PDA

View Full Version : Inchisoarea: loc suprem al degradarii umane! Filme despre viata din spatele gratiilor

rvn
29 Mar 2010, 21:06
Salut!
Ma gandeam,daca tot avem un nou film romanesc premiat plin de dramatism,ce trateaza un subiect sensibil al societatii in general si al celei romanesti, in special si anume viata infernala de zi cu zi a detinutilor dintr-un penitenciar din Romania anului 2010,sa facem un periplu cinematografic avand ca obiectiv, filme lansate de-a lungul timpului care au avut acelasi subiect ca si mult apreciatul de critici "Eu, cand vreau sa fluier,fluier!"
Va las libertate deplina in a va exprima parerea despre aceasta hiba sociala veche de cand lumea si despre modul cum au reusit cineastii s-o surprinda in filmele lor,mesajul pe care il transmite un astfel de film,actorul care a avut cel mai reusit rol in postura detinutului...si alte chestii care va mai trec prin cap legate de subiect.
Indraznesc sa fac o lista cu filme pe care le-am vazut si care m-au impresionat prin realism,complexitatea personajelor si a scenariului si realizare artistica de exceptie.
Iata numele filmelor si va invit sa completam impreuna lista:
-Escape from Alcatraz
-Papillon
-The great escape
-The green mile
-The silence of lambs
-Primal fear
-The road to Guantanamo
-Shawshank Redemption

Pitbull
29 Mar 2010, 21:30
Excelentä idee! Imi vin în minte urgent:
«Un condamné a mort c'est évadé», Robert Bresson
(Capodoperä a genului - si nu numai!)
«Un prophète», Jacques Audiard
"Midnight Express", Alan Parker
(Cu ambele, "...fluier" prezintä asemänäri inevitabile.)
"Alien III", David Fincher
"Runaway Train", Andrei Mihalkov-Koncealovski

Windom
30 Mar 2010, 07:10
-The silence of lambs
The Silence of the Lambs??? Objection si la Primal Fear si The Great Escape. Nu cred ca au ce cauta aici.
OZ, in schimb, ocupa un loc fruntas...

manole.cosmin
30 Mar 2010, 08:00
The last Castle! :-bd

ulrich
30 Mar 2010, 08:05
Excelentä idee!
subscriu, chiar ca subiectul merita dezvoltat (dincolo de simple enumerari de titluri) si extins; inchisoarea inteleasa nu doar spatial, ci si ca obstacol mental (auto)impus.

adaug si eu deocamdata: "cool hand luke", "in the name of the father" si "kiss of the spider woman"

Cinemania
30 Mar 2010, 08:22
Imi vine in minte Interrogation al lui Bugajski.

Absolut demolator.

Pitbull
30 Mar 2010, 08:53
The Silence of the Lambs (...) si The Great Escape. Nu cred ca au ce cauta aici.
1) Acea închisoare de maximä sigurantä unde Clarisse are primele consultäri cu Hannibal... Wow-brrr...!
2) Un lagär de prizonieri de räzboi nu e tot o închisoare?
...ceea ce-mi readuce în minte:
"Escape to Victory", John Huston.
"Schindler's List", Steven Spielberg
"La vita e bella", Roberto Benigni

Si, deci (bune, rele...):
"Ringul", Sergiu Nicoalescu.
"O luminä la etajul X", Malvina Ursianu (despre reintegrarea unei foste detinute în societate; aici transpare perfect tocmai acea notiune mentionatä mai sus de Ulrich: "închisoarea din noi însine").
"Cel mai iubit dintre pämânteni", Serban Marinescu
"Intâlniri înrucisate", Anca Damian.

"Garä pentru doi", Eldar Riazanov (putine secvente în închisoare, la început si sfârsit - dar esentiale pentru tot filmul).
"The Blues Brothers", John Landis (din nou, închisoare doar în copertele filmului).

Rvn n-a propus limite, gen "numai închisori civile", sau "închisori pe timp de pace", sau "filme din care cel putin X% sä se petreacä în spatele gratiilor". Ideea e ca închisoarea, indiferent de ce tip sau cât de amplu dezvoltatä, sä figureze în film ca un motiv, nu ca un pretext sau un element pasager (ca în numeroasele secvente carcerale prezente altminteri în multe filme, dar numai pentru completarea actiunii, färä un rol determinant major).

legardere
30 Mar 2010, 09:06
Si sa venim putin mai aproape, cred ca ar fi demn de adaugat aici si

Felon

pe mine personal chiar m-a tinut in scaun.

Windom
30 Mar 2010, 09:07
Filmele de mai sus nu sint filme despre spatiul carceral atita timp cit au de-a face cu acest subiect doar tangential. Una e inchisoare si alta e lagar. Motivele incarcerarii sint, pina la urma, diferite, psihologia personajelor e diferita. Iar Silence of the Lambs? C'mon... Luam acum la puricat toate filmele care au o scena ce se petrece intr-un beci sau donjon si ii zicem "film despre inchisoare"?
Filmele care intra in aceasta categorie sint cele care abordeaza conditia puscariasului (nu a prizonierului, acolo e altceva). Cel putin asa vad eu lucrurile.

Pitbull
30 Mar 2010, 09:16
Rvn, e topicul täu (apropo, congratulations encore une fois!). Fii bunä, te rog, si precizeazä-i mai clar parametrii, în raport cu aspectele evidentiate de Windom si de mine.

Windom
30 Mar 2010, 09:22
Ce ziceti de Le Trou (1950), Brubaker (1980), Carandiru (2003), teribilul Hunger (2008), unicul Ghosts... of the Civil Dead (1988), Animal Factory (2000)?
Sa nu uitam fenomenul "chicks behind bars", declansat de Caged (1949), apoi trash-uit de Jess Franco...

keepwalking
30 Mar 2010, 09:24
"Contele de Monte Cristo" cred ca vorbeste elocvent despre un sentiment care insoteste experienta carcerala: razbunarea.
bine, e doar un exemplu la indemana....

