Log in

View Full Version : Urgent!!!! Cum se scrie un scenariu????

safi
05 Feb 2011, 21:34
Am cautat si caut in continuare despre scrierea unui scenariu. Din pacate nu am gasit ceva concret, care sa ma invete pas cu pas ce inseamna si cum se scrie efectiv un scenariu :|
Am inteles ca scenariul este format din synopsys, scenariu literar si decupajul regizoral.
Synopsys am inteles, dar celelalte doua forme ...:-?
Intrebarea nr 1 este, daca sunteti amabili cum se scrie un scenariu literar (ca o poveste???? si daca da la ce timp se foloseste verbul???)
Intrebarea 2 este despre decupajul regizoral. Practic acesta este scenariul pe care-l prezinti, sau ce? este folosit doar pe platoul de filmare????
Intrebarea 3. Unde pot gasi un manual, un link, ceva care sa-mi explice cum se scrie scenariul literar si mai ales decupajul regizoral????
Va rog astept raspuns! Multumesc anticipat!!!!!!
Felicitari echipei cinemagia!!!=D>

contlacinemagicieni
05 Feb 2011, 23:08
1) Pe http://www.mypdfscripts.com/ (http://www.mypdfscripts.com/) gasesti o multime de scenarii. Poti descompune unul dintre ele, deducand structura. Iti recomand un scenariu adaptat dupa o carte pe care ai citit-o - ar fi mai usor.
2) google stie tot
3) O alta varianta ar fi sa urmezi niste cursuri de specialitate (asta ar fi cea mai eficenta si sigura cale), sub atenta indrumare a unui lector (ATF poate? Mai bine nu.).
4) Zbori in LA. Acolo orice cafenea misuna de scenaristi care abia asteapta sa-ti impartaseasca secretele meseriei. De fapt, e posibil sa afli totul, inainte de a cuceri orasul, pe drumul dinspre aeroport, de la un taxi driver.
5) O ultima varianta (mult mai putin probabil) : unul dintre veteranii cinemagia, cu ceva experienta de scenarist, sa-si iroseasca timpul cu tine. Si, din cate stiu, cere o groaza de timp si energie.

Cinci posibile scenarii sunt suficiente. Las deschis altor implementari.

Mercutio
06 Feb 2011, 00:57
ai incercat sa ceri acces la forumul "atelier de scenaristica"?
apropo, daca stie cineva, pe ce criterii se permite accesul?

buticut
06 Feb 2011, 01:01
^E de ajuns sa ai un limbaj decent si coerent.

Moody
06 Feb 2011, 09:29
Adica poti sa ai acces acolo chiar daca tu personal nu ai scris nici un scenariu, dar ai vrea sa inveti? Intreb deoarece eu mai scriu cate ceva in timpul liber, dar nu am scris niciodata scenarii, cu toate ca as fi interesat.

Liviu-
06 Feb 2011, 09:39
Da, cerintele sunt de genul celor spuse de buticut. Ma intreb daca nu cumva Pitbull se ocupa de acceptul in atelier, iar el e cam in autoexil acum, dar probabil se pot ocupa si Stefan sau Gloria.

safi
06 Feb 2011, 12:53
Va multumesc pentru sfaturile voastre!
contlacinemagicieni, iti multumesc pentru sfaturi, mai putin cel cu LA :)) , ar fi totusi cam costisitor pentru mine!!! Oricum iti multumesc!!!
Pe google crede-ma ca am gasit destul de multe informatii legate de scenariu, dar nu cum se scrie efectiv!!!
Din cate am inteles sunt niste pasii care trebuiesc urmati cu destula meticulozitate!!
Problema mea sunt acei pasi!
O sa incerc sa intru` si in ateleriul de scenaristica!!!
Va multumesc frumos pentru raspunsuri si daca mai aveti ceva de completat nu ezitati!!!
Bafta tuturor!!!:)

ShinyKiteMountains
06 Feb 2011, 13:28
intelegerea legaturilor intre partile problemei (asa cum le-ai diferentiat - sinopsys, scenariu literar, decupaj regizoral) este de fapt o chestiune de interes pentru intelegerea limbii cat si a ocupatiei, muncii regizorale

din anumite motive regizorul este cel care determina felul in care este dezvoltat sinopsysul, scris un scenariu literar si operat un decupaj regizoral

DECUPAJUL REGIZORAL este atat cat poate vedea ochiul sau camera din cat poate intelege si cuprinde mintea in scenariul literar.

SCENARIUL LITERAR este un ... "atat cat trebuie" acomodat si uneori schilodit limbajul si fictiunea filmului (potrivit culturii receptorilor lui) pentru a evidentia sinopsysul, deci ideea filmului

Acestea in termeni regizorali ... inseamna ca atunci cand decupajul regizoral este obtinut din secvente tot mai dificil de realizat va trebui imbunatatit sinopsysul inainte de a putea fii cuprins din nou (mai bine decat inainte) in scenariul literar adecvat culturii momentului

In mod ideal realizatorul scenariului literar scoate ce e mai bun dintr-un sinopsys ridicol pentru ca apoi sa il arunce de pe culmile geniului sau artistic in ochii spectatorului comun si acesta sa il inteleaga, ba chiar sa se lase manipulat de scenariu.

