View Full Version : Horror European
Disciple
17 Nov 2009, 21:28
Nu stiu daca mai exista un topic asemanator,dar cred ca acest subiect poate declansa discutii vaste si interesant.
Sunt europenii mai buni ca americanii?Dar ca asiaticii?
Go on!
omudindulap
17 Nov 2009, 21:43
Mai buni decat asiaticii nu stiu, dar cu siguranta superiori americanilor.
Disciple
17 Nov 2009, 21:58
Daca te poti sustine de niste exemple nu ezita sa le insiri aici.;)
Twinsen
17 Nov 2009, 22:26
Pai exemplul cel mai recent e Let the Right One In, care spulbera cam tot ce au facut asiaticii si americanii in ultimul timp. Villmark e foarte potrivit la un team building datorita subiectului. :) Fritt Vilt nu debordeaza de originalitate dar te tine in priza. Dellamorte Dellamore e foarte bun ca horror/comedie, gen in care Dog Soldiers ia mentiune :p. Paperhouse e un horror/fantasy psihologic subestimat.
Pe ansamblu tot asiaticii sunt cei mai buni, dar n-au fost prea inspirati in ultimul timp cu exceptia lui Thirst. Iar un horror american bun n-am mai vazut de secole.
omudindulap
17 Nov 2009, 22:34
Ar fi cele franceze (Martyrs, A l'interieur, Haute Tension), ''Rec-ul'' spaniol..pfff..cam astea imi vin acu in minte.
Iar cele asiatice clar sunt peste cele din state, tinand cont de faptul ca majoritatea sunt slabe variante ale primelor.
Pai exemplul cel mai recent e Let the Right One In, care spulbera cam tot ce au facut asiaticii si americanii in ultimul timp. Villmark e foarte potrivit la un team building datorita subiectului. :) Fritt Vilt nu debordeaza de originalitate dar te tine in priza. Dellamorte Dellamore e foarte bun ca horror/comedie, gen in care Dog Soldiers ia mentiune :p. Paperhouse e un horror/fantasy psihologic subestimat.
Pe ansamblu tot asiaticii sunt cei mai buni, dar n-au fost prea inspirati in ultimul timp cu exceptia lui Thirst. Iar un horror american bun n-am mai vazut de secole.
Doar ca Let the right one si Thirst nu prea sunt horror, ci mai degraba drame.. Elementele horror exista, dar in cea mai mare parte constau in simplul fapt ca sunt filme cu vampiri si arata niste crime, dar care nu sunt cu mult diferite fata de unele vazute in thrillere de exemplu. Totusi nu pot fi comparate cu horror-urile adevarate si aici ma refer la filmele in care componenta horror e intr-o masura mult mai mare.
Ai dreptate Liviu, sint de aceeasi parere. E interesant faptul ca daca luam la puricat o multime de filme considerate ca fiind "horror", ajungem la concluzia ca majoritatea intra in categoria "thriller". Cred ca depinde in fiecare caz de doza de supranatural dar si de fagasul pe care o apuca povestea... Pina la urma, toate filmele "horror" care trateaza subiectul criminalilor in serie, sa zicem, sint de fapt thriller-e, bineinteles daca nu e strecurat si unul sau doua elemente supranaturale pe acolo...
Nu e neaparat vorba de supernatural, ci de a speria publicul, eventual nu chiar de a-l speria, ci de a-i provoca greata, de a-i da o stare de neliniste, dar LTROI sau Thirst nu fac nici una din acestea sau daca o fac e in prea mica masura.
Im.Kino
18 Nov 2009, 08:25
Ba as zice ca si Let the Right One in si Thirst sunt, strict din punct de vedere al genului, horror (atat timp cat sperie... ). Ca sub gen (slava Domnului ca exista), desigur, primul e horror atmosferic (vezi Orfanato) iar cel de-al doilea comedy-horror (sau, cum imi place mie sa spun, Corean horror). In fond, e ca si cum ai spune ca Shaun nu e horror - e, dar ca sub gen devine parody-horror (ca, intr-o oarecare masura, si Dellamorte - care e gory horror parody). Etc.