@windom

brubaker, urmat de the last castle, tot cu redford.
n-a pomenit nimeni de luke, mana rece? :)

Windom
30 Mar 2010, 09:27
Aruncati un ochi si aici:
http://www.prisonmovies.net/

keepwalking
30 Mar 2010, 09:32
"Il generale della Rovere", cu Vittorio De Sica...."Pasararul din Alcatraz", cu Burt Lancaster

omudindulap
30 Mar 2010, 13:12
Ce spuneti de Das Experiment (2001) ? Desi aici incarcerara este una voluntara, zic ca-si poate gasi locul in acest topic.
Aa..si American History X.
Apropo, daca vreun cinemagist a trecut pe la Sing-Sing, poate ne impartaseste si noua experienta.

Adaug si Sleepers (1996).

miercuri
30 Mar 2010, 13:54
Monster's Ball, mai ales in prima jumatate, dar si overall.

marius_em
30 Mar 2010, 14:58
Hiba sociala? C'mon! E o necesitate sociala. Inchisoarea e naspa, dar asa si trebuie sa fie. Ar trebui sa fie mai multe inchisori, de fapt de aici cred ca deriva toate problemele actuale privind acest sistem. Daca am avea si bani si resurse si timp, am trata detinutii, nu doar i-am pedepsi. Asa puscaria e doar de stat pe tusa o perioada, dupa care omuletii revin la vechile obiceiuri.

Si ati uitat de A Clockwork Orange. Eu as fi de acord cu acel tratament Ludovico. Ar fi tot ca o inchisoare mentala, mult mai eficienta din punct de vedere social decat zidurile palpabile. Si daca ar fi si reversibil, ar fi perfect. Ii dai o perioada de pedeapsa mentala, dupa care il analizezi psihologic, vezi daca si-a dat seama ca societatea nu-i accepta comportamentul, si daca e bine, il "eliberezi", daca nu, continui.

Mercutio
30 Mar 2010, 19:59
Before the night falls

Mercutio
30 Mar 2010, 20:06
Ce ziceti de Le Trou (1950)...
cum e? de vreo 3-4 ori am vrut sa-l inchiriez dar am renuntat, dupa cate scrie pe coperta dvd-ului nu pare cine stie ce. merita?

Disciple
30 Mar 2010, 21:47
"Felon - Legea Puterii" (2008) in regia lui Roman Vaugh cu Stephen Dorff, Val Kilmer, Sam Shepard, Harold Perrineau ( OZ!!!) etc.
Un film foarte bun in ciuda previzibilitatii cu care a fost intampinat.

http://www.cinemagia.ro/trailer/felon-legea-puterii-1765/

Actiunea se petrece intr-o inchisoare in care regulile societatii nu mai au nicio insemnatate, iar diferentierea se face pe rase, nu pe gasti. Necosmetizat, intens, substantial, dar din pacate subestimat acest film este un "must see" pentru fanii genului.

Un alt titlu omis de voi:

"Dead Man Walking" - regia: Tim Robbins, cu Susan Sarandon si Sean Penn.

anaemona
30 Mar 2010, 22:35
Daca ai amintit de Dead man walking musai sa le pui si pe The Green mile si Capote.

Un film interesant e Brokedown Palace, cu o inchisoare de femei. Frinturi dintr-o inchisoare de femei se arata si in The edge of heaven si sint sigura ca "Binecuvintata fii, inchisoare" se incadreaza tot aici desi nu l-am vazut inca - DVD-ul e nedesfacut de citiva ani, nu stiu de ce nu-mi da ghes sa-l vad :)

rvn
30 Mar 2010, 22:54
astept pareri cu privire la interpretarea actorilor!
nimeni nu v-a impresionat???
nu pot uita pe celebrul Luis Dega intruchipat cu atata maiestrie de Dustin Hoffman si o un al rol care mi l-am amintit acum a fost cel al Jessicai Lange intr-un film mai vechi,Frances,despre viata controversata a unei actrite de hollywood care ajunge intr-un ospiciu,categoric tot o inchisoare...

rvn
30 Mar 2010, 23:04
si de ce nu va ganditi si la inchisori celebre?care credeti ca a fost cea mai inspaimantatoare??
Alcatrazul era renumita,daca imi aduc eu bine aminte era inchisoarea de unde era imposibil sa evadezi ca sa mai vorbim Bastilia care a insemnat atat de mult pentru istoria Frantei!

Pitbull
31 Mar 2010, 00:00
Intr-adevär, Dega din "Papillon" a fost un rol foarte interesant al lui Dustin Hoffmann (atunci am "fäcut cunostintä" cu el, aveam saispe ani). Am väzut "Frances" la Biblioteca Americanä, prin anii '80 - tin minte cä filmul mi-a fäcut o impresie bunä, dar Jessica, deloc (n-am putut-o suferi niciodatä).
...Si, dacä tot veni vorba de ospicii, încä de azi-dimineatä mä gândesc într-una la "închisoarea" (mai mult sau mai putin metaforicä) din "One Flew Over the Cuckoo's Nest" (one of my own personal top ten ever!) Ah, Nicholson... Ah, Sampson...! Ah, Louise...!
...Deci, nu suntem rigizi - am intuit eu bine cä rvn atribuia topicului cam acelasi nivel de flexibilitate pe care l-am postulat la rându-mi, în timpul schimbului de replici cu Windom.
Bastilia...? Nu-mi amintesc s-o fi väzut în vreun film... Anyone?
Nu putem neglija nici secventa kickstart + inciting event din "Un comisar acuzä", masacrul de la Viraga (adicä, Jilava - filmatä la Väcäresti), una dintre cele mai bune secvente a lui Serj, pe vremea când încä nu se prostise si stia sä filmeze.

rvn
31 Mar 2010, 00:47
Bineinteles ca nu puteam sa-l uit pe Tim Robbins!Spunea cineva mai inainte ca important este motivul pentru care te afli in inchisoare!Si Dufresne este un tipul detinutului atipic!!!
si.......in paranteza:Jessica este o actrita foarte expresiva!

si sa nu uitam inchisorile comuniste,canalul si alte alea...a indraznit cineva sa le prezanteze pe vremea odiosului?cam ,nu prea!in schimb vizitele la Doftana unde celula tovarasului era la loc de cinste erau obligatorii ca activitati scolare!