Si tot in mod ideal scenaristul este o femeie, pe cand regizorul se multumeste cu ce a mai ramas lol.

safi
06 Feb 2011, 13:57
Iti multumesc! Am destule script-uri ca exemplu, problema este alta! Limbajul tehnic al unui decupaj regizoral.
De ex... incepe prin efectul de intrare al camerei...FADE IN, urmeaza cateva detalii despre locatia unde se desfasoara cadrul, eventual se aduce in vedere faptul ca se aud batai de tobe sau orice altceva ca efect sonor (chiar muzica), sunt introduse personajele si dialogurile acestora si se termina cu CUT ...
Acum, fade in, cut stiu ce inseamna... dar mai sunt alti termeni exeplu VO (cred ca se refera la vocea interioara - ca un monolog, cel putin asta am dedus din scriptul Avatarului) si multe alte presucurtari, ca o terminologie specifica decupajului regizoral. Mai se tine cont de spatiul lasat de la marginea colii, sau am vazut ca se folosesc diverse culori pentru dialoguri sau mai stiu eu ce!!!
Aici am eu probleme in a intelege efectiv decupajul regizoral!!!
Scenariul literar din cate am inteles il faci precum o povestire, dar adaptat pentru publicul, receptorii, pe care-i tintesti sau adaptat culturii existente petnru a fi mai usor de digerat. Deci nu trebuie extins ca un roman cu o multitudine de stari si efecte emotionale... doar atat cat sa se inteleaga ce anume simte personajul si ceea ce poata sa transmita!!!
Dar acum, daca scriu scenariul literar trebuie sa tin cont de forma verbelor (la ce timp le folosesc, ca la decupaj, unde am vazut ca se foloseste prezentul - pt a crea emotia de moment) sau aici nu mai conteaza???? Si tot astfel de amanunte... care ma fac sa stau in loc!!!
Cam astea sunt probleme mele, mai degraba sunt tehnice decat de a scrie efectiv povestirea!!!
Va multumesc pentru raspunsuri si mai astept raspunsuri, pareri...etc!!!
Bafta tutror!!1

ShinyKiteMountains
06 Feb 2011, 14:30
siguranta de sine ramane esentiala atunci cand discuti tet-a-tete scenariul literar cu regizorul, dar firul povestii poate fii alambicat asa cum crezi ca este mai bine pentru a crea in mintea regizorului impresia ca traieste povestea pe care o scrii - desigur timpul verbelor nu va intrerupe firul lecturii

dar sunt imprejurari cand regizorul nu este suficient de capabil sa inteleaga scenariul literar si cu atat mai putin il va intelege daca vei folosi in mod abuziv doar timpul prezent dupa cum ai spus

culorile in care apare dialogul din decupajul regizoral indica cel mai probabil directia de la stanga la dreapta (si de la rosu la o culoare mai terna) din care acest dialog va fii auzit si filmat

expresia starilor emotionale ale personajelor este (in industria americana de la inceputuri) reprezentata cel mai bine prin desene asociate scenariului literar ... nu stiu astazi daca producerea unui film se mai ridica la pretentiile pe care si le impunea industria acum un secol, nu stiu daca nu cumva astazi este mai important afisul filmului decat graficianul care insotea scenaristul

prescurtarea "VO" inseamna cel mai probabil "voice over" ... adica vocea persoanei care povesteste dedubland actiunea care se urmareste cu ochiul in film ... uneori chiar mai multe voci se pot auzi fara fii "vazuti" actorii, doar ca spectatorul poate sa lege acest dialog de primplanul si actiunea imediata a filmului

dincolo de aceste detalli cel mai indicat ar fii sa primesti un raspuns de la un profesionist pentru ca eu ma lovesc pentru prima oara de astfle de intrebari si habar nu am ce inseamna decupaj regizoral ori scenariu literar ori felurite indicative - lol - ce ti-am spus este doar ce va poate intelege oricine din problema pe care ai ridicat-o

Mercutio
06 Feb 2011, 15:19
Iti multumesc! Am destule script-uri ca exemplu, problema este alta! Limbajul tehnic al unui decupaj regizoral.
De ex... incepe prin efectul de intrare al camerei...FADE IN, urmeaza cateva detalii despre locatia unde se desfasoara cadrul, eventual se aduce in vedere faptul ca se aud batai de tobe sau orice altceva ca efect sonor (chiar muzica), sunt introduse personajele si dialogurile acestora si se termina cu CUT ...
Acum, fade in, cut stiu ce inseamna... dar mai sunt alti termeni exeplu VO (cred ca se refera la vocea interioara - ca un monolog, cel putin asta am dedus din scriptul Avatarului) si multe alte presucurtari, ca o terminologie specifica decupajului regizoral. Mai se tine cont de spatiul lasat de la marginea colii, sau am vazut ca se folosesc diverse culori pentru dialoguri sau mai stiu eu ce!!!
Aici am eu probleme in a intelege efectiv decupajul regizoral!!!
Scenariul literar din cate am inteles il faci precum o povestire, dar adaptat pentru publicul, receptorii, pe care-i tintesti sau adaptat culturii existente petnru a fi mai usor de digerat. Deci nu trebuie extins ca un roman cu o multitudine de stari si efecte emotionale... doar atat cat sa se inteleaga ce anume simte personajul si ceea ce poata sa transmita!!!
Dar acum, daca scriu scenariul literar trebuie sa tin cont de forma verbelor (la ce timp le folosesc, ca la decupaj, unde am vazut ca se foloseste prezentul - pt a crea emotia de moment) sau aici nu mai conteaza???? Si tot astfel de amanunte... care ma fac sa stau in loc!!!
Cam astea sunt probleme mele, mai degraba sunt tehnice decat de a scrie efectiv povestirea!!!
Va multumesc pentru raspunsuri si mai astept raspunsuri, pareri...etc!!!
Bafta tutror!!1
uite un ghid care explica termenii si tehnicile de baza in cinema:
http://classes.yale.edu/film-analysis/