Cinemania
18 Nov 2009, 08:28
daca e despre horror-ul european (gen cele aparute pe vremea expresionismului german - Wegener, Murnau; giallo-urile italiene (Martino, Bava, Argento); horror-ul gotic (Terence Fisher); si multe alte picanterii iesite de sub mana unora ca Amando de Ossorio, Fulci etc. etc) atunci sa fie despre horror-ul european si frumusetile lui
comparatii gen asiaticii is mai buni decat europenii, europenii is mai buni decat americanii, curul e mai roz in Nord sunt doar niste scarpinaturi la ceafa
si daca ai vedea toate horror-urile din lume tot nu ai putea sa le compari pe zone...sunt stiluri si abordari diferite...and that's a fact
Intotdeauna am considerat ca horror-ul si comedia se potrivesc ca apa si uleiul... Atunci cind apare comicul (care e si de prost gust si nesarat in cele mai multe cazuri) aspectul horror se dilueaza - nu e horror adevarat un film care nu se ia in serios. Asa ca, in momentul in care isi baga coada umorul (fie el inteligent sau nesarat), avem de-a face cu un film de Comedie, care are si o, hai sa zicem, tenta Horror...
Intotdeauna am considerat ca horror-ul si comedia se potrivesc ca apa si uleiul... Atunci cind apare comicul (care e si de prost gust si nesarat in cele mai multe cazuri) aspectul horror se dilueaza - nu e horror adevarat un film care nu se ia in serios. Asa ca, in momentul in care isi baga coada umorul (fie el inteligent sau nesarat), avem de-a face cu un film de Comedie, care are si o, hai sa zicem, tenta Horror...
Sau poate sa fie un film horror cu tenta de comedie, :D ce nu ai vazut nici un film horror la care sa te amuze unele faze ?
LE: Depinde si cum incepe si din punct de vedere al genului, daca un film e horror si incepe horror unde naiba mai apare comedia?
Im.Kino
18 Nov 2009, 08:49
Glumesti! Suntem in postmodernism. Lasand Asia la o parte (Cinemania is right, e cu totul altceva), incepand din expresionism si pana in anii 70 s-a cam facut tot ce se putea in materie de horror serios.
Singurul mod in care mai poti spune ceva nou e sa te joci cu genul. Vorbind de comedie, Evil Dead (vrei sa spui ca trilogia nu functioneaza? ca are umor cu carul...) si Dellamorte sunt cele mai bune exemple. La fel, Shaun of the Dead (bag aici si Cottage si Severance) e delicios. Sau Feast si Slither.
E drept, Zombieland nu mai functioneaza (dar pricina nu e combinatia horror-comedy ci faptul ca nu-i destul din niciuna din cele doua).
Toate cele amintite functioneaza, n-am zis ca nu, dar in primul rind ca si comedii, aspectul horror e pe planul doi (cu exceptia lui Dellamorte, unde cele doua aspecte sint in echilibru). Severance, Shaun..., Slither etc. sint intr-adevar delicioase, dar sint comedii negre delicioase, cu tenta horror si nu filme horror in acceptiunea clasica a cuvintului...
Im.Kino
18 Nov 2009, 09:13
Lasand la o parte "ca si comedii" (sorry, dar I really hate "ca si"), poate e cazul sa definim horror-ul in acea acceptiune clasica a sa... Aveti cuvantul.
In categoria horror intra acele filme care provoaca in cel care le priveste o senzatie de frica, teama sau cel putin o neliniste intensa si profunda, uneori chiar si repulsie, dezgust...
In nici un caz, cele care provoaca risul... Exemple de horror adevarat sint o gramada (Shining, The Exorcist, BWP...)
Cinemania
18 Nov 2009, 09:27
chiar ca s-au iscat niste discutii interesante, ca un tavalug de maruntaie de parca Nacho Cerda insusi v-ar fi pus mana in cap :D
despre horror-ul european pls
Im.Kino
18 Nov 2009, 09:45
In categoria horror intra acele filme care provoaca in cel care le priveste o senzatie de frica, teama sau cel putin o neliniste intensa si profunda, uneori chiar si repulsie, dezgust...