cred ca-i "cuib de cuci" Doftana acum,chiar ar trebui daramata!!

rvn
31 Mar 2010, 01:08
revin la motivul privarii de libertate...
unele filme au suprins foarte bine acest lucru,intai ne-au prezentat "intamplarea",datorita careia intram in lumea inchisorii,ceea ce a"umanizat" detinutul,ne-a facut sa fim sustinatori aprigi ai lui,sa-i gasim circumstante atenuante si sa-l privim cu compasiune!cred ca acest lucru,adica sa fii inchis dintr-o grava eroare judiciara este cea mai mare nedreptate care i se poate intampla unui om.Numai dorinta de reabilitare ,de a-ti demonstra nevinovatia este o lupta enorma,darmi-te sa mai faci fata permanent si adevaratilor criminali in mijlocul carora ai nimerit fara voie!!
Dar,bancherul intruchipat de Robbins,care si-a gasit salvarea in inteligenta si cunostintele sale, nu numai ca a incercat sa se salveze pe sine ci si pe ceilalti,lucru care uimeste si este de-a dreptul remarcabil!

Pitbull
31 Mar 2010, 01:12
Rvn, nu e recomandabil sä postezi mesaje succesive (decât dacä ai motive întemeiate: a trecut mult timp de la ultimul, sau urmäresti un anume efect ritmic ori comic). Când îti vin idei noi dupä ce ai postat, si nimeni n-a intercalat vreun mesaj între timp, îti poti insera adaosurile în mesajul deja postat, prin functia "Edit" (utilä si la corectatul greselilor).
...Pânä acum, unde le însirai, ti le-am unit eu - dar asta doar un moderator o poate face, nu si un user de rând,

anaemona
31 Mar 2010, 03:11
rvn, roluri de exceptie din filme care au ca subiect si inchisoarea :-? un film absolut superb Kiss of the spider woman si 2 actori impecabili: William Hurt in rolul unui detinut homosexual si Raul Julia in rolul unui detinut politic impart celula de inchisoare si ajung in timp sa aiba o relatie speciala. Hurt a luat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru rolul asta, un film plin de poezie care nu ar trebui ratat - chiar era un topic despre filme frumoase - categoric il consider un film mai mult decit frumos :)

Alt film, de data asta tot despre femei care ispasesc o pedeapsa - The Magdalene sisters - doamne ce orori s-au petrecut sub egida bisericii - un film despre tinerele fete considerate de biserica catolica irlandeza pacatoase si inchise cu acordul familiei ca sa-si ispaseasca pedeapsa. N-am dormit citeva nopti dupa ce am vazut gradul de dezumanizare la care putea fi supusa o femeie in zilele noastre - ultimele minastiri de genul asta parca au fost inchise in anii '90.

Windom
31 Mar 2010, 07:15
Ce ziceti de Le Trou (1950)...
cum e? de vreo 3-4 ori am vrut sa-l inchiriez dar am renuntat, dupa cate scrie pe coperta dvd-ului nu pare cine stie ce. merita?
L-as putea numi cel mai "minimalist" film despre inchisoare pe care l-am vazut. Desigur, asta ar putea sa para plictisitor pentru cei care prefera actiunea in detrimentul atmosferei (btw, nu a amintit nimeni de nea van Damme, om nascut, crescut, educat, calit si ce mai vreti voi, dupa gratii).
Un film deosebit e si australianul Chopper, cu o performanta de zile mari din partea lui Eric Bana. Un Prophet is a walk in the park in comparatie (legat, indeosebi, de nivelul de realism & brutalitate).

MariaMona
31 Mar 2010, 09:57
Ati uitat de seria Prison Break.

Mie personal mi-au placut The Governor - un serial britanic din '95, cu o femeie guvernator, Papillon, The Shawshank Redemption, Marea evadare , Zbor deasupra unui cuib de cuci si Quills, cu un azil de nebuni unde e internat De Sade (Geoffrey Rush).

De Bastilia imi amintesc din alte filme - The Man in the Iron Mask sau La Reine Margot, desi astea nu sunt filme despre inchisori. Si eu imi amintesc de Van Damme cand e vorba de inchisori, desi nu cu sentimente intense.

obsessed
31 Mar 2010, 11:56
Daca tot este vorba de abordari diferite ale inchisorii/privarii de libertate etc, ar mai fi Chicago - totul se petrece intr-o inchisoare, dar sentimentul incarcerarii nu este prevalent, este doar generatorul de satira si... mmmm... muzica?
De asemenea, cred ca si A clockwork orange se incadreaza si genereaza imagini indeajuns de puternice pentru a nu uita scenele din inchisoare/ institut corectional ;)
As mai aminti Razboiul lui Hart pt Iures, mai mult decat pt oricine altcineva, pentru imaginea sa foarte potrivita in uniforma de ofiter german si pt satisfactia ca ii baga elegant un glonte in cap lui Willis :)
Daca includem si filmele cu azile, ar trebui amintit si noul Shutter Island?

vlad4s
01 Apr 2010, 08:05
Cea mai traznita inchisoare e cea din Biga Stan(2008)
Cea mai horror inchisoare nush dar cam asa semana este Hostel
Si pana acum cea mai tare inchisoare mi se pare Shutter island!B-)

Gospin
01 Apr 2010, 09:52
"Contele de Monte Cristo" cred ca vorbeste elocvent despre un sentiment care insoteste experienta carcerala: razbunarea.
bine, e doar un exemplu la indemana
subscriu, clar :)

BLACK-SPIDER
01 Apr 2010, 13:07
In spatele gratiilor a trecut si Stallone in Lock Up. Alte filme de actiune ce au in prim plan inchisoarea au fost : Undisputed cu Wesley Snipes si continuarea mai slaba Undisputed II :Last man standing.
Inchisoarea s-a impacat destul de bine cu sportul fie ca a fost vorba de curse de masini : Death Race, fotbal american : The Longest Yard, sau meciuri de fotbal : Victory, unde Stallone il avea ca coechipier pe Pele.

vave
01 Apr 2010, 13:42
Sunt un pic off-topic, dar când am văzut titlul postului mi-am amintit de un citat:

"None are so hopelessly enslaved as those who falsely believe they are free." J.W.Goethe

kisik
02 Apr 2010, 22:10
Bronson (2008). Povestea celui mai celebru puscarias din istoria Marii Britanii. Initial, Bronson (Mickey Peterson pe numele sau adevarat) a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru jaf armat, dar a ajuns sa stea 34 de ani in inchisoare, dintre care 30 i-a petrecut in carcera, izolat de orice alt detinut, atat pentru siguranta gardienilor cat si a celorlalti puscariasi.
Mi-a placut mult interpretarea lui Tom Hardy.