safi
07 Feb 2011, 06:10
dincolo de aceste detalli cel mai indicat ar fii sa primesti un raspuns de la un profesionist pentru ca eu ma lovesc pentru prima oara de astfle de intrebari si habar nu am ce inseamna decupaj regizoral ori scenariu literar ori felurite indicative - lol - ce ti-am spus este doar ce va poate intelege oricine din problema pe care ai ridicat-o
:(( ....glumesc... nici chiar asa ... :))
Eu iti multumesc pentru tot! Pana la urma conteaza orice impresie, orice parere, orice gand pro sau contra, nu are importanta pentru ca nu cred ca o astfel de "meserie" are granite. De fapt filmul in general nu are "granite".
Eu doresc sa fac un scurt metraj cu care sa particip la un festival! Nu am bani pentru a plati pe cineva sa-mi faca scenariul (si acesta trebuie prezentat acolo) asa ca am hotarat sa-l fac singura!!! O sa fie greu :-S , dar nu imposibil atata timp cat imi doresc cu adevarat! Si in plus, tinand cont ca sunt la inceput, cred ca este cel mai bine sa trec prin toate incercarile astea! Sti cum este, pana nu te lovesti de un lucru pe care nu l-ai facut niciodata, nici nu ai cum sa-l intelegi vreodata daca nu l-ai experimentat pe propria piele. Perceptiile sunt diferite si de aceea vreau sa "percep" pe propria piele! :)
Iti multumesc inca odata!!! Bafta!!!!

safi
07 Feb 2011, 06:12
1 uite un ghid care explica termenii si tehnicile de baza in cinema:
http://classes.yale.edu/film-analysis/

Iti multumesc, cu siguranta o sa-mi fie de folos!!! Bafta!!!

ShinyKiteMountains
07 Feb 2011, 06:54
safi, o pveste incepe cu "a fost odata, demult ... un fat frumos si un castel imprejmuit de taramuri intunecate ..." pe cand un scenariu incepe cu "un oras senin, locuit de oameni cu chipuri intunecate"

pare mai greu de descris indescriptibilul, dar sufletul te va ajuta
am aruncat un ochi la adresa oferita de Mercutio si te sfatuiesc sa consulti pentru o parcurgere mai rapida, pentru a trece la treaba, indexul de termeni aflat in stanga paginii

VO inseamna intr-adevar "voice over" si indica acelasi lucru care l-am si spus deja ... incat ma mir ca nu m-am orientat spre scoala de regie pana acum (lol)

daca tu alcatuiesti scenariul literar obstacolul cel mare va fi cand te vor intreba: "si cum crezi ca ar putea ghici regizorul ce ai vrut tu sa descrii aici?"

deosebirea intre povestire si scenariu este ca voi scenaristii folositi paragrafe pentru a delimita descrierea locului de aceea a oamenilor, apoi de aceea a naturii sau constructiilor (daca sunt detalli importante pentru scenariu deci pentru synopsis ... oras industrial / instalatori, natura / gradinari) si apoi alt paragraf pentru personajele cheie

dialogul apare separat ca intr-o piesa de teatru, marcat cu variate culori si coduri in functie de cerintele regizorale

probabil va trebui sa scrii scenariul literar in varianta lipsita de coduri, recurgand la descriere literara (personajul X asteapta un minut apoi raspunde indreptandu-se catre catre personajul Y)

apoi vei face decupajul regizoral precizand de unde intra in camera (stanga dreapta) si cand deschide dialogul de data aceasta folosindu-te de coduri si culori

avand scenariul in doua versiuni vei fi intrebata daca in scenariul literar poate fii transpus intr-o lucrare de regizor cu usurinta

parerea mea este ca atunci cand ai dubii te poti folosi de viteza secolului, oamenii aflati in miscare sunt mai putini raspunzatori pentru aspectul lor fizic, pentru trasaturile lor care te indeamna sa recurgi la povestire si este tocmai ceea ce nu stii clar in acest moment

oricum paragrafele vor lumina singure orice regizor si scenarist cum trebuie descris un context prea amplu

safi
07 Feb 2011, 09:45
daca tu alcatuiesti scenariul literar obstacolul cel mare va fi cand te vor intreba: "si cum crezi ca ar putea ghici regizorul ce ai vrut tu sa descrii aici?"

Cei drept aici nu o sa am probleme pentru ca tot eu o sa fiu si regizorul :D. De fapt eu o sa fiu tot incepand de la producator pana la a sterge praful de pe reflector :)) . O sa mai am cativa actorasi atat, in rest jeee...
Problema o sa apara atunci cand eu trebuie sa-mi predau scenariul (cu drept de autor) festivalului impreuna cu filmul. Trebuie sa arate totusi bine, asa gandesc! Nu pot sa-l dau scris in doru` lelii :(( - ar fi fost prea simplu`.
Iti multumesc pentru toate sfaturile si pentru tot interesul acordat !!! Te mai astept!!! Bafta!!!

Moody
07 Feb 2011, 10:38
Sa nu uiti sa ne anunti si pe noi de ce a iesit :)

ShinyKiteMountains
07 Feb 2011, 11:28
>:)

ce ar putea iesi? daca pui un actor sa cumpere o carte si filmezi asta va fii in mod sigur una despre ingrijirea cainilor, si va creste (exclusiv) ratingul revistei care difuzeaza stirea ... pentru ca lumea cumpara reviste mai mult atunci cand nu e nimic de inteles din ele decat atunci cand ar fi

daca personajul unui film cumpara o carte filmul pierde 20% din spectatori in tarile in care biletul la film sau DVD-ul nu costa aproape nimic, sau tot atat cat ar costa o bricheta buna, iar astfel de perderi "nu pot fii tolerate" de industria filmului din aceleasi tari

Multumesc safi si sa ne spui de ce in tarile sarace de astazi premiile se achita in rate (cand nu sunt cumparate in natura), in vreme ce fatada unor activitati culturale inca se mai poarta in ciuda dezinteresului bine instalat in scaune (cumparate din fonduri UE)

sorina25
07 Feb 2011, 12:06

Cei drept aici nu o sa am probleme pentru ca tot eu o sa fiu si regizorul :D. De fapt eu o sa fiu tot incepand de la producator pana la a sterge praful de pe reflector :)) . O sa mai am cativa actorasi atat, in rest jeee...
Problema o sa apara atunci cand eu trebuie sa-mi predau scenariul (cu drept de autor) festivalului impreuna cu filmul. Trebuie sa arate totusi bine, asa gandesc! Nu pot sa-l dau scris in doru` lelii :(( - ar fi fost prea simplu`.
Iti multumesc pentru toate sfaturile si pentru tot interesul acordat !!! Te mai astept!!! Bafta!!!

