

Baise-moi - film realizat de o fosta prostituata si o fosta actrita porno, care au pus in scena doua personaje cu aceleasi ocupatii ca ale lor. istoria e un soi de Thelma si Louise, mult mai dura, cu scene de sex si violenta explicite, duse la extrem. relativ bine realizat.


Thriller: A cruel picture - e un film suedez, bazat pe o istorie de razbunare, a la Contele de Monte Cristo, cu nedreptatea si suferinta adanci si razbunarea pe masura. idee, binenteles, foarte exploatata in filme de mana a doua. o fata de la tara, care a suferit deja de un viol in copilarie, e rapita de un proxenet si fortata sa se drogheze si sa se prostitueze. dupa ce o colega de-a ei e ucisa incercand sa fuga, protagonista hotaraste razbunarea. ia lectii de karate, de conducere si de tras cu pusca in timpul liber, dupa care ii ia la rand si ii ciuruie pe toti cei implicati in neplacerile care i-au fost aduse. ceea ce face cult acest film, destul de bine realizat, cred ca e personajul principal. interpretat de o actrita frumusica, cu o privire de copil, inocenta, dar cu trasaturi imobile dandu-i un aer aparte. caracterul interesant este dat si de faptul ca nu scoate o vorba tot filmul, fiind muta de la incidentul din copilarie, si in plus poarta un patch eye, urmare a unei traume provocate de proxenet.
doua referinte interesante in film mi-au atras atentia: prima la filmul Un chien andalou de Bunuel, in scena in care proxenetul ii baga un cutit in ochi fetei, foarte realist realizata, filmata pe un cadavru; iar a doua la patch eye-ul pe care il poarta Elle din Kill Bill-ul lui Tarantino, de aici provenind ideea cunoscutului autor, care, se stie, este mare amator de filme de cult, underground, eurotrash.

http://24.media.tumblr.com/tumblr_lq17d8QRfB1qaun7do1_500.jpg

White1
13 Jul 2012, 17:05
Bad Taste e rezonabil daca luam in calcul conditiile in care a fost realizat (filmat in weekenduri timp de 4 ani). Eu l-am vazut cand eram intr-un fel de "zombie-flick frenzy" si am fost surprins (nu chiar placut) de turnura SF pe care o ia spre sfarsit. Anyway, cel mai mult mi-a placut melodia de la sfarsit:
http://www.youtube.com/watch?v=hWbH-vAjYW4

Mercutio
13 Jul 2012, 17:26
Bad Taste e rezonabil daca luam in calcul conditiile in care a fost realizat (filmat in weekenduri timp de 4 ani).

da, lipsa de mijloace a autorul la inceput de cariera, e o circumstanta atenuanta. de altfel, cum am zis, trucul consta in amestecul de comic si horror. fara gaguri, facut in mod serios, filmul ar fi ramas nebagat in seama. insa acum, dupa ce autorul a reusit sa-si faca un nume, o multime de fani ai filmelor lui actuale privesc cu interes in urma la acesta realizare de debut.

Malombra
13 Jul 2012, 23:19
cred că postul cel mai de efect despre subiect a fost scris acum jdemii de ani, de MinRep, în topicul reactivat de Mercutio despre cult filml. e mai tranşant şi mai verde-n faţă decît toate eufemismele scrise aici pînă acum


Un film devine "cult" cand se formeaza o armata de fan(atic)i care il venereaza ca pe un Mesia. Exista chiar ritualuri pentru fiecare film si, in general, "cult" presupune un adevarat cult pentru filmul respectiv. Admiratorii au vazut filmul respectiv de mii de ori (deci Demona, Gaaaandalf etc. si 100 si de "Lord Of The Rings" sunt copii mici) si nu pierd ocazia sa vada filmul de cate ori este rulat. Filmul trebuie sa fie pe gustul oamenilor cel mai de jos (in general fara studii prea multe, cu vieti ruinate), cinefililor obsedati si trebuie sa fie originale, socante, inovative si ori capodopere, ori cele mai proaste filme facute vreodata. In timp, cele mai multe filme "cult" devin numai pentru cultishti, restul lumii cam uita de ele, pentru ca, intre timp, stilul inovator a fost perfectionat, refolosit, retusat si - astfel - primul film devine slab si ridicol. Sunt si exceptii (cred ca "Clockwork Orange" e cel mai exceptional exemplu), filme care supravietuiesc anilor, isi pastreaza originalitatea si sunt iubite de multi spectatori si critici. Interesant e si destinul lui "Blue Velvet", care - pe tiparul propus de "Clockwork Orange" si filmele lui Bunuel - surprinde si socheaza, dar acum pare plictisitor, sters, deranjant si slab. Cel putin in ochii mei!

