PDA

View Full Version : Civilizatia amerindiana pe ecran


SoX
04 Feb 2010, 23:29
In decursul istoriei cinematografiei atat cea americana cat si cea straina s-a incercat o expunere a civilizatiei amerindiene pe marele ecran, fie mai serioasa si realistica, fie parodiata.
In acest topic o sa ma rezum doar la ecranizarile care au incercat sa expuna cat mai real aceasta civilizatie.
Astfel, nu stiu cate cunostinte aveti despre "pieile rosii", dar ca simpli devoratori de scenarii as dori sa discutam despre cat de real ne este prezentata civilizatia respectiva prin perspectiva filmului.

De exemplu, daca in ecranizarea lui Mel Gibson, "Apocalypto", ni se arata ca fiind o civilizatie mult mai violenta datorita ritualurilor pe care le practicau, sau daca in "Dances with Wolves" fetzele palide erau tratate de catre "indieni" precum Locotenentul John Dunbar interpretat de Kevin Costner, sau daca amerindienii s-au adaptat la noua civilizatie a americanilor precum in filmul "Bury my heart at Wounded Knee"

Si, de-asemena, as dori sa precizati ce film a expus cat mai real civilizatia respectiva si de ce.

Pitbull
04 Feb 2010, 23:42
I-am descoperit pe "indieni" începând din 1964 - filmele germane cu Winnetou fiind primele care m-au initiat în ceea ce înseamnä a fi "fan"; evident, mai încolo a urmat si lectura romanelor lui Karl May. ...Apropo, e foarte ciudat cä, în afara seriei cu Pierre Brice (se gäsesc toate pe torrente, mi le-am luat anul trecut! Sä nu faceti ca mine, pirateria e o crimä!), cinematograful l-a ignorat aproape total.
Asa cä am devenit un iubitor al pieilor-rosii - dar nu pânä la a le studia civilizatia în mod deosebit. Totusi, am bucuria de a fi cunoscut pe net, acum niste ani, o printesä Blackfoot autenticä, din statul Washington; avea vreo 50 si ceva de ani, era imens de grasä si foarte simpaticä. Iar mai-nainte, prin 2000-2001, tot pe net, am avut o iubitä virtualä californianä, de origine mexicanä si etnie aztecä (relatie pe care am inclus-o integral în romanul "Again", scris tot atunci).

paul_aramis
05 Feb 2010, 01:18
dacă e să vorbim de filme, unul care încearcă să prezinte pe "indieni" dincolo de zicerea celor de acum un secol şi jumătate "un indian bun e un indian mort" şi dincolo de filmele de aventuri, ar fi cam aşa:

- Geronimo, o legendă americană
- Crazy Horse
- Broken Arrow
- The Pathfinder

mai sunt apoi câteva din cele în care a jucat Graham Green

Windom
05 Feb 2010, 16:09
Venind mai aproape de zilele noastre, exista citeva filme interesante care incearca sa prezinte conditia amerindianului in societatea americana de astazi - doua imi vin acum in minte: Smoke Signals (1998) si Frozen River (2008).
In ceea ce priveste "pieile rosii", filmul definitoriu cred ca ramine Dances With Wolves, facind, desigur, abstractie de toate neintelegerile ivite ulterior intre indieni si Costner...
Alaturi de filmul lui Costner, la loc de frunte plasez si The Last of the Mohicans al lui Mann. Superb...

vave
06 Feb 2010, 12:39
The Last of The Mohicans este filmul ce mi-a rămas la suflet.

Dar oare am putea încadra aici şi... Dr. Quinn, Medicine Woman? :D

Gospin
06 Feb 2010, 12:44
Oo da!
Dr. Quinn, medicine woman! Am urmarit si eu ceva timp :)

SoX
06 Feb 2010, 12:52
Dar oare am putea încadra aici şi... [I]Dr. Quinn, Medicine Woman? :D

Sigur ca da. Pentru ca si acolo erau prezentate divergente intre amerindieni si americani. Si nu in ultimul rand, Sully, din cate imi aduc aminte era 1/2 amerindian - 1/2 american. Deci se poate spune ca s-a expus civilizatia "pieilor rosii" si in acest serial.

P.S. Serialul preferat e chiar Dr. Quinn, Medicine Woman :D

vave
06 Feb 2010, 12:55
P.S. Serialul preferat e chiar Dr. Quinn, Medicine Woman :D

Ca să vezi coincidenţă.