Actorasi..zici? ma iei si pe mine? te ajut...

ShinyKiteMountains
07 Feb 2011, 12:27
(ar fi super ... zic eu)

safi
07 Feb 2011, 14:14
Nici eu nu stiu ce-ar putea iesi! Ori iese un scurt metraj bun ori foarte, foarte prost! Mai mult de atat nu are ce sa iasa!!! Si daca iese prost, n-are nimic... mai incerc pana iese bine. Si daca nu o sa-mi iasa bine de vreo` 100 ori sa zic, o sa renunt (probabil nu sunt facuta pentru asta)!
Sorina 25 - am deja "actorasi" cu care sper sa pot lucra. Si am zis "actorasi" pentru ca nu-mi permit actori deja formati in tainele interpretariiiii.....

safi
07 Feb 2011, 14:18
>:) Multumesc safi si sa ne spui de ce in tarile sarace de astazi premiile se achita in rate (cand nu sunt cumparate in natura), in vreme ce fatada unor activitati culturale inca se mai poarta in ciuda dezinteresului bine instalat in scaune (cumparate din fonduri UE)
Nu stiu sa-ti zic de ce!!! Probabil exista niste interese ascunse dar expuse incat sa le intelegem noi :-? !?!
Oricum, durerea mea nu este asta! Si niciodata nu mi-am pus conditii de ce vreau sa fac film???
Daca il fac, il fac pentru ca imi place, chiar daca nu dispun de bani, il fac cu ce pot!
Si in nici un caz nu ma intereseaza premiile! Vreau sa ajung la festival doar ca sa-mi demonstrez mie ca "am cu ce", daca o sa am, daca nu este tot una!
Eu vreau sa-l vad doar materializat, si sa vad reactia oamenilor, atat! Daca majoritatea vor reactiona ok, atunci e bine, daca nu atunci tot bine va fi!!!:D
Bafta!!!

safi
07 Feb 2011, 14:22

Multumesc safi si sa ne spui de ce in tarile sarace de astazi premiile se achita in rate (cand nu sunt cumparate in natura), in vreme ce fatada unor activitati culturale inca se mai poarta in ciuda dezinteresului bine instalat in scaune (cumparate din fonduri UE)
Nu stiu sa-ti zic de ce!!! Probabil exista niste interese ascunse dar expuse incat sa le intelegem noi !?!
Oricum, durerea mea nu este asta! Si niciodata nu mi-am pus conditii de ce vreau sa fac film???
Daca il fac, il fac pentru ca imi place, chiar daca nu dispun de bani, il fac cu ce pot!
Si in nici un caz nu ma intereseaza premiile! Vreau sa ajung la festival doar ca sa-mi demonstrez mie ca "am cu ce", daca o sa am, daca nu este tot una!
Eu vreau sa-l vad doar materializat, si sa vad reactia oamenilor, atat! Daca majoritatea vor reactiona ok, atunci e bine, daca nu atunci tot bine va fi!!!
Bafta!!!

ShinyKiteMountains
07 Feb 2011, 14:52
oops imi pare mie sau ai avut emotii, ti-a tremurat cumva mana la ultima postare lol
BAFTA

(pacat ca nu incerci sa cunosti lumea inainte de a constata ca ai sau nu nevoie de ajutor si sunt convins ca arta interpretatiei actorilor va conta mai putin decat structura si semantica limbajului din scenariu, decat sintaxa sau codurile, indicativele de specialitate folosite ... tocmai de aceea poti mari cercul de prieteni mai usor)

Bafta tuturor

ShinyKiteMountains
07 Feb 2011, 23:39
such a pitty http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97784

safi
08 Feb 2011, 20:16
oops imi pare mie sau ai avut emotii, ti-a tremurat cumva mana la ultima postare lol
BAFTA
da mi-a tremurat mana, trebuie sa recunosc!!! Pe bune, nu fac "misto" (urat cuvant).

safi
08 Feb 2011, 20:26
(pacat ca nu incerci sa cunosti lumea inainte de a constata ca ai sau nu nevoie de ajutor si sunt convins ca arta interpretatiei actorilor va conta mai putin decat structura si semantica limbajului din scenariu, decat sintaxa sau codurile, indicativele de specialitate folosite ... tocmai de aceea poti mari cercul de prieteni mai usor)

