View Full Version : Filme care şi-au meritat (sau NU) Oscarul
Faptul ca "A serious man" a fost ignorat la Globurile de Aur (ar fi putut sa castige la best comedy, best drama, best director, best screenplay ... u name it) e o dovada in plus, clara si trista, pt cat de comerciale si de penibile aceste premii au ajuns. :(
Incep cu adevarat sa cred ca atit Globurile cit si Oscarurile au devenit un fief al mediocritatii (cu foarte putine exceptii). Cel putin o sa stim una si buna: cu cit ia mai multe premii un film la galele respective, cu atit e mai de kkt... Macar ne salveaza de la a intreba in stinga sau dreapta cite parale face...
Sa vezi daca era regizat de Spielberg, in cheia lui lacrimogena, cu niste viori si citiva copii plini de cacat care sa misune prin cadru, cum veneau nominalizarile si premiile...>:)
Im.Kino
21 Jan 2010, 11:52
Windom, inocenta ta e de-a dreptul incantatoare!!!
Cand au fost Globurile si Oscarurile altceva?! Acum 30 de ani? :)
Vrei valoare intr-un premiu? Ia drept barometrul Cannes-ul (si acolo cum grano salis).
Vrei valoare intr-un premiu? Ia drept barometrul Cannes-ul (si acolo cum grano salis).
Imi amintesc cu nostalgie de inceputul anilor '90 (Dances with Wolves, Forrest Gump, The English Patient), parca exista un pic de decenta si bun simt in acordarea premiilor. Dupa momentul Titanic s-a dus totul dracului (din nou, cu citeva exceptii).
Chambord
21 Jan 2010, 14:35
Imi amintesc cu nostalgie de inceputul anilor '90 (Dances with Wolves, Forrest Gump, The English Patient), parca exista un pic de decenta si bun simt in acordarea premiilor.
Mmm, eu unul nu le-as da exemplu pe astea ca filme reusite care au luat Oscar.
Titanicul, cel putin, e peste fiecare din astea 3. /:)
Im.Kino
21 Jan 2010, 14:39
Nici, nici...
Din 79, de la Vanator, au fost numai vreo 4 "accidente" - Amadeus, Mieii, Unforgiven si No Country.
Chambord
21 Jan 2010, 14:41
Aaaa, o iau ca pe o provocare :D
Ia sa ma uit si eu pe castigatori sa vedem care au fost alegerile reusite lately.
revin...
Imi amintesc cu nostalgie de inceputul anilor '90 (Dances with Wolves, Forrest Gump, The English Patient), parca exista un pic de decenta si bun simt in acordarea premiilor.
Mmm, eu unul nu le-as da exemplu pe astea ca filme reusite care au luat Oscar.
Titanicul, cel putin, e peste fiecare din astea 3. /:)
=))
....sorry, nu m-am putut abtine...
Chambord
21 Jan 2010, 14:46
as zice ca in ultimii 10 ani si The Departed si Crash si-au meritat premiile
Chambord
21 Jan 2010, 14:47
Imi amintesc cu nostalgie de inceputul anilor '90 (Dances with Wolves, Forrest Gump, The English Patient)
=)) :))
scuze, si eu uitasem sa precizez !
Im.Kino
21 Jan 2010, 14:48
Te bat!!! :P
The Departed si Crash sunt niste prapaditi de epigoni. (Re)vezi trilogia Infernal Affairs si Short Cuts si sa vezi cum reconsideri :)
Ce plm are Titanicul in plus fata de alte blockbustere catastrofa?:-/ O poveste siropoasa de kkt? Mina lui Kate pe geamul aburit?:-/ Acting a la Twilight?:-/
Chambord
21 Jan 2010, 14:49
Pai stai putin. Asa 90 % din filmele pe care le consideram bune, nu sunt altceva decat niste "reluari" ale unor clasice.
StefanDo
21 Jan 2010, 14:50
eu as pune pe lista si American Beauty
si as splita acest subiect la Oscaruri
ce ziceti? Filme care si-au meritat (sau NU) Oscarul
Te bat!!! :P
The Departed si Crash sunt niste prapaditi de epigoni. (Re)vezi trilogia Infernal Affairs si Short Cuts si sa vezi cum reconsideri :)
Si doar pentru ca sint "epigoni" le scade valoarea?:-O
Im.Kino
21 Jan 2010, 14:51
Eu cred ca-i pe dos ;) 90% din filmele pe care le consideram bune sunt cele originale, si 10% sunt remake-urile lor.
@ Win
Ab-so-lu-tely!
Chambord
21 Jan 2010, 14:52
Ce plm are Titanicul in plus fata de alte blockbustere catastrofa?:-/ O poveste siropoasa de kkt? Mina lui Kate pe geamul aburit?:-/ Acting a la Twilight?:-/
Are emotie, tensiune, acel "bigger than life" spirit... chestii pe care Wolves, forrest si pacientu NU le au (sau sunt dezvoltate nesatisfacator)
... in plm :D
Buna ideea lui Stefan cu topicul.:-? Ca incep sa fierb in suc propriu...:D
Im.Kino
21 Jan 2010, 14:58
Rapid, chiar! Ca am vreo doua de zis si despre American Beauty >:)
StefanDo
21 Jan 2010, 15:00
eram sigur! :))
si o sa ai si mai multe de zis cand o sa spun eu ca Up in the Air mi se pare, la un anumit nivel, un American Beauty "după zece ani" :)
Im.Kino
21 Jan 2010, 15:04
Asa... Dragutul de American Beauty, care voia el sa dea in viata de suburbie ("it's rotten, rotten I tell you!"), si sa infiereze tarele americanului mediu. Foarte frumos, daca o facea pana la capat, fara cazi de trandafiri si voice-over "asumat", basca un soi de morala cum ca fiecare primeste ceea ce merita (divine intervention, lol!). Asta in timp ce, cu un an mai devreme, Solondz facuse Happiness (cam acelasi lucru, dar cu curaj si mult mai subversiv). In ceea ce ma priveste, Mendes si-a spalat insulta de-abia anul trecut, cu Revolutionary Road...