Windom
06 Feb 2010, 13:02
Hai mai, Dr. Quinn...(:| Mai bine Northern Exposure, ca tot vorbea Pit la un moment dat de indience grasutze & simpatice... Ala da serial...:x

SoX
06 Feb 2010, 13:02
P.S. Serialul preferat e chiar Dr. Quinn, Medicine Woman :D

Ca să vezi coincidenţă.

...si sa nu crezi :))

Windom
06 Feb 2010, 13:06
Terrence Malick - The New World:x

SoX
06 Feb 2010, 13:20
Terrence Malick - The New World:x

Intradevar, acest film ne-a aratat o altfel de relatie dintre "indieni" si coloniile proaspat stabilite acolo. Terrence Malick ne-a demonstrat prin aceasta ecranizare ca totusi se putea stabili o relatie foarte buna intre cele doua civilizatii daca americanii aveau rabdare in ceea ce priveste evolutia "pieilor rosii".

Pitbull
06 Feb 2010, 18:52
vorbea Pit (...) de indience grasutze
imens de grasä
..

Windom
06 Feb 2010, 20:23
Nitel tact, Pit. Nu poti afirma despre o reprezentanta a sexului frumos ca e grasa, daramite imens de grasa... Plinutza, rotunjioara, cu forme generoase, grasutza mai merge... Imens de grasa its not allowed outside Al Bundy's store...:-$

Kramer
06 Feb 2010, 21:56
Occhio alla penna e primul film care îmi vine în minte când aud de indieni.

Pitbull
06 Feb 2010, 22:12
@Windom:
Nu, cä ea însäsi recunostea - fäcea si haz, pe chestia asta. Avea bun-simt si umor. :)

paul_aramis
06 Feb 2010, 22:31
off-topic (doar un pic)

meine Freunde, lassen Sie mich Ihnen sagen, dass Buddy Pitbull hat Recht:
http://www.funatico.com/media/pics/Difference%20between%20Europe%20and%20USA.jpg

BLACK-SPIDER
11 Feb 2010, 12:17
Ma gandeam cum s-ar simti un ameridian daca ar privi Avatarul? S-ar regasi printre Navi si civilizatia lor? Cine se gandea ca aceasta civilizatie, pe care si eu unul o admir, ar putea deveni sursa de inspiratie pentru un film lansat in 3d care sa revolutioneze cinematografia :D

SoX
11 Feb 2010, 13:11
Ma gandeam cum s-ar simti un ameridian daca ar privi Avatarul? S-ar regasi printre Navi si civilizatia lor? Cine se gandea ca aceasta civilizatie, pe care si eu unul o admir, ar putea deveni sursa de inspiratie pentru un film lansat in 3d care sa revolutioneze cinematografia :D

Nah, inca unu' a observat lucrul asta :p

pipes
11 Feb 2010, 13:48
incredibil........

SoX
11 Feb 2010, 14:03
incredibil........

What? Ai reusit sa numeri pana la infinit? De doua ori? :)

BLACK-SPIDER
11 Feb 2010, 18:04
Nu e nimic incredibil, de acest lucru cred ca isi putea da seama usor orice persoana care are o cultura generala minima:P . Sox tu ce parere ai? Ti-a placut aceasta asociere? Eu cred ca a fost una inteligent facuta, filmul a avut mult de castigat de pe urma ei. Si oricum e mult mai usor sa te inspiri dintr-o filosofie de viata, caracteristicile unei civilzatii si sa le modelezi putin decat sa vii cu ceva nou, care s-ar putea sa nu fie pe placul publicului.

SoX
11 Feb 2010, 18:21
Sox tu ce parere ai? Ti-a placut aceasta asociere?

Sincer? :D Nu! :|

Civilizatia amerindiana ar trebui respectata si nu caricaturizata si expusa intr-un film precum Avatar...

BLACK-SPIDER
11 Feb 2010, 19:22
Civilizatia amerindiana ar trebui respectata si nu caricaturizata si expusa intr-un film precum Avatar...
Eu cred ca depinde de fiecare spectator in parte cum il percepe acest film. Pe mine unul acest film m-a facut curios sa aflu mai multe despre adevaratii indieni si sa ii apreciez mai mult. Practic fiecare remake sau cum a fost in cazul de fata, prezentarea unei civilizatii ar trebui sa ne faca curiosi sa vedem filmul original, sa citim cartea respectiva sau sa ne dorim sa aflam mai multe lucruri din surse sigure despre civilizatia respectiva.
Si intradevar, aceasta civilizatie merita un deosebit respect, au fost prea mult timp prezentati doar ca fiind cruzi si salbatici in multe westernuri americane. Acesta e unul din motivele pentru care nu ii prea inghit pe americani dar fiecare popor are pacatele sale .