Bafta tuturor

Sti, ai dreptate intr-adevar! Nu este bine sa refuzi ajutorul cuiva fara sa-l cunosti, dar eu nu am vrut asta pentru ca sunt un om de cuvant. Odata ce am promis unor oamenii - "actorasi" ca o sa apara in filmuletul meu, nu am cum sa mai dau innapoi! Eu n-am primit o "sansa" de la nimeni (asa ca mi-am creat-o)! Acum nu vreau sa ma laud ca sunt eu cine stie ce, nu nicidecum, sunt si eu la inceput ca si ei., si de aceea nu vreau sa-i schimb!!!
Pana nu-i pun la incercare, efectiv, pana nu vad de cum pot relationa cu ei (pana la urma eu sunt cea care trebuie sa ma fac inteleasa ca ei sa poata interpreta) nu am cum sa invit pe altcineva in echipa!!!
Ai dreptate, nu am facut bine, refuzand din start pe cineva pe care nu cunosc si poate are si experienta in domeniu, dar atata timp cat am promis ceva... trebuie sa ramana acel ceva, ori eu daca observ pe cineva si mai mult decat atat, sa-mi si placa, probabil as renunta la unul dintre ei... si nu cred ca ar fi corect fata de ei. Asa cum am zis, si ei ca si mine sunt la prima experienta... si nu vreau sa le dau cu tifla in cap! Imi cer scuze fata de "refuzul meu categoric", dar nu pot sa ma "indragostesc"de altcineva... pentru ca imi este frica sa nu-mi placa :-O , si dupa, sa le tai, oamenilor macaroana :-S

Sorry si multa, multa bafta!!!

safi
08 Feb 2011, 20:35
Sa il pui pe youtube dupa ceva vreme de la aparitia la acel festival... sa lasi linkul aici eventual :D
Mult succes !

Asa am sa fac si sper sa reusesc!!! Viata iti rezerva multe surprize... si placute si neplacute... sper sa iasa ceva!!! Si daca nu ajunge la festival o sa-l postez din prima zi in care am sa aflu` ca nu sunt de nasu` lor!!!
Iti multumesc tie/tuturor!!!
Bafta!!!!

DragosNL
09 Feb 2011, 11:14
Salutari,
Vin aici la sugestia de mai ieri a lui ShinyKiteMountains ( http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97319 ).

Este vorba de muzica pentru film pe topicul mai sus mentionat sunt cateva linkuri cu muzici pe care le fac. Nuantele, starile si expresiile pieselor respective sunt destul de diversificate, totusi au o oarecare aplecare catre un anumit gen de profunzime dark, gothic.

Sper sa nu fi inoportunat.

safi
09 Feb 2011, 13:25
Am intrat pe cele 4 link-uri si am ascultat cateva piese de pe fiecare link. Sunt grozave si ai un talent desavarsit, dar din pacate nu sunt tocmai potrivite pentru filmul meu! Speram la categoria melodramatic, sa gasesc ceva dar, asa cum ai spus si tu, piesele tale contin ceva ghotic, dark...
Muzica, am ales-o de foarte mult timp!!! Trebuie doar sa i-au legatura cu autorii si sa vad care este procedura legala de a o folosi in film!!! Daca nu voi avea acordul.... am muzica deja creata (o alta mare pasiune de a mea este muzica, si asta o fac de ani de zile). Oricum, tinem legatura pentru ca acest film, nu o sa fie ultimul... de abia incep!!!! Si nu se stie niciodata, nu??? Multa bafta si continua cu ceea ce faci, pentru ca faci bine!!!!

safi
09 Feb 2011, 13:36
Imi pare rau ca tot refuz oameni... si nu ma simt bine facand asta, dar mi-am pus deja multe la punct si nu mai am cum sa dau innapoi!!! Imi cer scuze fata de toti!!!

valskript
16 Feb 2011, 03:36
Safi nu știu unde ai căutat informații despre scenaristică, dar dacă l-ai fi rugat frumos pe nenea Gugăl, sigur ai fi găsit suficiente informații, în special în engleză, și chiar și în română. Poți să-l întrebi direct: „cum se scrie un scenariu” sau ”how to write a screenplay”. Chiar dacă vei da de multe pagini neinteresante, vei găsi și lucruri care te vor ajuta.

Vreau să fac neapărat o precizare: scenariul nu este alcătuit din sinopsis, scenariu și decupaj. Acestea sunt lucruri de sine stătătoare. Decupajul nu e treaba scenaristului ci a regizorului!

La întrebarea 1 - „cum se scrie un scenariu?” există un singur răspuns: cu foarte multă muncă. Și întotdeuna la timpul prezent.
Cred că cel mai simplu ar fi să cauți pe net scenariul (nu transcriptul) unui film pe care îl ai pe dvd, apoi folosind telecomanda și funcțiile „pauză”, „play” și eventual „rewind” să scrii tu transcriptul acelui film - adică să descrii efectiv sub formă de scenariu ceea ce vezi pe ecran fără să te cramponezi prea mult de formă la început. Apoi citești scenariul original și compari.
Ca să-ți fie și mai ușor, folosește pentru asta un soft de formatare de scenarii. Cele mai bune sunt Movie Magic Screenwriter sau Final Draft, dar pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, nu recunosc toate diacriticele sub windows 7, iar în XP trebuie să-l păcălești un pic. Din fericire poți încerca Celtx care chiar dacă e un pic cam rudimentar, are 3 mari avantaje: este gratis, recunoaște toate diacriticele și îl poți folosi și pe Windows, și pe OS X și pe Linux.

Întrebarea 2: Decupajul regizoral este un document strict tehnic care practic decupează scenariul conform viziunii regizorului pentru ca toată echipa de filmare să știe ce, cum, când, unde se filmează. În decupaj se detaliază lucruri tehnice ca mișcări de aparat, încadraturi ale actorilor etc.

Întrebarea 3: Manual de scenaristică cum îți dorești tu nu știu dacă există și nici nu cred că e necesar. Dar cărți de scenaristică există din belșug, deși majoriatea bat apa în piuă. Cred că ”Story” de Robert Mckee ar fi suficientă. Din păcate nu o găsești pe gratis, dar nu e exagerat de scumpă (o găsești cam la 20 de euro pe book depository).