Im.Kino
21 Jan 2010, 15:05
eram sigur! :))
si o sa ai si mai multe de zis cand o sa spun eu ca Up in the Air mi se pare, la un anumit nivel, un American Beauty "după zece ani" :)
Nu... Ai perfecta dreptate... :D Dar in lumina post-ului meu anterior, desigur!
Care NU AU MERITAT SA CISTIGE:
Slumdog Millionaire, Million Dollar Baby, The Lord of the Rings: The Return of the King, Chicago, Titanic...
nu merg pina la inceputuri, deocamdata atit...
Im.Kino
21 Jan 2010, 15:10
@ Windom - ca ti-am ramas datoare cu o explicatie apropo de scazutul valorii. Mi se pare imposibil, omeneste vorbind, mai ales cand ai vazut ceva filme, sa faci abstractie de sursele de influenta ale unui film. N-ai cum sa nu-l judeci prin prisma "originalului".
@ Windom - ca ti-am ramas datoare cu o explicatie apropo de scazutul valorii. Mi se pare imposibil, omeneste vorbind, mai ales cand ai vazut ceva filme, sa faci abstractie de sursele de influenta ale unui film. N-ai cum sa nu-l judeci prin prisma "originalului".
Poti sa-l judeci, dar asta nu-i diminueaza neaparat valoarea decit, poate, in raport cu originalul. The Departed, cel putin, ramine un film bun, indiferent ca-l vezi sau nu prin prisma originalului...
Im.Kino
21 Jan 2010, 15:18
Ramane un film bun, dar referindu-ne strict la Oscar-uri, l-a avut drept contra-candidat pe Iwo Jima si-atunci n-am cum sa nu protestez si sa nu-i vad defectele (fie el si unul de ne-originalitate).
Chambord
21 Jan 2010, 15:20
Atentie ! S-au mutat aici si postari care aveau legatura exclusiv cu filmul A Serious Man
Chambord
21 Jan 2010, 15:23
Care NU AU MERITAT SA CISTIGE:
Slumdog Millionaire, Million Dollar Baby, The Lord of the Rings: The Return of the King, Chicago, Titanic...
nu merg pina la inceputuri, deocamdata atit...
In afara de ... (nomina odiosa) Titanic ... restul intr-adevar nu meritau
StefanDo
21 Jan 2010, 15:31
Atentie ! S-au mutat aici si postari care aveau legatura exclusiv cu filmul A Serious Man
zi numarul postarii si-l trimit inapoi, dar cu exceptia primului post al lui windom (care oricum e un comment la un altul deja existent in A serious man) nu stiu sa fie altul
Chambord
21 Jan 2010, 15:45
postul #4
Million Dollar Baby
Perfect de acord cu celelalte, dar cu asta ce ai? :-w
Nu-i unul dintre cele mai reusite filme ale batrinului, in plus a concurat cu The Aviator si Sideways, mult superioare...;)
Nu o fi cel mai bun, dar totusi! Mie The Aviator mi s-a parut un pic cam plictisitor. In ciuda distributiei si a ideii, scenariul parca se taraste pana la final, si asta m-a enervat. Am mai discutat cu 1 prieten pe tema asta. In schimb MDB a avut continuitate si ... un sfarsit bun, parca mai bun decat The Aviator.
De Sideways nu zic nimic, pt. ca nu l-am vazut !
marius_em
22 Jan 2010, 13:32
Care nu au luat, si ar fi meritat:
1993. Scent of a woman, a luat Unforgiven, si sunt de acord, doar ca si Scent of a woman ar fi meritat, zic eu chiar mai mult.
1998. L.A. Confidential,Good Will Hunting,The Full Monty,As Good as It Gets, oricare din astea sunt mai bune decat Titanic.
1999. La vita e bella, e mult peste Shakespeare in Love. De fapt, cred ca Shakespeare in Love e unul din cele mai slabe oscaruri.
2002. As fi preferat Gangs of New York, lui Chicago.
2008. There Will Be Blood in locul lui NCFOM, si The Assassination of Jesse James ar fi meritat macar o nominalizare, in locul lui Juno sau Michael Clayton
2009. Frost/Nixon sau Revolutionary Road(nici n-a fost nominalizat) in locul lui Slumdog Millioanaire
2010. Inglourious Basterds, in locul lui Avatar. :)
1993. Scent of a woman, a luat Unforgiven, si sunt de acord, doar ca si Scent of a woman ar fi meritat, zic eu chiar mai mult.
1998. L.A. Confidential,Good Will Hunting,The Full Monty,As Good as It Gets, oricare din astea sunt mai bune decat Titanic.
1999. La vita e bella, e mult peste Shakespeare in Love. De fapt, cred ca Shakespeare in Love e unul din cele mai slabe oscaruri.
2008. There Will Be Blood in locul lui NCFOM, si The Assassination of Jesse James ar fi meritat macar o nominalizare, in locul lui Juno sau Michael Clayton
2009. Frost/Nixon sau Revolutionary Road(nici n-a fost nominalizat) in locul lui Slumdog Millioanaire
1993. Unforgiven nici nu suporta comparatie cu Scent... Ultimul e un film plin de platitudini salvat doar de interpretarea magistrala a lui Pacino.
1998. Total de acord cu tine.
1999. Din nou, Shakespeare bate la fund pe evrei,chiar si numai pentru faptul ca-l "traduce" pe bard pe intelesul tuturor... Eu sincer m-am saturat de filme cu evrei si lagare, oricum ar fi ele impachetate...
2002. De acord. Si The Hours era mai bun..
2008. NCFOM - THE ASSASSINATION - TWBB. In ordinea asta le prefer.
2009. De acord.
2010. TOTAL de acord...
1941: Rebecca. Cred ca ar fi meritat mult mai mult The Grapes of Wrath sau poate chiar The Great Dictator ori The Philadelphia Story.