In nici un caz, cele care provoaca risul... Exemple de horror adevarat sint o gramada (Shining, The Exorcist, BWP...)
Pai e o chestiune pur subiectiva, atunci. The Shining nu m-a facut nici macar sa tresar pe cand la Severance am sarit de vreo 3 ori din scaun. Iar la Cottage am pus mana la ochi, de-a binelea. Ca tot venii vorba, la fel si Los Abandonados (dar saritul din scaune e fieful spaniolilor).
Cinemania
18 Nov 2009, 09:58
apropo de spanioli
exista o serie de horror-uri moderne foarte bune, Peliculas para no dormir...intr-unul a fost implicat un nume greu: Alex de la Iglesia
Si tot la horror european cred ca merita amintit si Jörg Buttgereit, desi multi o sa strimbe din nas...:D
De asemenea, un alt film ce merita mentionat e Naboer (Pål Sletaune) - desi, din nou, avem de-a face in primul rind cu un thriller...
Im.Kino
18 Nov 2009, 10:07
apropo de spanioli
exista o serie de horror-uri moderne foarte bune, Peliculas para no dormir...intr-unul a fost implicat un nume greu: Alex de la Iglesia
Peliculas nu sunt toate de aceeasi valoare. Para entrar a vivir (Balaguero - alt spaniol de urmarit) si La habitacion del nino (deja numitul de la Iglesia) sunt net peste celelalte. Dar pentru niste productii TV, stau binisor langa ce face Showtime-ul (I kmow, nu-s europeni!)
Cinemania
18 Nov 2009, 10:48
Si tot la horror european cred ca merita amintit si Jörg Buttgereit, desi multi o sa strimbe din nas...:D
ah, Buttgereit...mi-a zvacnit o artera :D
Senseless
28 Apr 2010, 23:24
fiecare dintre noi are, adanc infipta sau mai slab infipta, in creier o doza de horror consumer...prin urmare, pt mine, un horror este horror atunci cand imi este gadilata partea aceea din mine care vrea sa iasa la suprafata, prin intermediul unui film, de regula numit horror...
CosminHorrorMaster
05 Sep 2011, 12:20
Sa se faca si la noi in Romania filme horror ca doar avem subiecte.
chuckyfan
05 Sep 2011, 12:20
se poate face un thriller psihologic cu tine in rol principal:)
Medicate
06 Sep 2011, 13:47
De cand asteptam sa rasara un astfel de comentariu. Chucky esti un idol :)) !
Credeam ca sunt singurul care se uita crucis la comentariile acestui...utilizator.
Cristina_
09 Sep 2011, 11:41
REC un film spaniol foarte reusit nu cred ca a avut un buget mare dar a fost foarte bun.Si 28 Days Later "british movie".Eu zic ca europenii stiu sa faca filme foarte bune chiar mai bune decat americanii.
CosminHorrorMaster
15 Sep 2011, 15:53
se poate face un thriller psihologic cu tine in rol principal:)
Adica?:-/
cosmin742000
15 Sep 2011, 20:34
Sa se faca si la noi in Romania filme horror ca doar avem subiecte.
S-a facut un film horror si la noi , e drept in coproductie cu Franta :" Ils".Acum mie imi vine greu sa compar horrorul european cu cel american respectiv asiatic , e o chestiune de gust. Eu personal prefer genul giallo. Un lucru pot sa afirm insa cu certitudine francezii nu au habar de genul asta (horror). Cei mai tari dupa mine (din lume) sunt italienii (La maschera del demonio, La ragazza che sapeva troppo, I tre volti della paura, La frusta e il corpo, Sei donne per l'assassino, ,Operazione paura, Nude... si muore, L'assassino ha le mani pulite, L'uccello dalle piume di cristallo, 5 bambole per la luna d'agosto, Reazione a catena, Passi di danza su una lama di rasoio,
La polizia chiede aiuto , Profondo rosso , La casa dalle finestre che ridono,...e tanta paura, Suspiria , Phenomena, Dellamorte Dellamore,Lo strano vizio della Signora Wardh, La morte cammina con i tacchi alti, Il tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiave, Sette orchidee macchiate di rosso, La dama rossa uccide sette volte, Cosa avete fatto a Solange?,Estratto dagli archivi segreti della polizia di una capitale europea, I corpi presentano tracce di violenza carnale,Nude per l'assassino, La sorella di Ursula sunt cateva din horrorurile italiene care mi-au placut , si cred ca nu mai exista tara la care sa imi fi placut atatea horrororuri) De la francezi nu pot sa remarc niciun horror, de la nemti ar fi cateva (Sie tötete in Ekstase, Nekromantik, Anatomie)Spaniolii sunt si ei maestrii la horror Rec , Para entrar a vivir , si mai ales Tesis ) de la nordici (suedezi) doar Låt den rätte komma in rest sunt cam aceleasi teme ca la horrorul american ( Cabin fever, Hora , Free vitt , Skjult) doar cu o atmosfera mai apasatoare) ar mai fi de amintit grotescul film maghiar Taxidermia si cam atat .