L.E.
Acum am văzut că de fapt vrei să scrii un scenariu și apoi să regizezi filmul și să participi la un festival. Poți să ne spui și nouă despre ce festival e vorba?

Eu nu prea înțeleg de ce vrei să participi la un festival dacă nu te interesează premiile. Pentru reacții e suficient youtube la început. Probabil ai tu motivele tale. Dar e foarte puțin probabil să-ți iasă din prima un film bun.

Cel mai important e să îl faci și să vezi dacă iese ceva. Pe urmă mai vezi tu ce și cum.
Multă baftă!

redmen
24 Feb 2011, 14:36
Altu` care nu stie sa scrie un scenariu si deja viseaza la festivaluri si premii.How cool is that?

Windom
24 Feb 2011, 14:54
All you need for a movie is a gun and a girl.:P Welcome back.:)

safi
25 Feb 2011, 17:41
Altu` care nu stie sa scrie un scenariu si deja viseaza la festivaluri si premii.How cool is that?

ALTA nu ALTU`!
Mai bine ai citi toate postarile si dupa aia ai comenta, te rog! Pana acum nu m-am luat la harta cu nimeni si nici nu-mi doresc sa o fac, dar mai bine ai da sfaturi decat sa dai cu "tifla`n cap". Asta te-ar face om!
P.S. Si daca as visa la premii... care este problema? A visa, a spera ti se pare o prostie????? How cool is that??? well ... very cool
Hmmm... tragi concluziile mult prea rapid!!!

safi
25 Feb 2011, 17:47
Safi nu știu unde ai căutat informații despre scenaristică, dar dacă l-ai fi rugat frumos pe nenea Gugăl, sigur ai fi găsit suficiente informații, în special în engleză, și chiar și în română. Poți să-l întrebi direct: „cum se scrie un scenariu” sau ”how to write a screenplay”. Chiar dacă vei da de multe pagini neinteresante, vei găsi și lucruri care te vor ajuta.

Vreau să fac neapărat o precizare: scenariul nu este alcătuit din sinopsis, scenariu și decupaj. Acestea sunt lucruri de sine stătătoare. Decupajul nu e treaba scenaristului ci a regizorului!

La întrebarea 1 - „cum se scrie un scenariu?” există un singur răspuns: cu foarte multă muncă. Și întotdeuna la timpul prezent.
Cred că cel mai simplu ar fi să cauți pe net scenariul (nu transcriptul) unui film pe care îl ai pe dvd, apoi folosind telecomanda și funcțiile „pauză”, „play” și eventual „rewind” să scrii tu transcriptul acelui film - adică să descrii efectiv sub formă de scenariu ceea ce vezi pe ecran fără să te cramponezi prea mult de formă la început. Apoi citești scenariul original și compari.
Ca să-ți fie și mai ușor, folosește pentru asta un soft de formatare de scenarii. Cele mai bune sunt Movie Magic Screenwriter sau Final Draft, dar pe lângă faptul că sunt foarte scumpe, nu recunosc toate diacriticele sub windows 7, iar în XP trebuie să-l păcălești un pic. Din fericire poți încerca Celtx care chiar dacă e un pic cam rudimentar, are 3 mari avantaje: este gratis, recunoaște toate diacriticele și îl poți folosi și pe Windows, și pe OS X și pe Linux.

Întrebarea 2: Decupajul regizoral este un document strict tehnic care practic decupează scenariul conform viziunii regizorului pentru ca toată echipa de filmare să știe ce, cum, când, unde se filmează. În decupaj se detaliază lucruri tehnice ca mișcări de aparat, încadraturi ale actorilor etc.

Întrebarea 3: Manual de scenaristică cum îți dorești tu nu știu dacă există și nici nu cred că e necesar. Dar cărți de scenaristică există din belșug, deși majoriatea bat apa în piuă. Cred că ”Story” de Robert Mckee ar fi suficientă. Din păcate nu o găsești pe gratis, dar nu e exagerat de scumpă (o găsești cam la 20 de euro pe book depository).

L.E.
Acum am văzut că de fapt vrei să scrii un scenariu și apoi să regizezi filmul și să participi la un festival. Poți să ne spui și nouă despre ce festival e vorba?

Eu nu prea înțeleg de ce vrei să participi la un festival dacă nu te interesează premiile. Pentru reacții e suficient youtube la început. Probabil ai tu motivele tale. Dar e foarte puțin probabil să-ți iasă din prima un film bun.

Cel mai important e să îl faci și să vezi dacă iese ceva. Pe urmă mai vezi tu ce și cum.
Multă baftă!

Crede-ma ca am cautat pe nea Gugal! Am gasit cate ceva... dar insuficient! Dar hai sa fim seriosi! Nu am cum sa invat totul doar de pe nea Gugal! Daca era atat de simplu, cum de-ti ia ani de zile sa ajungi scenarist cu diploma???
Iti multumesc pentru toate informatiile si pentru tot ce ai avut de spus. Nu stiu daca o sa iasa bine din prima! Dupa ce voi termina (si o sa dureze ceva, o sa va arat trailerul). Cred ca cel mai important lucru` este ca-ti doresti cu adevarat sa faci ceva, restul.... oricat de greu ar fi, oricat de mult timp ar dura, ar trebui sa se rezolve!!! Inca odata iti multumesc! Numai bine si multa bafta si tie!!!
P.S.:
A ... "vreau" sa particip la TIFF! De ce vreau? ... simplu, pentru a-mi demonstra ca sunt capabila!