1942: How Green Was My Valley. Nu l-am vazut, dar ceva imi spune ca mai mult ar fi meritat Citizen Kane. Probabil acel ceva e simplul fapt ca e considerat de foarte multa lume cel mai bun film al tuturor timpurilor...
1949: Hamlet. Nici pe asta nu l-am vazut, asa ca doresc sa fiu corectat daca gresesc cand spun ca ar fi meritat The Red Shoes.
1965: My Fair Lady. Poate era mai Hollywood si mai pe gustul Academiei, dar Dr. Strangelove e clar filmul mai bun.
1969: Oliver!. 2001: A Space Odyssey care nici macar nu a fost nominalizat. Desigur, intervine aceeasi problema ca mai sus.
1972: The French Connection. As fi preferat si probabil ar fi trebuit A Clockwork Orange. Din pacate problema e aceeasi ca si cu celelalte doua filme ale lui Kubrick.
1974: The Sting. Pe mine nu m-a impresionat deloc. Cred ca The Exorcist ar fi fost un castigator mai merituos, problema lui insa a fost cel mai probabil genul de care apartine. As zice si Cries and Whispers ca tot a participat la aceasta categorie, dar nu cred ca ar da ei Oscar-ul unui film strain oricum.
1977: Rocky. Desi un film bun a avut si o competie pe masura in persoana lui Network si a lui All the Presidents Men. Cred insa ca Taxi Driver e peste toate 3.
1980: Kramer vs. Kramer. Nefiind un mare fan al lui Apocalypse Now as fi preferat All That Jazz, dar clar filmul de razboi ar fi trebuit sa castige. Amandoua insa mi se par cu mult peste castigator.
1981: Ordinary People. Aaaa... Raging Bull (obvious). Si The Elephant Man mi se pare superior.
1982: Chariots of Fire. Nu am vazut decat Raiders of the Lost Ark din competitie, dar cred ca si acesta e peste castigator.
1983: Gandhi. Un film foarte bun, care pe deasupra e si pe stilul Academiei. Personal as fi mers pe Blade Runner, din pacate nici macar nominalizat.
1990: Driving Miss Daisy. Consider mult superior Dead Poets Society si chiar My Left Foot.
1991: Dances with Wolves. Goodfellas...
1995: Forrest Gump. Desi nu toata lumea ar fi de acord cu mine cred ca Pulp Fiction e un film mai bun.
1998: Titanic. Cel putin personal prefer oricare dintre contracandidati. Cred insa ca nu se poate pune problema ca The Full Monty sa fi castigat, insa celelalte 3 filme poate ar fi meritat mai mult. Nu ma pot decide in privinta unui castigator dintre As Good as It Gets, L.A. Confidential sau Good Will Hunting.
1999: Shakespeare in Love. La vita e bella, Saving Private Ryan sau The Thin Red Line mi se par toate mai bune. Nici de data asta nu ma pot decide.
2003: Chicago. As zice The PIanist de departe.
2007: The Departed. E un film foarte bun si poate unsi-a meritat Oscar-ul, dar personal prefer Letters from Iwo Jima.
2009: Slumdog Millionaire. Consider Frost/Nixon, The Reader, Revolutionary Road, Milk superioare.
2010: Avatar. Lucruri deja spuse de zeci de ori...
Cu urmatorii castigatori sunt de acord: All Quiet on the Western Front, It Happened One Night, Gone with the Wind, Casablanca (desi sunt departe de a fi un fan al filmului), The Best Years of Our Lives (desi poate It's a Wonderful Life ar fi fost o alegere mai buna), All About Eve (nu m-as putea decide daca Sunset Blvd. ar fi meritat mai mult), On the Waterfront, The Bridge on the River Kwai (chiar daca prefer 12 Angry Men), Ben-Hur, The Apartment, West Side Story (nu prea mi-a placut, dar avand in vedere competitia poate merita), Lawrence of Arabia, The Sound of Music, In the Heat of the Night, The Godfather, The Godfather II, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Annie Hall, The Deer Hunter, Amadeus, Platoon, Rain Man, The Silence of the Lambs, Unforgiven, Schindler's List, Braveheart (lipsa competitiei), American Beauty, Gladiator, A Beautiful Mind, The Lord of the Rings: The Return of the King (as fi fost multumit si cu Mystic River), Million Dollar Baby, Crash, No Country for Old Men.
In restul cazurilor ori nu am vazut castigatorul, ori nu am vazut o prea mare parte a competitiei. De asemenea in unele cazuri de mai sus in care sunt de acord cu filmele castigatoare e datorita unei competitii cam slabe, mai mult in editiile ultimilor 15 ani. E foarte posibil sa mai fie si alte filme nenominalizate care ar fi meritat sa castige, dar nu prea m-am mai gandit la lucrul asta in timp ce treceam printre ani.
Wow, Liviule, un adevarat pomelnic. Eu n-am avut rabdare sa ma intorc pina la facerea lumii.:D Adevarul e ca, spre rusinea mea, n-am apucat inca sa vad multe dintre filmele enumerate mai sus - sint pe lista, dar, nu stiu cum se face ca nu mai ajung la ele...:( Am tot fugit de My Fair Lady ca dracu' de tamiie, pentru ca-i exact genul de film pe care nu prea il suport (nu inseamna insa ca-i contest valoarea). The French Connection il consider foarte aproape de A Clockwork Orange ca valoare, desigur, fiecare in "liga" lui, 2001: A Space Odyssey cred ca reprezinta nedreptatea suprema cind vine vorba de Oscaruri (mai sint citeva notabile dar nu-mi vin in minte acum - ba uite ca-mi mai vine una - mult mai recentul The Insider, un film de top, complet ignorat (cel mai bun rol al lui Crowe, in opinia mea). The Thin Red Line, de asemenea nedreptatit, mult superior filmului lui Spielberg...
Dar, dupa cum spuneam, mai am multe de vazut...