Mercutio
11 Feb 2010, 23:20
Flap sau Ultimul Razboinic (denumirea la noi daca nu ma insel) cu Anthony Quinn. E dintre acele filme care te fac sa reflectezi la conditiile precare, la saracia si mizeria in care traiesc amerindienii actualmente, nefiind insa o drama, ci o comedie. E, as spune, in maniera lui Chaplin.

SoX
12 Feb 2010, 15:08
Pe mine unul acest film m-a facut curios sa aflu mai multe despre adevaratii indieni si sa ii apreciez mai mult.

Daca intradevar te-a facut curios sa afli mai mult despre civilizatia amerindiana iti recomand cartile lui Karl May si filmele: Bury My Heart at Wounded Knee (2007),
Blueberry, l'experience secrete (2004) si desigur documentarele :)

BLACK-SPIDER
17 Feb 2010, 03:01
Mare parte din cartile lui Karl May in special cele cu Winettou si Old Shatterhand le-am mancat pe paine in liceu :D Isi mai aminteste cineva ca dupa revolutie in Universul Copiilor apareau fragmente din Winettou? Ce vremuri...B-) O sa caut si filmele, mersi de recomandari...Pe wikipedia de asemenea sa gasesc multe articole care pot fi parcurse cu usurinta, legate de istoria civilizatiei ameridiene si nu numai. Sox dintre toate triburile de indieni care crezi ca erau cele mai puternice? Apasi cel putin stiu ca au rezistat cel mai mult in razboiul de expansiune dus de armata Statelor Unite, iar Geronimo a intrat in legenda.
Pacat insa ca urmasii lor, care numai "indieni adevarati" nu pot fi numiti au ajuns sa joace si sa cante la colt de strada, mai ales vara, pentru cativa zeci de lei, pretul unui cd. :|

SoX
20 Feb 2010, 12:14
Intradevar, triburile apase au fost cele mai curajoase din toata civilizatia amerindiana si in mare parte datorita conducatorului spiritual Geronimo prin aplicarea unor tactici de atac ce au derutat adversarul si profitand de subestimarea lor. Dar sa nu uitam ca ei au avut ca adversari mexicanii care din punct de vedere militar erau net inferiori fata de americani. Cu toate acestea, tin sa precizez faptul ca luptele dintre americani si triburile Siux au avut cel mai important rol in capitularea acestei civilizatii. Practic masacrul de la Wounded Knee a decis soarta pieilor rosii.
Cat despre amerindienii de astazi, din pacate unii dintre ei sunt nevoiti sa-si castige traiul prin castiguri contra expunerii culturii lor prin dansuri si cantece.
BLACK-SPIDER , cand ai pomenit de castiguri in lei pentru un cd, cred ca te-ai referit la manifestarile date in Romania care sunt realizate, intradevar, pe marginea drumului. Insa adevaratele concerte se dau in SUA mai ales in statele Arizona, Utah si Colorado. Aceste concerte si manifestari amerindiene reusesc sa stranga mii de spectatori din toata lumea, chiar s-a facut si un film pe tema asta dar nu-mi mai aduc aminte cum se numea...

BLACK-SPIDER
20 Feb 2010, 15:06
La un astfel de spectacol mi-ar placea si mie sa ajung:D Mi-am adus aminte de Maverick cu Mel Gibson, ce grozav ii fentau indienii pe turisti veniti sa guste atmosfera din Vestul Salbatic
Mi-a mai placut Thunderheart (1992) cu Val Kilmer si Graham Greene. Trebuie sa revad si Dance with the wolfs.

SoX
24 Feb 2010, 14:55
BLACK-SPIDER , cand ai pomenit de castiguri in lei pentru un cd, cred ca te-ai referit la manifestarile date in Romania care sunt realizate, intradevar, "pe marginea drumului". Insa adevaratele concerte se dau in SUA mai ales in statele Arizona, Utah si Colorado...

Exemple:

http://www.youtube.com/watch?v=anYqf4DjjvI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=16ANF6JbY4Y&feature=related

Si cu ajutorul lui vave inca unu:

http://www.youtube.com/watch?v=kL5VjT002DM

BLACK-SPIDER
24 Feb 2010, 17:35
Super, mai ales ultimul. I love Tarja's voice :x Pacat ca a plecat de la Nightwish :(

vave
24 Feb 2010, 18:54
E de urmărit John Two-Hawks. (http://www.johntwohawks.com/) ;)

SoX
24 Feb 2010, 19:07
(Oleaca off-topic) vave, in legatura cu ";) ", e un tic sau ti se zbate un ochi? :)

vave
24 Feb 2010, 19:16
=)) You really are funny! =))
Nu mi se zbate nimic şi chiar nu cred că am ticuri nişte emoticonuri.

