PDA

View Full Version : Cele mai bune filme SF facute vreodata


Windom
12 Nov 2009, 09:25
Cu cîteva săptămîni în urmă s-a dat publicităţii un top al celor mai bune filme SF dintotdeauna, iar filmul care a fost încoronat cu titula THE BEST SF EVER a fost Blade Runner. Pe locul 2 s-a situat 2001: A Space Odyssey, iar pe 3, dacă îmi mai amintesc bine era Star Wars.
Pîna la apariţia lui Alien în 1979 şi, subsecvent, a lui Blade Runner, în 1982, limitele genului fuseseră trasate de două filme: la un pol se afla fantezia futuristică Star Wars, un basm upgradat, cu prinţi şi zîne, o viziune fantastică accesibilă tuturor, cu un imens succes de box office. La polul celălalt se afla 2001: A Space Odyssey care aborda genul dintr-o cu totul altă perspectivă – un film tezist, aseptic, tehnicist pînă la academic, destul de greu de digerat de către mase dar, în acelaşi timp, mult mai plauzibil decît primul.
Acestea au fost cele două filme care au jalonat terenul SF-ului pînă la apariţia celor două opusuri ale lui Scott, care se situau undeva la mijloc – mai accesibile decît 2001 dar şi, în acelaşi timp, mai mature decit Star Wars. Există o legătură între Alien şi Blade Runner... După cum afirmă Scott pe comentariul de la Blade Runner, aceeaşi societate populează ambele filme, echipajul de pe Nostromo provine din lumea Blade Runner, iar dacă acest echipaj s-ar întoarce vreodată înapoi, acel oraş cosmopolit, degradat, inclasabil, un bazar din Orient, hibrid New York-Hong Kong, ar fi pentru el Acasă.
Am achiziţionat recent Blade Runner – The Ultimate Edition (pe 5 dvd-uri) şi am revăzut filmul, după vreo 10 ani, de data aceasta Director’s Cut... Există anumite diferenţe – lipseşte voice-overul lui Ford, plasat iniţial de către regizor pentru că studiourile se temeau că publicul nu o să-i înţeleagă viziunea sa despre un Los Angeles futuristic; e puţin mai dezvoltată relaţia dintre Ford şi Sean Young; finalul este, de asemenea, diferit, mai ambiguu. Calităţile rămîn aceleaşi – efecte speciale remarcabile pentru perioada respectivă, o atmosferă şi un look unic, Los Angeles-ul într-un „viitor medieval”, Harrison Ford, care, în general, nu mi se pare un actor remarcabil, face aici o impresie bună, susţinut de o Sean Young aflată la începuturi şi de un Rutger Hauer căruia i se potriveşte rolul ca o mănuşă.
Există cîteva secvenţe care m-au impresionat în mod deosebit – aspectul mort al străzilor, reflexia luminii în ochii replicanţilor (secvenţa cu bufniţa merită, de asemenea, menţionată), scena urmăririi prostituatei în mulţime (una dintre cele mai reuşite îmbinări de sex şi violenţă ever), secvenţa visului cu unicornul – unicornul furnizează, în final, dovada ca şi Deckard este un replicant...
Spre deosebire de alte SF-uri, care s-au demodat de-a lungul timpului, Blade Runner continuă să-şi păstreze prospeţimea chiar şi după aproape 30 de ani şi asta datorită în primul rînd viziunii lui Ridley Scott, care adus pe ecrane la începutul anilor 80 ideea distopică a lui Philip K. Dick, viziune care, privită prin prisma realităţilor actuale, nu mai pare chiar atît de SF.
Alien şi Blade Runner au schimbat faţa SF-ului pentru totdeauna şi rămîn, în opinia mea, cele mai bune filme ale lui Scott to date...
Dacă ar fi să alcătuiesc şi eu un top personal al celor mai bune filme SF, ar arăta cam aşa:

1. Blade Runner
2. 2001: A Space Odyssey
3. Alien
4. Solyaris
5. Brazil

Cum ar arăta un top al vostru?