The Insider spre deosebire de alte filme foarte bune a fost macar nominalizat mai la toate categoriile importante. Mie mi-a placut mai mult American Beauty si cred ca a meritat Oscar-ul, dar de asemenea cred si ca The Insider ar fi fost un castigator demn. Stii cum e, fiecare cu gusturile lui si cu doza persoanala de subiectivism, care oricum nu prea poate lipsi in domeniul asta. Ma astept ca multe persoane sa nu fie de acord cu unele dintre alegerile mele de mai sus si e un lucru perfect normal.
LE: Trebuie sa precizez ca Terms of Endearment mi se pare unul din cele mai slabe filme care a primit Oscar-ul, poate chiar cel mai slab. Nu am facut-o mai sus pentru ca nu am vazut nici macar unul dintre celelalte filme participante, insa mi se pare total nedemn de un astfel de premiu.
Federico
22 Jan 2010, 20:04
Doua mici chestiuni as vrea sa punctez.
1) Nu mi se pare atat de evident ca "Raging Bull" ar fi meritat sa castige in '81. Poate ca e mai putin tentant sau chiar plictisitor pentru unii "Ordinary... " dar asta nu scade nimic din meritele sale artistice; filmul e perfect executat si asta e cel mai important lucru. Eu chiar il prefer primului.
2)Optiune ta pentru anul urmator, '82, mi se pare o blasfemie dar "te scuz" pentru ca n-ai vazut "Chariots..." . Nu e un film perfect dar are un continut atat de frumos si de profund incat merita din plin sa-i ia fata lui "Raiders..." (pe care eu il consider o porcarie; mi-a placut cand aveam 10 ani dar acum detest intreaga serie ).
Poate m-am exprimat gresit, vroiam sa zic ca nu am vazut decat Raiders dintre celelalte filme care au fost nominalizate, dar nu au castigat. Nu mi-as fi dat cu parerea daca as fi vazut doar Raiders cum nu il consider un film chiar extraordinar, dar il consider ceva mai bun decat Chariots of Fire, care nu m-a impresionat. Stiu, alegerea mea e putin ciudata, nu aleg prea des filme comerciale in defavoarea unora care ar putea fi catalogate mai putin astfel, dar Chariots of Fire pur si simplu nu mi-a trezit deloc interesul, Raiders macar m-a distrat binisor. Nici nu sunt prea sigur ca ar fi un film atat de profund. Dar poate eram eu intr-o stare mai putin buna pentru un astfel de film atunci cand l-am vazut, chiar si asa insa e un film pe care cu siguranta nu il voi mai revedea, poate doar accidental si fortat de imprejurari. De precizat ca nici macar nu sunt fan Spielberg, dar pur si simplu asa am simtit eu aceasta editie. Fiecare cu ale lui :P
La '99 vad ca e controversa. Eu zic ca Shakespeare In Love isi merita cu prisosinta suprematia. Chiar m-am mirat la vremea respectiva, si inca ma mir, ca jegurile de la Academie i-au acordat Oscarul.
Disciple
22 Jan 2010, 20:35
Uite eu sunt de parere ca "Braveheart" ala nu si-a meritat Oscarul castigat in 96'.
Ar fi meritat mult mai mult "Apollo 13" sau "Sense And Sensibility".
LOTR: ROTK este infinit mai bun decat "Master&Commander" sau "Seabiscuit". Pe "Mystic River" nu l-as fi ales niciodata pentru ca din motive pe care nu reusesc sa le pricep ma lasa rece sloi Clint Eastwood indiferent ca'i actor, producator, regizor, scenarist sau mai stiu eu ce..., iar "Lost In Translation" e un film bun, dar nicidecum atat de intens incat sa merite Oscarul.
In "2005" as fi dat Oscarul filmului "Ray" nicidecum unei insailaturi de "Rocky" cu "Cineva sus mai iubeste" care se cheama "Million Dollar Baby".
In 2006 din nou greseala. "Crash" a fost plictisitor, enervant, ostentativ si sec pe cand "Capote" a fost mult mai incitant si mai miscator de spranceana.
In 2007 din nou gafa, dar cu anumite intentii (probabil din respect pt Scorsese) "The Departed" ia statueta in fata excelentului "Babel". As fi fost mai fericit chiar si pt "Letters From Iwo Jima".
In 2008 NCFOM si-a meritat pe deplin premiul singurii concurenti seriosi fiind TWBB si Juno (da, nu va mirati - filmul se agata de o idee interesanta si o speculeaza intr-un mod inteligent si inedit).
In 2009 desi mi-a placut "Slumdog Millionaire" parca as fi oferit premiul lui "The Reader".
M-as baga sa comentez de pe la vreo 91' incoa' de cand m-am nascut eu, dar nu stiu de ce am preferat sa incep cu 96' si apoi am sarit repede la 2004.:D
Uite eu sunt de parere ca "Braveheart" ala nu si-a meritat Oscarul castigat in 96'.
Ar fi meritat mult mai mult "Apollo 13" sau "Sense And Sensibility".
Oaaaa, cat m-am bucurat ca n-a luat 'Sense And Sensibility'. >:)
miercuri
22 Jan 2010, 20:47
excelentului "Babel".
que?? :-&
Vad ca e mare discutie in jurul anilor 2005 (Million Dollar Baby) , 2006 (Crash) , 2007 (The Departed). Eu sunt de parere ca au fost ani cu filme aproximativ egale calitativ si de asta nu pot spune ca nu sunt de acord cu filmele castigatoare (desi tare as fi vrut sa castige Letters from Iwo Jima in 2007). Cred ca asta e si cauza pentru care sunt atatea pareri diferite in jurul anilor astia, in functie de gusturi fiecare considera un anumit film mai bun sau mai slab decat altul cand cred ca sunt cam de aceeasi calitate. Desigur acelasi lucru s-ar putea spune despre mai multe editii...
Chiar nu va inteleg.
