PDA

View Full Version : Sergio Corbucci - un alt "revizionist"


SMC
12 Feb 2011, 13:40
Prima intalnire profesionala cu cinematograful a lui Corbucci a fost ca si critic de cinema. Asta inainte se devina asistentul lui Roberto Rossellini. In 1951 isi marcheaza debutul regizoral cu "Salviate mia figlia". Un an mai tarziu a urmat melodrama "Island Sinner' ("La peccatrice dell' isola", 1952), al carui scenariu l-a si semnat. Din acel moment, cariera lui Corbucci a servit moda si valorile cinematografului Italian: viziunile sale includ filme de aventuri, drame istorice, blockbustere, comedii, "cappere" cu spioni si thriller-uri politice.

A fost, de altfel, un regizor de filme western, care si-a dobandit faima internationala. Cu "Django" (1966) si cu "The Great Silence" ("Il Grande Silenzio", 1968), a scris si a regizat doua dintre cele mai influente western-uri care au re-examinat conventiile genului.

Intocmai celuilalt regizor dinaintea sa, Sergio Leone (vezi "A Fistfull of Dollars" [ Per un pugno di dollari], 1964), Corbucci "citeaza" influenta filmelor japoneze cu samurai. Dar Corbucci, intocmai ca Leone (aici, totul este insa discutabil), priveste spre asa-zisul " revisionist western". Filme precum "The Mercenary" / "A Proffesional Gun" ( "Il Mercenario" , 1968) iau o pozitie anti-politica, definitiva.

De altfel, Corbucci a fost primul regizor italian de filme western care a refuzat practicile standardelor genului acelor timpuri si care a refuzat sa adopte un pseudonim anglo-saxon. Si-a regizat propriile filme sub adevaratul sau nume.