Radu1711
03 Apr 2010, 12:07
mi-aplacut mult Eu cand vreau sa fluier, Fluier, tarede tot filmul:D

rvn
03 Apr 2010, 22:12
poate ne poti rezuma si motivul,draga radule,nu de alta dar sa vedem si noi daca poti lega cateva propozitii...

vave
03 Apr 2010, 22:17
poate ne poti rezuma si motivul,draga radule,nu de alta dar sa vedem si noi daca poti lega cateva propozitii...

De ce ai vrea să vezi aşa ceva? Las-o aşa... să sperăm că i se epuizează bateriile.

extraterestru
04 Apr 2010, 15:58
Brokedown Palace este nemaipomenit

paul1ca
04 Apr 2010, 17:44
Uitati-va la "A Prophet",capodopera frantuzeasca.

costyn162
11 Apr 2010, 09:03
Mai nou "Eu cand vreau sa fluier, fluier". Nu am vazut filmul dar din cate stiu arata si viata de dupa gratii.

rvn
11 Apr 2010, 11:12
draga costyn,daca citeai cu atentie motivul deschiderii acestui topic ai fi vazut ca tocmai asta a fost.Eu,cand vreau sa fluier,fluier! este un film realist si plin sensuri care trateaza exact tema topicului si te-as ruga daca poti sa dezvolti o idee in acest sens sa ne-o prezinti si noua!ceilalti au incercat si unora le-a iesit destul de bine!

costyn162
11 Apr 2010, 12:01
draga rvn, astazi este prima zi knd am intrat pe acest forum. Nu stiu de unde ai scos limbajul asta pentru ca este nu ironic, nepoliticos. Si, in plus cred ca este un forum liber si pot raspunde ce vreau nu neaparat ce imi spun altii. Si poate daca mesajul tau era mai civilizat puteam sa iti dezvolt o idee despre respectivul film. Nu am intrat aici sa ma cert cu nimeni asa ca daca vrei sa mi te adresezi o faci civilizat, daca nu, eviti sa intri in contact cu mine. Sunt multi pe acest forum care pot purta o discutie normala.

rvn
11 Apr 2010, 16:07
Costynica draga,ce repede te-aprinzi!Ti s-a parut ca ca am avut un ton nepoliticos!Usor ironic,da!Si asta pentru ca voiam de la tine sa postezi ceva interesant,daca tot ai vrut sa faci asa ceva!Normal ca este un forum liber si poti sa spui absolut ce vrei,mi s-a parut doar inutil sa mai amintesti de Eu,cand vreau sa fluier,fluier! ,din moment ce il pomenisem eu, chiar de la inceput.
p.s.si daca tot esti novice,iti dau un sfat:nu fi suparacios!daca ai de gand sa stai pe aici mai mult,o sa ai ocazia sa dai peste nebuni mai mari ca mine,chiar sa fii "muscat" de exemplu!

costyn162
11 Apr 2010, 19:40
Din nou esti ironic/a. Nu m-am aprins deloc si nu sunt suparat. Din contra:vreau sa imi cer scuze pentru ca nu am fost atent la mesajul tau dar cred ca a fost primul meu mesaj postat pe acest forum deci nu eram obisnuit de cum merg lucrurile. Cred ca nu eram obligat sa cunosc toate regurile. Cat despre faptul ca sunt novice si tu esti junior deci nu foarte departe de mine. Inca odata scuze, nu am intrat pe acest forum sa ma cert cu lumea ci din contra sa socializez, sa cunosc persoane si poate chiar sa imi fac prieteni.
p.s: pe viitor nu mai folosi introduceri precum "Costynica" indiferent de sensul mesajului sau de circumstante. este un sfat la fel ca cel pe care mi l-ai da si tu si de care o sa tin cont.

rvn
11 Apr 2010, 23:07
Am vrut sa fiu doar mamoasa!Scuza-ma!Mi-am inchipuit ca poti fi mult mai tanar ca mine!
Dar,nu asta este important!Daca tot ne-am ciondanit nitel,barem sa merite!Asa ca,hai sa auzim totusi ceva interesant pe tema asta de la tine!

costyn162
13 Apr 2010, 13:42
Tot legat de acest subiect am citit un mesaj de la cineva in care spunea ca inchisoarea, gratiile sunt vazute ca o separare la nivel psihic a unei persoane. Daca ne intoarcem in mitologie, in legende stravechi o sa gasim multe sensuri metaforice simbolice ale inchisorii. Personal, nu am vazut filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier" dar am intentia si poate dupa aceea o sa revin cu o parere mult mai detaliata si completa.Insa subiectul in ansamblu este foarte real, prezent in viata cotidiana. Inchisoarea poate fii un loc al degradarii morale pentru unii, asupra celor deja degradati moral nu mai poate avea o prea mare influenta, insa ce este de retinut:niciodata inchisoarea nu o sa aiba influente pozitive asupra unei persoane.
Un film de acest gen pe care l-am vazut este "The Last Castle (2001)", un film destul de bun, pe care vi-l recomand.

