View Full Version : Lecţia de bune maniere
Dragomara
05 Nov 2009, 19:49
şters!
Dragomara
05 Nov 2009, 19:58
şters!
Pitbull
05 Nov 2009, 20:44
Drago, trebuia sä intitulezi topicul "Lectia de balet si de bune maniere"! ;):D
Desi mä preocupä si cred în ele, prefer totusi sä acord prioritate bunului-simt (äla intrinsec, nu neapärat formal), fatä de bunele maniere.
Enfin, hai on-topic... sau, mai bine zis, on-message:
Care anume e problema ta cu urärile? In cele de mai sus, esti putin cam abstractä, dacä nu chiar neclarä. Ce-i cu modurile de a räspunde la uräri, si ce gresealä consideri cä faci?
Dragomara
05 Nov 2009, 21:16
şters!
Pitbull
05 Nov 2009, 22:07
Drago, poate n-ai sä mä crezi, dar îti dau cuvântul meu cä ti-am citit insistent, de mai multe ori, mesajul, dorind sincer sä înteleg, sau mäcar sä deduc, cam despre ce-ar fi putut sä fie vorba (inclusiv în timp ce-mi formulam räspunsul, dornic sä fiu cât mai exact); deci, nici vorbä de "dezinteres si repezealä" - aici, dimpotrivä, a fost "multinteres si încetinealä".
Altfel, si mie-mi place autoironia (la fel ca tine, îi detest pe egolatrii care se cred perfecti si viseazä cä ei nu gresesc cu nimic) - dar, din cauza imperfectei întelegeri a mesajului (indiferent din vina cui, a ta sau a mea), de data asta n-o percepusem ca atare; credeam cä realmente era vorba de unele greseli concrete, care te preocupau.
Drago, scuza-mi lipsa de maniere, dar iti raspund la obiect: da, tipul ala care ti-a daruit biluta de ceai vrea sa ti-o puna!
Dragomara
06 Nov 2009, 05:04
şters!
Pitbull
06 Nov 2009, 09:42
No, uite şi un exemplu de maniere alese, şi nu numai:
Dragä Nutritionistule, înainte sä-ti fie sterse spamurile astea de cäcat, si sä fii si tu bannat, nu mai pierde vremea si vino sä descoperi ce NUTRITIVA poate fi muia pe care abia astept sä ti-o dau!
Nu-i adevärat, Drago, e taman invers: e un exemplu de maniere grobiene si triviale, ca formä antiteticä de exprimare a unei atitudini de bun-simt - fatä de asa-zisul "Nutritionist", care sub o spoialä de limbaj manierat, manifestä o atitudine scandalos de mârläneascä, fäcând spam pe forumuri.
...Ceea ce ne aduce la fondul problemei: cunosc acceptabil bunele maniere, le folosesc de cele mai multe ori, dar prioritatea o are pentru mine bunul-simt. Aminteste-ti corectia pe care i-am aplicat-o lui Alex L. Serban, si cu care ai fost si tu de acord: n-am fost deloc manierat, am fost sever si aspru în atitudine, dar de bun-simt în fond - fatä de un individ care are un fond complet sträin bunului-simt, si o atitudine generalä alternativ mitocäneascä si simulat-manieratä.
Bref:
- bunul-simt färä bune maniere îsi reduce valoarea la jumätate;
- bunele maniere färä bun-simt îsi reduc valoarea la zero.
(Apropo, nu fac propagandä electoralä pentru nimeni!)
Dragomara
06 Nov 2009, 11:17
şters!
keepwalking
06 Nov 2009, 11:29
@Bremen - din postarea ta deduc că atât conductorul, cât şi tânăra Gabriela aveau acelaşi nivel de educaţie civică şi de bun-simţ. Acum, cât de înalt este el am citit cu toţii. :D
eu nu am vazut la "tanara Gabriela" nici o manifestare necivilizata.
injuratura era a conductorului, nu a ei.
Dragomara
06 Nov 2009, 11:31
şters!
Dragomara
06 Nov 2009, 11:33
şters!