Daca v-a placut voua un pic mai mult un film, ala merita sa ia, in defavoarea castigatorului ...
Pai ce naiba, insusirea unui Oscar se bazeaza pe mai multe criterii, ce-i drept nici eu nu le cunosc, dar macar nu o iau pe aratura.
Mie mi se pare ca de cativa ani au luat-o razna premiile astea, dar pana acum mi se pareau foarte corecte!
Mie mi se pare ca de cativa ani au luat-o razna premiile astea, dar pana acum mi se pareau foarte corecte!
Pai pe ce te bazezi cand spui asta daca nu stii criteriile? :P
Parerile din topicul asta sunt personale in cea mai mare parte. Nu tot timpul e diferenta foarte mare intre filme incat sa spui cu certitudine ca un anumit film ar fi meritat. Si unde nu e intervine subiectivismul sau poate simtul artistic, dar si acesta este relativ.
pai as putea sa le stiu, da' crede-ma ca si daca ma apuc sa ma documentez acum, nu mai inteleg nimic din ce o sa citesc. Trebuie neaparat sa dorm, nu mai pot (:|
Inca ceva, premiile 2010 mi s-au parut cele mai aiurea. Se repeta anul 97', in cazul asta cu Avatar!
Cel mai probabil nici Academia nu are niste criterii bine stabilite cand e vorba de alegerea celui mai bun film. De altfel mi se pare aproape imposibil sa aiba in afara unor linii generale ce tin de calitatea scenariului, regiei, actoriei etc. Cred ca tot gusturile sunt predominante in alegerea castigatorilor. Deci tine de simtul artistic, de cultura cinematografica si de alte criterii de genul ale membrilor Academiei. Cu membri ca Dakota Fanning putem trage fiecare concluzia...
Inca ceva, premiile 2010 mi s-au parut cele mai aiurea.
Zi`ne si noua castigatorii daca le`ai vazut.
@Globul de Aur.
Stiu, my bad ca am postat la 'Filme care si-au meritat (sau NU) Oscarul', dar oricum Avatar va lua muuulte premii Oscar si la asta ma refeream.
Chambord
25 Jan 2010, 08:29
@marius_em / windom: Good Will Hunting,The Full Monty,As Good as It Gets mai bune ca Titanic ?! =)) :-O
hai ba dati-o-n masa de treaba ! alea sunt filme de prescolari.
As Good... nu, nu e genul meu. Pai Titanicul nu e film de prescolari (ori de nimfete negaurite>:) )? Sa fim seriosi...(:|
Si mai canta si Celine Dion! >:)
zxcvbnm
26 Jan 2010, 20:35
Optiunile mele pentru filmele care NU si-au meritat Oscarul (din ultimii 20 de ani) + preferintele dintre nominalizari sunt:
Shakespeare in Love (1998) – preferat La vita è bella
Chicago (2002) – preferat Gangs of New York
The Return of the King (2003) – preferat Mystic River
Million Dollar Baby (2004) – preferat Finding Neverland
No Country for Old Men (2007) – nu am preferinta, insa mi-a placut mai mult There Will Be Blood
Slumdog Millionaire (2008) – preferat The Curious Case of Benjamin Button
andreyuzzu
31 Jan 2010, 11:49
Eu ma intreb cum Lynch nu a luat pana acum oscar . A avut atatea mindfuck movies , poate ca academia nu a inteles Mulholland dr. sau blue velvet de nu a luat nici un premiu. Parca vad ca si anul asta ia avatar 11 premii oscar :|
Shawshank redemption nu a luat nimic :O , Memento la fel , Oldboy un singur premiu? come on.
La oscar e treaba si de noroc . De ex Pulp Fiction daca se facea in alt an lua cel putin 4 premii inclusiv Sam Jackson.
domnule, daca andreyuzzu cugeta astfel, eu zic ca asa e. cum, Doamne, e posibil asa ceva? blasfemie curata!
Eu ma intreb cum Lynch nu a luat pana acum oscar . A avut atatea mindfuck movies , poate ca academia nu a inteles Mulholland dr. sau blue velvet de nu a luat nici un premiu.
Regizorii cu adevarat valorosi sint cei care au ocolit elegant Oscarurile + Scorsese...;)
Ca o institutie care a promovat (aproape) intotdeauna ceea ce, in viziunea ei ciuntita, chiar perfida, as zice, a considerat ca e "politically correct", Academia a refuzat sa rasplateasca filmele pe care le-a considerat "incomode" sau care nu se potriveau/potrivesc cu trend-ul lansat de Hollywood. Asta s-a intimplat de la Citizen Kane incoace, nu e o noutate. Si daca stai sa te gindesti ca un geniu al cinematografiei precum Kubrick nu a fost "onorat" cu "distinctia suprema", nu poti trage alta concluzie decit aceea ca premiile respective nu valoreaza nici cit o ceapa degerata. Prin urmare, este o "distinctie" mult mai mare sa fi nominalizat decit sa cistigi...
andreyuzzu
31 Jan 2010, 12:57
asa e Windom Kubrick , Fellini , Hitchcock , Chaplin nu au luat niciodata vreun oscar dar filmele lor vor ramane in istorie. Slumdog millionaire sau Avatar vor fi uitate peste ani. 2001 odiseea a luat doar pt efecte si in ziua de azi e considerat cel mai bun SF , Hithcock cu rear window , psycho , vertigo , Fellini cu La dolce vita , Chaplin care a facut primul fim mare din istorie (The Kid). Aia au fost genii si ca ei nu or sa mai fie.
Ar mai fi Sergio Leone care a facut cele mai bune motion pictures.