Pitbull
13 Apr 2010, 14:09
Welcome to Cinemagia, Costyn! :)
Nu-ti face probleme. Asemenea mici frictiuni sunt frecvente la primele contacte cu CineMagia. De cele mai multe ori, asperitätile se netezesc - dar existä si unele cazuri când conflictele se escaladeazä incredibil de violent.
Vei întelege mai bine la ce mä refer, în timp, pe mäsurä ce te vei familiariza cu aceastä "lume nebunä nebunä nebunä", dar si incredibil de seducätoare, care e Forumul Cinemagia - cäci speräm sä prinzi cheag pe-aici. Remarca ta despre sensurile figurative ale închisorii e pertinentä, si îti astept cu interes si comentariile mai la obiect de dupä ce vei vedea "Eu când vreau sä fluier, fluier".

capodecina
13 Apr 2010, 14:55
Cum de nimeni nu a pomenit de "Blood in, blood out sau American Me? Nu-mi vine sa cred. Desi... asemanatoare... consider ca le-as pune printre primele in top. Asta daca ne limitam strict la puscarii... ca altfel, punem din cele cu lagare de exterminare... gen... Escape from Sobibor.

rvn
13 Apr 2010, 18:01
Ca de obicei ,pit ne arata cine este boss-ul!aA vrut sa ne impace,dar cam tarziu, fiindca deja batusem in retragere amandoi!
Te felicit si eu pentru interventie ,costyn si-i dau dreptate lui pitbull:ai avut ceva interesant de spus,in sensul ca ,intr-adevar inchisoarea n-are cum sa aiba o influenta pozitiva asupra naturii umane,dar depinde mult de conjunctura,motivul pentru care ai ajuns in spatele gratiilor si cat de hotarat esti sa-ti indrepti soarta,caci timp este destul pentru reflectii..
Privarea de libertate este o pedeapsa dura,dar aplicata unei persoane care este prin definitie raufacator(patologic vorbind) nu prea are mare efect...decat faptul ca, pentru o perioada mai mare sau mica de timp este impiedicat sa mai comita alte fapte rele.In schimb,atunci cand pedeapsa se aplica in urma unei erori judiciare urmarile sunt catastrofale pentru cine are nenorocul sa pateasca asa ceva.....Reparatia morala ,practic nu prea mai are efect,nu poate fii decat o mica alinare sufleteasca,in schimb traumele fizice si psihice nu mai pot fi sterse!!!
Si au fost destule cazurile.....

continuati voi!

Pitbull
13 Apr 2010, 18:43
Rvn stie despre mine un lucru: în anumite conditii, mi-as asuma DELIBERAT un termen de detentie... As face târgul: renuntarea la conditia mea de acum, si transformarea în acel tip de om-fiarä pe care-l produc penitenciarele... dacä ar fi singurul pret contra cäruia as putea face dreptate. (Cäci, din päcate, justitia românä mai are încä muuuuuuuuult pânä sä-si poatä aroga acest rol.)

rvn
13 Apr 2010, 21:02
In clipa cand am citit ceea ce ai scris tu,Pit,mi-am adus aminte de celebrele filme din anii 70-80 cu Charles Bronson.I se intamplase o mare nenorocire arhitectului din seria justitarului,Paul parca-l chema,nu?Cam aceeasi chestie i s-a intamplat si lui Gerard Butler in Law abiding citizen.
Poate uneori avem tendinta sa ne facem singuri dreptate!Dar,singura care face intr-adevar dreptate este justitia divina!Nu degeaba se zice:Dumnezeu e sus si nu doarme!
Important este sa crezi in ea si faptul ca este intotdeauna de partea ta....altfel cazi automat in extrema cealalta....
Si nu de alta,dar daca toti ne-am face singuri dreptate unde ar mai fii rostul justitiei?

costyn162
14 Apr 2010, 13:38
Insa trebuie sa ne gandim ca in timp ce noi discutam acum despre acest subiect,multe persoane sunt dezumanizate, sunt supuse la maltratari de tot felul, fizice, mentale. Vorbesc desigur despre numeroasele persoane inchise pe nedrept. Nu stiu daca ar trebui sa amintesc asta insa Romania este intr-o criza mult mai profunda decat cea financiara, este intr-o criza morala iar acest lucru nu trebuie doar spus, trebuie indreptat pentru ca afecteaza populatia, afecteaza mentalitatea oamenilor. Cum putem sa ne numim tara cand justitia este la pamant, cand cu bani (imi cer scuze ca amintesc problema banilor) poti distruge viata unui om nevinovat. Ce constiinta avem gandindu-ne la realitatea Romaniei? Insa din pacate la asta ne gandim doar noi care nu putem face nimic decat sa insiram cateva cuvinte de dragul de a fii citite.

ulrich
14 Apr 2010, 21:39
In clipa cand am citit ceea ce ai scris tu,Pit,mi-am adus aminte de celebrele filme din anii 70-80 cu Charles Bronson

:)) ca ai adus vorba de bronson: alt bronson (http://www.youtube.com/watch?v=KKC-FKGMeCY)

rvn
14 Apr 2010, 23:59
daca te referi la filmul cu celebrul detinut,a mai fost amintit si de altii....

RomaniaMare
15 Apr 2010, 19:25
Felon-un film foarte bun cu și despre condamnați!

rvn
15 Apr 2010, 22:44
un exemplu potrivit cu topicul,romania mare!da,ai dreptate un film foarte bun care trebuia mentionat neaparat!

RomaniaMare
16 Apr 2010, 02:58
Alt film cu și despre condamnați- Avionul Condamnaților(Con Air)-cu Nicolas Cage și John Malcovich.

rvn
16 Apr 2010, 10:29
ai dreptate din nou,romania mare!ai vazut ce inseamna sa fii inchis si sa-ti doresti enorm sa fii liber????fetita lui,pe care nu apucase s-o vada era suportul,dorinta de-a o cunoaste il tinea pe Cage in viata si-l umaniza enorm in raport cu ceilalti condamnati!am putea spune ca este filmul care ne arata cel mai bine cele doua "fete" ale detinutului:bruta,vinovatul,bolnavul psihic, pe de-o parte si pe de alta parte ,nevinovatul,cel care este detinut din greseala si lupta cu orice mijloace sa se salveze!
John Malcovich = the best,ca intotdeauna!

