PDA

View Full Version : Note culturale


Mercutio
06 Jan 2011, 23:44
Am vazut recent filmul japonez Ballad of Narayama (1983).
In afara de subtitluri in engleza si alte cateva limbi, dvd-ul contine si "note
culturale". Acestea sunt prezentate sub forma unui text pe ecran, atunci cand in
film apare un element ce poate fi necunoscut cinefilului din afara Japoniei.
Sunt la fel ca notele explicative din subsolul paginii unei carti. De exemplu,
in fiecare familie din satucul asta japonez unde se petrece istoria, al doilea
fiu n-avea dreptul sa se casatoreasca. Traia pe langa familia fratelului mai
mare, era pus la munca si tratat ca inferior. E destul de dificil sa intelegi raporturile
dintre personaje de-a lungul povestii, fara sa cunosti detaliul acesta.
S-a afirmat recent aici, ca reactie la un comentariu facut de un american
despre un film romanesc, ca cel care a facut comentariul n-ar fi capabil sa
inteleaga filmul pe deplin, deoarece acesta provine dintr-o zona indepartata si complet straina lui.
Au nevoie filmele romanesti (sau unele dintre ele) de note culturale pentru straini?

Lelouche
09 Jan 2011, 00:12
Mercutio, ma las oarecum sedus de ideea ce ti-ai propus s-o pui in discutie si dupa parerea mea cred ca se impune o precizare. Eliade spunea in scrierile sale (recunostea cumva si realiza constient deficitul) ca suntem o cultura minora. Ori tu spui ca ai vizionat un film japonez. Pai nu prea putem compara culturile.
Ca o fi el american stupid, ca o fi el francez boem sau italian obosit, spectatorul de film stie cind e cazul sa se implice astfel incit sa (re)cunoasca valoarea unui film. Valorile,da,sunt universale, pe cind culturile se impart in minore si majore. In majore putem incadra cultura din Asia, o parte din cultura occidentala si cultura orientala. Iar restul,le putem strecura pe ici pe colo.
Ca sa raspund la intrebarea ta : NU, nu e obligatoriu ca americanu sa priceapa toate "dedesubturile" culturii noastre. Nu pot fi toti strainii asemeni lui Yehudi Menuhin,nu?

Mercutio
31 Jul 2011, 18:16
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51K0QieumzL._SL500_AA300_.jpg

Am dat acu' cateva zile de cartulia a carei coperta o puteti vedea mai sus.
Rasfoind capitolul Eastern european cinema, printre Polonia, Cehoslovacia, Ungaria gasesc si
rubrica despre Romania, in care se poate citi despre filmul The death of Mr. Lazarescu - 2005, rezumat intr-o fraza.
Traduc: "este un film despre superficialitatea sistemului medical din era comunista in
Romania, care intarzie (superficialitatea, the bungling) tratamentul omului din titlu, incat acesta sfarseste murind."

rvn
31 Jul 2011, 22:28
eu nu ma mir de chestia asta.
in definitiv,atmosfera din filmul lui Puiu nu era prea departe de cea din epoca comunista asa ca a fost foarte usor pentru autorul cartii sa faca aceasta mica gafa(inconstienta,daca n-o fi avut la randul lui vreo sursa eronata de inspiratie)
in plus,din punct de vedere istoric,are prea putina importanta cand se petrecea tarasenia cu Lazarescu,ideea filmului fiind cu totul alta.
poate e revoltator pentru un cinefil roman sa citeasca chestia asta intr-o carte scrisa si tiparita in strainatate,dar cred ca pentru multi cinefil straini e un amanunt minor si fara importanta...
zic eu..dar poate n-o fi asa..

Mercutio
01 Aug 2011, 03:18
eu nu ma mir de chestia asta.
in definitiv,atmosfera din filmul lui Puiu nu era prea departe de cea din epoca comunista asa ca a fost foarte usor pentru autorul cartii sa faca aceasta mica gafa(inconstienta,daca n-o fi avut la randul lui vreo sursa eronata de inspiratie)

am semnalat gafa apropo de intrebarea de la inceputul topicului. o nota culturala, imediat dupa genericul filmului, ar fi fost de ajutor. oricum tipul asta, autorul cartii, n-are scuze. iar cartea e slaba.
revenind la film, e adevarat ca povestea are o anumita universalitate, ai impresia ca asa ceva s-ar putea intampla oriunde. dvd-ul cuprinde la sf. un interviu cu un doctor american, sef de departament sau ceva, care face niste comentarii interesante pe tema asta, analizand posibilitatea unor intamplari similare in sistemul medical din SUA. mai e si un interviu cu puiu. atata se chinuie omul sa se exprime in engleza de-ti vine sa schimbi canalul. dar asta-i alta poveste :)

anyway, as zice ca epoca in care se petrece actiunea unui film este importanta pentru analiza lui. criticii numesc asta diegeza sau univers diegetic. america postbelica, ca si context, e importanta pentru a intelege evolutia lui michael corleone. la fel si in cazul domnului lazarescu. eu ma intreb daca o intamplare ca cea din film ar fi fost posibila in epoca ceausista.

carmen_angelus_romila
30 Oct 2018, 18:19
Ceea ce am oservat de-a lungul timpului este faptul ca desi multi recunosc valoarea unui film apartinand acestui gen, admira si prefera sa vizioneze realizari incitante, dar fara esenta...!