PDA

View Full Version : Despre ce e vorba in filmul asta?


Federico
08 Oct 2010, 15:03
scuze ca incalc traditia din ultima vreme si deschid un topic "de continut" dar cel putin pe mine ma preocupa de ceva timp din ce in ce mai mult problema asta, si intrucat mi se pare si foarte normal iar pe cinemagia e foarte putina normalitate din acest punct de vedere am zis sa ca nu-i in zadar sa iau initiativa asta. stiu ca suntem pe taramul artei si din nectarul inefabil (singurul care conteaza pana la urma) n-o s-ajungemm nicicand sa rupem vreo bucatica si s-o invelim in conceptele noastre stupide,dar acestea au si ele un rol orientativ oarecum.
so, am vazut a doua oara aseara bizareria aia de “barton fink” (apropo, detectivii aia doi de la final rupti parca dintr-un desen animat sun absolut mortali ; nu poti sa inventezi asa ceva =)) ) si tot nu n-am putut sa-mi dau seama ce vor fratii coen sa spuna aici.
poate ca nici macar nu vor sa zica ceva, poate ca gandesc ca fellini cand spunea ca filmele lui nu sunt pentru a fi intelese ci pentru a fi vazute, sau ca tarkovski care ne indemna sa nu mai cautam "sa ii intelegem" filmele ci sa i le contemplam ca pe cerul instelat… dar ma rog, pentru cei care-s de alta parere am facut topicul.
asadar, ideea e ca cine crede ca un film are ceva de spus sa bage aici orice titlu ii trece prin cap (oricand) si cu tema pe care a regasit-o el in film, atasata. atentie, tema tre sa fie strict de ordin spiritual, moral, sa aiba cumva legatura cu destinul uman la modul universal, stiti voi…
de exemplu, daca spui ca « moartea domnului lazarescu » e despre sistemul sanitar roman sau « 432 » e despre avortul in era comunista esti off-topic. in cazul acestor doua filme, modelul de raspuns pe care-l caut e cum zicea pitbull "pacatul nepasarii" , "pierderea umanitatii" etc.
pentru inceput (pe langa "barton fink" ) ridic la fileu urmatoare minge : despre ce e vorba in "eraserhead " ? sau in "zerkalo" ?

Spor !

ps : e de preferat ca ideea sa fie expimata cat mai concret posibil. de exemplu, ca "a clockwork orange" e despre violenta, sau ca "kill bill" e despre razbunare e cam simplist spus.

Federico
08 Oct 2010, 15:08
acuma ca am pomenit de "eraserhead" , mi-am adus aminte de atitudinea lui lynch fata de acest film in special, si fata de toate filmele sale in general. unii autori (kubrick e altul care-mi vine minte) au o repulsie, ai spune, patologica de a-si justifica pana si in cel mai evaziv mod posibil opera. as dori sa discutam un pic si despre asta.

Windom
08 Oct 2010, 15:20
Nenea Lynch are dreptate. Si eu am retineri cind vine vorba de asemenea "decodari". In primul rind nu exista o explicatie-sablon, sa zic asa. 10 persoane se uita la Eraserhead si vin cu 10 explicatii diferite. Toate pot sa fie la fel de valabile. Ceea ce poti face, in cel mai bun caz, e sa prezinti o interpretare proprie pe care, eventual, sa o confrunti cu o alta, punind astfel bazele unei discutii interesante pe marginea filmului respectiv. Lynch spunea ca nu a intilnit pina acum o explicatie care sa il satisfaca in cazul Eraserhead. Asta nu inseamna ca explicatia ta nu e corecta, dimpotriva, poate sa fie la fel de viabila precum cea a regizorului. Difera doar unghiul din care privesti. Eraserhead poate fi considerat la fel de bine un experiment ori un film ce trateaza frica de paternitate. Ori alte o suta de chestii... Pick one, you can't go wrong...
E nesanatos, parerea mea, sa cauti un adevar universal intr-o opera de arta.

Federico
08 Oct 2010, 16:10
nu-s de acord. eu zic ca in esenta arta are o semnificatie obicetiva. esenta asta pura dupa ce este culeasa de artist si turnata in forma (care e imperfecta) si apoi perceputa de oameni imperfecti si absolut diferiti intre ei, nu are cum sa nu fie interpetata altfel decat imperfect, dar cu cat forma e mai desavrsita si contemplatorul e un spirit mai cultivat si elevat, cu atat mai usor si mai des se intersecteaza interpretarile. niste adolescenti care nu stiu pe ce lume traiesc e posibil ca sa vada nici-prin-cap-nu-te-trazneste-ce daca li-l arati pe David, dar pentru niste istorici ai artei si culturii eu nu cred ca, in esenta, interpretarea poate fi altfel decat univoca.
deci, "adevarul universal" pe care il caut e numai ca esenta, si cred ca acesta exista. intrepretarile oricat ar fi ele de diferite tre sa se invarta in jurul sau, altfel le numim aberatii.
sunt sigur ca e evident si pentru tine. nici chiar la o abstarctiune ca "eraserhead" despre care auotrul sau nu ne-a dat niciun reper de talmacit, nu poti sa vii chiar cu ORICE parere (si sa pretinzi sa fii luat si in serios in acelasi timp) . apai la filmele astea mai... ortodoxe...
poti isca o controversa in jurul lui "mdl" pe baza temei revendicate de pitbull? interpretarile difera si aici dar pleaca de undeva si cu cu cat se ramifica isi dilueaza si din greutate. sensul ultim, "nuclear" e unul singur.