Windom
16 Apr 2010, 12:09
Con Air cred ca-i cel mai nating film pe tema asta din cite au fost amintite aici. Cage, saracu', e bovin & ridicol, cu pletele lui in vint cu tot. O alta mare basina produsa de nea Bruckheimer.(:|

rvn
16 Apr 2010, 16:03
Windom,este dreptul tau sa ai parerea asta!Dar nu era vorba despre pletele lui Nicholas Cage ci de o situatie prezenta in film.Cu plete sau fara plete,figura lui Cage este cam aceeasi in toate filmele in care a jucat!Si cu figura asta" bovina si ridicola" a castigat si un oscar daca imi aduc aminte bine!

Windom
16 Apr 2010, 16:24
Nici n-am zis ca e un actor prost. E bovin si ridicol in filmul asta si inca in vreo 'nshpe. Problema lui Cage e ca sau e sclipitor sau ridicol. Asta depinde de regizor pina la urma. Un Lynch sau un Herzog au scos ce e mai bun din el. Fara regizor beton, e pierdut in spatiu saracul, asta-i realitatea.

rvn
16 Apr 2010, 17:42
Windom,vad ca nu prea pricepi nuantele!Ma refeream la figura lui care tie nu-ti place si este dreptul tau sa nu-ti placa,dar,asta n-are legatura cu faptul ca este sau nu actor bun sau prost!Am spus pur si simplu ca, fizionomia lui este aceeasi, indiferent de rolurile pe care le interpreteaza sau de cine este regizorul filmului!

RomaniaMare
16 Apr 2010, 21:32
Con Air cred ca-i cel mai nating film pe tema asta din cite au fost amintite aici. Cage, saracu', e bovin & ridicol, cu pletele lui in vint cu tot. O alta mare basina produsa de nea Bruckheimer.(:|
Pentru perioada în care a apărut- a fost OK. Sigur,nu e o capodoperă;sigur,sunt greșeli și abureli,dar pînă la urmă este un film destul de bun.
PS:mie personal nu mi-a plăcut cum a jucat Cage în film.

RomaniaMare
16 Apr 2010, 21:35
Nici n-am zis ca e un actor prost. E bovin si ridicol in filmul asta si inca in vreo 'nshpe. Problema lui Cage e ca sau e sclipitor sau ridicol. Asta depinde de regizor pina la urma. Un Lynch sau un Herzog au scos ce e mai bun din el. Fara regizor beton, e pierdut in spatiu saracul, asta-i realitatea.
E bovin si ridicol in filmul asta si inca in vreo 'nshpe. Problema lui Cage e ca sau e sclipitor sau ridicol.
Bangkok Dangerous,Ghost Rider,Knowing,Next....

Pitbull
16 Apr 2010, 21:37
Ce-i cu dudele astea?

RomaniaMare
16 Apr 2010, 22:24
Ce-i cu dudele astea?
Ce ? Cele 4 filme însirate de mine?(Bankon Dangerouss si altele),sunt citeva dintre filmele slabe,banu,foarte slabe a lui Cage.

robbiex2
16 Apr 2010, 23:21
am vazut recent filmul Celda 211, foarte bun !cum se poate schimba viata la 180 de grade unui viitor ofiter de inchisoare.mie unul mi s-a parut bun, simplu si la obiect !

http://www.cinemagia.ro/filme/celda-211-464949/

incercati-l si reveniti cu o parere.

Pitbull
16 Apr 2010, 23:56
Ce-i cu dudele astea?
Ce ? Cele 4 filme însirate de mine?(Bankon Dangerouss si altele),sunt citeva dintre filmele slabe,banu,foarte slabe a lui Cage.
Asa e. De-aia am si întrebat ce-i cu dudele astea. De toate patru am fäcut misto în cronici,

RomaniaMare
17 Apr 2010, 02:07
Ce-i cu dudele astea?
Asa e. De-aia am si întrebat ce-i cu dudele astea. De toate patru am fäcut misto în cronici,
Asta a fost o perioadă de prostituare a lui N.Cage.Am privit "Bad Lieutenent:Port of New Orleans" și mi-a plăcut cum a jucat Cage.Sper că și-a revenit.
Tu ce crezi despre prestația sa din ”Bad LieutenentȚ ?

rvn
17 Apr 2010, 08:08
Mai,voi a-ti innebunit de tot?????????la doua noaptea va certati din cauza lui Cage???Face ce poate si ce stie mai bine pe lumea asta!Filmele in care joaca el sunt ca orice filme americane si asta spune totul!Dar,dincolo de calitatile artistice mai bune sau mai slabe ale acestora el are totusi o charisma care-l deosebeste de alti actori si asta este emblema lui....cu asta a castigat un oscar,cel putin asta am vrut eu a spun!

RomaniaMare
17 Apr 2010, 15:53
Mai,voi a-ti innebunit de tot?????????la doua noaptea va certati din cauza lui Cage???Face ce poate si ce stie mai bine pe lumea asta!Filmele in care joaca el sunt ca orice filme americane si asta spune totul!Dar,dincolo de calitatile artistice mai bune sau mai slabe ale acestora el are totusi o charisma care-l deosebeste de alti actori si asta este emblema lui....cu asta a castigat un oscar,cel putin asta am vrut eu a spun!
În primul rînd,nu ne certăm dar discutăm civilizat.Stau pe calculator la ora 2 că îs la muncă acum și trece timpul mai repede cînd stai pe Cinemagia.Vroiam să spun ca nicolas Cage e un actor bun,cu capacități,dar nu trebuie să negăm că are și roluri slabe,sau foarte slabe.
Ce-i drept nu e singur,mulți dintre marii actori o mai dau în bară cîteodată.

rvn
17 Apr 2010, 16:29
Romania mare,este interesant aspectul cu munca ta de noapte!Sefii stiu ce faci tu in timpul programului de lucru?Inseamna ca ti se potriveste la fix zicala:"timpul trece,leafa merge,noi ne facem ca muncim"!

RomaniaMare
17 Apr 2010, 19:09
Romania mare,este interesant aspectul cu munca ta de noapte!Sefii stiu ce faci tu in timpul programului de lucru?Inseamna ca ti se potriveste la fix zicala:"timpul trece,leafa merge,noi ne facem ca muncim"!
rvn,eu nu am muncă de birou.Eu lucrez acasă,pe calculator:îndeplinesc caiete de sarcini și dau recomandări juridice.....Dar nu poți să lucrezi non-stop,trebuie să mai faci cîte o pauză.
Iar eu pauzele le folosesc pentru CNN,Facebook și Cinemagia.

rvn
17 Apr 2010, 20:23
E bine ca esti si sef si subaltern!Doi intr-unul!N-ai idee cat este de nasol sa fii numai in postura subalternului!Oricum,felicitari pentru job!
p.s.in pauze mai poti incerca si alte sporturi extreme! e doar o idee....