Mercutio
14 Jul 2012, 00:33
Malo, replica ta mi-aduce aminte de un pasaj de la inceputul unei carti despre studiul religiei. autorul propune zece definitii ale religiei si mentioneaza ca un fenomen complex, cum e religia, nu poate fi cuprins intr-o sigura definitie. asa si in cazul nostru, nu cred ca filmul de cult e un fenomen ce poate fi definit in mod transant, asa cum vrei tu. nu aveam de a face cu o relatie unilaterala intre cauza si efect. si daca urmaresti atent, ceea ce s-a scris aici, informatia de pe site-ul indicat de tine, ce a scris MinRep, toate astea redau in mare acelasi concept. dar cu cat citesti mai mult, cu cat te invarti mai mult in jurul subiectului, cu atat iti faci o imagine mai clara. aici nu e vorba despre right and wrong, ca si cum ce am spus eu sunt aberatii totale, ce spui tu e adevarul absolut. imi suna a disputa pe scena politica din Ro. are cineva acces la adevarul absolut? suntem cu totii ca orbii pipaind elefantul in povestea indiana. hai sa fim mai relativi s'il te plait, merci!

Malombra
14 Jul 2012, 01:05
aici nu e vorba despre right and wrong, ca si cum ce am spus eu sunt aberatii totale, ce spui tu e adevarul absolut. imi suna a disputa pe scena politica din Ro. are cineva acces la adevarul absolut? suntem cu totii ca orbii pipaind elefantul in povestea indiana. hai sa fim mai relativi s'il te plait, merci!

nu am spus asta.

Kriss_Kringle
14 Jul 2012, 01:13
Nici nu cred ca se referea la tine Mercutio,mai degraba vorbea la modul general.

Malombra
14 Jul 2012, 01:16
faptul că am preferat o intervenţie alteia mă face nepoliticoasă? în celălalt turneu îmi spuneai că nu sunt obişnuită cu obiceiurile de ton ale anumitor useri şi că ar fi cazul să dau dovadă de ceva mai multă înţelegere, dat fiind că ce mi se pare insolenţă nu e decît obişnuinţa de a formula fraze într-un anumit fel. ar trebui să uzez de acelaşi argument? nu cred că merită. dar e logic că am şi eu anumite moduri specifice de a formula fraze, dacă e pînă acolo. ;)

Mercutio
14 Jul 2012, 02:42
....e mai tranşant şi mai verde-n faţă decît toate eufemismele scrise aici pînă acum

eu m-am referit la fraza asta. sau nu mai stiu eu ce inseamna transant.

faptul că am preferat o intervenţie alteia mă face nepoliticoasă?

nu, anyway traim in epoca subiectivismului, fiecare cu parerea lui.
dar e logic că am şi eu anumite moduri specifice de a formula fraze, dacă e pînă acolo.

incep sa ma obisnuiesc :)

Mercutio
13 Aug 2012, 05:21
Harold and Maude (1971)

Cu o ambianta ciudata, cu personaje excentrice, dedandu-se la escapade care mai de care mai nastrusnice, plin de umor, de replici memorabile, de filozofie de viata, si - nu in cele din urma - avand pe fundal muzica lui Cat Stevens, filmuletul a devenit, inevitabil, si pentru mine un cult.

Tyybi1
08 Sep 2012, 13:33
The Shawshank Redemption :)