PDA

View Full Version : Grup de lucru - Psihodrama Clasica


Psy
02 Dec 2010, 11:10
ASOCIATIA ROMANA DE PSIHANALIZA DE CUPLU SI FAMILIE
in colaborare cu
CENTRUL DE PSIHODRAMA CLASICA

PROPUNE STUDENTILOR SI SPECIALISTILOR IN TEATRU, REGIE SI FILM

GRUP PSIHODRAMA: PENTRU SUFLET SI MINTE

PSIHODRAMA- DIMENSIUNEA PSIHOLOGICA A TEATRULUI

Asociatia noastra propune studentilor, specialistilor si tuturor persoanelor din sfera Teatru, Regie si Film, Programul <Pentru Suflet si Minte: Psihodrama – Dimensiunea Psihologica a Teatrului> program bazat pe Grup de Lucru in Psihodrama Clasica.

Teatrul si psihodrama au ca numitor comun expresivitatea si spontaneitatea. Psihodrama are ca scop dezinhibarea emotionala si determinarea persoanei de a se manifesta liber in unicitatea personalitatii sale, un lucru extrem de eficient (unii ar spune indispensabil ) atat pentru interpretarea teatrala si regizorat cat si in viata de zi cu zi.

Repetitia reprezinta unul dintre cele mai nocive lucruri pentru arta. Orice arta risca sa fie inglobata de monotonie daca repetitia din cadrul acesteia nu are o incarcatura de originalitate care sa reflecte unicitatea artistului.

Ca orice alt act de creatie si redare uneori repetitiv a acelorasi roluri, si teatrul poate intra sub incidenta riscului de a plictisi publicul. Aceleasi roluri interpretate iar si iar de aceiasi actori sunt comparabile cu o masina a carei alarma nu se mai opreste.

Spre deosebire de simbolistica mastilor care desi expresive sunt rigide si rigidizate in expresia lor, (una care zambeste exprimand comicul iar cealalta care plange exprimand tragicul), psihodrama nu are nevoie de masti. Psihodrama descopera, utilizeaza si valorifica insasi expresivitatea individului, accesand capacitatea de exprimare naturala a trairilor si emotiilor in conformitate cu fiecare rol interpretat.

In mod analog, mastile din teatru sunt "rolurile" in functie de care actorii sunt nevoiti sa isi adapteze personalitatea, lasandu-si astfel de cele mai multe ori la o parte, originalitatea si autenticitatea personalitatii. Psihodrama este perspectiva de lucru care ajuta la descoperirea si integrarea multitudinii de roluri interne pe care, ulterior intelegerii lor putem contribui la optimizarea gradului de realism pentru interpretarea rolurilor dramatice.

Putem spune ca, rolul este ca mancarea: trebuie “asimilat” si "digerat" astfel incat sa devina o componenta fireasca din personalitatea actorului.

Psihodrama va propune sa plangeti, sa radeti, sa apreciati, sa detestati, sa fiti curajosi si lasi exprimandu-va natural si intrebuintandu-va cat mai mult, mai autentic si mai firesc resursele originalitatii individuale, un lucru care din perspectiva noastra are beneficii pe termen lung, atat in plan profesional cat si personal.

Programul <Pentru Suflet si Minte: Psihodrama – Dimensiunea Psihologica a Teatrului> este coordonat de specialisti in psihodrama clasica.

Pentru mai multe informatii despre inscriere, desfasurare program grup, costuri si loc de desfasurare, va rugam scrieti-ne la adresa email: psihodrama.moreno@yahoo.com si / sau contactati-ne la nr. telefon: 0735.167.967.

Va multumim si va asteptam!....