Pitbull
17 Apr 2010, 21:49
Ce-i cu dudele astea?
Asta a fost o perioadă de prostituare a lui N.Cage.Am privit "Bad Lieutenent:Port of New Orleans" și mi-a plăcut cum a jucat Cage.Sper că și-a revenit.
Tu ce crezi despre prestația sa din ”Bad LieutenentȚ ?
Mi-a pläcut mult, am spus si în cronicä - vezi la "Acum pe ecrane".

RomaniaMare
18 Apr 2010, 18:53
E bine ca esti si sef si subaltern!Doi intr-unul!N-ai idee cat este de nasol sa fii numai in postura subalternului!Oricum,felicitari pentru job!
p.s.in pauze mai poti incerca si alte sporturi extreme! e doar o idee....
ce alte sporturi extreme ??? :-/

Windom
18 Apr 2010, 18:57
Sah, nigga...
Si ca sa fiu on topic: n-a amintit nimeni de Jailhouse Rock, shame on you ppl...

SoX
21 Apr 2010, 13:46
Carandiru (2003)

Un film brazilian ce reflecta viata din fosta inchisoarea cu acelasi nume. O puscarie in care zilele de vizita sunt de-a dreptul banale, fara repartitie intre condamnatii si vizitatori, detinutii ies in curte, isi pun o masa cu de-ale gurii, apoi isi asteapta rudele . E genul de penitenciar in care infractorii condamnatii primesc cate o slujba: bucatar, asistent medical, frizer, macelar, administrator, etc. Evenimentele au ca punct central un doctor imbracat intr-un costum alb ingrijit si curat ce-l metamorfozeaza intr-un inger venit din ceruri pentru a avea grija de "turma de oi ratacite". De fapt el incearca sa combata raspandirea virusului H.I.V. in intregul peninteciar. Isi aseaza frumusel o masa intr-o celula, cateva medicamente si caiete, astfel devenind biroul sau medical. Medicul este ajutat de un "asistent" cu multi ani de zdup in spate, avand ca experienta administrarea de droguri prin injectare a tot felul de drogati. Incep consultatiile si vizitele medicale, infractorii banuiti de sida (printre care si nelipsitii travestiti, spre surprinderea mea, siliconati) isi viziteaza proaspatul doctor, fiind pusi sa raspunda la cateva intrebari medicale, si in cele din urma incep sa-si impartasesc motivele prin care au ajuns in aceasta "casa". In astfel de momente apar flash-back-uri cu infractiunile facute de unii condamnati: talharii, jafuri, omoruri, femei, etc. Evenimentele din peninteciar au loc in preajma celor ce inspirau frica, cei care conduceau cu adevarat Carandiru: Abanos, un hot distins, un lider si arbitru respectat; Maria Sa, cel care cu mult stil si abilitate si-a impartit viata între jafuri si femei; Ezequiel, un fost surfer, doborat de pe val de droguri; Pumnal, un ucigas brutal care îl descopera pe Dumnezeu.
Toate bune si frumoase pana cand dupa un meci de fotbal jucat intre doua echipe de infractori, sangele din cativa condamnati incepe sa fiarba urmand sa-si imparta pumni in stanga si in dreapta. Din pumn in pumn evenimentul i-a amploare astfel ajungandu-se la o revolta generala. Celulele sunt devastate, distruse si holurile incendiate. Puscariasii se grabesc sa-si scoata din saltelele paturilor suprapuse bucati de tabla transformate in baionete. Totul se termina atunci cand, somati de conducerea peninteciarului, acestia "predau armele" si fluturand steaguri albe uriase printre gratiile geamurilor. Cu toate acestea 300 de politisti navalesc în penitenciar si ucid cu brutalitate peste o suta de detinuti neinarmati. In urma acestui masacru, peninteciarul a fost inchis si in scurt timp, demolat.

Cu toate ca acest film e destul complex, prezentand alternativ prezentul si trecutul unor personaje, firul evenimentelor este foarte fluid si bine masluit. Scenele foarte violente, conditiile mizere cat si comportamentul tuturor evidentiaza intr-un mod impresionant realitatea din spatele peninteciarelor. Atmosfera creata m-a facut ca in cele 2 ore de vizionare sa privesc acest spatiu inchis intre ziduri inalte ca o mica comunitate, privelistile de afara trasformand curtea inchisorii intr-o piata aglomerata a unui oras brazilian. Si nu in ultimul rand tin sa apreciez prestatia actorilor care au intrat foarte bine in pielea personajelor.

Nota: 8/10

rvn
27 Apr 2010, 14:58
Sah si nigga nu sunt sporturi extreme! De spanzuratoarea ati auzit? Sau de x si 0?
Revenind la topic...
De curand am revazut un film mai vechiut:" 21 grams".Benicio del Toro interpreta rolul unui fost puscarias....
A vazut cineva filmul asta? Astept parerea voastra despre el!

Windom
27 Apr 2010, 15:06
Eram ironic aducind in discutie sahul and calling the man a nigga. Si ca sa fiu on topic: 21 Grams e un film ce te loveste drept in moalele capului, nu cred ca exista cinefil care se respecta sa nu-l fi vazut.

rvn
27 Apr 2010, 16:06
windom,orice om are lacune! dar, tot o ironie a fost si la mine gluma cu sporturile extreme...
deci, 21 grams zici ca te-a impresionat?