Chambord
25 Feb 2010, 09:46
Terrence Malick - The New World:x

The New World = capodopera.
Dar totusi ma mir ca ti-a placut. Stiu ca nu prea digeri filmele "frumoase" :D

Windom
25 Feb 2010, 09:55
Precizare: nu suport "frumosul" kitsch-os:P . Poezia lui Malick am apreciat-o intotdeauna. Am si eu anumite slabiciuni, ce sa-i faci...:"> (aici intra si The English Patient. Na, c-am zis-o:"> :"> :"> ).
Nu as merge insa pina acolo incit sa numesc The New World capodopera. E un film frumos. Paleste insa in comparatie cu Days of Heaven, de exemplu. Ori comparat cu restul filmelor regizate de Malick, daca stau bine sa ma gindesc.:-?

Chambord
25 Feb 2010, 10:08
Nu. Nu.
Chiar insist cu New world capodopera
dar English Patient #-o e Tata kitchosului

Windom
25 Feb 2010, 10:19
Un "kitsch" frumos, insa.>:) In plus, o are pe KST ce mi-a cazut cu tronc first time I saw her. Cine spunea ca nu se poate si frumusete si talent?:x Ca sa nu mai vorbesc de Ralph... Asa ca am iertat si lintoliul in bataia vintului, si secventa baii si tot restul.
E o placere vinovata, recunosc...:">

BLACK-SPIDER
04 Mar 2010, 00:48
Into the west, e miniseria care reuseste sa te captiveze inca de la primele secvente, odata cu aparitia turmelor de bizoni. Pe langa minunatele cadre cu ''frumusetea salbatica'' a vestului, e una dintre cele mai obiective povesti, spusa din perspectiva a doua familii, una de colonisti albi si cealalta de ameridieni. Astazi am vazut primele trei parti si maine mai am inca atatea de vizionat. :)
M-a impresionat deoarece prezinta trairile, zbaterea, clocotul, durerea unui popor aflat intr-un razboi intern, puternic, pus sa aleaga intre : a continua sa traiasca asa cum strabunii i-au invatat sau sa se conformeze si sa accepte modul de viata al ''albilor".
Putini stiu sa spuna o poveste ca Spielberg ! ;)

BLACK-SPIDER
08 Mar 2010, 07:23
Am terminat de vazut Into the west :) . E o serie care merita vazuta de orice iubitor de filme de western-uri. Practic e prezentata intreaga poveste a vestului salbatic, incepand cu plecarea lui Jacob Wheleer alaturi de Jedediath Smith in aventura vietii sale, continuand cu colonizarea Californiei, goana dupa aur, construirea cai ferate etc.
Paralel este prezentata viziunea pe care o are bunicul lui Loved by the buffalo, conform careia omul alb va pune stapanire pe pamanturile acestora, viziune pe care acesta incearca sa o schimbe.
Destinele lui Jacob Wheeler si a urmasilor acestuia se intersecteaza iar mai apoi se contopesc cu destinele tribului Lakota din care facea parte si Loved by the Buffalo.
Razboaiele celor din triburile Lakota, Cheyenne cu soldati americani par nesfarsite, este ilustrata si batalia de la Litlle Bighorn dusa de generalul Custer, care in nebunia si ura lui impotriva ameridienilor isi pierde orice urma de umanitate, ura care ii aduce si sfarsitul.
Buffalo Bill, e o alta legenda a vestului salbatic care este evocata si in seria de fata.
Destinul lui Loved by the Buffalo si al semintiei sale este unul tragic, in urma luptelor pierdute si a dominatiei omului alb, nu au alta alternativa decat sa incheie tratate cu omul alb, tratate si intelegeri care erau deseori calcate in picioare.
Dupa ce le sunt luate pamanturile, e randul copiilor sa fie luati, intr-o incercare a guvernului de integrare a ''salbaticilor'' in societatea americana. Cu o parte dintre acestia reusesc acest lucru insa cativa, printre care si George The Voices that Carry nu uita de unde au plecat, nu isi uita radacinile ancestrale, reusind astfel sa duca mai departe spiritul semintiei sale.