Gospin
12 Nov 2009, 10:34
Let's see ...
1.Alien
2.2001: A space Odissey
3.Matrix all 3 (despre care nu inteleg de ce nu ai zis o iota in postul de mai sus!)

Windom
12 Nov 2009, 11:05
N-am amintit de Matrix pentru ca, sincer, pe mine nu m-a impresionat. Toata brambureala aia cu intentii filozofice despre natura realitatii aproape m-a adormit...(:| Cu o poveste care avea un anumit potential, s-a dovedit pina la urma incoerent şi lipsit de imaginaţie. Aceleasi idei intilnite in filme precum eXistenZ sau Dark City sint ambalate într-un înveliş mai cool şi ne sînt servite reîncălzite...
Nu mai vorbesc de 2 si 3 pentru ca n-are rost - a doua parte a fost făcută pentru scena cu autostrada iar partea a treia nu mai e film, e joc video.

Gospin
12 Nov 2009, 11:19
Odata cu Matrix s-a creat un standard dupa care se vor judeca toate filmele SF care vor urma.
Si da, seamana cu Existenz, dar ambele reprezinta o treapta superioara in istoria filmului SF!

Nobody777
12 Nov 2009, 14:19
1 . Back to the Future
2. The Matrix
3 .Terminator 2: Judgment Day
4. Twelve Monkeys
5 .Blade Runner
6. Artificial Intelligence
7. 2001 A Space Odyssey
8. Brazil
9. Bicentennial Man

Pitbull
12 Nov 2009, 18:19
Top-ten-ul meu
(în ordine):

1. "Stalker"
2. "2001: A Space Odyssey"
3. "Soliaris"
4. "Blade Runner"

Plutonul II:
(în ordine aleatoare)

"12 Monkeys"
"Alien"
"The Empire Strikes Back"
"Back to the future"
"Matrix"
"The Thing"

Windom
12 Nov 2009, 20:56
Am vrut să trec şi eu Stalker în top la un moment dat dar am avut reţineri. Adică, dacă luăm în considerare filme ca Star Wars, Matrix, Back to the Future sau 2001, putem vedea şi Stalker ca fiind un reprezentant al genului SF? Iar dacă-l încadrăm în categoria asta, alături de aceste filme, cu tot bagajul lor tehnico-ştiinţific, nu-i răpim aura sa magică, nu-l dezbrăcam de haina spiritualităţii? Stalker e mai aproape de Bergman decît de fratii Wachowski, sau cel putin aşa l-am perceput eu... Prima dată cînd l-am văzut, pe la 17 ani, mi s-a părut extrem de inaccesibil. Apoi l-am revăzut, la o distanţă de cîţiva ani, de două ori într-o zi şi mi-am dat seama abia atunci ce experienţă unică poate să fie. Am avut discuţii nesfîrşite cu un prieten despre semnificaţiile Zonei, ce reprezintă ea – un spaţiu creat de o forţă supranaturală, psihicul uman, o parabolă a Vestului văzut ca şi loc unde toate visurile şi dorinţele pot deveni realitate?
Oricum, şi dacă-l considerăm ca SF, vine să demonstreze odată în plus că SF-ul nu constă doar în farfurii zburătoare şi ochelari de soare cool, că poate fi mai mult de atît, mult mai mult.

Am inclus şi 2001 între filmele folosite pentru comparaţie deşi e mult mai aproape de Stalker decît celelalte, rămînînd totuşi un reprezentant de seamă al genului...

Pitbull
12 Nov 2009, 21:11
Ai perfectä dreptate în tot ce spui, si mai ales în concluziile finale:
Oricum, şi dacă-l considerăm ca SF, vine să demonstreze odată în plus că SF-ul nu constă doar în farfurii zburătoare şi ochelari de soare cool, că poate fi mai mult de atît, mult mai mult.

Am inclus şi 2001 între filmele folosite pentru comparaţie deşi e mult mai aproape de Stalker decît celelalte, rămînînd totuşi un reprezentant de seamă al genului...

paul_aramis
12 Nov 2009, 21:20
şi Planet of apes? chiar nimeni?