Liviu-
27 Apr 2010, 16:47
Mie imi place titlul filmului. Si filmul mi-a placut destul de mult, dar l-am vazut o singura data cu destul de mult timp in urma si am uitat cea mai mare parte din el. Oricum, legat de titlu, mi-am adus aminte de profesoara de psihologie din toamna care intr-o discutie intre 6 ochi despre existenta lui Dumnezeu insista cam mult pe cele 21 de grame care s-a zice ca le pierdem cand murim, 21 de grame care ar reprezenta greutatea sufletului. Interesanta idee, improbabila cum ar fi ea, dar profesoara respectiva imi parea cam confuza in idei, cu atat mai grav cu cat are undeva intre 35-40 de ani si mai e si psiholog. In schimb credinta ei parea foarte puternica, la partea cu explicatul ii venea mai greu.

rvn
27 Apr 2010, 17:30
pai,liviu, ce-ar fi sa-l downloadezi , te uiti la el si pe urma discutam?

Windom
27 Apr 2010, 17:49
Eu un film cu un impact emotional extrem de puternic (il pot asemana cu La Stanza del Figlio din punctul asta de vedere) si cu performante actoricesti de exceptie. Iñárritul meu favorit. Ignorat pe nedrept la Oscaruri, dar ne-am obisnuit deja...

rvn
27 Apr 2010, 17:59
da! Sean Penn a fost dintotdeauna un perfectionist! si nu prea l-am vazut in filme proaste...
sper sa nu intram iar in polemica asa cum am facut cu Cage....

Windom
27 Apr 2010, 18:15
Nope, Penn e unul dintre favoriti, si, pentru a fi on topic, sa amintim si prestatia sa din Dead Man Walking. De fapt, nu cred ca am vazut un film in care sa joace prost...

rvn
27 Apr 2010, 18:52
da, asta cam asa e,dar e chestie de gusturi pana la urma!
mie fizicul lui nu-mi place! are ceva anost,respingator ! dar intotdeauna l-am privit ca pe un mare actor!
si apropos de filme mari,windom: brubacker iti trezeste vreun sentiment?

copila_satanista
28 Apr 2010, 14:39
21 de grame care s-a zice ca le pierdem cand murim, 21 de grame care ar reprezenta greutatea sufletului. Interesanta idee, improbabila cum ar fi ea

A fost facut un experiment serios care a dovedit acest fapt. Indiferent de greutatea pe care o aveau subiectii sau de oricare alte diferente dintre ei, in clipa mortii toti pierdeau fix 21 grame. Repetand experimentul si in cazul animalelor, s-a constatat ca greutatea lor ramane invariabila cand mor. Chiar e interesant :)

Liviu-
28 Apr 2010, 19:05
Nu stiu cat de serios a fost, nu m-am documentat pe tema asta, dar poftim ce zice pe wiki despre titlu:

The title refers to the cultural meme propagated by the 1907 research of physician Dr. Duncan MacDougall which purported to show scientific proof of the existence of the immortal human soul by recording a small loss of body weight (representing the departure of the soul) immediately following death. The research did not follow the scientific method, showed wide variance in results (21 grams is an arbitrary figure; MacDougall's actual results showed no reliable mean), and were widely dismissed by the scientific community, even at the time. No attempts to duplicate MacDougall's findings have been successful. The film presents MacDougall's findings as accepted scientific fact as a form of dramatic license.

Repet, nu m-am documentat in niciun fel, deci daca stii ceva informatii serioase te rog sa le impartasesti.

rvn
28 Apr 2010, 19:16
eu intrebam de brubacker si voi ati divagat de la subiect!

Liviu-
28 Apr 2010, 19:27
E loc pentru toti :P In plus, se pare ca intrebarea era indreptata spre Windom, nu vrem sa deranjam :D

rvn
28 Apr 2010, 19:33
era pentru windom,dar a dat bir cu fugitii! asa ca, daca tot sunteti prin preajma...spuneti-va parerea!

Windom
28 Apr 2010, 20:04
A trecut prea multa vreme de cind am vazut Brubauker pentru a-mi mai exprima sentimentele legate de film. Redford mi-a placut (aproape) intotdeauna.
P.S. Nu ti-am raspuns pentru ca ai editat ulterior mesajul care, initial, nu imi era adresat mie in mod special.;)

rvn
28 Apr 2010, 20:17
ba da,windom! initial tie ti-a fost adresata intrebarea! nu citi printre randuri!
Redford? a fost mai mult celebru decat genial!

rvn
07 May 2010, 22:07
in momentul asta pe tvr cultural ruleaza filmul " O lumina la etajul 10"....filmul romanesc din perioada anilor 80 este greu de digerat la ora asta...si totusi Irina Petrescu si Gheorghe Dinica sunt niste actori pe care iti face placere sa-i revezi indiferent de timp,de ora,de loc...
Irina Petrescu interpreteza rolul unei foste detinute care incearca cu demnitate sa-si refaca viata...Etajul 10 are multe semnificatii(se stie ca la acest nivel niciodata nu urca liftul sau apa rece si calda)dar actrita,destul de matura in film,abordeaza personajul cu finete si tact:nimic nu conta din toate astea ci doar libertatea,mai dulce alinare ca oricand!

abureala
08 May 2010, 19:40
Sper ca prin interventia asta sa vin cu ceva util, mentionand un Papillon, in care Dustin Hoffman & Steve McQueen aduc filmului calificativul "excelent", Escape from Alcatraz, de data asta laurii culegandu`i Clint Eastwood, mult mai recentul The Count of Monte Cristo si asta ar fi un prim top 3.
Un alt soi de inchisoare am vazut si in Phone booth, o inchisoare a circumstantelor, ce se abate mult de la imaginea generica a barelor de fier si a prizonierilor infierbantati de prezenta feminina a detectivului care ancheteaza spre un happy end ;)

rvn
08 May 2010, 19:58
yes,abureala! Dustin Hoffman s-a intrecut pe sine in acest film! stii,sunt multi "grei"la Hollywood :de Niro,Pacino,Nicholson,Hanks...
Intotdeauna preferatul meu a fost Dustin Hoffman,nu stiu sa explic de ce..cred ca prima data l-am vazut in Kramer...si de-atunci a ramas asa! a facut niste roluri extraordinare in cariera sa dar Luis Dega ramane intr-adevar unul dintre cele mai reusite...
si...bine ca n-ai zis de Alcatrazul cu N. Cage ca...iesea un scandal monstru, cu windom in special!