safi
25 Feb 2011, 17:52
All you need for a movie is a gun and a girl.:P Welcome back.:)
All you need for a movie is: desire, ambition, a great life experience and hard work!!! And of course - talent-
(not a girl , maybe an actress):D

safi
25 Feb 2011, 21:33

Hai ca te "transez"! Mesajul tau este lung si plin de informatii (in nici un caz plictisitor, ba din contra - sti sa comunici), Am facut aceasta descriere a scenariului, in urma informatiilor "culese" de pe net (gen wikipedia si alte site-uri straine si romanesti). Eu asa am gasit scenariul: ca fiind impartit in acele 3 parti enumerate de tine. Decupajul regizoral, stiam ce inseamna, synopsisul deasemeni... in schimb scenariul propriu-zis... acesta este problema!!! Ok, mai lamurit.. timpul "prezent" ( si iti multumesc)... dar totusi.. acest scenariu, nu se scrie precum o poveste!!!
Este destul de greu! Probabil de aceea iti ia cativa ani sa ajungi scenarist "cu acte in regula"!!!
In fine, asa cum am mai spus, este de ajuns sa-ti doresti si nimic mai mult!!!!
Iti multumes pentru opinii si daca mai ai ceva de spus .... te "citesc"!
Multa sanatate si multa bafta!

redmen
25 Feb 2011, 21:43
Dar cati ani ai tu de ai atata "great life experience" ?

paul_aramis
25 Feb 2011, 23:23
All you need for a movie is a gun and a girl.:P Welcome back.:) All you need for a movie is: desire, ambition, a great life experience and hard work!!! And of course - talent-

all you need to make a movie is a camera. and not even that, in today world. just a phone.
but if you want it to be a good one, you'll gone need more, that's true. and at the end, a public who's gone appreciate your work.

(şi mai trebuie să înveţi să nu mai faci multi-post...începe cu asta. ajută)

safi
26 Feb 2011, 10:36
Dar cati ani ai tu de ai atata "great life experience" ?
Foarte multi nu am... doar 26, dar pana la varsta asta, am patit destule!!!! Nu-mi pare rau ca am trecut prin experiente neplacute, pentru ca altfel nu as fi stiut sa apreciez viata!!! Bafta!

safi
26 Feb 2011, 10:43
All you need for a movie is a gun and a girl.:P Welcome back.:) All you need for a movie is: desire, ambition, a great life experience and hard work!!! And of course - talent-

all you need to make a movie is a camera. and not even that, in today world. just a phone.
but if you want it to be a good one, you'll gone need more, that's true. and at the end, a public who's gone appreciate your work.

(şi mai trebuie să înveţi să nu mai faci multi-post...începe cu asta. ajută)
Scuze pentru multi-post!!!
Multumesc pentru postare! Sunt de acord cu ceea ce-ai spus! :)
P.S. Te rog ceva!!! Bine, acum faci cum vrei, este alegerea ta, dar motto-ul acesta:"Frumoasa tara avem! Pacat ca e locuita!" mi se pare jignitor chiar si la adresa ta! Si tu faci parte din tara asta, asa cum este ea!:-S

paul_aramis
26 Feb 2011, 11:58
...P.S. Te rog ceva!!! Bine, acum faci cum vrei, este alegerea ta, dar motto-ul acesta:"Frumoasa tara avem! Pacat ca e locuita!" mi se pare jignitor chiar si la adresa ta! Si tu faci parte din tara asta, asa cum este ea!:-S

1. nu fac parte din ţara "asta"
2. România mea e frumoasă...

safi
26 Feb 2011, 12:51
...P.S. Te rog ceva!!! Bine, acum faci cum vrei, este alegerea ta, dar motto-ul acesta:"Frumoasa tara avem! Pacat ca e locuita!" mi se pare jignitor chiar si la adresa ta! Si tu faci parte din tara asta, asa cum este ea!:-S

1. nu fac parte din ţara "asta"
2. România mea e frumoasă...
Din moment ce ai spus : Frumoasa tara "avem" - automat te-ai inclus in acest "avem", nu?
In fine ..... fa asa cum simti! Nu te supara pe mine ca m-am luat de motto-ul tau, te rog!
Numai bine si multa bafta!

BJBlazkowicz
26 Feb 2011, 14:12
pas cu pas URGENT?

paul_aramis
26 Feb 2011, 14:40
nu pot folosi BBcode, de aia am pus "asta" între ghilimele.

safi
26 Feb 2011, 15:08
pas cu pas URGENT?
Da, ma rog, mai mult sa atrag atentia!!!!!!!!!!

safi
26 Feb 2011, 15:50
Am ceva documentatie pentru screenwriting! O persoana foarte amabila m-a ajutat! Pentru cei dornici emailul meu: [email protected]
Eu zic sa-l studiati si eventual sa purtam discutii despre crearea unui scenariu!!!!
Aici ma adresez persoanelor care vor sa invete (ma includ si pe mine) cat decat despre "ideea" realizarii unui scenariu!!!!

valskript
03 Apr 2011, 22:27
Pentru toți interesați - săptămâna viitoare începe Festivalul internațional de film NEXT și pe lângă proiecțiile de filme vor fi multe seminarii de film: sound design, regie, scenaristică, producție și critică de film.

http://www.nextfilmfestival.ro/news/maraton-de-seminarii

Program seminarii:
JOI, 7 APRILIE, MANSARDA CĂRTUREŞTI
10:00 – 11:30 Seminar de regie de film
Marian Crişan: Pasul de la scurt la lungmetraj, Moderator: Andrei Gorzo

12:00 – 13:00 MEDIA Desk Romania
Valentina Miu: MEDIA Info – MEDIA Training – MEDIA Mundus

14:00 – 15:30 Seminar de critică de film I, Critica de film – canale clasice versus new media
Invitaţi: Boyd van Hoeij, Jacky Goldberg, Sydney Levine, Magda Mihăilescu, Dana Duma, Andrei Creţulescu, Luiza Vasiliu, Cristi Luca, Moderator: Paul Brunick

VINERI, 8 APRILIE, MANSARDA CĂRTUREŞTI
10:00 – 12:00 Seminar de sound-design
Jean Umansky: Demersurile inginerului de sunet pe platou şi în jurul acestuia
Moderator: Alexandra Olivotto
Tamás Zányi: Ochii văd mai bine când sunetul e bun. Ce este sound-design-ul şi cum funcţionează el?