copila_satanista
08 Oct 2010, 17:17
Arta naste si se naste din sentimente complexe. Sentimentele variaza nu doar in functie de cultura si nivelul de inteligenta si clar nu putem vorbi de obiectivism. Explicarea lor este ceva oarecum sec si desi poate evidentia un anumit sens comun, cred ca este gresit sa consideram acest sens, cu atata strictete, absolut si universal.

Windom
08 Oct 2010, 18:03
Nu vorbesc aici de parerea lu' badea Gheo de la coada vacii, m-am referit la opiniile persoanelor cit de cit avizate. Nu poti compara MDL cu un Lynch. MDL are un miez realist, in cazul asta, da, sint de acord, exista undeva un "adevar absolut". Dar nu poti bate in cuie Eraserhead ori Inland Empire cu o singura explicatie, oricit de "valida" ar fi ea, la fel cum nu poti explica fara echivoc un Picasso. Si asta pentru ca, pur si simplu, nu exista acel "miez", acel concret pe care sa-l iei ca punct de reper. Cred ca de aici vine si valoarea operei respective pina la urma. Nu poti rationaliza un concept abstract pentru a-l turna in tipare. Il lasi sa curga si sa-si creeze propria albie in subconstientul tau. Da, autorul vede un anumit lucru. Tu vezi ceva poate mai interesant decit vede el. Merita atunci sa raminem incorsetati in cuvintul autorului? Tocmai de aceea, autorii de care vorbim aici sint atit scumpi la vorba. Lynch spune despre Inland Empire ca e un film despre „a woman in trouble”. Sa ne punem ochelari de cal si sa raminem la nivelul asta sau sa sapam mai adinc? Transformam cuvintul autorului in litera de lege, il trecem intr-un tratat de cinema si il punem in raftul unei biblioteci. Inland Empire e despre asta, Eraserhead despre asta. Ptii, bine ca am rezolvat si pot sa dorm linistit la noapte. Daca nu stiam ce naiba vrea sa zica, poate ma mai uitam o data. Dar asa, am aflat RASPUNSUL, pot sa pun filmul deoparte si sa sun restul lumii sa le spun despre ce-i vorba acolo... Dar, care-i farmecul atunci?

Federico
09 Oct 2010, 14:47
nu e, mai, vorba de adevarul absolut sau de batut in cuie interpretarea obiectiva (desi aceasta exista. numai ca eu v-am cerut-o voua direct. am cerut opiniile personale si subiective de care ma voi folosi ca sa ajung singur la fateta obiectiva e operei de arta :D )
care mai e farmecul? pai care e farmecul forumului? lumea despre ce toaran zeci si sute de mesaje aici din 2002 incoace? criticii ce verzi si uscate tot indruga in cronicile si analizele lor?
dar profesorii si teoreticienii de cinema? dar eu nici macar nu vorbesc despre asta aici, ci despre ceva mult mai lejer si banal - tema filmului.
revin: eu pur si simplu am dificultati in a-mi reprezenta coloana vertebrala a discursului unui autor.aceasta se identifica uneori cu tag-line-ul filmului, sau se regaseste in rubrica FAQ de pe IMDb, dar destul de rar. de cele mai multe ori review-urile profesionistilor o ocolesc cu seninatate (plus ca nu numai ca nu ma mai atrage in ultimul sa gandeasca ei in locul meu, dar si timpul ma strange cu usa) .
asadar: lasati adevarul absolut in sema mea, :)) , si binevoiti in a-mi impartasi punctele voastre de vedere fata de temele majore dintr-un film.
inca un exemplu pe care mi l-am aduc acum aminte. in revista cinematecii scria odata despre "taxi driver" ca vorbeste despre alienarea prin insingurare. asta e pattern-ul raspunsurilor pe care le astept.
mai propun urmatoarele titluri ca puncte de plecare: "the godfather", "the dark knight" , "memento" , "reservoir dogs" . despre ce e vorba in astea?

spor!

le: m-a surprins sa intampin asa rezistenta din partea voastra, eu credeam ca topicul va fi un hit B-) . vedeti ca daca nu se ofera nimeni incep sa strig de la catalog... ;)