Dar de Lengends of the Fall de ce nu zice nimeni nimic? :-S
poate chiar asta ii face speciali.
windom, stii foarte bine ca e o discutie lunga si stufoasa. si stii foarte bine ca legendele nu vor muri niciodata. premiate sau nu.
cheers!
andreyuzzu
31 Jan 2010, 13:50
legends of the fall film bun? e genul de film cu o distributie impresionanta si scenariu prost.
ricutza
07 Feb 2010, 18:31
eu as pune pe lista si American Beauty
si as splita acest subiect la Oscaruri
ce ziceti? Filme care si-au meritat (sau NU) Oscarul
ca Oscar nemeritat?
ricutza
07 Feb 2010, 18:41
Asa... Dragutul de American Beauty, care voia el sa dea in viata de suburbie ("it's rotten, rotten I tell you!"), si sa infiereze tarele americanului mediu. Foarte frumos, daca o facea pana la capat, fara cazi de trandafiri si voice-over "asumat", basca un soi de morala cum ca fiecare primeste ceea ce merita (divine intervention, lol!). Asta in timp ce, cu un an mai devreme, Solondz facuse Happiness (cam acelasi lucru, dar cu curaj si mult mai subversiv). In ceea ce ma priveste, Mendes si-a spalat insulta de-abia anul trecut, cu Revolutionary Road...
Sunt in stare de soc...
In primul rand Revolutionary Road este un film oribil si o rusine pentru Mendes. Nu stiu cum poti sa-l consideri peste American Beauty, si cu atat mai putin cum poti sa consider ca Mendes si-ar fi spalat pacatele cu el. Trecand peste multitudinea de nivele de interpretare (pe care American Beauty le are iar Revolutionary road nu), actorii din American Beauty sunt chiar marfa, replicile, muzica si imaginile sunt memorabile (caci cine poate uita draguta punga in bataia vantului), si nu in ultimul rand, macar nu mori de plcitiseala la film.
In al doilea rand, American Beauty nu este decat in plan secundar despre viata americanului mediocru confruntandu-se cu middle aged crisis. In principal, asa cum spune si titlul, filmul este despre frumuseste.:P ;)
ca Oscar nemeritat?
logic, daca nu, ca ce? /:)
ricutza
07 Feb 2010, 18:49
Incep cu o mica corectare (posibil sa fi fost deja sesizata de alti oameni ulterior). Ce-ai pus tu la 1998 trece de fapt la 1997. In 1998 American Beauty a luat Oscarul.
Si mie mi-au placut mai mult The Full Monty, La Confidential si As good As it gets, comparativ cu Titanic. Dar tot crede ca Titanicul a fost cel mai bun.
In 2002 eu as fi preferat sa castige The Hours, dar tot cred ca Chicago a fost un film mai bun.
Cu anii 2008 si 2009 sunt total la polul opus fata de tine.
ricutza
07 Feb 2010, 18:50
ca Oscar nemeritat?
logic, daca nu, ca ce? /:)
pai titlul subiectului continea ambele varinate. Speram sa fi inteles eu gresit.
In 1998 American Beauty a luat Oscarul.
American Beauty e din 1999, deci l-a luat in 2000 :P
ricutza
07 Feb 2010, 18:57
In 1998 American Beauty a luat Oscarul.
American Beauty e din 1999, deci l-a luat in 2000 :P
mda...eu m-am incurcat indeed. Si Titanic a fost intr-adevar in 1998. Ma miram eu ca nu a sesizat nimeni pana la mine.
ricutza
07 Feb 2010, 19:06
pentru mine, filmul care m-a enervat cel mai mult ca a castigat Oscar pentru cel mai bun film a fost Million Dollar Baby. Bine, tot anul ala a fost o catastrofa la nominalizari. Nu pot sa spun ca ma daduse pe spate vreun alt film... dar totusi...
Si A Beautiful Mind m-a enervat in 2001 mai ales ca Moulin Rouge mi s-a parut de mii de ori mai bun. Dintre toate filmele nominalizate, A Beautiful Minbd imi placuse cel mai putin.
sergiuseling
09 Feb 2010, 20:17
Slumdog Millionaire a fost peste toate celelalte nominalizate de anul trecut şi încă de departe. Singurul lucru bun la celalalte 4 au fost efectele speciale la Benjamin Button, în rest Slumdog a fost cu câteva clase peste din toate punctele de vedere. Astea spuse nu cred că Slumdog a fost în primele 5 ale anului( nici WallE, The Dark Knight sau Doubt n-au fost), dar raportat la concurenţă practic n-a fost nicio concurenţă.
În 2008 merita mai mult There Will Be Blood, dar şi No Country for Old Men a fost fantastic aşa că nu prea pot comenta.
Am mai văzut că aţi spus că Chicago nu merita oscarul. Din punctul meu de vedere Chicago merita şi mai multe premii. Pur şi simplu a fost un film fantastic şi dacă se dau premii pentru entertainment acesta merita cu prisosinţă şi nu stăpânul inelelor de exemplu.
Kubrick nu merita niciun oscar. Nu că filmele lui nu ar fi fost mai bune decât cele care au câştigat, dar nu doar valoarea contează la oscaruri. Dacă consideraţi că filmele cele mai bune merită oscarurile vă cam înşelaţi. Astea spuse anul acesta va lua The Hurt Locker marele premiu şi nu Avatar.
Slumdog Millionaire a fost peste toate celelalte nominalizate de anul trecut şi încă de departe. [...] dar raportat la concurenţă practic n-a fost nicio concurenţă.
Frost/Nixon.
Am mai văzut că aţi spus că Chicago nu merita oscarul. Din punctul meu de vedere Chicago merita şi mai multe premii. Pur şi simplu a fost un film fantastic şi dacă se dau premii pentru entertainment acesta merita cu prisosinţă şi nu stăpânul inelelor de exemplu.
Daca se dau pentru "entertainment" da. In caz contrar nu vad cum ar putea pierde un The Pianist in fata lui si sa nu se numeasca idiotenie. Asta daca e sa vorbim de calitate si nu alte criterii. Idem cu Frost/Nixon -> Slumdog Millionaire.
Kubrick nu merita niciun oscar. Nu că filmele lui nu ar fi fost mai bune decât cele care au câştigat, dar nu doar valoarea contează la oscaruri. Dacă consideraţi că filmele cele mai bune merită oscarurile vă cam înşelaţi. Astea spuse anul acesta va lua The Hurt Locker marele premiu şi nu Avatar.
