PDA

View Full Version : Rolul femeii in filmele noir


Mercutio
02 Jul 2012, 15:04
am gasit un articol pe un blog ce trateaza (chipurile) despre rolul femeii si barbatului in filmele noir.
nenea asta le incurca rau de tot :)) . iata articolul in intregime:

http://www.cineblog.info/rolul-femeii-in-povestile-noir/

si doua citate:

"Majoritatea filmelor noir ori romane politiste, au in comun – pe langa plot si story – un element specific: femeia-care-rezolva-povestea. (o alta denumire pe care am intalnit-o – ‘’gasculita’’) Desigur, aceasta ‘’rezolvare’’ e una cliseica. De la bun inceput, personajul (feminin) e creat in perfecta antiteza cu cel principal (masculin). Daca el e sarmant, calculat, scump la vorba, prevazator, ea e prostuta, inconstienta-iresponsabila, previzibila, ‘’gura –sparta’’.De altfel, prezivibilitatea actiunilor acesteia e usor citibila – ea oricum nu e un personaj rotund (E.M. Forster) , ci unul plat, care nu se dezvolta: stii de la inceput ‘’ce-i poate mintea’’ si asa ramane pana la sfarsit."

"In opozitie cu ‘’ea’’, el se comporta ca un ‘’barbat adevarat’’: stapan pe situatie, ii reproseaza (sau nu, in functie de cat de gentleman e) ei prostia pe care a facut-o, si rezolva problema – normal, el e superior ei (cred ca noir-ul e unul din cele mai misogine genuri) si demonstreaza asta prin tot ce face. Personajul masculin are un aer care mi se pare nerealist; sau fals – el oricum stie cine si ce face inca de la inceput ; nimic nu il surprinde – e un super-personaj. Chiar nu te poti lupta cu el. E mereu cu un pas inaintea ta (tu, nu doar ca criminal cat si ca cititor)."

ce parere aveti? haideti sa lamurim chestiunea asta.

White1
02 Jul 2012, 15:39
Inca un exemplu de ignoranta crunta, atat din partea autorului cat si a celor care au citit articolul (altfel nu ar exista reactii de genul: "foarte interesanta si exacta analiza asta, niciodata nu mi-am pus problema din perspectiva asta! bravo! "). Unul din cele mai des intalnite "ingrediente" din filmele noir e "femme fatale". Si nu ii se spune asa pentru ca ar fi o "gasculita". Dimpotriva, in general ea are cel mai mult control asupra evenimentelor.
De cele mai multe ori femeile sunt mai inteligente, perverse, ingenioase decat personajele masculine. Chiar si cand sunt personaje pozitive, femeile raman la fel de interesante si complexe "Personaj plat care nu se dezvolta"??? Asta-i Bogart, clar

Mercutio
02 Jul 2012, 16:40
...Unul din cele mai des intalnite "ingrediente" din filmele noir e "femme fatale". Si nu ii se spune asa pentru ca ar fi o "gasculita". Dimpotriva, in general ea are cel mai mult control asupra evenimentelor.
De cele mai multe ori femeile sunt mai inteligente, perverse, ingenioase decat personajele masculine. Chiar si cand sunt personaje pozitive, femeile raman la fel de interesante si complexe ...

exact. in plus barbatul nu e ‘’barbat adevarat’’: stapan pe situatie" ci un personaj singuratic, alienat. ideea reflecta de fapt situatia sociala de dupa razboi, perioada in care s-au realizat aceste filme, cu barbatul intors din razboi, fara slujba, lipsit de mijloace si nesigur in fata femeii.
pe langa faptul ca incurca rolul personajelor si nu se oboseste sa dea vreun exemplu, autorul nostru mai amesteca si genurile. genul noir e diferit de genul politist si cel cu gangsteri, desi unii sustin ca e un subgen pentru ca intriga poate fi politista sau cu gangsteri. totusi filmul noir are atributele lui specifice - personaje, univers, stil - care il fac un gen distinct.