Pitbull
12 Nov 2009, 21:36
Ba da, m-am gândit la el, e unul dintre filmele mele favorite. Totusi, în top-ten n-a prins loc. Aproape sigur, între urmätoarele zece.

Lili1982
12 Nov 2009, 22:07
Topul meu:

1. Star Wars
2. 2001: A space Odissey
3. Alien
4. Watchmen
5. The Matrix

to be continued...

Liviu-
12 Nov 2009, 22:52
Si eu am retineri in a include Stalker intr-un top de genul pentru motivele mai sus mentionate. De altfel am ceva retineri si pentru A Clockwork Orange, care inca destul de departe, cel putin cand e comparat cu filme precum Odiseea sau Blade Runner.

Topul personal ar arata cam asa:

1. 2001: A Space Odyssey
2. Blade Runner
3. Alien

Inca nu am vazut Solyaris-ul lui Tarkovski, dar sper sa reusesc zilele astea. Moon abia l-am vazut si il las sa se mai sedimenteze putin, desi intr-un top 10 e foarte posibil sa ramana. Daca as include Stalker si A Clockwork Orange probabil topul ar arata cam asa:

1. 2001: A Space Odyssey
2. Stalker (la o distanta infima de Odisee)
3. Blade Runner
4. A Clockwork Orange
5. Alien

Fara un loc anume, dar care s-ar putea regasi intr-un top 10 ar mai putea fi Aliens, The Matrix (bineinteles doar prima parte), Brazil (cam in aceeasi situatie cu A Clockwork Orange), 12 Monkeys si poate primele doua Star Wars, desi intotdeauna le-am considerat cam supraevaluate.

Nobody777
13 Nov 2009, 00:08
A Clockwork Orange .... SF ?
nu mi s-a parut..:-/

Crime | Drama | Thriller

Pitbull
13 Nov 2009, 06:32
"A Clockwork Orange" ESTE recunoscut drept una dintre capodoperele clasice ale SF-ului (în topul meu personal ar intra sigur în plutonul 10-20; la altii e chiar printre primele zece); cum sä "nu ti se parä"? E ca si cum ai zice: "pisica... mamifer? Nu mi se pare".

Windom
13 Nov 2009, 07:37
Apropo de Kubrick si de Ridley Scott, ieri m-am uitat la bonusurile de la Blade Runner (e un documentar mamut de 3 ore jumate care analizeaza in profunzime toate etapele productiei) si am aflat o chestie interesanta - nu stiu citi dintre voi sint la curent cu acest lucru - se pare ca imaginile acelea panoramice din finalul filmului (finalul ala mai nasol cu care Scott nu fusese de acord) sint imprumutate de la Kubrick - el filmase vreo 7 ore de material in Montana pentru secventa de inceput de la Shining. Asa ca daca vi se pare ca finalul versiunii originale de la Blade Runner seamana cu inceputul de la Shining, sa nu va mirati, e aceeasi mina...:D
Secventa aceea de inceput a lui Kubrick mi se pare a fi cea mai extraordinara secventa panoramica vazuta in vreun film.

Windom
13 Nov 2009, 10:04
A Clockwork Orange .... SF ?
nu mi s-a parut..:-/

Crime | Drama | Thriller

E interesant, in interviul de mai jos Burgess afirma ca actiunea filmului nu se petrece neaparat in viitor, dar daca ne luam dupa opinia generala, daca e vorba de viitor (1983, dupa cum sugera un critic), atunci e clar ca poate fi considerat SF.

http://www.sfsignal.com/archives/2008/08/video-an-examination-of-a-clockwork-orange/

Thl
29 Jan 2010, 21:48
1. Blade Runner
2. Aliens
3. Twelve monkyes
4. Mad Max
5. Brazil
6. Pitch Black
7. Terminator
8. Dark City
9. K-Pax
10. Escape from Absolom

Ooooh, ci cate ar mai fi: The Crow, Children of Men, Escape from New York, Matrix, Stalker, Tron. Videodrome, The Abyss, Total Recall, Screamers etc etc etc... foarte greu sa fac un top.

Preferatul meu este de departe Blade Runner si in general toate filmele dupa PK Dick au prins la mine, chiar si cele mai putin reusite :)