margott
15 Feb 2012, 18:41
Fritt Vilt-ul norvegienilor (in special, al doilea din serie) bate la fundulet multe hororr-uri americane. De mentionat ca mie imi plac horror-urile cu psihopati, in schimb tot ce-i cu zombi, vampiri, varcolaci si alte de-astea n-au nicio sansa sa ma sperie.
Disciple
15 Feb 2012, 20:13
Cred ca filmele cu varcolaci, zombies si vampiri contin (de cele mai multe ori pretind asta) o atmosfera de neliniste si angoasa care trebuie sa se rasfranga asupra spectatorului. La fel si cele cu psihopati (putine titluri reusite, mult balast). Mai degraba cele cu fantome s-ar apropia de ceea ce cauti tu la filmele horror.
margott
15 Feb 2012, 22:14
Neah, nici horror-urile cu fantome nu-mi plac. Cum sa-mi placa sau sa ma sperie un film cu ceva ce stiu ca nu exista ? Mai degraba m-ar speria un film cu vreo calamitate naturala (cutremur, inundatii, etc), pentru ca stiu ca exista posibilitatea ca asa ceva sa se intample. Daca vad vreun zombi sau vreun vampir intr-un film, pentru mine deja e de domeniul sf-ului.
chuckyfan
16 Feb 2012, 15:06
Neah, nici horror-urile cu fantome nu-mi plac. Cum sa-mi placa sau sa ma sperie un film cu ceva ce stiu ca nu exista ? Mai degraba m-ar speria un film cu vreo calamitate naturala (cutremur, inundatii, etc), pentru ca stiu ca exista posibilitatea ca asa ceva sa se intample. Daca vad vreun zombi sau vreun vampir intr-un film, pentru mine deja e de domeniul sf-ului.
No bun...........si atunci ce mai cauti aici? :)
margott
16 Feb 2012, 15:27
No bun...........si atunci ce mai cauti aici? :)
Cum ce mai caut aici ? Imi plac horror-urile, dar nu toate. Sau e musai sa-mi placa toate horror-urile ?
P.S. Ma scuzi ca te-am deranjat, poate aici e forumul tau si nu stiam. Daca asa e, atunci pastreaza-l sanatos, eu ma retrag din sectiunea asta horror.
Disciple
16 Feb 2012, 15:58
Yo, yo, yo! Nu va impacientati asa repede. Chucky, fii un gentleman! :D
chuckyfan
16 Feb 2012, 16:03
da, scuze............n-am citit tot. Mea Culpa:(
Mr.Halloween
29 May 2015, 15:10
Normal ca noi, europenii suntem mai buni la filme Horror.
cosmin742000
06 Sep 2015, 22:33
Nu as face o prea mare diferenta intre cinematografia europeana horror si cea americana , mai ales in ziua de azi , in Europa nu exista decat 5 tari care au o industrie de filme horror: Spania cele mai bune , apoi Suedia , Norvegia , Italia si Franta ( desi francezii nu au scos niciun horror vub dupa mine) Pe de alta parte daca ne raportam la trecut Italienii sunt de departe si solitari pe locul 1 cu industria lor si numai a lor de filme giallo.La asiatici e de gustibus .
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.