Cum adica filmele cele mai bune nu merita Oscar? Oscar-ul nu merita filmele cele mai bune!
Cum adica filmele cele mai bune nu merita Oscar? Oscar-ul nu merita filmele cele mai bune!
Subscriu.
sergiuseling
09 Feb 2010, 20:48
Frost Nixon a fost cam fără substanţă, atâta caz pentru câteva cuvinte rostite de Nixon? Pur şi simplu a fost frumos realizat şi jucat, dar nu şi-a prezentat mesajul.
Pianistul o fi el film bun, dar eu cred că suntem mai mulţi cei cărora le place Chicago, mai ales prin faptul că au revigorat muzicalurile, decât aceleaşi poveşti despre holocaust, evrei de care au cam abuzat regizorii, de parcă acela ar fi tipul de subiect interesant care merită să fie premiat. Iar alte filme la fel de bune, dar care nu sunt cu holocaust sunt neglijate că vezi Doamne nu e un subiect important.
Filmele bune în principiu merită, dar acelea care sunt făcute anti hollywood cum făcea Kubrick nu merită oscaruri. Dacă sunt foarte bune vor primii recunoştere din altă parte, dar de la AMPAS nu merită.
miercuri
09 Feb 2010, 20:48
E doar o constatare a mea, pana acum, singurii oameni pe care i-am auzit laudand Frost/Nixon sunteti voi cei de pe forum plus inca doua persoane. :P The rest of the world nu pare sa fi luat in calcul F/N ca fiind cu potential de Oscar.
Normal ca F/N nu a fost considerat ca avind "potential de Oscar" - ii lipseste doza de entertainment pentru asa ceva... Thank god...:P
Frost Nixon a fost cam fără substanţă, atâta caz pentru câteva cuvinte rostite de Nixon? Pur şi simplu a fost frumos realizat şi jucat, dar nu şi-a prezentat mesajul.
Stai putin! Zici de Frost/Nixon ca e film fara substanta cand consideri ca Slumdog Millionaire era peste toate celelalte?
La fel de bine as putea spune despre Slumdog Millionare: atata caz pentru inca un basm despre gasirea iubirii? Ori nu ar fi corect fata de nici unul din cele doua filme astfel de afirmatii...
sergiuseling
09 Feb 2010, 21:46
Nu vreau să laud prea mult Slumdog Millionaire. A avut o poveste frumoasă, dar mai mult contează realizarea a avut suspans, acţiune, dramă. Ce m-a convins pe mine au fost scenele acelea când copiii fugeau prin acel oraş şi apoi scena cu trenul. Imaginile, muzica, unghiurile de filmare, acela a fost cel mai frumos moment din sala de cinema din tot anul trecut. Într-adevăr nu a fost un film extraordinar, dar faţă de competiţie nu cred că există comparaţie.
Nu vreau să laud prea mult Slumdog Millionaire. A avut o poveste frumoasă, dar mai mult contează realizarea a avut suspans, acţiune, dramă.
O poveste tot atit de frumoasa si credibila precum o telenovela sud-americana. Si cam acelasi nivel de suspans si drama...
tank240388
13 Feb 2010, 00:29
Nu vreau să laud prea mult Slumdog Millionaire. A avut o poveste frumoasă, dar mai mult contează realizarea a avut suspans, acţiune, dramă.
O poveste tot atit de frumoasa si credibila precum o telenovela sud-americana. Si cam acelasi nivel de suspans si drama...
sa excludem premiile castigate la best picture , scenariu adaptat si melodie originala (ca o sa-mi zici ca e manea). Chiar crezi ca era cineva mai indreptatit sa castige la
Regie, imagine, montaj, coloana sonora(score) sau mixaj de sunet? - categorii la care dupa parerea mea a a fost cu cel putin 2 clase peste restul. Si nu numai parerea mea ci si a tuturor agentiilor de pariuri care au dat inaintea decernarii premiilor pe S.M. mare favorit la toate categoriile la care a castigat. Si oamenii astia care fac cotele sunt mai experti ca mine si ca tine pt ca intr-un astfel de business se invart o gramada de bani si nu-si permit sa faca o cota gresit.
Anul trecut , foarte multi laudau "The Reader" si cat de mult ar fi trebuit sa castige "Best Picture", in timp ce la holywood toata lumea se intreba cum de a ajuns asta nominalizat la cel mai bun film
tank240388
13 Feb 2010, 00:41
Imi amintesc cu nostalgie de inceputul anilor '90 (Dances with Wolves, Forrest Gump, The English Patient), parca exista un pic de decenta si bun simt in acordarea premiilor. Dupa momentul Titanic s-a dus totul dracului (din nou, cu citeva exceptii).
decenta in '95 ? cand filmul care a schimbat istoria cinematografiei pierde in fata lui Forrest Gump?!
decenta in '95 ? cand filmul care a schimbat istoria cinematografiei pierde in fata lui Forrest Gump?!
Dupa cum spuneam. Decenta.:D La mare pret printre americani... Dupa cum imposibilul nu s-a produs atunci, nu se va produce nici anul asta...
margott
04 Nov 2011, 14:10
Filme care NU si-au meritat Oscarul...
Cam multe, in opinia mea :
-Tom Jones (1962), All The King's Men (1949), Going My Way (1944), The Bridge On River Kwai (1957), Shakeaspeare In Love (1988), Driving Miss Daisy (1989), The Lost Weekend (1945)...
L-am mai vazut o data in seara asta ca sa fiu sigur...The Lost Weekend isi merita toate cele 4 Oscaruri. Sunt curios ce ai avea sa ii reprosezi filmului.
Disciple
15 Nov 2011, 00:57
Cu riscul de a fi luat in suturi: ce rost au toate frustrarile acumulate pe topicul asta? Ideea nu e rea, dar e greu sa trasezi o limita intre gusturile tale si cele ale unor insi dintr-o industrie cinematografica dintr-un alt continent, cu o mentalitate complet diferita si cu carente existente pana la urma oriunde.