12.30 – 14.00 Seminar de critică de film II, Rolul criticului de film azi ca formator de opinie
Invitaţi: Marian Masone, Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Christian Guinot, Andrei Creţulescu, Jacky Goldberg
Moderator: Andrei Rus

15:30 – 17:00 Seminar de scenaristică
Richard Kwietniowski: Insule şi Peninsule – un concept pentru scenaristica europeană
Moderator: Răzvan Rădulescu

SÂMBĂTĂ, 9 APRILIE, MANSARDA CARTURESTI
10:00 – 12:00 Seminar de producţie de film
Marie Dubas: Coproducţia scurtmetrajelor
David Collins: Drumul filmelor cu buget mic către Oscar
Moderator: Ada Solomon

12:30 – 14:00 Seminar de critică de film III
Cum poate un tânăr să devină critic de film azi? 10 ponturi despre ce să NU faci ca începător când scrii despre filme dacă vrei să-ţi construieşti o carieră în domeniu
Invitaţi: Marian Masone, Sydney Levine, Boyd van Hoeij, Andrei Gorzo, Paul Brunick, Jacky Goldberg
Moderator: Florentina Ciuvercă

14:30 – 15:30 Prezentare Berlinale Talent Campus
Matthijs Wouter Knol: Beneficiile networking-ului

Cine ajunge mai devreme, să-mi păstreze și mie un loc. :)

krmenn
17 Nov 2011, 13:12
safi cum a iesit scenariu?

krmenn
17 Nov 2011, 13:15
Daca ai reusit ce ti-ai propus poate ma ajuti si pe mine, sunt la inceput si la fel ca tine am o gramada de intrebari.
Mersi.

militaruanton
27 Jul 2012, 16:44
Ce parere aveti despre primul meu scenariu in engleza neterminat inca
http://www.plotbot.com/screenplays/my_first_animation_script/screenplay?_s=all

Cu stima,
Razvan.

paul_aramis
27 Jul 2012, 17:11
Ce parere aveti despre primul meu scenariu in engleza neterminat inca
http://www.plotbot.com/screenplays/my_first_animation_script/screenplay?_s=all

Cu stima,
Razvan.

1. să scrii în românește.
2. să înveți limba engleză.

nosamy_delmare
18 Oct 2013, 21:53
Am avut ocazia sa cunosc o multime de actori, regizori sau persoane care lucreaza in cinema.de obicei majoritatea se uitau la mine ciudat si chiar odata o actrita si scenarista italiana mi a zis ca nu crede cameu,pot,sa,scriu, insa nu am renuntat nici o clipa.am cunoscut si un regizor american care m a incurajat foarte mult.din pacate nu am obtinut o colaborare, insa am ramas in contact.am avut curaj.am scris subiectul unui scenariu si l,am trimis unui,dintre producatorii romani de succes si ,,surpriza!!!!!!i a 9lacut povestea acum scriu scenariul.

nosamy_delmare
18 Oct 2013, 22:25
Nu l am citit pe tot tb sa recunosc insa am inteles deja despre ce vrei sa vorbesti in filmul tau.eu nu sunt scenarist de meserie asa ca parerea mea ti o spun ca si din partea unui viitor spectator,desi si eu scriu acum un scenariu lungmetraj.acum vreo luna am vorbit cu producarorul meu despre scenariul pe care il scriu si singurul sfat pe care ji l a dat a fost sa fie original si sa placa publicului.despre scenariul tau din start pot sa spun ca nu prea este original si mai ales nu ai introdus bine protagonistul.un scenariu are anumite parti care trebuie respectate.replicile pe care le am citi la inceput le am mai auzit in foarte multe filme, imi pare rau.nu poti scrie un film despre batman..s au facut atat de multe ca pur si simplu am ajuns asa la o saturatie.scrie ceea ce imaginezi tu, observa oamenii din jur si inventeaza ceva original.multa bafta.

ady_spammye
30 Nov 2013, 23:23
Am cautat si caut in continuare despre scrierea unui scenariu. Din pacate nu am gasit ceva concret, care sa ma invete pas cu pas ce inseamna si cum se scrie efectiv un scenariu :|
Am inteles ca scenariul este format din synopsys, scenariu literar si decupajul regizoral.
Synopsys am inteles, dar celelalte doua forme ...:-?
Intrebarea nr 1 este, daca sunteti amabili cum se scrie un scenariu literar (ca o poveste???? si daca da la ce timp se foloseste verbul???)
Intrebarea 2 este despre decupajul regizoral. Practic acesta este scenariul pe care-l prezinti, sau ce? este folosit doar pe platoul de filmare????
Intrebarea 3. Unde pot gasi un manual, un link, ceva care sa-mi explice cum se scrie scenariul literar si mai ales decupajul regizoral????
Va rog astept raspuns! Multumesc anticipat!!!!!!
Felicitari echipei cinemagia!!!=D>
poate veti spune ca nu este adevarat dar asta vine de la sine ...pur si simplu vezi in timp ce scri cartea cam cum ar trebui sa fie in film si dupa ce ai terminat de scris cartea incepi sa o mai scri odata mai detaliat , si tot asa pana ajungi sa faci romanul care auprinde dete exacte despre personajele tale si despre cum se manifeste si cum decurge toata actiunea .....bafta ,,,