Mercutio
02 Jul 2012, 20:17
Cateva exemple de femme fatale:

http://cache2.allpostersimages.com/p/LRG/54/5489/L7DWG00Z/posters/barbara-stanwyck-double-indemnity.jpg

Barbara Stanwyck in Double Indemnity (1944) (http://www.imdb.com/title/tt0036775/)

Interpretand rolul sotiei unui afacerist, ea convinge un agent de asigurari (Fred MacMurray) sa o asiste la o crima, intetionand sa-si ucida sotul pentru a incasa banii de asigurare, dupa care sa se debaraseze de agent pe aceiasi cale.



http://farm4.static.flickr.com/3219/3144940887_af77b45d0d_o.jpg

Ann Savage in Detour (1945) (http://www.imdb.com/title/tt0037638/)

Al Roberts (Tom Neal), autostopist, este luat de un sofer care face atac de cord in timpul calatoriei. Pus in incurcatura, Al hotaraste sa-si insuseasca identitatea soferului ascunzandu-i cadavrul in padure. Pe drum ia la randul lui o autostopista. Tipa il intreaba dupa catva timp "unde ai ascuns cadavrul?".



http://www.imfdb.org/w/images/thumb/e/e7/Jane_Wyatt.jpg/400px-Jane_Wyatt.jpg

Jane Wyatt in The Man Who Cheated Himself (1950) (http://www.imdb.com/title/tt0042707/)

Lt. Ed Cullen (Lee J. Cobb) intretine o legatura cu o femeie (Jane Wyatt) care decide sa-si ucida sotul. Dupa crima Cullen isi asuma raspunderea de a ascunde cadavrul. Femeia insa il lasa balta si cu ajutorul unui avocat face astfel incat toate acuzatiile sa cada asupra lui.

Nu mi se pare deloc ca au aerul unor gasculite.

White1
02 Jul 2012, 23:18
Nu cred ca doar razboiul a influentat (d.p.d.v. al conditiilor sociale) atmosfera in general sumbra din filmele noir (de altfel filmele noir apar chiar din timpul razboiului, inainte ca America sa se implice in el). Prohibitia si valul de criminalitate pe care l-a starnit, Marele Crah FInanciar si ridicarea regimurilor totalitare in Europa sunt si ele responsabile pentru pesimismul pe care il degaja genul asta de filme.
De fapt ,in afara caracteristicilor stilistice specifice genului, ce caracterizeaza cel mai bine filmele noir? Pentru mine e sentimentul ala de neputinta, de destin implacabil si neiertator impotriva caruia se razvratesc inutil eroii care intra intr-un cerc care se inchide in general prin moartea lor prematura.
Un fragment care explica mai clar:
"Film Noir is the flip side of the all-American success story. It's about people who realize that following the program will never get them what they crave. So they cross the line, commit a crime and reap the consequences. Or, they're tales about seemingly innocent people tortured by paranoia and ass-kicked by Fate. Either way, they depict a world that's merciless and unforgiving."
Revenind la femeile fatale, mie nu mi-a placut de Barbara Stanwyck in filmul lui Wilder. SI nici de Fred MacMurray. Noroc de poveste si de prestatia excelenta a lui Edward G. Robinson.
Celelalte doua filme nu le-am vazut inca, insa din Detour am vazut secvente in documentarul lui Scorsese despre filmul american si pare foarte bun. Iar in "The man..." joaca Lee J. CObb, deci probabil o sa-l vad in curand.
Preferatele mele sunt Gene Tierny (din Laura si Leave Her To Heaven):
http://trueclassics.files.wordpress.com/2010/08/leave-her-to-heaven.jpg
si Jane Greer din Out Of The Past:
http://www.filmreference.com/images/sjff_01_img0373.jpg

Mercutio
05 Jul 2012, 22:17
mi-am cumparat zilele trecute o colectie. pentru cei interesati de filme noir si in special de femmes fatales, iata titlurile:
http://farm8.staticflickr.com/7129/7510114180_dcf1b43b51_c.jpg
http://farm9.staticflickr.com/8148/7510116148_779772b012_c.jpg