Ar fi mai interesant sa vorbim despre "Ce filme romanesti credeti ca ar fi meritat mai multa atentie in lume"? decat de succesul Titanicului (un film despre libertate, first of all trecand peste zahariseli) sau de ce nu au luat "Blade Runner", "Once Upon A Time In America" (care nici nu a fost bagat in seama) ori "Space Odyssey" premiu sau nominalizare. Nu e mai misto ca sunt filme cult in zilele noastre si cumva le da peste nas celor de la Oscar?
margott
26 Feb 2012, 21:15
L-am mai vazut o data in seara asta ca sa fiu sigur...The Lost Weekend isi merita toate cele 4 Oscaruri. Sunt curios ce ai avea sa ii reprosezi filmului.
Depinde ce intelege fiecare prin film de Oscar, pe mine daca nu ma "prinde" povestea unui film, il arunc la cos (figurat vorbind, desigur). Trebuie sa ma prinda de la bun inceput, sa-mi transmita o stare, o emotie, un sentiment, sa ramana cu mine mult timp dupa vizionare. Nu e cazul la The Lost Weekend.
Incercati sa respectati parerile celorlalti, nu scrie nicaieri ca toti trebuie sa avem aceleasi pareri. Si eu am vazut multe pareri negative la adresa filmelor care-mi plac, dar n-am absolut nimic de reprosat celor care scriu negativ despre acele filme, si nici nu ma impiedica sa iubesc filmele respective.
Si acum, doua filme care si-au meritat Oscarul (parerea mea) :
American Beauty
Million Dollar Baby
Frumos discurs. Doar ca paragraful al doilea nu are nici o legatura cu ce am zis eu. Ce usor se ofenseaza unii.
Si ca sa fiu on-topic: The King's Speech nu mi-a inselat asteptarile. Exact banalitatea usor siropoasa pe care o promitea trailerul. E suficient sa imi amintesc de personajul infiorator de plat al Helenei Bonham Carter ca sa ma intreb cum naiba poate sa fie considerat asta cel mai reusit film din 2010.
margott
27 Feb 2012, 16:25
Frumos discurs. Doar ca paragraful al doilea nu are nici o legatura cu ce am zis eu. Ce usor se ofenseaza unii.
Nu m-am ofensat deloc, interpretezi gratuit.
No offence,dar te banuiesc de niste mici halucinatii. Ia reciteste ce ai zis tu, ce a raspuns White si apoi iar ce ai zis tu. :|
margott
27 Feb 2012, 18:10
Uitam alt film de Oscar care mi-a placut : The Hurt Locker. E geniala secventa in care Will sta nedumerit in mijlocul rafturilor cu cereale pentru copii (spre finalul filmului).
Optimvs
06 Jan 2013, 12:53
2010. TOTAL de acord...
2010: Avatar. Lucruri deja spuse de zeci de ori...
Bun, cred ca e clar pentru toata lumea ca Avatar e doar un Pocahontas in spatiu.
DAR nu trebuie uitat faptul ca filmul asta a deschis o noua era, aducand 3D-ul in mainstreamul cinematografiei. Unii poate nu stiu ca in 1953 s-au facut doua filme 3D ( "The Charge at Feather River" - western si "House of Wax" - horror) dar, pur si simplu, acestea nu au reusit sa aiba succesul comercial care sa determine industria filmului sa faca pasul spre 3D. Ocazional s-au mai facut asemenea filme (unii poate isi mai amintesc de filmul sovietic cu viteazul nu-stiu-cum care a rulat la noi la Luceafarul pe timpul lui Ceausescu) dar 3D-ul a ramas multa vreme apanajul strict al documentarelor proiectate in sali special concepute pentru asta (vezi Geoda de la Paris).
Avatar, fara a fi vreun film de arta, a reusit sa fie un excelent film de public si ajunge sa te uiti la lista filmelor (nu desenelor animate) facute dupa el ca sa-ti dai seama ca, usor-usor, dupa el lucrurile incep sa se miste in aceasta directie.
Poate imi explica si mie cineva ce mari merite are Inglourious Basterds, exceptandu-l pe cel de a prezenta o fictiune in care evreii au reusit sa se razbune pe Hitler? Sigur ca Christoph Waltz face un ticalos fabulos, dar dicolo de asta filmul are momente de-a dreptul jalnice. Scena din barul de la subsol e de rasu-plansu' si nu e nici pe departe singura. (si nu-mi spuneti ca la Avatar razi aproape tot filmul, pentru ca, in cazul ala, argumentul meu pentru Oscar nu are legatura cu calitatile artisitice cvasi-inexistente ale filmului).
metalhead72
05 Feb 2013, 21:40
Bai Optimvs tu nu stii decat sa contrazici lumea ? Dar ce treaba ai tu daca oamenilor le-a placut Avatar si Inglorious Bastards? Cu siguranta tu esti tipul ala comunist (actualmente un anticomunist convins) care se da Gica-contra dar de fapt nu faci altceva decat sa iti bati joc de parerile pertinente ale unor oameni ! In tot reply-ul tau schizoid de mai sus, cu un singur lucru te-ai mai apropiat de realitate: Waltz un actor bunicel, in opinia ta ! NUUUUU, GRESITTTT! Christoph Waltz este cel mai tare actor de roluri negative care a existat si va exista vreodata ! Este genial, macar asta ai putea aprecia la adevarata valoare, avand in vedere ca are niste roluri la fel de schizoide ca si reply-urile tale !
Cat despre Post-ul acesta pe forum, tin sa va reamintesc tuturor (si in special lui Optimvs) ca Hurt Locker este cel mai de kkt film care a castigat vreodata Oscarul ! Bigelow cred ca o suge si in ziua de astazi pentru statueta pe care o tine si acum in mana !
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.