Pitbull
06 Nov 2009, 12:30
Drago, am explicat mai sus, nu mä pune sä repet. Reciteste - cu atentie, de data asta.
In rest:
Futritionistul m-a jignit si pe mine, si un forum întreg, prin spam.
Ba da, reactia mea fatä de el si cea fatä de Alexandru L. Serban se pot compara. Sunt similare: riposte dure fatä de bädäranii care mimeazä comportamentul civilizat; una a fost pe forum, cealaltä pe Mendeleev. Deosebiri circumstantiale, nu de continut.
Drago, ne-ai spart cu topicul asta si cu presupunerile tale. =))
La aia cu metroul - ce cauta neamtu-n Bulgaria si ce treaba avea el? Pă bune! :D
Floydman
06 Nov 2009, 14:29
cred ca uneori lipsa de maniere sau bun simt rezulta chiar si dintr-o afirmatie care e menita sa apere un asa zis "bun -simt" sau care se vrea foarte corecta politic.
spre exemplu, nu mi se pare ok sa tai cu o brutalitate zambitoare si triumfalista, cu replica "gusturile nu se discuta", un discurs argumentativ privitor la o chestiune care tine de preferinte, gusturi artistice sau altele asemenea , lucruri care presupun o apreciere asupra calitatii unui "ceva".
intr-adevar dictonul latin este "de gustibus et coloribus non disputandum" . cred insa ca "saracii" latini au vrut sa spuna cu totul altceva si nu sa anuleze discutiile asupra gusturilor (artistice sau de alta natura) . cred ca ei se refereau de fapt la...gusturile de baza, cele fizice, adica : dulce, acru, amar, sarat. altfel ce rost mai avea sa adauge zicalei, in aceeasi cheie, si "culorile" care la fel ca si gusturile ...gustative, au caracter primar si fundamental.
intr-adevar e stupid sa argumentezi ca ceva sarat este mai bun decat ceva dulce si ca un lucru verde e mai bun decat unul negru. insa, simtul estetic cu care omul a fost inzestrat natural, si care trebuie sa il lucram, fiecare din noi, ne spune insa ca intotdeauna un concert de Bach este mai bun decat o manea, dincolo de orice subiectivism.
asa ca pe unde prind pe cineva spunand enormitatea asta, victima a unui onest dicton latin, nu voi pierde ocazia sa il lamuresc ca gusturile se discuta in totdeauna, in afara de cele 4 de mai sus si altele asemenea.
Dragomara
06 Nov 2009, 16:14
şters!
Drago, chiar am sa te rog sa te abtii de la astfel de presupuneri, Mai devreme am vrut s-o dau pe gluma, sa te menajez intrucatva. Singura penibila in cazul de fata esti tu.
Dragomara
06 Nov 2009, 17:45
şters!
Hai ca chiar ai luat-o pe aratura. :D
Zi-mi mie ce vrei, fa-ma cum vrei, dar las-o pe ea in pace. Pentru cultura ta generala chiar nu am baut nimic alcoolic azi-noapte, ci am fost exasperat de elucubratiile pe care le-ai debitat pe topicul asta. Atat. Nici macar n-am vrut sa fiu rautacios sau sa te jignesc.
Dragomara
06 Nov 2009, 18:19
şters!
Inseamna ca m-ai vota si pe mine, pt ca din momentul asta nu mai vorbesc cu prosti. :)
Dragomara
06 Nov 2009, 22:08
şters!
Da, mai, ne-am prins cu totii, nu te mai victimiza atat. O sa vorbim de-acum mai pe intelesul tau. :D
Dragomara
06 Nov 2009, 22:34
şters!
=))
Nu, tu doar despici firul in patru intr-un mod agasant, dar nu te consider proasta. In fraza de mai sus faceam un exercitiu de imaginatie - cum ar fi sa nu mai vorbesc cu prostii? Imposibil, a venit raspunsul. Ma fascineaza! :D
Deci n-am sanse la votul tau daca va fi sa candidez candva undeva. B-)
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.